Visa fullständig version : Min första grillade bläckfisk
Mollybus
2014-07-14, 21:29
För första gången så provade jag att äta grillad bläckfisk och det var jättegott. Gillar som många andra friterad bläckfisk men har inte provat så många andra bläckfisk-rätter. Minns en stekt bläckfisk på Folegandros som smakade bara oljigt "bläck" dvs inte gott. Men denna grillade variant...mmmm....så gott. :) Med ett glas Retsina till :D
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=152&pictureid=14088
Mmmm...ser gott ut!!.. :p
Sunny(som hittills endast ätit friterad bläckfisk)
Mollybus! Ser "gött" ut!
Jag äter gärna bläckfisk i alla former. Och bäst för mig är just den grillade åttaarmade sådan på en kolbädd, en stor bläckfisk och som meze till en ouzo. Mums i munnen! :)
Vanlig kalamari den flerarmade mindre sorten av bläckfisk är också hur god som helst men skall vara friterad så klart! Gött det med!
Bläckfisk i sitt i eget bläck är inte lika vanligt men okej tycker jag. Soupia tror jag den heter. Rätta mig om jag nu säger fel.
/Marja ;)
Sån grillad bläckfisk är bara SÅ gott!!:p:p
Bläckfisk får jag alltid äta själv för maken gillar det inte alls! Det blir aldrig nån riktig grek av honom!:D:D
Lissi
Monica C
2014-07-14, 22:30
Vår värd Stefanos på Patmos bjöd alla vi som bodde hos honom på grillad bläckfisk och ouzo,mycket gott!Annars är det de friterade små som är favoriten.Har för mig att det var ett skånskt par som oxå bodde hos honom då och som var med på kvällen,kanske några"kalimerianer":). Monica:)
Den godaste grillade har jag ätit på Kvinnokoperativet i Petra samt på en taverna som fanns där tidigare och hette The Lucky Horse Shoe samt på tavernan ovanför nudiststranden på Folegandros. Det är viktigt att den tillagas färsk och inte fryst. Eva
Kalimera
2014-07-15, 10:57
Soupia tror jag den heter. Rätta mig om jag nu säger fel.Soupia ser inte så gott ut men rätt tillagad är det mycket gott.
http://www.kalimera.se/bilder/soupia.jpg
Soupia .
Det finns även en bläckfisk som heter thrapsala som ser ut som kalamari, men som inte är lika god, och kostar mindre.
http://www.kalimera.se/bilder/thrapsala.jpg
Thrapsala.
Bilderna är tagna i saluhallen i Aten.
Mollybus
2014-07-15, 20:08
Soupia ser inte så gott ut men rätt tillagad är det mycket gott.
http://www.kalimera.se/bilder/soupia.jpg
Soupia .
Det finns även en bläckfisk som heter thrapsala som ser ut som kalamari, men som inte är lika god, och kostar mindre.
http://www.kalimera.se/bilder/thrapsala.jpg
Thrapsala.
Bilderna är tagna i saluhallen i Aten.
Fina bilder Janne.
Jag vet ju att det finns olika sortes bläckfiskar men när man sitter på restaurangen så tänker jag mig en bläckfisk som en bläckfisk dvs lite halvstor med 8 långa armar flabb_flab
Ursäkta mig om jag säger det..MEN..det ser väldigt oaptitligt ut.. inget som jag skulle välja att köpa/äta om jag såg det i en saluhall...urk!!
Ursäkta mig om jag säger det..MEN..det ser väldigt oaptitligt ut.. inget som jag skulle välja att köpa/äta om jag såg det i en saluhall...urk!!
fb_gilla
Ursäkta mig också!
Birgitta.
Jag skulle önska att alla fick smaka den grekiska maten som den serveras på Kvinnokoperativet i Petra. Med risk för att bli tjatig. Beställ in deras smårätter. Bläckfisken är mycket aptitlig och inget ni behöver vara rädda för. Eva
Kalimera
2014-07-16, 09:08
Jag vet ju att det finns olika sortes bläckfiskar men när man sitter på restaurangen så tänker jag mig en bläckfisk som en bläckfisk dvs lite halvstor med 8 långa armarDet är åttaarmad bläckfisk, som i menyerna oftast heter octopus. Det är den bläckfisken som man ser slås mot stenar. Smakar förträffligt grillad med ett glas ouzo. :p
Ursäkta mig om jag säger det..MEN..det ser väldigt oaptitligt ut.. inget som jag skulle välja att köpa/äta om jag såg det i en saluhall...urk!!
http://www.kalimera.se/bilder/bilder/oktopodi.jpg
Octopus ser inte alltid heller så aptitlig ut, men smakar nästan alltid väldigt gott.
Ja, det är tur den smakar så gott när den väl är tillagad..:)
Mollybus
2014-07-16, 10:30
Bläckfisk är lite som med musslor....man ska inte titta så noga på hur det ser ut då kan man tappa aptiten fast man vet att det smakar gott.:p
Bläckfisk, det är enligt mitt förmenande att anse såsom "Djävulens Föda"
Arne
Bläckfisk, det är enligt mitt förmenande att anse såsom "Djävulens Föda"
Arne
Från hustru Birgitta.
Detsamma säger du om blomkål, broccoli, färsk gurka, spenat, ostron, sniglar, surströmming och MYCKET mera.
På Fourni har han ett stående erbjudande från samtliga tavernaägare att få sin bläckfisk-middag gratis. Aldrig accepterat,,,
Jag tar ibland och smakar på lite bläckfisk, men har alltid funnit att det smakar INGENTING. Vilken sorts bläckfisk-meny ska jag välja för att få min smakupplevelse? Tacksam för svar.
Birgitta.
karinafp
2014-07-16, 12:08
http://i26.photobucket.com/albums/c108/karinafp/P6210271_zps21583a02.jpg (http://s26.photobucket.com/user/karinafp/media/P6210271_zps21583a02.jpg.html)
Soupia på taverna H Folia i Spoa, Karpathos.
Karin
som inte smakade...
Från hustru Birgitta.
Vilken sorts bläckfisk-meny ska jag välja för att få min smakupplevelse? Tacksam för svar.[/SIZE][/FONT][/B]
Birgitta.
Framförallt bör du välja en bra taverna som är duktiga på bläckfisk. Önskar att jag hade en bild på hur fin den såg ut i Petra. Traditionellt serverad utan dessa eviga pommes som en del grekiska tavernor envisas med att servera till allt.
Eva
Lugn Hustrun, Jag ska framöver fara till ortens slakteri att inhandla en hink eller två med slaktavfall. Då kunna Hustrun koka och steka avfallet samt detsamma avnjuta i enskildhet...
Arne
Godaste bläckfisken, Birgitta, är den som hänger på linan för mörning och som sedan läggs på kolgrillen. Avnjutes med pressad citron och ett glas ouzo (ev. fotogen dvs. raki). Säg åt Arne att det är snitsel. flabb_flab
/ Jannis
Kalimera
2014-07-16, 14:46
Jag tar ibland och smakar på lite bläckfisk, men har alltid funnit att det smakar INGENTING.Att det smakar ingenting har jag aldrig varit med om, däremot att det inte är så gott, eller att det smakar himmelskt. Det är som med moussaka som kan smaka allt mellan himmel och jord.
Först och främst ska den vara färsk, ofta är den fryst, och då ska det stå på menyn, men det är inte alltid det gör det.
http://www.kalimera.se/bilder/bilder/kalamari.jpg
Nyfångad kalamari, fiskad på Naxos i november. Såååå gott!
För att vara sådana greklandsresenärer så verkar ni ändå ganska FEGA när ni äter måste jag säga! Jag provar nästan allt grekiskt även om jag inte vet vad det är....SEN när jag ätit vet jag i alla fall om jag gillar det eller inte:eek:
Lissi - som hade missat mycket gott om inte vågat.
Men Lissi.. vilka här har sagt att de inte vågar äta diverse, det är väl mer frågan om vad man VILL äta!
Sunny(som provar det mesta utom kött, då jag är vegetarian men äter fisk och skaldjur)
Kalimera
2014-07-16, 16:19
Säg åt Arne att det är snitsel.Självklart. Rätt tillagad ser det ut som snitsel.
http://www.kalimera.se/bilder/bilder/kalamari_gemisto.jpg
Stuffed squid (kalamari) från en trevlig restaurang på Kea.
Mmm...det där måste jag prova någongång!!.. :p
Stuffed squid (kalamari) från en trevlig restaurang på Kea.
Nu fick jag ett gott skratt , för jag läste fel och läste Ikea först:D
Lissi
Men nu ska jag troligen beställa grillad bläckfisk hos Nikos och Jenny på Fourni, som gamla grillmästaren grillar och oljar in. Där om någonstans finns det mycket att välja på. Skriv ut våra tips och ta med er så hittar ni säkert en mängd nya goda rätter. :)
Grekiska smårätter (http://www.kalimera.se/grekland/mezedez.html)
Grekiska huvudrätter (http://www.kalimera.se/grekland/mat_grekland.html)
Kalimera
2014-07-16, 19:39
Ledsen Birgitta, men jag råkade editera i ditt inlägg av misstag när jag skulle svara dig, så ditt svar till Jannis försvann. :o
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.