handdator

Visa fullständig version : Livrem eller silvertejp


sjöborren
2014-09-10, 20:03
Inför helgens greklandsresa funderar jag på om jag ska ta den hårda resväskan, som inhandlades i våras, och som efter första resan måste plåstras om med silvertejp. Eller om jag ska ta tygväskan, till åren kommen, och vars hälsostatus jag oroar mig över. Men lite viktnedgång, och med en rejäl livrem runt magen, hänger han kanske med ett tag till.

Tänk att jag alltid ska oroa mig över vikten - inte min utan resväskans. Och av erfarenhet vet jag att det på lördag, kommer det att stå två välväxta resväskor vid ytterdörren. Och när de fram på nattkröken fått i sig både ost, kaviar, bredgott och annat smått och gott, är på gränsen till överviktiga.

Jag vet att jag vid incheckningsdisken på söndag, kommer att få se en något överviktig resväska - med rosa rosett och lapp märkt heavy - åka iväg på väskbandet. Så nu ska jag bara bestämma mig. Ska jag ta den svarta, gamla trotjänaren som börjat se sliten ut. Eller ska jag ta den stålgrå, hårdingen som måste plåstras om redan efter första resan?

Så livrem eller silvertejp, det är frågan ...:rolleyes:

larvih
2014-09-10, 21:31
Forslag: En 20 fods container (https://www.google.dk/search?q=20+foot+container&es_sm=93&biw=1920&bih=965&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=k6YQVLziKqOCzAOugIGYBQ&ved=0CE8QsAQ) og søtransport. :)

Masse
2014-09-11, 02:02
Oavsett vilken väska du väljer så brukar "livrem/spännband" runt midjan på väskan vara ett bra alternativ. Men....... ost, kaviar, bregott ...... käkar ni inte grekiskt när ni är på Tilos?

Oavsett vilket, hoppas att ni får en jättefin tur till vår favoritö. Önskar att vi vore där med er.

Ha det gott!
Masse

Monica P
2014-09-11, 05:27
Forslag: En 20 fods container (https://www.google.dk/search?q=20+foot+container&es_sm=93&biw=1920&bih=965&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=k6YQVLziKqOCzAOugIGYBQ&ved=0CE8QsAQ) og søtransport. :)
:D:D:D

sjöborren
2014-09-11, 11:45
Container ... tål att tänka på. :D:D:D


Masse! Vi älskar grekisk mat och dryck. I tre veckor äter vi oftast både lunch och middag ute. Bredgott är ett måste! Den grekiska salvan kan jag vara utan. Kanske är det bara vi som tycker om att ha ost på frukostbrödet och kaviar på äggen - från Grekland. :D))

Vi ska tänka på er under våra luncher, som du vet tenderar bli både långa och kostsamma - särskilt i trevligt sällskap. ;)

Eva L
2014-09-11, 13:29
Om du berättar vilka svenska ostar du gillar så kan kanske jag eller någon annan matintresserad komma med ett grekiskt förslag. Finns många goda hårdostar i Grekland. Admirala exempelvis är väldigt kunnig.

Eva

jan c
2014-09-11, 14:49
Om du berättar vilka svenska ostar du gillar så kan kanske jag eller någon annan matintresserad komma med ett grekiskt förslag. Finns många goda hårdostar i Grekland. Admirala exempelvis är väldigt kunnig.

Eva

Förlåt om jag kapar tråden Det rådet ser jag framemot ,har inte lyckats hitta någon Grek .ost som smakar gott på smörgås som t.ex Herrgård ,Prästost el Västerbotten.En bekant till oss ,sedan länge bosatt på Kreta ,ber alltid sina Sv. vänner att ta med lite mer lagrad ost ner .Så det tipset ser jag fram emot

Ylva A
2014-09-11, 15:09
Graviera och Kefalotiri smakar båda utmärkt även för svenska gommar lovar / Jannis

sjöborren
2014-09-11, 16:01
Låter intressant! Fungerar osthyveln på Graviera och Kefalotiri? På smörgåsen vill jag gärna ha tunna ostskivor.

Ylva A
2014-09-11, 16:09
Jaa då, osthyvel är ett måste även för grekiska frukostmackor. Testa och köp osten över disk eller på marknaden. Inte färdigförpackad i plast!
/ Jannis

jan c
2014-09-11, 18:12
Jaa då, osthyvel är ett måste även för grekiska frukostmackor. Testa och köp osten över disk eller på marknaden. Inte färdigförpackad i plast!
/ Jannis
Smaken är som ......... Men ingen av de ostar kommer upp till Sv ost .De närmaste vi kommit är Gouda Nou Nou köpt i lösvikt ,men den är lite mesig i samaken

jan c
2014-09-11, 18:14
Jaa då, osthyvel är ett måste även för grekiska frukostmackor. Testa och köp osten över disk eller på marknaden. Inte färdigförpackad i plast!
/ Jannis
Smaken är som ......... Men ingen av de ostar kommer upp till Sv ost .De närmaste vi kommit är Gouda Nou Nou köpt i lösvikt ,men den är lite mesig i smaken

Masse
2014-09-11, 18:59
Vi ska tänka på er under våra luncher, som du vet tenderar bli både långa och kostsamma - särskilt i trevligt sällskap. ;)

Tack! Ta en ouzo där på Nautilos "for absent friends"!

Vi hade hoppats att kunna smyga in en kväll till ert bord på Armenon och överraska, men två tänkta veckor som hade fungerat bra för Tilos har blivit max en vecka i höst för oss, och då blir det inte så många dagar kvar på Tilos pga färjetider. Vi får därför hitta något smidigare den här gången.

Ha det gott!
:) Masse

karinafp
2014-09-11, 19:53
Den grekiska salvan kan jag vara utan.

Vi köper Lurpak saltat till smörgåsarna. Varken grekisk eller salva, utan danskt smör. ;)

Karin

Eva L
2014-09-11, 22:27
Smaken är som ......... Men ingen av de ostar kommer upp till Sv ost .De närmaste vi kommit är Gouda Nou Nou köpt i lösvikt ,men den är lite mesig i samaken

Goudaost är holländsk och inte grekisk. Eva

jan c
2014-09-11, 22:54
Goudaost är holländsk och inte grekisk. Eva

Ja och Carlsberg öl är Dansk och tillverkad i G.........d ?

Monica C
2014-09-12, 00:18
Vi köper Lurpak saltat till smörgåsarna. Varken grekisk eller salva, utan danskt smör. ;)

Karin

fb_gilla så gör vi oxå,eller använder oss av god olivolja på brödet!

Monica:)

Admirala
2014-09-12, 10:41
Om du berättar vilka svenska ostar du gillar så kan kanske jag eller någon annan matintresserad komma med ett grekiskt förslag. Finns många goda hårdostar i Grekland. Admirala exempelvis är väldigt kunnig.

Eva

Takk for den! :D

Jeg holder faktisk på å skrive et innlegg på bloggen min om hvordan man kan finne den "riktige" melken, smøret, margarinen, yoghurten og osten i greske butikker, men den er dessverre ikke klar ennå. Det som er problemet med ost er at de greske på ingen måte er sammenlignbare med norske/svenske ostetyper, og de er liksom ikke engang sammenlignbare med seg selv, på en måte: :eek:

Her er hva jeg foreløpig har skrevet om ost i den nevnte bloggposten:

"Mens vår Norvegia, Jarlsberg, Nøkkelost etc. smaker likt uansett hvor i landet du kjøper den, er det ikke slik i Hellas. Jeg skal bruke min greske favorittost, Graviera / Γραβιερα, som eksempel.
For det første er det flere meierier i Hellas som produserer graviera. Store meierier som leverer til supermarkeder, små meierier som leverer til frittstående ostebutikker. Og alle meiereiens graviera'er smaker ulikt! Osten kan lages på kumelk, på sauemelk eller geitemelk, eller en blanding av to eller alle melketypene, i tillegg tilsetter noen løpe, noen bruker melkesyrekulturer, og slik kan jeg fortsette. Framstillingsmåten av osten gjør den til en graviera, men noen gravieraer har kort lagringstid, andre lang. Og slik er det med de fleste greske ostene: man må smake seg fram for å finne en man liker, det nytter ikke å bare "gå etter navnet". Så finn deg en ostebutikk, eller besøk en ostedisk i et supermarked hvor betjeningen har litt tid til overs, og be om smaksprøver!"

http://www.kolios.gr/gravierap.el.aspx
Denne gravieraen (sjekk lenke), er forholdsvis mild og myk, og ikke så langt unna en typisk norsk "gulost", dog med mere smak, heldigvis. Men det er slett ikke sikkert den selges over hele Hellas...

JohnS
2014-09-12, 11:20
Vi liker også ost, og noe av fordelen ved å kjøpe ost i Hellas, er at man kan gå inn på nesten hvilket som helst supermarked, gå til ostedisken og kjøpe ost i løs vekt: "4 tynne skiver av den, 4 av den og 4 av den", og på den måten få testet mange forskjellige oster, og ostehøvelen er helt unødvendig!. Selv kunne vi ikke drømme om å ta med noe som helst av matvarer til Hellas, det er så altfor mye vi ikke får tid til å smake der i løpet av våre få uker, og heldigvis er vi ikke (ennå) så fastlåst i vaner og konvensjoner at vi "må" ha den samme smaken på vår frokost som vi har hjemme....

Ylva A
2014-09-12, 11:45
Jag kan liksom JohnS inte heller förstå, att man tar med annan mat än svensk sill till Grekland. Men då gäller det firande av svenska högtider.
Admirala, du har framfört vad man behöver veta om grekiska ostköp. Bravo!
Men när vi ska till Sverige, köper vi inte med oss grekisk ost!
Ett råd: testa smaklökarna!
/ Jannis

jan c
2014-09-12, 12:24
Jag kan liksom JohnS inte heller förstå, att man tar med annan mat än svensk sill till Grekland. Men då gäller det firande av svenska högtider.
Admirala, du har framfört vad man behöver veta om grekiska ostköp. Bravo!
Men när vi ska till Sverige, köper vi inte med oss grekisk ost!
Ett råd: testa smaklökarna!
/ Jannis

Jag tror vi får skilja på 14 dgr´vistelser och om man stannat el bor längre tider .Och sedan undrar jag " testa smaklökarna" hur gör man ? Kan man lämna in dom någonstans och få det gjort?

Elisabet
2014-09-12, 13:51
Är lite nyfiken på vad du packar med förutom maten, när du lyckas få så tung väska?

Kalimera
2014-09-12, 14:20
Vi liker også ost, og noe av fordelen ved å kjøpe ost i Hellas, er at man kan gå inn på nesten hvilket som helst supermarked, gå til ostedisken og kjøpe ost i løs vektSå gör vi också alltid. Finns det lokal ost köper vi det. Smakar alltid innan. Vi brukar alltid få mycket god ost. :p

sjöborren
2014-09-12, 18:14
Vilken rolig vändning den här tråden tog - från resväska till ost. :D

Det verkar som om jag är den enda som reser med en tung resväska.

På tal om ost-diskussionen ... Jag äter mycket gärna grekisk ost. Men inte i tre veckor till frukost.

Och ni som aldrig kan tänka er ta med något hemifrån, det gäller förstås även te och kaffe.

Och svensk sill till firandet av svenska högtider ... Varför fira svenska högtider när man är i Grekland?

Och jag förstår att man inte tar med sig grekisk ost till Sverige. Den finns nämligen att köpa här.

Ylva A
2014-09-12, 18:26
Det blev visst ett ost-rån, från väskor till ost! Smaklökar kan man nog kolla om de finns på marknaden i Chania. I Ierapetra behövs de inte. ;). Sill, Janssons frestelse och snaps ingår vid de träffar vi långtidsboende på östra Kreta har 1:a advent och vid den svenska påsken. Då inbjuds även engelsmän, tyskar och holländare. Till allas glädje även med grekisk ost.
/ Jannis

karinafp
2014-09-12, 18:41
Och ni som aldrig kan tänka er ta med något hemifrån, det gäller förstås även te och kaffe.

Självklart. Det finns både te och kaffe att köpa i Grekland... Ang_elx

Karin
som aldrig tar med något ät- eller drickbart :rolleyes:

Lissi
2014-09-12, 19:00
Vi tar aldrig nånsin med oss någon svensk mat till Grekland..utom sill och kaviar till Nikoleta som present.
När vi är i Grekland äter vi grekiskt och dricker grekiskt och jag kan knappt tänka mig en frukost utan grekiskt nescafé, grekiskt bröd och ost och grekisk youghurt när jag är där....Hemma dricker jag däremot aldrig grekiskt kaffe...
Jag köper med hem grekisk honung och ibland olivolja och från Tinos ibland soltorkade tomater....Det är allt...Fast soltorkade tomater kan man ju köpa hemma också.
Förr köpte vi hem retsina i halvlitersflaskor men har slutat med det...den smakar ändå inte lika gott hemma snyft_dropsnyft_drop

Det är väl det kanske som är tjusningen med Greklandsresorna, just att det inte är som hemma.

Men vad man tar med sig eller inte är ju en högst personlig sak och ALLA måste ju få göra så att just var och ens semester blir så där härligt lyckad! Sjöborren, NJUUUt!

Lissi - 6 dagar kvar....och utan tung väska;)

jan c
2014-09-12, 19:02
Det blev visst ett ost-rån, från väskor till ost! Smaklökar kan man nog kolla om de finns på marknaden i Chania. I Ierapetra behövs de inte. ;).

/ Jannis

Vadå är ni smaklösa i Ierapetra?flabb_flab

Admirala
2014-09-12, 19:59
Jag tror vi får skilja på 14 dgr´vistelser och om man stannat el bor längre tider .Och sedan undrar jag " testa smaklökarna" hur gör man ? Kan man lämna in dom någonstans och få det gjort?

Jeg tar ikke med norsk mat uansett hvor lenge jeg er i Hellas. Det er jo så nydelig å spise maten som fins der man er, prøve noe nytt og spennende og kanskje uventet godt, og ta pause fra det man vanligvis spiser - og så kan man jo heller lengte litt etter den norske brunosten (som langtidsboende nordmenn gjerne gjør) når man er i Hellas, og lengte etter solmodne greske tomater når man er i Norge. Litt lengten er bare fint, for da smaker det ekstra godt når man spiser det igjen, synes jeg. (Skjønt, det hender at en fetaost, en krukke gresk honning og en flaske olivenolje tas med fra Hellas, det må jeg innrømme :p )

Men helt enig i at enhver selvsagt får gjøre som de vil, dette er bare min personlige mening om mine, eh, smaksløker :D

Eva L
2014-09-13, 07:22
På tal om ost-diskussionen ... Jag äter mycket gärna grekisk ost. Men inte i tre veckor till frukost.



Och jag förstår att man inte tar med sig grekisk ost till Sverige. Den finns nämligen att köpa här.

Om du inte står ut med grekisk ost i tre veckor ska du naturligtvis ta med egen. Det finns många grekiska ostar som inte går att köpa i Sverige. Exempelvis den långlagrade getosten från Sifnos som jag tycker är lika bra som parmesan. Eva

sjöborren
2014-09-13, 10:20
Eva! Första raden i senaste inlägget kunde du strukit. Det var lite lågt. Jag vill bara en sista gång tala om att jag älskar grekisk ost - men inte i tre veckor till frukost.

Jag kan också berätta att jag lyckats banta ner den hårda stålgrå resväskan till 17 kilo. Bara nu silvertejpen håller ... :eek:

I morgon bär det äntligen av till älskade Tilos. Och Lissi! Jag ska verkligen njuta! ;)

Sjöborren. bye_bye

Lissi
2014-09-13, 10:43
Och Lissi! Jag ska verkligen njuta! ;)

Sjöborren. bye_bye

fb_gilla
Ja det är nästan som i sången om gubben och gumman: När Du är på Tilos är jag på Kreta och när Du är på Kreta är jag på Tilos :D

Lissi

Eva L
2014-09-13, 11:59
Eva! Första raden i senaste inlägget kunde du strukit. Det var lite lågt. Jag vill bara en sista gång tala om att jag älskar grekisk ost - men inte i tre veckor till frukost.

Sjöborren. bye_bye

Nu förstår jag inte vad du menar. Det var ju du själv som skrev att du inte kan äta den i tre veckor och då skriver jag att ta med egen. Med egen avser jag ost från Sverige om det är det du vill ha? Samtidigt skriver du att du älskar grekisk ost så det låter lite motsägelsefullt. Är det så att det just på Tilos är ett väldigt begränsat utbud av grekiska ostar? Eva

Sunny12
2014-09-13, 12:50
I morgon bär det äntligen av till älskade Tilos. Och Lissi! Jag ska verkligen njuta! ;)

Sjöborren. bye_bye

Tänk att jag bryr mig inte alls... tung eller lätt resväska... Ost eller inte ost med...önskar ER en TREVLIG resa till fina TILOS!!

En dag ska jag dit igen!.. :)

Sunny(1,5 vecka kvar till Amorgos... tick..tack...)bye_bye

Ylvan
2014-09-13, 14:37
Det där med packning... Jag var jätteglad att jag fick ha 30 kilo med på min 3 veckors resa till Tilos förra året och inte behövde välja bort något. Naturligtvis hade ungefär hälften av det jag hade med mig kunnat lämnats hemma, så brukar det vara för mig, blir tyvärr aldrig visare när det gäller packning:rolleyes:

Jag hade satsat på silvertejpen:)

Men nu önskar jag dig (vad du en stoppat ner i väskan) en riktigt härlig resa till Tilos bye_bye

Ylva