handdator

Visa fullständig version : Vinprovning


Annlotta
2005-03-28, 15:24
Flera år har vi pratat om att besöka någon vingård, men det har aldrig blivit av. I år ska vi vara ute fem veckor, så man tycker att tiden borde räcka till. I dagsläget planerar vi att besöka Mykonos, Naxos, Paros, Syros, Ios och Santorini. Berätta gärna om ni gjort ett sådant besök och var det var. Har läst om dem på Santorini, så det ligger kanske närmast till hands.
(Har tidigare varit på det lilla bränneriet på Naxos, där den inhemska "surhutten" tillverkas.)

Arne
2005-04-01, 17:20
Santorini är en sällsamt intressant ö vad avser vinodling tillika framställning av vin. Den vulkaniska lavan som täcker hela ön skapar grogrund för en alldeles speciell sorts vinstockar. Stockarna är små, ja nästan som buskar och kryper längs marken där grenarna formar ett slags vindskydd för druvorna. Det blåser ofta och häftigt på Santorini.

Jordens rikedom på mineraler som exempelvis järn gör att druvorna får en alldeles särskild arom och sötma. Skördarna bliva dock icke så stora per hektar. Några Santoriniviner av yppersta klass är Atlantis, Kaldera och Vulcano.

Ett besök vid en eller flera vingårdar kunna med fördel kombineras med en heldagsrundtur på delar av ön. Det går också alldeles utmärkt att via taxi ta sig till en vingård.
Alla de större vingårdarna ordnar visning med ett bildspel, rundvandring i vingården samt avslutning med vinprovning. Gårdens viner finnes alltid till avsalu i gårdsbutik.
Ett helt speciellt vin är det söta röda vinet med en alkoholhalt på strax över 13 %. Icke billigt men prisvärt. När buteljen öppnas en kall vinterkväll här hemma, ja då komma Santorini själv på besök med sommarvindar och ljummen svalka i orange solnedgång.
Strax norr om Kamari finner besökaren flera mindre vingårdar, alla öppna för turister. Den största, Candava Roussos, startades redan vid tiden runt 1840 och då av italienarna. Santorini betyder "Porten till Solen" fritt översatt från italienskan.
Santo Wines är en spektakulär vingård uppbyggd kring något som leder tankarna till en senmedeltida rovriddarborg. Belägen högt och just invid stupet längs vägen mellan Thira och Athinos.

Oj Då!! Det blev lite långt, men förlåt, jag är så vinintresserad.....

Arne

Med nyss inhandlade 40 st tulpaner i blandfärger till Hustrun inför morgondagens födelsedag.

Annlotta
2005-04-01, 18:39
Tack snälla Arne. Jag blev inspirerad och kommer med all säkerhet att besöka någon av gårdarna. Som vanligt kommer vi att bo hos Paris och Julia, så vi kommer att befinna oss ganska nära.