Logga in

Visa fullständig version : Några intryck från Pigadia


karinafp
2013-07-02, 09:52
Lyckades ådraga mig ett rejält skavsår redan under resan hit, så i väntan på att det ska läka har jag inte gjort några längre upptäcktsfärder. Men de kommer. ;-) Det mesta är sig likt i Pigadia, men vi ser även en hel del förändringar. Många små butiker har slagit igen och skyltarna med ATT HYRA sitter litet varstans. :( Pizzerian mittemot finns inte längre. Konditoriet vid taxitorget har transmogrifierats till ett grill house. Både Sokakis och Syrtaki in the Garden har slagit igen, så Mike's är nu allenarådande i Ulof Palmes gränd. De flesta tavernor gapar oroväckande tomma på kvällarna och folk säger sorgset att "Everything has changed". Många gator är tysta och mörka, eftersom butikerna har försvunnit och med dem gatubelysningen. Krimskramsgatan gör inte längre skäl för sitt smeknamn, eftersom nästan alla krimskramsbutiker är borta. :( Five Star Deli är sålt. Emmanuel och Sandy bestämde sig för att pensionera sig. Huset är ommålat och där huserar nu Panini, en snabbmatsrestaurang utan de kvaliteter som Five Star Deli hade. Ganska tråkig mat där numera. Nåja, det ger oss tillfällen att hitta nya favoriter. (Som taverna Pigadia nere vid hamnen. Helt underbar mat och mycket trevlig service. :))

Allt är inte sorg och deppighet, dock. På den positiva sidan har vi t ex det lilla turisttåget, to trainaki mas som invånarna säger ;), som kör turister - mest barn - från hamnpromenaden ut till Mediterranean och tillbaka. Det verkar vara mycket populärt. Themis har sålt Benissimo, men har i stället öppnat ett steak house, Eviva, på hamnpromenaden. Goda stenkolsgrillade köttbitar och på torsdagar även Live Greek Music och dans med Giannis och Giannis och ibland även med Vasilis.;) Så därför har tavernan bredvid börjat med samma Live Greek Music på lördagar... :rolleyes: Bakom Pot Pourri har vi hittat en nyöppnad butik (3 dagar gammal) där Minás från Montreal tänker specialisera sig på inhemska karpathiska produkter, bl a en olivtvål som han gör själv. Lokal olivolja i vackra flaskor - mannen som äger olivpresseriet har investerat i en buteljeringsfabrik - diverse likörer, kakor, olivträarbeten med mera. Många trevliga saker hade han, och vi önskar honom allt gott.

Tant Maritsa tar väl hand om oss och fyller vårt kylskåp med frukt och grönsaker, juiceflaskor och vatten. Kakor hittar vi på köksbordet alltsomoftast, och igår sa hon åt oss att hon har tvättdag idag, så vi skulle slänga ner vår smutsvätt i en plastkasse från balkongen, så tar hon hand om den också.

Det är varmt och soligt, men det fläktar skönt från havet. Den enda nackdelen med det är att man inte känner när man har fått för mycket sol förrän det är litet för sent. :o Så idag stannar vi i skuggan och låter huden ta igen sig. Det känns rätt bra att leva när dagens enda bekymmer är var vi ska äta middag ikväll. Ang_elx

Karin

Lissi
2013-07-02, 11:56
Låter härligt Karin!

Tråkigt när mycket slår igen. Vi upplevde faktiskt det motsatta på Tinos i maj. Mycket nyöppnat och mycket putsande och fejande. Visst, några stängda affärer också, men en del av dem hade öppnat på andra, säkert billigare, platser i stället.
MEN Detta var ju innan säsongen hade börjat, så det ska bli spännande att se hur det ser ut i september.

Ha det skönt och hoppas skavsåret läker fint!

Lissi

Riitta
2013-07-02, 12:28
Jag märkte inte så mycket av alla avstängda platserna i början av juni, men det berodde nog på att jag var nästan inte i stan på kvällarna:rolleyes: Åt en gång på Mike´s och en gång på Vasilis ställe:) Lunchen åt jag på strandtavernorna:)

Det där tåget fattar jag inte riktig vad det skall vara bra för:rolleyes:

Hoppas skavsåret ger med sig fort:)
Ha de bäst:)

Riittabye_bye

Masse
2013-07-02, 12:39
Tack för rapporteringen Karin. Alltid kul att läsa lite om vårt kära Karpathos. Förvisso också lite vemodigt att det blivit motigare för näringsställena. Jag fick för mig att det tidigare i år hördes positivt om bokningsläget för Grekland hos charterbolagen. Och K har ju en hel del charter och tycks vara mindre beroende av inhemska besökare än vad en del andra öar är. Hoppas att det inte går alltför hårt åt stan.

Ha det fortsatt gott i Pigadia!

:) Masse

Riitta
2013-07-02, 12:46
På Pelagos var det så gott som fullt varje kväll och på Sea Side fullt vid varje lunchtid:)

Riittabye_bye

Kalimera
2013-07-02, 14:31
Visst måste det vara sviter från förra året som gör att ställen har stängt igen. Eller? Jag märker ett enormt intresse för Karpathos i år. Nytt rekord faktiskt.

Krya på dig med skavsåret, och njut av Karpathos! bye_bye

Lissi
2013-07-02, 14:40
Jag märker ett enormt intresse för Karpathos i år. Nytt rekord faktiskt.


Jag tippar att årets "Kalimeraeffektresor" går till Karpathos, Tilos, Leros, Amorgos och Kythera :D:cool:.....å så några till Tinos förhoppningsvis.;) Det är ju helt naturligt att många blir nyfikna på öar det skrivs mycket om och det är ju jättebra!

Lissi

Maggy
2013-07-02, 14:51
Jag har "hittat", och bokat till Tilos, tack vare Kalimera... _B-anana




bye_bye/Maggy

Eva L
2013-07-02, 14:54
Skopelos tror jag också kan dra nytta av effekten.

Eva

karinafp
2013-07-02, 23:16
Det har inte varit fullt på Pelagos de kvällar vi har varit där. :( Inte fullt någonstans, tyvärr. Och de jag har pratat med säger att de där procenten resor som ökar till Karpathos verkar mest gå till AI-hotellen, så det är inte till någon större nytta. Hamnpromenaden är ganska tom på kvällarna, och vid midnatt har de flesta stängt. Nu i kväll satt det två personer på La Corte... Alla hoppas att det kommer att bli mera fart nu i juli och augusti. Lilla tåget är mycket populärt, Riitta. flabb_flab Både vuxna och barn åker fram och tillbaka. Jag gillar tåg, så endera dagen sitter även jag där. Men jag avstår nog från att vinka... bye_bye

yannis
2013-07-03, 04:26
Det är SÅ synd att det dyker upp All Inclusive här och där i grekiska ö-världen! :mad::mad::mad:
Birgitta.

Thira
2013-07-03, 08:15
Det är SÅ synd att det dyker upp All Inclusive här och där i grekiska ö-världen! :mad::mad::mad:
Birgitta.

Det håller jag verkligen med om Birgitta!!! :mad:

Riitta
2013-07-03, 08:16
Karin, jag tror att det är lite "mellansäsong" på Karpathos nu:) Många återvändare var där i Maj, början av juni och kommer ju tillbaka i September:)
Italienarna och Fransmännen kommer i Augusti:)

Vem är det som kör det där tåget:)

Riittabye_bye

Kalimera
2013-07-03, 08:17
Hamnpromenaden är ganska tom på kvällarna, och vid midnatt har de flesta stängt.Så märkligt. :confused:

karinafp
2013-07-03, 11:18
Karin, jag tror att det är lite "mellansäsong" på Karpathos nu:) Många återvändare var där i Maj, början av juni och kommer ju tillbaka i September:)
Italienarna och Fransmännen kommer i Augusti:)

Vem är det som kör det där tåget:)

Riittabye_bye


Jo, men jag brukar ju vara här den här tiden och har aldrig sett det så tomt. :( Många är ordentligt oroliga för framtiden, så det är mer än bara "mellansäsong". Italienarna är här, men de har AI och får morgonunderhållning på stranden. :D Vet inte vem som kör tåget, men ska fråga. ;)

Karin
som ska stappla uppför backen till närmsta pool nu när Fred äntligen har slutat jobba. Igår kväll fick han ett rush job precis när vi hade beställt middag, och eftersom Flisbos inte har wifi, fick han rusa iväg till närmsta ställe med internet och lämna mig ensam vid bordet. Det tog en timme innan han var tillbaka... :(

Riitta
2013-07-03, 11:21
Fråga du:) Åt du upp Fred´s mat då också;):p
Ha de gott vid poolen:)

Riittabye_bye

Monica C
2013-07-03, 18:06
Det är SÅ synd att det dyker upp All Inclusive här och där i grekiska ö-världen! :mad::mad::mad:
Birgitta.
Håller med dig Birgitta i detta.
Monica:)

karinafp
2013-07-03, 18:07
Åt du upp Fred´s mat då också;):p

Haha, nej jag hann be kyparen vänta med maten.

Masse
2013-07-04, 21:50
Hamnpromenaden är ganska tom på kvällarna, och vid midnatt har de flesta stängt.

Ganska tyst vid midnatt tycker jag nog alltid det har varit de gånger jag varit där, liksom på de flesta håll i Grekland. Men om det känns öde även tidigare så är det ju tråkigt.

Den här gamla schablonen om att medelhavsfolken har så väldigt sena kvälls-/nattvanor tycker jag på senare tid har förlorat sin riktighet. Visst äter man middag senare än vad vi gör i Norden, men så mycket rumlande efter midnatt tycker jag inte att man märker vare sig i Grekland, Spanien eller Italien om man inte är i de större städerna eller turistorterna.

:) Masse

Eva L
2013-07-05, 10:06
Grekiska club och diskotekliv börjar sent oftast kommer folk dit först vid tvåtiden på natten. Så var det även på Skopelos förra året. Det här är nöjen som jag själv har passerat bäst före datum för och som främst vänder sig till greker och inte bara till turister. Clublivet har säkert påverkats av krisen då grekerna har mycket mindre pengar att spendera på nöjen.

Eva

Masse
2013-07-05, 16:41
Grekiska club och diskotekliv börjar sent oftast kommer folk dit först vid tvåtiden på natten. Så var det även på Skopelos förra året. Det här är nöjen som jag själv har passerat bäst före datum för och som främst vänder sig till greker och inte bara till turister. Clublivet har säkert påverkats av krisen då grekerna har mycket mindre pengar att spendera på nöjen.

Eva

Jo självklart är det sådana tider som gäller för club- o disko-liv, oavsett land. Det jag tänkte på var mera vanliga restauranger och tavernor, vilket är det som är dominerande längs hamnpromenaden i Pigadia.

:) Masse

Eva L
2013-07-06, 12:03
Jo självklart är det sådana tider som gäller för club- o disko-liv, oavsett land. Det jag tänkte på var mera vanliga restauranger och tavernor, vilket är det som är dominerande längs hamnpromenaden i Pigadia.

:) Masse

Jag vet inte hur det är på Karpathos nu men förr låg ställena där man roar sig och dansar på natten utanför stan. En club besökte jag tillsammans med dottern och hennes grekiska vänner låg relativt nära stan. Tavernor är ju något helt annat och där är det normalt ganska stilla efter midnatt. På Skopelos var det kvar lite folkliv på några caféer runt midnatt och då var det mest greker som var där.

Eva

karinafp
2013-07-07, 14:49
Promenerade längs stranden igår, från Limanaki och inåt. Det är verkligen inte mycket folk. Den enda biten med näst intill fullbelagda solsängar är den som annekteras av Alimounda Mare. Idag åkte vi ännu längre ut, till Minos Beach. Näst intill tomt där också. "All fucked up", sa ägaren. Vi frågade hur beläggningen var på hotellet och fick till svar att igår var första dagen som det var fullbelagt. "May, June all fucked up. July better." Får hoppas att det kommer fler turister under de månader som är kvar av säsongen.

Annars har vi det bra. Mår gott, äter gott. Varmt är det, men hittills har det fläktat skönt. Igår kväll kändes det riktigt kyligt och folk satte på sig koftor och jackor. Idag åker tant Maritsa till Rhodos för en operation. Vet inte vilket slags, men hon pekar på magen när hon berättar. Själv tror hon att hon kommer att vara tillbaka i god form på tisdag, men vi är oroliga. Hon är ju trots allt 77 år, gumman. Vi har i alla fall fått våra förhållningsorder och ett akutnummer vi kan ringa om vi får problem; vi är de enda gästerna hon har. Så vi hoppas allt går bra och sköter oss själva tills vidare.

Karin

Golfareninsweden
2013-07-07, 16:48
Kul att läsa. Vi är också just nu i Pigadia.. Vi bor på Parasol, ett bra hotell med trevlig personal och mat. Det är första gången vi är på Karpatos. Hamnpromenaden är trevlig. Vi åt på Orea igår och gillade det verkligen. Annars har vi bara hittills varit på stranden nedanför hotellet.

Tjingeling från oss

Christian&Ingela

karinafp
2013-07-08, 17:23
Och nu har vi provåkt det lilla tåget. Det avgår varje hel timme utom avgångarna 14, 15 och 16 eftersom de tiderna under juni, juli och augusti "does not exist" enligt den lilla pamfletten vi fick. ;) Nåja, vi siktade på åttatåget, så vi kunde gå och äta middag efteråt. Det satt ingen på tåget, så jag frågade föraren om det verkligen skulle gå ett klockan åtta, men han sa bara po-po-po, det är ju tio minuter kvar! Nåväl, vi äntrade vagnen och väntade. Och väntade. Och väntade. Men det kom inga fler som ville åka, och föraren tittade menande på oss vid ett flertal tillfällen. Tio över åtta stängde han av motorn och gick därifrån, förmodligen i hopp om att vi skulle tröttna och kliva av. Men det stod inget i pamfletten om att det skulle krävas ett minimiantal passagerare, så vi satt kvar tills han kom tillbaka fem minuter senare. Då tog han en vända runt och kollade att alla dörrar var ordentligt låsta och sedan gick han äntligen och hämtade lilla biljettapparaten och lät oss köpa tre biljetter à 4 Euro. Motorn startades, visslan tjöt och vi for iväg längs hamngatan, bara vi tre i ett alldeles eget tåg... flabb_flab

Utefter vägen stod folk och vinkade, kända som okända. Vasilis stod utanför Eviva, och på Pelagos hade inte musiken börjat ännu, så där vinkade hela familjen Panaretos med vänner glatt åt oss. bye_bye Det var riktigt trevligt att åka där i sakta mak, trots att vi redan hade åkt samma sträcka med Vasilis tidigare på dagen. Man ser betydligt mer från tåget. Och så går det långsammare... Ang_elx Färden gick utefter strandvägen ända bort till Mediterranean, där vi vände och for tillbaka. Då och då tjöt tågvisslan; ibland skriade tåget som en åsna. Hundar sprang efter och skällde. Barn sprang efter och vinkade, de som inte rent av åkte skateboard eller rullskridskor. Tillbaka hela hamnpromenaden, förbi en mängd kända ansikten på tavernor och barer. :rolleyes: Vände ute på hamnplanen för att köra tillbaka och parkera nedanför kyrkan. Då var klockan nästan nio, och nu stod där en stor grupp människor som ville åka med nästa tur.

Trots att färden var skumpig och sätena hårda, tycker jag att det var en trevlig tur med en hel del utvecklingspotential. Jag skulle önska att det fanns möjlighet att hoppa av utefter vägen, för att kliva på igen någon tur senare. Och någon form av turistinformation under resans gång skulle inte heller skada. Och mjukare säten... :o Men det var kul!

Karin
en erfarenhet rikare

karinafp
2013-07-08, 17:42
Och så har jag varit till tandläkaren! Råkade tappa en gammal plomb vid intagande av en sallad. Dagen därpå gick vi förbi en tandläkarmottagning där dörren stod på glänt, så jag gick in och frågade om hon hade tid att hjälpa mig. Nej, inte direkt, men om jag kunde komma tillbaka på kvällen så kunde hon ta sig an min mun. Så på kvällen gick jag dit. Hon konstaterade att det är mer som behöver göras med den tanden, och det finns det inte tid till, men en tillfällig fyllning kunde hon sätta dit. Sagt och gjort, hon borrade rent hålet och fyllde igen det. Sedan frågade hon varifrån jag kommer och vi pratade en stund. När jag till slut frågade hur mycket jag skulle betala, fick jag svaret: Nej, inte ska jag ha något för det; det var så trevligt att träffas! flabb_flab

Karin
ytterligare en erfarenhet rikare...

Masse
2013-07-08, 21:53
Nu får vi hoppas att du har fyllt skadekvoten för den här gången Karin! Både skavsår och trasig tand på samma resa.:( Men tandläkarräkningen gör ju att man kan överväga att finansiera framtida Karpathosresor genom att förlägga all sin tandvård ditner. Ang_elx

Ha en fin fortsättning på Karpathosvistelsen!
:) Masse

Kalimera
2013-07-09, 13:08
Men det var kul!Tack för det skrattet! flabb_flab

camarina
2013-07-10, 19:29
Roligt att läsa dina intryck varje dag. :):)var på karpathos 2 v maj-juni och känner igen det du skriver om. Lunchade mycket på seaside å på kvällarna var vi på pelagos. Trivs väldigt bra på karpathos och detta var min 4:e gång på ön. Precis som du skriver är det fler butiker som stängt sen första gången vi var där. Tåget missade vi eller helt enkelt hade det inte börjat köra när vi var där. Ha det fortsatt bra. bye_bye

karinafp
2013-07-12, 14:30
Tack för vänliga kommentarer, det är trevligt att se att man bli läst... ;)

Tant Maritsa är tillbaka från sjukhuset. Hon har ont, men jobbar siga, siga... när hon upptäckte att vi har köpt nya klädnypor och spänt ett nytt klädstreck över hörnet på balkongen, talade hon uttryckligen om, med hjälp av de få engelska ord hon kan, litet italienska, grekiska och kroppsspråket, att vi absolut inte skulla hålla på och handtvätta. Släng ner tvätten från balkongen, bara! ;)

Meltemin har blåst i flera dagar nu. Maritsa grinar illa och säger "many wind... balkoni bam!" Och "bam!" låter det litet varstans i staden när man går ut på balkongen på nätterna och lyssnar. Visa av tidigare meltemis har vi lärt oss hur vi ska gillra upp balkongdörrarna så de inte blåser igen, samt att plocka undan allt flyttbart innan vi går och lägger oss. Fast vi missade en papperskorg ;), som hade vandrat in i sovrummet under natten. Meltemin hindrar oss från att gå till stranden. Freds arbete hindrar oss från att ta oss till någon strand som ligger i lä. Så för att sola och bada går vi upp till Hotel Regina och lägger oss vid poolen några timmar. Om Fred skulle få ett brådskande jobb är det ju bara att gå nerför backen till Blue Sky ca 200 m därifrån. På eftermiddagarna har det varit oroväckande tomt där, men nu har vi gått dit flera förmiddagar i rad för att mötas av en bassäng full av simskolebarn. Jättekul att se de små i sina oranga badmössor tumla omkring i vattnet.

Det har börjat komma fler turister till ön; igår kväll var det riktigt märkbart. Mer folk på gatorna, nästan fulla restauranger, även om restauratörerna inte riktigt vågar andas ut. Det har varit för dåligt, för länge. Apropå restauranger så gjorde vi en trevlig upptäckt igår. Från en supermarket fick vi en rabattkupong som skulle ge oss 10 % rabatt på restaurang Mamma Maria. Vi har undvikit den såsom varande en typisk, tråkig turistrestaurang med det vanliga turistutbudet. Men vi hade pratat med huvudkyparen Nikos ett par dagar tidigare och fått höra att de har fått en ny kock, och då vi inte kunde ge oss iväg alltför långt eftersom Fred väntade på ett jobb som skulle komma in närsomhelst, gick vi i alla fall dit igår. Den gamla turistmenyn fanns visserligen kvar, men dessutom hade de ett flertal mycket intressanta specialrätter, framför allt på fisk- och skaldjurssidan. Vi provade ouzo meatballs, välkryddade köttbullar i en gul, len, UNDERBAR sås och bestämde att hit ska vi gå igen! Jag tog en annan specialare, pork teriyaki, som också var helt superb. Nikos berättade att kocken gärna tar upp specialbeställningar om det är något särskilt vi vill äta. Känner vi för biff Stroganoff eller så, är det bara att säga till! :p Det var riktigt roligt, inte minst för Nikos' skull. Han förtjänar att jobba på en bra restaurang. :)

Idag håller vi oss borta från solen igen. Förhoppningsvis blåser det mindre i morgon så vi kan ta oss till stranden. Lördagar brukar vara jobbfria för Fred, dessutom. :cool: Några mer fantasifulla planer har vi inte för ögonblicket. Vi bara har det bra. bye_bye

Karin
som undrar varför benen aldrig blir lika bruna som ryggen... :confused:

karinafp
2013-07-13, 17:25
Idag tog vi oss äntligen en dag på stranden. :D Det blåser fortfarande, men inte alls lika mycket som förut. Strandsängarna var fyllda till ungefär 3/4. Många italienare, men vi hörde också mycket norska och svenska. Härliga vågor, så vi låg i vattnet och guppade länge, länge. Lunchen intogs på Lotus. Tidigare hette det Karpathos Barbeque och hade en spännande meny med många roliga smårätter. Nu är det bara ett helt vanligt snabbmatställe med det vanliga utbudet av sallader, smörgåsar och hamburgare. Tyvärr. Vi tog varsin ostburgare, som var helt okej, men man hade ju hoppats på något annat. Till maten drack jag i alla fall för första gången en Fix Dark. :cool: Den var inte dum!

Ikväll spelar Master Tempo på Fever. _B-anana Hade Skrikis varit här, skulle vi definitivt ha gått dit, men herrarna i familjen är minst sagt måttligt intresserade av discomusik... :( Så i stället får det bli Pelagos. Bra det också, men annorlunda. ;)

Karin
som tänker slå herrarna i minigolf innan middagen Ang_elx

roggan
2013-07-13, 21:24
Längtar ner redan nu,men åker först 8 aug.En liten fråga,har varit på Karpathos 2 ggr tidigare o åkt runt o hittat alla små pärlor.Men om man vill bada i en pool i Pigadia? Var gör man det?

camarina
2013-07-13, 22:04
Hej du har en kommunal pool helt ok bredvid electra beach ovanför stranden vid electra. Prova den.

camarina
2013-07-13, 22:07
Vi provade också en fix på seaside helt ok men mythos är mythos. När jag läser dina inlägg så känns det som jag är där. Men nu får jag längta tills nästa år.

Mikke
2013-07-14, 00:39
Trevliga och väl skrivna iakttagelser med personlig touch, Karin!!
Kul med lokala direktrapporter/berättelser där intrycken är färska när dom skrivs ner.
Mikke

KR
2013-07-14, 08:21
Kul att få följa med!
//
KR

Kalimera
2013-07-14, 10:02
Härligt att det börjar komma fler turister. Tack för dina rapporter Karin! klapp_klap

karinafp
2013-07-14, 10:27
Men om man vill bada i en pool i Pigadia? Var gör man det?

Hotell Regina har en stor, fin pool som är öppen 10 - 18. Utgå från kompasstorget och gå uppåt med havet i ryggen, passera kyrkan så har du Regina på vänster hand. Om du utgår ifrån taxitorget, står du med supermarketen i ryggen och går den vänstra gatan uppför mördarbacken, mot trafiken. Då kommer du direkt till Regina i slutet av det andra kvarteret.

Hej du har en kommunal pool helt ok bredvid electra beach ovanför stranden vid electra. Prova den.

Det är Nisiàs pool. Fast de har angliserat namnet till Island Pool Bar. ;) Också trevligt, men mindre pool och kallare vatten, av någon anledning. Färre stolar, vilka alltför ofta är bokade sedan arla morgonstund av holländare. :( Extremt blåsigt är det nästan alltid där, så man får surra fast sina tillhörigheter ordentligt. Läget och utsikten helt fantastiska, dock. Om man undviker att se till vänster där betongblocket Alimounda Mare skymmer sikten...

Idag har jag hyrt bil för en vecka, till att börja med. Fred är färdig med dagens arbete, så nu ska vi packa badkläder och kartor och ge oss iväg. bye_bye

Karin
som vann minigolfen... :cool:

Äpplet
2013-07-14, 13:50
Hej!
Är ny här på Kalimera och ska åka till Karpathos, Pigadia för första gången i augusti! Längtar!!
Har dock fått ett par frågor efter att kollat runt här på forumet. Är det olidligt blåsigt? Vill inte behöva hålla i solhatten hela tiden :-). Och hur är det på kvällarna? Läste något om att folk tog på sig tröjor?? Har varit i Grekland förut, fast på andra öar och där var det inget behov av tröjorna alls. Vore väldigt tacksam om du kunde berätta lite om priserna där nere. Tvårätters på en taverna? En bekant hade varit där nyligen och berättade att grekisk mat ute var dyrare än hamburgare och annan 'europeisk' mat..Brukar ju nästan vara tvärtom. Finns det bra, 'genuina' grekiska tavernor i Pigadia, där vi kommer att vara? Har varit på Zakynthos, Kalamaki förra året och där var det nästan bara ställen med 'turistmat', jättetrist.

karinafp
2013-07-14, 17:10
Sånt vet man aldrig i förväg. Ibland blåser det mer, ibland mindre. Tro mig, du vill inte vara här om det inte blåser; då är det som att gå omkring i ett våtvärmande omslag och huden blir russinskrynklig på en liten stund. ;) "Olidligt" blåsigt har jag aldrig varit med om, även om det kan friska i ibland. Det beror på Meltemin, när den tar i som värst, och det är inte enbart på Karpathos den blåser... :rolleyes: Tröja behövde jag en kväll i mitten av juni ett år. Nu är vindarna varmare.

Tvårätters äter man inte i Grekland. Ang_elx Man beställer flera små rätter och så äter alla av allting. Ibland tar vi in en tre-fyra smårätter före huvudrätten, ibland blir det bara huvudrätt och kanske en dessert, ibland blir det fem-sex smårätter och ingen huvudrätt. Priserna på smårätter varierar från 2 Euro för ett fat tzatziki och uppåt, beroende på hur dyra råvarorna är.

Att använda priset på hamburgare som utgångspunkt för prisjämförelse är väl inte så smart; även i resten av Europa är väl riktig restaurangmat dyrare än snabbmat som hamburgare? Så att för det första kalla amerikanska hamburgare för "europeisk mat" och för det andra jämföra dem med restaurangmat är inte riktigt rättvist, tycker jag. Vill du äta riktigt billigt håller du dig till gyros eller souvlaki i pitabröd, grekisk snabbmat. Det kostar 2,50 Euro per portion. :D Grekisk husmanskost som moussaka, stifado, pastitsio o dyl ligger runt 8 Euro. Sånt kan du få i princip överallt. Gott att äta ibland men ganska fantasilöst i längden, tycker vi som gärna ser litet mer variation och äventyrslusta på menyerna. :p Kan ni inte bestämma er, fråga om det går att få pikilia, även om det inte står på menyn. Det är en tallrik med litet av varje och brukar vara alldeles lagom till lunch. På Pelagos brukar vi ta in en varm och en kall pikilia och det räcker gott som middag till oss två.

Det finns mängder av bra restauranger i Pigadia med omnejd. Läs i forumet och bland resebreven så får du massor av tips.

Inne i själva staden tycker jag ni ska besöka Elea och gå ut i köket och själva peka bland dagens rätter. Där ska ni absolut ta saganaki med honung som en av förrätterna; helt ljuvligt god. Mike's har en mycket bra kock; välj gärna någon av dagens specialiteter. To Ellenikon är mycket bra, H Bala likaså. Där pekar du på det du vill ha tillagat, om du inte vill välja någon av de färdiga rätterna, och alla varmrätterna kostar 6.50. Ärligt talat har jag aldrig råkat ut för dålig mat på Karpathos.

Några favoriter utanför staden är Taverna Under the Trees, en bit norr om Finiki. Klimataria i Volada är mycket bra, liksom den lilla tavernan I golia, som ligger allra först i Spoa.

Idag har vi ätit på Taverna Rina, utefter flygplatsrakan. En liten familjetaverna där mamma lagar all maten själv av i huvudsak egna ingredienser. Vi åt fyllda zucchiniblommor, underbara gröna bönor med en himmelsk liten vitlökssås som vi bara måste be om receptet till, samt årets sista bit Manouli, den mjuka getosten som ägarens svåger själv gör. Efter den 10 juli gör han bara hård, torkad getost tills nya killingar kommer frampå vårkanten. Efter det åt vi mamma Rinas specialkyckling. Suveränt gott alltihop, följt av en rundvandring i köksträdgården och till hönshuset. :D

Karin

Äpplet
2013-07-14, 18:43
Tack så mycket Karin för det utförliga svaret, mycket mer än jag hade hoppats på!!! Både jag och maken blev glada över dina tips! Så bra för oss ovana Karpathosresenärer!

Masse
2013-07-14, 20:48
Karin!

Jag vet ingen som kan som du få det att värka i hela min kropp av längtan tillbaka till Karpathos. Att jag och min fru är grek-mat-älskare gör det inte lättare att läsa dina mycket starka mat-beskrivningar. Efter flera besök på ön blir längtan av dina mat-rekommendationer mycket stark. Börjar hålla med Lena Ph ..... "ont det gör ont det gör ont .............. men skönt det är skönt det är skönt"!

:) Masse,
som redan har tillräckligt trångt i toppen på "återvändarlistan".

camarina
2013-07-14, 21:39
Håller helt med dig. Bara att vänta och längta _B-anana_B-anana

kari
2013-07-14, 21:50
Idag har vi ätit på Taverna Rina, utefter flygplatsrakan. En liten familjetaverna där mamma lagar all maten själv av i huvudsak egna ingredienser. Vi åt fyllda zucchiniblommor, underbara gröna bönor med en himmelsk liten vitlökssås som vi bara måste be om receptet till, samt årets sista bit Manouli, den mjuka getosten som ägarens svåger själv gör. Efter den 10 juli gör han bara hård, torkad getost tills nya killingar kommer frampå vårkanten. Efter det åt vi mamma Rinas specialkyckling. Suveränt gott alltihop, följt av en rundvandring i köksträdgården och till hönshuset. :D

Karin

Vi "fant" Taverna Rina ved en tilfeldighet i april :)
Kan bare bekrefte hvor fantastisk g o d maten var og hvor trivelig service vi fikk:D
Vi hadde planer om å tilbringe årets November måned på Karpathos, da ville det blitt mange besøk på RINA, som har åpent hele året :)

karinafp
2013-07-14, 22:24
Tack så mycket Karin för det utförliga svaret, mycket mer än jag hade hoppats på!!! Både jag och maken blev glada över dina tips! Så bra för oss ovana Karpathosresenärer!

Bara för att bygga på det svaret: middagen intogs på Elea. Till att börja med fick vi två korgar vitlöksbröd och två små skålar med deras goda oströra att bre på brödet. Sen tog vi en saganaki with honey och en zucchini balls, jättegoda. Huvudrätterna blev en mixed grill till sonen - hans vanliga middag :p - dagens grillade fisk, sea bream, till maken och en cod with garlic till mig. Oerhört gott, alltihop. En grekisk man vid bordet bakom skrattade åt oss när vi med förtjusta utrop smakade av varandras rätter. :D Till det drack jag en kvarts liter vin, herrarna drack läsk och så delade vi på en stor flaska vatten. Efter det fick vi två tallrikar med loukoumades - on the house - och varsitt glas rakomelo, också det on the house. Massor av mat, alltså. Det hela gick på 46,50 Euro. Luncherna är betydligt billigare, och frukost fixar vi själva på hotellet. :cool: Har ju bagaren bara 50 m bort, så tillgången på färskt bröd är tillfredsställande. flabb_flab

När vi så småningom - efter kvällskaffe med tillhörande fotbollsmatch på Agnanti - kom hem, var det alldeles vindstilla. :( Det kommer att bli en varm natt utan korsdrag. Det finns visserligen AC i lägenheten, men den är placerad i köket. Mycket oväsen för den och köket blir svalt och skönt, men svalkan når inte in i sovrummen, så vi kör med öppna balkongdörrar och korsdrag i stället. Funkar oftast jättebra... ;)

I morgon blir det nya äventyr med hyrbilen. bye_bye

Karin

karinafp
2013-07-17, 16:08
Så kan vi meddela att Taverna Under the Trees fortfarande lever och frodas. Har aldrig sett så mycket folk där som igår, och de allra flesta var greker! Men maten är fortfarande helt sensationell, servicen snabb och priserna häpnadsväckande låga. Träden har vuxit sig så pass höga att tavernan gör skäl för sitt namn. ;) Vad åt vi då?, frågar sig somliga. :p Jo, naturligtvis friterade zucchini sticks, cheese balls, pommes frites till sonen, kycklingsouvlaki samt den gudomliga krabbsalladen. Färre rätter än tidigare gånger, men fortfarande orkade vi inte äta upp allt. :D På lördag har Kostas utlovat lamm, så då åker vi tillbaka.

Ett par dagar har vi åkt till Finiki för sol och bad. En riktigt trevlig sandstrand, skyddad från de största vågorna. Trevlig by också, för den delen. Vi trivs bra där.

Idag har vi mest åkt runt och träffat folk. Började på Zephyros Village, där Andreas visade oss de nästan färdiga, nya husen. Riktigt läckra lägenheter har han där! Sen åkte vi ut till Garden Villas och fikade med Sophia och Minas, vilka har bott i samma kvarter i Montreal som Fred, samtidigt, visade det sig. flabb_flab Världen är liten. Sedan åkte vi runt bland odlingarna bakom Pigadia tills vi stannade vid den nyöppnade tavernan Highway för lunch. Riktigt mysigt ställe och väldigt god mat. Ikväll ska de ha bbq-afton med musik och sång. Akis Aronis ska sjunga och även vännen Thanasis, som är en riktigt bra sångare. Väldigt frestande, men det är Davids sista kväll, och första resp sista kvällar brukar tillbringas på Pelagos. I alla fall till att börja med. Decisions, decisions... flabb_flab

Karin

Riitta
2013-07-17, 17:11
Låter gott att Under the trees är sig likt:) Var hunden Lolo kvar också:)
Finiki har en lagom liten strand om det blåser mycket. Det har det väl gjort länge nu, ifall om man tittar på den där väderleksinfon som finns här på Kalimera.
Du får berätta sen hur den där nya tavernan är, så man vet:)

Ha en trevlig kväll på Pelagos:)

Riittabye_bye

Kalimera
2013-07-18, 14:29
Jo, naturligtvis friterade zucchini sticks, cheese balls, pommes frites till sonen, kycklingsouvlaki samt den gudomliga krabbsalladen.Jisses vad det vattnas i munnen på mig nu! Hans zucchini sticks måste vara Greklands godaste. :p

På lördag har Kostas utlovat lamm, så då åker vi tillbaka. Vill också! snyft_drop

Masse
2013-07-18, 21:28
Hur är läget för grabbarna på Mike´s?

De fyllda succiniblommorna som är handgjorda av Manolis mamma tillhör mina favoriter.

:) Masse

karinafp
2013-07-19, 09:45
Mike's är ett av de få ställena som verkar gå rätt bra, även om det bara är för några timmar per kväll. Elea har också bra beläggning. Igår var det rätt bra på Eviva också, då det var Live Greek Music med Giannis, Giannis och Vasilis. ;)
Men i övrigt är det sällan mer än halvfullt under middagstid. Det är inte ens några köer till Sofia's... :rolleyes:

Karin
som bara får låna datorn en kort stund medan Fred laddar om mellan jobben...

Hellen
2013-07-19, 18:41
Jättekul läsning Karin! klapp_klapklapp_klap

Äpplet
2013-07-21, 10:48
Tack så mycket än en gång Karin för den utförliga skildringen! Kan knappt vänta till vi också får gå till de ställen du så spännande beskriver! Två veckor kvar nu! Har havet hunnit bli så där skönt uppvärmt än?

karinafp
2013-07-21, 11:46
tavernan Highway för lunch. Riktigt mysigt ställe och väldigt god mat. Ikväll ska de ha bbq-afton med musik och sång. Akis Aronis ska sjunga och även vännen Thanasis, som är en riktigt bra sångare. Väldigt frestande, men det är Davids sista kväll, och första resp sista kvällar brukar tillbringas på Pelagos. I alla fall till att börja med. Decisions, decisions... flabb_flab

Det löste sig. :) Vi åt på Pelagos, men David ville gå hem och lägga sig tidigt, så redan strax efter tio kunde vi köra bort till Highway och ta kvällskaffet där. Vi blev mycket gediget välkomnade; stället var mindre än halvfullt... Precis när vi kom dit, lämnade Akis över mikrofonen till ett fruntimmer som sjöng både högt och dåligt. Och länge... :( Hon såg totalt uttråkad ut, och vi i publiken hade också tråkigt tills hon äntligen gav upp och återlämnade scenen till Akis. Han sjunger bra och kan få igång publiken, men inte lika bra som Vasilis gör. Akis har inte förmågan att skämta och skoja och dra upp folk på dansgolvet. Några små danser blev det dock, men vi gick rätt tidigt ändå. Kompet bestod av bl a Mimis Panaretos på bouzouki. Han är en duktig musiker med stor och gedigen repertoar. Dessutom är han flexibel, som en god kompmusiker bör vara. Killen på keyboard, emellertid... jag lyckas alltid förtränga hans namn, förmodligen för att jag tycker han är så dålig. Jag har hört honom i minst åtta år, och han har fortfarande inte lärt sig att behärska kompknapparna på keyboardet. Tätt som oftast kom han av sig, och de andra måste sluta spela och sjunga och vänta tills han kom ikapp. :( Dessutom lever han i villfarelsen att "stråkorkester" är den rätta keyboardinställningen för att spela grekisk musik... :eek:

Men i övrigt är det sällan mer än halvfullt under middagstid. Det är inte ens några köer till Sofia's... :rolleyes:

Men i fredags upptäckte vi var köerna var! Vi hade en anledning att fira, och tänkte kosta på oss en middag på Acropolis, men det var fyra i kö före oss till ett bord! Alla som väntade blev bjudna på gratis drinkar i baren, så det gick ingen nöd på oss. Oj, vilken middag! Började med en räkcocktail som var stor som en hel måltid, krönt av en jätteräka och mycket god. Huvudrätten blev det näst dyraste på menyn, efter hummer... Surf 'n turf, bestående av ett par havskräftor och en enorm köttbit, välkryddad och mör så att man kunde skära igenom den med gaffeln. En delikat sås och bakad potatis med god fyllning till. 30 Euro kostade den och vi skämdes nästan - i alla fall jag - för att beställa något så dyrt, men när man tänker efter så får du inte en så fin köttbit för under 300 kr i Stockholm, så det var definitivt värt det.

Jag misstänker att det inte är alltför ofta någon beställer den rätten, för Louie, kocken, kom ut från köket och vinkade åt oss. ;)

Har havet hunnit bli så där skönt uppvärmt än?

Du frågar fel person. Jag är världens största badkruka och får hela tiden pikar från Fred för att jag tar så lång tid att doppa mig. flabb_flab Men det har jag gjort hela mitt liv och det funkar för mig... Jag tycker ALLTID att det är kallt att gå i vattnet. :cool: (Även simhallens pool därhemma som håller 28 grader tar ett tag att komma i...Ang_elx) Men efter en stund blir det skönt. Igår var vi till Lefkos och låg och plaskade större delen av dagen.

Har köpt årets ranson av olivolja av "min" lille gubbe. ;) Han fyller petflaskor med sin egen olivolja varje morgon, så många han tror att han kan sälja under dagen, så vi vet att oljan inte har blivit stående i plastflaska någon längre tid. De stora flaskorna brukar gå åt redan under förmiddagen. Han lindar in flaskan i flera lager bubbelplast och försluter med rikliga mängder packtejp, så det ska klara flygresan. ;) När vi kommer hem häller vi över oljan i glasflaskor och ställer mörkt. Sedan är det bara att njuta! :p

Karpathoshonungen köpte vi tidigare och skickade hem med sonen, för att sprida på bagagevikten. Han fick även ta med sig några flaskor vin och en Amaretto Disaronno. Så nu har jag några extra kilon till saker jag behöver. Kryddblandningarna väger inte mycket. CD-skivorna tar jag i handbagaget, vilket inte vägs. Funderar på att köpa några keramikskålar, men vi får se. Vi åker ju inte riktigt än.flabb_flab

Karin
som börjar känna av avresepaniken :eek:

Äpplet
2013-07-21, 12:17
Åhhh, var hittar vi 'din' lilla gubben?? Det är ju sånt man vill ha med sig hem! Oljan alltså, gubben har jag en egen :-)))))

Äpplet
2013-07-21, 12:24
Passar på att ställa en till fråga: vet du möjligtvis något om hotellet 'Blue Bay'? Lite sent att undra nu, när resan är bokad och betald, men ändå...

seaside
2013-07-21, 14:05
Vi har bott där under flera år och trivdes. Det är ett hyfsat boende men invaderas av holländare som verkligen breder ut sig.
Bäst boende är på framsidan mot havet men inte på första våningarna för då hörs holländarna långt in på natten. På baksidan/poolsidan blir det verkligen hett på eftermiddagen/kvällen. Kan liknas vid en bakugn .
Det går oftast att få tvärdrag igenom rummet (om man bor längst utåt hörnorna).
Frukosten är hyfsad med olika "teman" varje dag i sju dagar sedan börjas det om från början.
Bra strand och en samling bra tavernor mot stan.
Efter att arbetat under hela sommaren har vi under sista åren höjt standarden. Nu bor vi på Astron Princess som mycket bra. Underbar frukost och nära till havet, stan, supermarket och Motorcarpathos.
seaside

emma
2013-07-21, 17:53
En fråga: blåser det Alltid mycket på Karpathos? var första gången på ön i slutet av juni - otroligt vackert och gästvänligt, Men blåsten!! Bekanta var där något senare: Blåst!
Nu är vi vana vid blåst trodde vi efter många besök på bla. Naxos som också är windsurfparadis men blåsten på Karpathos tyckte vi var på gränsen:rolleyes: Pratade med folk som varit på badbåtarna och det var inte roligt!:eek: Ett par tog bussen hem ifrån Achata istället. Några dagar ställdes de in!
Tittar man på smhi o dyl är det kuling som gäller hela tiden... är det alltid så eller finns det lugnare perioder? Jag hoppas det, för jag vill tillbaka! Tilläggas också att vi hyrde bil och letade på fina ganska lugna badvikar så det funkade ändå, men vi hade önskat Något mindre blåst som sagt.

karinafp
2013-07-21, 18:55
Nej, det blåser inte alltid så här mycket. Längs syd- och västkusten fläktar det för det mesta; det är därför så många vindsurfare håller till där. Men inne i Pigadia kan det bli riktigt otäckt vindstilla i perioder, då går man omkring dyblöt av svett hela tiden. För det mesta brukar det bara fläkta skönt, men just i år har vi tydligen drabbats av den blåsigaste sommaren i mannaminne. :cool: Som tur är finns det bra stränder runt hela ön, så det går alltid att hitta något ställe där man slipper bli sandblästrad. Igår var vi till Lesbos, och där var det bara små, trevliga vågor att guppa i. Där finns det iofs stränder åt flera håll, så de som ville ha större vågor kunde också få sitt lystmäte. flabb_flab I Finiki ligger stranden skyddad bakom piren, så där går det också att bada även om det blåser riktigt hårt.

Men NÄR det blåser mer eller mindre, det vet man aldrig i förväg. Mig kvittar det lika; jag åker alltid tillbaka. ;)

Karin
som inte är det minsta beroende av badbåtar... Ang_elx

emma
2013-07-21, 19:35
Låter bra det Karin! Vi är inte heller ett dugg beroende av badbåtar men kan tycka att det är ett trevligt sätt att se öar ifrån "utsidan"! Vi hade mest funderat på båtturen till Olymbos....nu ställde vi in den såklart och tog oss inte dit bilvägen heller så den byn har vi kvar till nästa gång! för vi blev lite småkära i den vackra och gästvänliga ön, och helt betagna i lugnet (ja inte blåsten) o vänligheten i Pigadia och fascinerade av de byar vi besökte så säkerligen kommer vi tillbaka!

Hjalta99
2013-07-22, 16:48
Det är SÅ synd att det dyker upp All Inclusive här och där i grekiska ö-världen! :mad::mad::mad:
Birgitta.

Vad Grekland absolut inte behöver är All Inclusive! Den grekiska maten, de vänliga människorna, den fantastiska naturen och det underbara havet står på egna ben klapp_klap och behöver inte "gömma sig" i ett AI!

/Eva

karinafp
2013-07-22, 16:49
Idag åkte vi med Vasilis till Spoa. Men först stannade vi hos en kusin, som också heter Vasilis, i Aperi för att ta med en hink trachanás till gamla mamma. Det är en tjock massa gjord av get- och fårmjölk och krossad vete. Smakar litet syrligt och äts med mjölk, som en gröt. Den enorma hinken lär hålla mamma vid liv i veckor... ;) Uppe i Spoa hälsade vi på kusin Athoula innan vi gav oss av in i byn. Från en pickup med högtalare på taket hojtades det att han hade stolar, bord och annat till salu. Vasilis köpte ett armbandsur och ett myggnät till dörren att ge till mamma. Två av försäljarna lastade sig med så många vattenmeloner de orkade bära och vandrade in i byn, ropande: "Jag har vattenmeloner, söta och röda vattenmeloner!"

Mamma var inte hemma, utan sakerna fick avlämnas hos hennes bror. Själv var gumman nere och vattnade sina odlingar. Vi gick upp och ner i gränderna. Alla vi mötte hälsade vänligt, unga som gamla. Så småningom tog vi oss tillbaka till Athoulas taverna, Foliá, för lunch. Problemet med hennes taverna är att allting är så gott, och eftersom vi inte kommer dit så ofta, frestas vi alltid att beställa in för mycket. :p Idag "begränsade" vi oss till karpathiska sardiner, kronärtskockssallad, briam, makarounes och de små, mycket läckra räkorna "från Symi" - fast de egentligen är karpathiska de också. ;) Nej, vi orkade inte äta upp. Fast räkfatet blev ordentligt tomt. Ska ni pröva dessa räkor, är det här platsen för det.

Frampå eftermiddagen blev det dags för kaffe. Vasilis frågade var vi ville inta det. "Någonstans vid havet där det fläktar", svarade jag. "Apella eller Kyra Panagiá?" Vi valde Apella, fast först måste vi titta in hos två andra kusiner som byggt hus alldeles utanför Spoa. :D På vägen ner stannade vi vid Aghios Loukas, en urgammal kyrka sammanbyggd med en stor sten, med målningar på väggar och tak. Tyvärr hade någon idiot gjort upp en eld därinne, och sotat ner den stora målningen av St Georg. __D Väl nere vid Apella steg Vasilis in på tavernan och omfamnades av alla som jobbade där. "Kusiner?" frågade vi. Jodå, kusin Giorgios ägde tavernan och kusin Michalis stod i köket. Då väcktes naturligtvis misstanken: "Om vi hade valt Kyra Panagiá, hade vi träffat kusiner där också???" "Kusin Nikos", blev svaret. "Men han är kusin på pappas sida; de här är kusiner på mammas"... :rolleyes:

Karin

karinafp
2013-07-24, 17:25
Så är det dags att packa. :( Har ägnat ett par dagar åt att inhandla de souvenirer jag behöver: bergste, olika slags spännande kryddblandningar, flera ex av boken "Tales From a Greek Island" (utmärkta presenter), skivor förstås :cool: inklusive Nikos' egna specialblandningar ;), och så tog Aris mig med till ett ställe jag inte kände till tidigare: affären för restaurangutensilier! Jag hade letat ett tag efter enkla ugnsformar och skålar i keramik utan diverse turistkrafs på, "Minne från Karpathos", "I <3 Greece" och dylikt. Ang_elx Nu visade han mig var de riktiga grejorna finns! Så jag inhandlade ett par vita saganakiformar och några moussakaformar och en fin skål i den mörkglaserade keramiken som tavernorna själva använder. Stilrena, enkla bruksföremål gjorda för att användas och hålla länge. Härligt!

Så snart ska vi ge oss ut för avskedsmiddag på Pelagos och sedan runt för att säga adjö till alla vi möter. Kvällen kommer som vanligt att avslutas på Agnadi, där Michalis tycker att jag har blivit alldeles för språklat sedan jag mötte Fred och bara pratar engelska, så hädanefter tänker han bara prata grekiska med oss... flabb_flab Nåja, det kan jag behöva.

Men usch, vad de här fyra veckorna har gått fort! snyft_drop

Karin

Riitta
2013-07-24, 17:36
Har du köpt saganakiost till formarna då:rolleyes::) Jag köpte Sklirotiri från Supermarketen nära Astron. Det blev jättebra:p

Njut av sista kvällen!

Riittabye_bye

Kalimera
2013-07-25, 16:03
Trevlig resa hem, och stort tack för dina rapporter. Mycket intressant läsning! klapp_klap

Masse
2013-07-25, 18:36
Karin!

Tiden går fort när man är lycklig. Jag är helt övertygad om att du är mycket lycklig när du är på Karpathos. Det bör innebära att din tid där går jättefort. Tack för att du trots det tar dig tid att hålla alla oss andra Karpathos-älskare underrättade. Hoppas att du har haft en fin hemresa och att du snart är på plats igen!

Ha det gott!
:) Masse