handdator

Visa fullständig version : Pris på middagen


Riitta
2013-09-29, 10:20
Jag är lite nyfiken på och höra hur mycket brukar ni betala för en middag på kvällen i Grekland:rolleyes::) Vi brukar hamna runt 30 euro för 2 pers. Då är det oftast någon förrätt, middag samt öl eller Retzina till:)

Riittabye_bye

Eva L
2013-09-29, 11:04
När jag reste ensam kostade en middag för mig runt 12-25 euro men jag äter på grekiskt vis dvs tar in flera rätter och inte en förrätt och en varmrätt. Då passar det oftast bättre med tre-fyra smårätter. Perfekt om man är flera och alla vill dela på maten. Förra sommaren kostade våra middagar mellan 50-70 euro då var vi tre vuxna varav en vegetarian och ett barn. Ofta blev det nog ganska många rätter som vi delade på. Vi åt bara grekisk husmanskost och ingen internationell mat. Delade på ett krus vitt eller retsina. Nu var Skopelos en väldigt billig ö eller så har priserna sjunkit mycket mellan mina resor. Efterrätten tog vi oftast på ett café som serverade fantastiska loukomades och god glass så den är inte inräknad.

Våra luncher var kanske något billigare och då blev det oftast bare ett glas vitt vin till mig och vatten till den som körde och till vegetarianen.

Eva

Athanasia
2013-09-29, 11:12
50- 70 euro för tre låter dyrt för mig.,kan ju variera beroende på vad man väljer,,men vi hamnar oftast på 10- 15 för två,,inkl ett krus rött

Eva L
2013-09-29, 11:19
50- 70 euro för tre låter dyrt för mig.,kan ju variera beroende på vad man väljer,,men vi hamnar oftast på 10- 15 för två,,inkl ett krus rött

Med så många rätter som vi åt lovar jag att det var billigt. Dessutom åt nog treåringen nästan lika mycket som sin mor.

Eva

Riitta
2013-09-29, 11:22
Är det i Rethymnon man äter så billigt:rolleyes::) ett exempel på vanlig måltid för oss är, tex saganaki och dolmades först och sedan tex stifado på det plus drickat och det brukar sluta på runt 30 euro, lite över, eller lite under. Ibland blir det bara smårätter, men samma resultat:)

Riittabye_bye

Athanasia
2013-09-29, 11:28
lammkotletter,friterade zucchiniblommor saganaki,tzasiki,kalamaris,sallad,sougokakia..fetaost o bröd..youghurt o honung o vattenmelon efteråt och raki o ouzo,,det är billigt tycker jag(som hoppar rakin)

Eva L
2013-09-29, 11:31
Låter extremt billigt med alla dessa rätter för 10-15 euro. Det blir ju bara någon euro eller två per rätt. Var äter ni då?

Eva

Admirala
2013-09-29, 11:50
Når vi, to voksne, går ut og spiser, pleier regningen å ende på ca 35 euro, da spiser vi mezedes (mange småretter) og drikker vin. Når vi bestiller fersk, grillet fisk blir det ofte ca 10 euro mer.

Riitta
2013-09-29, 12:34
Gott och läsa Admirala, att det finns någon som finns i samma prisklass som vi:D

Riittabye_bye

Athanasia
2013-09-29, 12:34
Låter extremt billigt med alla dessa rätter för 10-15 euro. Det blir ju bara någon euro eller två per rätt. Var äter ni då?

EvaVi har många ställen i Reth som vi äter så på...mest utåt Missira

Masse
2013-09-29, 12:37
lammkotletter,friterade zucchiniblommor saganaki,tzasiki,kalamaris,sallad,sougokakia..fetaost o bröd..youghurt o honung o vattenmelon efteråt och raki o ouzo,,det är billigt tycker jag(som hoppar rakin)

Låter ju helt otroligt att springa hem det för 10-15 euro för två!!!!!!!!!!!!!!!
Dit vill jag gärna komma för att äta. Var är det och vad heter tavernan? Mums!!!!

Når vi, to voksne, går ut og spiser, pleier regningen å ende på ca 35 euro, da spiser vi mezedes (mange småretter) og drikker vin. Når vi bestiller fersk, grillet fisk blir det ofte ca 10 euro mer.

Exakt så brukar det vara för oss också. Nästan alltid mezedes. När vi hamnar på tavernor med extra omfångsrik meze-meny så brukar jag bli som ett barn i en godisbutik. Min fru får fullt sjå med att hejda mig, och när hon lyckas sisådär så brukar notan hamna på 35-40 euro. Då ingår även retsina, stor flaska vatten och ett glas ouzo (sketo) till mig. Ouzogott!

:) Masse

Athanasia
2013-09-29, 12:53
Låter ju helt otroligt att springa hem det för 10-15 euro för två!!!!!!!!!!!!!!!
Dit vill jag gärna komma för att äta. Var är det och vad heter tavernan? Mums!!!!



Exakt så brukar det vara för oss också. Nästan alltid mezedes. När vi hamnar på tavernor med extra omfångsrik meze-meny så brukar jag bli som ett barn i en godisbutik. Min fru får fullt sjå med att hejda mig, och när hon lyckas sisådär så brukar notan hamna på 35-40 euro. Då ingår även retsina, stor flaska vatten och ett glas ouzo (sketo) till mig. Ouzogott!

:) MasseLåter ju helt otroligt att springa hem det för 10-15 euro för två!!!!!!!!!!!!!!!
Dit vill jag gärna komma för att äta. Var är det och vad heter tavernan? Mums!!!!
Hör av Dig när du är i Reth ska jag visa Dig:-)klapp_klap

kari
2013-09-29, 14:44
Vi bruker oftest å betale mellom 22 og 27 euro for middagen, noen ganger mindre, 18 - 20 euro, og i blant over, men veldig sjelden over 30 :)

Vi bruker å bestille 3 - 4 forretter og deler gjerne en hovedrett, til maten drikker vi (oftest) vann + en 1/2 liter Retsina.

(sitat Admirala) "Når vi, to voksne, går ut og spiser, pleier regningen å ende på ca 35 euro, da spiser vi mezedes (mange småretter) og drikker vin"

Er det fhv høyt prisnivå i Nafplio, Admirala :confused:
- eller bruker dere å bestille en flaske rød, eller hvitvin:)

Om v i gjorde det ville regninga fort komme opp i både 35 euro og høyere for oss og :) - men vi synes Retsina smaker best til den greske maten :)

Prisnivået er forskjellig fra sted til sted/øy, men selvsagt kommer m y e an på hvilket sted du velger å spise uansett hvor du er og :)

Jeg ble bl.a positivt overrasket over prisnivået (og kvaliteten) på maten i Mastichari på Kos, da jeg var der med barnebarna (17, 13 og 10) i august.

Jeg forsøkte ;) - men det ble ikke så mange ganger vi spiste mezedes da:o,
- ungene ville gjerne ha hver sin souvlaki f.eks, og der fikk de/vi deilig LAMsouvlaki til kun7 euro :)
Lam bruker å være dyrere enn svin og kylling souvlaki, men ikke der.

- kun to av våre middager passerte 40 euro, den ene var i Kos by (45), ellers spiste vi for 35 - 37 euro og enda mye billigere da Gyros/Gyrosplate sto på menyen.
T i l maten bestillte vi en stor flaske vann + 3 cola + et glass vin til meg :)

malou
2013-09-29, 15:00
Som oftest havner regningen på +/- 20 for hovedrett, et glass vin eller øl, stor flaske vann og gjerne en kaffe. Bestilles flere retter, eks. tzatsiki eller salat som tilbehør, blir dessverre halvparten (minst) stående igjen, jeg har bare 'en mage' :D.

Eva's 50-70 euro for 3-4 personer høres slett ikke dyrt ut. Blir mer overrasket over at noen betaler veldig mye mindre per person for b å d e mat og drikke.

Prøvde forresten gyros i år. Fylt med tzatsiki, salat og prefabrikert hakket karbonade. Billig. Tzasikien var god :D.

Sunny12
2013-09-29, 15:25
Visst är detbra priser i Grekland om man jämför med Sverige,det är väl därför jag inte fokuserar så mycket på vad det kostar och inte heller lägger jag det på minnet.Bara äter och njuter..:p.. Här på Tinos har de God mat..mums!

Riitta
2013-09-29, 15:26
De kan ju knappast vara någon lönsamhet i affärerna om man tar bara några euro för så mycket mat! Det kostar ju och handla in varorna och så kanske man har några anställda också!

Riittabye_bye

Eva L
2013-09-29, 16:02
Det högre priset i mitt exempel var när någon liten fiskrätt ingick. Jag tycker att det är helt normalt att det kostar 50 euro eller däröver om man är fyra personer.
Speciellt om någon get eller lammrätt ingår.

Eva

Lissi
2013-09-29, 16:03
Nu när vi var iväg så blev det oftast middag med 3 smårätter samt tomatsallad, ett halvliterskrus med vin samt vatten. Notorna slutade oftast på ca 25 €. Smårätterna var då typ ugnsbakad aubergine med fetaost, tomatplättar och fennelballs...Man blir mätt på detta garanterat! Ibland även stekt sqash.

Billigast åt vi i Batsi på Andros där vi åt på en taverna med egenodlade grönsaker från ägarens gård. "To steki tou Leonidas" Där åt vi den godaste och största saganakin jag nånsin ätit. Tomat/gurka/lök/olivsalladen hade räckt till fyra liksom den stekta auberginen. Ett halvliterskrus till det + en flaska vatten och olivoljestekt bröd. Pris 13€! Gott som tusan och härlig miljö. Dessutom ett halvkrus vin till när man betalt! En kväll tog vi dessutom var sin vegetarisk pitagyros och då kostade allt 15€ inkl ett extra krus vin:D
Det var ett ställe där en avdelning var för "hämtmat" och med TV för de som ville och en del var tavernadel. annorlunda och mysigt men ingen utsikt över Batsi utan bara en vägg med grönska åt det hållet.

Vi tycker att vi ätit riktigt billigt denna gången. Dyraste notan (fast jättebilligt ändå),var när vi bjöd Nikoleta och hennes man Markos på Malamatenia på Tinos. Då beställde vi in horta, kalamares, ugnstekt aubergine, ostpajer (deras egna), saganaki ,tomatplättar stekt potatis,samt vin och vatten. Det var så olidligt varmt så vinet räckte med 1/2 liter. Vatten gick åt det tredubbla! Notan 39€ (exl dricks som blev riklig) Till det bjöds vi på ett stort fat med läskande honungs-och vattenmelon.

Det enda vi upptäckte blivit dyrare var grekisk sallad och ölen som båda ökat i pris med 50 cent sen i våras.

Det är sannerligen lätt att äta billigt och gott på Tinos och Andros.
Rethymno är också ett ställe vi ätiti jättebilligt och gott på, på MÅNGA ställen! Konkurrensen kanske?

Lissi

Gita
2013-09-29, 16:19
På Kalymnos och Tilos har vi ätit de billigaste middagarna, allt från 20 - 35 euro för två. De billigaste middagarna brukar vara när vi tar en eller ett par smårätter (fava, tsatziki, saganaki, zucchiniplättar, auberine i tomatsås, garides saganaki etc) och en eller ett par dagens special, ofta get eller lamm i ugn. Tar man fisk, så blir det dyrare. Jag tar dock gärna gavros, det är ganska billigt för att vara fisk. Lammkotletter brukar kosta "mycket för lite mat", så det lagar vi hemma. Feta och oliver äter vi som "mellis" på balkongen, så det äter vi inte på taverna. Nästan aldrig efterrätt, orkar inte! Dessutom så brukar man ju få melon, druvor, joghurt eller dyl "on the house".

Dagens special brukar ofta vara gott, ha bra pris och det är alltid "hemlagat" och traditionell grekisk mat.

Vi undviker allt som är markerat "fryst" och tex moussaka frågar jag alltid om det är lagat av mamma eller om det är färdigköpt, djupfryst. Kickie har lärt mig att om moussakan är i runda keramikskålar, så är det djupfryst, köpt färdigt. Tänk på det! Mammas moussaka lagas ofta i långpanna...

Eva L
2013-09-29, 19:26
Håller helt med dig Gita lammkotletterna kan man undvara men långkoksdelarna av lammet vill jag gärna ha. Åt en underbart god lammrätt där fettet och de kryddor som lammet lagats till med sakta fått droppa ner över potatisen. Behöver jag säga mer. En moussaka för mig ska helst vara tillagad av lammfärs och innehålla både potatis och kanel.

För många år sedan fanns det en restaurang som hette Stefanos i Rethymnons gränder där en av deras lammrätter fick beröm i den svenska tidskriften Allt om Mat.

Ute i Misira låg O´Fotis där kryddträdgården inte var av den här världen. När ägarna blev för gamla gick den dock i graven.

Mer närliggande matminnen har jag från Paros där jag ätit mitt livs godaste kaningryta med varma kikärter till och från Folegandros där maten i Chora inte gjorde mig besviken en enda gång. Den dansk/grekiska familjen serverade en Stifado som tillagats med finess. Matkoperativet i Petra spelade också i en högre division med utmärkta råvaror och grekisk kokkonst när den är som bäst. Kanske vi borde starta en tråd om alla härliga matminnen och strunta i vad det kostade för det finns ju ofta i minnets skrymslen.

Eva

Gita
2013-09-29, 19:57
En lyckad matupplevelse har många komponenter - hunger, sällskap, råvaror, omgivning, kryddning... :)

Måste tillägga att bland det godaste jag ätit denna sommar var ugnstekt lamm med mos gjord av potatis och vitlök som hade mojsat sig i ugnen med lammet. Och sås med sky, rödvin, balsamvinäger, örter. Hos Sakis i Parga, för en billig penning. Vilket matminne!

JohnS
2013-09-29, 21:24
Jeg er av dem som sjelden husker hvordan prisnivået er/var, men men siden jeg returnerte etter to uker på Kreta i går, har jeg ikke glemt alt ennå. prisen på vår middag varierte mellom 20 - 35 € i løpet av de to ukene. Vi spiser aldri mer enn en hovedrett, og fra 2 - 4 småretter. Jeg ser av og til når folk skriver noe positivt om greske restauranter at de nevner at det er store gode porsjoner. Vårt problem er ofte at porsjonene er for store, også når det gjelder smårettenee, slik at det er vanskelig å komponere et måltid når man bare er to. Vi har ikke tilpasset oss så godt til greske vaner at vi synes det er helt OK å la tredjeparten eller opp til halvparten av den maten vi har bestilt, bli stående igjen, slik grekerne ofte gjør.

Vi foretrekker også fersk fisk heller enn fryst, men er ikke spesielt prinsippfaste, og sjøtunge (glossa) står ofte på vårt bord, selv om den er fryst. Vi hadde et par meget gode retter av fryst sjøtunge denne gangen også. Men den norske laksen vi spiste, var fersk!!

Masse
2013-09-29, 21:42
Verkar som att en del här i tråden kan äta 4-5 personer för 35-40 euro, medan andra lyckas med samma sak på endast 2 personer.

Slutsatsen som jag drar är att den största skillnaden inte beror så mycket på vilken ort eller taverna vi besöker utan mest på vad vi lyckas stoppa i oss.

Våra vänner Arne och Birgitta rapporterar ju löpande om vad de äter/dricker och om notor för 2 personer som slutar på 15 euro. Tycker att även det bekräftar min slutsats.

:) Masse

malou
2013-09-29, 22:09
.... Arne och Birgitta rapporterar ju löpande om vad de äter/dricker och om notor för 2 personer som slutar på 15 euro. Tycker att även det bekräftar min slutsats.

:) Masse

Det er jo nettopp det - at et hovedmåltid kan koste så lite som ca 5 euro (hos nettopp dem d u nevner rapporteres vel gjerne om vin i tillegg) - har jeg aldri noen gang erfart selv. Selv utenfor sesongen høres dette ut som 'gi-bort-priser'. For noe må det jo koste med innkjøp og alle andre driftskostnader.

Admirala
2013-09-30, 07:05
Er det fhv høyt prisnivå i Nafplio, Admirala :confused:
- eller bruker dere å bestille en flaske rød, eller hvitvin:)


Vi betaler ca 35 euro enten vi er i Nafplio eller et annet sted i Hellas, og med vin på karaffel. Som det nevnes over her har det nok mer med hvilke retter man bestiller enn med prisnivået.
Som JohnS er inne på, så er det også endel mat igjen etter vi har spist ferdig, sånn sett kunne nok våre 35 euros-måltider ofte vært nok til tre personer. Men det er viktigere å ha et godt utvalg retter enn å vokte hver en euro, synes vi.

Med andre ord: Vi kunne sikkert blitt mette ved å kjøpe mat for ca 25 euro også, dersom målet var å bruke minst mulig penger. Men 10 euro er 80 norske kroner, og det er for oss ikke noe problem å betale det ekstra for å få et deilig, variert måltid som passer vår smak.

pelagia
2013-09-30, 07:20
Hei. Nettopp kommet hjem fra Kalymnos og Kos. På Kalymnos betalte vi
rundt 20 Euro for to personer på tavernaen Arcipelagos. Da var det middag, 1/2 liter hvitvin, vann, en eller to ouzo sketo og to kopper kaffe.
Vi fikk loukomades on the house hver gang vi var der.
Det ble noe dyrere da vi slo til med lammeskank på Aegean Tavern, men den var beregnet på 2-3 personer, så vi fikk med mye mat hjem. Da betalte vi ca. 40 euro, men da var det også et stort glass rødvin i tillegg til halvliteren med hvitvin, ouzo og to kopper kaffe. Og også her loukomades on the house.
Kaffe er ikke billig, men det hørte liksom med til kakene syns vi.
Uka etter var vi på Kos, hvor vi jo måtte innom Mummys Cooking. Her betalte vi ca. 25 euro for 2 forretter, fiskemiddag samt dessert (yogurt med appelsin i honning - aldeles nydelig). Vi drakk også en liter hvitvin. Det syns vi var billig.
På en italiensk resuaurant kom regningen på 44 Euro. Da fikk vi 1 forrett, 1 pizza, en ostekake, 1/2 liter hvitvin, stort glass rødvin, vann, | Irish Coffe og 1 Cappuchino. Vi fikk imidlertid rabatt med 8 euro, slik at vi skulle betale 36 euro. Rabatten ble forklart med at min mann er veldig slagferdig og skapte mye latter hos kelnerne.
Vi syns egentlig Kos var en billig øy.

Vennlig hilsen
Pelagua

Ylva A
2013-09-30, 10:25
Efter 8 dygn på Karpathos och luncher och middagar på olika tavernor har vi möjlighet att jämföra med prisläget på södra Kreta. Vanligt prisläge i Ierapetraområdet för två personer med för- och huvudrätter och ½ kg vin är c:a 20 €. Då får man alltid 1 karafaki raki och efterrätt på köpet. På Karpathos var vanligt pris 28 € för motsvarande. Då fick man efterrätt. Om vi beställde ouzo, blev kostnaden c:a 35 €. Fisken på Karpathos var färsk och fantastisk, men då blev priset 50 €.
/ Jannis