handdator

Visa fullständig version : Dodekaneserna nästa.


Arne
2015-05-17, 13:53
Försommarresa till Dodekaneserna Maj-Juni . 2015


Dags igen. Vi anlända till Samos Airport i morgon eftermiddag den 18 Maj för en treveckorstur till Dodekaneserna. Vi har bokat oss en natts härbärge i Pythagorion, på
Damo Pension. 47€ natten. Ett förnämligt boende med havsutsikt och nära till kajen där vi kunna fara vidare till Agathonissi allredan morgonen den 19 Maj.

Våra flygstolar via SAS äro bokade vid nödutgångarna och med gott benutrymme. Kostar gör det, lite extra, förvisso, men väl värt varje krona. Inrikesflyget med Aegean kostar 48€ pp. Genomgående bokning från Arlanda


Förvisso saknar vi i sanning Pension Eva, där vi under våra resor alltid tagit oss härbärge, men nu har ju Eva gått till de sälla jaktmarkerna…

Till Agathonissi tar vi Katamaranen Pride som för oss till ön på under en timme.
På Agathonissi har vi oss bokat trenne nätter på vårt favoritställe Glaros, hos Giannis och Voula. Ett suveränt boende med en formidabelt vacker utsikt över bukten från en jättelik altan. AC och Wlan ingår i priset.

Det är dock en smula glest med färjorna till ön.

Efter vistelsen på Agathonissi måste vi ånyo taga oss åter till Samos inför färden till Fourni. Vi avser tillbringa cirka elva dagar på Fourni, där vi trivas något så rent förträffligt. Vi har i sanning Fourni i våra Hjärtan.

Efter Fourni blir de avslutningsvis fem dygn åter på Samos och Pythagorion inför hemfärden den 9 Juni. Under den tiden skola vi undersöka möjligheten att med taxi taga oss upp till den vackra bergsbyn just ovanför Vathy. Mer om detta senare.

Vi sitta nu trivsamt hotellrum på Connect Hotel Arlanda att njuta inför morgondagens avresa från Arlanda med SAS klockan 10.00. 750 Sek natten inkl frukost och transfer. Till Athen anlända vi vid lunchtid, och har trenne timmars rast innan vi med inrikesflyget far vidare till Samos och den spektakulära landningen på Airport invid Pythagorion.

Efter hemkomsten till Umeå i mitten av Juni blir det stugan på Skäret hela sommaren.

Livet Leka alltfort..

Arne och Birgitta

Alala
2015-05-17, 14:03
Härligt! Nu skall livet leka i Grekland hela tre veckor framåt! _B-anana

Ha en bra och bekväm resa till Samos.

/ Anne bye_bye

Sunny12
2015-05-17, 14:40
Ha, det nu helt underbart, Arne&Birgitta.. så härligt att kunna resa så mkt som ni gör och ni gör helt rätt.. njut av livet!.. :D

Sunny, som är på Kastro..rapport kommer senare.. :p

Maggy
2015-05-17, 14:40
Ha en härlig resa!! :) Jag skulle gärna vilja besöka Samos, om inte annat så för den spektakulära landningen så många talar om... Ang_elx



bye_bye / Maggy

Kalimera
2015-05-17, 15:29
På Agathonissi har vi oss bokat trenne nätter på vårt favoritställe Glaros, hos Giannis och Voula. Ett suveränt boende med en formidabelt vacker utsikt över bukten från en jättelik altan. AC och Wlan ingår i priset. Hälsa Giannis och Voula! Och glöm inte kolla om det finns några kepsar. ;)

Ser fram emot era rapporter! Trevlig resa! bye_bye

Lissi
2015-05-17, 16:04
Välkommen till värmen!!

Lissi

KR
2015-05-17, 16:39
Det låter ljuvligt!
Fourni o Agathonissi är två av våra favoriter.
Ha en underbar resa!
//
KR

LaRose
2015-05-17, 17:42
Ser fram emot att följa er igen!

yannis
2015-05-17, 19:26
Janne, i min lilla väska har jag packat denna keps. Och även fotat den. Det bärgar för att jag inte kommer att glömma bort att inte återgälda dig,
Birgitta.

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1639&pictureid=16769

MariaJ
2015-05-17, 19:55
Ha en härlig resa Arne och Birgitta! Det ska som vanligt bli trevligt att följa er på resan. Hade hoppats att stöta ihop med er nån gång i arkipelagen, men vi missade er med en dag denna gång. Vi har idag kommit hem från ett soligt och vackert Pythagorion där vi varit i en vecka.

Maria

zakka
2015-05-17, 21:31
Åh Underbart!!! Dags för dagbok igen. klapp_klap Jag kan knappt hålla mig... Önskar er en skön flygresa! Och snygg keps Birgitta! :D Måste skydda alldeles förträffligt mot stark sol? :cool:

MVH zakka

Netwolf
2015-05-17, 21:59
Ha en trevlig resa! Och är det inte så att Herr Arne händelsevis har bemärkelsedag den 18 maj? I så fall vill jag framföra mina hjärtligaste gratulationer!

http://xs-softwareforum.gamingworld.se/forum/images/smilies/food36.gif

/Netwolf

Monica C
2015-05-18, 00:28
Även jag ser fram emot er resa och att få läsa dagsrapporteringarna!
Grattis på din födelsedag Arne!
Monica:)

Alala
2015-05-18, 05:21
Grattis Arne! Så bra planerat att ni kan fira din dag på Samos! _B-anana

/ Anne :)

zakka
2015-05-18, 06:07
Stort grattis på födelsedagen Arne! klapp_klap Hoppas ni får tag på ett krus vitt att njuta av i lugn och ro idag.

MVH zakka

Lissi
2015-05-18, 06:14
Grattis Arne!..
Lissi

KR
2015-05-18, 06:53
Grattis Arne!
//
KR

nekjam
2015-05-18, 08:15
Grattis Grattis!bye_bye

inkfish
2015-05-18, 09:49
Grattis Arne! Önskar er båda en fin resa!

kize
2015-05-18, 10:00
Önskar er en härlig resa! Ser i vanlig ordning fram emot era rapporter, som alltid förgyller dagen.

Arne
2015-05-18, 15:00
Måndag 18 Maj. Athen Airport. Tråkigt, tråkigt..

I sanning kontrasternas dag. Gårdagens ankomst till Connect Hotell Arlanda bjöd på regn och rusk. Lägg därtill fattiga plus fyra grader!
Samma miserabla väder denna dags morgon. Regn, blåst,, och fem ynka plusgrader vid sjutiden.
På SAS flight till Athen var för övrigt ett 20 man starkt gäng tonårsgrabbar från Olympiakos FC som varit i Stockholm att spela fotbollscup. Dessvärre utan vinst med hem i bagaget..

När vi prick på tidtabell idag klockan 14.00 landade på Athen Airport visade termometern på plus 29 grader…

Gårdagens afton intogo vi finare middag på Connect Hotel, samt bokade vi oss plats på transferbussen med avgång 07.30 till Arlanda terminal fem. Frukosten på Connect är bra, och vi bredde oss färdsmörgåsar för Athenresan. Leverpastej, gurka samt god ost och korv på nygräddade franskbröd.

Föredömligt snabb incheckning av vårt genomgående bagage till Samos via Athen.

Nu sitta vi på hyllan vid avgångshallen på Flocafé att bida vår tid inför avresan till Samos med Olympic Air.

Vi har ävenså hunnit med att reda ut en del frågetecken vad avser dels vår resa från Samos till Athen den 8 Juni, dels Septemberresan till Naxos. Tjejen vid Aegeans informationsdisk redde med ackuratess ut våra frågetecken på fem minuter.

I afton tar vi efter ankomsten till Samos/Pythagorion in på Pension Damo i hamnstråket. Detta för en natts vistelse. I morgon den 19 Maj far vi med färjan till Agathonissi för tre dygns vistelse därstädes.

Nu ikväll blir det födelsedagsmiddag i Pythagorion för Arne.
Ett varmt tack för övrigt för alla gratulationer som inkommit på forumet.


Arne och Birgitta

maji
2015-05-18, 15:37
Önskar er en trevlig semester och en trevlig födelsedagsmiddag ikvällklapp_klap
Ser fram emot era rapporterfb_gilla
//majibye_bye

Pnyx
2015-05-18, 15:45
[QUOTE=Arne;362273]Måndag 18 Maj.
[FONT=Arial]Nu ikväll blir det födelsedagsmiddag i Pythagorion för Arne.
Ett varmt tack för övrigt för alla gratulationer som inkommit på forumet.


Stora gratulationskramen också från mig!
Hoppas fölsedagsmiddan blir trevlig och god, utan alltför många störande grönsaker på tallriken... :)

Abi
2015-05-18, 22:41
I afton tar vi efter ankomsten till Samos/Pythagorion in på Pension Damo i hamnstråket. Detta för en natts vistelse. I morgon den 19 Maj far vi med färjan till Agathonissi för tre dygns vistelse därstädes.

Nu ikväll blir det födelsedagsmiddag i Pythagorion för Arne.

Arne och Birgitta

Ser verkligen fram emot rapporteringen från dessa platser, då de även ingår i vår planering för september _B-anana

Hoppas ni haft en fin födelsedag och njutit extra av middagen denna stora dag. GRATTIS!

bye_byeAbi

Marianne
2015-05-19, 08:42
Så är ni på väg igen. Hoppas det blir en skön och upplevelsesrik semester och att ni klarar er utan skador den här gången.
Det är imponerande att ni fortsätter luffandet trots problem med rygg, knä, fot osv. Njut så länge ni båda klarar strapatserna!

Arne
2015-05-19, 09:26
Tisdag 19 Maj. Agathonissi.

Vi har nu anlänt till Agathonissi efter en 50 minuters färd med Dodekaneses Express. I sanning en High Speed.

Färdbiljetterna betingade pris av 16 Euro pp enkel resa.

Vår studio på Glaros är i en klass för sig. Stor studio parad med en jättebalkong med utsikt över hamnbukten. Perfekt fungerande Wifi. Vad mera kunna man begära? Troligen intet…

Gårdagens afton anlände vi via Olympic Air till Samos med en De Havilland Dash-8-400, ett propellerplan med plats för 78 passagerare. Landningen på Samos Airport blev icke så spektakulär som Arne hoppats på, detta enär propellerplanen har en mildare landning än Boeingplanen.

Taxi in till vår studio på Damo Hotel. Vi betalade 47 € för natten. Bra studio med balkong mot hamnbukten. Taxin betingade åkdonslega om åtta Euro.

Så ut att spisa middag vid pass halv sju. Vi valde Taverna Symposium, före detta ”Bergens Stolthet” God mat till facila priser. Notan landade på 18 Euro inklusive ett födelsedagskrus.

Efter avslutad måltid stegade Arne upp till Travel Agency att inhandla färdbiljetter till Agathonissi. Därtill hade Arne fått tips på ett bra och billigt boende i Pythagorion vid återkomsten. Man hittar boendet hos kvinnan i Market just intill vår taverna. Vi inspekterade rummet. Klart godkänt.

Tvenne sängar, horhusfläkt i taket, men ingen Wlan eller AC. Priset var generande lågt. 20 € per natt. Vi bokade in trenne nätter när vi skulle återvända från Agathonissi den 22 Maj.

Under gårdagens afton pågick ett evenemang i Pythagorion. En blåsorkester spelade samt var det dansare i folkdräkter. Uppenbarligen hedrades minnet av St Claus.

Nu sitta vi Glaros Hotel och Taverna. Behagliga 24 grader i byn. Tystnaden är som alltid här på Agathonissi stoisk. Vi kunna ta på tystnaden. Icke många turister på ön. Förutom vi två är det folk från fyra segelbåtar. Det är allt.

Lite bilder från dagen ligga så strax inne i galleriet under ”

Tisdag 19 Maj”

Arne och Birgitta

Abi
2015-05-19, 12:42
Tisdag 19 Maj. Agathonissi.

Under gårdagens afton pågick ett evenemang i Pythagorion. En blåsorkester spelade samt var det dansare i folkdräkter. Uppenbarligen hedrades minnet av St Claus.

Arne och Birgitta

Är ni säkra på att det inte var Arne den Store, som firades Ang_elx?!?

I övrigt, stort tack för bra information klapp_klap.

bye_byeAbi

Sunny12
2015-05-19, 14:01
Grattis 🎉 i efterskott Arne och ha nu en trivsam tid på öarna !

Sunny, från ett varmt Sifnos ..bye_bye_

Kalimera
2015-05-19, 14:46
Janne, i min lilla väska har jag packat denna keps. Och även fotat den. Det bärgar för att jag inte kommer att glömma bort att inte återgälda dig. Birgitta.

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1639&pictureid=16769

Tack! Snygg keps förresten. :)

Nu sitta vi Glaros Hotel och Taverna. Behagliga 24 grader i byn. Tystnaden är som alltid här på Agathonissi stoisk. Vi kunna ta på tystnaden. Jag vet exakt hur ni har det. Och jag skulle såååå gärna vilja sitta där med er. Man kan knappast ha det bättre. klapp_klap

Grattis på födelsedagen Arne!

Arne
2015-05-20, 08:54
Onsdag 20 Maj. Agathonissi.

Väderomslag. Det tackar vi för. Nu klockan åtta denna morgon noterar vi plus 18,5 grader på termometern här vid vår eminenta balkong.

Segelbåtarna avgår nu från ön med okänd destination. Tavernaägarna när naturligtvis en förhoppning om att nya båtar anlända under dagen.
Ön har fem tavernor, varav tre stycken samtidigt har rumsuthyrning.

Gårdagens väder var för oss två en smula väl varmt. Vid lunchtid visade termometern på 30 grader med stekande sol. Vi nödgades vid siestavilan draga fart på AC-n för att i studion svalka erhålla. Efter siestavilan promenerade vi ner till Tavernan just efter backen ner till hamnen att ett svalkande krus vitt erhålla.

Vid pass halvfem kunde en viss aktivitet i hamnen förmärkas. En militärjeep från öns detachement uppe i bergen anlände, samt därtill öns näringsidkare. Mycket riktigt, vid halv fem anlände den gamla bekantingen FB Nissos Kalymnos med förnödenheter samt soldater till ön. Några turister kunde dock icke skymtas...

Vi gick åter upp till vår Taverna Glaros att spisa middag. Arne stannade till vid souvernirshopen, men densamma hade icke öppnat för säsongen.


På Glaros beställde vi mat. Arne valde tavernans erkänt goda Getgryta och Birgitta tog Cheese Pai. Tavernaägaren lät förmäla att de voro självförsörjande på såväl Get – som Lammkött enär de hade en farm uppe i bergen ovanför hamnen.


Getgrytan smakade gudomligt ljuvligt med en kryddning icke av denna världen. Birgittas Cheese Pai var likaså delikat. Vi trodde att öns alla kattor hade avlivats, men när maten kom in anlände en hungrig svartvit katt att med hungriga ögon bedja om rester av getgrytan…
Notan stannade på 16 Euro. Giannis bjöd oss kruset vitt på huset,,,

Vi erforo via Giannis på Tavernan att flyktingströmmen till ön nu detta år avmattats, och att man nu endast får ett hundratal båtflyktingar per månad. Giannis lovade att kolla upp möjligheten att fixa tvenne kepsar till Janne och Camilla med grektext från Ön, men han kunde icke något lova.

Nu vid tiotiden har solen återkommit och temperaturen stigit till 24 grader.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Onsdag 20 Maj”

Arne och Birgitta

Alala
2015-05-20, 10:16
Lugnt och bra tycks ni ha det...och varmt. :) Den där getgrytan skulle jag gärna vilja smaka på. :p

Tack för rapport!

/ Anne :)

inkfish
2015-05-20, 14:52
Är ni säkra på att det inte var Arne den Store, som firades Ang_elx?!?


Det var nog Agios Arne! Tycker gott vi kan lägga in honom den grekiska namnlängden på 18 maj ;)

Kalimera
2015-05-20, 16:29
Getgrytan smakade gudomligt ljuvligt med en kryddning icke av denna världen.Det är den godaste get jag någonsin ätit. Är värt resan till Agathonissi bara den. :p

Giannis lovade att kolla upp möjligheten att fixa tvenne kepsar till Janne och Camilla med grektext från Ön, men han kunde icke något lova.Tack för att ni frågade! Jag håller tummarna. :)

Arne
2015-05-21, 09:08
Torsdag 21 Maj. Agathonissi.

Ånyo en vacker morgon här på Agathonissi. Vid halv åtta visade termometern på 21 grader, men med hög luftfuktighet på 55 procent.

Nästintill vindstilla och endast några höghöjdsmoln att skåda.
Dodekanesos Pride anlände till ön vid pass klockan nio. Ej heller denna gång verkade det vara några turister som klev iland. Endast bybor som haft förrättningar på Samos.

Gårdagens molniga inledning ersattes vid elvatiden av strålande sol. Tacknämligt nog var det behagliga 23 grader mitt på dagen. Ankomstdagens hårda 30 grader var mer än vi tålde.

Vi tog en förmiddagssittning på Glaros Taverna med ett krus vitt och en mezetallrik. Så var det vid halvettiden dags att stega upp till studion för sedvanlig siestavila samt lyssna på Dagens eko.

Vår studio har tre sängar samt därtill gott om eluttag. Kylskåp finnes, men däremot inga köksbestick. Vi har i ränslarna dock såväl vattenkokare som sked och plastglas, så oss går det icke nöd på.

En finess är att det för fönstret finnes myggnät. Även vid balkongdörrarna finnes det ett myggnät som kunna dragas ner att de elaka myggorna hålla ute. Det finnes mygg här, dock icke de elaka som orsaka Arne harm, det är snarare små knott. Vi har turligt nog med oss ett suveränt myggskydd i form av en aluminiumflaska ”Propoline” Lite dyr, heltvisst, men effektiv.

Framåt femtiden gick vi så ner till Glaros att spisa middag. Det var vi två samt ytterligare ett annat par i medelåldern. Lite glest med gäster så här års…

Birgitta valde Chicken Souvlaki med grönsaksinslag medan Arne tog en grillad Chicken fillét utan elaka grönsaker. Båda rätterna smakade något så rent förträffligt. Notan inklusive ett krus vitt stannade på 18 €.

Hemåt vi vankade vid åttatiden att oss natta efter en kortare sittning på vår eminenta balkong med prunkande Bouganvillablomster.

Därest Wlan orkar med ligga så strax bilder från gårdagen inne i galleriet.

Arne och Birgitta

Alala
2015-05-21, 10:07
Tack, det var fina bilder. Ser trivsamt ut!

/ Anne :)

Kalimera
2015-05-21, 18:33
Dodekanesos Pride anlände till ön vid pass klockan nio. Ej heller denna gång verkade det vara några turister som klev iland.Det ser verkligen tomt ut på bilderna. En gång när vi var på Agathonissi räknade vi till sex turister, varav vi var fyra av dem. Nu är det tidigt på året, men några till borde det vara. :)

När åker ni vidare?

kize
2015-05-21, 21:55
Trevlig läsning, det märks att ni trivs! Blev lite nyfiken på myggmedlet, är det köpt på plats eller inköp på hemmaplan? Brukar på vissa öar bli hårt åtgången av de små lömska krypen.

Arne
2015-05-22, 08:33
Fredag 22 Maj. Agathonissi.

Färden går vidare. Vi har nu suttit långfrukost på vår eminenta balkong att beskåda hurusom byn vaknar till liv. Vid sjutiden visade termometern på 19,9 grader. Viss molnighet kunna denna morgon förmärkas.

Idag skola vi taga ”Nisse” för färden åter till Samos/Pythagorion. Avgång 11.50. Färdbiljetter ska inhandlas i den lilla kuren nästgårds. Ticket office öppnar en timma före färjans ankomst.

Vår trevlige Hus- och tavernaägare har lovat oss att frakta ner våra ränslar till hamntavernan i tid för avgång med Nisse.

Vi fick under gårdagen information om att öns barn och ungdom har tillgång till skolan här i byn. Tolv års skolgång gäller. Detta oaktat öns sammanlagda befolkning endast uppgår till 130 personer.

Tavernaägarens Hustru, Voula, var under gårdagens förmiddag inne i Pythagorion att med läkarhjälp kurera sin onda tumme. Voula hade oturligt nog felaktigt öppnat en ölflaska och fått glassplitter i tummen. Voula återkom med kvällsfärjan med nysydd tumme…

Aftonens middag avåts enligt god sed och vänja på Glaros Taverna. Vi valde samma rätt, citronmarinerad kycklingfilé med pommes därtill. Maträtten smakade ljuvligt gott. Grekerna kunna förvisso anrätta kyckling.

Notan inklusive det obligatoriska kruset vitt stannade på 18 €. Enär portionerna voro ytterst rikliga räckte de även till byns tvenne kattor som läto sig väl smaka av vårt överflöd.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”21 Maj”


Arne och Birgitta

inkfish
2015-05-22, 09:01
Agathonissi ser rusktigt idylliskt ut Arne!

Arne
2015-05-22, 09:33
Vi har nu flyttat ut från vår fina studio och sitta nere på Glaros Taverna att klyva ett krus vitt i väntan på Nisses ankomst.

Vi fick betala 25 Euro natten för den fina studion. Giannis har därtill utlovat transport av våra ränslar ner till hamnen.

Just ja, vi glömde svara på var man kunna inhandla myggmedlet. Detsamma finnes till avsalu i varje välsorterat apotek i Grekland.

Livet leka alltfort.

Arne och Birgitta

Athanasia
2015-05-22, 09:44
Önskar Er en fin färd över till Samos._B-anana

Abi
2015-05-22, 12:22
Livet leka alltfort.

Arne och Birgitta

fb_gilla Jag önskar er samma fortsättning!

bye_byeAbi

Kalimera
2015-05-22, 14:27
Nu sitta vi Glaros Hotel och Taverna. Behagliga 24 grader i byn. Tystnaden är som alltid här på Agathonissi stoisk. Vi kunna ta på tystnaden. Icke många turister på ön. Förutom vi två är det folk från fyra segelbåtar. Det är allt.Hoppas att det kommer några fler annars blir det tomt i paradiset, tomt på turister alltså, och de behövs på Agathonissi.

Ni hittade ingen keps antar jag.

Hoppas ni får det bra på Samos. bye_bye

Arne
2015-05-23, 08:47
Lördag 23 Maj. Pythagorion.

En vacker morgon med sol och fågelkvitter samt allredan vid sjutiden 24 grader på vår balkong här på Hotel Polycrates i centrala byn, just ett stenkast från hamnstråket. Tel 0030 2273061398. 20 € natten är bra pris.

Under gårdagen avseglade vi från Agathonisssi med gamle Nisse. Färden till Samos tog en timme 20 minuter och gick i vackert väder med vindstilla å havet. Det blev solsittning på övre däck. Någon trängsel
var det icke tal om. Färjan medförde ett 40-tal båtflyktingar bevakade av tvenne Carabiniere . Flyktingarna behövde dock icke som eljest brukligt sitta på bildäck.

De fick sitta på övre däck under solskydd och försågs med varsin flaska vatten samt ett par skivor grovt bröd.

När vi till Pythagorion anlände hämtades flyktingarna i militärlastbilar för transport upp till det stora lägret just ovanför byn.

Vi gick till Market att sammanträffa med hotellägarinnan. Vi erhöll rum nr fem. Bra dusch o toalett, ett kylskåp samt tvenne sängar som därtill var sköna att ligga i. Smal balkong därtill

Efter siestavila gick vi så bort till Elia Taverna att spisa middag. Birgitta fick sin goda tomatsoppa medan Arne valde grillad kycklingfile. Notan landade på 19 Euro inklusive kruset vitt.

Vid åttatiden åter hem att dra fart på horhusfläkten i taket samt försöka få fart på någon närbelägen wlan. Inga problem. Arnes lilla crackerprogram
hittade snabbt ett wlan att koppla upp sig emot så att vi kunde lyssna på radio samt se vad sig på Kalimeraforumet sig tilldragit.

Nu skola vi så strax ner på byn att sammanträffa med Åke och Christina, kalimeravänner från Uppsala. Därtill ska vi plundra bankomaten samt inhandla färjebiljetter till Fourni inför måndagens avresa.

Arne och Birgitta

Lissi
2015-05-23, 09:28
Låter härligt! Här på Tinos nu kl 10.20 absolut vindstilla och över 25 grader i skuggan. Birgitta, nu sitter jag i skuggan med frappe och har gått i byn en dryg timme. Nikoleta hämtar på Altana kl 12 och sen blir det bad och sittning i trädgården. Jag får det rum som ni hade då vi bodde samtidigt.
Gillar Tinos bättre med vind!:D
Lissi

Netwolf
2015-05-23, 09:40
Har läst ikapp mig nu och det är inte utan att man längtar åter till Agathonissi. En härlig plats på jorden!

/Netwolf

Kalimera
2015-05-23, 15:10
Efter siestavila gick vi så bort till Elia Taverna att spisa middag. Fortfarande lika bra?

Är det mycket turister i Pythagorion? Har hört från olika öar att det inte är så många turister i år. Ännu i alla fall.

MariaJ
2015-05-23, 15:56
Är det mycket turister i Pythagorion? Har hört från olika öar att det inte är så många turister i år. Ännu i alla fall.

När vi var i Pythagorion förra veckan upplevde vi att det var mer turister i år än under samma vecka förra året. På stränderna syntes det tydligt, ganska mycket folk på Potokakistranden.

Maria

Lissi
2015-05-23, 16:09
Här på Tinos är det få turister ännu...Det är ju en ö många greker åker till annars, men de gör inte det i år pga osäkerheten... Maj har varit dålig sa ägaren Pavlos på Malamatenia...Likaså hos Nikoleta Rooms o Altana. Åh vad jag hoppas allt blir bättre!!!

Lissi

AkeP
2015-05-23, 16:58
Samos, Pythagorion lördag em
Vi sammanstrålade lördag fm med Arne och Birgitta på taverna Maritsa som vi alla gillar. Över en karaff vin utbytte vi erfarenheter från öarna och framför allt Agathonissi som vi, Åke och Christina kommer att besöka i september. Christina, som är dietist, hade förberett en halvtimmes föreläsning om grönsakernas nyttigheter och bläckfiskars välgörande fettsyror. Arne måste då helt plötsligt och brådstörtat besöka bankomat och köpa båtbiljetter, kanske inte helt sanningenlig beskrivning av händelseförloppet. Vi hade istället en givande pratstund med Birgitta. Arne återvände och förmiddagen avlöpte i gemytlig samvaro.

Hasse
2015-05-23, 19:27
Samos, Pythagorion lördag em
Christina, som är dietist, hade förberett en halvtimmes föreläsning om grönsakernas nyttigheter och bläckfiskars välgörande fettsyror. Arne måste då helt plötsligt och brådstörtat besöka bankomat och köpa båtbiljetter, kanske inte helt sanningenlig beskrivning av händelseförloppet. Vi hade istället en givande pratstund med Birgitta.






Ack ja, jag säger då det.......hoppas att ni trots detta ändå kan få en trevlig fortsatt försommarvistelse och finner många härliga grönsaksdominerade maträtter samt annat som vi vet ni vurmar mycket för.




/Hasse:cool:

inkfish
2015-05-23, 20:11
Christina, som är dietist, hade förberett en halvtimmes föreläsning om grönsakernas nyttigheter och bläckfiskars välgörande fettsyror. Arne måste då helt plötsligt och brådstörtat besöka bankomat och köpa båtbiljetter, kanske inte helt sanningenlig beskrivning av händelseförloppet. Vi hade istället en givande pratstund med Birgitta. Arne återvände och förmiddagen avlöpte i gemytlig samvaro.

klapp_klapklapp_klapflabb_flab

Malina
2015-05-23, 20:16
Ha haaa!

Monica C
2015-05-23, 20:21
:D:D:D
Monica:D

Arne
2015-05-24, 09:08
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1648&pictureid=16862


Söndag 24 Maj. Pythagorion.

En fin morgon, dock med några grader svalare. Klockan sju avläser vi fattiga 21 grader och soldis.

Under gårdagen sammanträffade vi med Åke och Christina, kalimeravänner från Uppsala. Vi gick upp i gränden att samspråka på närmsta Taverna över varsitt krus vitt. Vi delgav dem våra erfarenheter rörande Agathonissi.

Arne ut att plundra ATM på 600 € samt upp till Travel Agency för inköp av tvenne färjebiljetter inför måndagens resa till Fourni. Snabbfärjan Dodekanesos Pride avgår 08.30 från Pythagorion med ankomst Fourni en timma senare. Snabbt, förvisso, men dyrt. 20 € pp enkel resa.

Efter sedvanlig siestavila stegade vi ner längs hamnstråket vid tretiden att besöka strandserveringen på Taverna Trata. Belägen strax bortom Elias Taverna. Vid Strata finnes en långgrund badstrand belamrad med solstolar och tillhörande parasoller.
Stranden var fylld till brädden av solpressande turister.

Att de bara orkar… Ligga dagarna i ända från tio på morgonen och fram till klockan fyra på eftermiddagen. Pressningen avbrytas endast av dopp i havet samt en kortare paus för lunch under tak på Strata. Synen är enligt vårt förmenande närmast makaber. Kan det verkligen vara semesterns lycka att ligga i solen att steka sig??

Vid femtiden på eftermiddagen anlände så utflyktsbåtarna till hamnen. Kanonskott avfyrades och det dansades Zorba ombord. Ett spektakel i sanning. Mera troligt åtgår det mera Ouzo och Retsina ombord än dieselolja till motorn…

Vid halv sex anlände Nisse till kaj. En buss anlände samtidigt att taga emot dagens båtflyktingar för vidare transport upp till den stora flyktingförläggningen ovanför Pythagorion.

Det fylles nu på med turister på ön. Charterplanen landade hela kvällen med arbetsmaterial till öns näringsidkares fromma.

Turligt nog är det flygförbud mellan klockan 22.00 och 07.00.

Flyktingbilden från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Söndag 24 Maj”

Arne och Birgitta

Carina
2015-05-24, 14:42
[IMG]http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1648&pictureid=16862Kan det verkligen vara semesterns lycka att ligga i solen att steka sig??
Arne och Birgitta

Ja, lycka är att få stela leder uppvärmda 😉

Carina

Kalimera
2015-05-24, 16:03
Christina, som är dietist, hade förberett en halvtimmes föreläsning om grönsakernas nyttigheter och bläckfiskars välgörande fettsyror. Arne måste då helt plötsligt och brådstörtat besöka bankomat och köpa båtbiljetter :D

Vid femtiden på eftermiddagen anlände så utflyktsbåtarna till hamnen. Kanonskott avfyrades och det dansades Zorba ombord. Ett spektakel i sanning. Mera troligt åtgår det mera Ouzo och Retsina ombord än dieselolja till motorn…Ja, det är verkligen en syn för gudarna när båtarna kommer in i hamnen. Ni kanske skulle åka med någon gång, för det verkar ha väldigt roligt ombord. flabb_flab

Lissi
2015-05-24, 16:38
:D

Ja, det är verkligen en syn för gudarna när båtarna kommer in i hamnen. Ni kanske skulle åka med någon gång, för det verkar ha väldigt roligt ombord. flabb_flab

Ja och så får ni ju även prova på att grilla er lite, för det ingår väl ett strandstopp. Ouzo och vin ingår väl antar jag...Hemkört...

Lissi

Monica C
2015-05-24, 18:30
Jaaaa Arne,vi orkar!!
Vi tillbringar gärna hela dagen,ja flera dagar,rent av de flesta dagarna av vår semester på stranden:DEfter frukost tar vi ryggsäckarna som är packade med livets nödtorft ,bröd eller spenatpaj,tomater,salami,öl,någon frukt samt massor av vatten och en bra bok,stavarna på och iväg,gärna lite längre ifrån de publika stränderna där vi inte behöver dela stranden med några andra än getter:DDär slår vi läger för dagen,solar,badar,badar,badar,äter,vilar siesta under ett skuggande träd eller klipputsprång,sen eftermiddag vänder vi hemåt.Efter dusch och sedvanlig insmortning av våra kroppar,uttrycket stulet från en annan"kalimerian"en stunds sittning på terassen eller altanen med en kall ouzo,några oliver och goda nötter blir det dax att uppsöka en taverna för middag och sen vandra hemåt igen för att vila,helst kunna sova på de hårda sängarna:DDet är för oss en underbar dag i vårt kära Grekland.
Tur att smaken är som baken......:D
Monica:)

Tom
2015-05-24, 19:32
Jaaaa Arne,vi orkar!!
Vi tillbringar gärna hela dagen,ja flera dagar,rent av de flesta dagarna av vår semester på stranden:DEfter frukost tar vi ryggsäckarna som är packade med livets nödtorft ,bröd eller spenatpaj,tomater,salami,öl,någon frukt samt massor av vatten och en bra bok,stavarna på och iväg,gärna lite längre ifrån de publika stränderna där vi inte behöver dela stranden med några andra än getter:DDär slår vi läger för dagen,solar,badar,badar,badar,äter,vilar siesta under ett skuggande träd eller klipputsprång,sen eftermiddag vänder vi hemåt.Efter dusch och sedvanlig insmortning av våra kroppar,uttrycket stulet från en annan"kalimerian"en stunds sittning på terassen eller altanen med en kall ouzo,några oliver och goda nötter blir det dax att uppsöka en taverna för middag och sen vandra hemåt igen för att vila,helst kunna sova på de hårda sängarna:DDet är för oss en underbar dag i vårt kära Grekland.
Tur att smaken är som baken......:D
Monica:)

fb_gilla klapp_klap !
/Tom

Arne
2015-05-25, 09:01
Gyllne morgon. Vi har nu anlänt till Fourni, vår favoritö, efter en timmeslång färd från Pythagorion. Resan tog en timme, snabbt men dyrt. 20 € pp enkel resa. Vi sitta nu Nikos Taverna att klyva ett krus vitt innan vi ska uppsöka Patras Rooms att oss inkvartera.

Idag råda växlande molnighet och det är 23 grader. Väder och vind passa oss likt handen i handsken. Solpressarna ser mera troligt denna dag som en förlorad dag...

Att komma åter till Fourni kännes för oss som att komma hem. Just så bra trivs vi här på denna ö. Mera troligt stannar vi här tvenne veckor, dock beroende på färjeförbindelser tillbaka till Samos inför hemresan den 9 Juni.

Lite bilder från gårdagen komma så småningom in i galleriiet under "Måndag 25 Maj"

Livet leka!

Arne och Birgitta

Alala
2015-05-25, 10:15
Stifadon såg god ut, hoppas den smakade så också. ;)

Tack för rapporterna so far och hoppas livet fortsätter och leka så skönt på Fourni!

/ Anne bye_bye

Kalimera
2015-05-25, 11:36
Att komma åter till Fourni kännes för oss som att komma hem. Välkomna hem! klapp_klap

Ska ni göra en dagsutflykt till Thymena?

kari
2015-05-25, 11:55
Gyllne morgon. Vi har nu anlänt till Fourni, vår favoritö, efter en timmeslång färd från Pythagorion. Resan tog en timme, snabbt men dyrt. 20 € pp enkel resa. Vi sitta nu Nikos Taverna att klyva ett krus vitt innan vi ska uppsöka Patras Rooms att oss inkvartera.

Idag råda växlande molnighet och det är 23 grader. Väder och vind passa oss likt handen i handsken. Solpressarna ser mera troligt denna dag som en förlorad dag...

Att komma åter till Fourni kännes för oss som att komma hem. Just så bra trivs vi här på denna ö. Mera troligt stannar vi här tvenne veckor, dock beroende på färjeförbindelser tillbaka till Samos inför hemresan den 9 Juni.

Lite bilder från gårdagen komma så småningom in i galleriiet under "Måndag 25 Maj"

Livet leka!

Arne och Birgitta

Hei på dere i Paradiset :)

Det har vært noen travle dager igjen her hos oss, men jeg har fulgt med dere på reisen fb_gilla

Men først n å har dere kommet til en av mine virkelig favoritt øyer, herlige FOURNI :D:p:D

"Nytt" hotell og :confused::)
Jeg ser fram til de daglige rapportene fb_gilla

Ønsker dere deilige dager, uten uhell, på Fourni bye_bye

osnola
2015-05-25, 12:05
Åh Fourni, underbara lilla ö klapp_klap

pawik
2015-05-25, 14:01
Jag åker själv till Astypalea via Kos om en vecka.
Har det varit några problem med uttag på ATM eller
betalning med kort där ni varit?

/pawik

Arne
2015-05-26, 10:20
Tisdag 26 Maj. Fourni.

En sedvanligt vacker morgon här på Fourni. Klockan sju denna morgon visar termometern på vår balkong 23 grader och solen flödar. Några höghöjdsmoln kunna skymtas på den blå himlen. Endast en svag havsbris kunna förmärkas.

När vi vid pass halv tio till Fourni anlände var vi ett dussin passagerare som klevo av. Det var vi två samt ytterligare ett par svenskar Därtill ytterligare ett svenskt pensionärspar vi ej kände, men de kom under båtfärden fram att meddela att de inspirerats så av våra reseberättelser att de nu för första gången bestämt sig för att resa till Fourni.

Arne noterade genast vid ankomst att de i höstas sorgliga och halvt sönderrblåsta flaggorna i hamnen nu ersatts med nya och hela dito. En EU-flagga samt en grekflagga. I höstas skrev Arne ett inlägg på Fournis hemsida vari han lämnade önskemål om att nya flaggor borde införskaffas inför säsongen 2015. Detta tog uppenbarligen skruv.

Vårt rum här på Hotel Patras rooms är suveränt bra. Vi fick nr nio, med havsutsikt och AC. Ett kylskåp ingår likaså. En smal men funktionsduglig balkong med bord och stolar ingår därtill. Inga kölsredskap, men hotellet erbjuder förnämlig frukost för fem Euro i Caféet på bottenvåningen. Prisläget för rummen är 25 Euro natten i låg- och mellansäsong, och 35 dito i högsäsong. Kan bokas via Booking.com.

Rumsraggarna har ej funnit det mödan värt att möta upp vid färjornas ankomst denna tidiga del på säsongen. Det tackade vi för, enär vi sluppo konfronteras med Lula från Toula Rooms, där vi alltid tidigare tagit oss härbärge vid besök på Fourni…

Efter sedvanlig siestavila gick vi så vid halv fem ner till Nikos att spisa middag. Arne fick en rätt med kalops och ris medan Birgitta valde en vegetarisk Moussaka. Notan stannade på 17 € inklusive ett krus vitt.

Vid femtiden anlände Dodekanesos Pride med åtta avstigande och lika många som lämnade ön. En enda turist kunde vi urskilja, i övrigt personer på ön bosatta.

En halvtimme senare anlände Panagia Theotokoupolu med dunder och brak. Förnödenheter bars iland. Theo ankrade därefter upp vid piren längst bort. Färjan ligga alltfort kvar på sin ankringsplats nu denna morgon.
Så vid pass halv nio vankade vi mättaa och belåtna hem till vårt rum att natta oss. Vi somnade snabbt. Vid pass halv tre denna morgon vaknade vi dock av ett förskräckligt oväsen. Det var den stora bilfärjan som går från Pireus till Rhodos en gång i veckan som anlände till ön. Ankarkättingar rasslade och lastbilar kördes iland.

Efter en halvtimmes oväsen lägrade sig friden ånyo över lilla Fourni, och vi kunde sova vidare.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Tisdag 26 Maj”

Som svar på frågan om huruvida ATM och Visakort fungerar, kunna vi konstatera att bådadera har fungerat utan anmärkning hittills. Det är mera troligt Forex som med sina pressreleaser försöker vigga kunder till sina växlingskontor hemmavid…

Arne och Birgitta

inkfish
2015-05-26, 11:21
När vi vid pass halv tio till Fourni anlände var vi ett dussin passagerare som klevo av. Det var vi två samt ytterligare ett par svenskar Därtill ytterligare ett svenskt pensionärspar vi ej kände, men de kom under båtfärden fram att meddela att de inspirerats så av våra reseberättelser att de nu för första gången bestämt sig för att resa till Fourni.



klapp_klapklapp_klapklapp_klap

Den så kallade Arne-effekten! :D

Roligt att ni är så nöjda med Patras rooms. Jag blev lite nervös när ni skulle bo där, en del rum verkar ligga så inklämda, men har ni fått balkong åt framsidan är ju läget jättebra. (Jag brukar bo på deras apartments men där är trappor högt och lågt).

xenos
2015-05-26, 11:50
Tisdag 26 Maj. Fourni.

En halvtimme senare anlände Panagia Theotokoupolu med dunder och brak. Arne och Birgitta

Ser ni Ikaria från balkongen?

En fråga har ni tillgång till turlista för Panagia Theotokos för sommaren? Jag skulle gärna vilja se den!
(Ja, det är vänner till mig som ska till Fourni...)

pawik
2015-05-26, 12:24
Tack för info om ATM och kort. Jag har liknande info från annan källa.

/pawik

Kalimera
2015-05-26, 17:19
Vårt rum här på Hotel Patras rooms är suveränt bra. Vi fick nr nio, med havsutsikt och AC. Hotel Patras! Varför bor ni inte hos Toula denna gång?

Arne
2015-05-26, 17:56
Nu strila regnet ner i duggform på Fourni. Svaret på varför vi bytt boende är mycket enkelt. Toula Rooms har tvenne trappor upp för att havsutsikt erhålla numera. Detta grundat på att Kommunens Tamarisker vuxit sig så höga att de blockera all utsikt från first floor. Lägg därtill att Toula saknar fungerande Wlan.

Nu invänta hela byn ankomsten av storfärjan Pegasus som på sin färd från Rhodos till Pireus strax anlända till Fourni. Det var samma färja som i morse vid pass halv fyra väsnades så rent okristligt...

Arne och. Birgitta

Sittandes på vårt hotels uteservering att under tamariskens skydd dela på en Grekkaffe och Metaxa.

Lissi
2015-05-26, 18:00
Vi har lite regn och åska här också..
Lissi

pawik
2015-05-26, 18:57
Vill gärna ha några € vid ankomst.
Kurs på Frölunda Torg 150526 100€ - 970 SEK.
Har ni någon kurs för uttag i Grekland?

/pawik

Lissi
2015-05-26, 20:04
Ta ut på plats!!!

Lissi

pawik
2015-05-26, 21:09
Självklart gör jag det men jag vill ha lite kontanter vid ankomsten.

/pawik

Sunny12
2015-05-26, 21:29
Vill gärna ha några € vid ankomst.
Kurs på Frölunda Torg 150526 100€ - 970 SEK.
Har ni någon kurs för uttag i Grekland?

/pawik

Jag tog ut euro för några dagar sedan, då kostade en euro 9.37 bra kurs här!

Sunny, direkt från Sifnos.

inkfish
2015-05-26, 21:36
Pawik, jag tog ut nu ikväll, 9,27. (Icakort utan valutapåslag)

Sunny12
2015-05-26, 21:43
Pawik, jag tog ut nu ikväll, 9,27. (Icakort utan valutapåslag)

Samma här ICA - kort är bäst!.. :)

inkfish
2015-05-26, 21:53
Ja, det är faktiskt skitbra!

Fast förresten - jag tror de har en gräns på 5000 SEK per dygn? Det är lite snålt. Jag försökte ta ut 600 € ikväll men fick nöja mig med 450 (av de förvalda beloppen). Tror det är Icabankens uttagsgräns, inte Pireus banks.

Arne
2015-05-27, 09:22
Onsdag 27 Maj. Fourni.

En mulen morgon inleder efter nattens blixt och dunder. Åskvädret pågick mest hela natten, men epicentret var turligt nog borta över Ikaria.

Vid sjutiden denna morgon slutade det regna och termometern visade på 19 grader.
Molnen skingras alltmer till glädje för solpressarna som eljest sett fram mot en förlorad dag.. Nu klockan nio lyser solen ånyo i växlande molnighet.

Gårdagens förmiddag ägnade vi åt att från vårt hotellcafé iakttaga det lokala folklivet. En av våra datormusar hade lagt av och Arne gick upp till den lilla elbutiken vid Main Street att inhandla en ny. Nja, vi har inga på lager, men vi beställer en från Samos. Ni kan hämta den i morgon afton. Så bra.

Efter siestavilan gick vi ner till Corner café att varsin kopp kaffe dricka innan det var dags att gå till Nikos för middag.
Vi valde båda att dela på en helportion av något sol liknade Crepés med köttfärsfyllning. Det var väldigt god mat. Notan tillsammans med ett krus vitt stannade på elva Euro. Vi kunde skåda när storfärjan Express Pegasus vid sjutiden anlände.

Så upp till rummet att lyssna på sportradion och då framförallt elitserien i speedway där Arne som gammal Eskilstunabo gladdes åt att Smederna vann sin match. Regnet gjorde att vi nödgades sitta inomhus.

Nu idag prick halvtio anlände katamaranen Dodekanesos Pride till hamnen. Ett tjugotal passagerare gick ombord, men en enda turist gick iland, detta till näringsidkarnas besvikelse.

Nu har vi 24 grader och avtagande molnighet.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Onsdag 27 Maj”

Arne och Birgitta

Kalimera
2015-05-27, 09:57
Nu idag prick halvtio anlände katamaranen Dodekanesos Pride till hamnen. Ett tjugotal passagerare gick ombord, men en enda turist gick iland, detta till näringsidkarnas besvikelse.Förstår det, och det ser verkligen folktomt ut på era bilder. Men det är fortfarande tidigt på säsongen för Fourni.

Synd att tamariskerna vuxit sig så höga att ni tappat utsikten från Toulas.

pawik
2015-05-27, 12:43
Som svar på frågan om huruvida ATM och Visakort fungerar, kunna vi konstatera att bådadera har fungerat utan anmärkning hittills. Det är mera troligt Forex som med sina pressreleaser försöker vigga kunder till sina växlingskontor hemmavid…


http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_27/05/2015_550408

Den här gången är det nog inte enbart Forex som är skuld. Igår tisdag 110526
plockade grekerna ut 300 miljoner€ (3 miljarder) ur sina ATMer, mot normalt 100 miljoner€, tidigare dagar, enligt artikeln från Ekathimerini. Situationen skall dock fortfarande vara under kontroll.

/pawik

inkfish
2015-05-27, 18:48
Kan det ha varit Nikos goda canelloni ni åt, möjligen? Stora pastarör fyllda med köttfärs, gratinerade med ostsås.

pawik
2015-05-27, 18:54
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_27/05/2015_550408

Den här gången är det nog inte enbart Forex som är skuld. Igår tisdag 150526
plockade grekerna ut 300 miljoner€ (3 miljarder) ur sina ATMer, mot normalt 100 miljoner€, tidigare dagar, enligt artikeln från Ekathimerini. Situationen skall dock fortfarande vara under kontroll.

/pawik

150526 givetvis!!

/pawik

Arne
2015-05-28, 08:20
Torsdag 28 Maj. Fourni.

En gudomligt vacker morgon med 21 grader allredan nu klockan sju på morgonen. Det hemtrevliga dunket från en fiskebåt med tändkulemotor hörs över nejden. Vi sitta långfrukost på balkongen.

Vi har noterat att sedan vi för tio dagar sedan till Dodekaneserna anlände har det i princip varit vindstilla och kav lugnt på havet. Vad skola komma framöver? Storm och höga vågor? Vi ska framöver börja planera för återresan till Samos inför hemresan. Den 8 Juni har vi bokat inrikesflyget till Athen med Aegean, för att efter en övernattning på Peris Hotel invid flygplatsen fara åter till Stockholm den 9 Juni.

Från Fourni går livlinan Panagia T måndag, onsdag, fredag samt söndag varje vecka hela året. Så har vi Katamaranen Dodekanesis Pride, men kantänka byter de tidtabell den 1 Juni.

Vi noterar till vår glädje att nativiteten här på Fourni är hög. Barnfamiljer med sina små telningar synes överallt. Mayor meddelade att byns skola inte har några som helst problem med att fylla klasserna uppe i skolan invid Square.


Gårdagens förmiddag tillbringade nere på Hotellfiket här i bottenvåningen. Det är ett trivsamt ställe där man kunna umgås med såväl övriga hotellgäster som lokalbefolkningen och personalen.

Efter skön siestavila stegade vi ner till Corner att en kopp kaffe intaga innan det var dags att gå över till Nikos att spisa middag och iakttaga kvällsfärjornas ankomst. Först anlände katamaranen. 12 Turister gick ombord med sina rullväskor medan enkom trenne turister klev iland.

Nu fanns det emellertid tre rumsraggare på plats. Kosta Reli samt från Hotellet uppe vid väderkvarnarna. däritll en tjej från Hotel Rena.
Besvikna Tavernaägare suckade.

När en timme senare livlinan anlände var det icke bättre utfall. Dock foro mungiporna upp när det vid halvåttatiden anlände trenne jättelika segelbåtar av modell 90 fot och med jättehöga master. Här vankas rika seglare som ska ha mat...

Vi fick vår mat. Birgitta sin förbeställda goda soppa, och Arne valde den goda ugnsbakade omeletten med skinka och Bacon. Mera troligt var det instoppat mängder av dolda grönsaker i omeletten…
Notan landade på 15 Euro inklusive ett krus vitt.

Hemåt vid åttatiden att på balkongen intaga varsitt glas Kaluha inköpt under dagen.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Torsdag 28 Maj”
Notera bilden vi fotat från toaletten där det framgår att kranvattnet icke är att dricka!


Arne och Birgitta

xenos
2015-05-28, 09:04
Tack för Panagia T:s tidtabell.

Kalimera
2015-05-28, 14:36
En gudomligt vacker morgon med 21 grader allredan nu klockan sju på morgonen. Det hemtrevliga dunket från en fiskebåt med tändkulemotor hörs över nejden. Vi sitta långfrukost på balkongen.Det är det bästa med småöar som Fourni. Jag kan se er framför mig!

Notera bilden vi fotat från toaletten där det framgår att kranvattnet icke är att dricka!Jag tror inte att det är farligt att dricka, men att det smakar illa.

Arne
2015-05-29, 08:50
Fredag 29 Maj. Fourni.

Dystert väder inleder denna morgon med låga moln, duggregn samt snålblåst. När Panagia. T vid sjutiden avgick var det fattiga 18,6 grader.
Det har uppenbarligen regnat under natten också.

Storfärjan Pegasus anlände vid tretiden, men den hörde vi icke mycket av. Nu vid niotiden har det dragit in ett kraftigt åskoväder över ön.

Under gårdagens förmiddag gick Arne upp till Elbutiken att hämta den beställda datormusen. Birgitta parkerade sig på Café medan Arne gick på fotosafari i byn. Vid ettiden gick vi åter till rummet att taga den goda siestavilan.

Vid fyratiden ner till Corner att inmundiga varsin isad Ouzo med tilltugg.
Så vid femtiden tog vi den korta promenaden till Nikos att spisa middag. Vi valde båda Sphagetti Bolognese med den goda köttfärssåsen. Gudomligt gott. Notan stannade på 16 Euro.

På Nikos var paniken nära. Detta beroende på att kylkompressorn till tavernans två stora matkylar lagt av under dagen. Tre kylmontörer anlände från Ikaria i snabbgående motorbåt. Kompressorn lagades och friden lägrade sig ånyo över tavernaägarna.

Vi avslutade kvällen med ett besök på vårt Hotellcafé, där vi med receptionisten kom överens om att förlänga vår vistelse med tre dagar. Vi får behålla samma rum.

Avslutningsvis balkongsittning i lugnets tecken.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet undder "Fredag 29 Maj"

Arne och Birgitta

Alala
2015-05-29, 15:38
Kan förstå om det blir panik om inte kylarna fungerar :eek: tur att de hann reparera dem i tid.

Tack för alla era rapporter hittills, det är alltid lika roligt att få följa med er på era resor!

/ Anne

som tidigt i morgon tar flyget till Split i Kroatien och kanske inte under en veckas tid hinner hänga på Kalimera så mycket. bye_bye

Arne
2015-05-29, 15:57
I sanning grekisk väderväxling. Denna morgon inleddes med kyligt väder och regn o rusk.
När vi efter siestavilan stego upp flödade solen ånyo. Vi satt balkong fram till tretiden då det blev för varmt...

Vi flydde ner till Corner vid fyratiden att sitta lokal i och för att svalka erhålla.

Så det kan bli här i övärlden.

Nu ska vi strax gå till Nikos Taverna att invänta Panagia.T-s ankomst vid sextiden. Förhoppningsvis anlända en mängd turister samt helgfirande Greker till ön. Det är nu en markant brist på turister på Fourni.

Livet leka!

Arne och Birgitta

Sunny12
2015-05-29, 16:07
Lika tomt med turister är det här på Sifnos, men en hel del fransmän..de verkar gilla denna ö.

Hoppas också på mer helgfirande greker till Sifnos, nu är det rätt så dött!

inkfish
2015-05-29, 18:43
Tre kylmontörer anlände från Ikaria i snabbgående motorbåt. Kompressorn lagades och friden lägrade sig ånyo över tavernaägarna.



klapp_klapklapp_klapklapp_klap

Arne
2015-05-30, 10:17
Lördag 30 Maj. Fourni.

En vacker och solig morgon, dock lite kyligt med 17,9 grader klockan sju. En frisk vind därtill gör att det får bli innefrukost även denna morgon.

När Panagia T anlände vid sextiden kunde vi notera att det var gott om turister som gick iland medförande rullväskor och ryggsäckar. Det var även ett 40-tal Greker som kommit till ön att fira Pingsten som infaller nu i helgen.

Byns tavernaägare hade laddat upp med läckra maträtter i kökens grytor och karotter. Så även Nikos. Vi valde varsin portion Keftedes med nyfriterad pommes. Anrättningen smakade gudomligt gott, och notan stannade på sexton Euro inklusive ett krus vitt.

Vi försökte- utan framgång- att få kontakt med Polycrates Hotel i Pythagorion, för att boka in oss från den tredje till åttonde Juni inför hemresan. Vi fick dock bara kontakt med gammelfarbrorn, och hans Engelska var svagare än vinden..

Vi ska idag på förmiddagen be kyparen här på vårt Hotel att ringa och boka. Grekiska ska väl ändå gammelfarbrorn förstå.

Nu sitta vi Nikos att folkliv iakttaga. En strid ström finklädda greker, öbor och tillresta vandrar i strrid ström bort mot Taverna Delfini. Kantänka det är dop eller vigsel på gång? Vi ska taga reda på vilket under dagen. Nu har det blivit lite varmare, men blåsten verkar nedkylande om man sitter i skuggan.

Internetförbindelsen är väldigt svag denna morgon och laggar ur titt som tätt. Vi får se om vi framöver kunna få iväg dagsrapporten..

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Lördag 30 Maj”


Arne och Birgitta

Arne
2015-05-31, 07:31
Söndag 31 Maj. Fourni.

Oj, trivsamt väderomslag under natten. Vinden nu svag och solen flödar från klarblå himmel. Vi kunna denna morgon ånyo spisa frukost ute på vår balkong. Vid tid strax före sju blåstes Panagia. T-s motorer igång inför avfärden mot Samos 07.00.

Vi har nu meddelats att det var barndop i byn borta vid Delfini. Därav folkvandringen dit igår förmiddag. Borgmästarens kansli har via högtalarsystemet i byn inbjudit befolkningen inklusive turister till en gemytlig afton söndag kväll. Tillställningen går av stapeln uppe vid Square, just i anslutning till kyrkan.

På programmet står uppträdande av ungdomsdanslag i folkdräkter, levande musik, samt bjuder kansliet på buffé med såväl mat som dryck.
Borgmästaren ska hålla tal, vilket merparten av såväl öbor som turister helst skulle vilja slippa. Öns präst ska därtill mumla böner samt välsigna något. Gud vet vad…

Vi när en förhoppning att evenemanget startar i rimlig tid så att vi kvällströtta också kunna deltaga. Vi får väl se hur det hela utvecklar sig.

Efter gårdagens siestavila vandrade vi vid fyratiden ned att skåda folkliv samt gick vi vid femtiden in på Nikos att spisa middag. Ur det rikliga utbudet i kökets grytor och pannor valde vi en kötträtt med nylagad pommes. Köttet var så mört att det föll i bitar när gaffeln sattes i. Lägg därtill att det var en kryddning så god att vi baxnade.

Notan stannade på 18 € inklusive ett krus vitt.

Vi avslutade vid åttatiden med en Grekkaffe samt Metaxa på Corner Café. Uppenbarligen räknas vi nu som ortsbefolkning och får lokalt pris. Fyra € för tvenne Grekkaffe samt varsin Metaxa…

Hem vid niotiden att oss natta. Det blev en kortare balkongsittning i den alltmer avtagande vinden. 22 grader visade termometern.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Söndag 31 Maj”

Termometern visa nu vid halv nio på 22 grader.
Livet leka.


Arne och Birgitta

Netwolf
2015-05-31, 07:47
Ja, det blir spännande att se vad som händer ikväll :)

inkfish
2015-05-31, 08:38
Kul Arne, nu får ni lite folkfest ikväll!

Det låter som att ni äter ovanligt gott den här resan. Men det är också lätt att göra det hos Nikos :)

Skönt att ni fått väderomslag! Här är molnen tillbaka och det är fortfarande kallt. Sitter och smälter frukosten i trädgården på baksidan för uppe på min balkong fryser jag. Där var 18 grader när jag vaknade. Överväger att hyra bil idag och det gör jag bara när jag frusit en dag för mycket. Moppe är för kallt och har lite för ont i skallen för att vandra, dessutom blir det tråkiga bilder när det är grått ...

PS Kraftfull protest inlägges mot elak bildtext i galleriet ;)

Kalimera
2015-05-31, 14:15
Hoppas att festen börjar tidigt så ni kan vara med. Det blir säkert en upplevelse för livet. klapp_klap

kari
2015-05-31, 14:40
"På programmet står uppträdande av ungdomsdanslag i folkdräkter, levande musik, samt bjuder kansliet på buffé med såväl mat som dryck.
Borgmästaren ska hålla tal, vilket merparten av såväl öbor som turister helst skulle vilja slippa. Öns präst ska därtill mumla böner samt välsigna något. Gud vet vad…"

Høres ut til å bli en fin opplevelse fb_gilla
- ja, håper de begynner " i tide" for dere :)

Siden det er 1.pinsedag i dag, så vet vi vel hva presten skal snakke om...

Jeg v e t at Pinsehøytiden tas på alvor på Fourni!

Jeg skulle gjerne reist derfra for å komme i tide til greskkurset på Ikaria :o
På spørsmål om hvorfor det ikke gikk båt , som det brukte gjøre hver morgen, 2.pinsedag heller, ble det "pekt opp mot himmelen og sagt The Holy Spirit"...

bye_bye Kari
- som ble "Pinsefast" på Fourni 2004, dere var jo der og :)

inkfish
2015-05-31, 21:18
Vid niotiden ikväll fick jag sms från Arne och Birgitta, då satt de på torget, musikerna var på plats och ungdomarna skulle strax komma uppför gatan. Så nog var de med om festen. :)

kari
2015-05-31, 22:05
Vid niotiden ikväll fick jag sms från Arne och Birgitta, då satt de på torget, musikerna var på plats och ungdomarna skulle strax komma uppför gatan. Så nog var de med om festen. :)

fb_gilla

Arne
2015-06-01, 09:12
Måndag 1 Juni. Fourni.

Återigen en vacker och varm morgon här på Fourni. Allredan 21 grader klockan sju. Eftersom det även idag är Grekisk helgdag pinglar det oupphörligt från byns kyrkklockor. Äldre kvinnor knega uppför den branta backen till Kyrkan denna morgon.

Helvisst vore det enklare om prästen gick ner till hamnfiket att därstädes mumla böner samt mässa. Nu är det dock mera troligt att prästen är i behov av rekvisita i form av ikoner, krucifix samt altartavlor. Rökelsen kunna dock enkel erhållas av alla Greker som idogt röka på hamnfiket...

Panagia. T avgick vid sjutiden på sin färd till Samos.

Under gårdagens förmiddag fick vi benägen hjälp med att etablera kontakt med Hotellet i Pythagorion för bokning av fem nätter från och med den 3 Juni till och med den 8 dito då vi ska taga inrikesflyget åter till Athen och en natt på Peris Hotel invid flygplatsen. Det var kyparen här på vårt Hotel som ringde och fixade vår bokning.

Efter skön siestavila gick vi framåt femtiden ut på byn att spisa middag på Nikos Taverna. Utbudet var helgen till ära stort och lockande. Vi fastnade för varsin god kötträtt. Tillsammans med ett krus vitt stannade notan på 16 €. Facilt pris för så god mat. Det var god beläggning på Nikos, och flertalet matgäster valde grillad fisk.

Den gamle grillmästaren hade ett grannlaga jobb att sköta grillen med alla fiskarna på galler, men det skötte han med bravur.

Vid tid strax före åtta på kvällen tog vi så promenaden i det varma och vackra vädret upp längs Main Street till Square, där festligheterna skulle taga sin början klockan 20.00. GMT.. (Greek Mean Time)

Det var dukat upp med bord och stolar för i alla fall 200 personer. Var man hittat alla bord och stolar, det är i sanning en gåta, men kanske Kommunen har ett förråd på byn?

Vid pass halv nio anlände så Bouzookiensémblen omfattande sex musikanter. De spelade genast upp grekiska folklorestycken. Spela kunde de, och bra därtill.

Vi måste korrigera en sak. Mat och dryck var ej fritt, men serverades till självkostnadspris. En flaska Retsina 1,75 €, ett glas Ouzo 1 €, ett grillspett 1,5€.

Vi såg dock icke en skymt av folkdansarna. Vid pass halv tio gav vi upp i vår väntan och gick hem till vårt rum att sitta balkong med varsitt glas Kaluha i den varma sommarkvällen
Så snabbt att natta oss.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Måndag 1 Juni”

Nu vid tiotiden har temperaturen stigit till 24 grader och solen flöda från klarblå himmel. 24 Grader visa termometern.

Nu strax ner på byn att folkliv iakttaga samt samtal föra med övriga turister.

Dodekanesos Pride anlände nu prick halv tio att leverera arbetsmaterial för öns näringsidkare.

Arne och Birgitta

Kalimera
2015-06-01, 10:15
.Det var dukat upp med bord och stolar för i alla fall 200 personer. Var man hittat alla bord och stolar, det är i sanning en gåta, men kanske Kommunen har ett förråd på byn?Jag tror att det finns ett förråd någonstans.

http://www.kalimera.se/bilder/bilder/fourni.jpg

Så här såg det ut inför en fest när vi var på Fourni. Kunde inte heller förstå var alla stolar kom från. :)

inkfish
2015-06-01, 18:46
Jag skulle nästan tippa i skolan. Det är den största byggnaden jag sett i byn. Även kommunhuset är ju någorlunda stort.

Arne
2015-06-02, 09:05
Tisdag 2 Juni. Fourni.

Återigen en vacker ehuru lite kylig morgon med fattiga 19 grader nu klockan sju. Vår trogne vattenkokare som följt oss de senaste femton åren i arkipelagen hade denna morgon ledsnat och gett upp. Troligen reläet som lagt av. Det blev alltså icke något morgonkaffe.

Under förmiddagen igår träffade vi det svenska turistparet nere vid Nikos. De hade också varit uppe vid Square och festligheterna därstädes. De lät förmäla att det icke dök upp några folkdansare, men att spontandans anordnades på plattan framför krigsmonumentet.

Musiken och dansen hade fortgått ända fram på småtimmarna och trivselfaktorn hade varit hög. Retsinan och Ouzon flödade och maten hade ävenså strykande åtgång.

Efter sedvanlig siestavila stegade vi ner till Corner för en eftermiddagsfika. Jättefärjan Nisos Mykonos anlände vid tretiden på sin färd från Rhodos till Pireus via en del öar.

Så in till Elaka Tanten på Travel Agency att inhandla färjebiljetter för morgondagens återresa till Pythagorion/Samos. 20 € pp enkel resa- Dyrt, men heltvisst snabbt. Färden taga bara 50 minuter.

Vid sextiden in till Nikos att spisa middag. Birgitta hade bespetsat sig på en grillad fisk av typ Red Mullet. Arne valde en grillad kotlett av fläskkött.

Vi hann skåda Dodekanesos Prides ankomst. Många gick ombord, men ytterst få iland. Så vid sjutiden kom livlinan Panagia. T.

Vår middagsmat smakade förträffligt gott. Heltvisst hade Birgitta en del pillergöra med att rensa sin firre, men det gick bra. Notan stannade på totalt 25 €. Vi tror oss veta att vi även på Nikos får ”Lokalt pris” men det vet vi ej. Fisk är som bekant dyrt att äta i Grekland.

Aftonen avslutades med en sen sittning på Corner med Grekkaffe och varsin liten Metaxa.

Besättningarna på de fyra segelbåtar som under aftonen anlöpt hamnen sågs sitta att smaska på grillad fisk och hummer när vi i den varma kvällen vandrade hemåt att natta oss.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet.

Nu klockan nio visar termometern 25 grader och solen flödar.

Arne och Birgitta

yannis
2015-06-02, 09:58
Jag blev "lurad" av Inkan.
Hon skrev att grillad fisk aldrig är prisvärd i Grekland. Utom hos Nikos på Fourni.
Fisken VAR god och PRISVÄRD!
Birgitta,

Eva L
2015-06-02, 11:02
Jag blev "lurad" av Inkan.
Hon skrev att grillad fisk aldrig är prisvärd i Grekland. Utom hos Nikos på Fourni.
Fisken VAR god och PRISVÄRD!
Birgitta,

Den är god och prisvärd även på Lesvos. Har ätit en helt fantastisk i Skala Sikaminias.

Eva

Kalimera
2015-06-02, 13:10
Vår trogne vattenkokare som följt oss de senaste femton åren i arkipelagen hade denna morgon ledsnat och gett upp. Troligen reläet som lagt av.Jag bävar för den dag då vår vattenkokare går sönder, det har vi också haft i många år.

Birgitta hade bespetsat sig på en grillad fisk av typ Red Mullet. Bästa fisken i Grekland tycker jag. Mycket pill, men ack så gott. :p

Monica C
2015-06-02, 14:11
[QUOTE=Kalimera;363962]Jag bävar för den dag då vår vattenkokare går sönder, det har vi också haft i många

Även vi har en liten men naggande god vattenkokare sen många år tillbaka,den ligger redo i "kökskittet".Hoppas den vill vara med ännu ett tag.
Monica:)

Sunny12
2015-06-02, 18:33
Men tänk att ni packar med vattenkokare.. tycker att det oftast finns på de flesta boenden numera.. och finns det inte så har jag brukat få låna en.. om jag ber riktigt snällt!.. :D

Netwolf
2015-06-02, 19:27
Men tänk att ni packar med vattenkokare.. tycker att det oftast finns på de flesta boenden numera.. och finns det inte så har jag brukat få låna en.. om jag ber riktigt snällt!.. :D

Ja, jag säger detsamma. Det finns ju överallt och skulle det nte finnas, så finns alltid den lilla kannan att värma vatten i

/Netwolf

Smultron
2015-06-02, 20:47
Hade under ett antal resor med en doppvärmare men fick nästan aldrig användning för den och numera får den stanna hemma. Som sagt, möjligheter att koka vatten finns i stort sett överallt nu.
I nödfall går det ju faktiskt att dricka kall Nescafe också - allt för att få koffeinkicken!:D

Lissi
2015-06-02, 20:57
Men tänk att ni packar med vattenkokare.. tycker att det oftast finns på de flesta boenden numera.. och finns det inte så har jag brukat få låna en.. om jag ber riktigt snällt!.. :D

Jag lånar också vattenkokare...När Claes och jag åkte förr hade vi en doppvärmare med oss....praktiskt!

Men vi packar ju alla väldigt olika saker med oss. Huvudsaken är ju att man är nöjd med sin packning:D

Lissi

inkfish
2015-06-02, 21:24
Det bästa med vattenkokare är att det går att koka ägg i den! Man fyller man vatten ända upp, kokar upp och börjar sedan ta tiden när vattenkokaren slår av. Perfekt.

Om man har med egen eller lånar har jag inga synpunkter på.

inkfish
2015-06-02, 21:29
Jag blev "lurad" av Inkan.
Hon skrev att grillad fisk aldrig är prisvärd i Grekland. Utom hos Nikos på Fourni.
Fisken VAR god och PRISVÄRD!
Birgitta,

Vad roligt att du fick god fisk!

Vad jag menade var nog att jag egentligen inte tycker att fisk är prisvärt i Grekland, det är så dyrt. Därför chansar jag sällan utan äter det på ställen där jag vet att det blir bra, där jag kan peka ut en bra fisk och där den grillas väl. Som på Nikos på Fourni och Mouragio här på Amorgos :)

Monica C
2015-06-02, 23:27
Ja numer finns det oftast en vattenkokare på rummen,men när vi införskaffade vår trotjänare var det inte vanligt,den är liten och behändig och det blir perfekt kvällsthe med en påse gott the i den plus att den går att koka ägg i oxå:D
Monica:)

xenos
2015-06-03, 07:02
Om man har med egen eller lånar har jag inga synpunkter på.

Någoting i undertexten säger mig att en synpunkt är just vad du har i denna fråga. Nyfiket undrar jag vilken den är.;)

inkfish
2015-06-03, 07:51
Någoting i undertexten säger mig att en synpunkt är just vad du har i denna fråga. Nyfiket undrar jag vilken den är.;)

Nejdå, jag ville bara markera just det jag skrev: att jag inte har några synpunkter på om folk tar med sig vattenkokare eller inte. De vet nog vad de brukar behöva. (Själv packar jag termosmugg och frappévisp :))

Här var jag lycklig igår för jag fick en fin liten vattenkokare levererad från Aten. Morgonkaffet och ägget gick på några ögonblick. Men redan till eftermiddagskaffet var den stendöd. Dessutom läckte den i botten. Så nu på morgonen har jag kokat kaffevattnet i brikin igen (13 minuter för en kopp) och ägget i kastrull (25 minuter varav 6 minuter var koktid).

Arne
2015-06-03, 07:55
Onsdag 3 Juni. Fourni. Tillbaka till Samos.

Åter en varm och vacker morgon med 21 grader nu klockan sju. Vindstilla och ett lätt soldis över nejden. Nu avgår livlinan Panagia.T mot Samos. Vi avvaktar till aftonen då Katamaranen ska oss taga till Pythagorion. Tacknämligt nog får vi behålla vårt rum till klockan tre idag.

Vi betalade igår eftermiddag för vårt boende här på Hotellet. 250 € för tio nätter. Ett mycket bra pris enligt vårt förmenande. Dock icke en skymt av något kvitto, det hade vi heller ej räknat med.

Var morgon vandrar ”Damen i svart” upp längs serpentinen till kyrkan. Så har hon gjort de tre senaste åren vi bevistat ön. Damen är skröplig, och har göra en halvtimme att komma upp till kyrkan. Det blir många och långa pauser längs den branta vägen. Mera troligt besöker damen sin framlidne makes grav för att berätta vad som sig på byn under gårdagen tilldragit. Det vet vi ej, men vi gissar.

Efter lång siestavila gick vi ner till Corner att taga en eftermiddagsfika i det vackra vädret. Turligt nog finnes bord under solskyddet där vi viss svalka kunde erhålla.

Vid femtiden gick vi den korta promenaden till Nikos Taverna att spisa middag. Vi inledde med utomhussittning i och för Internetuppkoppling. Inomhus fallerar nätet. Arne upp till elbutiken att efterhöra därest man på lager hade en liten vattenkokare. Dessvärre icke, men man kunde beställa en dylik från Samos för leverans onsdag kväll. Icke aktuellt, då vi vid Panagias ankomst redan lämnat ön.

Så in i Nikos kök att i grytorna botanisera. Vi fann till vår glädje att Nikos hade förfärdigat de vansinnigt goda Köttfärsbiffarna toppade med ost och tomat. Vi fastnade för denna delikata rätt och valde att dela en helportion på två med nytillverkad knaprig pommes och ett krus vitt därtill.

Notan stannade på 11 €, ett facilt pris. Mätta och belåtna vandrade vi hem att lyssna på sportradions referat av Elitserien i Speedway. Dessvärre fick Smederna storstryk av Dackarna med 35 – 47…

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Onsdag 3 Juni”

Arne och Birgitta

Sunny12
2015-06-03, 09:33
Det bästa med vattenkokare är att det går att koka ägg i den! Man fyller man vatten ända upp, kokar upp och börjar sedan ta tiden när vattenkokaren slår av. Perfekt.



Håller med toppen att koka ägg i...det var Yanna som tipsade mig om det förra året.. TACK för det!!
Hade ingen aning om att man kunde koka ägg på detta vis, man lär sig så länge man lever.. :rolleyes::D

Kalimera
2015-06-03, 10:38
Vi betalade igår eftermiddag för vårt boende här på Hotellet. 250 € för tio nätter. Ett mycket bra pris enligt vårt förmenande.Ja, det var ett mycket bra pris. :)

Angående vattenkokaren, och att vi tar med oss en egen, beror på att de som finns på rummen kan vara ganska sunkiga, och därför vill ha ha vår fina vattenkokare. ;)

yannis
2015-06-03, 12:08
Ja, det var ett mycket bra pris. :)

Angående vattenkokaren, och att vi tar med oss en egen, beror på att de som finns på rummen kan vara ganska sunkiga, och därför vill ha ha vår fina vattenkokare. ;)

Jag gillar att planera. Och vid denna resa insåg jag att vi hade behov av vår vattenkokare. Vi hade bokat på ett par ställen där det varken fanns spis eller vattenkokare. Det är inte alltid vi tar med den. Men nu gjorde vi det.

Vi måste ha kaffe när vi vaknar. Och det betyder kaffe mellan halv 6 och 6!
Nu har vi varit utan kaffe 2 mornar. Och vi har insett att vi inte kan begära en vattenkokare av studioägaren tillika kafeägaren på bottenvåningen. Han öppnar mellan 7 och 8 och vill nog gärna att vi går ner till honom.

Vi har insett att vi är lite spartanska av oss. Öluffargängorna har inte gått ur oss ännu. Fast vi börjar komma till åren och med det krämpor.

Men imorgon i Pyt finns det nog ett gemensamt kök på vårt billiga boende.

Birgitta.

Monica P
2015-06-03, 12:29
Måste lägga mig i den här vattenkokardebatten...man får tag i alldeles utmärkta kokare på minsta supermarket för 12-15 euro...

Arne
2015-06-03, 14:17
Nu har vi våra ränslar packat samt utrymt rummet. Efter en lunchsittning på Corner har vi nu oss förflyttat till Nikos Taverna.
På Corner fick vi ett turistbord med trivsam men hungrig och därtill dräktig brandgul katthona under bordet. Arne beställde genast ett stort fat med Small Fishes att traktera kattan med. Nöjd och mätt katt tackade för sig och vankade iväg hemåt.

Nu har vi tvenne timmar på oss att spisa middag innan Katamaranen ska oss taga till Pythagorion och Hotel Polycrates där vi bokat fem nätter inför hemresan. 20 € natten. Vi ska se om det går att finna en liten vattenkokare i byn så vi oss en kopp gott kaffe kunna erhålla var morgon.

Arne och Birgitta

Monica C
2015-06-03, 14:39
Ja, det var ett mycket bra pris. :)

Angående vattenkokaren, och att vi tar med oss en egen, beror på att de som finns på rummen kan vara ganska sunkiga, och därför vill ha ha vår fina vattenkokare. ;)


fb_gilla
Håller med dig!
Monica:)

Sunny12
2015-06-03, 15:20
Vattenkokarna har inte varit sunkiga på de boenden jag haft, tvärtom.. MEN.. jag kanske bara jag tur då!..;):)

Givetvis får var och en ta med sig vad den vill.. Jag ville bara veta anledningen...

Arne
2015-06-04, 10:12
Torsdag 4 Juni. Pythagorion Samos.

Morgonen inledes med disigt väder och 20 grader. Vår smala men ändock funktionsdugliga balkong är bättre än ingenting här på Hotel Polycrates.

Under gårdagens eftermiddag kunde vi ta en skön siestavila samt därefter bära ner våra ränslar till Nikos Taverna. Vi tog en tidig middag i väntan på Katamaranens ankomst vid pass halv sex.

Birgitta fick sin goda köttfärsbiff medan Arne valde en grillad kyckling. Arnes kycklingbröst var mer än stort, och därav följde att tavernans tvenne strykarkattor fingo sig ett rejält skrovmål. Notan stannade på 16 Euro inklusive kruset vitt.

Så dags att gå ombord på Dodekanesos Pride för den timmeslånga färden åter till Pythagorion. Lite gropig sjö inledningsvis men när vi så kom in i sundet mellan Samos och den Turkiska kusten, då lugnade det ner sig. Som vanligt fick vi omväxlande meddelande från TR-Turkcell och grekiska operatörer som hälsade oss välkomna till respektive land…

V anlände till Pythagorions hamn en kvart i sju, och högg genast en ledig droska att ta oss till vårt Hotel. Åkdonslegan stannade på fem Euro. Föraren erhöll sju.

Efter installation på rummet gick Arne ner till Market mittemot att inhandla viktualier samt en ny vattenkokare.

Kvällen avslutade vi på grändcaféet just intill hotellet att intaga Grekkaffe och varsin liten Metaxa. Av Caféägaren erhöllo vi tips om en liten bergsby att besöka. Byn ligger högt upp i bergen och har endast en Taverna samt en minimal Market. Byn heter Myli. Är det månne någon Kalimeravän som har bevistat byn? Avståndet från Pythagorion ska vara cirka åtta kilometer. Det får i så fall bli taxi dit.


Vi noterade att turistsäsongen nu kommit igång på allvar. Charterplanen landade och lyfte i en strid ström. Inslaget av skandinaviska turister i byn är nu markant.

Nu vid niotiden visar termometern på 24 grader och molnen förefaller skingras, detta till stor glädje för alla strandens solpressare.

Arne nyss upp längs taxigatan att lyfta 450 € från Bankomaten. Så vidare in till bokhhandeln nästgårds att köpa ett par Sudokuhäften till Birgitta. Det fick därtill bli inköp av ett Aftonblad med dagens datum för 3,8 €

Arne och Birgitta

Arne
2015-06-05, 09:23
Fredag 5 Juni. Pythagorion.

Det ser ut att bli en varm och vacker dag denna fredag.
Vi avnjöto frukost på vår minibalkong under överinseende av närområdets hungrigt kvittrande småfåglar.

Idag ska vi gå över till Travel Agency att försöka få boka oss rymliga platser på vår Aegeanflight den 9 Juni från Athen till Stockholm. Det gick icke att hemifrån boka speciella sittplatser. Vi är alltid villiga att betala lite extra för bra benutrymme på resorna till och från Grekland.

Under gårdagens förmiddag klarnade vädret upp och alla molnen försvann, detta till glädje för solpressarna som genast vandrade ner till stränderna att sina positioner intaga.

Vi tog innan siestavilan en tur ner på byn att sitta Café och folkliv iakttaga. Charterplanen anlände i strid ström att lasta av bleka nordbor samt fylla på med solbrända dito för hemfärden.

Efter siestavilan gick vi ner till den lilla familjetavernan nästgårds vårt Hotel att invänta öppnandet av Taverna Symposium. De öppnar vid pass halv sex.

Vi var de första gästerna. Arne valde kvällens rätt, vinmarinerad grillkyckling, och Birgitta lyxade på med en kötträtt. Birgitta fick fyra tjocka och perfekt stekta köttskivor. Till detta en bakpotatis samt en del grönsaker. Maten smakade utmärkt gott, och i samband med notan på 27 € erhöllo vi varsitt glas starkvin från Samos med distinkt russinsmak.

Tavernans tvenne strykarkattor läto sig väl smaka av det som blev över på våra rikligt tilltagna matportioner….

Muscat Samos heter Vinet. Vi har för avsikt att inhandla en helflaska att hem medbringa. Vi ska därtill idag gå upp till Butcher vid busstorget att handla ett par kilo av den goda och kryddiga ”Samoskorven” som likaså skall medtagas hem.

Nu är det i gränderna mycket skandinaver som shoppar i byns butiker samt efterhand parker sig på Tavernorna att spisa midddag.

Vi vandrade hemåt vid pass halv nio att sitta balkong och lyssna på sportradion innan det var dags att sätta full snurr på Horhusfläkten samt att draga ner myggnätet vid balkongdörren. Då kunde vi sova skönt.

Arne och Birgitta

inkfish
2015-06-05, 09:40
Smart att köpa med korv hem! Grekisk korv kan vara hur god som helst.

Jag fick myggbett i natt. Vinden dog så oväntat att jag inte hann få i myggmaskinen snabbt nog. Idag blåser det dock igen.

Sunny12
2015-06-05, 09:41
Arne, jag har också en "horhusfläkt" i min nya studio, visst är det bra!.. flabb_flabflabb_flab
Bättre än AC den blir jag lätt lite små snuvig av..
Ha, det fortsatt fint!

Sunny, direkt från Sifnos.. bye_bye

Arne
2015-06-05, 10:15
Fredag 5 Juni. Pythagorion.

Det ser ut att bli en varm och vacker dag denna fredag.
Vi avnjöto frukost på vår minibalkong under överinseende av närområdets hungrigt kvittrande småfåglar.

Idag ska vi gå över till Travel Agency att försöka få boka oss rymliga platser på vår Aegeanflight den 9 Juni från Athen till Stockholm. Det gick icke att hemifrån boka speciella sittplatser. Vi är alltid villiga att betala lite extra för bra benutrymme på resorna till och från Grekland.rgitta

Det sprack dock genast. Travel Agency här i byn hänvisade oss till Aegeans bokningsdisk ute på Samos Airport. Dock fick vi tag på tvenne aluminiumförpackningar med myggmedel samt schampo till Birgitta på Apoteket. Någon skymt av Butcher kunde dock icke skådas uppe vid bussterminalen...

Under gårdagens förmiddag klarnade vädret upp och alla molnen försvann, detta till glädje för solpressarna som genast vandrade ner till stränderna att sina positioner intaga.

Vi tog innan siestavilan en tur ner på byn att sitta Café och folkliv iakttaga. Charterplanen anlände i strid ström att lasta av bleka nordbor samt fylla på med solbrända dito för hemfärden.

Efter siestavilan gick vi ner till den lilla familjetavernan nästgårds vårt Hotel att invänta öppnandet av Taverna Symposium. De öppnar vid pass halv sex.

Vi var de första gästerna. Arne valde kvällens rätt, vinmarinerad grillkyckling, och Birgitta lyxade på med en kötträtt. Birgitta fick fyra tjocka och perfekt stekta köttskivor. Till detta en bakpotatis samt en del grönsaker. Maten smakade utmärkt gott, och i samband med notan på 27 € erhöllo vi varsitt glas starkvin från Samos med distinkt russinsmak.

Tavernans tvenne strykarkattor läto sig väl smaka av det som blev över på våra rikligt tilltagna matportioner….

Muscat Samos heter Vinet. Vi har för avsikt att inhandla en helflaska att hem medbringa. Vi ska därtill idag gå upp till Butcher vid busstorget att handla ett par kilo av den goda och kryddiga ”Samoskorven” som likaså skall medtagas hem.

Nu är det i gränderna mycket skandinaver som shoppar i byns butiker samt efterhand parker sig på Tavernorna att spisa midddag.

Vi vandrade hemåt vid pass halv nio att sitta balkong och lyssna på sportradion innan det var dags att sätta full snurr på Horhusfläkten samt att draga ner myggnätet vid balkongdörren. Då kunde vi sova skönt.

Arne och Birgitta

Netwolf
2015-06-05, 10:25
Lite osäker på vad en horhusfläkt är, men så har jag heller aldrig bevistat ett dylikt etablissemang ;)

Sunny12
2015-06-05, 10:33
Lite osäker på vad en horhusfläkt är, men så har jag heller aldrig bevistat ett dylikt etablissemang ;)

Men har du inte det Wolfen..flabb_flab.det trodde jag allt!.. ;);)

xenos
2015-06-05, 11:52
Fredag 5 Juni. Pythagorion.
Vi ska därtill idag gå upp till Butcher vid busstorget att handla ett par kilo av den goda och kryddiga ”Samoskorven” som likaså skall medtagas hem.
Arne och Birgitta

Busstorg, bussterminal. Finns det en sådan i Pythagorio nu?

Arne
2015-06-05, 14:36
Busstorget har funnits i flera år. Att hitta dit är enkelt. Bara att taga promenaden backen upp längs taxigatan. När man kommer högst upp .och backen planar ut, då är du framme.

Arne

Direkt från Pythagorion/ Samos med 26 grader och stekande sol...

Sunny12
2015-06-05, 15:06
Wolfen..det här är en "horhusfläkt"..flabb_flab..
Fast jag vet inte om A&B hade en likadan?....
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1667&pictureid=17122

xenos
2015-06-05, 17:27
Busstorget har funnits i flera år. Att hitta dit är enkelt. Bara att taga promenaden backen upp längs taxigatan. När man kommer högst upp .och backen planar ut, då är du framme.
Arne
Direkt från Pythagorion/ Samos med 26 grader och stekande sol...

Nej, Arne min vän, den platsen är känd som Korsningen. Det är där Odos Lykorgos Logotothetis slutar. Döpt efter Samos befriare. , Samos befriare.
Den platsen är känd för Pythagorions sociala centrum. Den är känd för att det är där det händer förr eller senare. Den är med andra ord en viktig del i byns moderna folklore.
Historien går inte att ändra på med ett tjuvstreck/pennstreck.
Inget torg så långt ögat kan nå där inte.

Xenos, korsningens bevarare sedan 1991.klapp_klap

Tom
2015-06-05, 20:34
Se där Arne ....nu fick du en knäpp på näsan av den "oförstålige" Xenos :cool:.
Som "tydligen" vet bättre ! Ang_elx
Vi andra vet vart du menar när det gäller "busstorget" !
/ Tom

Lissi
2015-06-05, 20:51
Se där Arne ....nu fick du en knäpp på näsan av den "oförstålige" Xenos :cool:.
Som "tydligen" vet bättre ! Ang_elx
Vi andra vet vart du menar när det gäller "busstorget" !
/ Tom

fb_gilla.

Lissi

pawik
2015-06-05, 21:23
Birgitta:
Bara för dig.
Foto på ditt klimakteriefik finns på min blogg.:D
Bloggen får du hitta själv!:D:D
/pawik

Malina
2015-06-05, 22:07
Xenos Nu är jag trött på dig! Du hålller på och smyg-mjukpovocerar hela tiden med dina stickiga kommentarer.Få vet eller förstår vad du vill eller vilket syfte du vill uppnå.

Kan du inte skriva något konstruktivt,positivt eller upplysande någon gång.Ja,ja det var instruktivt om busstorget-men så MÄSTRANDE! "Jag VET minsann"...

Tom
2015-06-05, 22:53
Xenos Nu är jag trött på dig! Du hålller på och smyg-mjukpovocerar hela tiden med dina stickiga kommentarer.Få vet eller förstår vad du vill eller vilket syfte du vill uppnå.

Kan du inte skriva något konstruktivt,positivt eller upplysande någon gång.Ja,ja det var instruktivt om busstorget-men så MÄSTRANDE! "Jag VET minsann"...

fb_gilla
/ Tom

Monica C
2015-06-06, 01:31
Se där Arne ....nu fick du en knäpp på näsan av den "oförstålige" Xenos :cool:.
Som "tydligen" vet bättre ! Ang_elx
Vi andra vet vart du menar när det gäller "busstorget" !
/ Tom

fb_gilla
Monica:)

xenos
2015-06-06, 06:33
Xenos Nu är jag trött på dig! Du hålller på och smyg-mjukpovocerar hela tiden med dina stickiga kommentarer.Få vet eller förstår vad du vill eller vilket syfte du vill uppnå.

Kan du inte skriva något konstruktivt,positivt eller upplysande någon gång.Ja,ja det var instruktivt om busstorget-men så MÄSTRANDE! "Jag VET minsann"...

För att komma till källan måste man simma motströms.

xenos
2015-06-06, 06:46
Se där Arne ....nu fick du en knäpp på näsan av den "oförstålige" Xenos :cool:.
Som "tydligen" vet bättre ! Ang_elx
Vi andra vet vart du menar när det gäller "busstorget" !
/ Tom

Om min person vet du att tala, om sakfrågan är du talande tyst.

Netwolf
2015-06-06, 07:13
Wolfen..det här är en "horhusfläkt"..flabb_flab..
Fast jag vet inte om A&B hade en likadan?....
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1667&pictureid=17122

Aha! Så om man vaknar upp och ser en sådan, vet man var man är..;)

Netwolf
2015-06-06, 07:20
För att komma till källan måste man simma motströms.

Den där var riktigt bra!

xenos
2015-06-06, 07:34
Den där var riktigt bra!

Tack

Sunny12
2015-06-06, 07:46
Aha! Så om man vaknar upp och ser en sådan, vet man var man är..;)

Jag upplever dock det som att jag vaknar upp i ett slott likt paradiset varje morgon.. ;)...jag förstod vad Arne menade med "fläkten"..;)...den är superbra behövs ingen AC...:D

Sunny12
2015-06-06, 09:10
Man får sig allt ett gott skratt då och då här på Kalimera.. flabb_flab:D

Kommentarerna är då sannerligen varierande...

Arne
2015-06-06, 09:21
Lördag 6 Juni. Pythagorion.

Dagen inledes med varmt och vackert väder. Charterplanen har nu kommit igång och dånar ner och upp på Airport. Frukostsittningen på balkongen är avklarad. Arne ska så strax gå ner till den lilla kiosken vid Taxigatan att handla ett nytt refillkort till GR Cosmote Mobile Broadband. Det gamla börjar vara på upphällning.

Efter gårdagens siestavila var de så dags att gå ner till familjetavernan nästgårds att intaga varsin eftermiddagsfika. Tavernaägaren lovade att fara upp till Boutcher att till oss inhandla ett par kilo Samoskorv, den kryddiga sorten. Boutcher hade som bekant stängt igår förmiddag på grund av varuleveranser.

Så över till Taverna Symphony att spisa middag. Flera svenska par hade sökt sig till Tavernan att äta middag. Birgitta valde en köttbit med bakad potatis och rostade grönsaker. Arne sak samma, men undanbad sig de rostade grönsakerna.

Nu klockan nio är det varmt. 25 grader på balkongen. En mild havsbris giva dock skön svalka. Turisterna vandra nu ner mot stränderna att intaga solstolarna.

Vi var igår eftermiddag in till Market här invid att inhandla god salamikorv i skivat skick. Vi avser använda korvskivorna som färdkost vid hemresan från Athen till Stockholm. Flygplansmat har aldrig legat för oss av någon anledning…

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Lördag 6 Juni”

Arne och Birgitta

inkfish
2015-06-06, 16:36
Arne, det slår mig när jag ser bilden på alla kepsarna - fick ni tag i någon keps på Agathonissi?

Alala
2015-06-07, 08:43
Nu har jag hunnit läsa ikapp mig på er tråd efter en vecka i Kroatien. Inte så många dagar kvar på er resa heller så hoppas ni får några fina dagar till!

/ Anne :)

Arne
2015-06-07, 09:25
Söndag 7 Juni. Pythagorion.

Oj, det blir en lika varm och vacker dag som under gårdagen. Klockan sju denna morgon visade termometern på 23 grader, och icke ett moln att skymta. Kyrkklockorna klämtade i takt med varandra denna söndagsmorgon att kalla till morgonbön.

Charterplanen började dåna in mot Airport redan strax efter klockan sju denna morgon, med förväntansfulla turister ombord.

Gårdagens förmidag gick i lugnets tecken. Birgitta parkerades på Caféet i gränden medan Arne gick på fotosafari samt undersökte hur det var med Evas Pension. Det visade sig att Pensionen levde i högsta grad, och att dottern med man tagit över verksamheten efter Evas frånfälle.

Vi frågade särskilt om det var någon annan aktör som tagit över, men mannen på Familjetavernan hävdade med emfas att det var Evas dotter med man som nu drev pensionen. De har därtill ytterligare ett litet pensionat i byn.

Så in till vinbutiken invid taxikuren att inhandla det erkänt goda och vida berömda ”Samos Muscat” det blev tvenne helflaskor av detta utsökta starkvin med utpräglad russinsmak samt ekfatslagring. Åtta respektive sju Euro kostade flaskorna. De skola hemföras att under sommaren avnjutas ute vid stugan på skäret.

Efter siestavilan gick vi så ner vid femtiden för att spisa middag på den trivsamma familjetavernan nästgårds. Vi skulle också hämta och betala för de tvenne kilona Samoskorv som tavernaägaren handlat till oss uppe hos Butcher vid busstorget. Nu visade det sig emellertid att familjetavernan skulle öppna först klockan sex, och detta passade oss illa eftersom vi voro hungriga

Vi gick istället över till granntavernan Symposium som hade öppet. Det var ett femtontal turister allredan, samt husets strykarkattor. Birgitta fick sin goda köttbit med bakad potatis medan Arne tog dagens rätt bestående av en köttgryta med kött så mört att det nästan föll sönder.
Tillsammans med ett krus vitt landade notan på 25 €. Till notan erhöllo vi varsitt litet glas med Samos Muscat.

Hemåt att sitta balkong samt lyssna på sportradion tills det var nattardags. Full fart på Horhusfläkten samt neddraget myggskydd vid balkongdörren medför svalka och behagligt sovklimat.

Avslutningsvis lite svar på några frågor. Agathonissikepsarna . De kepsar med grektext på som Janne gärna ville ha tvenne ex av. Vid vårt besök på ön konstaterade vår Hotellägare att madame som innehade kläd- och souvernirbutiken på ön skulle öppna densamma först en bit in i Juni, men fanns kepsarna till avsalu skulle de skickas till vår hemadress i Umeå.

En sak till. Det Turkiska mynttricket varnades det för här i Pythagorion. Det finns skurkar som medbringar en påse med turkiska enlirasmynt som äro förvillande lika ett tvåeurosmynt både till storlek och utseende. Arne uppmärksammade detta under gårdagen då han skulle betala för en till Birgitta inköpt T-shirt. Detta är dock det enda turkmynt han fått hittills.

Det blir ju en god affär för den som lyckas betala med turkmynt. En turkisk lira har värdet av cirka 2,50 Sek medan tvåeurosmyntet betinga värdet av 19 Sek. En nätt förtjänst på 17 Euro vid utprångling.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Söndag 7 Juni”

Arne och Birgitta

inkfish
2015-06-07, 10:06
Kepsarna fb_gilla Tänk om de kommer på posten! flabb_flab

Netwolf
2015-06-07, 11:54
Det blir ju en god affär för den som lyckas betala med turkmynt. En turkisk lira har värdet av cirka 2,50 Sek medan tvåeurosmyntet betinga värdet av 19 Sek. En nätt förtjänst på 17 Euro vid utprångling.

Du menar givetvis 17 SEK :)

Påminner mig om förr i tiden när D-marken fanns. 5 DM-myntet hade nästan exakt samma dimensioner som vår svenska femkrona. Det funkade att använda den svenska femman på vissa automater i Tyskland. Man tjänade en bra slant på varje köp :o:rolleyes:

/Netwolf

Arne
2015-06-08, 07:53
Nu sitta vi i det vackra vädret incheckade på Samos Airport. Vår förbokade taxi tog oss klockan åtta till flygplatsen. Åkdonslega 10 €.

Genast vid ankomst gick vi till Aegeans lilla kur att efterhöra om det var möjligt att inför morgondagens hemresa med Aegean från Athen till Stockholm erhålla platser med gott benutrymme vid nödutgångarna.
Jodå, tjejen i disken ordnade detta snabbt. Vi kunna nu med tillförsikt se frm emot en bekväm resa hem till Stckholm i morgon den 9 Juni.

Middagen igår kväll avåto vid den lilla familjetavernan nästgårds. Arne fick sin grillade kycklingfilé och Birgitta sin Greekburger.

Enär portionerna voro mer än rikliga kunde tavernans strykarkatter få sig ett gott skrovmål. Notan landade på 18 € inklusive ett krus vitt.

När vi nu vid tiotiden anlända till Athen Airport väntar minibussen från Peris Hotel att kör oss till hotellet.

Livet leka i det vackra och soliga vädret


Arne och Birgitta

Arne
2015-06-08, 14:52
Måndag 8 Juni. Athen. Second opinion.

Nu sitta vi eminent studio på Peris Hotel. Balkongen är enormt stor i förhållande till den i Pythagorion. Priset är 80 € för en natt inklusive transfer.

Resan från Samos Airport gick mycket bra. Inrikesplanet var en De Havilland DHC 400 med plats för 78 passagerare. Planet var fyllt till sista stol. Detta plan har tvenne turbopropmotorer med sexbladiga propellrar.

Bagaget anlände föredömligt snabbt och vi gick genast ut att finna Peris himself. Vi tog de få stegen från ankomsthallen och ut till Peris lilla minibuss. Resan till Hotellet tog bara sådär tio minuter, Vi fick rum nr ett. Suveränt rum där Wlan fungerar. Eljest får man häcka i receptionen för att access erhålla.

Peris hade en styrning vid halvtolvtiden att hämta gäster i Rafina. Vi erbjöds följa med ner till strandserveringarna. Ett erbjudande vi genast tackade ja till.

Nere vid strandpromenaden stegade vi genast in på den lilla strandtavernan att under takets skugga och vindens svalka klyva ett krus vitt. Det var icke många turister i området.

Efter ett par timmars sittning bad vi kyparen att ringa efter en taxi för återfärden till Peris Hotel. Taxiföraren ville ha tre Euro, han fick fem.

Efter vederbörlig siestavila ska vi strax gå ner till trädgården här på hotellet att umgås med övriga gäster innan det vid femtiden blir att ta den korta promenaden ner till den lilla Tavernan belägen blott 400 meter från Peris Hotel.

I morgon kör Peris oss till Airport vid pass 06.45 så vi i god tid hinner checka in samt i Taxfree inhandla olivolja och fetaost innan vi ska borda Aegeans flight till Stockholm.

Det har varit varmt och soligt hela dagen, men turligt nog blåsa det en frisk vind över området.


Lite bilder från gårdagen och denna dag ligga nu inne i galleriet under ”Måndag 8 Juni”

Arne och Birgitta

ingegerd46
2015-06-08, 16:38
Tack så mycket för trevlig läsning! Ha en skön sommar på Skäret!

Lissi
2015-06-08, 17:13
Har Peris börjat hämta i Rafina? Det har de aldrig gjort förut, utan jag har fått ta bussen och hoppa av vid bageriet vid stora vägen..ELLER (vilket jag ju inte gjort) ta bussen till flyget där de kunnat hämta. Det har verkat lite korkat....Kan ni kolla om de ändrat sig gällande Rafina eller om det var en engångsföreteelse?

Lissi

Alala
2015-06-08, 18:20
Och så börjar er resa vara slut. Tack så väldigt mycket för alla fina rapporter och ha en bra hemresa.

Här väntas det på fortsättning på era äventyr. Ha en fin sommar!

/ Anne bye_bye

Alala
2015-06-09, 10:19
Kände ni av jordbävningen, Arne och Birgitta?

Inte så trevligt, men ovanligt är det ju inte. :(

http://greece.greekreporter.com/2015/06/09/strong-earthquake-off-evia-island-rattles-athens/

/ Anne

Arne
2015-06-09, 12:53
Tisdag 9 Juni. Hemåt det bär.

Vi vaknade denna morgon efter en natt i Peris sköna bäddar.
Efter en god kopp kaffe på den fina balkongen gick vi ned till trädgården att invänta Peris minibuss. Minibussen anlände med trötta , men dock förväntansfulla nyanlända Holländska turister.
Denna morgon var det emellertid lite kyligt, med 18 grader och därtill relativt tunga molnbankar över området.
Turisterna kvickt in att sova i rummen efter en lång och seg natt i trånga charterstolar.

Vi lastades in tillsammans med ränslarna att företaga den tio minuter korta färden tillbaka till Athen Airport. Föraren körde som om elden vore lös, men vi ankom dock avgångsterminalen i oskadat skick.

Incheckningen gick föredömligt fort. Totalt tog det bara 12 minuter. Vi noterade tacksamt att vi fått våra förnämliga säten invid nödutgången.

Vi hann efter incheckningen även sammanträffa med Lisbeth, Pollebosses Hustru,innan det var dags för oss att gå till Security Control.

Så in till gaten att bli vederbörligen godkända att stiga ombord på Aegeans Airbus 320-200 till Stockholm.

Nu visade det sig emellertid att incheckningspersonalen godtagit papperen från en Arabisk familj. Vid gaten framkom dock att visumhandlingarna för inresa till Sverige ej voro giltiga. Flera samtal mellan Aegean och Gränspolisen på flygplatsen avgjorde ärendet till slut.

Arabfamiljen fick ej medfölja flighten till Stockholm, och det tog en halvtimme att lokalisera deras bagage i Aegeans lastutrymme.

Sålunda kommo vi iväg cirka 40 minuter försenade.

Under gårdagens afton tog vi på Peris rekommendation den cirka 500 meter långa promenaden till Tavernan i närområdet. Vi voro de enda gästerna förutom en liten grekfamilj.

Birgitta ville ha en arabisk kebabtallrik medan Arne fastnade för en Grekisk kryddig korv.

Maten smakade som alltid utsökt. Servicen var oklanderlig och notan stannade på 18 €.

Nöjda och belåtna vandrade vi vid pass halv åtta hemåt till Peris eminenta Hotel.

Så inför nattning följde den sedvanliga förhandlingen om vilken temperatur vi skulle sätta AC-n på. Kompromissen stannade på 21 grader, men mera troligt var Birgitta i nattens mörker upp att sänka temperaturen till 19 grader… När Arne vaknade funderade han på om han sovit i ett skafferi.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i galleriet under ”Tisdag 9 Juni”

Nu sitta vi på Arlanda Inrikes att dela en Halvliter Eriksberg till Arlandapris 85 Sek…

Vädret är förvånandsvärt varmt och vackert nu vid pass 12.30 lokal tid. Nu återstår endast hemfärden till Umeå med Norwegian om tvenne timmar.

Arne och Birgitta

inkfish
2015-06-09, 13:28
Jag beundrar er som kan sova på Peris, jag bodde där ett par gånger men det funkade inte för mig, för mycket flygplansbuller.

Senast bodde jag på Phidias istället, det fortsätter jag nog med, det passade mig bra.

yannis
2015-06-09, 13:40
Inkan, man hör INGET. Han har för några år sedan bytt till ytterst kraftiga dörrar och treglasfönster.
Men det gäller att också stänga badrumsfönstret. Det missade vi under siestan.
Birgitta.

inkfish
2015-06-10, 08:00
Aha, då kanske det var innan bytet som jag bodde där. För jag hörde plan hela natten och var halvt förtvivlad.

Lissi
2015-06-10, 09:29
Peris är ett väldigt bra sovställe och nu också med en mysig sittgrupp i trädgården.Flygplanen har aldrig stört oss på natten....

Vi gillar också tavernan längre ner på gatan.

Lissi

yannis
2015-06-10, 11:49
Måndagen var den näst sista dagen innan hemresa. Det kändes lite vemodigt, men det blev en fin dag.

Upp tidigt för att sitta och njuta av gryningen på vår lilla balkong med en kopp kaffe. Redan aftonen innan hade vi betalt våra 5x20 Euro för vårt boende samt låtit värdinnan/charkansvarige vid supermarket mitt emot beställa en taxi till klockan 8, som skulle ta oss till flygplatsen.
Sedan packade vi de sista, det som låg i kylskåpet. Ja, det var bara den kryddiga lammkorven med lök, som skulle bringas hem och grillas ute på skäret.

Vad har vi då köpt oss med förutom detta? Ja, kanske lite udda saker. Sex rödlökar, som vi förpassade i den nyinköpta vattenkokaren, när den var tömd och kall. Därtill fem fina vitlökar samt två flaskor av det fina samosvinet, som vi tyvärr förpassade i plastflaskor för att innehållet skulle överleva transporten.

Strax före 8 ropade vår hustomte på oss att taxin hade kommit. Hustomten var en trevlig vänlig man som sopade och såg till trädgården nedanför vår balkong. Troligen bodde han i huset. Så lämnade vi det trevliga och billiga boendet, men hit kommer vi säkert att återvända till.

Och sen gick resan smidigt! Helt plötsligt var vi på Peris hotell i Loutsa, bara 10 minuters resväg från Athens flygplats. Och vi fick rum nummer 1, vid receptionen på bottenvåningen. Inga trappor och perfekt uppkoppling på rummet, det enda rum som har det. Andra får sitta i receptionen eller ute i den vackra trädgården.

Nu kändes det som att komma till ett slottsrum, för flådigt för öluffare. Men det tar man gärna sista dygnet. STOR balkong, fungerande AC, miniköksavdelning, duschkabin med varmvatten som fungerar! Jag tog en ordentlig dusch, som jag inte gjort på 3 veckor. På eftermiddan satt vi och njöt på balkongen och råkade även smutta på samosvinet, utblandet med isbitar.

På eftermiddan traskade vi de 500 metrarna till närmaste taverna. Vi tror att det var araber som driver detta. Jag tog en arabisk kebabplatta, som var god. Förutom kebaben, det frasiga brödet och grönsakerna var det riven goudaost på brödet och sen det var det en ljuvlig ostsås till. Portionen var stor och jag liten i maten, så tyvärr gick bara hälften åt.
Sen traskade vi tillbaka för sittning i trädgården och sedan på balkongen, med ytterligare lite samosvin, samt lyssnande på svensk radio. Tyvärr hde vi redan nattat oss innan Sveriges WM-match mot Nigeria i fotboll började klockan 23.00 grekisk tid, så det fick bero till nästa morgon.

Resan hem gick lika smärtfritt som det gjort under hela vår resa med flyg, taxi och färjor. Inga ohemula tider någon gång.
Vi har bott otroligt billigt, 20 eller 25 Euro (förutom först natten), vi har ätit bra och billigt. Då la vi lite extra på den dyra katamaranen, D Pride, men det var bekvämt och snabbt. Vi har haft bra väder. Regn, åska, blixtrar och blåst ett par dar i omgångar på Fourni, men det är allt

Nu har vi nästan 3 månader innan nästa resa som går till Cykladernaa. Nu vill vi njuta av den svenska sommaren med den vackra grönskan och förhoppningsvis lite varmare väder än det är idag.

Birgitta.

Sunny12
2015-06-10, 11:57
Tack A&B för trevliga rapporter!.. klapp_klap

Vart hän bär det om tre månader, vilka öar?

Sunny, direkt från Norwegians flight mot Arlanda...bye_bye

yannis
2015-06-10, 13:31
Tack A&B för trevliga rapporter!.. klapp_klap

Vart hän bär det om tre månader, vilka öar?

Sunny, direkt från Norwegians flight mot Arlanda...bye_bye

Det blir lite drygt 3 veckor även denna gång. Så det blir först inrikesflyg till Naxos. Sen besöks ju Amorgos naturligtvis.
Kanhända blir det Schinoussa också. Jag vill ju så gärna dit.
Birgitta.

Sunny12
2015-06-10, 13:41
Ja, det är ju fina öar.. förstår ni vill dit!.. :)

inkfish
2015-06-10, 14:01
Ni har inte varit på Schinoussa? Den skulle passa er. Liten by, korta avstånd, ni är inte beroende av närhet till stränder.

Malina
2015-06-10, 14:26
Tack för trevlig rapportering!

Ska ni bo hos Titika på Amorgos?

Arne
2015-06-10, 15:02
När det gäller boendet under höstresan till Cykladerna har vi bokat på Naxos, Hotel Prokopios, men i övrigt inget bokat ännu. Det lutar dock åt Titika i Katapola, där vi trivdes så bra förra gången.

Arne och Birgitta

Kalimera
2015-06-14, 15:32
Nu har jag läst ikapp. Stort tack för denna resa också! Ser redan fram emot nästa. klapp_klap