Visa fullständig version : Dakos,enkelt o gott
MetaxaHasse
2013-08-13, 11:46
En annan grek kärlek för mig är dakos...skorpa i botten med tomat,feta,oliver o olivolja..brukar salta,peppra+lite basilika o mynta.
Fontana skulle ev.ta hem rätta"skorpan"till dakos.Men det funkar med surdegsskorpa tycker jag.
Hasse
Dakos er også en av mine favoritter, selv om den noen ganger er så hard at man kan bli engstelig for om tennene vil tåle det.
(En parantes: Jeg har aldri funnet ut hvorfor dakos på deler av Kreta kalles koukouvajia, som jo betyr ugle. Noen som vet?)
MetaxaHasse
2013-08-20, 17:51
Jahapp..JohnS..det är nog bara du o jag som gillar dakos;)hoppas det finns på Tilos också:D
Hasse
Jag har aldrig testat men det låter ju gött:)
//majibye_bye
Jahapp..JohnS..det är nog bara du o jag som gillar dakos;)hoppas det finns på Tilos också:D
Hasse
Har aldrig testat dakos, men det låter som något i min smak. Verkar ha vissa likheter med spanska "pan y tomate" eller italienska "bruscetta".
Hasse kom igen om du hittar det på Tilos. Då sätter jag upp det på min önskelista.
På tal om god mat på Tilos. På Armenon hittade vi en god sak bland smårätterna. Minns inte vad den hette men den slank med när vi beställde in ett antal olika meze från menyn. En slags sallad med hackade tomater, hackad fetaost (kan ha varit hackade nötter också, men jag är inte säker) och lite annat smått o gott. Kolla in den! Supergott!
:) Masse
MetaxaHasse
2013-08-21, 09:08
Dakos är ett måste,likväl som greksallad o tzatsiki :-) åsså ett glas god retsina till...och jag ska söka fram dakos på Tilos...vända varje sten??nä..taverna upp o ner:D för att hitta...
Goa semesterkramar till er alla!Hasse
ps.nedräkning pågår 6tim.13min. ds.
Vi äter alltid dakos i Grekland ett par gånger varje resa. Vissa gånger är det lät att äta, andra gånger undrar jag också om tänderna ska hålla!
Den godaste dakos jag ätit var på taverna "Pentostratos" i Mesi på Tinos:p
Lilla mormor i köket gjorde den medan vi såg på;)
Lissi
Jahapp..JohnS..det är nog bara du o jag som gillar dakos;)hoppas det finns på Tilos också:D
Hasse Du kommer säkert att hitta det på Tilos också. Jag vet att i alla fall Nautilos har det på sin meny, och de har även många andra goda smårätter.
Ann-Kristin bye_bye
Jahapp..JohnS..det är nog bara du o jag som gillar dakos;)hoppas det finns på Tilos också:D
Hasse
Vi gillar också Dakos!!! Fick smaka det på Syros för första gången i år och det var jättegott!!! :p På en taverna där vi var såg sambon något som såg ut som en jättelik bakelse med vitt fluff och rött och svart "strössel" ovanpå. Det visade sig vara Dakos. Jättemumsigt!
MVH zakka
elisabethk
2013-08-22, 09:14
Hej!
Läser ofta att ni beställer ett antal olika meze från menyn. Jag hittar aldrig meze på menyn. Är det något man bara säger till om? Såg inte meze på t ex Armenon på Tilos. Jag vet ju att det är flera olika smårätter men går det att säga till och då få in ett antal?
Mvh
ElisabethK (som har drygt 1 v kvar till avresa till Tilos)
Du beställer bara ett antal smårätter det brukar oftas inte stå meze. Exempel på små rätter är tomatbollar, rödbetor, ostbollar, saganaki på ost eller räkor, briam (grönsaksrätt) taramosalata, ungsgratinerad feta ost med tomater fetafourni, gigantes (bönrätt) samt olika rätter av zucchini samt många fler. Alla tavernor serverar inte allt men de flesta har några rätter att välja mellan.
Eva
Ofta står smårätterna uppräknade i början av menyn, ibland under egen rubrik, t ex "Starters". Det brukar också synas på priset, som är lite lägre, att det rör sig om mindre rätter.
Så är det bara att peka ut och beställa några stycken som man endera känner till eller, vilket brukar vara kul, några som man inte har en aning om hur det smakar. Snabbt får man favoriter.
:) Masse
anneli56
2013-08-22, 12:15
Tirokafteri,dolmadakia,pantzaria, dakos,kolokithakia tiganita,gavros,saganaki...tzatsiki..listan av favoriter är lång.
Dakos brukar jag ofta göra hemma på vanligt mörkt bröd.
Man kan også be den som tar mot bestillingen om å sette sammen en meze for så mange personer man er ved bordet. Men man risikerer da å få mye mer mat enn man kan spise, det er ganske vanlig at grekerne selv setter igjen kanskje tredjeparten av maten på bordet når de er ferdige med måltidet.
Fullkornskorpor egner seg utmerket hvis man vil lage dakos hjemme.
Man kan også be den som tar mot bestillingen om å sette sammen en meze for så mange personer man er ved bordet. Men man risikerer da å få mye mer mat enn man kan spise, det er ganske vanlig at grekerne selv setter igjen kanskje tredjeparten av maten på bordet når de er ferdige med måltidet.
Det har alltid förundrat mig hur mycket mat greker lämnar på tavernan. Är född på en svensk bondgård där inget skulle lämnas kvar på tallriken och rester togs om hand. Numera måste de väl ha anpassat sina måltidsbeställningar när ekonomin inte är så god längre varken för landet eller de enskilda hushållen eller är det bara rika greker vi ser på tavernorna.
Eva
elisabethk
2013-08-22, 17:51
Hej igen!
Ja, smårätter äter vi alltid men jag trodde ni menade att det fanns något som hette Meze på menyn som gick att beställa som något färdigt ihop plock av utbudet.
Starters är ju underbart, att beställa lite olika och bara njuta. Men hade det funnits färdiga Mezetallrikar skulle det innebära att man hittade nya spännande saker att käka.
På Nautilos åt vi inte förra året, den och några fler har vi kvar att prova. Omonia, Michalis och Armenon är ju favoriter som kommer att gå i repris.
Mvh
ElisabethK (som längtar efter goda maten på Tilos)
anneli56
2013-08-22, 18:00
Man kan ju beställa pigilia,antingen med fisk eller kött.Då får man ju en hel del smårätter .
Vad gäller Dakos, har det aldrig blivit någon favorit för mig. Det har varit för stor portion och för mycket torrt och uppblött bröd. Skulle kunna ha varit gott om jag hade fått lite mindre.:) Jag får dåligt samvete när jag lämnar mat:o
Jag tycker överlag, att man får för stora portioner i Grekland och därför beställer vi oftare några "sarters", eller delar på en huvudrätt.
/Lena bye_bye
Hej igen!
Ja, smårätter äter vi alltid men jag trodde ni menade att det fanns något som hette Meze på menyn som gick att beställa som något färdigt ihop plock av utbudet.
..............................
..............................
Mvh
ElisabethK (som längtar efter goda maten på Tilos)
Visst har vi ibland hittat i menyn alternativet "Blandade meze" som vi beställt. Ibland har vi bett servitören om en mezemix på ett fat. Men det festligaste och kanske godaste i den vägen upplevde vi i mitten av 90-talet då vi tillsammans med ett annat par, goda vänner till oss, besökte Poros för en vecka.
Högt upp i gränderna i övre och äldre delen av stan hade våra vänner hittat något som vi beslöt att besöka en kväll. En familjedriven kombinerad charkuteributik och taverna. Ett fåtal bord på trottoaren och ytterligare några på en betongplatta tvärs över gatan, med utsikt över stan och bukten. Vi talade med ägaren, Dimitris, som tog vår beställning.
För var och en av oss fyra överlämnade vi motsvarande c:a 200 kr och bad honom komponera något festligt, mat och dryck. Oj oj oj. Vi fick in ett jättefat med blandade fisk- och skaldjurs-baserade meze och ett lika stort fat med d:o baserat på diverse olika sorters kött. Sallad och tzatsiki. En balja rött och en balja vitt vin, vilka under hela måltiden ständigt hölls välfyllda. När vi avnjutit detta serverades vi en liten dessert, kaffe och metaxa.
När vi efter måltiden sitter proppmätta, nöjda och glada och njuter så kommer Dimitris och vill lämna tillbaka en del av pengarna som "blev över". Vilket vi självklart vägrade att ta emot. De överlämnades istället till hans två små barn som under kvällen supportat i serveringen och diskplockningen.
En oförglömlig grekisk måltid!
:) Masse
Vad gäller Dakos, har det aldrig blivit någon favorit för mig. Det har varit för stor portion och för mycket torrt och uppblött bröd. Skulle kunna ha varit gott om jag hade fått lite mindre.:) Jag får dåligt samvete när jag lämnar mat:o
Jag tycker överlag, att man får för stora portioner i Grekland och därför beställer vi oftare några "sarters", eller delar på en huvudrätt.
/Lena bye_bye
Jag tycker inte heller att dakos är särskilt gott men jag är inte särskilt förtjust i smörgåsar med mjukt bröd. Mina favoriter bland smårätterna är zucchini i alla former, rödbetsrätter och god briam tackar jag aldrig nej till. Bönrätter med smak av citron och några ungsbakade potatisbitar med örter slinker gärna också ner. En bra taramosalala med potatis istället för bröd i kan också vara helt underbart. Tzatsiki tycker jag är en annan överreklamerad rätt
och det verkar ju älskas av många.
Eva
Monica P
2013-08-23, 10:00
På Kalymnos får man ofta "mermizeli" vid bröllopsmddagar och liknande,som inledning. Det är sallad med allt det vanliga + bitar av skeppsskorpor, traditionella stenhårda sådana, som sjömän och fiskare hade med sig på sina långa turer. Skorporna , i form av ringar, går att köpa på alla bagerier, och de är som sagt stenhårda och ska doppas i något innan man riskerar tänderna. Skulle tro att dakos också är traditionellt bakade skorpor, som väl alla kulturer har haft,i olika form, innan vi hade vanan att äta färsk fralla och sånt .
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.