handdator

Visa fullständig version : Solvarma aprikoser


Fysimera
2013-06-07, 21:53
Anna hade jobbat en extra vecka på den grönskande vackra ön Samos och flög hem via Aten. När flygplanet går in för landning över Chania kan man se hela nordvästra kusten av Kreta. Först får man bergen i ögonen – Psiloritis har nu skakat av resten av snön från sina axlar, på Vita bergen kan man fortfarande se några gulnande vinterspår i djupa bergsfåror. På hemgården väntade den ivriga hunden och aprikosträdet, grenarna dinglande med mogna frukter, marken under trädet full med dessa små solar.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10582
Mannen på Mesibacken hade uppfunnit ett verktyg för aprikosplockning: på en lång bambupinne binder man fast underdelen av en halverad petflaska med hjälp av silvertejp. Så gäller det bara att ställa sig under trädet, lirka den mogna aprikosen in i flaskan och skaka försiktigt bambupinnen. Nu faller inte de övermogna aprikoserna på marken och blir mos utan vi samlar dem och äter direkt under trädet. Med detta verktyg kan man plocka frukterna även från de översta grenarna.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10583


http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10584
När man plockar aprikosen från trädet är den betydligt svalare än om man plockar den från marken. Kanske är det så att de frukter som fortfarande hänger i trädet får svalkande vätskor från rotsystemet och de hålls därmed svalare. De som däremot ligger på marken utsätts för solen och de blir fort varma och förlorar snabbt konsistensen.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10585
Aprikosen smakar som bäst när man just har plockat den från trädet, smaken är annorlunda, sötare än i dem som man köper på butiken, där man säljer frukt som ännu var lite omogna när man plockade dem. Visst smakar frukten från butiken riktigt gott, de är trots allt nästan mogna när de plockas och man transporterar dem inte långa vägar. Något förlorar man ändå när frukten fortsätter att mogna efter plockningen. De aprikoser man plockar från trädet på vår gård måsta man äta med detsamma. Hållbarheten är dålig, nästa dag börjar de bli vattniga, de blir för mjuka och smaken blir matt. Alltså direkt från trädet in i munnen, bästa sättet att äta dessa små solar. Och smaken – som solguld och sammet, gudarnas mjuka nektar.
Just nu har alla här aprikoser – plastkassarna byter bärare under besöken hos vänner. Jag ger frukt från mitt träd till dig och du ger dina frukter till nästa gäster. Men det är just nu man skall njuta av dem och varje dag – till frukost, till mellanmål och vid kvällningen när solen går ner. Och som det passar just för denna tid färjar solen kvällshimlen aprikosgul och aprikosröd.

Anna vid pennan Olle vid trädethttp://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10586

Annki
2013-06-07, 22:02
TACK......underbar läsning... och bilder!

Ann-Kristin bye_bye

KR
2013-06-07, 22:04
Jag säger bara Åhhh!
//
KR

Pela
2013-06-07, 23:13
Och smaken – som solguld och sammet, gudarnas mjuka nektar

Vackrare har det aldrig sagts,vackrare kommer det aldrig att sägas...;)

Monica P
2013-06-08, 08:17
Lite avundsjuk blir man...

Kalimera
2013-06-08, 09:37
TACK......underbar läsning... och bilder!Kunde inte sagt det bättre själv. :)

Tack Olle och Anna! klapp_klap

sjöborren
2013-06-08, 09:49
Låter som poesi i mina öron ... :D Underbart!

Ylva A
2013-06-08, 14:22
Härlig beskrivning av en underbar frukt, som de flesta svenskar inte känt den riktiga smaken av. Aprikoser kan ju inte transporteras. Men ni har tur som fått aprikoser i år. På vårt träd (mindre än ert) blev det bara c:a 100 detta år. Trädet vilar efter fjolårets skörd på 2000. Nästan inga fick falla på backen. Tack för tipset med petflaskan!
/ Jannis

Sunny12
2013-06-08, 15:19
mmmm..det vattnas i munnen på mig när jag läser om Era aprikoser, härliga bilder! Intressant med en lektion hur man plockar aprikoserna direkt från träden!..bye_bye