Visa fullständig version : Allas vårt Tilos
Just hemkomna från den fina ön, kan man ju bara säga: hur länge måste vi vänta för att återkomma?
Ja....till nästa år (suck) snyft_drop.
Bara en, jag säger en (1) vecka denna gång och det var för lite.
Bra hade vi det, både med väder, mat och vänlighet.
Irini kanske vi inte väljer igen, men att vi valde det berodde ju på att Annas var fullbokat med Ving.
Mike har vi träffat ändå. Han hade varit med om en, som han sa, " liten olycka" och därmed tagit in hjälp då o då, men nu var han ok.
Vill skicka en varning för Nikos Taverna, där bredvid Eleni Supermarket.
Hon skriver längtansfulla griffeltavlor, serverar dålig mat och är högst otrevlig.
Jag bad om ett maskinskrivet kvitto och hon blev arg.:eek:
När jag då sa att vi aldrig mer kommer att besöka Nikos igen, replikerade hon med: It`s your perogative, I do´nt care.
Men Tilos återvänder vi till nästa år.
OOpps, det här blev visst ett resebrev !
Ops!!:eek:..nu vart jag förvånad när du skriver att de var otrevliga på Nikos Taverna, kan inte hålla med dig där, de serverade supergod mat när jag var dit och inte var de otrevliga på något vis, tvärtom!!(jag var där i höstas)
Sunny:)
Vi gillade också Nikos och vi blev väldigt bra bemötta, dock var portionerna med mat ibland väldigt små även om maten var mycket god.!
Så synd att besöket där blev misslyckat för er del.
Lissi
Har bokmärket från Nikos taverna i boken jag läser just nu, men hade glömt vilket ställe det var. Vi åt där en kväll och tyckte det var okej, men inte mycket mer, inget ställe vi återvände till. Jag fick lite "turistfällevarning"-känsla, faktiskt. Inget otrevligt bemötande dock.
Bäst tyckte jag nog om Omonia (?) - hette det så? ouzeria, tror jag den kallades, väldigt nära torget. Väldigt god mat på restaurangen med fotbollshalsdukar vid strandpromenaden. Åt en fantastisk moussaka där. Det fanns en restaurang lite högre upp med blå staket och lerkrus på stolparna som också var trevlig.
Vi råkade ut för ett riktigt bottennapp. Minns inte vad restaurangen hette, men det var fullsatt och fullständigt smaklös mat med ärter och morötter ur fryspåse (i form och smak)... Kanske är vi kräsna. Vi vill ha rejäl mat med smak av kärleksfull tillagning.
Svårt med restaurangrekommendationer. Man tycker inte likadant, beställer fel rätt, det kanske varierar beroende på kock och råvaror (?), från år till år (?).
Generellt sett väldigt god mat på Tilos, tyckte vi.
Aina
Genomslagskraften på internet är stor, jag tycker nog att man ska vara mycket försiktig med att utfärda varningar och sågningar.
Jag håller Nikos för att vara den bästa tavernan i Livadia. Den är lite dyrare, och precis som Lissi säger, ibland är portionerna små (vilket jag f ö uppskattar, jag får alltid in tre gånger så mycket som jag kan äta annars). Men maten är, när den som bäst, mer kreativ och vällagad än det mesta annat jag fått i Livadia. T ex åt jag ett oerhört välsmakande fläskkött i citronsås i våras, med mos på Tilospotatis. Det var fantastiskt! (På en restaurang som av många anses vara bäst fick jag däremot pulvermos några dagar senare...)
Maria har jag bara sett vara trevlig och rolig mot sina gäster, man behöver bara komma över hennes översvallande amerikanska sida först.
De flesta tavernor i Livadia har sina ups and downs, tycker jag, de är ovanligt ojämna, toppen ena kvällen, betydligt sämre nästa. Men hos Nikos och Maria har jag ätit överlag godast.
Jag säger som Inkfish, det är jättesvårt att rekommendera matställen. Vi är väl de enda här på forumet som inte förstår Omonias storhet.:eek:
Tre måltider har vi ätit där. 1 gång 2004 och 2 gånger 2012. Båda resorna åt vi bättre på andra ställen. Vi kände dessutom att man helst skulle iväg så fort som möjligt för att lämna bordet till andra gäster.
Fler besök får inte Omonia av oss.
Det finns så många andra trevliga ställen att äta på.
Lissi
Fast jag älskar Omonia:D
Deras spädgris, baby pork, gourounaki, är bland det godaste man kan äta på Tilos tycker jag. De hemfaller åt den tråkiga turistkombon ris och friterad potatis, men det är de inte ensamma om. Och de är heller inte ensamma om de tråkiga frysta grönsakerna. Men själva köttet är fantastiskt aromatiskt.
Det är också bara på Omonia jag fått hemgjorda ostbollar, inte de där perfekt rundade som verkar komma från super market. Deras ostbollar är enormt goda.
Kan tillägga:
mina omdömen om maten på Tilos härrör från september förra året och maj/juni i år.
I år var standarden lägre än förra året - men det berodde sannolikt på den ekonomiska krisen. Jag kom i maj, ön var i princip tom på turister - öborna var förtvivlade.
I ett läge då man inte vet om man kanske får fyra gäster på hela kvällen, medan granntavernan åtminstone har halvfullt - då ställer man sig inte och lagar avancerade rätter på dyra råvaror. I synnerhet som man faktiskt inte har pengar till det.
Så förklarade jag för mig själv en del bottennapp jag fick in. Och konstigheter som färdiga grytbitar. Det fick jag på två ställen och har aldrig någonsin fått det i Grekland innan.
Samtidigt blir ju det där en ond cirkel. Gäster som inte är lika blöthjärtade som jag återkommer naturligtvis inte om maten inte är bra men jag återkom i regel, för jag led med restaurangägarna.
Men sedan dess har säsongen på Tilos tagit fart så jag är övertygad om att maten håller mycket högre standard igen.
Bortsett från Omonia så åt vi gott på alla ställen. Vi åt deras ostbollar också,de var goda, men jäkligt små och bara 4 st. Överallt annars i övärlden är de oftast 5-7 och större:p men det är servicen som fattas på Omonia...eller har vi jäklig otur när vi är där...eller är inte tillräckligt "kända ansikten" för att få god service.:confused:
Jag förstår tillfullo grekernas dilemma som tavernaägare, men ett leende och lite service skulle göra att jag kunde äta en djupfryst upptinad paj från Findus och ändå vara nöjd om den goda servicen var där...och på Omonia har vi, tyvärr, inte mött den....och vi är verkligen inga kräsna gäster!
Men visst, nästa resa ska vi kanske utmana ödet igen:D
Lissi
Jag blev tvungen att kolla:D...
Tror jag åt ostbollarna tre gånger och tallrikarna såg ut såhär. Sex stycken, alltså, och de var stora. (Vilket iofs kan bero på att de tänker "Oj, här kommer svenskan som äter som en långtradarchaffis igen":o)
Jag äter inte så ofta på Omonia att jag borde få "vipbehandling" som stammis, Livadia har så många restauranger och jag åt på så många att ett par tavernaägare blev oartiga mot mig för att jag inte tillräckligt ofta hos just dem. Det var rätt surt - men återigen, det var får nog skrivas på den ekonomiska krisens konto.
Men visst, jag invänder inte mot din upplevelse, jag har även hört andra som känt att de fått stångas på Omonia. Själv älskar jag dock hela känslan där.
http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/null_zpse6ef012e.jpg (http://s17.photobucket.com/user/mandalaki/media/null_zpse6ef012e.jpg.html)
Vi åt på Omonia två kvällar med mycket folk så vi har säkert haft otur!
Nu undrar man ju hypotetiskt , om man nu är de två sista veckorna på säsongen viket vi hade tänkt att vara i höst, då kanske man får äta på alla tavernorna oavsett vad man annars egentligen valt, just för att vara "rättvis".
Det måste ju vara oerhört svårt på ett så litet ställe där vissa tavernor har så väldigt mycket mer besök än andra. Jag tror SÄRSKILT när det gäller Tilos att "Kalimeraeffekten" blir stor. Vi åt gott på alla ställen och vi gillar att äta på olika ställen så mycket det går. Sen får man ju givetvis sina favoriter också som man gärna återvänder till.!:p:p
Lissi
Jag blev tvungen att kolla:D...
Tror jag åt ostbollarna tre gånger och tallrikarna såg ut såhär. Sex stycken, alltså, och de var stora. (Vilket iofs kan bero på att de tänker "Oj, här kommer svenskan som äter som en långtradarchaffis igen":o)
http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/null_zpse6ef012e.jpg (http://s17.photobucket.com/user/mandalaki/media/null_zpse6ef012e.jpg.html)
Gud så gott det ser ut. Den tallriken kräver sällskap eller att man lämnar minst hälften om det ska gå att få ner ett par eller tre rätter till. Ätandet kan vara svårt ibland om man vill äta som en grek och inte har middagssällskap.
Jag har funderat på Tilos nästa år i försäsong men det känns inte så lockande om det inte finns bra mat då samtidigt som jag förstår deras dilemma om gästerna är få. Då föredrar jag att de bara har tillagat en eller två rätter som är bra. Ungefär som det lilla stället jag åt på vid stranden på Fourni där det fanns två rätter och tanten undrade vad hon skulle bjuda på nästa gång man kom? Den kokta zuuchinin och killingen minns jag än den underbra smaken av.
Eva
Tror att du skulle stortrivas på Tilos, Eva. Lugnet i försäsong där är helt underbart.
Och vad gäller maten behöver du nog inte oroa dig. Jag tror att jag åt något gott varje dag - men allt jag åt var inte gott. Ungefär.
Lissi: just den där ojämna fördelningen på taverorna tycker jag är jobbig på alla öar, i synnerhet de mindre där det blir väldigt tydligt vilka man väljer bort:(. På Fourni blev jag snabbt stammis på Nikos och växlade ibland om med tavernorna på huvudgatan. Mot slutet av min vistelse hejdade mig ägaren på Miltos, närmsta granne med Nikos, en kväll och sa "Snälla, du KAN väl äta hos mig någon kväll också?" Han var inte det minsta otrevlig eller påstridig, bara vädjande. Så då fick jag ju göra det:o
Marianne
2013-08-31, 11:12
Vilka underbara ostbollar! klapp_klap
Sådana vill jag ha.
Jag funderar på att helt sluta rekommendera restauranger med namn. (Avråda från restauranger har jag redan slutat med.) Upplevelsen av ett restaurangbesök är personlig och beroende av tillfället (hur hungrig man är, stämning). Maten är olika från gång till gång.
Har man blivit rekommenderad en restaurang ökar det förväntningarna och så råkar man beställa något som inte uppfyller förväntningarna... Jag tror på att chansa mer och ta tillvaron som den är!
Aina
Jag funderar på att helt sluta rekommendera restauranger med namn. (Avråda från restauranger har jag redan slutat med.) Upplevelsen av ett restaurangbesök är personlig och beroende av tillfället (hur hungrig man är, stämning). Maten är olika från gång till gång.
Har man blivit rekommenderad en restaurang ökar det förväntningarna och så råkar man beställa något som inte uppfyller förväntningarna... Jag tror på att chansa mer och ta tillvaron som den är!
Aina
Håller med! Det ska man nog inte göra....fast jag har nog aldrig avrått, bara rekommenderat. Vi som nu haft "favoriter " på Tinos ska nu i september prova tavernor vi aldrig ätit på. Vi kanske har missat något stort!:o Jag tror nämligen att man äter gott på de allra flesta ställen i Grekland.
Lissi
Ja Marianne, de var rent förföriska. Alldeles rinnande och smakrika inuti.
Aina: visst är det så. Restaurangupplevelser är till stor del subjektiva. Jag tycker dock att rekommendationer är okej, men ska man såga eller varna - då ska man ha rejält på fötterna. Typ ha blivit lurad.
Själv läser jag gärna rekommendationer, om de är någorlunda detaljerade - dvs att den som rekommenderar talar om VAD som är bra. Då kan jag lättare dra slutsatser om huruvida det är något för mig. Om någon skriver att Peppes bodega på X-os har jättebra caesarsallad och pepparstek - då säger det mig däremot inget om ifall jag skulle gilla det.
Marianne
2013-08-31, 12:29
Läste i en annan tråd att någon efterlyste rekommendation på taverna.
Törs kanske inte rekommendera, men vill gärna dela med mig av det som jag längtar efter, så jag skriver väl då: "Det som jag längtar efter...", så kan man själv välja om man vill ta det som en rekommendation eller ej.
Skämt åsido, visst måste vi kunna rekommendera, det som är viktigt (för mig) är hur mottagaren läser. Man måste göra sina egna bedömningar, se och värdera om det är något för mig, innan man går in...
Ja, m u m s , d e ostebollene ser aldeles uimotståelige ut :p:p:p
- fra "nyere tid" har jeg alt for liten Tilos erfaring til å uttale meg om kvalitet :)
Vi "forsøkte" Omonia da vi var på dagtur til Tilos 18.okt i fjor, m e n da ingen hadde "vist noen interesse" for oss etter ca 10 min, forlot vi stedet,
... var "heldig" med neste sted, god service og g o d mat bye_bye
Fast jag älskar Omonia:D
Deras spädgris, baby pork, gourounaki, är bland det godaste man kan äta på Tilos tycker jag. De hemfaller åt den tråkiga turistkombon ris och friterad potatis, men det är de inte ensamma om. Och de är heller inte ensamma om de tråkiga frysta grönsakerna. Men själva köttet är fantastiskt aromatiskt.
Det är också bara på Omonia jag fått hemgjorda ostbollar, inte de där perfekt rundade som verkar komma från super market. Deras ostbollar är enormt goda.
Håller med om att ostbollarna var gudomligt goda..på Omonia..:p...var dit ett flertal gånger under mitt besök på Tilos i höstas...gillade stämningen där, avslappnat och skönt!
Andra favorittavernor blev Nautilos, Oasis och Armenon samt en taverna som låg i början av strandpromenaden innan turistbyrån, vilken jag inte minns namnet på...maten och servicen där var mycket bra.
Andra favorittavernor blev Nautilos, Oasis och Armenon samt en taverna som låg i början av strandpromenaden innan turistbyrån, vilken jag inte minns namnet på...maten och servicen där var mycket bra.
Kritikos kanske? Där har jag faktiskt inte ätit sedan för cirka tio år sedan, då låg den där Kyriakos gyrosställe ligger nu.
Eller du kanske menar Sofias - smalt ställe, alltid fullsatt?
Kritikos kanske? Där har jag faktiskt inte ätit sedan för cirka tio år sedan, då låg den där Kyriakos gyrosställe ligger nu.
Eller du kanske menar Sofias - smalt ställe, alltid fullsatt?
Hej, nej jag menar den tavernan som ligger alldeles strax efter den "lilla bron" du vet ner mot strandpromenaden, Sofias ligger ju efter turistbyrån...
Vi "forsøkte" Omonia da vi var på dagtur til Tilos 18.okt i fjor, m e n da ingen hadde "vist noen interesse" for oss etter ca 10 min, forlot vi stedet,
Servicen på Omonia har ju varit uppe till diskussion då och då under åren... Och även om det du beskriver inte kan ursäktas med följande, så vill jag ändå (igen;)) flagga lite för att Michalis, som kanske kan uppfattas som lite nonchalant och butter, har nedsatt hörsel. Det gör att han inte alltid hänger med.
Iofs tyckte jag att han verkade höra märkbart bättre när jag kom tillbaka i höstas, efter tio år. Tror att han fått sin nedsättning åtgärdad.
Sedan har han en lite speciell lite torr humor som kanske inte är den absolut mest gångbara på en restaurang. Men för mig bidrar hans personlighet till den sköna atmosfären som jag tycker att jag finner på Omonia. Avslappnat, har precis samma bild som Sunny12.
Hej, nej jag menar den tavernan som ligger alldeles strax efter den "lilla bron" du vet ner mot strandpromenaden, Sofias ligger ju efter turistbyrån...
Den första alltså, stora? Då är det nog Kritikos. Ägare Michalis är från Kreta, lång och rätt smal, glasögon, mustasch (om jag minns rätt. Kretensare brukar ha det:D)
Den första alltså, stora? Då är det nog Kritikos. Ägare Michalis är från Kreta, lång och rätt smal, glasögon, mustasch (om jag minns rätt. Kretensare brukar ha det:D)
Ja, din beskrivning på ägaren stämmer bra, väldigt trevlig och gästvänlig, kollade mina gamla anteckningar och hittade namnet på restaurangen, EETIATOPIO Restaurant de kanske har bytt namn då?
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, estiatorio, betyder restaurang. Så det finns måååånga tavernor i den kedjan:);)
Ja, som jag minns Michalis från för längesedan så var han jättetrevlig. Att jag inte ätit där sedan dess är mest en slump, Livadia har ju så många restauranger. Det får bli nästa gång:)
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, estiatorio, betyder restaurang. Så det finns måååånga tavernor i den kedjan:);)
Ja, som jag minns Michalis från för längesedan så var han jättetrevlig. Att jag inte ätit där sedan dess är mest en slump, Livadia har ju så många restauranger. Det får bli nästa gång:)
OK..jag skrev av skylten vid tavernan och sen stog det "HPINA", hmm..jag kan ju tyvärr inte grekiska..:o
OK..jag skrev av skylten vid tavernan och sen stog det "HPINA", hmm..jag kan ju tyvärr inte grekiska..:o
Ja, det du såg var Irina. En av Tilos mest anrika restauranger. Men efter att innehavaren gått bort flyttade Michalis in där med sin Kritikos i stället.
Var den gamla skylten kvar alltså? Det tror jag inte att jag lade märke till.
Ja, det du såg var Irina. En av Tilos mest anrika restauranger. Men efter att innehavaren gått bort flyttade Michalis in där med sin Kritikos i stället.
Var den gamla skylten kvar alltså? Det tror jag inte att jag lade märke till.
Intressant, ja då var den gamla skylten kvar...
Intressant, ja då var den gamla skylten kvar...Det är en ny skylt, men det är Irina du menar. Den ursprungliga Irina, som var Livadias första större taverna, var dubbelt så stor. Nu har halva resturangen byggts om till bostad, och då Michalis Kritikos tog över och öppnade förra året behöll han namnet Irina.
Ann-Kristin bye_bye
Det är en ny skylt, men det är Irina du menar. Den ursprungliga Irina, som var Livadias första större taverna, var dubbelt så stor. Nu har halva resturangen byggts om till bostad, och då Michalis Kritikos tog över och öppnade förra året behöll han namnet Irina.
Ann-Kristin bye_bye
Tack, Anki intressant info!:)
Oj, missade vi den?:eek: Då får det bli ett nytt Tilosbesök då....Bäst med 14 dagar så man hinner äta på alla ställen...ÄVEN en gång till på Omonia....Måste ju räkna ostbollarna!:D
Lissi
Det är en ny skylt, men det är Irina du menar. Den ursprungliga Irina, som var Livadias första större taverna, var dubbelt så stor. Nu har halva resturangen byggts om till bostad, och då Michalis Kritikos tog över och öppnade förra året behöll han namnet Irina.
Ann-Kristin bye_bye
Va, behöll han namnet? Det har jag totalt missat. Jag kan lova bort ett helt gäng ostbollar på att han har sin bruna träskylt med Kritikos också uppe, isåfall;)
Va, behöll han namnet? Det har jag totalt missat. Jag kan lova bort ett helt gäng ostbollar på att han har sin bruna träskylt med Kritikos också uppe, isåfall;)Inkfish, jag kunde inte låta bli att leta upp hans visitkort... med namnet Irina på! flabb_flab
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=951&pictureid=11359
Så fint det var!:)
Men kan vi inte säga att du kvistar ner och kollar det där med Kritikosskylten åt mig?;)
Vill ha det till att den sitter till höger därinne när man kommer från "vårt" håll.
Nu skrattar jag...:D
Han har Kritikosskylten i ena änden: https://www.youtube.com/watch?v=aSPyRL7pejs&list=PLxK4ViBPC2ZLN_HO1gllRfHexCA8eVfq_&index=2
Och Irinaskylten i den andra: https://www.youtube.com/watch?v=pwffOhO3YuM&list=PLxK4ViBPC2ZLN_HO1gllRfHexCA8eVfq_
Om vi har rett ut det där nu så behöver du ju inte åka och kolla, AnnkiAng_elxflabb_flab
Om vi har rett ut det där nu så behöver du ju inte åka och kolla, AnnkiAng_elxflabb_flabDet där sista läste jag inte... eller så har jag redan glömt bort det. flabb_flab
Ann-Kristin bye_bye
Annki måste ju verkligen ner ändå för att kolla att Mixalis inte flyttar om bland skyltarna.:D
Lissi - som fortfarande inte hittar resor ner nästa höst...Kollar varje dag.
Jag åt nog på alla ställen utom Nikos och stället ovanför Eleni minimarket under mina tre veckor på Tilos. Att jag inte åt på Nikos berodde enbart på att jag tyckte det var alltför trångt att ta sig in där med kryckor och det andra stället på grund av trappan. Men jag hörde bara gott om ställena från de som ätit där.
Omonia föll jag inte alls för, men det berodde varken på maten eller servicen utan på att katterna blev lite väl närgångna där. När de var på väg upp i knät när jag åt blev det lite för mycket.
Oasis blev en klar favorit för min del, kanske mest för trevliga ägarna, det var ju inte så mycket turister än när jag var där så vi fick många trevliga samtal.
Hade sett fram emot att prova maten på Sofia´s men missade tyvärr öppningen med två dagar, de var lite sena iår.
Jag blev inte missnöjd med maten någonstans utan tyckte allt som jag fick var gott.
Ylva
Annki måste ju verkligen ner ändå för att kolla att Mixalis inte flyttar om bland skyltarna.:DJust precis... och jag ska ta mitt uppdrag på största allvar.flabb_flab
Ann-Kristin bye_bye
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.