handdator

Visa fullständig version : Vinterresan till Kreta 2015-16


Sidor : [1] 2

Arne
2015-12-17, 04:49
Så har det ånyo blivit dags för ytterligare en vinterresa till Kreta. Det är femte året i rad vi tillbringar fem vinterveckor på ön.

Vi hade ursprungligen bokat in oss på studio nr tre hos Haris Hotel, men vännen Flora hörde av sig på senhösten och lät förmäla att ett holländskt par hade starka önskemål om att få hyra in sig i studio tre. Detta mot bakgrund av att frun i sällskapet var rullstolsburen och hade svårigheter med det trappsteg upp till köksavdelning och toalett som fanns i studio fyra.

Vi gåvo genast acceptans för att byta till fyran, och överlät med varma händer trean till holländarna.

Vi har nu under Lördagens morgon tagit Norwegians flight till Arlanda samt anlitat skyttelbussen för färden till Connect Hotel, där vi skola tillbringa nattens vila innan Söndagsförmiddagens avfärd med Aegean till Kreta och planbyte i Athen. Vi får tvenne timmars rast på Athen Airport. Genomgående bokning. Vi kan därmed checka in våra ränslar på Arlanda och hämta desamma ut i Chania.

Vännen Flora har med Taxi Paleochora bokat en taxi för vår färd till Haris Hotel på Söndag kväll. 90 € fast pris. Ankomst Chania vid sjutiden på kvällen. Vi vill gärna gynna byns taxirörelse. De har i sanning ej många beställningar så här off season.

Vi får betala samma pris som tidigare år, 350 € för fyra veckor. Städning av studion en gång per vecka. I sanning ett facilt pris enligt vårt förmenande.

Den femte veckan på vår Kretaresa ska vi tillbringa i Nea Chora/ Chania, där vi bokat in oss på Hotel Arocaria i rum nr 2.

Och, vad skola vi oss sysselsätta med under våra fyra veckor på Södra Kreta och Paleochora?.
Tja, bara finnas till och trivas.

Arne avser dätill att taga kontakt med den nyvalde Mayor (`Borgmästaren) i Paleochora. Detta för att efterhöra hur det blir med de sorgliga skrotbilar som lämnats vind för våg på byns gator. Arne tror att Kommunstyrelsen numera ser honom som kommunstyrelsens gissel…

Ett antal Tavernabesök blir det förvisso. Tråkigt nog har vi erfarit att granntavernan till Haris, Methexis, har stängt denna vinter.

Mera troligt blir det även en bussresa till Chania mellan Jul och Nyår att besöka saluhallen därstädes, samt även att passa på att besöka våra vänner i Chania.

Vår Haris-väska ligga tryggt i Hotellets förvar. Vi har däri diverse saker som kunna behövas under vintervistelsen. Skarvsladdar, Birgittas
Poncho, adventsstaken samt en del övrigt bråte. Det är bra att slippa släpa på detta var gång vi till Paleochora far.

Vi avser enligt god sed och vänja att återkomma med dagliga rapporter över våra göranden och låtanden även denna resa.

Lördag afton

Connect Hotel Arlanda

Arne och Birgitta

Arne
2015-12-17, 05:44
Ja, nu verkar forumet fungera igen. Jag har även lagt in lite bilder.
Jag lägger även in snabbdagböckerna från söndag till onsdag.

Arne

Arne
2015-12-17, 05:46
Söndag 13 December.

Efter en skön vistelse på Connect Hotel bokade vi transferbussen till Arlanda 10.30.

Sängarna på Connect äro mer än sköna. Hotellets frukost är även den av mycket god klass. Förutom att spisa frukost snickrade vi även till ett par goda nybakade franskbröd med pålägg att medföra som färdkost på Aegeans flight till Athen och vidare till Kreta/ Chania.

Incheckningen på Arlanda gick väldigt smidigt. Vår genomgående bokning medför att vi slipper släpa på bagage vid Athen Airport.

Till vår förvåning bjöd Aegean under färden till Athen på lunchmat samt Öl, vin och läsk under resan.

På Athen Airport stegade vi upp till uteserveringen vid avgångshallen att varsin isad Ouzo intaga. Det är lite av en tradition vi har.

Så var det dags att checka in på Aegans flight till Chania vid sextiden. Färden tog 35 minuter och Arne noterade att våra tvenne ränslar prydligt dök upp på transportbandet, och föredömligt snabbt därtill.

Taxiföraren från Paleochora väntade vid utgången och tog oss till Paleochora och Haris Hotel på en timme 30 minuter. Fast åkdonslega på 85 € var överenskommet i förväg.

Vi lyfte in ränslarna på studio nr fyra och gick sedan upp till Water´s Edge Café att hälsa på alla vännerna. Echaterine fixade en enkel men god sen middag. Klockan var ju nio på kvällen.

Husets hund, Lucy, hälsade oss välkomna tillbaka, liksom de grekiska stamgästerna. Vägverkaren, Partisanen samt städerskan Gina och Tivolicharmören.
Haris son Yiorgos växer med en decimeter per år. Vännen Flora hade åkt till Skottland att hälsa på släkten. Haris håller ställningarna under Floras bortavaro.

Så ner till vår studio nr fyra att natta oss. På bordet nedanför fönstret hade våra vänner Kari och Arne lämnat en fin present. Echaterina hade likaså ställt in en present till oss.


Måndag 14 December. Efter en skön natts sömn vaknade vi vid sjutiden att brassa frukost. En vacker soluppgång kunde beskådas. Nu vid niotiden notera vi på utetermometern att det allredan är 19,6 grader och nästintill vindstilla.

Strax upp till Water´s Edge att umgås. Så får det bli en tur ner till byn att plundra Bankomaten på en bunt Eurosedlar samt göra diverse inköp på Supermarket nere vid norra stranden. Ett besök på KKP-fiket Cosmogonia lär det även bli.

Lite bilder lägges in så snart Forumet är i funktion igen.

Arne och Birgitta

Direkt från utealtanen.

Arne
2015-12-17, 05:49
Tisdag 15 December. Paleochora.

En vacker soluppgång över det Libyska havet inleder denna dag. Det förefaller bliva samma fina sommarväder som under gårdagen.
Nu klockan tio noterar vi plus 21 grader och en vacker sol. Svag havsbris därtill.

Under gårdagens afton avnjöto vi ånyo middag på W.E Café. Vi kommo överens med Echaterine att hon under veckan skulle klippa Arnes hår. Echaterine är utbildad frisör, därtill en mycket duktig sådan.
Vi förde även samtal om att en dag denna eller nästa vecka med Echaterine som chaufför och bilhållare taga en tur upp till Kandanos samt Anidri , den lilla byn.


Idag ska vi efter vederbörlig siesta ta promenaden ner till byn. Birgitta parkeras på KKP-fiket
medan Arne går till supermarket att kompletteringshadla viktualier. Mera troligt blir det ånyo middag på W.E denna afton.

Arne fick under gårdagen kontakt med Borgmästarens sekreterare att efterhöra möjligheten till en träff med Mayor framöver. Skrotbilarna i byn står högst på dagordningen.

Arnes trogne vän, Kungshägern, anlände denna eftermiddag till klipporna nedanför vår studio. Arne genast upp till Echaterina på W.E att spörja om hon i kylen hade en fisk eller två som han kunde traktera Hägern med.
Jodå, en god firre plockades fram. Arne fick firren till inköpspris 2,1 Euro. Genast ut att hiva fisken ner till Hägern som densamma genast svalde med hull och hår.

Nu när vi bara en förhoppning om att Forumet åter kommer igång så att vi kan lägga in våra dagsrapporter med tillhörande bilder.

Arne och Birgitta

Arne
2015-12-17, 05:50
Onsdag 16 December. Paleochora.

Ånyo en vacker morgon här i Paleochora. Soluppgången över det Lybiska havet är alltid ett skådespel. Klockan åtta stävade kustfärjan Samaria ut mot Gavdos. Det är den första kustfärjan vi sett sedan vi i söndags till Paleochora anlände.

Under gårdagens eftermiddag hade Haris anlitat hantverkare för att fixa till en del saker inför vintern. Därtill anlände en nätverkstekniker som medförde en ny och kraftfullare router till Haris Wlan. En extra accesspunkt anbringades för övervåningen.

Vi spisade även under tisdagen middag på W.E. Arne valde kyckling och Birgitta tog bakpotatis med kretensisk korv. Middagen som alltid delikat.

Ägaren till den lilla utflyktsbåten anlände vid sextiden. Han bjöd oss en flaska Retsina. Varför veta vi icke. Ägaren driver det lilla rederiet som i säsong fraktar turister från Paleochora till Elafonissi och åter. Affärerna förefalla gå lysande. Redaren ömmar för sin gamla mamma som bor just bortom Haris Hotel. Hanhar städslat tvenne kvinnor från byn att fungera som personliga assistenter till den skröpliga gamla damen.

Lite trist bara är att redaren dag som natt är höggradigt berusad. Stundtals får Echaterina ledsaga redaren hem efter alltför kraftigt intag av destillerade drycker.

Nu denna onsdag noterar vi plus 22,3 grader och vacker sol på utealtanen. Det är alltid lika skönt att kunna frukostera ute i morgonsolen.
Shorts och sandaler sitta fint så här i December på Kretas sydkust.

Strax upp till W.E att umgås med övriga gäster och personalen. Det är Effie som huserar i köket på förmiddagspasset medan Echaterina håller ställningarna under eftermiddag och kvällar denna vecka.

Livet Leka alltfort.

Arne och Birgitta

Netwolf
2015-12-17, 08:00
Kul att få ta del av edra rapporteringar igen! :)

Monica P
2015-12-17, 09:04
Birgitta och Arne, idealiska gäster, så positiva, så accepterande, så återkommande! Inte att undra på att ni blir varmt välkomnade.

KR
2015-12-17, 09:10
Så härligt att ni är på plats igen. Njut av tillvaron, jag njuter av att få följa er.
//
KR

Kajja
2015-12-17, 09:31
A&B....Men så kul att få följa med på er vinterresa!!:)
Och till Kreta åxåklapp_klap Härligt!
Att läsa kommer att bli som en förlängd adventskalender med en ny spännande lucka att öppna varje dag:)
Ni lever verkligen eran dröm!
Som sagt...Jag saknar...och längtarbye_bye

Arne
2015-12-18, 09:55
Torsdag 17 December.

En varm och vacker morgon inleder även denna dag. Solen steg upp ur det Libyska havet sådär en kvart över sju på morgonen. Som alltid ett spektakulärt skådespel. Termometern på altanen utvisade 21,4 grader klockan åtta på morgonen, men vinden har nu tilltagit.

Kustfärjan Samaria avgick vid åttatiden, mera troligt mot Ag Roumeli och Chora Sfakion.

Det är alls icke många gäster på Haris denna vecka, men det ska visst anlända flera gäster nu till helgen.

Idag vid lunchtid anlände Jörg med fru och den trivsamma hunden Mitso.
Jörg driver Paleochora Camping i säsongen samt är han redaktör för ”Radio Kreta” Jörgs fru är konsthantverkare och även verksam som lärare i spanska och engelska i gymnasieskolorna i Chaniaområdet.

Husets hund, lilla Lucy, anländer var morgon till vår studio att hälsa oss välkomna till en ny dag. Sedan boar sig Lucy under vårt bord på W.E i förhoppning om att få en köttbulle eller två från vår mezestallrik.
Icke så. Haris har sedan förra året satt lilla Lucy på diet att avmagra hunden. Detta har skett med stor framgång, och Lucy är nu en slimmad hund.


Gårdagens middag,Pork Schnitzel, avåto vi ånyo på W.E Café. Notan för oss två landade på facila 13 € inkluderat ett krus vitt.

Åter till studion vid åttatiden att natta oss. Vi har noterat att Haris i samband med renoveringen av hotellets studios även försett sängarna med nya sköna madrasser.

Under denna dag anlände ett vackert kuvert med julhälsningar från vännerna Phia och Tony i Högdalen, Stockholm. Sådant värmer.


Dagens bilder ligga så strax inne i galleriet under ”Torsdag 17 December” därest forumet åter kommer igång…

Arne och Birgitta

Mette
2015-12-18, 10:12
Hvor hyggeligt at se Elvis og Lucy igen. Tak! bye_bye

Alala
2015-12-18, 10:21
Härligt att ni är på Kreta igen, Arne och Birgitta! Och härligt att forumet funkar igen så att vi kan följa er. Allt verkar ju vara fint!

/ Anne bye_bye

Kalimera
2015-12-18, 11:50
Härligt att ni är på Kreta igen, Arne och Birgitta! Och härligt att forumet funkar igen så att vi kan följa er.Jag håller med om allt, till fullo! klapp_klap

Arne
2015-12-18, 13:49
Fredag 18 December.

En vacker, ehuru en smula kylslagen morgon inleder denna dag. Termometern på altanen visade klockan sju på fattiga 15,3 grader och solen skymdes av moln som dock skingrades en timme senare.

Flora har återkommit till Hotellet, men hon ska tillsammans med sonen Yiorgos fara till Skottland att fira jul och nyår därstädes. De avresa den 23 December.

Echaterina anlände under gårdagskvällen försenad till Haris efter ett besök i Chania. Vi fick ändock våra förbeställda Schnitzlar med viss tidsutdräkt.

Nu denna fredags förmiddag noterar vi ökad vind och höga vågor här i Palebukten. Inga fiskebåtar kunna gå ut. Ej heller kustfärjan. Samaria ligga vid kaj i väntan på bättre väder.

Nu vid tiotiden har termometern dock svingat sig upp till 21 grader, och vi har växlande molnighet.

Arne ska efter vederbörlig siestavila taga promenaden ner till Supermarket att viktualier inhandla. Mera troligt intaga vi middagen här uppe på W.E.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galliet under ”Fredag 18 December


Arne och Birgitta

Sunny12
2015-12-18, 13:58
Önskar Er en underbar vistelse på Kreta, kul att följa Er igen!.. :D

Sunny, från ett gråmulet Västerås.. det blir ingen vit JUL trist!..

yannis
2015-12-18, 14:27
Så äro vi åter samlade.

Under tiden Arne tar siesta vid ettiden sitter jag kvar på Water Edge Cafe och stickar.
Då kommer dom grekiska karlarna/gubbarna till cafeet.
Först kommer den handikappade. Dottern kör honom med bil och med möda går han upp för dom få trapporna till cafeet med gåstol.
Ni som har barn med delad vårdnad vet vad som händer. När barnet är hemma/inte hemma: Massor med telefonsamtal kommer när barnet är hos mig. Inte ett samtal när sonen är hos far. Det är nog likadant med dessa grekgubbar. Ryktet går!
Be mig inte att säga varför vi har namnat dom. Det krävs en hel roman.

Discjokeyn, som nu har bytt ut sin motorcykel mot en bil. Han bor några km utanför byn.
Målaren, som är Haris Studios allt i allo anländer också.
Hantverkaren/stegemannen infinner sig.
Partisanen, som egentligen är skeppare på sydkustfärjorna kommer också.
Vägverkaren. Honom ser vi varje dag ett antal gånger.
Så kommer Horta-mannen, en äldre karl som tar tillvara på vad naturen erbjuder. Han har en kasse med svamp. Sedan en kasse med Horta som han bär in till Effie, förmiddagsservitrisen. Tredje kassen innehåller 2 matdosor som Effi värmer i micron och som Horta-mannen fördelar bland alla karlar.

Har ni hört damer som kacklar? Det är inget mot grekgubbs!
Slutligen anländer Haris, som har varit till byn och handlat Ljudnivån höjdes avsevärt då 8 karlar samtalar. Ett rent cresendo. Jag och Effie var tysta som möss.

Intryck i form av syn – hörsel och lukt var för mig fulländat!

Birgitta.

Sunny12
2015-12-18, 14:30
Underbar betraktelse Birgitta!..:D

rollen
2015-12-18, 17:22
Så härligt att höra från er. Vi var i Paleochora i maj och i september. Har alltid en längtan dit. Hälsa Marianne i restaurang Innochos från Ingrid o Rolf om ni går dit. Vi bodde på hotell Megim vid båda tillfällen.

yannis
2015-12-18, 17:26
Vi går nog till Marianne imorgon. Hälsar då-
Birgitta.

Monica C
2015-12-18, 21:56
Men åh så härligt att forumet är igång igen,abstinensen har varit svår......💕
Underbart att återigen få läsa era rapporter Arne och Birgitta,som en adventskalender som någon skrev.
Monica:o

Arne
2015-12-19, 09:09
Lördag 19 December.

En bedövande vacker morgon här på Haris Hotel i Paleochora. Soluppgången är som alltid ett formidabelt skådespel här på sydkusten.

Lite kyligt även denna morgon med 17,4 grader vid sjutiden. Vi lyssna som alltid på Ring så spelar vi på webben. Det gör vi alltid var lördag året om.

Inga moln denna morgon, det borgar för ytterligare en varm och vacker dag. I afton avser vi taga promenaden upp till Mariannes Taverna att spisa middag. Kantänka vi även mellanlandar på KKP-fiket för en isad Ouzo.

Vågorna gå alltfort höga och därav icke en skymt av vare sig fiskebåtar eller kustfärja denna morgon. Även den trivsamma Hägern lyser med sin frånvaro.

Lite bilder från gårdagen och denna dags morgon ligga strax inne i galleriet under ”Lördag 19 December”

Vännen Haris meddelade att han ej haft möjlighet att besöka sin egendom på Gavdos de tre senaste åren, men att det skulle bli ett besök nu våren 2016. Birgitta har alltid vurmat för att besöka Gavdos, men väder och vindar har (lyckligtvis) hittills satt P för detta…

Nu vid halv tio har temperaturen på utealtanen stigit till 20,3 grader.

Arne och Birgitta

Lissi
2015-12-19, 11:06
Lördag 19 December.

Vännen Haris meddelade att han ej haft möjlighet att besöka sin egendom på Gavdos de tre senaste åren, men att det skulle bli ett besök nu våren 2016. Birgitta har alltid vurmat för att besöka Gavdos, men väder och vindar har (lyckligtvis) hittills satt P för detta…

Arne och Birgitta

...men det kan väl inte ha varit dåligt väder alla dagar alla era vistelser i Paleochora? Nog är det väl Arne som är skuld till att Birgitta aldrig får åka dit om hon nu så gärna vill ;);)
.....eller?????

Lissi

yannis
2015-12-19, 12:36
Nu är det så Lissi att färjan under lågsäsong går onsdagar klockan 8.00 från Paleochora till Gavdos och tillbaks till Pale på torsdagar klockan 11.40. Enda trafiken under lågsäsong.

Sen måste man höra med ortsbor hur vädret är dom dagarna. Till exempel nu har inga fiskebåtar gått ut på 3 dagar. Men troligen i natt. Det har varit dom som blivit inblåsta på Gavdos i en månad under denna tid. Man måste alltså ha fingerkänsla.

Birgitta, som ändå någon gång kommer till Gavdos, troligen med min man. Arne har ingen skuld.

nickelena
2015-12-19, 12:56
Äntligen!!!
Gôtt att följa Er och att "vårt" underbara Kalimera funkar igen!klapp_klap
Härligt!!
Njut av livet:)
bye_byeLena

Lissi
2015-12-19, 15:40
Birgitta, Arne raljerar ju så gott med att han är nöjd med att Gavdosbesöket uteblir, så jag skojade lite. Du såg väl de blinkande gubbarna. Jag vet att Du klarar besök själv OCH att Arne gärna följer med och att riskera veckovis inblåsning skulle inte jag heller göra. Huamej!!!!

Lissi- med julmingel med gäster straxt hos oss.

Arne
2015-12-20, 09:08
Söndag 20 December.

En vacker, ehuru lite kylig morgon inleder denna dag. Nu vid pass halv tio har vi dock 20 grader och en vacker sol. Vind och vågor har mildrats sedan gårdagen.

Vi noterar i webbtidningarna hemifrån att det på flera platser i södra- och västra Sverige är dryga 13 grader oaktat det faktiskt är December månad.

Idag på morgonen har det Holländska paret anlänt till studio nr tre.

Birgitta och Echaterina gjorde en räd i gårdagskvällen att hämta vår osthyvel i trean. En hyvel vi haft i trean sedan fyra år tillbaka.

Vi tog igår afton promenaden ner till byn att dels plundra bankomaten, dels också ner till bussfiket att inhandla en gåkäpp till Birgitta. Det är en farmare uppe i bergen som tillverkar dessa käppar. De ser ut som Biskopskräklor. 15 € är priset.

Efter detta gick vi till Mariannes Taverna Inochous att spisa middag. Vi voro de enda gästerna. Marianne fixade varsin god middag till oss att avnjutas invid den varma kaminen. Notan stannade på 16€ inklusive ett krus vitt.

Åter till Haris att umgås med gästerna innan det var dags att natta oss.

Bilderna från gårdagen har vi icke lyckats få in i galleriet. Gud vet varför...



Arne och Birgitta

Alala
2015-12-20, 09:50
Det blir nog ingen vit jul här hos mig heller i år. Sju grader har vi just nu och snart skall det visst börja och regna igen. Fy sjutton! På natten när jag vaknar får jag bara höra på ljud av droppande vatten. Hellre tar jag snö och kyla som smäller i knutarna!

Men där ni är skall det ju helst vara soligt så att ni kan skicka lite solstrålar :) från Paleochora till alla oss här på Kalimera!

/ Anne :)

Sunny12
2015-12-20, 12:21
Ja, det är varmt i Sverige, just nu 13+ gr i Västerås..längtar efter snö..avskyr mörkret!!

Önskar Er en fin JUL 🎄 och ett Gott Nytt År!!....:D

Kalimera
2015-12-20, 15:00
Bilderna från gårdagen har vi icke lyckats få in i galleriet. Gud vet varför...Å inte jag heller. :o Får ni något felmeddelande?

Arne
2015-12-21, 09:34
Måndag 21 December. Återigen en vacker morgon med 21 grader redan klockan åtta. Strålande sol därtill. Fiskebåtarna puttrar ute i Palebukten, och måsarna slår sina lovar runt dem i jakt på en firre eller två.

Nu på morgonen kom det Holländska paret som installerat sig i treans studio på besök. De hade verkligen satt värde på att vi flyttade till fyran. Trean är mera handikappvänlig för den rullstolsburne.

Under gårdagen sammanträffade vi med vännen Flora. Vi betalade för våra fyra veckor, inalles 350 €, samt bokade vi in oss för Aprilresan 2016 längs sydkusten. Det blir Chora Sfakion, Loutro, Ag Roumeli och Paleochora, eller omvänt.

Under söndagen anlände hotelstäderskan Gina att feja vår studio och några till. Så här i vintersäsong sker städningen en gång i veckan, och det räcker gott.

Nu på Onsdag ska vi tillsammans med Schweizaren och Echaterina ta bilturen upp till Kandanos och byn Thymenia. Det ska visst vankas lunch hemma hos Schweizaren om vi är rätt underrättade.

Arne ska även denna dag försöka få in lite bilder i galleriet. Vad problemet med bilderna består i är ännu höljt i dunkel, men felsökning pågår i skrivande stund.

Gårdagskvällens middag spisade vi uppe på W.E, där Echaterina snickrat till varsin bakad potatis med tillbehör i form av bacon, rökt stekfläsk samt andra godbitar. I kaminen sprakade en hemtrevligt värmande brasa. Kvällarna äro en smula kyliga här.

Oj då,, nu fick jag in bilderna i galleriet under "Måndag 21 December"


Arne och Birgitta

Kalimera
2015-12-21, 14:16
Vi betalade för våra fyra veckor, inalles 350 €, samt bokade vi in oss för Aprilresan 2016 längs sydkusten. Det blir Chora Sfakion, Loutro, Ag Roumeli och Paleochora, eller omvänt.Tänk att ni redan bokat nästa resa! Att resa är att leva, det är ni bra exempel på. :)

Oj då,, nu fick jag in bilderna i galleriet under "Måndag 21 DecemberJättebra! Snygg käpp! klapp_klap

inkfish
2015-12-21, 14:57
Arne och Birgitta, TACK för julhälsningen som just damp in! Så himla omtänksamt av er :)

Det verkar som att ni får en jättefin julvecka. Vilket väder ni har! Jag såg just att det är klarblå himmel och över 20 grader även på Tilos. Jag, som inte gillar jul, hade så mycket hellre varit på era breddgrader :o

Har kollat igenom era bilder. Vad är klockan när solen går upp? Noterade också den vackra käppen till Birgitta.

yannis
2015-12-21, 15:16
Inkan, solen går upp vid 8. Vid 7 ljusnar det och vid halv 7 kommer sopbilen. Vi kan ställa klockan här efter detta. Redan halv 6 bjuder Arne på kaffe.

Som före detta postarbetare gillar vi att skicka lite julkort. Lite bök var det. Förra måndagen fick Ekaterina gå till posten och köpa frimärken. På onsdag postade hon dem. Alltså tog det bara 5 dagar att komma fram! Posten gör tydligen sitt jobb både i Grekland och Sverige med akkuritess.

Min käpp kommer jag att lämna kvar här. Vi har även köpt en käpp som jag har hemma. Även den av herden/farmaren för 15 Euro på busstationen.

När vi gick vidare till ett cafè och visade käppen föreslog ägaren att han kunde kapa den till lämplig längd för mig. Han tog fram en förskärare och med möda kapade han den, det var olivträ. Såna är grekerna!

Birgitta.

Monica P
2015-12-21, 15:25
[quote=Sunny12;378270 avskyr mörkret!!

Önskar Er en fin JUL 🎄 och ett Gott Nytt År!!....:D[/quote]


Jag håller helhjärtat med. Men Sunny, i morgon är det vintersolstånd, så det går åt rätt håll.

inkfish
2015-12-21, 15:52
Inkan, solen går upp vid 8. Vid 7 ljusnar det och vid halv 7 kommer sopbilen. Vi kan ställa klockan här efter detta. Redan halv 6 bjuder Arne på kaffe.

----

När vi gick vidare till ett cafè och visade käppen föreslog ägaren att han kunde kapa den till lämplig längd för mig. Han tog fram en förskärare och med möda kapade han den, det var olivträ. Såna är grekerna!


8, så sent? Vilken skillnad mot under sommarsäsongen ...

Ja, sådana är grekerna klapp_klap

Kortet kom nu på eftermiddagen så om det postades i onsdags gick det verkligen snabbt!

Ylva A
2015-12-21, 16:03
Ja, då var ni på plats igen. Vi önskar er härliga veckor och goda helger i ert Paradis på Kreta.
/ Jannis och Ylva

Sunny12
2015-12-21, 16:20
Jag håller helhjärtat med. Men Sunny, i morgon är det vintersolstånd, så det går åt rätt håll.

Ja, det går mot rätt håll.. tack och lov!.. :)

Nästa Jul&Nyår vill jag vara i Grekland.. :D

yannis
2015-12-21, 17:38
Ja, det går mot rätt håll.. tack och lov!.. :)

Nästa Jul&Nyår vill jag vara i Grekland.. :D

Vi har liksom kommit underfund att det är mycket bättre att vara här vid den tidpunkten. Men vi har haft förslag å andra platser från "urbefolkningen". Fourni Naxos samt norra Kreta. Men Haris i Paleochora liknar vår ö på skäret. Nästan samma utsikt från vår stuga. Något mer kan man väl inte begära?

Att man sen slipper snöskottning, som gäller för oss är en fördel, Så Sunny, du måste förstå att vi bara NJUTER!

Birgitta.

Sunny12
2015-12-21, 17:53
Oja..det förstår jag Birgitta.. njuuuut vidare!!.. :D

rollen
2015-12-21, 18:08
Kan riktigt känna hur ni njuter! _B-anana

Lissi
2015-12-21, 19:28
Det måste ju vara helt underbart att återkomma till samma lya och fira jul/nyår. Det blir ju som att åka till sitt fritidshus. Närmre ett eget boende I Grekland kommer man ju inte... Fortsätt ni att njuta och även mysa över kommande resor..det gör vi också ;)

Lissi

Kalimera
2015-12-21, 20:10
På onsdag postade hon dem. Alltså tog det bara 5 dagar att komma fram! Posten gör tydligen sitt jobb både i Grekland och Sverige med akkuritess.Även jag får tacka för julkort som kom fram idag. klapp_klap

http://www.kalimera.se/bilder/jul-kreta.jpg

Fantastiskt snabbt måste jag säga. Heja Posten, både här och där!

Annat var det när jag postade ett vykort från Ios, som skulle till Ios. Den historien kan ni läsa om här (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=21791).

Bea
2015-12-22, 08:27
God jul på er i fina Paleochora, från ett varmt och snöfritt Umeå. Men snart är det åtminstone lite jullov även här bye_bye

Hälsar
Bea

Arne
2015-12-22, 09:01
Tisdag 22 December.

Samma vackra väder även denna dag. 21 grader och sol med svaga vindar nu vid halv nio på förmiddagen.

Våra Holländska grannar är turligt nog morgonpigga de också. De bänkar sig på utealtanen just i gryningen vid sjutiden att njuta soluppgången samt en kopp kaffe. Frukosten intager de alltid på W.E Café. Haris tager 5 € för full frukost per vuxen. För barn gratis.

Efter sedvanlig Cafésittning på W.E var det ånyo dags för siestavilan.
Så tog Arne promenaden ner till byn att viktualier inhandla i Supermarket.
Längs hemvägen dök påpassligt Echaterina upp med sin cykelkorg. Arne erbjöds transport av viktualierna till vår studio. Erbjudandet anammades genast.

Echaterina meddelade att hon fixat lever till oss inför kvällens middag.
Lever är ju en maträtt man endera älskar eller avskyr. Så är det bara. Vi två tillhöra emellertid älskarna av lever.

Ugnsstekt lever toppad med smörstekt lök, det är mumma det. Arne fick pommes till medan Birgitta ville ha hemlagat potatismos.
Till måltiden fick vi rembetikamusik från en musikmaskin som Hortamannen medfört. Hortamannen tillsammans med Vägverkaren och Tivolicharmören sjöng med i texterna som de verkade bekanta med.

Notan inklusive ett krus vitt stannade på strax runt 15 €. Echaterina bjöd därtill på varsitt glas varm slivoivich. Tanken var god, men smaken lämnade en del i övrigt att önska…

Åter till studion vid åttatiden.

Lite bilder från denna dags morgon ligga så strax inne i galleriet under ”Tisdag 22 December”

Arne och Birgitta

inkfish
2015-12-22, 10:18
Vilka otroliga soluppgångar ni har!

Riitta
2015-12-22, 12:52
Tack så väldigt mycket för den fina julhälsningen från Paleochora :) Den kom idag. Bra jobbat:)
När jag skickade mina julkort från Karpathos i November för några år sedan, så kom dom fram i Februari:D


Jag och Leif önskar er också väldigt GOD JUL och en härlig vistelse på Kreta:)


Riittabye_bye

yannis
2015-12-22, 13:42
8, så sent? Vilken skillnad mot under sommarsäsongen ...

Ja, sådana är grekerna klapp_klap

Kortet kom nu på eftermiddagen så om det postades i onsdags gick det verkligen snabbt!

Eftersom det är vintersolståndet idag.. Alltså mörkaste dagen på året så vill jag ge en nyuppdagstatering.

Igår ikväll började skymningen klockan 17.40. Klockan 18.00 var det mörkt här i Paleochora. så fort går det.

Imorse kom ljusningen klockan 7.10. Solen steg upp från havet klockan 7.30. Och varje gång finner man inte ord för att beskriva det. Man måste se det!

Som jämförelse: Solen går upp i Umeå klockan halv 9. Fan vet. Och solen ska gå ner klockan kvart i 2.

Birgitta.

yannis
2015-12-22, 13:49
Även jag får tacka för julkort som kom fram idag. klapp_klap

http://www.kalimera.se/bilder/jul-kreta.jpg

Fantastiskt snabbt måste jag säga. Heja Posten, både här och där!

Annat var det när jag postade ett vykort från Ios, som skulle till Ios. Den historien kan ni läsa om här (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=21791).

Detta är en härlig berättelse!
Ett år skickade vi vykort från Fourni i form av musmattor. Efter en månad hade dom inte kommit fram. Vi skrev epost till Fournis webmaster. Det visade sig att postmästaren , som tömmer brevlådan utanför posten hade dött. Och ingen tömde lådan.
Men av dom 20 vykort vi skrev kom cirka 12 fram.Musmattorna finns nog på en del postkontor i Sverige och Grekland.

Birgitta.

Arne
2015-12-23, 08:38
Onsdag 23 December.

Samma vackra och varma morgon som gårdagens. 21grader redan vid åttatiden. Kustfärjan Samaria avgick prick klockan åtta från Paleochora med destination Gavdos, greklands sydligaste ö. Det är 29 nautiska mil till ön härifrån. Ön har bara ett trettiotal bofasta innevånare samt därtill en hippiekoloni med mera obekant antal personer.

Vi erhöllo under gårdagens eftermiddag besked av Echaterina att dagens planerade bilutflykt till Kandanos och Thymeni måste skjutas fram till nästa vecka. Men, det gör oss inget. Vi har tiden för oss eftersom vi ju ändock har nästan tre veckor kvar här i Paleochora.

Nyss var Effie ute att veva ner markiserna för serveringens utebord. Detta tyder på att en varm dag är i antågande.

Vi noterar att det icke fallit en enda regndroppe sedan vi hit till Paleochora anlände förra söndagen. Detta är en markant skillnad emot förra vinterns regn och rusk här i byn.

Jörg från Radio Kreta anlände under eftermiddagen i sällskap med trevliga frun och hunden Mitsou, jycken som har ett blått och ett brunt öga.

Kvällens middag avnjöto vi på W.E Café.

Därest lyckan står oss bi ligga så strax några nya bilder inne i galleriet under ”Onsdag 23 December”

Vi glädjer oss över att flertalet av de julhälsningar vi skickade härifrån förra onsdagen redan anlänt till mottagarna.

Arne och Birgitta

Kalimera
2015-12-23, 09:23
Vi noterar att det icke fallit en enda regndroppe sedan vi hit till Paleochora anlände förra söndagen. Till skillnad mot här hos oss där det regnar hela tiden. :o

inkfish
2015-12-23, 10:04
Till skillnad mot här hos oss där det regnar hela tiden. :o

Här med! Det är fruktansvärt trist ... :(

Birgitta: mörkt klockan 18? Vilken skillnad. Efter 20 brukar det väl vara mörkt under säsong.

Alala
2015-12-23, 10:29
Tack för fina rapporter hittills, Arne oc Birgitta! klapp_klap

Och sen passar jag på nu och önskar er

En riktigt God och trivsam Jul i Paleochora!

/ Anne

rollen
2015-12-23, 12:48
Vi önskar en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vilka vibbar man får när man läser dagens väderrapport från Harris. Här öser regnet ner. Vi får ta en ouzo eller raki och tänka på kommande resor till Kreta.

yannis
2015-12-23, 13:33
Här med! Det är fruktansvärt trist ... :(

Birgitta: mörkt klockan 18? Vilken skillnad. Efter 20 brukar det väl vara mörkt under säsong.

Det är därför vi stiger upp tidigt. Vid 4-5. Jag hatar mörker. Och älskar ljuset. Men så har vi varit postarbetare och börjat före 6. Det håller i sig. Men jag ska kolla om 19 dagar när vi är i Nea Chora när solen går upp och ner och jämföra med Umeå.

Hälsar Birgitta från ett väldigt soligt Paleochora.

Lissi
2015-12-23, 16:13
...och här är becksvart och klockan är bara 16.11....Regn, mulet och 10 grader...
Tröstar mig med ugnsbakade rödbetor med olja, honung, valnötter, chevre och färsk smulad timjan. ett glas vitt vin till det och man ska väl inte klaga.;)
Ha en riktigt fin julafton!

Lissi

kari
2015-12-24, 00:02
Tusen takk for Julehilsenen, Birgitta og Arne:)
- og for rapportene, herlig at været fortsatt er så varmt og fint i Pal:)

Arne
2015-12-24, 08:19
Torsdag 24 December.


Julafton. Redan vid sjutiden denna morgon for Flora och sonen Yiorgos till Chania Airport för resan till Edinburgh via London, att fira jul och nyår tillsammans med släkten.

Dagens soluppgång var suveränt vacker. Icke ett moln på himlen denna dag, och allredan klockan åtta visade termometern på altanen 22,4 grader.
Kustfärjan Samaria avgick prick klockan åtta på en endagstur till Ag Roumeli- Souga- Gavdos. 45 minuters stopp på Gavdos och så samma väg tillbaka till Paleochora under eftermiddagen.

Julaftonen här på Kreta är en vanlig vardag. Dock är det helgdag i morgon fredag, då alla butiker håller stängt.

Nu har skolbarnen i Paleochora traditionsenligt börjat gå runt i byn att klinga på sina små trianglar samt sjunga julsånger. Barnen förväntar sig att i sina muggar få endera pengar eller julgodis. Det är ett mycket trevligt inslag vi verkligen gillar.

Under gårdagens förmiddag hjäptes Flora och Echaterina åt med att uppe i Floras lägenhet ugnssteka tvenne stora Kalkoner. Dessa läckra fåglar ska in på menyn såväl Julafton som Juldagen.

Fem av åtta studios på Haris är nu upptagna liksom ett par studios uppe på Yiorgos Hotel.
Det är alltid intressant att träffa nya gäster på W.E Café.

Arne ska idag under förmiddagen vandra ner till byn att inhandla viktualier så vi klarar oss under helgen.

Förhoppningsvis kommer det lite bilder från gårdagen till galleriet under ”Torsdag 24 December”

Middagen igår afton intogo vi på W.E Café. Det blev en stor Schnitel med pommes till Arne. Birgitta fick sim favoriträtt, Miniburgare a la Echaterina med knaperstekt bacon som tilltugg.


Arne och Birgitta

Kalimera
2015-12-24, 10:05
Nu har skolbarnen i Paleochora traditionsenligt börjat gå runt i byn att klinga på sina små trianglar samt sjunga julsånger. Barnen förväntar sig att i sina muggar få endera pengar eller julgodis. Det är ett mycket trevligt inslag vi verkligen gillar.Köper ni fortfarande deras almanackor, eller säljer de inte längre?

Önskar er en trevlig julafton i värmen! bye_bye

Marianne
2015-12-24, 10:37
Önskar er en God Jul i Paleochora. Det är härligt att läsa vilken tur ni har med vädret i år, det betyder mycket med sol, ljus och lagom värme.
Det gläder också att det går så bra för Flora och Haris, de jobbar mycket och det är fint med fem upptagna studios av åtta så här års.

KR
2015-12-24, 11:57
Jag önskar er en riktigt GOD JUL!
//
KR

Arne
2015-12-25, 08:45
Fredag 25 December.

Morgonen inleds med samma oförskämt vackra väder här på sydkusten. Klockan åtta var det allredan 22,4 grader på altanen och solen flödade från molnfri himmel.

Vi turister i byn är klädda i shorts och sandaler, medan ortsbefolkningen sin vana trogen skrudar sig i vinterkläder eftersom de går efter almanackan och ej den rådande väderleken.

Efter förmiddagssittning på W.E Café gick Arne ner till Market att viktualier inhandla inför helgerna. Så fick det bli siestavila fram till tvåtiden.

Middagen blev ånyo på W.E. Vi valde självklart Kalkonmiddagen. Dock nöjde vi oss med en halvportion vardera när vi såg hur jättelik helportionen var. Det var en gudomligt god fylld kalkon vi avnjöto tillsammans med ett krus vitt. Huset bjöd därtill på varsitt glas grekisk glögg, lite udda i smak och konsistens, men den slank ned.
Notan stannad på 15 €.

Vid sjutiden strömmade stamgästerna till att ha något slags förfest inför Juldagen. Enligt Haris hade festen pågått ända fram till ettiden på natten.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fredag 25 December”

Arne och Birgitta

inkfish
2015-12-25, 11:27
Häftig fullmånebild! Och jag hade gärna käkat kalkon och festat igår ... :)

yannis
2015-12-25, 13:47
Och vi hade gärna önskat att du var med, Inkan!
Och en hel del andra Kalimeravänner hade vi önskat sett här. Det skulle ni aldrig glömma.
En underbar afton, men bara 10 km härifrån var det bara 10 grader klockan 18.00 enligt Jörg (Kreta Radio).
Att se månen i Paleochora över bergen är en upplevelse!
Birgitta.

Kalimera
2015-12-25, 17:06
Och en hel del andra Kalimeravänner hade vi önskat sett här.Skulle gärna var där, inte minst med tanke på vädret här hemma, är det inte storm och regn så är det kuling och regn. :)

Arne
2015-12-26, 08:43
Lördag 26 December.

Samma vackra och varma väder även denna morgon. Dryga 20 grader nu klockan åtta. Långfrukost på altanen. Gina håller ställningarna som frukostservitris på W.E Café eftersom Effie är helgledig, och Echaterina jobbar eftermiddagsskiftet.

Igår förmiddag gick vi enligt god sed och vänja upp till W.E att umgås med orts befolkningen samt hotellgästerna. Vid halv elva anlände en av stamgästerna från orten. Vi kallar honom ”Kajan” enär han är svår på brända och destillerade drycker.

Från halv elva och fram till halv ett hade kajan lyckats sättta i sig fem glas ouzo för att strax före ett vingla ner till sin skåpbil att fara hem.
Vi finner det en smulla anmärkningsvärt att ingen reagerar. Mannen är ju helt uppenbart en trafikfara, icke bara för sig själv, utan mera för övriga trafikanter i byn. Dock förefaller ingen bry sig. Olika syn på bilkörning i samband med alkoholintag…

Efter vederbörlig siestavila var det ånyo dags att gå upp till W.E att spisa middag. Echaterina hade fullt upp att servera de många middagsgästerna. Alla gäster fingo i samband med notan varsitt glas varm Melloraki, Raki med honung är faktiskt riktigt gott som avslutning på en god middag.

Vår julamaryllis växer så det knakar om den. Tre till fyra cm per dag. Vi när en förhoppning att den ska gå i blom innan vi lämnar Haris i mitten av Januari.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Lördag 26 December”


Arne och Birgitta

Netwolf
2015-12-26, 10:22
Vi finner det en smula anmärkningsvärt att ingen reagerar. Mannen är ju helt uppenbart en trafikfara, icke bara för sig själv, utan mera för övriga trafikanter i byn. Dock förefaller ingen bry sig. Olika syn på bilkörning i samband med alkoholintag…
Fråga gärna ortsborna varför. Det hade varit intressant att få höra deras uppfattning...

Lissi
2015-12-26, 10:57
Fråga gärna ortsborna varför. Det hade varit intressant att få höra deras uppfattning...

Fråga borgmästaren vid besöket...Hur Paleochoras styrelse ser på rattonykterhet....Det hänger ju kanske lite ihop med bilvraken;)

Fast DET blir nog för känsligt för det finns väl inga greker, om de inte är absolutister, som aldrig kör spritpåverkade?

Fortsätt njut lata dagar!
Här är det full rulle andra dagen i rad med barnbarn på besök. Idag blir det övernattning också då äldsta barnbarnet bokat in en natt hos mormor och Claes. MYSIGT!

Lissi - från ett mulet Kalmar med endast 6 grader.

Kalimera
2015-12-26, 14:58
Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Lördag 26 December”Så julfint ni har det! klapp_klap

Lämnar ni julpyntet hos Haris, eller tar ni med er varje år, och blir det mer grejer för varje år?

Njut av vädret! Hos oss ska det komma snö senare idag. :o

kari
2015-12-26, 15:01
Jeg gleder meg fortsatt over "daglige doser Paleochora":)

Det som også gleder meg ekstra mye er å vite at Water Edge Cafe's solstråle, vår kjære Ekaterina, får sin velfortjente og nødvendige fritid nå!
- at Gina stepper inn for Effi!
Effi hadde fri hele november, og hver dag jobbet Ekaterina fra tidlig morgen til sen kveld ( med 2-3 timer fri midt på dagen)....
( - med forbehold om avlastning vi ikke fikk med oss)
Hils Ekaterina så mye med en klem fra meg:)

- og ha det fortsatt kjempefintbye_bye

Med det samme..., dere har vel sett Elvis i "arbeid"?;)
Han var virkelig ivrig i tjenesten, og stolt:D

http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/Mobile%20Uploads/59D9CFAC-7482-4969-8FDA-1FB630EA30D9_zpsorod0zp7.jpg

Lissi
2015-12-26, 18:37
Med det samme..., dere har vel sett Elvis i "arbeid"?;)
Han var virkelig ivrig i tjenesten, og stolt:D

http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/Mobile%20Uploads/59D9CFAC-7482-4969-8FDA-1FB630EA30D9_zpsorod0zp7.jpg

Men så SÖT!

Lissi

Alala
2015-12-27, 08:42
Jag förstår så väl att ni nu i flera år i rad har rest till Paleochora i december. Känns säkert som precis det rätta stället att vara på. Och mysigt ser ni ut att ha det! :)

Så ha det fortsatt bra!

/ Anne :)

Arne
2015-12-27, 09:28
Söndag 27 December.

Högtrycket som parkerat sig här på södra Kreta består med full kraft.
23 grader nu klockan åtta.

Först ska vi besvara frågan om all vår julpynt här på Haris Hotel. Haris och Flora har sedan länge inrättat ett förråd i källaren på Yorgios Hotel, där återkommande gäster kunna härbärgera en väska eller två inför nästa besök.
Vår väska är nu i tiokilosklassen, och innehåller förutom julpyntet även skarvsladdar, dukar och Birgittas fårskinnspläd. Ja, det finnes åtskilligt övrigt som är bra att ha på plats.

Det är ett tjugotal återvändare som har sina väskor på hyllorna i förrådet, flertalet gäster som bevistar Haris under sommarsäsongen.

Under gårdagens förmiddag var vi ånyo uppe på W.E att umgås med övriga gäster. En svensk man runt de sextio sporde Arne om han fick låna Arnes hybridlaptop, och visst fick han det.

Den svenske mannen bor i en husbil en bit bort längs strandpromenaden. Han är porträttlik den legendariske frilanscorren Hans Granqvist som levde och verkade i Hongkong på sextio- och sjuttiotalet för Dagens Ekos räkning.

Efter sedvanlig siestavila gick Arne till Market att kompletteringshandla viktualier. Det är noterbart hur många danska mejeriprodukter det finns på Supermarket här i byn. Arne hittade en stor bit Danish Blue, grönmögelost att i triumf hemföra.

Så upp vid femtiden att spisa middag på W.E. Det förefaller som om flertalet av Haris gäster väljer att äta middagen på W.E. Det är säkerligen bra för affärerna sett mot bakgrund av den billiga studiohyran vintertid här hos Haris.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Söndag 27 December”

Vi har nu halvtid här hos Haris i Paleochora. Två veckor kvar innan vi ska ta oss till Nea Chora för en vecka därstädes.

Arne och Birgitta

ÖBO
2015-12-27, 10:49
Meteorologiska fenomen är fascinerande.
Ett varmluftområde tenderar att parkera över Haris vid juletid.
23 grader klockan 8.
Vid väderstationen ca 850 m åt NO 13.7 grader vid samma tidpunkt.:confused:

inkfish
2015-12-27, 10:50
På Karis gulliga bild ser det ut som om ni kan skicka Elvis att handla viktualier i fortsättningen! :)

yannis
2015-12-27, 13:35
Inkan:Med den intelligensen Elvis har är det möjligt. Bara att skicka med en inköpningslista i munnen. Men frågan är om han kommer in på supermarket.

Öbo: Jörg på Kreta/Radio berättade att bara 4 kilometer från havet och Paleochora var det bara 10 grader på julafton vid 6-tiden på aftonen. Och vi hade 20 grader vid den tidpunkten. Så jag tycker inte du ska lita på den meterologiska väderstationen. Direktrapport är nog bättre. Jag tror att vi har diskuterat det tidigare.

Våra grannar, hon med rullstolen är fantastiska. Dom sätter sig ute varje morgon vid 6-tiden för att titta på gryningen. Vi avvaktar ett litet tag. Då må alla förstå att vi har ett bara så underbart väder här. Peppar, peppar, ta i trä,,,

Kari, Elvis är suverän som kypare. Men han har inte lärt sig att gå ut som kypare. Men det kommer,,,, Eurosedlar är han doch suverän på..
Birgitta.

Sunny12
2015-12-27, 13:41
Fortsätt och njut i värmen.. :-).. hos mig är det snö pågång..äntligen!!.. _B-anana

Ni får ha en god fortsättning och slut!!
Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag Er!!

//Gittan

Kalimera
2015-12-27, 16:41
Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Söndag 27 December”Såg inga bilder Arne. :o

Förstår att ni lämnar kvar saker i stället för att släppa upp och ner. Ni är ju där varje vinter, och har det gott. :)

Njut vidare av det vackra vädret. Här är det bara regn, regn och regn.

Arne
2015-12-28, 08:13
Måndag 28 December.

Vackert väder denna morgon, ehuru lite kyligare. Nu halv nio visar termometern på fattiga 18,4 grader.

Idag vid elvatiden har vi stämt träff med Schweizaren Daniel och Echaterina. Vi ska i Daniels bil ta en tur upp till Thymeni via Kandanos att spisa lunch.
Man har i byn en stor fabrik att pumpa upp ett utsökt välsmakande mineralvatten, vida känt över hela Kreta.

Under gårdagen diskuterade vi med Echaterina och övrig personal på Haris frågan om onyktra fordonsförare i byn. Svaret förvånade oss.
Inledningsvis konstaterades det att rattonykterhet icke är något den lokala Polisen spiller något krut på. Några generella nykterhetskontroller förekommer inte.

Den hävdvunna principen verkar vara att det är var och ens ensak. Händer det dock en trafikolycka där fordon eller personer skadas, då finnes tvenne alternativ. Det första och vanligaste är att de inblandade gör upp i godo.

Kunna detta ej uppnås, då tillkallas den lokala polisen för att göra en utredning. Utandningsprov tages samt lagföres den onyktre föraren. Straffskalan går från indraget körkort och upp till fängelse i flera år.

Olika kulturer och seder…

Gårdagens bilder försvann, men har nu återfunnits och ligga så strax inne i galleriet.

Efter siestan upp att spisa middag på W.E. Det märktes redan under gårdagens afton att det var lite kyligare i luften.

Arne och Birgitta

Netwolf
2015-12-28, 08:17
Olika kulturer och seder…

:eek: Ja, verkligen!

inkfish
2015-12-28, 09:58
Mig förvånar det inte alls. Man ser ofta folk gå direkt från ouzeriet till bilen eller moppen.

Arne - frågade ni om promillegränsen? Det lär ska ha varit så att gränsen för rattonykterhet går vid 0,5 promille. Men om det fortfarande är så, vet jag inte.

Netwolf
2015-12-28, 10:06
Mig förvånar det inte alls. Man ser ofta folk gå direkt från ouzeriet till bilen eller moppen.
Arne - frågade ni om promillegränsen? Det lär ska ha varit så att gränsen för rattonykterhet går vid 0,5 promille. Men om det fortfarande är så, vet jag inte.

Saxat från AutoEurope "I Grekland har man en promillegräns på 0.5 promille för förare med körkort längre än två år samt 0.2 för förare med körkort i mindre än två år. Har man mer i blodet och blir tagen kan det leda till dryga böter och i värsta fall fängelse."

/NW

Netwolf
2015-12-28, 10:41
Hittade lite mer info här (http://www.glavopoulos.gr/kok/fines-penalties-en.php).
Om det fortfarande är aktuella uppgifter, ska jag låta vara osagt, men har du över 0.6, så är det 1200€ i böter, indraget körkort i ett halvår och minst 2 månaders fängelse.
Upprepas förseelsen inom två år, blir det ytterligare 2000€ i böter, indraget körkort i 5 år samt minst ett halvårs fängelse.

Så visst finns det lagar, men om de bara existerar på pappret eller efterlevs till viss mån, vet inte jag.

/Wolfen

yannis
2015-12-28, 14:34
Vi har just kommit hem från en underbar tur uppe i bergen tillsammans med Ekaterina och Daniel. Först till Anidri by och sedan till Temenia, där vi åt lunch på, tror jag, enda tavernan i byn.
Vi gjorde även ett stopp i Kandanos för bankomatuttag och inköp av ortens marmelad.
Chauffören, Daniel, drack ett halvt glas samt vatten. Jag tror att vi turister håller väldigt nog på alkoholintag tillsammans med bilkörning. Och med dessa serpentinvägar över bergen är det ett måste.
Mer om vår underbara dag skriver vi om imorgon.
Birgitta.

Kalimera
2015-12-28, 17:18
Vi har just kommit hem från en underbar tur uppe i bergen tillsammans med Ekaterina och Daniel. Först till Anidri by och sedan till Temenia, där vi åt lunch på, tror jag, enda tavernan i byn.Trevligt! Jag antar att det smakade gott, det brukar göra det i de små byarna. :)

Arne
2015-12-29, 09:06
Tisdag 29 December.

Samma oförskämt varma och vackra väder ävenså denna dag. Altantermometern visade 19,7 grader vid halv åtta. Utefrukost är anbefalld.

Om vi så skall summera gårdagens utflykt kan vi konstatera att det i sanning var en vacker tur. På inrådan av vännen Daniel tog vi vägen från Paleochora via Anidri och Timenia till Kandanos.

Vägen till Anidri var väldigt vacker. Vägens bredd och kvalitet lämnade dock en del i övrigt att önska. Smal och kurvig och med få mötesplatser. Turligt nog var mötande trafik i stort sett obefintlig denna måndag.

Men vyerna… De voro helt formidabla. Vi hisnade längs serpentinvägarna, där Lefka Oris bergsmassiv bildade fond. Vi passerade Anidri och fortsatte sedan ner till den lilla byn Timenia där vi skulle spisa lunch i byns enda Taverna. Notan för fyra lunch samt ett krus vitt stannade på 28 €. Daniel tog notan. Varför vet vi ej. Vi hade ambitionen att betala denna nota, men accepterade Daniels beslut.

Efter ett timmeslångt uppehåll därstädes gick så färden vidare mot Kandanos. Vägen var av samma beskaffenhet som den till Anidri, dock kompletterad med ett antal nedrasade lavastenar här och där.
Daniel körde dock som en Kungachaufför, och ej ens Birgitta var rädd för de djupa ravinerna längs vägen.

Väl nere i Kandanos parkerade vi just utanför den Taverna som saluför de vansinnigt goda syltade frukterna. Apelsin- och citrusskal med mera.
Efter proviantering i byns enda Bankomat inhandlades ett antal burkar med de delikata frukterna.

Vi avslutade resan med ett stopp vid Daniels förhyrda villa, belägen på höjden just mellan Kandanos och Paleochora. Daniel hyr detta hus för 400 € per månad. En formidabel utsikt över nejden från den stora utealtanen ingår i hyran. Huset kan förhyras månadsvis. Huset är till salu för 120.000 € för övrigt.

Vi kommo åter till Paleochora strax före klockan tre.

Middagen fick bli på W.E, och av det enklare slaget. Detta enär vi ju ovanligt nog spisat lunch denna dag uppe i Tymenia. Vi delade på en omelett nedsköljd med ett krus vitt. Med notan på 12 € följde varsitt bjudglas Melloraki.

En hel del bilder ligga redan inne i galleriet under ”Tisdag 29 December”

Nu vid halv tio visar termometern på trivsamma 23 grader och solen flödar.

Livet leka alltfort.

Arne och Birgitta

Alala
2015-12-29, 10:37
Verkar ha varit en riktigt trevlig tur, lite omväxling är ju alltid bra!

/ Anne :)

inkfish
2015-12-29, 10:51
Netwolf - tack! Då gäller tydligen den promillegränsen fortfarande.

Arne - julgranen på tavernan, vad var det för träd? De långa barren ser nästan ut som en tamarisk :D

Arne
2015-12-29, 11:21
Det är faktiskt en Tamarisk. Vi fick det bekräftat av Madame på byns Taverna.

Arne

inkfish
2015-12-29, 11:35
Det var som katten. Åh så fint! Som det ser ut på bilden så passar den verkligen som julgran.

Fast hade jag haft en sådan hemma är risken att jag hade gått och lagt mig under den med en bok, av ohejdad vana :)

yannis
2015-12-29, 13:10
Det var som katten. Åh så fint! Som det ser ut på bilden så passar den verkligen som julgran.

Fast hade jag haft en sådan hemma är risken att jag hade gått och lagt mig under den med en bok, av ohejdad vana :)

fb_gilla

Fast jag tror fortfarande att det är en idegran. Den ljust gröna färgen på barren och dom mjuka barren. Men växer dom på Kreta? Jag vill liksom överbevisas!
Birgitta.

Kalimera
2015-12-29, 14:07
En hel del bilder ligga redan inne i galleriet under ”Tisdag 29 December”Härliga bilder. Tack!

Fast jag tror fortfarande att det är en idegran. Den ljust gröna färgen på barren och dom mjuka barren.Känner mig också lite kluven. Har kollat lite bilder på tamarisker och de är vidare, och har en större stam. Kolla här (http://www.kalimera.se/bilder/veckans/folegandros-karavostasis.html).

Marianne
2015-12-29, 19:11
Tack snälla Birgitta och Arne för det trevliga julkortet som nu även har dykt upp här. Verkligen trevligt och omtänksamt.
Jag är ju en av många som kanske bara stannar vid drömmen om att tillbringa vintern i Paleochora, tanken dök upp redan vid första besöken omkring år 2000 när jag hörde om Floras engelska gäster som övervintrade där i tre månader. Många besök har det blivit sedan dess (inte alltid hos Haris eftersom det har blivit så populärt att det ofta varit helt fullbokat), men inga riktiga vinterbesök.
År 2003 och 2004 var vi på Gavdos, Birgitta. Vi åkte på endagsbesök och fick med oss några timmar på ön (hade tid till både avkoppling, bad och lunch). Det var båda gångerna i månadsskiftet sept./okt., vilket jag gärna rekommenderar. Att åka NU skulle jag inte ens överväga. Försök hellre att klämma in en tur när ni åker i maj!

Netwolf
2015-12-29, 20:19
Vad trevligt ni har det! :)

inkfish
2015-12-29, 23:05
Birgitta - tamarisk heter tamaris på grekiska, och idegran pournari. (Jag fick googla). Om du vill fråga vidare.

Idegran verkar i alla fall finnas i Grekland, såvitt jag kan se lite snabbt.

yannis
2015-12-30, 05:32
Marianne, det var faktiskt du som gjorde att vi bestämde oss för att vara i Paleochora några veckor på vintern. Du tyckte vi skulle göra det när vi blivit pensionärer. Så nu är det 5:e vintern vi är här 5-6 veckor.

Och detta har vi aldrig ångrat. Visserligen har vi haft regn och storm under dom 4 vintrarna från och till. Men man njuter ändå!

Hittills denna gång har vi bara haft sol och värme. Men något bakslag måste komma. Uppe i norr, i Chania, har man haft lite regn då och då, men inte här.
Och att man har renoverat toaletterna här på Haris Studios gladdes vi över.

Birgitta, som just nu inväntar gryningen och soluppgången över havet med en god kopp kaffe.

Arne
2015-12-30, 09:03
Onsdag 30 December.

Vi hade ryktesvis hört att det från och med idag skulle ske ett markant väderomslag, där regn och kalla vindar skulle dra in över sydkusten.
Icke så. Samma oförskämt vackra väder även denna dag. En fin soluppgång vid pass 07.20.
Våra studiogrannar, Holländarna i trean, är var morgon vid sjutiden på sin altan att spisa frukost och beskåda soluppgången . Morgonens temp 17,6 grader klockan sju.

Kustfärjan Samaria avgick klockan åtta på sin tur till Gavdos. Det var förutom besättningen endast tre passagerare. Däckslasten bestod av en träbur med unghöns, tvenne stora bensinfat samt en skrinda med viktualier. Däckmannen stod naturligtvis sin vana trogen att röka just intill bensinfaten… Ack ja.

Igår eftermiddag anlände Jörg och fru till W.E. De hade varit inne i Chania och hämta två vänner som jobbat med volontärarbete i Athen under fem dagar. Flyktingtrycket är alltfort hårt i Athen.


Vi spisade middag på W.E även denna kväll. Nu hade sotaren fått bra fart på kaminens rökgångar, och brasan knastrade värmande. Arne tog en Echaterinaburgare med knaperstekt Bacon, och Birgitta en fylld bakpotatis. Notan strax under 15 € inklusive det obligatoriska kruset vitt.

Echaterina erbjöd sig skjuts upp i bergen nu till helgen. Vi bockade och tackade.

Bild på kustfärjans avgång återfinnes i galleriet under ”Onsdag 30 December”
Temperaturen på altanen visa nu 20,1 grader.

Arne och Birgitta

Kalimera
2015-12-30, 10:52
tvenne stora bensinfat samt en skrinda med viktualier. Däckmannen stod naturligtvis sin vana trogen att röka just intill bensinfaten… Ack ja.Safety first. :o

http://www.kalimera.se/bilder/no-smoking.jpg

Så här såg det ut i hamnen på Sifnos för några år sedan.

Kul att ni ska åka upp i bergen igen!

Netwolf
2015-12-30, 12:45
Safety first. :o

http://www.kalimera.se/bilder/no-smoking.jpg



Ja, de följer reglerna. Ingen av dem bär smoking! :D

Monica C
2015-12-30, 13:46
Ja, de följer reglerna. Ingen av dem bär smoking! :D

:D:D:D

Arne
2015-12-30, 15:12
Angående Julgranen uppe vid Tavernan i Temenia, har vi nu fått bekräftat att det faktiskt är en levande Tamarisk. Bara så att alla vet...


Arne

https://scontent.fath3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/1915750_788943041252083_397216992127885335_n.jpg?oh=fe12c5fe11f6582ee53c1d1a6bffa524&oe=57066327

Kalimera
2015-12-30, 17:22
Angående Julgranen uppe vid Tavernan i Temenia, har vi nu fått bekräftat att det faktiskt är en levande Tamarisk. Bara så att alla vet...
Tack för det Arne! Kul att det faktiskt var en tamarisk! klapp_klap

Arne
2015-12-31, 08:27
Torsdag 31 December.

Burr!!

Nu har vädret vänt. Efter två och en halv veckas sol och värme möttes vi denna morgon med igenmulet, hårda vindar och vågor samt ynka 8 grader varmt. Dock inget regn ännu.
Sopkärlet kom nyss seglande längs gatan här utanför att halvvält stanna just utanför vår studio.

Kustfärjans dagstur är inställd på grund av vågor och vindar.

Från vänner i Geriani fick vi veta att det ösregnat sedan i går afton, samt att det bara var fem grader varmt nu på morgonen.

Nyss kom Effie förbi bärandes på ett stort fång ved att brassa i kaminen på W.E.

Under aftonen igår kom Hortamannen till W.E medförande en kastrull med köttstuvning. Nog vet vi att det på grektavernor är kutym att gästerna kan medföra en flaska vin eller två, men mat?? Ingen i personalen lyfte dock på ögonbrynen utan hämtade tallrikar och bestick åt sällskapet på fyra personer.

Det går dock ingen nöd på oss två här i vår varma och ombonade studio.

Lite bilder ligga nu inne i galleriet under ”Torsdag 31 December”

Arne och Birgitta

Athanasia
2015-12-31, 08:33
Vi önskar Er en fin nyårsafton.Phia o Tony(och katten Cinto)

Alala
2015-12-31, 10:22
Under aftonen igår kom Hortamannen till W.E medförande en kastrull med köttstuvning. Nog vet vi att det på grektavernor är kutym att gästerna kan medföra en flaska vin eller två, men mat?? Ingen i personalen lyfte dock på ögonbrynen utan hämtade tallrikar och bestick åt sällskapet på fyra personer.

Onekligen, verkar det ganska speciellt! :confused: :)

Och vintern, den har kommit hit till mig också. Vår sjö har fått is på sig, men snön lyser tillsvidare med sin frånvaro. Mera kyla lär vara på kommande....

Stort tack till er, Arne och Birgitta, för alla fina rapporter ni bidragit med i år. Hoppas ni fortsätter 2016! klapp_klap

Gott Nytt År till Paleochora!

/ Anne bye_bye

PA
2015-12-31, 10:24
Hej Bägge


GOTT NYTT ÅR!


//PA

Netwolf
2015-12-31, 11:19
Under aftonen igår kom Hortamannen till W.E medförande en kastrull med köttstuvning. Nog vet vi att det på grektavernor är kutym att gästerna kan medföra en flaska vin eller två, men mat?? Ingen i personalen lyfte dock på ögonbrynen utan hämtade tallrikar och bestick åt sällskapet på fyra personer.

Tja, vart ska sleven vara om inte i grytan? :)

/NW

KR
2015-12-31, 12:51
Vi önskar er ett fantastiskt 2016!
//
KR& Bosse

emma
2015-12-31, 13:34
Tack för all trevlig läsning ni ger ifrån era resor! Önskar er ett Gott Nytt År
/emma

Arne
2015-12-31, 14:52
Arne tog promenaden ner till byn efter vederbörlig siesta, i akt och mening att inhandla ett par reservbyxor. Det var mellandagsrea i byns klädbutik på huvudgatan. Turligt nog plockade Arne fram skinnjackan han haft med hemifrån, men härbärgerad i garderoben sedan ankomsten.

Det blåste attan ute, och mer än det. Expediten i klädbutiken lät förmäla att det väntades stormvindar till kvällen. Så sant. Arne önskade att han varit försedd med handskar förutom skinnjackan vid promenaden till byn.

Ett par prima byxor kunde emellertid inhandlas till facilt pris.

Vågorna här i bukten gå alltmer höga och det viner runt knutarna här hos Haris Hotel. Greker och turister äro nu skrudade i vinterkläder med stora mössor påtagna. Huru fan skola detta sluta?

Nu ska vi så strax gå upp till W.E att spisa middag invid braskaminen. Kaminen har haft full fyr hela dagen turligt nog.

Echaterina anlände nyss med vår tvätt. Vi brukar tvätta efter halvtid så vi har rena kläder hela resan. Echaterina hade såväl tvättat som torkat våra kläder. Vi gav henne 7 € som tack för arbetet hon nedlagt.

Nu ligga temperaturen på sju grader och vinden är hård.

Arne och Birgitta

Kalimera
2015-12-31, 15:06
Vågorna här i bukten gå alltmer höga och det viner runt knutarna här hos Haris Hotel. Greker och turister äro nu skrudade i vinterkläder med stora mössor påtagna. Huru fan skola detta sluta?Ni får hålla er inomhus, nära kaminen, och värma er med ouzo. :)

Enligt Chania Post (http://www.chaniapost.eu/2015/12/31/photos-snow-covers-several-mountainous-areas-of-crete/) varnas det för att köra vissa vägar på Kreta, bland annat vägen mellan Tavronitis och Paleochora.

Gott Nytt År!

Lissi
2015-12-31, 17:38
Hua ! Hoppas det vänder..hörde att det snöat I Aten.
Vi valde rätt ö. Sol och 22-23 grader och molnfritt, men kvällarna är kyligare.
Kram och gott nytt.....

Lissi

Monica C
2015-12-31, 17:45
Och här uppe i norr i Boden har vi +2 grader,grått och blåsigt och väldigt lite snö.
Ganska så spännande att få uppleva ett kyligare Palechora och få ta del av allt som händer den här årstiden.
Önskar dock att ni får ett varmare Gott Nytt År:)
Monica:)

Malina
2015-12-31, 23:19
Gott nytt år till er!

Arne
2016-01-01, 08:37
Fredag 1 Januari.

Hoppet lever. Under natten har det skett ett markant väderomslag till det bättre. Havet nu lugnt, och en svag havsbris råder.Solen skina ånyo. Det är växlande molnighet och termometern visa 16,5 grader nu klockan åtta.

Under hela gårdagen eldades det i kaminen uppe på W.E.
Det går att med kaminens hjälp få upp god värme i serveringen. Men, det åtgår ved…

Echaterina hade lagat stifado. En rätt vi valde som middagsmat. Tvenne halvportioner och ett krus vitt gjorde att notan landade på blygsamma 14 €. Stifadon var väldigt mustig och välsmakande. Echaterina är en mästerlig kock.

Nu idag klockan åtta stävade kustfärjan ut efter gårdagens inblåsning här i hamnen på udden. Troligen blir det sträckan Pale- Ag Roumeli- Gavdos och omvänt. Då bör färjan återvända hit till Paleochora vid fyratiden i eftermiddag.

Arnes vinterjacka är nu åter vederbörligen förpassad in i garderoben, där den rätteligen ska höra hemma.

En gammal god grekisk tradition är att det gräddas en speciell sockerkaka vid namn Vasilopita. I kakan är ett mynt insmuget. Den som får myntet ska enligt sägen gå ett lyckligt nytt år till mötes. Uppe på W.E mumsades det sockerkaka så det stod härliga till. Myntet satt dock kvar i orubbat bo när vi vid åttatiden gick ner till studion att natta oss.

Vi får väl höra vem som fick myntet nu när vi går upp till W.E så strax.

Lite bilder ligga nu inne i galleriet under ”Fredag 1 Januari”



Arne och Birgitta

Athanasia
2016-01-01, 08:42
Brukar det inte kastas ett kors i vattnet så här på nyårsdagen,,eller har de slutat med det?:confused:

yannis
2016-01-01, 08:48
Det är på trettondagen prästen kastar korset i vattnet.
Vi ser nu fram emot det.
Birgitta

Athanasia
2016-01-01, 08:57
Aha..så var det ja..Då behöver jag inte sitta och vänta vid webcameran idag då:)

yannis
2016-01-01, 09:50
Aha..så var det ja..Då behöver jag inte sitta och vänta vid webcameran idag då:)

Parkera dig framför webcameran den 6 januari klockan 10.
Vid den tiden sker det framför många webcameror i Grekland.
Birgitta.

Arne
2016-01-01, 11:19
Nyss kom den vackra hägern åter efter tio dagars bortavaro. Vi gladdes, men endast en kort stund. En av stamgästerna rusade till sin bil att hämta en hagelbössa. Laddade, och sköt ihjäl hägern.

Detta är exempellöst. Arne tog mycket illa vid sig och funderade på att knycka bössan och sätta en hagelskur i häcken på skytten. Birgitta satte dock stopp för detta..

Trist, trist, mycket trist.

Sorgsen Arne

Alala
2016-01-01, 11:25
Nämen, usch så tråkigt, man kan ju undra varför han sköt hägern? :(

/ Anne

Athanasia
2016-01-01, 15:59
Ja usch vilken tråkig historia..Var nu på Din vakt Arne ...beställ inte fågel på restaurangen..

Kalimera
2016-01-02, 10:27
En av stamgästerna rusade till sin bil att hämta en hagelbössa. Laddade, och sköt ihjäl hägern.__D

Vad gjorde han med hägern?

inkfish
2016-01-02, 10:46
Roligt med tamarisken men vidrigt med hägern. Jag tänkte att det MÖJLIGEN kunde förstås om den förstör för yrkesfiskarna. Men enligt Birgitta är det en fågel som ortsborna glatt sig åt i fem år eftersom den är den enda i sitt slag. Gräsligt.

Arne
2016-01-02, 11:13
Lördag 2 Januari.

En något försenad dagsrapport. Skälet är att Arne dels varit nere till den lokala polisstationen att upprätta en anmälan om jaktbrott, dels varit till Supermarket att inhandla viktualier samt därtill nytt Sudokuhäfte till Birgitta.

Arne gjorde under gårdagen, och efter den tragiska ihjälskjutningen av den vackra hägern, viss research. Det framkom via ortsbor att sjöfågel får jagas från den 1 Oktober och fram till den sista Februari. Det är dock strängeligen förbjudet att bedriva jakt inom byn.

Arne in till Polischefen att upprätta anmälan. Chefen, en Polislöjtnant tog tillsammans med sin sekreterare emot Arnes berättelse samt antecknade noga. Arnes legitimation kopierades, samt efterfrågades bevis för den olaga jakten.

Arne tog fram minneskortet från digitalkameran där bilderna visade dels skytten med hagelbössan, dels också när skytten kom åter från klipporna medförande den döda hägern. Bilnumret på skyttens pickup med den döda fågeln på flaket fanns likaså med.

Enligt polischefen kommer detta jaktbrott mera troligt att rendera skytten dryga böter i intervallet 500-800 € samt en prick i vapenlicensen. Eventuellt temporärt indragen vapenlicens.

Chefen menade dock att dessa jaktbrott ytterst sällan anmäls, enär det kunna orsaka långvariga släktfejder och ovänskap.
Att Arne skulle utsättas för något dylikt fann dock polischefen ytterst osannolikt. Turisterna äro alldeles för viktiga för byns näringsidkare. Arne meddelade chefen att han aldrig räds konflikter när han vet med sig att han har lagen på sin sida.

Nåja, nog om detta. Denna lördagsmorgon inleddes med igenmulet . Därtill hade det kommit lite regn under natten. Termometern visade fattiga 13 grader klockan åtta denna morgon.

Nu vid pass halv tolv ljusnar det runt horisonten och bättre väder är heltvisst på gång.

Under gårdagskvällen smaskade vi ånyo på Echaterinas vansinnigt goda stifado. Smaken sitta fortfarande kvar i gommarna.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Lördag 2 Januari”

Vågorna gå nu höga och slår in mot klipporna här nedanför med full kraft.

Arne och Birgitta

Arne
2016-01-02, 11:58
Till Janne, det lakoniska svaret jag under gårdagen fick av marodören, det var att sjöfågel i allmänhet och Häger i synnerhet är gott kött... Men nu lär marodören få betala dyrt för detta kött. Jag när en förhoppning att han sätter Hägerköttet i halsen...


Arne

pawik
2016-01-02, 12:23
Bra rutet Arne! Hoppas att det blir någea påföljder.

/pawik

Netwolf
2016-01-02, 12:41
Haha, bra där Arne! Jaktmarodörer skola hållas kort.

Detta med fejder och ovänskap, har jag bevittnat i just Palechora på nära håll. En dag nedanför vår balkong, blev en bil prejad av en annan. Ut rusar en ilsken man och sliter den andre föraren ur bilen. Mannen i den prejade bilen var försedd med en yxa! :eek: En häftig dispyt uppstod och vi blev oroliga för att skjutvapen skulle halas fram, så vi drog oss tillbaka in i studion. Jag försökte dock filma bråket, men blev bryskt tillrättavisad av meine frau.
Efter en stunds gap o skrik (men lyckligtsvis inget våld), dök så en polisbil upp. Bråket lugnade ned sig och konstaplarna tog yxmannen med sig och åkte. :)

/Netwolf

Monica P
2016-01-02, 12:49
Får lust att citera Obelix: Dom är inte kloka, romarna...Die spinnen, die Römer...och på ett antal andra språk.

Sunny12
2016-01-02, 12:58
Stackars fågel.. :mad:...

Du skulle passa som polis Arne.. :D...bra gjort med din anmälan!!.. klapp_klap

Sunny, djurvän.

Sunny12
2016-01-02, 13:25
Till Janne, det lakoniska svaret jag under gårdagen fick av marodören, det var att sjöfågel i allmänhet och Häger i synnerhet är gott kött... Men nu lär marodören få betala dyrt för detta kött. Jag när en förhoppning att han sätter Hägerköttet i halsen...


Arne

fb_gilla

Kalimera
2016-01-02, 14:37
Arne gjorde under gårdagen, och efter den tragiska ihjälskjutningen av den vackra hägern, viss research. Det framkom via ortsbor att sjöfågel får jagas från den 1 Oktober och fram till den sista Februari. Det är dock strängeligen förbjudet att bedriva jakt inom byn.Hägrar är inga sjöfåglar. De kan inte ens simma vad jag vet. Gråhägrar – som denna fågel en gång var - tillhör familjen ”storkar och flamingos”. Sjöfågel är vigg, ejder, gräsand osv. Så att det är tillåtet att jaga sjöfågel gäller det absolut inte hägrar. __D

Vi har en gråhäger som bor nedanför vårt hus. Ser den varje dag. Mycket mäktig fågel.


Men nu lär marodören få betala dyrt för detta kött. Det får jag verkligen hoppas!

Bra gjort Arne! klapp_klap

Carina
2016-01-02, 22:07
Bra agerande Arne, i övrigt önskar vi er ett fortsatt Gott Nytt År

Carina

Arne
2016-01-03, 10:26
Söndag 3 Januari.

Morgonen började vackert med en tjusig soluppgång, men sedan var det slut på fägringen. Ett milt förmiddagsregn infann sig vid åttatiden.
Igenmulen himmel och fattiga 13,7 grader. Alls icke så mycket att hurra för.

Vid niotiden kom en ny häger förbiflygande till Arnes stora glädje. Dock har hägern vett nog att icke parkera sig på klipporna här nedanför. Detta sett mot bakgrund av kompisens onda bråda död på nyårsaftonens eftermiddag.

Under gårdagens eftermiddag sutto vi att häcka invid den varma kaminen på W.E Café att umgås med personal och övriga gäster.
Hårda vågor slog oupphörligt in mot stenarna nedanför Haris Hotel.

Echaterina sporde vad vi ville spisa till aftonen. Arne ville ha en god Pork Schnitzel medan Birgitta önskade sig den goda fyllda bakade potatisen.

Båda önskemålen kunde effektueras av Echaterina. Maten smakade väldigt gott och betingade pris av inalles 16 € inklusive det obligatoriska kruset vitt. Med notan följde varsitt glas Melloraki.

Så ner till studion att njuta varsitt glas Kaluha som Arne inhandlat på supermarket samma dag.

En ny stamgäst har till W.E anlänt. Vi har sett honom vid tidigare besök. Vi har döpt mannen till ”Frisören”. Icke för att han är frisör, utan snarare för att han borde uppsöka en frisersalong…

Några bilder från denna dag ligga strax inne i galleriet under ”Söndag 3 Januari”


Vi sitta nu att traditionsenligt lyssna på God morgon Världen i P1.

Arne och Birgitta

Sunny12
2016-01-03, 11:04
En ny stamgäst har till W.E anlänt. Vi har sett honom vid tidigare besök. Vi har döpt mannen till ”Frisören”. Icke för att han är frisör, utan snarare för att han borde uppsöka en frisersalong…



Arne och Birgitta[/B]

Haha...

kari
2016-01-03, 11:55
Hei, Birgitta &Arne, Godt Nytt År:)

Etter et uvanlig fint vær de første ukene ser det ( iflg yr) ut til å bli litt mer "vått og grått" noen dager framover!
- kjenner jeg dere rett tar dere det og med et smil:)
Trist med hegren..., men bra at "jegeren" får som fortjent!

Jeg har ventet på at du skulle komme med info/"nytt" i Pal, Arne!

Hadde først tenkt å sette inn bilder og skrive litt om "arbeid på gang" i november, men kom til at det kunne vente til du, selve ambassadøren, kom:)
Om du skal snakke med ordføreren om "skrotbilene" får du gi ham litt berøm/ros for raskt utført arbeid, og få litt info om evt videre planer!


Hils kjente og ha det fortsatt trivelig:)
Har dere hilst på våre nye venner, Pamela og Graham forresten?
De bor fortsatt på Yiorgos, om de ikke har endret planer.

Kalimera
2016-01-03, 13:51
Igenmulen himmel och fattiga 13,7 grader. Alls icke så mycket att hurra för. Vid niotiden kom en ny häger förbiflygande till Arnes stora glädje.Kul att det redan har kommit en "ny" häger!

När det gäller vädret varnas det för storm och massor med regn under söndagen och måndagen. Hos er alltså. :) Läs om det här (http://www.ekathimerini.com/204731/article/ekathimerini/news/strong-showers-storms-forecast-on-sunday-and-monday).

Arne
2016-01-04, 09:16
Måndag 4 Januari.

Det är varmare denna morgon. 16,4 grader klockan åtta. Ett milt duggregn kom vid sjutiden och varade i en timme. Ingen sol att beskåda, men molnen verkar vara på väg att om icke upplösas, så i alla fall skingras en smula.

Under gårdagens förmiddag ägnade vi en stund att ”förstäda” inför hotellstäderskan Ginas ankomst. Vi är som bekant mästare på att strö kläder och prylar runt oss i rum och studios….

Nu lite om det här med jordskalv i övärlden. Trots idogt resande under dryga tjugo års tid har vi aldrig märkt av något skalv. Så sent som för en vecka sedan var det enligt tidningarna ett skalv med epicentrum
70 km väster om Chania. Men vi märkte ingenting. Nåja, någon gång ska väl ändå bli den första.

Efter vederbörlig siestavila var det ånyo dags att gå upp till W.E att spisa middag. Vi sporde Echaterina om det var möjligt att Arne kunde få sig en Pork Schnitzel och Birgitta en fylld bakpotatis kompletterad med några friterade Kalamariringar. Jodå, det gick alldeles utmärkt. Det var välfyllt med gäster på W.E. Notan landade på 16 € inklusive ett krus vitt.

Idag ska Arne taga promenaden ner till Bankomaten att densamma plundra på en bunt Eurosedlar.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Måndag 4 Januari”

Det ljusnar alltmer ute över havet, men Lefka Ori är nu helt dolt av molnmassorna.

Vi har noterat att hagelbössemarodören sedan nyårsaftonen icke satt sin fot på W.E. Detta är enligt Echaterina anmärkningsvärt, enär han eljest bevistar Caféet var dag året om. Kantänka marodören vill undvika att ånyo konfronteras med Arne??

Arne och Birgitta

Thira
2016-01-04, 09:49
Det är så kul att läsa era uppdateringar. Kreta har uppenbarligen sin alldeles egna beskärda del av vardagsdramatik.
Sådär mycket hände inte ens i storstaden Aten under min veckoresa dit.
Där hade man fö den varmaste december på mycket länge. Det talades rentav om rekord bakom receptionsdisken på mitt hotell. Men, precis som Lissi skriver, så snöade det tydligen på nyårsafton.

Arne
2016-01-05, 10:43
Tisdag 5 Januari.

Igenmulen morgon, men varmt. Klockan 07.30 visade termometern på 19 grader.

Våra holländska grannar i studio tre går ut var morgon att avnjuta en god frukost vid sjutiden. Detta oavsett väder och temperatur. Det är strongt gjort. Lägg därtill att mannen alltid bär shorts. Frun i rullstolen har oftast en liten pläd över benen.

Vid tiotiden stegade Arne ner till byn att viktualier inhandla. Främst en rejäl bit av den röda Edamerosten.

Byns slaktare öppnar tidigt var morgon. Redan strax före sju öppnar butiken. Sak samma med fiskhandlaren. Vi har ofta funderat på varifrån fiskhandlaren får sina färska firrar de dagar då byns fiskare ej kunna gå ut på grund av elaka vindar och vågor.

Svaret är att i dessa fall kontaktar fiskhandlaren de lokala fiskhandlarna i Chania eller Maleme. Firren kommer sedan under förmiddagen med endera bussen eller särskilt bud.

Slaktaren får alla sina varor från lokala bönder i byns närområde.
Såväl slaktaren som fiskhandlaren har öppet förmiddagar alla dagar utom söndag.

Byns bageri öppnar redan vid sextiden, detta för att kunna förse såväl ortsbefolkningen som näringsidkarna med dagsfärskt bröd alla dagar utom söndagar.

Den stora grekiska flaggan just nedanför Methexis Taverna är nu sorglig att skåda. Sönderblåst var namnet.
Den svenska Riksheraldikern har sedan hundratalet år tillbaka utfärdat förbud mot att vid vite hissa trasiga flaggor. Så verkar det icke förhålla sig här i Grekland…

Nu vid elvatiden ljusnar det alltmer på himlen. Kantänka vi får sol från lunchtid?

Lite bilder ligga så strax inne i galleriet under ”Tisdag 5 Januari”

I morgon förmiddag ska Arne taga sig ner till färjekajen att skåda när byns präst hivar i korset i bassängen. Det kors som byns yngre herrar genast dyka i efter, för att sedan i triumf föra runt i byn med avsikt att vigga pengar från ortsbor och turister.

Arne och Birgitta

Alala
2016-01-05, 10:53
Hoppas ni får fint väder på trettondagen. Här hos mig har vintern kommit igång och det är typ -20 idag.

Ha det bra!

/ Anne bye_bye

yannis
2016-01-05, 13:29
Vilket väderomslag! Klockan 1 kom solen och 22 grader. Nu är det sommar i Paleochora igen.
Och Haris lovar fint väder imorgon. Då ska färjan stäva ut mot Gavdos med förnödenheter.
Birgitta.

Kalimera
2016-01-05, 16:54
I morgon förmiddag ska Arne taga sig ner till färjekajen att skåda när byns präst hivar i korset i bassängen. Det kors som byns yngre herrar genast dyka i efter, för att sedan i triumf föra runt i byn med avsikt att vigga pengar från ortsbor och turister.Hoppas att du får några bilder på det, är alltid roligt att se.

Vet ni förresten hur många grader det är i vattnet nu?

kari
2016-01-05, 17:29
Vilket väderomslag! Klockan 1 kom solen och 22 grader. Nu är det sommar i Paleochora igen.
Och Haris lovar fint väder imorgon. Då ska färjan stäva ut mot Gavdos med förnödenheter.
Birgitta.

fb_gilla

jan c
2016-01-05, 20:05
http://www.seatemperature.org/europe/greece/palaiochora.htm. 16-17 gr.

Arne
2016-01-06, 10:59
Onsdag 6 Januari

Samma vackra väder denna morgon. Allredan klockan åtta visade termometern på 19 grader, och soluppgången en halvtimme innan var också vacker så det räckte till. En svag havsbris kompletterade det hela.

Sett mot bakgrund av att temperaturen hemma i Umeå enligt Follkbladets webbsida visade dryga tjugo grader minus ska vi icke klaga.

Arne hade fått information om att byns präst enligt traditionen denna trettondag skulle hiva i korset i hamnbassängen klockan tio. Arne på plats i god tid före klockan tio. Icke en skymt av vare sig präst eller kors.

Kyparen på hamnfiket hade förklaringen. Man startar i kyrkan klockan tio med att tända ljus och rökelse, samt ska prästen mumla böner ett tag.
Framåt halv elva började folk samlas vid hamnbassängen. Det föreföll som om hela byns befolkning var på plats.

Alla voro högtidsklädda. Barnen hade sina fina gåbortsandaler med silverspännen och pärlor. De yngre kvinnorna bar finkläder kompletterade med stövlar där stilettklackar var legio. För karlarna gällde svart kostym.

Poilischefen var på plats tillsammans med sin bisittare. Båda skrudade i uniform dagen till ära. Sak samma med Hellenic Coast Guard.

Vid pass kvart i elva kim så processionen från kyrkan. Först gingo barn med små kors i nävarna, så kommo byns båda präster skrudade i sina finaste mässkåpor i blålila färg. Vid kajen hade byns ungdom samlats i badbyxor. Det sades vara 19 grader i vattnet.

Efter ytterligare bönemumlande hivade slutligen prästen i det vackra korset och ungdomarna dök genast att finna detsamma.

Efter detta bäres korset på silverbricka runt i byn. Det förväntas att såväl bybor som turister skänker ett par mynt till korsbärarna.

Under gårdagskvällen var det helgdagsafton för de bofasta grekerna och oss turister. Det var i princip helt fullt på W.E. Haris hade kallat in förstärkning med Echaterina i köket och Effie samt Gina som serveringspersonal.

Bilder från denna dag ligga så strax inne i galleriet under ”Onsdag 6 Januari”

Nu visar termometern på 23 grader och solen flödar.


Arne och Birgitta

Sunny12
2016-01-06, 11:41
Intressant detta med att slänga korset i havet har aldrig upplevt detta IRL, kan ni berätta varför detta görs och vad betyder det??

kari
2016-01-06, 11:49
Veldig fint å få høre mer om Hellige Tre Kongers Dag:)
- vi har ikke vært i Hellas 6.januar noen gang :)
Og VÆRET klapp_klap

Sunny12
2016-01-06, 12:55
Nu har jag fått ett bra svar, delar till Er som är intresserade!

JOIN
ADVERTISE
LIVING IN ATHENS / Survival Guide / Greek Traditions
Epiphany In Greece
by XpatAthens Wednesday, 06 January 2016
Epiphany In Greece
On the sixth of January, the Christmas holidays in Greece officially come to an end with the 'festival of light' ('ton foton' in Greek), also known as Epiphany.

This feast day in the Greek Orthodox Church is known as 'Theophania' which means 'a vision of God' or 'Christ shining through'. It is considered a very important day for The Greek Orthodox Church. January 6th is also known as 'Three Kings Day' in the Western Church, a celebration of the three magi visiting the Christ child.

In the Greek Orthodox Church, Epiphany is celebrated as the revelation of Christ as the messiah and second person of the trinity, at his baptism, by John the Baptist, in the River Jordan. 

Another cause for celebration in the Greek Orthodox Church on this day is that Christ's baptism was only one of two occasions when all three persons of the trinity revealed themselves, at the same time, to humanity:

 God the Father, speaking from the clouds, God the Son, being baptized in the River Jordan, and God the Holy Spirit, revealed as a dove, descending from heaven.

On Epiphany, the Greek Orthodox Church performs

 the 'Great Blessing of the Waters'.
 This ceremony is usually performed twice, once on the eve of Epiphany which is performed in the church, and then again on the actual day outdoors with priests blessing large bodies of water, sea, rivers, lakes etc.

The tradition is that

 a priest, surrounded by brave young men and boys, throws a cross into the sea, either from the harbour or from a boat at sea; the minute the cross leaves the priest’s hand, the divers jump into the freezing water to catch the cross. The lucky one who finds and returns the cross is blessed by the priest. As the cross is victoriously brought back, the priest releases a white dove, as a symbol of the holy spirit. 
This tradition is carried out to commemorate the baptism of Christ and to bless the waters.

To read this article in full, please visit: GreekerThanGreeksBlogspot

yannis
2016-01-06, 13:29
Trettondagen är helgat åt dom 3 vise männen vad jag förstår.
Birgitta.

Kalimera
2016-01-06, 14:24
http://www.seatemperature.org/europe/greece/palaiochora.htm. 16-17 gr.Tack Jan! klapp_klap

Bilder från denna dag ligga så strax inne i galleriet under ”Onsdag 6 Januari”Tacl för bilder Arne! klapp_klap

Undrar vad som händer om de inte hittar korset?

Athanasia
2016-01-06, 15:06
Vi tittade..men webcameran måste putsas upp...Arne,,Fixa det!:)

Sunny12
2016-01-06, 15:07
Undrar vad som händer om de inte hittar korset?

De undrar jag med.. :rolleyes:..kanske de då slänger i ett nytt kors så de får göra ett nytt försök!?.. :D;)

Arne
2016-01-06, 15:56
Så här är det med korset. Eftersom det helt uppenbart är ett dyrt kors så får det ej förfaras. Nu finnes ju Hellenic Coast Guard med i området. De har dykarutrustning med våtdräkter och syrgastuber om det skulle knipa.

Denna gång gick det emellertid bra eftersom ett gäng glada grabbar nyss kom förbi Haris med korset på en silverbricka. Vi lade sex Euromynt på brickan till glädje för grabbgänget. En bild på tilldragelsen ligga så strax inne i galleriet under "Onsdag 6 Januari Second opinion"

Arne och Birgitta

I väntan på att spisa middag på W.E

Arne
2016-01-07, 09:35
Torsdag 7 Januari.

Denna morgon inledes med regn och rusk. Därtill åska och blixtar ute över havet. Emellertid var det alls icke kallt. Termometern visade på plus 18,7 grader klockan sju. Men, regnade, det gjorde det, och ordentligt.

Vi hörde på lokalradion hemifrån att det denna dag är rysansvärt kallt. Umeå minus 19 grader, och i inlandets Lycksele hade man vid åttatiden idag minus 34 grader. Tågen i norrbotten är inställda på grund av den hårda kylan. Det är uppenbara säkerhetsrisker därest ett tåg skulle bli stående jute i obygden miltals från närmaste farbara väg.

Under gårdagens afton var det i princip fullt uppe på W.E. Det har tillkommit hotellgäster samt passar även valda delar av lokalbefolkningen på att gå ut och äta gott denna trettondag.

I kväll ska Flora och Yiorgos komma åter hit efter helgfirandet i Glasgow.

Bilderna från gårdagens korskastning med mera lade vi ju in redan under gårdagen, så det blir inget bildgalleri idag.

Nu vid tiotiden verkar det ljusna upp över kust och hav. Kanske det blir en solig och varm dag ändock, den trista inledningen till trots.

Arne och Birgitta

Kalimera
2016-01-07, 13:49
Så här är det med korset. Eftersom det helt uppenbart är ett dyrt kors så får det ej förfaras. Nu finnes ju Hellenic Coast Guard med i området. De har dykarutrustning med våtdräkter och syrgastuber om det skulle knipa.Så bra. :)

Vi hörde på lokalradion hemifrån att det denna dag är rysansvärt kallt. Umeå minus 19 grader, och i inlandets Lycksele hade man vid åttatiden idag minus 34 grader. Tre orter i norra Sverige hade över 40 minus igår. :eek:

Monica P
2016-01-07, 14:15
Traditionerna är lite olika beroende på landsända. Ibland har man ett träkors, som alltså flyter, om det är en flod med strömmande vatten sitter korset fast i en lina o.s.v

Sunny12
2016-01-07, 14:16
Traditionerna är lite olika beroende på landsända. Ibland har man ett träkors, som alltså flyter, om det är en flod med strömmande vatten sitter korset fast i en lina o.s.v

Intressant.. fb_gilla

jan c
2016-01-07, 16:00
Undrar vad som händer om de inte hittar korset?[/QUOTE]

På de platser jag har varit har varit ,har man använt ett träkors som ersättning .inte originalet .

Monica P
2016-01-07, 16:31
Den som vill se hur det går till här på Kalymnos kan klicka på www.kalymnosola.wordpress.com

Arne, hos oss går inte pojkarna runt på stan sen, men de får en present av prästen, jag tror det brukar vara ett silverkors.

Utan att vara speciellt intresserad av religion tycker jag att det är fint att bevara traditioner, även icke-religiösa sådana. Den ortodoxa kyrkan har lyckats med att behålla sina ceremonier i oerhört många år. Ett folk som i likhet med grekerna lämnat sitt land i hundratusental har haft ceremonierna som en gemensam kunskap, en länk tillbaka till mormors tid, en nostalgi kan man väl också säga.

Har vi nordbor något liknande? Kräftfiske? Älgjakt? Midsommarfirande? Sommarstugelängtan? Julskinka?

Sunny12
2016-01-07, 16:41
Utan att vara speciellt intresserad av religion tycker jag att det är fint att bevara traditioner, även icke-religiösa sådana. Den ortodoxa kyrkan har lyckats med att behålla sina ceremonier i oerhört många år. Ett folk som i likhet med grekerna lämnat sitt land i hundratusental har haft ceremonierna som en gemensam kunskap, en länk tillbaka till mormors tid, en nostalgi kan man väl också säga.



Instämmer till fullo!..:-)
Vi nordbor har inga traditioner som kan jämföras med grekernas religiösa högtider.. de är unika och magiska... jag är inte religiös men mycket intresserad av grekernas seder och bruk!

Bea
2016-01-08, 08:22
Oh - i går hade vi -25 grader i Umeå, det sved i kinderna! Det har också kommit rätt mycket snö helt plötsligt. Vinter som den brukar vara helt enkelt... Fortsätt njut av sommaren i Paleochora!

Bea

Thira
2016-01-08, 09:11
Utan att vara speciellt intresserad av religion tycker jag att det är fint att bevara traditioner, även icke-religiösa sådana. Den ortodoxa kyrkan har lyckats med att behålla sina ceremonier i oerhört många år. Ett folk som i likhet med grekerna lämnat sitt land i hundratusental har haft ceremonierna som en gemensam kunskap, en länk tillbaka till mormors tid, en nostalgi kan man väl också säga.

Har vi nordbor något liknande? Kräftfiske? Älgjakt? Midsommarfirande? Sommarstugelängtan? Julskinka?

Visst har ceremonier sin betydelse även här i det sekulariserade Sverige.
Tänker t.ex på Estoniakatastrofen som drabbade många bl.a här i Uppsala väldigt hårt. Då samlades vi gång på gång i Uppsala Domkyrka för tröst och för att dela det som var tungt med varandra. Ceremonier fungerar sammanhållande många gånger, särskilt i tider av kris eller katastrof. Den förfärliga tsunamin på annandagen 2004 var en annan sådan kris då svenska kyrkan faktiskt fick en väldigt central roll trots sekulariseringen. Tycker det är intressant. Tror traditionella ceremonier kan inge både trygghet och glädje. De fungerar som något välbekant, en ram för hur det alltid varit och i det ligger en trygghet oavsett om de (eller man själv) är religiösa eller inte. Detta då, trots att jag är agnostiker. Men även mer lättsamma ceremonier och traditioner har naturligtvis sitt syfte att fylla för många (fast för egen del är jag nog rätt otraditionell just i de sammanhangen.)
(Ber Arne och Birgitta om ursäkt för den lilla avstickaren från vinterresan i tråden.)

Arne
2016-01-08, 09:35
Fredag 8 Januari.

Ett markant väderomslag denna morgon jämfört med gårdagens oväder med regn, storm och rusk. Denna morgon inleddes med en vacker soluppgång över det Libyska havet. Klockan åtta visade termometern på 19 grader och solen flödar. Frukost på utealtanen.

Vår Amaryllis har nu växt till sig och är halvmetern hög. Den blommar nu vilken timme som helst. Vi hinner njuta av den vackra växten ytterligare fem dagar innan vi far vidare till Nea Chora / Chania. Därefter överlämnar vi blomman i Echaterinas vård.

Under gårdagen anlände Jörg och Hustru till W.E. Vi fick kontaktuppgifter till ägaren av det rosa huset där vår vän Schweizaren nu huserar. Schweizaren lämnar huset nu i Februari.

Här kommer kontaktuppgifter till husägaren.
Ägare Olga Tsiskali
Mobil 0030 6976 436 044
Email notosgr@yahoo.gr (notosgr@yahoo.gr)
Info@notoscar.gr (Info@notoscar.gr)
Pink House in Kakodiki.

Jörg kan man nå via hans hemsida Radio Kreta. Jörg har bott i huset tidigare och kan lämna information. 400 € per månad är hyran, och huset hyrs ut månadsvis. Notera dock att det är lämpligt att hyresgästen har tillgång till bil. Detta enär bussförbindelserna utanför säsong äro glesare än ett spjälstaket.. Med bil tar det 10 minuter ner till Paleochora.

Under gårdagen fortsatte det att regna, men lite sol tittade fram emellanåt.

Vi spisade middag uppe på W.E och nattade oss tidigt vid åttatiden på kvällen.

Bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fredag 8 Januari”

Arne och Birgitta

Kalimera
2016-01-08, 09:43
Bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fredag 8 JanuariFörstår att ni uppskattar dagens väder mer än det som syns på bilderna. Vågorna slog ju nästan upp i huset!

Alala
2016-01-08, 10:18
Hoppas era sista dagar i Paleochora blir soliga. Jag kan inte längta till Paleochora eftersom jag inte har varit där. Men i Nea Chora har jag varit och dit längtar jag mest hela tiden. Så hoppas ni får fina dagar där med!

/ Anne :)

Arne
2016-01-09, 09:14
Lördag 9 Januari.

Återigen en varm och vacker morgon med vindstilla och 19 grader redan vid åttatiden. Soluppgången bedårande vacker. Endast några få höghöjdsmoln kunna skymtas.

Vandrargruppen som bor här på Haris hade bokat tidig frukost redan till klockan sju. Det är åtta personer och en guide. Gruppen förfogar över en minibuss som transporterar vandrarna till startpunkten för dagens vandring för att sedan hämta upp gruppen vid målpunkten.

Nyss var Effie ute att veva ner markiserna över W.E-s utedel som skydd för det starka solskenet.

Birgitta gick under gårdagen ut på fotosafari i byn att med kameran i högsta hugg föreviga blommorna.

Vår Studioamaryllis har nu slagit ut i full blom. En vacker blomma på hög stängel.

Flora och sonen Yiorgos anlände åter till Hotellet efter tvenne veckors jul- och nyårsfirande i Edinburgh. Det hade varit regnigt och blåsigt med bara några få plusgrader.

Arne blev under gårdagen kallad till Polischefens kontor för information i ärendet om jaktbrott. Marodören hade kallats till förhör och fick ta del av de fotografier Arne tagit vid jakttillfället samt anmälan om jaktbrott. Marodören erkände de faktiska omständigheterna, men menade att detta var inget att göra sak av.

Arne fick förhörsprotokollet uppläst för sig på knagglig engelska. Dokumentet var författat på grekiska. Polischefen informerade om att protokollet nu skulle skickas till Distriktsåklagaren vid Prefekturan i Chania för bestämmande av påföljden för jaktbrottet.
Arne fick signera dokumentet invid polischefens signatur.

Bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Lördag 9 Januari”


Arne och Birgitta

Sunny12
2016-01-09, 11:11
Lördag 9 Januari.



Arne blev under gårdagen kallad till Polischefens kontor för information i ärendet om jaktbrott. Marodören hade kallats till förhör och fick ta del av de fotografier Arne tagit vid jakttillfället samt anmälan om jaktbrott. Marodören erkände de faktiska omständigheterna, men menade att detta var inget att göra sak av.

Arne fick förhörsprotokollet uppläst för sig på knagglig engelska. Dokumentet var författat på grekiska. Polischefen informerade om att protokollet nu skulle skickas till Distriktsåklagaren vid Prefekturan i Chania för bestämmande av påföljden för jaktbrottet.
Arne fick signera dokumentet invid polischefens signatur.




Arne och Birgitta

Det lät som hämtat ur en kriminalroman.. :D..;)..

Fina blommor Birgitta!

Sunny, som fryser i ett -10 kallt Västerås.. fast det är väl inget mot Lappland som hade 43 - häromdagen!.. :)

Eva L
2016-01-09, 12:28
Ni får njuta av värmen här hemma är det som ni vet riktig vinter men ganska lite snö. Idag en vacker vinterdag med en svag vintersol och strax under -20 grader. Eva

yannis
2016-01-09, 13:18
Jag undrar egentligen vad det stod i polischefens dokument. Arne förstod ju ingenting av grekiskan!
Kanske han har skrivit under på att köpa en hörnsoffa åt polischefen med familj? Vi får se.
Birgitta.

Athanasia
2016-01-09, 13:39
:)Jag undrar egentligen vad det stod i polischefens dokument. Arne förstod ju ingenting av grekiskan!
Kanske han har skrivit under på att köpa en hörnsoffa åt polischefen med familj? Vi får se.
Birgitta.

Lissi
2016-01-09, 14:56
Jag undrar egentligen vad det stod i polischefens dokument. Arne förstod ju ingenting av grekiskan!
Kanske han har skrivit under på att köpa en hörnsoffa åt polischefen med familj? Vi får se.
Birgitta.

Snarare att det var lite "grinigt" enligt polischefen att anmäla en bybo. Fast det tycker ju inte vi...,

Tror inte att påföljden på något sätt blir avskräckande för fortsatt jakt tyvärr!

Lissi

Sunny12
2016-01-09, 15:14
Jag undrar egentligen vad det stod i polischefens dokument. Arne förstod ju ingenting av grekiskan!
Kanske han har skrivit under på att köpa en hörnsoffa åt polischefen med familj? Vi får se.
Birgitta.

flabb_flab..fb_gilla

Monica P
2016-01-09, 16:47
Att anmäla någon man inte kan bli överens med var en stor sport här i landet, tills det kom en avgift på varje stämning. Jag har för mig att just i djurskyddsfrågor kan man anmäla utan avgift. Någon som vet? Djurskyddsföreningarna har haft upprepade fall som fått stor uppmärksamhet. Det är långt kvar tills det ger något resultat, tyvärr.-

Arne
2016-01-09, 17:03
Jag sporde Polischefen om just detta när jag kom in att anmäla jaktbrott, Polischefen lät förmäla att brott som exv jaktbrott faller under allmänt åtal och renderar ingen anmälningsavgift.

Arne

Lissi
2016-01-09, 20:28
Jag sporde Polischefen om just detta när jag kom in att anmäla jaktbrott, Polischefen lät förmäla att brott som exv jaktbrott faller under allmänt åtal och renderar ingen anmälningsavgift.

Arne

fb_gilla.

Lissi

Arne
2016-01-10, 08:44
Söndag 10 Januari.

I kolmörker redan klockan sex denna morgon anlände minibussen till Haris och de väntande vandrarna. Kantänka vandrargruppen nu ska byta förläggningsort, alternativt resa hem efter tiden här i Paleochora.

Vår svenske vän, Hans Granqvist, gick nyss förbi Haris på sin väg till det dagligen återkommande morgondoppet i havet.

Nu har vi börjat planera inför tisdagens avresa från Paleochora till Nea Chora / Chania. Flera alternativ för resan föreligger. Bussalternativet finnes ju förstås, men endast två turer per dag från Pale till Chania Busterminal. Busspris 8 € pp enkel resa.

Tur ett går i okristlig tid 07.15. Att boka en taxi från Haris till Pales busstation vid sjutiden kännes grymt. Detta enär resan är kort och inbringar föraren en dryg femma i åkdonslega. Så finnes tur två med avresa Pale 15.30 och ankomst Chania tvenne timmar senare.
Vid den tidpunkten kan ju Flora bjuda oss skjuts till busstationen i Pale.

Vi fastnade istället för att ta en taxi från Pale direkt till Nea Chora vid ettiden på tisdag. Förvisso blir detta alternativ 60 € dyrare, men den kostnaden bekymra oss föga.

Det kan finnas ett annat alternativ också. Vår studiogranne i tvåan ska under tisdagen också lämna Haris i sin hyrbil. Nu har vår granne emellertid en hel del packning, och bilen är av småbilsklass. Vi ska under dagen idag kolla upp huruvida våra två ränslar och vi själva kunna rymmas. I så fall är det ett bra alternativ.

Nu vid pass halv nio visar termometern på altanen 18,4 grader och det är växlande molnighet med en och annan solglimt emellanåt.

Lite bilder återfinnes i galleriet under ”Söndag 10 Januari”

Nu är det snart dags att taga de få stegen upp till W.E att umgås med de nyanlända gästerna samt ska vi lyssna på ”Gomorron Världen” på P1. Ett program vi mera sällan missar.


Arne och Birgitta

Kalimera
2016-01-10, 16:29
Arne fick förhörsprotokollet uppläst för sig på knagglig engelska. Dokumentet var författat på grekiska. Polischefen informerade om att protokollet nu skulle skickas till Distriktsåklagaren vid Prefekturan i Chania för bestämmande av påföljden för jaktbrottet. Arne fick signera dokumentet invid polischefens signatur.Hoppas att du får veta hur det slutar, det vore intressant att veta.

Vi fastnade istället för att ta en taxi från Pale direkt till Nea Chora vid ettiden på tisdag. Förvisso blir detta alternativ 60 € dyrare, men den kostnaden bekymra oss föga.Jag skulle absolut valt taxi.

Tack för alla fina blombilder! klapp_klap

Lissi
2016-01-10, 16:37
Hoppas att du får veta hur det slutar, det vore intressant att veta.

Jag skulle absolut valt taxi.

Tack för alla fina blombilder! klapp_klap


...och vi definitivt buss....Fast det är ju också en ekonomisk fråga...de pengarna hade vi lätt sparat och sen tagit taxi från busstationen I Chania. Vi älskar att åka buss utomlands.

Lissi

Sunny12
2016-01-10, 16:50
...och vi definitivt buss....Fast det är ju också en ekonomisk fråga...de pengarna hade vi lätt sparat och sen tagit taxi från busstationen I Chania. Vi älskar att åka buss utomlands.

Lissi

Hade också valt bussen, lugnt och behagligt och inte så dyrt!

Trevlig resa vilket som Arne & Birgitta!. :)

Arne
2016-01-11, 10:21
Måndag 11 Januari.

Återigen en underbart vacker morgon med lika tjusig soluppgång som alltid här i Paleochora.
Sol från klarblå himmel, och lägg därtill att det är nästintill vindstilla.

Arne ner till byn att handla medikamenter på Apoteket att hem medföra. Greklands Alvedon heter Depon och kostar bara en bråkdel av priset hemmavid.
Denna morgon gjorde vi misstaget att samtidigt ha vattenkokaren och en spisplatta på. Säkringen utlöstes,men det förnämliga grekiska systemet med tryckutlösta brytare medför att det bara är att stänga av en av elslukarna och därefter ånyo fälla upp brytaren.

Inget trassel med proppskåp och byte av proppar.

Nu har vi så smått börjat packa såväl våra ränslar som den blå väskan vi lämnar kvar i Haris förråd. Den väskan är numera innehållsrik och väger säkerligen dryga tio kilo. Men, det är så bekvämt att ha julprylar och annat vi behöver på plats.

Vår studiogranne i tvåan blir alltmer solbränd. Han sitter på sin altan att i shorts och bar överkropp att läsa tegelstensromaner. Lunchen intager han här på W.E, men däremot icke middagen.

Arne noterade att Taverna Pantelis nu är på väg att öppna igen efter helguppehållet över Jul- och Nyår.
KKP-fiket Cosmogonia har dock fortfarande igenbommat.

Efter siestan gingo vi under gårdagen vid tid strax efter fyra upp till W.E att spisa middag.
Haris hade varit ute och fiskat i arla morgonstund på söndagen, och därav erbjöds fisk i sortimentet.

Birgitta som är omåttligt förtjust i fiskrätter nappade genast på detta erbjudande och erhöll tvenne friterade fiskar hon mumsade i sig. Det var ej Red Mullet, men närbesläktade arter.

Tråkige Arne valde sin Baconfyllda omelett. Notan stannade på 14 € inklusive ett krus vitt. Firrarna voro ej alls dyra som de oftast är här i Grekland.

Termometern på vår altan visa nu på 23 grader, svensk sommarvärme.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Måndag 11 Januari”


Arne och Birgitta

inkfish
2016-01-11, 10:39
Håller med dig om enkelheten i elsystemet, det är himla praktiskt när man blåser säkringen genom att t ex sätta på vattenkokaren utan vatten som jag gjorde en morgon i höstas.Ang_elx När jag kom hem på eftermiddagen upptäckte jag att wifin var död, lika så belysningen när jag testade och jag tog det med ro, trodde bara att det var ett öns många strömavbrott. Men det var bara jag som saknade ström och det var mitt eget fel. :cool:

Potatismoset till Birgittas fisk ser otroligt gott ut! Jag fick pulvermos en gång i Grekland, då grät jag nästan för mos på grekisk potatis är så fantastiskt gott.

Kalimera
2016-01-11, 13:34
Notan stannade på 14 € inklusive ett krus vitt. Firrarna voro ej alls dyra som de oftast är här i Grekland.Det var ju extremt billigt för att vara en middag med fisk, som vanligtvis kostar mycket. Den såg god ut. :p

Är det inte kallt, eller finns det kamin där också? Jag ser att folk har ytterkläderna på sig.

Lissi
2016-01-11, 13:40
Det var ju extremt billigt för att vara en middag med fisk, som vanligtvis kostar mycket. Den såg god ut. :.
På Teneriffa är fisk billigt ! Har ätit det många kvällar....
Mycket billigare än I Grekland. Förresten är all mat och dryck billigare här. Jag vet inte om även matpriserna gynnas av frihandelsområdet här. Det är I alla fall underbart att kunna frossa I fisk oavsett land;)

Lissi

yannis
2016-01-11, 14:18
Haris fiskar många dagar om året på natten, trots sitt handikapp. Men han är en före detta fiskare. Ofta får han så mycket så han säljer till fiskaffärerna lite grand.
Detta var inte en red mullet utan någon annan fisk. Inga ben förutom i mitten. Fick citronolja till och det smakade bara mera! Haris har även färsk calamari som han får direkt från fiskarna från Gavdos. Man märker att det verkligen är färsk allt på Water Edge.
Jag förvånades över att det var så billigt med fiskrätten. Det brukar bli väldigt dyrt.
Potatisen håller väldigt hög klass. Jag gillar inte pommes frites och har tagit potatismos. Bakad potatis får jag när kaminen behöver sättas igång. Potatisens kvalitet varierar år från år. I år på Kreta måste den vara perfekt i år. I Sverige har vi till 95 % bra potatis i Västerbotten. Men det tycker jag inte om övriga Sverige under vintertid. (Kanske subjektiv, men det står jag för).
I afton blir det nog ingen bakad potatis. Högsommar idag, så den eldade kaminen kommer nog inte igång ikväll.
Birgitta.

inkfish
2016-01-11, 15:15
När jag fått friterad röd fisk i ungefär den storleken så har det varit barbouni. Det är vanligt att man friterar den. Dina ser dock lite mulligare ut än mina har varit, men det kanske bara ser ut så eftersom stjärtfenan är borta.

Om resterna såg ut så här så var det nog barbouni. ;) Den här åt jag i Faros på Sifnos.

http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/Mobile%20Uploads/89645575-D219-4B83-8B18-65528B625739.png_zpsnt7ikjow.jpeg (http://s17.photobucket.com/user/mandalaki/media/Mobile%20Uploads/89645575-D219-4B83-8B18-65528B625739.png_zpsnt7ikjow.jpeg.html)

yannis
2016-01-11, 17:37
Åt samma fisk idag. Ekaterina sa att den hette seabus. Någon som har en aning? God var den och inte mycket ben. Haris tar dock underpris för den vid denna tid. 12 Euro för potatismos, fisk, köttbullar, en halv liter vin och sodavatten, Temenis. Inte lönsamt!!!
Birgitta

Tobbe S
2016-01-11, 17:47
Kan det vara Sea bass, som isåfall är havsabborre på svenska?

Tobbe

inkfish
2016-01-11, 18:23
Fråga Katerina om det var lavraki du fick. Det är tydligen sea bass på grekiska. Fast när jag googlar den så är den inte röd utan svart och jag förstod Arne som att det var en röd fisk.

Dock bör det inte ha varit barbouni du fick till det priset, slog mig efteråt.

Monica P
2016-01-12, 07:32
Nejnejnejnej, men så fort min man vaknar ska han få avgöra saken. Det finns ett otal fiskar som ser ut så där, och man skiljer dom lättast åt innan tillagningen, på grund av fenor, färgprickar och sånt. Vi åt en liknande fisk i går.

yannis
2016-01-12, 08:04
Kan det vara Sea bass, som isåfall är havsabborre på svenska?

Tobbe

Ja, Ekaterina sa att det var Sea bass i alla fall. Men inte med alla dessa små, små ben som vår abborre har.
Haris börjar fiska vid 11-tiden på kvällen tillsammans med någon/några. När sedan Ekaterina börjar jobba går hon ner till Methexis beach och rensar Jag åt samma fisk igår tillsammans med den fantastiskt goda potatismosen.
Birgitta

Arne
2016-01-12, 09:34
Färden går vidare.

Nu har vi under morgontimmarna packat våra ränslar för den vidare färden till Nea Chora / Chania. Flora beställde under gårdagen en Taxi från ortens taxibolag att hämta upp oss klockan 13.00 idag.

Denna morgon inleddes med växlande molnighet och 19,6 grader klockan åtta. Vi lär få en fin tur med taxin över de vackra bergen ner till Maleme.

Vännen Echaterina har lovat ta väl hand om vår vackra Amaryllis när vi far.

Vi har även packat vår ”Övervintringsväska” som ska upp till förrådet i bottenvåningen på Yiorgos Hotel.

Nu så strax upp till W,E att umgås i väntan på vår taxi. Gina vill nog gärna komma in i vår studio att avflyttningsstäda. Tänk att fyra veckor går så fort när man trivs.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Tisdag 12 Januari”


Arne och Birgitta

Kalimera
2016-01-12, 10:01
Tänk att fyra veckor går så fort när man trivs.Ja, det är otroligt så fort tiden har gått. Känns inte som att ni redan har varit borta i fyra veckor. Det ska bli kul att läsa om er vistelse i Chania och Nea Chora.

Trevlig taxiresa! bye_bye

Alala
2016-01-12, 10:19
Håller med om att tiden har gått fort. Tack för alla fina rapporter och bilder från Paleochora! klapp_klap

Önskar er fina dagar i Nea Chora!

/ Anne :)

Arne
2016-01-12, 15:38
Tisdag 12 Januari. Second opinion.

Vi stegade upp till W.E vid elvatiden att umgås samt klyva ett krus vitt. Vädret markant förbättrat. Alla molnen hade blåst undan och solen sken från molnfri himmel. Vi överlämnade vår ”Övervintringskasse” i Haris vård inför kommande besök.

Taxin kom på beställd tid. Föraren sporde om vi hade bråttom, vilket vi absolut icke hade. Han föreslog att vi skulle göra en avstickare till ett
”Olive Oil Factory” längs vägen. Förarens farfar hade startat verksamheten för länge sedan men nu hade mor och övriga barn tagit över ruljansen. Ett mycket intressant studiebesök under vår taxiförares kunniga guidning.

Vi fick se hela processen från det att säckarna med råoliver skars upp och skickades innehållet in i renserimaskinen där oliverna skildes från diverse löv och kvistar för att därefter passera in i renseriet för tvättning.

Så efter fintvättning passerade oliverna in i pressarna att utvinna den fina olivoljan. Oljan rann vackert ut ur pressarna och hamnade i ett stort kar där oljan filtrerades samt togs en del skum väck.

Vi fick veta att taxichaffisen hade cirka 300 olivträd samt att det åtgår fyra kilo råoliver för att få fram en liter prima olja.

Ett antal höga ståltankar härbärgerade oljan innan densamma tankades på plåtdunkar. Vi erbjöds köpa en dunk till svågerpris,men enär minsta dunkstorlek var på fem liter avstog vi. Så fanns dunkar på tio- tjugo samt femtio liter.

Efter den vidunderligt vackra vägen fram till Maleme anlände vi så till Hotel Arocaria i Nea Chora. Ägaren himself tog emot att välkomna oss. Såvitt vi förstår är vi i nuläget de enda gästerna.

Bilder från dagen ligga inne i galleriet under ”Tisdag 12 Januari Second opinion”

Det är betydligt mera blåst här i Nea Chora, men vädret är vackert.

Arne och Birgitta

kari
2016-01-12, 16:45
Tusen takk, Arne og Birgitta, for alle rapporter og bilder disse ukene klapp_klap
ALT er interessant når man virkelig elsker Paleochora, å bo på "Haris" og frekventere "Water Edge Cafe" selv :D

Og, "...sukk hjerte, men brist ikke..." er min reaksjon på utsiktsbildene fra Arocaria.....!

En ekstra takk for informasjonen, og de fine bildene, fra olivenoljeproduksjonen fb_gilla

N Y T dagene i Nea Chora/ Chania! Hils kjente :)
Håper dere treffer Nektaria, det gjorde ikke vi i høst.
bye_bye

Kalimera
2016-01-12, 16:49
Vi erbjöds köpa en dunk till svågerpris,men enär minsta dunkstorlek var på fem liter avstog vi. Så fanns dunkar på tio- tjugo samt femtio liter.Synd att det inte fanns mindre förpackningar för det hade ju varit ett roligt minne när ni kom hem.

Underbar utsikt ni har! klapp_klap

Monica P
2016-01-12, 17:14
Efter idogt studerande av fotot säger min man att det är LITHRINI på tallriken. Men det fattas fenor och sånt för att man ska vara helt säker. Det skulle kunna vara KOUTSOUMOURA också. Vi tror dock bestämt att det är lithrinia. Ha det så bra i fortsättningen!

kari
2016-01-12, 17:41
Efter idogt studerande av fotot säger min man att det är LITHRINI på tallriken. Men det fattas fenor och sånt för att man ska vara helt säker. Det skulle kunna vara KOUTSOUMOURA också. Vi tror dock bestämt att det är lithrinia. Ha det så bra i fortsättningen!

Jeg tror det er denne..., den er veldig vanlig i Paleochora.

Det synes ikke så godt på bildet , men den har sammenhengende finner hele ryggen og buken ( og er et mareritt å rense...)

Fint hvis jeg får vite navnet på den av Skevios :)

http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/sigrunn038/P10303461_zpsvkezci6y.jpg

kari
2016-01-12, 17:44
Håller med dig om enkelheten i elsystemet, det är himla praktiskt när man blåser säkringen genom att t ex sätta på vattenkokaren utan vatten som jag gjorde en morgon i höstas.

Men, har jeg misforstått noe:confused:
Har dere ikke tilsvarende sikringer i Sverige, slike som kun "vippes" opp igjen?

Monica P
2016-01-12, 18:39
Arne, mer fisk...

Kari, det är en TSIPOURA som räknas som mycket fin matfisk. Den kan variera lite i färg. Vid perioder då den finns i stim- jag är osäker om tid- uppstår här mellan turkiska och grekiska fiskare så gott som krigstillstånd. med stöd av vardera landets hamnpolis...Den finns "vild" och odlad i hela landet. Den odlade blir fetare men man ska vara ganska kräsen för att känna någon skillnad.

Om man googlar tsipoura imia får man se en del filmer från fiskekrigandet.

yannis
2016-01-12, 18:39
Håller med om att tiden har gått fort. Tack för alla fina rapporter och bilder från Paleochora! klapp_klap

Önskar er fina dagar i Nea Chora!

/ Anne :)

Kari och Arne: Både F och G hälsar till er"
Det är så härligt att återkomma till Arocaria. Alla vänner hälsar på oss precis som hos Haris och Flora. Vi känner oss som institutioner på bägge ställena numera.
Birgitta.

kari
2016-01-12, 22:15
Kari och Arne: Både F och G hälsar till er"
Det är så härligt att återkomma till Arocaria. Alla vänner hälsar på oss precis som hos Haris och Flora. Vi känner oss som institutioner på bägge ställena numera.
Birgitta.

fb_gilla

Netwolf
2016-01-12, 23:05
Kul att höra om edra bravader i Chania! bye_bye

Monica C
2016-01-13, 01:47
Men, har jeg misforstått noe:confused:
Har dere ikke tilsvarende sikringer i Sverige, slike som kun "vippes" opp igjen?

Sådana finns i Sverige oxå!
Monica🙂

Monica C
2016-01-13, 01:53
Arne och Birgitta tack för alla rapporter!Bilderna av olivoljans tillkomst,mycket intressant,så synd att ni inte kunde köpa med er.
Monica😎

Arne
2016-01-13, 08:12
Onsdag 13 Januari. Nea Chora.

En vacker morgon inleder denna dag. Vi noterar 17,3 grader på balkongen klockan 08.00. Alltså lite kyligare än på sydsidans Paleochora.

Vad vi kunna förstå är vi de enda hotellgästerna. En hantverkare är sysselsatt med något arbete i huset, mera obekant vad, men han anlände först efter klockan åtta och giva oss icke harm.

Efter att under gårdagens eftermiddag skickat vår Second Opinion till forumet med rapporten från ”The Olive oil factory” samt ankomsten till Nea Chora gick vi i den okristligt hårda vinden ner till Taverna Manos, ett femtiotal meter nedanför Arocaria Hotel.


Inne på tavernan var det varmt och ombonat, men icke så många gäster. Ett sällskap grekherrar spisade middag, och det anlände ett yngre förälskat par medan vi väntade på vår mat.
Vi sporde tavernaägaren om Nektaria huserade i köket. Nix, hon lär ska vara verksam på Taverna Keros strax nedanför Manos Taverna. Nektaria huserade som bekant tidigare på vår favorittaverna i området, To Magasaki.

Vi beställde maten. Arne fick en jättelik kycklingfilé medan Birgitta erhöll tvenne stora köttfärsbiffar med en kryddning icke av denna världen. Tillsammans med notan på 22€ fick vi in glass och goda honungsbollar.
Till detta en 20-cl karaff med flygfotogen vi dock lämnade ograverad.

Hemåt vid pass halv åtta att mellanlanda på Cafenion 50/50 för en kopp grekkaffe och delade vi på en liten Metaxa.

Så upp att natta oss lyssnande på sportnyheterna på webben.

Lite bilder ligga så strax inne i galleriet under ”Onsdag 13 Januari”

Vi har etablerat kontakt med Paul, (Pollebosse) och ska spisa middag tillsammans med honom på torsdag kväll. Eventuellt kan vi även sammanträffa i Saluhallen idag. Vi har för avsikt att taga promenaden till den gamla vackra saluhallen vid lunchtid.

Nu ska vi tillbringa ytterligare fyra nätter här på Arocaria innan vi på Söndag far åter till hemmets härd i Umeå. Birgitta har fixat till med flygbiljetter, genomgående bokning, så att vi kommer hem till Umeå redan vid sjutiden på Söndag kväll.

Arne och Birgitta

inkfish
2016-01-13, 08:57
Efter idogt studerande av fotot säger min man att det är LITHRINI på tallriken. Men det fattas fenor och sånt för att man ska vara helt säker. Det skulle kunna vara KOUTSOUMOURA också. Vi tror dock bestämt att det är lithrinia. Ha det så bra i fortsättningen!

Om det är lithrini heter den tydligen pandora på engelska. Vackert. :) Men sea bass är lavraki.

Tack Monica, intressant att veta! Har nog aldrig ätit den fisken, dock.

inkfish
2016-01-13, 08:59
Men, har jeg misforstått noe:confused:
Har dere ikke tilsvarende sikringer i Sverige, slike som kun "vippes" opp igjen?

Ingen aning! Men jag har aldrig haft dem där jag bott, eller sett dem.

inkfish
2016-01-13, 09:05
Vilken härlig utsikt ni har!

Och så bra det blev med taxiresan. :) Men om nu taxichauffören tar med kunder till olivoljetillverkningen så är det synd att de inte säljer lite på flaska så att turister kan köpa. Det måste ju vara syftet med guidningen. Men vem kan flyga med en femlitersdunk?

ciakoohler
2016-01-13, 09:11
Kanske är vi före vår tid ,men i denna lägenhet fanns det "vipp"funktion när jag flyttade i 1997

Stenkowich
2016-01-13, 09:39
Automatsäkringar är mycket vanligt i Sverige sedan början av 90-talet. Numera tror jag det är standard vid nybyggnation.

kari
2016-01-13, 09:47
Kanske är vi före vår tid ,men i denna lägenhet fanns det "vipp"funktion när jag flyttade i 1997

Automatsäkringar är mycket vanligt i Sverige sedan början av 90-talet. Numera tror jag det är standard vid nybyggnation.

Det var det jeg trodde, at "vippe"funksjonen er vanlig i Sverige:)
- men siden både Arne og Inkfish virket så overrasket...,:confused:

Vi har ikke hatt slike sikringer mer enn 3-4 år, det skal tiltak til å bytte ut sikringsskapet ;)
- men venner av oss har hatt dem siden de bygget hus for snart 40 år siden,
d a var det nytt / ikke vanlig:)

Kalimera
2016-01-13, 09:49
Nu ska vi tillbringa ytterligare fyra nätter här på Arocaria innan vi på Söndag far åter till hemmets härd i Umeå.Ska ni ta er in till Chania något innan ni åker hem?

kari
2016-01-13, 09:54
Arne, mer fisk...
Kari, det är en TSIPOURA som räknas som mycket fin matfisk.

TTakk for fin info om Tsipoura, Monica :)
- jeg trodde ikke det var det...
Bildet la jeg kun inn fordi jeg trodde det var samme fisk som Birgitta spiste på W.E.....
ARNE : nå skal jeg ikke "forstyrre" tråden med mere "fisk":o

Netwolf
2016-01-13, 15:28
Automatsäkringar är mycket vanligt i Sverige sedan början av 90-talet. Numera tror jag det är standard vid nybyggnation.

Vi byggde 99 och då var det automatsäkringar

Arne
2016-01-14, 08:18
Torsdag 14 Januari.

En vacker morgon, ehuru en smula kyligt ute. Fattiga 13,6 grader klockan åtta. Vinden verkar dock ha avtagit, och detta tackar vi för.
Solen flödar och endast vid horisonten kunna små molntussar förmärkas.

Idag har vi stämt träff med Paul (Pollebosse) här på Arocaria klockan elva. Vi ska sedan gemensamt besöka den lokala marknaden här i Nea Chora. I säsong är marknaden förlagd till strandvägen nere vid sportpalatset och ända bort till det gamla fabriksområdet med sina höga skorstenar.

Nu i vintersäsong huserar marknaden på gatan just ovanför Arocaria.

Det gamla fabriksområdet är under renovering. Kantänka det ska bli ett hotell där. Skorstenarna äro upputsade och flera hus har blivit pietetsfullt renoverade.

Här nere vid stranden kunna vi var morgon och eftermiddag skåda en tapper skara som tager sig en simtur. Vid förfrågan visar det sig vara gamla överliggare. Turister som varje år för en billig penning hyr in sig i mindre Hotel och pensionat här i byn. Turisterna anländer i mitten av November och stannar till mitten av April. Hyran för en enkel studio med kokmöjligheter ligger i prisläge strax runt tio Euro per natt. El tillkommer.

Idag innan träffen med Paul ska vi gå ner till städerskan/ Konsertpianisten Gyiana att lyssna på hennes briljanta pianospel. Arne när en förhoppning att hon nu övat upp sig på Mozarts Turkiska Marsch som hon fick partituret till vid vårt senaste besök.

Efter gårdagens siestavila gick vi i den hårda blåsten ånyo ner till Manos Taverna. Glest mellan gästerna. Det var bara vi två samt tvenne greker. Lönsamheten svag.. Men, senare på aftonen lär det komma mera gäster.
Alla vill ju icke spisa middag klockan fem på kvällen.

Birgitta fick sin Cheese Saganaki med ett jättelass Horta, medan Arne frestades av de fyllda köttfärsbiffarna med den vansinnigt goda kryddningen.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Torsdag 14 Januari”


Arne och Birgitta

Kajja
2016-01-14, 08:40
Hej Arne & Birgitta bye_bye
Tack för era underhållande rapporter!
Undrar lite om hur ni kommunicerar med ortsbefolkningen?
Kan ni lite grekiska fraser eller blir det på engelska?
Själv använder jag mig av enstaka grekiska ord, engelska, händer & fötter flabb_flab

inkfish
2016-01-14, 09:13
Automatsäkringar är mycket vanligt i Sverige sedan början av 90-talet. Numera tror jag det är standard vid nybyggnation.

Det förklarar nog saken. Sedan cirka -90 har jag inte bott i något hus som byggts senare än 30-talet.

Kalimera
2016-01-14, 14:39
Det gamla fabriksområdet är under renovering. Kantänka det ska bli ett hotell där. Skorstenarna äro upputsade och flera hus har blivit pietetsfullt renoverade.Intressant! Kan ni fråga någon om vad som är på gång. Jag gillar de gamla skorstenarna!

Birgitta fick sin Cheese Saganaki med ett jättelass HortaDen "otäcka hortatallriken" såg bedårande god ut! :p

yannis
2016-01-14, 14:58
Eftersom Saganaki-tråden tagits upp igen och jag såg bilden på Jannes ouzo-flamberade saganaki blev jag bara såå sugen på den rätten det var självklart att jag åt den igår kväll. Sen önskade jag en liten, liten portion horta. Jag undrar hur en stor ser ut.

Jag har bott i mitt då nybyggda radhus sedan 1976 samt har en minisommarstuga (f.d. snickarbod) ute på skäret, byggd på 20-talet Så det där med automatsäkringar har aldrig funnits i mitt sinne. Trodde det var unikt i Grekland. Jag har alltid varit van att ha ett stort antal säkringar hemma. Och då få byta i hallen, där säkringsskåpet finns ofta i stearinljusets sken.

Här i Nea Chora har vi bara hört grekiska som pratats utom när några pratar engelska med oss. Inget annat språk, så det kan inte vara många turister här. Kanske fler i Chania.

Birgitta.

Lissi
2016-01-14, 15:07
Det låter jätteskönt med det lugna turistlivet i Nea Chora. Kan ju vara ett fint off-seasonmål för en resa.

Blev det någon pianomusik idag?

Lissi

kari
2016-01-14, 16:17
Det låter jätteskönt med det lugna turistlivet i Nea Chora. Kan ju vara ett fint off-seasonmål för en resa.

Blev det någon pianomusik idag
Lissi

Jeg skulle også gjerne vært på konsert hos Gayana igjen :)

Nea Chora i lavsesong er fint, jeg har bodd der i mars, og i oktober/nov, det bruker å være bra med folk til lunsj, men veldig stille om kvelden!

Mer overraskende var det hvor stille det var om kvelden inne i Chania da vi kom tilbake dit sent på ettermiddagen 30.nov :confused:
Dvs da vi kom var det endel folk, men allerede kl 19 var det "tomt"!
Vi satt på Starbucks og tok en kaffe i all ensomhet, hadde tenkt å spise på Tamam.
Men vi gikk ikke langt før vi snudde, det var totalt " mørkt og bommet igjen", rett og slett ikke trivelig.

Chania er jo en stor by, så " et eller annet sted" ( hjemme;)) måtte jo de fastboende være, men det var en virkelig nedtur for oss som kom fra "levende" Paleochora fb_gilla

Lissi
2016-01-14, 16:32
Chania er jo en stor by, så " et eller annet sted" ( hjemme;)) måtte jo de fastboende være, men det var en virkelig nedtur for oss som kom fra "levende" Paleochora fb_gilla

Precis så var det ju denna gång i november i Tinos Chora också, vilket det inte varit förut...det måste nog bero på krisen. Är det inte lördag/söndag eller någon släktaktivitet som namnsdag eller liknande så håller sig nog grekerna hemma i veckorna . På eftermiddagarna var det något bättre.

I Aten däremot så var det folk/turister? ute även på kvällarna.

Lissi

kari
2016-01-14, 16:56
. Är det inte lördag/söndag eller någon släktaktivitet som namnsdag eller liknande så håller sig nog grekerna hemma i veckorna...
I Aten däremot så var det folk/turister? ute även på kvällarna.
Lissi

Ikke bare i Athen da, Lissi ;)
- men i Paleochora og, uansett ukedag, i November måned!
Vi slutter aldri å forundre oss over det, det er uvanlig, men veldig trivelig:D

Novemberkveld i Paleochora:

http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/Mobile%20Uploads/EACF13D1-930B-47BC-ABD9-4FAF0ABE787A_zps9e57zajz.jpg
http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/Mobile%20Uploads/BE81B563-7237-484D-B9D0-83BFEA03B5EA_zpsrsgflqcq.jpg

kari
2016-01-14, 18:04
Det var allerede for sent å endre/legge til noe i innlegget med bildene,
det jeg ville si er at de to bildene er tatt hverdagskvelder, og at nesten alle folkenever lokale, veldig få turister:)

PA
2016-01-14, 18:30
Hej Bägge bye_bye


Arne hoppas att du inte får några bestående men av att beskåda en sådan ofantlig hortaportion, på så nära håll!? flabb_flab


Tack för era trevliga rapporter!


//PA _B-anana

Arne
2016-01-15, 08:39
Fredag 15 Januari.

En vacker, men kylig morgon inleder. Kav lugnt på havet och därtill vindstilla här i byn. Men bister temperatur. Fattiga 11,2 grader klockan halv åtta denna morgon. Vi får se det som en avtrappande acklimatisering inför söndagens hemresa. Vi ser ju på webben att temperaturen hemmavid ligga runt femton grader minus…

Nyss var Birgitta inne på Aegeans hemsida att boka fina rymliga platser vid nödutgångarna inför resan Athen – Arlanda. Aegean tager inget extra för dessa stolar vid nödutgångarna. Det gäller dock att vara kobrasnabb med bokningen som öppnar 48 timmar före avgång. Platserna går kvickt åt vid nödutgångarna.

Vid elvatiden igår sammanträffade vi med Paul (Pollebosse) Det är alltid lika givande att få träffa Paul. Vi erfor att Paul redan passerat den lokala marknaden på sin väg hit. Uppenbarligen är det en dryg kilometer upp tll marknaden härifrån.

Vi slog genast varje tanke på denna promenad ur hågen enär Birgittas onda ben skulle fara illa av en så lång vandring.

Vi gingo i samlad trupp ner längs strandgatan till Taverna Voulos, ett ställe Paul varmt rekommenderade. Det blev en långlunch där Paul tog notan. Vi kunde under lunchen konstatera att det var flera av långliggarna som var i att bada långsim i viken. Det kunna nog icke vara mer än 17-18 grader i vattnet så här års.

Så var det dags att gå hemåt att vila siesta för Arne. Birgitta och Paul satt kvar till strax innan halv tre, då Arne var pigg efter sin obligatoriska siestavila.

Vi spisade middag på Manos enligt god sed och vänja. Detta eftersom tavernan har så god mat att erbjuda till humana priser. 23 € inklusive ett krus vitt. Prydligt maskinstämplad nota därtill.

Vi har förvarnats om att det från och med i morgon ska bli ett markant förändrat väder med storm och snö uppe i de höga bergen här ovanför. Fårfarmarna är i full färd med att frakta ner sina djur till slättlandet här i Chaniaområdet.

Liten bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fredag 15 Januari”

Vi tar idag mera troligt en taxi in till den gamla saluhallen i Chania. Kanske hinner vi även med att göra ett besök vid Marias Taverna, just där lädergatan tager sin början.

Nu vid pass halv tio haver termometern segat sig upp till 15 grader. Alltid något.

Arne och Birgitta

Kalimera
2016-01-15, 09:26
Vi har förvarnats om att det från och med i morgon ska bli ett markant förändrat väder med storm och snö uppe i de höga bergen här ovanför.Såg på Posedion att temperaturen kan komma att går ner mot nollan på Kreta måndad/tisdag. Vilken tur att ni åker hem. :)

inkfish
2016-01-15, 12:18
Oj, det låter som en vältajmad hemgång med tanke på väderomslaget. Fast ändå är det synd, nu får man lägga om förmiddagsrutinen där era dagsrapporter varit ett givet inslag.

Vacker utsiktsbild!

Monica C
2016-01-15, 13:22
Oj, det låter som en vältajmad hemgång med tanke på väderomslaget. Fast ändå är det synd, nu får man lägga om förmiddagsrutinen där era dagsrapporter varit ett givet inslag.

Vacker utsiktsbild!


Kan bara hålla med👍
Monica❄️

Marianne
2016-01-15, 13:46
Ja, ni har verkligen haft vädret med er på den här vinterresan till Kreta.
Jag tänkte nog att Manos Taverna skulle överta efter Waters Edge, nära och lätt från hotellet (när nu Birgitta har det så jobbigt med att gå), gott, hemlagat och rikliga portioner, men det är också roligt att flera ställen i Nea Chora håller öppet så här års - och det är riktigt roligt att höra om långliggarna som vinterbadar i Nea Chora! 17-18 grader i vattnet = absolut acceptabelt så länge det är vindstilla och helst lite varmare i luften!
Önskar er ett par fina dagar i Chania och Nea Chora och sedan en fin tur hem.

Arne
2016-01-16, 08:26
Lördag 16 Januari.

Det oväder vi förvarnats om har vi ännu ej skymtat. Storm och rusk skulle dra in över kusten här. Fiskebåtarna puttrade denna morgon ut som vanligt vid tid strax efter sju.

Klockan sju noterade vi 10,4 grader på balkongen, men vackert väder och endast en svag havsbris.

Gårdagens eftermiddag blev det taxiresa in till Chania Town att besöka den drygt hundraåriga vackra saluhallen. Enligt Arne är byggnaden ett arkitektoniskt mästerverk. En skulptur i stål och glas byggd som ett kors och med en takhöjd på dryga tjugo meter.

Det är bara lite synd att klädbutiker och krims-kramsaffärer alltmer breder ut sig i hallen och tränger undan matbutikerna. En del inköp gjorde vi att medbringa hem till Umeå. En burk kretensisk honung till grannfrun för hennes blomvattning, Pastramiskinka för eget bruk liksom salamikorv av grekisk tillverkning.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Lördag 16 Januari”

På aftonen gick vi ånyo ner till Manos Taverna. Fyra greker och så vi två var de enda gästerna. På vår förfrågan meddelade kyparen att de bistra ekonomiska tiderna i Grekland medfört att de flesta ortsbor numera spisar middag hemmavid i stället för att gå på lokal.

Det som ändå gör att det hela går runt ekonomiskt är de penningstarka turisterna som i horder befolkar stränder och tavernor i säsong.

På förmiddagen denna dag ska vi gå ner att betala för vår studio. Fem nätter gånger 40 € inklusive AC och daglig städning är ett bra pris enligt vårt förmenande.

Vi ska även be att hotellägaren ringer att förbeställa en taxi till klockan fem i morgon bittida. En okristlig tid, men flyget från Chania till Athen avgår redan 06.45, så det får vi leva med.

Nu vid halv tio har termometern segat sig upp till fattiga 12 grader, men solen flödar över molnfritt hav. Förmiddagsbadarna är ute på den dagliga simturen.

Arne och Birgitta

Athanasia
2016-01-16, 08:47
Tack för trevlig läsning och önskar Er en fin resa norrut.

Sören
2016-01-16, 10:03
Tackar också för att ha fått följa er dessa veckor.Kommer att sakna er dagbok,men det kanske snart blir en ny resa.Önskar er en bra hemresa.
/Helena/från ett kyligt Nyköping(-16,men sol.)

lolis
2016-01-16, 10:20
Tack för all underbar läsning och bilderna :)

Netwolf
2016-01-16, 10:36
Önskar en en trevlig hemresa och tack för alla rapporter! Vad ska man nu läsa om? :(

Masse
2016-01-16, 12:26
Det har som vanligt varit mycket underhållande att få följa med er. Önkar er en skön och behaglig färd hem!

Masse

Alala
2016-01-16, 14:12
Tack igen för alla rapporter och bilder. Nea Chora och Chania fick mig verkligen att längta dit. :) En sån där skön längtan.

Ha en bra hemresa!

/ Anne bye_bye

Sunny12
2016-01-16, 23:13
Tack för Era rapporter!!..klapp_klap

Safe trip home!!.. :D

Monica C
2016-01-16, 23:16
Längtar redan efter er nästa resa.......
Monica:)

Arne
2016-01-17, 04:55
Söndag 17 Januari. Chania Airport 05.45

Ja, då har vi påbörjat vår resa hem. Den förbeställda taxin kom prick klockan fem och körde oss till Chania Airport för 23 €. Incheckningen gick väldigt smidigt. Våra tvenne ränslar försågs med röda transitmärken.

Nu behöver vi icke bekymra oss för det incheckade bagaget förrän vi till Arlanda anländer vid lunchtid.
Flyget från Chania till Athen ska avgå 06.45. Vi har därefter en timme på oss på Athen Airport för planbyte till Arlanda.

Nu regnar det ute och är bara tio grader varmt. Acklimatisering pågår.

När vi gick ut till taxin strax före fem noterade vi att det den tidiga timmen till trots pågick en fest i Cafenion 50/50. Grekland är ändå alltid Grekland…

Här på Chania Airport har såväl Taxfreebutiken som fiket i avgångshallen öppet.

Vi har i Birgittas rygga lite färdkost att mumsa på under resan från Athen till Arlanda. Förra gången vi flög hem med Aegean blevo vi till vår förvåning bjudna på lunch i planet. Vi avstod emellertid från flygplansmaten enär vi alltid finner densamma så dyster i smak och konsistens.

Livet leka

Arne och Birgitta

Thira
2016-01-17, 05:54
Tack för alla rapporter. De har varit kul att läsa.
Ha en fin flygresa hem.

Inger-Mariann
2016-01-17, 08:26
God tur hjem og takk for fine rapporter fra Kreta. Vi er i vår fritidsbolig i Sverige og gradestokken viser - 16......, men inne er det godt og varmt.

ellada
2016-01-17, 09:15
Välkommen hem Tack för fina bilder och rapporter är jätte sugen på att besöka paleochora

Katitzi
2016-01-17, 10:02
Tack för alla rapporter!fb_gilla
Har kanske inte lusläst allt , men mycket trevligt att få "följa med!"

Katitzi:)

Lissi
2016-01-17, 10:22
Tack, för de dagliga rapporterna! Ni kanske tycker som vi , att det ändå är skönt att komma hem också ...och ladda för nästa resa ;)

Lissi

nickelena
2016-01-17, 11:27
Tusen tack! Lika underhållande läsning som alltid.
Hoppas hemresan går bra.

Lena

MariaJ
2016-01-17, 11:46
Tack för den här resan, det har varit trevligt som vanligt att följa med er. Säger som flera andra, det blir lite tomt nu när man inte har era dagliga rapporter att se fram emot! Men det dröjer väl inte allt för länge innan det bär iväg igen.

Ha en fin hemresa och välkommen hem!

Maria

KR
2016-01-17, 12:25
Önskar er en fin och smidig hemresa!
Tack för alla rapporter och bilder, det har som vanligt varit så kul att följa er resa.
//
KR

ingegerd46
2016-01-17, 12:29
Tusen tack för trevlig läsning! När bär det iväg igen?