Visa fullständig version : Saganaki
Jag o käre maken äter gärna saganaki, men den sorten som är gjord på hårdost, typ Graviera. Vi brukar skämtsamt bedöma tavernor efter deras sätt att göra en god saganaki. Jag skulle gärna vilja göra en sådan här hemma, någon som har ett bra recept?
Kalimera
2014-08-06, 20:26
Jag o käre maken äter gärna saganaki, men den sorten som är gjord på hårdost, typ Graviera. Vi brukar skämtsamt bedöma tavernor efter deras sätt att göra en god saganaki. Jag skulle gärna vilja göra en sådan här hemma, någon som har ett bra recept?Har inget recept som du önskar, men i denna tråd (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=25852) finns recept på en väldigt god saganaki gjord på feta. :p
Jag har köpt ost som heter Saganaki på Maxi för en löjligt dyr peng. ;) Det är en hårdost som man lägger i varm olja och när osten smälter får man den goda frasiga ytan.
Claes på Lesvos
2014-08-06, 21:21
Du hittar många recept på nätet om du söker på Saganaki. Fontana.se är bara ett exempel
Admirala
2014-08-07, 08:42
Her er min oppskrift, gitt meg av en kokeglad greker:
http://godgreskmat.wordpress.com/2011/01/28/tyri-saganaki/
Vi brukar köpa saganakiost med oss hem från Grekland:) Brukar fråga i affären vilket dom rekommenderar och har fått lite olika ostar med oss, men alla har varit goda:-) Testade en gång den där saganakiosten som man kan köpa här, men vi tyckte den var inte alls god:o
Riittabye_bye
Det viktigaste är ju att välja den ost man gillar. Som framgår av Admiralas sida kan den göra på många olika typer av ostar. Själv vill jag gärna ha den gjord på en riktigt lagrad ost. Har provat här hemma med extralagrad gréve och det går alldeles utmärkt. Lagrad grekisk ost går ju inte att få tag på över hela Sverige. Jag har också gjort saganaki på extralagrad gruyere men det blir säkert också mycket bra på den normallagrade.
Eva
Jag köper grekisk hårsost i grekbutiken i Hötorgshallen. Heter kefalotiri. Skärs i 1,5 cm breda skivor
Paneras i vetamjöl och sen vänds dom i uppvispat ägg.
Steks i panna i rätt hög värme , vänd på dom rätt ofta
Vill man göra ännu bärre så flambera i lite kojak
severas med citron _B-anana
Athanasia
2016-01-12, 20:15
Eller flambera i Ouzo:)
Kalimera
2016-01-13, 09:29
Eller flambera i Ouzo.Det är gott! :p
http://www.kalimera.se/bilder/saganaki-ouzo.jpg
Ouzoflamberad saganaki från Mirtos på Kreta.
Den bästa sagangi som finns är Lambi beach på Patmos
Den flamneras vid bordet! _B-ananaHelt makalöst gott....:D
vet dock inte vad dom flamberar i...
Den bästa sagangi som finns är Lambi beach på Patmos
Den flamneras vid bordet! _B-ananaHelt makalöst gott....:D
vet dock inte vad dom flamberar i...
Håller helt med dig! Alltid när vi är på Patmos måste vi åka till Lambi beach och den flamberade saganakin.
En gång gav vi dom en lång, lång tändare då vi tidigare hade sett att flamberaren hade bränt sig på armen.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1816&pictureid=18523
Birgitta
Håller helt med dig! Alltid när vi är på Patmos måste vi åka till Lambi beach och den flamberade saganakin.
Birgitta
Håller med Birgitta, den saganakin är så god!! Musiken från "stenrasslet" på stranden gör ju inte smaken sämre...
Även saganakin på To Magazaki i Nea Chora håller hög klass.
Lissi
Den ouzoflamberade saganakin från Mirtos ser FÖR gooood ut! :p Saganaki är en av mina stora favoriter.
/ Anne :)
Kalimera
2016-01-13, 20:31
Håller helt med dig! Alltid när vi är på Patmos måste vi åka till Lambi beach och den flamberade saganakin.
http://www.kalimera.se/bilder/saganaki-metaxa.jpg
Samma servitör på samma plats, och jag tror till och med att han har samma tröja på sig som nä du tog din bild. :)
De flamberar i metaxa om jag inte minns fel. Gott är det i alla fall. :p
Imorgon i samband med Ouzo test skall vi ha Saganaki test
steka en skiva kefalotiri
samt steka en skiva lagrad Västerbotten
Båda panerade i mjöl o ägg
Citron till
Väntar med stort intresse på resultatet! fb_gilla
/ Anne :)
Lagrad Greve tål inte värme lika bra som Kefalotiri. Flöt bara ut
Använder man den måse pannan vara svalare. Kefaotirin smakade och såg kanon ut. Håller mig til Kefarotiri alla dar i veckan. Nu vet ni!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.