handdator

Visa fullständig version : Längtan blev för stark!


Masse
2015-03-22, 22:14
Efter ett oplanerat impulsbesök i Morro Jable på Fuerteventura i höstas så trodde vi att vi kunde hoppa över den sedan några år sedvanliga vårvinterresan . Men ack vad vi bedrog oss.

Vi har ett antal "Återvändar-platser" i Grekland som vi ständigt längtar tillbaka till. Men mesta återvändar-resmålet i antal besök är faktiskt Morro Jable på Fuerteventura. Längtan blev för stark och snart är vi där igen. Härligt!!!

:) Masse

Katitzi
2015-03-22, 23:24
Masse, ska ni prova Shuttledirect den här gången? Tala gärna om hur det funkar på Fuerteventura. Är sugen på Morro Jable till nästa vinter!
Fast då kanske vi bokar charter efter årets Norwegianupplevelse på Lanzarote!;)

Katitzi:)

Masse
2015-03-22, 23:38
Jag var först lite inne på att för första gången prova Shuttle Direct. Har dock funnit att det finns en "allmän" busslinje som trafikerar Flygplatsen - Morro Jable, dock med ganska glest mellan avgångarna. Och att resa med allmänna färdmedel i den lokala vardagen tycker vi är ett trevligt alternativ, så det fanns också med som ett alternativ.

Men, den här gången blev det ingetdera. Vi har köpt flygstolar med Ving. Och då visar det sig att Ving, som enda charterbolag som jag vet med sådan service, ger möjlighet även för flygstolsresenärer att boka transfer med dem. I vårt fall blir det både billigaste och snabbaste alternativet, så därför fick det bli så.

Det innebär att vi åker med Vings transferbuss och får kliva av på valfri plats bland de hotell som Ving har egna paketresenärer till. Verkar smidigt tycker vi.

:) Masse

sjöborren
2015-03-23, 10:07
Hej Masse! Härligt att ha en vårvinterresa att se fram emot. Hoppas ni även har en höstresa att se fram emot. Och att längtan till Tilos ( i september) blir för stark ... ;)

Trevlig resa! bye_bye

Masse
2015-03-23, 15:51
Visst är det härligt! Dessutom har vi säkrat en dos Grekland också genom en försommarresa till Skopelos som är ett nytt resmål för oss. Därför ligger det nära till hands den därpå följande Greklandsresan blir en återvändar-resa.

I så fall känns det som att Tilos (senaste besöket 2012) och Karpathos (senaste besöket 2011) är de starkaste kandidaterna. Och längtan tillbaka till Tilos blir ju inte mindre av chansen att få er som sällskap om vi kommer dit i september.

Vi får väl se så småningom om det finns något utrymme kvar i årets resekvot för en höstresa också.

:) Masse

Katitzi
2015-03-27, 10:29
Masse!
Måste fråga dig nu när du ska till Morro Jable igen om du vet något om boendet Casa Alberto i själva byn? Det finns med som nytt på Booking och verkar väldigt mysigt i vår smak. Ligger på Av. del Faro, pacelo 4. Känner du till adressen? Är det väldigt backigt att gå hem från stranden? Berätta gärna lite om byn!

Katitzi:)

Masse
2015-03-28, 01:47
Byn är egentligen två delar som hänger ihop. Den ursprungliga byn är Morro Jable som ligger längst västerut. Den består huvudsakligen av lokalbefolkningens bostadskvarter, lite affärer, skolor mm. Dvs lokalt vardagsliv. I detta finns här och var enstaka lägenhetshotell mm, varav Casa Alberto är ett.

Jag känner inte till Casa A men har gått där förbi ibland eftersom jag gärna strosar omkring i de kvarteren och andas vardagsliv. Det är bostadsområden som ligger en bit upp på en höjd med vacker utsikt ner mot den vidunderliga stranden och strandpromenaden som börjar där och stäcker sig västerut med strand på högersidan och restauranger och serveringar på vänstersidan.

När man börjar gå på strandpromenaden så lämnar man Morro Jable och dess bostadskvarter och byn övergår i Jandia (som också själva halvön heter). Det mesta av bebyggelsen här är hotell och lägenhetshotell och längs huvudvägen/strandpromenaden så följer sedan västerut i Jandia by arkader och gallerior med restauranger och affärer av ren turistkaraktär med diverse shopping.

Men åter till gamla byn, Morro Jable. På bl a de sista bilderna på Booking/Casa A ser du från Morro Jable och ut mot Jandia. Över kullen, bakom fotografen fortsätter bostadskvateren bort till hamnen. Från där strandpromenaden slutar (se sista bilden) är det således uppåt till Casa Alberto. Mellan de parallella gatorna i nord-sydlig riktning tar man sig västerut uppåt via några trappor upp till Casa Alberto. Det kan vara besvärligt om man är rörelsehindrad eller har allmänt besvärligt med att gå. I annat fall får man väl se det som lite nyttig motion, men visst är det lite svettigt att klättra upp även om det inte rör sig om jättemånga trappor.

När det gäller strandlivet så är det så att på stranden närmast Morro Jable finns inga solsängar/parasoller, vilket du kan se på sista bilden. Vill du ha sådana får du knalla några hundra meter förbi den höga sanddynen som du ser mitt i bilden (lite uppförsbacke på strandpromenaden). Just efter sanddynen kommer du till den närmsta strandservicen. Stranden sköts (mycket väl!) av kommunen som också svarar för driften av solsängar. De är jämfört med grekiska förhållanden ganska dyra. Minns jag rätt kostade det i fjol 12 (eller var det 14?) euro för 2 solsängar och 1 parasoll.

Men som du ser på bilderna är strandlivet blandat. Många ligger direkt på sanden medan andra väljer solsängar. Här och var förekommer små grupper av nakenbadare också. Och många många promenerar längs den fantastiska stranden som sträcker genom Jandia och flera mil österut / norrut.

Till sist ett restaurangtips. Vår favoritrestaurang heter La Laja. Den ligger just där strandpromenaden tar slut vid Morro Jable. Fotografen har således La Laja just bakom ryggen när han knäpper sista bilden på Booking.com/Casa Alberto. La Laja, som bl a är specialister på fisk, har enligt vår smak toppengod mat och mycket trevlig service.

:) Masse

Katitzi
2015-03-28, 10:15
Tack för trevlig info Masse! Verkar mysigt alltihop tycker jag. :D
Vi (mest jag än så länge) har planer på att resa dit i slutet av feb nästa år. De senaste årtiondet har vi gjort någon vinterresa söderut, oftast till Kanarieöarna. Men just Jandia har vi inte besökt, jag har dock varit i Corralejo för ca 15 år sedan.
12 euro för solsängar med parasoll tog de också i Puerto del Carmen på Lanzarote i år!:eek: Har det alltid varit så dyrt i Jandia? På Teneriffa förra året betalade vi 6 euro för sängarna och 2 om man ville ha parasoll. Det priset har varit normalt på Teneriffa och GC under många år. Blev därför så förvånad över priset i år. Har de höjt på alla öar eller skiljer det sig åt tro? Så i år blev det till att ligga på sanden, men det går ju bra det med.:p

Skulle du rekommendera att bo i själva Morro Jable eller på något av hotellen utmed stranden?

Katitzi:)

Masse
2015-03-29, 01:25
Sitter lite tajt till med tiden just nu. Ska försöka återkomma i ärendet om några dagar.

:) Masse

Katitzi
2015-03-29, 09:18
Sitter lite tajt till med tiden just nu. Ska försöka återkomma i ärendet om några dagar.

:) Masse

OK, ingen brådska!:D

Katitzi:)

Masse
2015-04-01, 00:45
Hej igen!

Det blev tyvärr ingen resa till Fuerteventura den här gången. Birgit blev sjuk i söndags och fick åka till sjukhuset. Hon är ganska ok igen nu, men det var inte läge att kliva på flighten tidigt igår morse. Det får bli en annan gång.

Åter till dina frågor Katitzi! Jag har lagt in ett knippe bilder med lite bildtext under min profil. Botanisera bland dem så får du kanske lite svar. Sen är det bara att komma igen med mera frågor.

Som sagt ligger den delen av stan som Casa Alberto ligger i på en kulle. Fin utsikt, men lite uppförsbacke och trappklättring. Här är betydligt lugnare och mindre folk än nere i nya byn. Mera vanliga bostadskvarter. Nedanför kullen ligger vid stranden en del restauranger dit vi oftast går på kvällarna. Bakom dem ligger den ursprungliga byns lilla centrum med hyreshus, bank, affärer mm och Jandias största och klart bästa livsmedelsbutik. En stor Spar-butik med jättefina manuella diskar.

Därifrån är det sedan, om man går i stan, uppförbacke igen för att komma till nyare delen av byn. Går man på strandpromenaden, som är fin, är det något mera utdraget uppförslut över en stor sanddyn. Den nya delen av byn med de flesta och lite större hotellen, de flesta butikerna och restaurangerna, ligger sedan väldigt platt utan några större nivåskillnader. Och lite närmare stranden.

Att råda var man ska bo är ju en smaksak. Vi har de flesta gångerna valt att bo i Jandia Luz Apartementos som ligger mitt emellan. Nära både till stranden och båda delarna av byn.

Om du tar en titt på kartan till några av hotellen som charterbolagen eller Booking.com har så ger det tillsammans med mina bilder förhoppningsvis en liten hint om hur det ser ut.

:) Masse

Katitzi
2015-04-01, 17:14
Tack för bilderna och mer info!
Synd att ni inte kom iväg som planerat. Hoppas Birgit mår bättre nu. Det är svårt att planera för mycket framåt ibland. Talar av egen erfarenhet då min gamla mamma är sjuk och man aldrig vet hur nästa vecka ser ut. Men man kan ju inte sätta hela sitt liv i stå, vill ju så gärna ha några resor att se fram emot.:o

Jag har gjort en bokning redan på Casa Alberto, det var tur det, de har redan höjt priset med 500 kr! Fri avbokning till två dygn innan ankomst, så vi har gott om tid att fundera och hitta bra flygbiljetter. Tänker vänta med det till i höst kanske och samtidigt hålla utkik om charterbolagen sänker priset. Det gäller att vara om sig och kring sig!:p

Men först en tur till Skiathos i september!:D

Katitzi:)