handdator

Visa fullständig version : Frappe'


Sunny12
2015-06-12, 14:11
Nu är jag väldigt sugen på en Frappe'..lär mig att göra en... behövs det någon särskild visp?

Sunny, som längtar tillbaks till goa Grekland.

Carina
2015-06-12, 16:04
Jag brukar skaka ihop den i en shaker, det blir jättebra.
Gott nu i sommarvärmen även här hemma.

Carina

Sunny12
2015-06-12, 16:25
Jag brukar skaka ihop den i en shaker, det blir jättebra.
Gott nu i sommarvärmen även här hemma.

Carina

Ok,har du eller ngn annan receptet?Alltså exakta mått, mjölk/kaffe?
Och vilken sorts kaffe använder ni?

KR
2015-06-12, 16:57
Kolla denna länken, lite dessertinspirerad men lät god.
http://www.kokaihop.se/recept/frappe-iskaffe
//
KR

kari
2015-06-12, 17:31
Jeg lager ofte frappe hjemme om sommeren, kjøper med meg
Nescafe Classic fra Hellas, har en liten frappevisp (også kjøpt i Hellas):)

Jeg har etterhvert sløyfet sukkeret, drikker helst min frappe "sketo" nå, men kondensert melk har jeg i.

Fant denne oppskriften på nettet nå, litt " historie" følger med:)

Frappé / Iskaffe

Det høres kanskje ut som noe fransk, men denne kaffedrikken er så gresk som det går an. Oppfunnet i Thessaloniki i 1957, har den spredt seg til hver krik og krok i Hellas, og skal supes langsomt i selskap med et glass vann. De grunnleggende ingrediensene er pulverkaffe, vann og isbiter, mens sukker og kondensert melk («Viking-melk») kan tilsettes etter smak. Uansett hva du velger å tilsette, må en Frappé drikkes gjennom et sugerør. Ikke bare er dette nødvendig på grunn av det ganske så bitre skummet, det skal også brukes til rett som det er å røre gjennom kaffen. Til ett høyt glass trenger du:

2 ts pulverkaffe, så mørk/kraftig som mulig
kaldt vann
isbiter
Valgfritt:
sukker, 2 eller 4 ts *)
kondensert melk

Med stavmikser: Ha kaffe, ev sukker og en vannskvett i et høyt glass. Pisk dette til et virkelig tykt skum dannes. Fyll isbiter i glasset. Fyll opp med vann. Topp opp med en skvett melk hvis du bruker det.

Med shaker/glass med tett lokk: Ha kaffe, sukker og en vannskvett i shakeren, sett på lokk og rist til det danner seg et skum. Fyll frappéglasset med isbiter, hell over kaffeblandingen, og fortsett som forklart over.

*) Mengden av sukker er helt avhengig av hva du liker

simetra
2015-06-12, 17:51
Nu är jag väldigt sugen på en Frappe'..lär mig att göra en... behövs det någon särskild visp?

Sunny, som längtar tillbaks till goa Grekland.
NESCAFE Red Cup (som finns här i Sverige) är samma pulverkaffe som heter NESCAFE Classic i Grekland, osötad kondenserad mjölk på burk och mjölkskummare (liten visp) för att vispa ihop vatten (endast lite), pulverkaffe och socker (efter smak) så att det blir skummigt. Lägg i isbitarna, häll i lite mjölk (efter smak) och sist kallt vatten. Så gör jag och det blir en perfekt Frappé - som gjord i Grekland!


Simetra ("kaffeböna") bye_bye

inkfish
2015-06-12, 17:56
Aha, du har kondenserad mjölk. Då blir den nog väldigt lik den man får här, här har de väl oftast i Nou-Nou.

Jag har en visp som jag fått av en god vän hemma, han säger att den är en vanlig drinkvisp (köpt i Sverige). Använder vanlig mjölk här i Grekland, tycker att det funkar, är ändå inget fan av Nou-Nou.

Har i kaffepulvret, lite vatten, vispar till skum, har i mer vatten och mjölk. Kör som du sketto = utan socker.

I Sverige vet jag inte vilket Nescafe som funkar, köpte vilket som helst nån gång, blev inget vidare.

Edit: red cup? Tack Simetra, precis vad jag behövde veta.

Sunny12
2015-06-12, 18:14
TACK, för alla bra tips angående tillredning av frappe'...klapp_klap..

Tar ni 2 tsk pulverkaffe?

Kari, jag vill inte heller ha socker i min frappe'...jag köpte också med mig Nescafe classic från Grekland, så bra!. .:)

Simetra, tack för tips om Red cup..är det bäst att använda kondenserad mjölk?Och isf varför?
En liten visp får jag genast inhandla.. en shaker har jag haft tidigare.. får också inhandlas, är bra att ha till annat också!. .:D

OJ, vad många frappe' det ska bli i sommar.. :p...

Ibland får jag lyxa till det med receptet som KR tipsade om !

inkfish
2015-06-12, 18:16
Kondenserad mjölk är tjockare. Men jag visste inte att det fanns osötad, så det var ett bra tips. Den enda jag visste om är rena kolan.

karinafp
2015-06-12, 18:19
En liten visp får jag genast inhandla

Mjölkvisp kallas de. Finns bl a på Clas Ohlson.

Sunny12
2015-06-12, 18:23
Kondenserad mjölk är tjockare. Men jag visste inte att det fanns osötad, så det var ett bra tips. Den enda jag visste om är rena kolan.

OK, då förstår jag, det får testas!.. :)

Sunny12
2015-06-12, 18:25
Mjölkvisp kallas de. Finns bl a på Clas Ohlson.

OK, tack för info.. toppen!..:)

Carina
2015-06-12, 19:08
jag tar 2 tsk nescafe' classic och vatten efter smak, aldrig mjölk, tål inte det. Skakar och tillsätter is. Brukar köpa en shaker när vi är i Grekland så jag kan göra Frappe' som kan avnjutas på balkongen. Tillhör rutinen varje em.

Carina

Sunny12
2015-06-12, 19:17
jag tar 2 tsk nescafe' classic och vatten efter smak, aldrig mjölk, tål inte det. Skakar och tillsätter is. Brukar köpa en shaker när vi är i Grekland så jag kan göra Frappe' som kan avnjutas på balkongen. Tillhör rutinen varje em.

Carina

Det ska jag också börja med, nästa gång jag ska till Grekland, det är ju väldigt enkelt igentligen och SÅ gott!!.. :p

Admirala
2015-06-12, 21:49
Jeg lager ofte frappe hjemme om sommeren, kjøper med meg
Nescafe Classic fra Hellas, har en liten frappevisp (også kjøpt i Hellas):)

Jeg har etterhvert sløyfet sukkeret, drikker helst min frappe "sketo" nå, men kondensert melk har jeg i.

Fant denne oppskriften på nettet nå, litt " historie" følger med:)

Frappé / Iskaffe

Det høres kanskje ut som noe fransk, men denne kaffedrikken er så gresk som det går an. Oppfunnet i Thessaloniki i 1957, har den spredt seg til hver krik og krok i Hellas, og skal supes langsomt i selskap med et glass vann. De grunnleggende ingrediensene er pulverkaffe, vann og isbiter, mens sukker og kondensert melk («Viking-melk») kan tilsettes etter smak. Uansett hva du velger å tilsette, må en Frappé drikkes gjennom et sugerør. Ikke bare er dette nødvendig på grunn av det ganske så bitre skummet, det skal også brukes til rett som det er å røre gjennom kaffen. Til ett høyt glass trenger du:

2 ts pulverkaffe, så mørk/kraftig som mulig
kaldt vann
isbiter
Valgfritt:
sukker, 2 eller 4 ts *)
kondensert melk

Med stavmikser: Ha kaffe, ev sukker og en vannskvett i et høyt glass. Pisk dette til et virkelig tykt skum dannes. Fyll isbiter i glasset. Fyll opp med vann. Topp opp med en skvett melk hvis du bruker det.

Med shaker/glass med tett lokk: Ha kaffe, sukker og en vannskvett i shakeren, sett på lokk og rist til det danner seg et skum. Fyll frappéglasset med isbiter, hell over kaffeblandingen, og fortsett som forklart over.

*) Mengden av sukker er helt avhengig av hva du liker

Hyggelig at du viderebringer oppskriften min, men enda litt hyggeligere om du oppgir kilden ;)
https://godgreskmat.wordpress.com/2010/09/26/frappe/

kari
2015-06-12, 22:33
Hyggelig at du viderebringer oppskriften min, men enda litt hyggeligere om du oppgir kilden ;)
https://godgreskmat.wordpress.com/2010/09/26/frappe/

Jeg BEKLAGER :o:o:o
- jeg var ikke klar over at det var din oppskrift, men det er vel en like stor feil å ikke oppgi kilden uansett...?!

- jeg har flere oppskrifter på Frappe, men i steden for å finne dem, googlet jeg "frappe" og fikk mange treff.
- valgte en (som altså er din) markerte den og kopierte.

Sunny12
2015-06-12, 22:58
Skit samma vart recepten kommer ifrån, jag var ute efter hur ni som brukar göra frappe här hemma tillreder den, jag kunde ju lätt googla själv.. men tycker det är roligare att höra om era egna erfarenheter.

Tack för ert engagemang!.. :)

simetra
2015-06-13, 18:39
NESCAFE Red Cup (som finns här i Sverige) är samma pulverkaffe som heter NESCAFE Classic i Grekland
En rättelse bara :rolleyes:; "Red Cup" som jag var bergsäker på att det hette här hemma heter egentligen NESCAFE Original (och inget annat) ser jag nu att det står på glasburken, känns igen på att det är en röd mugg på framsidan, men är alltså exakt samma kaffe som "Classic" i Grekland. Kärt barn har många namn ;)

Simetra, tack för tips om Red cup..är det bäst att använda kondenserad mjölk?Och isf varför?

OJ, vad många frappe' det ska bli i sommar.. :p...
Kondenserad mjölk är fylligare med en speciell smak och den de vanligtvis använder i en Frappé. Undvik den sötade som är alldeles för tjock i konsistensen och används i bakverk m.m.

Lycka till med Frapparna! bye_bye

Sunny12
2015-06-13, 18:46
Tack, för rättelsen Simetra, ska berätta sen hur jag lyckas med mina frappar. .så snart jag inhandlat alla tillbehör.. :D..

Lissi
2015-06-13, 19:55
Hemma dricker jag aldrig frappe, bara i Grekland!
Lissi.

Sunny12
2015-06-13, 19:58
Hemma dricker jag aldrig frappe, bara i Grekland!
Lissi.

Varför inte?
Kanske blir det inte detsamma som i Grekland.. men testa ska jag göra!.. :)

Lissi
2015-06-13, 20:01
Det smakar aldrig likadant...möjligen kan jag beställa på cafe, men hemma, aldrig. Jag är inte jätegrekisk i Sverige, bara i Grekland.

Lissi

inkfish
2015-06-14, 08:46
Simetra - vilket märke är det på den osötade mjölken? Jag har bara sett det söta helvetet här.

simetra
2015-06-14, 08:58
Simetra - vilket märke är det på den osötade mjölken? Jag har bara sett det söta helvetet här.
RAINBOW Original i konservburk är den jag använder. Den mindre burken heter RAINBOW Sweetened och är "kolavarianten". Finns i de flesta medelstora matvarubutiker.

inkfish
2015-06-14, 09:06
Tack!

Thira
2015-06-14, 09:20
Brukar använda hälften kallt vatten och hälften vanlig mjölk. Skillnaden på kondenserad och vanlig mjölk är att med den vanliga så försvinner den där lite strävare smaken. Och som tidigare nämnts, kaffet måste vara mer pulver än korn. Och så brukar jag använda shaker. Inget socker men ibland är det gott att tillsätta lite Metaxa (av den bättre sorten) eller Baileys i.

Sunny12
2015-06-14, 10:50
Ok, Thira bra.. ska testa så snart som möjligt, när jag får tid att inhandla tillbehör och ingredienser.

Sunny, som har börjat jobba.

Sunny12
2015-06-14, 16:45
Tänkte på det med Baileys eller whisky som tillsats..då blir det nästan som en Irish Coffe.. :p...som är så gott!.. :D

karinafp
2015-06-14, 16:59
Tänkte på det med Baileys eller whisky som tillsats..då blir det nästan som en Irish Coffe.. :p...som är så gott!.. :D

Ännu godare. ;) Brukar beställa en "Frappe me Baileys" när jag är i Grekland. fb_gilla

Karin

Sunny12
2015-06-14, 17:34
Ännu godare. ;) Brukar beställa en "Frappe me Baileys" när jag är i Grekland. fb_gilla

Karin

Ja, jag har också gjort det vid något tillfälle... det får jag allt börja göra lite mer ofta, tänkte inte på det nu sist på Sifnos, mycket för att det inte alltid står i menyn, tror jag!

Sunny12
2015-06-26, 18:23
Ikväll gjorde jag min första frappe och den blev lika god som i Grekland..:p..kändes nästan som att vara där för en stund.. nästa frappe får nog bli med en skvätt baileys i också. ..:D..

Sunny, som längtar ner till fina Grekland.

maji
2015-06-27, 16:10
Hur gjorde du den?

//majibye_bye

Sunny12
2015-06-27, 16:18
Hur gjorde du den?

//majibye_bye

Jag blandade 2 tsk nescafe classic med lite vatten och använde en mjölkskumvisp(inköpt på Clas O)..drivs med batteri så det blev snabbt ett kraftigt skum.. sen tillsatte jag isbitar, lite kondenserad mjölk och fyllde upp det höga glaset med kallt vatten.
Rörde om med sugröret och tillsatte lite mer mjölk . inget socker..det är ju en smaksak.. har inte socker till varmt kaffe heller . min Frappe blev perfekt! ..:D

kari
2015-06-27, 16:45
Jag blandade 2 tsk nescafe classic med lite vatten och använde en mjölkskumvisp(inköpt på Clas O)..drivs med batteri så det blev snabbt ett kraftigt skum.. sen tillsatte jag isbitar, lite kondenserad mjölk och fyllde upp det höga glaset med kallt vatten.
Rörde om med sugröret och tillsatte lite mer mjölk . inget socker..det är ju en smaksak.. har inte socker till varmt kaffe heller . min Frappe blev perfekt! ..:D

Det vet jeg :p
- for det er akkurat slik jeg lager min fb_gilla

simetra
2015-06-27, 19:03
Ikväll gjorde jag min första frappe och den blev lika god som i Grekland..:p..kändes nästan som att vara där för en stund..
Sunny, som längtar ner till fina Grekland.

...min Frappe blev perfekt! ..:D
Ja, tänk va lätt att få till en perfekt Frappé här hemma. Köpte en gång i tiden en frappévisp (liknar vanlig stavmixer, modell mindre) i Grekland men tycker mjölkskummaren funkar mycket bättre till att snabbt få till det rätta skummet.

Länge leve Frappén! bye_bye

Sunny12
2015-06-27, 19:10
Det vet jeg :p
- for det er akkurat slik jeg lager min fb_gilla

fb_gilla

Ja, tänk va lätt att få till en perfekt Frappé här hemma.

Länge leve Frappén! bye_bye

Ja, underbart.. att få lite Greklandskänsla här hemma... :p:p

maji
2015-06-27, 20:27
Jag blandade 2 tsk nescafe classic med lite vatten och använde en mjölkskumvisp(inköpt på Clas O)..drivs med batteri så det blev snabbt ett kraftigt skum.. sen tillsatte jag isbitar, lite kondenserad mjölk och fyllde upp det höga glaset med kallt vatten.
Rörde om med sugröret och tillsatte lite mer mjölk . inget socker..det är ju en smaksak.. har inte socker till varmt kaffe heller . min Frappe blev perfekt! ..:D

Ska pröva detta imorgon!_B-anana Vill också ha min "sketo";)
Tack Sunny12fb_gilla
//majibye_bye

Sunny12
2015-06-27, 20:32
Ska pröva detta imorgon!_B-anana Vill också ha min "sketo";)
Tack Sunny12fb_gilla
//majibye_bye

Ja, eller tacka Simetra och de andra som tipsade om receptet, viktigt att använda Nescafe classic eller Nescafe original som pulverkaffet heter i Sverige!

Lycka till!.. :)

maji
2015-06-27, 20:45
Ja, eller tacka Simetra och de andra som tipsade om receptet, viktigt att använda Nescafe classic eller Nescafe original som pulverkaffet heter i Sverige!

Lycka till!.. :)

OK, tack Simetra och ni andra:D Ska bli spännande att prövafb_gilla
//majibye_bye