Logga in

Visa fullständig version : Beskärning av olivträden


Fysimera
2015-02-20, 20:49
I måndags såg vi solen, första gången på länge under dessa regniga februaridagar. Söndag kvällen innan satt vi ute efter bastun under stjärnklar himmel, här på Mesibacken kan man se skymten av Vintergatan, så nattmörkt är det här sedan solen har dalat. Men i förrgår blev det regnigt igen med lågtliggande moln. Detta hindrade dock inte de två arbetsamma kvistningsmän (eller vad heter de som sågar ner kvistar och grenar från träden!) att dyka upp till våra olivträd med sina motorsågar. Det tog dem sex timmar att beskära de sju gamla träden, nu är de välklippta för flere år framåt.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16211
Man beskära olivträd överallt just nu. Skördetiden börjar vara förbi, nu är det dags att ta hand om träden beskära och gödsla. Våra träd beskars sist för närmare sex år sedan, då kanske med en alltför lätt hand. Nu gallrar man bort stora grenar, träd för träd börjar olivlunden se luftig och fräsch ut.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16212
Yrkesmän i arbetet: de behöver inte grubbla så mycket förrän de ser vilka grenar som skall bort, vilka ska sitta kvar och vilka som skall sågas. Det gäller att vara två i detta arbete. De grenar som skall beskära ser helt annorlunda ut om man ser på dem från marken eller om man själv sitter inne i trädtoppen. En man klättrar bland grenarna med motorsågen i handen, andra mannen står på marken och dirigerar. Detta radarpar har jobbat tillsammans i många år, vilket man kan se, de förstår så lätt varandras signaler.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16213
Nu får vi även namn på våra olivträd. De höga träden heter Hontroelia, de lägre och yngre träden är av sorten Tsunati, båda träden ger god olivolja. Även det speciella trädet som växer på Gortyns arkeologiska utgrävningar med romerska ruiner sägs vara just Hontroelia. Detta träd omsluter sig runt en kort romersk pelare. Ett tufft träd med åldern runt 2000 år, kanske! Jag lägger här en bild på det trädet, tagen några år sedan.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16214
Det äldsta trädet i vår olivlund har enligt dessa sakkunniga män ympats för ett par hundra år sedan. Alltså man har då kapat trädet och ympat nya sorter i den gamla stommen. Trädets största gren kan man inte kvista nu eftersom man inte mer kan se ympningsstället – om man nu kapar grenen under ympningen får man vildoliver med dåliga olive.
När beskära är genomförd sågar man grenarna till ved och ris. Veden staplar vi bredvid staketet där de får vänta på att vi kör dem hem och staplar vid huset och låter sommarsolen torka dem till nästa vinter, det blev 3-4 kubikmeter olivved. Riset bränner vi här och nu, vi tänder flera stora brasor. Snart stiger höga rökpelare från olivlunden.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16215
Just nu täcks hela olivlunden av en tät matta av den gula blomman getoxalis (gul trumpet klöver). Våra arbetsmän som känner sin branch uppmanar oss att lämna detta ogräs som den är – den skyddar träden och när den senare på våren vissnar skyddar den lunden från andra ogäs. Men gödsla skall man nu efter kvistningen, träden börjar snart vakna efter vinterdvalan och då behöver de näring.
Risbrasorna ryker ännu på kvällen. Vi promenerar till olivlunden och håller ett vakande öga på dem. Tidigt på morgonen tilltar den nordliga vinden. Vi vaknar till att den skramlar bland utemöblerna. Olle drar på sig varma kläder och promenerar än en gång till olivlunden för att se till brasorna. De ryker fortfarande och vinden kan lätt få glöden att flyga i alla håll. Vi är ovana med grekernas sätt att sorglöst bränna brasor under blåsiga dagar och att lämna brasorna obevakade. Flera tunnor vatten över brasorna och de fräser som ilskna katter men nu är dom helt släckta.
På morgonen ser vi mot olivlunden. De kvistade grenarna har tidigare delvis täckt Mesi-byns övre kyrka. Nu har utsikten förändrats.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16216

Anna & Olle

malou
2015-02-21, 05:51
Takk for at jeg fikk følge med på dette arbeidet :), både i ord og bilder.
Det er noe spesielt, det med å forberede trær og planter for kommende sesong. En god følelse. bye_bye

yannis
2015-02-21, 05:51
Dessa livgivande olivträd!
Vi får underbar olivolja och oliver från dom.
Till detta kommer det fina träet som är så bra att elda med i kaminer, öppna spisar och ugnar. Och just denna kalla vinter i Grekland har man haft mycket glädje av veden och kvistarna. Aldrig någonsin tidigare har jag sett så mycket användning av dem. Och det har behövts.
Nu får vi hoppas att vintern är över samt att solen och värmen kommer åter, många greker har frusit tillräckligt.
Jag tror våren kommer med alla karnevaler idag!
Tack Anna och Olle för er vardagsberättelse!
Birgitta (som just nu skulle vilja vara i Paleochora och karnevalen därstädes)

Monica P
2015-02-21, 07:27
fb_gillaSå fint skrivet om en fin upplevelse! Jag minns första gången jag såg en otrolig mängd olivträd; från Delfi ser man ner mot Itea och havet: en mörkgrön flod av olivträd, det måste vara hundratusentals. Samma syn från Gargaliani på Peloponnesos , sluttningen mot havet är fullständigt täckt med olivträd. Alla dessa kräver sin skötsel, många dagsverken...

Rolf
2015-02-21, 11:20
Hej Anna och Olle!
Tack för trevlig rapportering av era vardagssysslor på Kreta. Skönt att höra att våren är på väg, men samtidigt innebär det mycket arbete också. Trevlig att ni delar med er och att vi fick en lektion om att beskära de gamla olivträden. Hoppas att ni fick en god och fin skörd oliver/olja. Var i norra Italien i höstas där gick hela olivskörden i ohyras tecken pga. regn i sommars.
Njut i vårvärmen och få några fina vandringar.
Vi ses snart!
Rolf

Monica C
2015-02-21, 12:09
Intressant läsning och fina bilder.Tack,tack:)
Monica:)

Fysimera
2015-02-21, 12:48
Här jobbas det mycket överallt med skötsel av olivträden.
I dag blev det att börja hugga ved för min del. Men att hugga olivstockarna är betydligt jobbigare huggning än att hugga björk, tall o gran mer som att hugga en fullvuxen ek.
Jag har en 3 kilos slägg-yxa med en meter långt skaft.http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16217
Men olivstockarna har ju så fantastiskt vackert mönster i sig så när jag hugger är jag tvungen att beskåda detta vackra mönster.

I dag blev det 3-4 timmars huggande och sorterande ca: ett ton huggen ved mer orkar ej gubben.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16218
Mytosen på hugkubben efter att yxan var tillbaka i vedboden den smakade gott ungefär som efter en vandring.
Det blev en varm fin dag nu väntar en del kontorsarbete.

Olle

Sunny12
2015-02-21, 13:05
Vilket jobb, men så härligt och friskt att vara ute på detta vis!.. :)

Härliga bilder, tack!.. bye_bye

Alala
2015-02-21, 13:08
Du har så rätt, mönstret på stockarna ser faktiskt fint ut. Ett av dem fick mig att tänka på Eiffeltornet. :D

/ Anne :)

Bo Andersson
2015-02-21, 13:12
Hej Anna o Olle


Då ska ni bli producent av olivolja med alla era jättefina olivträd.
Lycka till


Bosse o Lisa

Lissi
2015-02-21, 13:21
Åh så fint "olivreportage"! Så vackra bilder också. Men oj vilket jobb! Tack snälla för att vi får följa medklapp_klap.

Lissi

Annki
2015-02-21, 15:14
Så intressant och roligt att läsa och med underbara och instruktiva bilder till. Det är mycket arbete med olivträd, men de är guld värda och ger så mycket tillbaka, det förstår man när man läser och ser era bilder.
TACK för att ni delar med er!

Ann-Kristin

Inger
2015-02-21, 15:23
Tack för fint reportage från er fina olivlund. Fantastiskt trevligt att ha varit med och gett den söta gula blomman ett nytt namn.bye_bye


Inger

Marianne
2015-02-21, 15:54
Det är bl.a. sådana här fina 'små' reportage från den grekiska vardagen som gör Kalimera till något helt specielt, särskilt just den årstid när vi andra mest håller oss inomhus.
Vilken sund tillvaro med massor av frisk luft och aktiviteter ni har.
Och era bilder blir bara bättre och bättre, särskilt tycker jag att den sista bilden är sååå vacker! Men alla bilderna är så fina.
Tack Anna och Olle!
klapp_klap

Kalimera
2015-02-22, 20:42
Tack snälla Anna och Olle!

Det där var precis jag behövde läsa och se denna söndag. Tack för att jag fick fantisera mig bort för en stund. klapp_klap

Malina
2015-02-22, 21:54
Finemang abslolut!!

yannis
2015-02-23, 06:00
Den vackra veden från olivträden har verkligen kommit till nytta denna kalla vinter. Veden är av bra kvalitet och brinner länge. Och värmer gott. Värmer också när man skall hugga veden, eller hur, Olle?
Jag lägger in lite bilder på värmekällor från Kreta.
Birgitta

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1587&pictureid=16223
Taverna Temenia i en liten bergsby ovanför Kandanos.

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1587&pictureid=16224
Methexis Taverna, Paleochora

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1587&pictureid=16222
Pandelis Taverna, Paleochora

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1587&pictureid=16221
Pizzeria Odyssevs, Paleochora. Övärldens godaste pizzor.

kari
2015-02-23, 10:19
Intressant läsning och fina bilder.Tack,tack:)
Monica:)

Samme hilsen fra meg, veldig interessant fb_gilla

Fysimera
2015-02-26, 19:26
Nu när träden är beskurna, veden omhändertagen så nu kommer nästa jobb.
Dags för gödsling:
Vi väljer ju ett ekologiskt alternativ som är kontrollerat organiskt. Kanske lite lyxit kan tyckas men om man jämför priserna så kommer dessa 4 säckar som vi köpte till 7 träd att kosta 32€ totalt.
Om vi köpt "kemigödning" så hade det kostat runt 25€, men denna "kemigödning" är starkare och kanske ger större skörd.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16240

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16241

Vi sprider ut gödningen i en cirkel stor som trädets krona innan vi beskar träden
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1586&pictureid=16242
Sen gör jag en ytlig fräsning av jorden runt träden, startar ca en halvmeter från stammen för att ej skade ev. ytliga rötter.
Jag fräser inte hela området eftersom jag vill ha max vattenflöde vid regn där jag gödslat.

Så nu är olivträden klara för detta år, kommer bara att klippa bort lite rotskott som brukar komma under sommaren.

Eventuellt planterar vi 2 nya olivträd de närmaste veckorna.

Olle & Anna

Rolf
2015-02-26, 21:51
Hej!
Tack för lektionen/och rätt val av gödning intressant, en liten undran kommer det att bli några oliver i år att skörda eller får ni vänta ett år till?
Rolf

anneli56
2015-02-26, 22:10
Så intressant att få se andras olivlundar och ta del av arbetet där.
Lite annorlunda hos oss,vi beskär träden direkt vid skörden i slutet november och kort därefter gödslar vi.Eftersom vi står under kontroll för "Organic farmers" så måste vi även använda olivolja som kedjeolja i motorsågen.
Vi plöjer lunden först i Maj/Juni.Precis som dina arbetsmän säger är det bättre att låta gräset växa.Vår kontrollant Dimitri från DIO säger att all ohyra lever i gräsen och om man slår ned gräset så klättrar alla små skadeinsekter upp i olivträden istället ;) Han säger också att lupiner skulle vara bra att ha i lundarna,den binder luftens kväve till jorden.
Vi eldar också upp kvistarna och risen och tar hand om veden och det blev en hel massa vid senaste skörden!Nu får får lundarna vila en tid sedan är det dags för "tjuvskotten och i juni får man hänga upp trappen för olivträdets värsta fiende,olivflugan!

Rolf
2015-02-27, 10:01
;) Han säger också att lupiner skulle vara bra att ha i lundarna,den binder luftens kväve till jorden.


Hej!
Då förstår jag varför, vi åkte igenom en stor odling ovanför Rethymno marken var alldeles blå av lupiner fantastiskt vackert. Tur, ser att åskan kommer in över er från sydväst i skrivande stund. Hoppas att ni han färdigt med det mesta och kan njuta av skådespelet.
Rolf bye_bye

anneli56
2015-02-28, 10:16
Vackert är det med blommande lupiner men tyvärr ska man plöja ned dom när dom är i full blom för att maximera effekten,då är kvävehalten som högst!