handdator

Visa fullständig version : Djurskydd på Amorgos


inkfish
2014-09-18, 18:21
Ursäkta en lång jäkla text, men jag kopierar in vad jag skrivit på min facebook, det känns så roligt att berätta om det.

http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/Mobile%20Uploads/2C8C331A-78A4-4FB6-9544-CBAB05EA9BBC_zpswu6d89lv.jpg (http://s17.photobucket.com/user/mandalaki/media/Mobile%20Uploads/2C8C331A-78A4-4FB6-9544-CBAB05EA9BBC_zpswu6d89lv.jpg.html)

Den här hunden kom från Naxos till Amorgos med sin husse förra våren. Husse var slaktare och skulle göra affärer på Amorgos. Hunden hade han i en grönsakslåda av plast med ett järngaller över. Han lämnade den i solen på parkeringen och gick för att göra sina ärenden.

Den som berättar det här för mig är Rania, som driver Katapolas bästa restaurang och är aktiv i Filozoiki, en av öns två welfare-organisationer. Den andra är Animal zone och de båda samarbetar.

Hunden räddades av dem och fick veterinärvård. Den var full med loppor och ännu fler fästingar, den hade också fått en fästingburen infektion som höll på att ta kål på den. Idag är den frisk och bor i organisationernas shelter, de har domstolsutslag på att den är deras. Och husse dömdes till 5000 € i böter - och ett års fängelse!

När hon berättar det där sista studsar jag. Djurhållningen på öarna är bland det värsta man stöter på som Greklandsälskare. Ens kärlek prövas hårt när man hör om hundar och katter som blir förgiftade, ser getter med surrade ben och avmagrade åsnor. Ni har väl knappt några djurskyddslagar alls, frågar jag.

Men Rania säger att grekisk djurskyddslag är stenhård, det gäller bara att få polisen att bry sig. Som hon och hennes kamrater lyckades med när det gäller hunden.

"Det blir bättre men det går långsamt. De äldre kommer vi inte åt, även om vi fått överta några hästar och åsnor från gamla bönder som bara tänkt släppa dem uppe i bergen när de inte vill ha dem längre. Men vi försöker påverka barnen, i oktober ska vi till skolorna på ön och informera", berättar hon.

När jag kom tillbaka till Amorgos hade jag inte varit här på sex år. Och två skillnader lade jag snabbt märke till: bara två gånger såg jag getter eller får med surrade ben, och antalet katter i Katapola var kanske en femtedel mot förr. En del hade också ett kapat öra, som betyder att de är kastrerade.

Och det är alltså Filozoiki och Animal zone som ligger bakom det här. De tar hit veterinärer som kör några dagars intensivt arbete med att fånga in, kastrera och behandla katter, behandla hundar som tagits om hand och som ska adopteras bort, verka hovar och dra tänder på hästar osv.

Efter alla års ångest över att se hur djuren i Grekland har det är det underbart att se det här!

Monica P
2014-09-18, 19:45
Underbart att läsa. Det komer att ta tid, men det går åt rätt håll.

Sunny12
2014-09-18, 20:52
Underbart att läsa. Det komer att ta tid, men det går åt rätt håll.

Håller med.. underbart att det verkar gå åt rätt håll!!.. klapp_klap

Deia
2014-09-18, 21:29
Visst blir man glad över att det på vissa öar går framåt! På t.ex. Ithaca så har man också en fungerande organisation för att kastrera katter. En okastrerad katt kan ge upphov till tiotusentals katter på några få år.
Grekland har i viss mån en skarpare djurlagstiftning än vad vi har. Dom har t.ex. förbud emot vilda djur på cirkus.
När det gäller Kreta så går det åt helt andra hållet. I år ser man många, många fler valpar på gator och stränder. Otroligt många :-(. Det som gör mig ledsen är att alla här på Kalimera säger att det är bra när djurhållningen förbättras i Grekland - men ingen vill hjälpa till. Vi söker ständigt flygpartners - men det finns alltid något skäl för att inte hjälpa till. Vi behöver medel till jourhem, kastrering, foder och vacciner. Men får aldrig någon hjälp.
Adoptera är ett ord som man inte får nämnas här Inkfish Ang_elx. Det innebär bara sjukdomar som sprids till Sverige......och fästingburna sjukdomar kan inte botas. Inte enlig mig då ;).
https://www.facebook.com/hundarkreta?ref=bookmarks (https://www.facebook.com/hundarkreta?ref=bookmarks)
Dessa fyra valpar lever på gatan i Chania. Alla shelters är fulla. Ingen kan ta hand om dom. Två av deras syskon har redan dukat under för trafiken....



http://i1342.photobucket.com/albums/o771/deia44/18e6d4bc-ef76-4bf1-99fa-d2b2ea34aacc_zps37015262.jpg

Kalimera
2014-09-19, 10:42
Efter alla års ångest över att se hur djuren i Grekland har det är det underbart att se det här!Tack för den rapporten, jag blev rörd av att läsa. Hoppas att det sprider sig till andra platser.

Malina
2014-09-19, 17:32
Det stämmer att det långsamt blir bättre.På Santorini har vi inte sett åsnor,minor eller hästar med ihopbundna ben. De har rep runt EN hov eller i grimman och kan rörasig relativt fritt.Många hotell och tavernaägare har huskatter med eller utan halsband.Hundar har jag inte så bra koll på,förutom "vår" busiga Lari som tillhör familjen Honeymoon.Han brukade jaga bilar,men verkar ha nästan slutatmed det.Ni har juläst om fina,duktiga Litsa på Amorgos(hon som såg till att vi fick hem Lemonaki-katten).Hon kämpar på och gör ettfantastiskt arbete åt Amorgos animal zone!

inkfish
2014-09-21, 11:33
Javisst är det skönt att hitta ställen där det går åt rätt håll. Man har sett så mycket elände att man suger i sig framgångshistorier som en torr svamp.

En av anledningarna till att jag inte åkt tillbaka till Fourni är en liten sårig och sargad kattfamilj. Mamma, hennes två döttrar och de fem ungar de hade gemensamt. Jag kom så nära dem att det var urjobbigt.

Häromdagen kom jag också ihåg en annan sak som jag upplevde som vidrig på Fourni. Längst upp/längst bak i byn hittade jag en råttfälla med en levande råtta i. Fällan var en pytteliten bur där gallret hade slagit igen därbak, den var så liten att råttan inte kunde vända sig. Den såg dessutom ut att vara paralyserad av skräck.

Att folk fångar in råttor är självklart - men lika självklart är att de måste döda djuret. Den här råttans bur hängde i ett träd! Där skulle den alltså hänga tills råttan dog av törst, svält och stress. Så gör man inte mot något djur, inte ens en råtta. :(

Deia - seriöst adopterade hundar borde väl inte vara problemet? Jag kan inte frågan men jag trodde att det var importerade valpar som säljs billigt på Blocket som var den stora smittorisken.

Jag är i princip motståndare till adoptioner av gatuhundar och strykarkatter, vi har många djur här i Sverige som behöver nya hem. Men ändå förstår jag människor som hittar en hund eller katt på semestern som de vill rädda. Det är svårt att värja sig när man hittar djur som är på väg att duka under om man inte förbarmar sig.