handdator

Visa fullständig version : Tips på Östra Kreta, resrutt


ramses
2013-07-09, 08:53
Vi åker till Kreta 23/8, ska bo tre nätter i Plaka, det Plaka ovanför Elounda. Från 6/9 och en vecka framåt är vi i Paleochora. Under mellantiden tänker vi resa runt på östra Kreta med bil. Vill gärna ut till Donkey Island, utanför Ierapetra. Besök i Matala ,Zaros, Chora Sfakion ingår också. Tar gärna emot tips utifrån denna grova resrutt. Har någon något tips som är så där som ett "måste" att besöka? Tar gärna emot förslag.

Kalimera
2013-07-09, 13:47
När ni är i Chora Sfakion tycker jag att ni ska åka upp till Aradenaravinen och köra över den galna bron. Jag tycker att det är Kretas största sevärdhet. Resan upp är också den grymt sevärd. Loutro bör ni också besöka när ni är i Chora Sfakion. Ni kan ta er med båt till Paleochora från Chora Sfakion, men det visste du säkert redan. :)

ramses
2013-07-09, 14:25
Jo bron skulle man ju försöka malla in. Loutro har vi tidigare besökt. Båten har vi åkt med förr, tycker den är lite dyr för att frakta med en hyrbil. Vi tar resan och bensinen som en del av trippen, blir några vägar vi ej varit på förr. Tack.

Kalimera
2013-07-09, 14:31
Ett annat tips är att stanna en natt i Milia (http://www.kalimera.se/oar/kreta/milia.html) på vägen ner till Paleochora. Jag kan lova att det blir en upplevelse som ni kommer att leva på hela vintern. :)

yannis
2013-07-09, 14:51
Janne, menar du verkligen att dom ska ÅKA ÖVER Aradenabron med bil?
Har du vågat det? Jag vågade gå fram till den.:)
Förövrigt tycker jag att ni ska åka till bron. Fantastisk landskap dit och otroligt vackert när man kommer till bron.
Birgitta.

Ylva A
2013-07-09, 15:47
Janne,
Blandar du också ihop östra och västra Kreta? flabb_flab Tipsen gäller resrutt östra Kreta! Mitt förslag, Ramses, är att du tar kartan, kollar bilvägar, köper Jannes resebeskrivning för Lasiti och gör egna upptäckter. Dina upplevelser blir inte lika som mina. Men när du ändå är i Ierapetra, fortsätt till Goudouras (längst i sydost) ta upp till Ziros, Zakros, Kato Zakros och Sitia.
Räcker tiden besök småbyar en bit upp från sydkusten t.ex. Kalamafka. Jag förmodar att en av vägarna till Ierapetra går via Ano Vianos. Lockar Lasiti?
Stanna en natt i så fall.
Med önskan om en god tur till östra Kreta bye_bye / Jannis

ramses
2013-07-09, 15:56
Ja vi har Zaros som alternativ. Jag har länge velat övernatta i Milia, med det blir ju att välja inte båda på samma resa. Om vi väljer något vilket rekommenderar du?

kari
2013-07-09, 16:59
Från 6/9 och en vecka framåt är vi i Paleochora. Under mellantiden tänker vi resa runt på östra Kreta med bil. Vill gärna ut till Donkey Island, utanför Ierapetra. Har någon något tips som är så där som ett "måste" att besöka? Tar gärna emot förslag.

Om det passer når dere er i Ierapetra så er Mirtos, 14km lenger vest, veldig trivelig synes vi - var der for første gang i påsken i år :)

Kalimera
2013-07-10, 10:30
Har du vågat det? Nej, men jag jag har gått över bron. :)

Blandar du också ihop östra och västra Kreta? flabb_flab Tipsen gäller resrutt östra Kreta!Nej, jag tog fasta på att de skulle avsluta i Paleochora. :)

Ja vi har Zaros som alternativ. Jag har länge velat övernatta i Milia, med det blir ju att välja inte båda på samma resa. Om vi väljer något vilket rekommenderar du?Jag vet inte om ni hade tänkt att bo på Eleonas i Zaros, men om det var där ni tänkt bo så är där helt fantastiskt. Vi bodde där en vecka, och skulle kunnat stanna hela livet. Men om jag bara skulle stanna en natt hade jag valt Milia, för det är så himla speciellt.

ramses
2013-07-10, 11:02
Nej har kikat på Keramos, tycker Elonas blir något dyrt.
Ylva: jag förstår Jannes svar då jag skrev om vår rutt, den går västerut.

Kalimera
2013-07-10, 11:30
Nej har kikat på Keramos, tycker Elonas blir något dyrt.
Jag tror inte det blir billigare i Milia. Vi brukar alltid anteckna hur mycket vi betalar för boenden, men jag har inte den listan i denna datorn. Om jag inte minns fel betalade vi typ 65 € på Eleonas, och typ 60 € i Milia. Båda priserna inkluderar ekologisk frukostbuffé. Det är oktoberpriser.

Zaros är en mycket bra bas om man ska se omgivningarna, och en trevlig by i sig. Milia åker man till för att stanna, inte ha som bas. :)

Vi har haft en av de mest fantastiska upplevelserna i våra grekisk liv i just Milia. Att efter en god middag i stearinljusens sken sakta gå hemåt i total tystnad och titta upp mot en stjärnhimmel (finns inga lampor i Milia) som lyser så stark att man inte tror att det är sant, det kommer jag aldrig att glömma.

lars
2013-07-10, 18:51
Janne, menar du verkligen att dom ska ÅKA ÖVER Aradenabron med bil?
Har du vågat det? Jag vågade gå fram till den.:)
Förövrigt tycker jag att ni ska åka till bron. Fantastisk landskap dit och otroligt vackert när man kommer till bron.
Birgitta.

http://i214.photobucket.com/albums/cc39/larsax/IMG_0889.jpg
Agios Nikolaos

Alla sevärdheterna ligger ju på andra sidan bron, så det är klart att ni skall över.
Fotot nedan taget från andra sidan.
http://i214.photobucket.com/albums/cc39/larsax/IMG_0946_zps01318d0b.jpg

den 8:e november firas den fina kyrkan Ag Nikolaos med mässa, mat, vin i goda vänners sällskap.
Fortsätt gärna vägen ut mot havet. Ni kommer till slut till ännu en liten kyrka varifrån man har en sagolik vy utöver havet.
http://i214.photobucket.com/albums/cc39/larsax/IMG_0935.jpg (http://s214.photobucket.com/user/larsax/media/IMG_0935.jpg.html)

Efter mässan är det dags pilaffris, lamm och vin.

PS vågar man inte köra över bron så finns det ändå möjlighet att ta sig över till andra sidan Aradenaravinen.
Man får då ta stigen ned i ravinen och upp på andra sidan. Det tar tid och är svettigt, jag lovar. Ta bilen över bron i stället det tar bara 5-10 sekunder.

lars
Kriti stin kardia mou

lars
2013-11-07, 10:38
"den 8:e november firas den fina kyrkan Ag Nikolaos med mässa, mat, vin i goda vänners sällskap."

Ag Nikolaos är ju inte korrekt utan Astratigos (1400-talet), tillägnad Ärkeängeln Mikael skall det vara och dit beger vi oss imorgon..... om vädret tillåter men det ser lovande ut.
Just nu torsdag kl 11:36 vräker regnet ner och det blåser.
lars
Kriti stin kardia mou

Ylva A
2013-11-07, 12:24
Här i Koutsounari i öster har vi väntat på regnet. Det är inte roligt att vattna vecka efter vecka. I går skulle ovädret komma. Resultatet blev 3 mm. Regnet hamnade i havet och uppe i bergen. Temperaturen är fortfarande hög, +25!
/ Jannis

ricky
2013-11-07, 20:57
Ja det ser ju tryggt o säkert ut för en bilfärd över bronAng_elx

http://minoa.info/myimages/img/gorges/aradena/AradenaRotkosiltaAlh.jpg
http://www.sfakia-crete.com/sfakia-crete/aradena-problem.jpg

Kalimera
2013-11-08, 09:04
Ja det ser ju tryggt o säkert ut för en bilfärd över bronDet jag fascineras mest med Aradadenabron är ljudet som sprider sig i ravinen när bilarna kör över. Du kan se bilder och några av mina filmer från bron här... (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=28161)

yannis
2013-11-08, 09:37
Som jag sgt tidigare, jag besteg inte bron. Och kommer inte att göra det. Men vägen dit är vacker!
Birgitta.

ricky
2013-11-09, 15:11
Det jag fascineras mest med Aradadenabron är ljudet som sprider sig i ravinen när bilarna kör över. Du kan se bilder och några av mina filmer från bron här... (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=28161)

Wow vad häftigt, men jag kan redan säga nu att jag aldrig får sambon över den bron varken i bil eller till fots...
Det skulle i så fall vara om jag håller tyst om bron och bara kör ut på den utan förvarning men då är risken att semesterstämningen blir förstörd under resten av resan. Får se hur det blir?

Admirala
2013-11-09, 17:41
Jeg satt på i bilen da vi kjørte over, og det var så nifst at da vi skulle gå tilbake foretrakk jeg å gå. Det føltes mye bedre og tryggere! Og siden jeg veier en god del mindre enn en bil, VAR det jo tryggere også.... ;)