handdator

Visa fullständig version : December 2013. Hemåt det bär...


Arne
2013-11-04, 17:21
Hemåt det bär.



Vi har nu i princip planerat vinterns resa till Södra Kreta och Paleochora.



Vi anländer till Chania den 13 December och tager två övernattningar i Nea Chora på Arocaria Hotel innan vi äntrar lunchbussen till Paleochora och Haris Studios för en månadslång vistelse därstädes.



Vi har via våra kontakter med Kalimeravänner på Kalymnos fått en översättning till Grekiska av ett dokument vi ska skicka till The Mayor (Borgmästaren) i Paleochora.



Vi vill få till en träff med The Mayor för att få höra hur Mayor ser på den Grekiska krisen i allmänhet samt hur läget är på Kreta och Paleochora i synnerhet.



Vännen Flora på Haris Studios har lovat leverera brevet till Mayors Office med vår hovsamma förfrågan om ett sammanträffande under tiden vi vistas i Paleochora.Vi har därtill bett Flora kolla upp om The Mayor är engelsktalande, enär detta förutsättes för att god dialog erhålla.



Arne har därtill läst in sig på ”Vett och etikett i kontakt med Grekisk myndighetsperson” nog så viktigt därest the Mayor vill ta emot oss.

Man sägericke ”Du” ostraffat exv…



Under tideni Paleochora ska vi enligt trivsamma Hustrun Birgitta hinna med att göra ett besök på ön Gavdos. Arne minst sagt tveksam till detta äventyr enär vindar och stormar kunna orsaka hosta och heshet samt medföra flera dagars tidsutdräkt på grund av inställd färja…



Den 13Januari far vi så åter till Chania och Nea Chora att inledningsvis taga oss härbärge på Irene Moasette Studios alternativt Arocacaria i Nea Chora. De tre sista dagarna på Kreta ska vi tillbringa på lyxiga Porto Veneciano i den venetianska hamnen. (Nilams rekommendation)



Hemresan till Umeå sker den 27 Januari från Chania via Athen till Umeå.





Livet leka



Arne och Birgitta

ricky
2013-11-04, 17:59
Ibland avundas man de där pensionärerna:)

Monica P
2013-11-04, 19:34
Arne, det är inte så farligt att träffa myndighetspersoner! Som utlänning kan du tillåta dig att inte kunna exakt grekisk etikett...
Man vet ju bara inte vilken typ den där mannen är. Här hos oss känner jag numera gubbarna mer eller mindre (ytterst få kvinnor orkar med babblandet och grälandet i kommunstyrelsesammanhang, kloka kvinnor har viktigare saker att göra...)- och vet vilka som svarar med en avmätt nick, när man hälsar, eller vilka som kramas och pussas som om man vore deras efterlängtade moster...
Tills man vet kan man ju hålla sig artigt avvaktande.
Sen tror jag inte det blir du Arne som får pussarna, men säkert Birgitta, om det är nån tåga i mannen.

zakka
2013-11-04, 20:10
Åh vad härligt att höra! December/vinternöjet är säkrat i år igen!!! klapp_klap Det är så väldigt trevligt att få "åka med er" på era resor! :) Nu väntar jag med spänning... Ha det gott tills det bär iväg!

MVH zakka

KR
2013-11-04, 20:40
Det låter alldeles underbart!
//
KR

Malina
2013-11-04, 20:53
SÅ underbart och så spännande att troligen få träffa Kyrios Borgmästare!

Masse
2013-11-04, 23:18
Ser fram emot att i vanlig ordning få följa med er på turen.
Ha en trevlig resa!

:) Masse

Monica C
2013-11-04, 23:44
Ska bli extra roligt att få "följa"med på denna resa eftersom vi åker till Kreta 31/5 och blir där i tre veckor.Har bland annat fått inspirationen till detta av era tidigare reseberättelser:)Ska luffa runt lite de första två veckorna för att sen stråla samman med våra tre barn och deras familjer den sista veckan i Vamos.
Hälsingar från ett Boden där nu snön faller.............snyft_drop
Monica:)

yannis
2013-11-05, 05:34
Det var ett önsketänkande från Arnes sida att vara borta ända till den 27 januari. 20 januari åker vi hem.
Birgitta.

Kalimera
2013-11-05, 12:05
Skulle gärna byta med er, i stället får jag följa er på avstånd, alltid något. :)

Ser fram emot era rapporter!

Netwolf
2013-11-05, 13:38
Ibland avundas man de där pensionärerna:)

Eller hur :o

Masse
2013-11-06, 00:07
Det var ett önsketänkande från Arnes sida att vara borta ända till den 27 januari. 20 januari åker vi hem.
Birgitta.

Kanske han tagit lite extra höjd för Gavdos-turen! :D

:) Masse

Arne
2013-11-06, 09:14
"Kanske han tagit lite extra höjd för Gavdos-turen! :D"

Just precis. Min utgångspunkt var att vi efter en huttrande inblåst vecka på den gudsförgätna ön Gavdos torde behöva en extravecka på Casa Venezia i Chania i den goda och ombonade miljön...

Arne

Lissi
2013-11-06, 09:38
Har ni aldrig funderat att sälja hemma och bli Kretabor för gott, men alla möjligheter till båtluff i arkepelagen som semestermål från Kreta?

Lissi

Arne
2013-11-06, 10:18
Ja du Lissi, funderat har vi nog genom åren, men vi har funnit en del tunga skäl som talar emot permanent bosättning i Grekland.

För det första: Från mitten av Juni och fram till mitten av September är det alldeles för varmt enligt vårt förmenande.

För det andra: Vi vill ogärna missa den vackra svenska sommaren här hemma. Lägg därtill att vi ju börjar bli till åren komna och vill kunna känna tryggheten i den enligt vårt förmenande utmärkta svenska sjuk - och äldrevården.

För det tredje: Vi tycker alltfort att det ekonomiska läget i Grekland är, och under lång tid framöver kommer att förbli, instabilt.

Vad som skulle kunna tala för en flytt är ju då att priserna på hus och lägenheter rasat en hel del sedan 2009 innebärande fördelaktigt inköpspris på ett boende.

Vi har ju hus här i Umeå med generande låg skuldsättning. Dryga miljonen skulle vi få efter betald reavinstskatt. Kapitaliseringen av grekboendet skulle därmed icke vara något problem. Därtill har vi ju stugan på skäret helt utan lån och med 2000 kvadratmeter friköpt tomt med havsläge.

Vid en sammantagen bedömning finner vi ändock att vårt koncept med fyra månaders vistelse i övärlden på tider som vi själva väljer nog ändå passar oss allra bäst.

Tidigare hade vi därtill Hustruns mamma att draga försorg om, men nu dog hon i början av Oktober så den faktorn är numera borta.

Arne och Birgitta

Netwolf
2013-11-06, 10:56
Tidigare hade vi därtill Hustruns mamma att draga försorg om, men nu dog hon i början av Oktober så den faktorn är numera borta.

Mina kondoleanser till er. Det är alltid svårt att mista nära och kära.

/Netwolf

Lissi
2013-11-06, 13:07
För det andra: Vi vill ogärna missa den vackra svenska sommaren här hemma. Lägg därtill att vi ju börjar bli till åren komna och vill kunna känna tryggheten i den enligt vårt förmenande utmärkta svenska sjuk - och äldrevården.


Arne och Birgitta

Klokt tänkt! Sommaren på skäret i fin svensk sommar är säkert skönare än en sommar i Grekland. Vi gillar ju också Grekland bäst vår -och höst!

Det blir kul att följa er resa!

Lissi

Masse
2013-11-06, 23:54
Har också sedan länge både övervägt och förkastat permanent boende i Grekland eller Spanien. Förutom de tre tungt vägande skälen som Arne anger ovan så har vi kommit fram till även ett fjärde skäl till att välja att hyra, och hur länge man vill hyra kan man ju välja från gång till gång.

............ För det fjärde:

Ett köpt permanent boende gör ju att man är ganska bunden till just den platsen. Motsvarande lösning med hyrt boende (långt eller kort) ger ju trots allt en större flexibilitet och frihet. Det är det som blev det tyngst vägande skälet till att vi inte kommer att äga något permanent boende utomlands. Men visst har "hemmakänslan" stor tjusning. Men den kan man ju få med långtidshyra.

:) Masse

Ylva A
2013-11-07, 13:11
Som ung ska man upptäcka världen. Runt 50 kan det vara lämpligt att investera i ett hus, om man har hittat landet, platsen och huset. Är man nära pensionsåldern, är det bäst att hyra eventuellt i långtidsavtal. Det finns massor av hus och lägenheter att hyra till bra pris just nu av förklarliga skäl. Detta är min erfarenhet. Svensk sommar kan vara OK, men bättre än kretensisk hetta.
/ Jannis

Arne
2013-11-18, 16:34
" From: floraarkalakis@hotmail.com (http://service.mail.com/callgate-6.73.1.0/rms/6.73.1.0/mail/getBody?folderId=1&messageId=MjY1MUJ7GEhyNgfGuWAgUkNmZ8SVRAoU&purpose=display&bodyType=htmlNoExternals&reloadHack0.6340890428771428=true#)
To: arne@mail.se (http://service.mail.com/callgate-6.73.1.0/rms/6.73.1.0/mail/getBody?folderId=1&messageId=MjY1MUJ7GEhyNgfGuWAgUkNmZ8SVRAoU&purpose=display&bodyType=htmlNoExternals&reloadHack0.6340890428771428=true#)
Subject: meeting with the mayor
Date: Thu, 14 Nov 2013 10:50:48 +0200


Dear Arne and Birgitta

Looking forward to seeing you soon.

We've passed on your message to the mayor and he says he will be happy to meet you when you are here, to arrange the meeting with Haris when you are ready. At the time of arranging the meeting it might be best to ask about how much English he speaks or if he will have a translator available. I know he has conducted interviews int he past and can speak enough English.

Many greetings
Flora


Ja, så noterar vi med tillfredsställelse att The Mayor är beredd att ta emot oss vid tillfälle under den tid vi vistas i Paleochora. Vi ser verkligen fram emot detta möte.

Arne och Birgitta

Britta52
2013-11-24, 09:01
Ser fram emot att få läsa era dagliga rapporter.

Arne
2013-11-24, 14:53
Jodå, dagsrapporterna kommer enligt god sed och vänja att anlända så snart vi oss på Kreta etablerat.

Vi är at moment i Tallin. Det är en tradition vi ej missar att resa till Tallin och bevista den fina julmarknaden på Gamle Turg. Vi anlände hit i morse och reser åter med nattfärjan via Åland. Ankomst tockholm måndag förmiddag vid pass 10.00.
Så återstår den dryga sjuttiomila hemresan till Umeå med Dororesor.

Hela weekendfärden betingar pris av cirka 1100 Sek pp tor. Då ingår bussresa, samt därtill tvenne övernattningar ombord med utsides hytt. Priset är enligt vårt förmenande väldigt bra.

Vi kunna därtill bunkra såväl våtvaror för småglas som piptobak till Arne. Prisläget i Tallinn är generande lågt fortfarande.

Arne och Birgitta

Alala
2013-11-24, 16:04
Jag väntar också ivrigt på er nästa resa till Kreta. Ska bli så fint att få följa med er igen. :)

Jaså Tallinn, där var jag på måndag/tisdag. Ingen jultorg dock, tyvärr bara jobb. :D

Trevlig hemresa och sen trevlig Kretaresa!

/ Anne :)

lars
2013-12-05, 19:53
Jag tror att ni kommer att se och lägga märke till krisen utan att blanda in en borgmästare.
Tala med vanligt folk (jo det kan ju borgmästare också vara), med ungdomar, gamla, affärsinnehavare etc så förstår ni snart hur allvarligt läget är.
Kreta klarar sig nog ändå relativt bra jämfört med storstäderna men även på Kreta. letar människor i soptunnor och tigger pengar. Jo det är faktiskt greker.
Vintern kommer att bli riktigt tuff för många.
Hur som helst lycka till med borgmästaren men som sagt hör också med andra.
Grekerna är ett stolt folk och erkänner inte alltid svårigheter så känn av stämningar och känslor.
Detta är min erfarenhet efter nästan 3 månaders vistelse runt om på Kreta.
lars
Kriti stin kardia mou

Athanasia
2013-12-05, 21:20
Jag tycker att det verkar väldigt spännande för A o B att få träffa den snubben...Tror att det kommer att bli ett bra och givande samtal.Och vet med säkerhet att varken A eller B är blinda för utvecklingen...

Eva L
2013-12-06, 09:20
Jag sa till en relativt ung sjuksköterska som jobbat med att vaccinera barn etc i några av världens krisområden att snart kanske ni även får åka till Grekland.

Eva

Eva L
2013-12-06, 15:54
Synd att julmarknaden i Tallinn sammafaller med vår fina Gammliamarknad här hemma. Nu missar ni den men ni kanske har mer snö där nere. Själv ska jag dit och titta på allt vackert konsthantverk och äta Souvas med kantarellsås. Det ser jag verkligen fram emot. http://www.vbm.se/sv/se-and-gora/kalendarium/julmarknad-2013.html

Eva

Netwolf
2013-12-06, 22:58
När åker vi? Jag är trött på den där Sven nu!
/Netwolf

Arne
2013-12-12, 19:12
Dagsigen att ånyo styra kosan till Kreta ,att för tredje året i rad tillbringa en vintermånad i Paleochora.. Vi avresa den 12 December från Umeå för attsedan taga oss en natts härbärge påConnect Hotel invid Arlanda.. Skyttelbuss ingår i priset tacknämligt nog,liksom bra frukost.



Förmidddagenden 13 December far vi till Kreta via Athen med SAS .Genomgående bokning.

Vi landar på Chania Airport på eftermiddagenoch taga oss genast en droska till Nea Chora och vårt förbokade HotellArocaria. Två nätter ska vi bo på dettaeminenta Hotel.



Eftertvenne dagar i Nea Chora får det vid lunchtid söndagen den 15 December bli bussturen tll Paleochora. Vi anländerPaleochora vid pass 15.30 där vännen Flora från Haris Hotel hämtar oss för denkorta färden till Haris Hotel och Studio nr 3. Vi har bokat in oss för fyra veckor därstädes till det facila priset av350 €. El och veckostädning ingår.



Viser fram emot att ånyo få träffa Haris, Flora samt Echaterina samt husetshundar Elvis och Lucy. Sen räknar vi med att vår kattfavorit Haristotteanländer till bordet vid vår studio att med hungriga ögon invänta morgon-ochkvällsmat…



Såhar vi en månad på oss att njuta av Kretas sydkust innan vi far åter till Chania för en vecka på ort ochställe. De första fyra nätterna har vi bokat in oss på Arocaria.



Desista tre nätterna har vi lyxbokat på PortoVenetiano. Lite dyrt, förvisso, men med full översikt över den Venetianskahamnen. Frukosten lär vara i en klass för sig.



Vireser hem den 20 Januari. Hemresan skermed SAS till Umeå via Arlanda. Tacknämligt nog utanfördyrande övernattning på Arlanda.



Sedanhar vi ju att se fram emot den hastigt påkallade tiodagarsresan till Kreta den19-29 April. Lägg därtill den månadslånga Majresan till Dodekaneserna medFourni, Ikaria och Samos. Höstresan är bokad,men varthärn denna resa går stårännu i stjärnorna. En månadstur blir det emellertid.



Livetleka!!



ConnectHotel Arlanda Direkt 19.00 Torsdag kväll. Nu strax ner till matsalen att spisamiddag



Arneoch Birgitta

Lissi
2013-12-12, 19:30
Härligt låter det alltihop! Ha det så himla gott!

Lissi

nickelena
2013-12-12, 19:35
Ha nu en riktigt trevlig resa! Vi är många som "följer med" er, och likt en adventskalender funderar vi på vad kommande dag ska bjuda på...

Vi njuter med er!

nickelenabye_bye

Athanasia
2013-12-12, 20:29
Ha det underbart!!!

nilam
2013-12-12, 20:53
Tevlig resa! Det ska bli lika trevligt som vanligt att följa er på resan :) Ja, jag hoppas ni kommer uppskatta frukosten på Porto Veneziano lika mycket som vi gjorde :)

// Malin

Maria/Micke
2013-12-12, 21:32
Äntligen! Önskar er en trevlig resa och det ska bli så kul att få följa er resa. _B-anana

Netwolf
2013-12-12, 22:12
Äntligen, äntligen på väg.. som en känd sång lyder :)

Malina
2013-12-12, 22:37
Ha det bra ni två!

Millie
2013-12-12, 23:16
Ser fram emot att få följa er resa till Kreta!

/Kerstinbye_byebye_byebye_bye

jukka_t
2013-12-13, 07:53
.

Trevlig resa Arne, ser fram imot att läsa dina inlägg från Paleochora och är himla nyfiken på om er "totte" är samma katt som vår Stavros :-)

Här är min bästa bild på honom:

http://i546.photobucket.com/albums/hh437/jukka_t/Kreta%20hosten%202013/DSC03976_zps204e6cef.jpg

Här ser han nöjd ut, han har precis ätit :-)

Mvh
Jukka

Netwolf
2013-12-13, 09:08
Vilken fin katt! :)

lenapg
2013-12-13, 10:49
Dagsigen att ånyo styra kosan till Kreta ,att för tredje året i rad tillbringa en vintermånad i Paleochora..



Ska bli ett nöje att följa med på er resa!:)
LenaPG och Nise

Arne
2013-12-13, 12:15
Ja, så har vi efter en mycket behaglig förmiddagstur anlänt till Athen Airport. Duggregn och halvmulet men alls ej kallt. Nu har vi trenne timmars väntan på Aegeans flight till Chania. Bagaget genomgående så det behöver vi alls icke bry oss om.

Så väntar vårt förbeställda rum på Hotel Arocaria i Nea Chora.
Middagen får bli på Nektarinas Taverna To Medefis.

Livet leka

Arne och Birgitta

dromprinsen
2013-12-13, 14:40
Ha det bäst! Ser fram emot era dagliga vardagsskildringar!

lemon
2013-12-13, 15:09
Äntligen!
Vi ser fram emot våra ställföreträdande resenärers kloka obsevationer och välskrivna rapporter.
Trevlig resa!

bocina
2013-12-13, 21:01
Härligt!
Själva måste vi vänta exakt en vecka till innan vi kommer till Plakias.
Vi hör av oss för vi räknar med en utflykt till Paleochora någon gång innan den 12 januari då jag åker tillbaka till Sthlm igen (Cina blir kvar till mars). Vore kul att träffas och klyva ett krus tillsammans.

BoCina och Bosco _B-anana

Alala
2013-12-14, 09:21
Ha nu en riktigt trevlig resa! Vi är många som "följer med" er, och likt en adventskalender funderar vi på vad kommande dag ska bjuda på...

Vi njuter med er!

nickelenabye_bye

Just precis så är det. Man behöver ingen riktig adventskalender. :D

Härligt att ni är på Kreta igen, Arne och Birgitta! Hoppas ni får det riktigt fint.

/ Anne :)

ingegerd46
2013-12-14, 10:10
Äntligen säger jag också! Vintermånaden är räddad!