handdator

Visa fullständig version : Ånyo en försommartur till Södra Kreta


Arne
2013-05-11, 09:42
Livet leker på Kreta. Våren 2013

Nu är det återigen dags att ta en resa till södra Kreta. Vi avresa från Arlanda idag den 11 Maj och anlända Chania/ Kreta samma afton. Vi har via Booking.com bokat in oss trenne dagars boende i Nea Chora på Hotel Arocaria.

Så far vi vidare till Paleochora och Haris Hotel för en veckas boende därstädes i Studio nr 3, vår favoritstudio. Vännen Flora bekräftade vår ankomst och lät förmäla att hon kunde plocka upp oss" vid bussterminalen" i Paleochora när vi den 14 Maj anländer. Det tackar vi för!

Efter en trivsam vecka hos Haris avser vi taga kustfärjan till Loutro för att tillbringa ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­trenne alternativt fyra dagar därstädes på Hotel Kyma. Därefter ska vi taga kustfärjan vidare till Chora Sfakion. Var vi ska bo där är ännu höljt i dunkel.

Efter detta torde det bli en tur till Plakias. Vi får återkomma framöver om detta. Från Plakias lär det bli lokalbussen till Rethymno att besöka goda vänner. Sedan åter till Chania för hemresan den 10 Juni.

Vi gladdes särskilt åt att vi hann få Kalimeraguiden över Rethymno Län innan avfärden. Denna guide är som vanligt mycket välskriven och informativ. Lägg därtill att det finnes rikligt med bilder. Kunna mer än rekommenderas! Priset, 59 Kronor må anses som försumbart för denna utmärkta guide.

Snabbdagbok kommer att skickas ­­­­­­­­var dag från vår resa.

Arne och Birgitta

KR
2013-05-11, 09:51
Ha en underbar resa!
Det skall bli så mysigt att följa er.
//
KR

Alala
2013-05-11, 10:08
Eftersom jag själv skall till Nea Chora den 19 maj är det alldeles extra speciellt spännande för mig att läsa era rapporter därifrån. _B-anana

Önskar er en underbar vistelse på Kreta!

/ Anne bye_bye

Netwolf
2013-05-11, 10:36
Trevlig resa! bye_bye

UlfWiman
2013-05-11, 11:40
Jag hakar på i tanken! B vet vad jag gillar för mat och dryck.
Det kom annat i vägen för min egen resa som var viktigare. Inte riktigt samma känsla, men den kommer att följa med i framtiden på resan.
Jag ska bara lösa funktionen med att ha den manuella på släp efter...
Det blir sommarens utmaning. Just nu testar jag gränser och har provat att ta mig 15 km bort och sedan lika mycket hem och det gick bra.

/Ulf

pollebosse
2013-05-11, 15:24
Hoppas att ni får en vidunderlig resa.
Vidare att vi får till det i slutet av resan, det hade varit så kul.
Vi ser vad som händer.

Paul

Kalimera
2013-05-11, 15:44
Vi gladdes särskilt åt att vi hann få Kalimeraguiden över Rethymno Län innan avfärden. Denna guide är som vanligt mycket välskriven och informativ. Lägg därtill att det finnes rikligt med bilder. Kunna mer än rekommenderas! Priset, 59 Kronor må anses som försumbart för denna utmärkta guide.Tack snälla ni! klapp_klap

Trevlig resa! Det ska som vanligt bli alldeles underbart att följa er på resan! _B-anana

Maria/Micke
2013-05-11, 16:36
Som vi har väntat på detta._B-anana Önskar er en härlig vistelse och vi kommer att följa er varje dag.klapp_klap

AnnelieT
2013-05-11, 16:49
Det ska bli riktigt spännande att återigen få följa er resa här på bloggen.

Trevlig resa! :)

/Annelie

Arne
2013-05-11, 17:32
Ja, nu sitta vi på Norwegians flight från Arlanda till Chania / Kreta.
Vi kom iväg på tidtabell klockan 15.00 lokal tid.

Inget trassel vid incheckningen, ej heller vid ombordstigningen.
Nu sitta vi på 39000 fots höjd och passerar just nu gränsen mellan Rumänien och Bulgarien. Birgitta hade dagen till ära skrudat sig i den allra äldsta Kalimeratröjan, den med blå logga på vit bakgrund.

Nu visade det sig emellertid att Kalimeratröjan medförde att ett stort antal passagerare hörde av sig till oss här på säte 15 vid nödutgången. Det visade sig vara trogna Kalimeraläsare som tyckte sig känna igen Arne från avataren samt Birgitta tack vare tröjan.

Här har vi Yvonne med trevliga dottern Nettan, Lasse, exet till Wardakis.
Så har vi Maria stolsgrannen från grannraden. Åke, vår stolsgranne som ofta kollar av vad som sig tilldrager på Kalimeraforumet.

Ja, listan kan göras lång. Uppenbart är att många följer Kalimeravännernas resor i övärlden via Forumet.

Enligt flygstyrman ska vi efter Bulgarien ta oss in i Grekiskt luftrum och sedan via Thessaloniki fara till Chania. Beräknad ankomst Chania strax före klockan 20.00, lokal tid.

Ja, så blir det direkt efter ankomst en taxi till Neo Chora och vårt förbokade Hotel. In med ränslarna och sedan ut att spisa middag på vår favorittaverna i byn.

Under flygresan har vi idogt livnärt oss på färdigskivad medförd hästkorv från Gustafs samt öl och vin ur Norwegians sortiment.

Arne och Birgitta

pollebosse
2013-05-11, 18:12
Hjärtlig glädje, det är vad det är!

Paul

Carina
2013-05-11, 20:33
Trevlig resa, vi ser fram emot rapporter som alltid är trevliga att läsa.

Carina

lenapg
2013-05-11, 21:00
Instämmer med alla! Ha en riktigt trevlig resa! :):):)

Lena PG och Nisse

Pela
2013-05-11, 23:26
Ha det riktigt bra..alltid givande att läsa era rapporter bye_bye

xenos
2013-05-12, 06:25
Arne o Birgitta, Nea Chora och Paleochora.
Jag säger då det. Har ni tid, kolla om kungsfiskaren finns kvar i fiskehamnen i Nea Chora.
Önskar en trevlig resa!_B-anana

Arne
2013-05-12, 10:43
Ja, så är vi nu i Nea Chora strax väster om Chania. Vi landade vid pass 19.45 på Chania Airport. Ett mirakel inträffade. Våra två ränslar kom allra först på bagagebandet. Detta har vi aldrig tidigare varit med om.

Vi högg första bästa taxibilen för för resan ner till Nea Chora och Hotel Arocaria. Studion vi fick var nr ett, två trappor upp. Hiss finns. Utsikten över hamnen och Kanarigatan var formidabel. Intet fattades i denna studio. En köksavdelning, tvenne fullstora sköna sängar samt ett stort badrum med dusch och toalett.

Efter att ha hivat in våra ränslar i studion gick vi hundratalet meter ner till vår favorittaverna To Magasaki. Madamen från köket kom genast ut att hälsa oss varmt välkomna tillbaka. Vi beordrade in ett krus vitt samt beställde vi varsin tallrik friterade ostar med tilltugg.

Maten smakade gudomligt gott som alltid på detta eminenta ställe.
Med notan på 17 € inkluderat varistt glas ouzo följde varsin kladdkaka samt ett minikrus raki. Detta krus lämnade vi ograverat. Vi svårt att fördragsamhet med denna brygd hava…

Så vid halv elva hem att natta oss.

Morgonen inleddes med frukostsittning på balkongen. Vädret strålande med 22 grader allredan klockan sju.
Vi drog fart på laptopen och kopplade upp oss mot hotellets perfekt fungerande wlan. Det finns en accesspunkt för varje våningsplan, perfekt fungerande och med god bandbredd.

Vid halvelvatiden idag gick vi ner längs hamngatan, Kanarigatan att sitta strandtaverna och iakttaga folkliv.

Så ska vi i eftermiddag vid fyratiden ta tiominuterspromenaden in till Old Town att besöka Marias Taverna, den är belägen just där Lädergatan börjar. Vi har blivit goda vänner med Maria genom åren.
Middagen i afton avser vi intaga på Semiramis Musiktaverna i gamla stadens gränder.

Vi räknar med att Röda Orkestern, tavernans Bozoukiensemble har gått i tjänst. Semiramis har ett mycket brett sortiment utsökt god mat, och servicen är i toppklass. Heltvisst är det lite dyrare, men då ingår maskinstämplat kvitto.
Några bilder från vår balkong i morse återfinner den vetgirige i bildgalleriet under 12 Maj.

Avslutningsvis, vår kunskap om fåglar är – lindrigt uttryckt- sällsamt begränsad, men vi tror att vi i hamområdet sett Kungsfiskaren, och det i trenne exemplar. Fåglarna ser ut som jättelika fiskmåsar med ett vingspann på dryga metern, och där vingspetsarna är svartfärgade.

Arne och Birgitta

Kikh
2013-05-12, 11:10
Välkomna till sol och värme, njut av ett underbart försommargrönt Kreta!

Kram!

//Kikh

Marianne
2013-05-12, 11:31
OM ni kommer in till era "vanliga" trakter i Chania och besöker Kalderimi, DÅ bör ni absolut smutta på den underbara rakin smaksatt med honung. Många andra raki låter vi också stå kvar orört.
Ha det helt underbart i Nea Chora, Paleochora och var ni annars hamnar!

pollebosse
2013-05-12, 14:33
Så glad man blir att läsa dessa rader.
Ni har det underbart och denna makalösa ö slutar aldrig att hålla måttet.
Längtar så jag skriker och grannarna undrar vad som står på.
Dom får då läsa dessa dina rader och jag förklarar.
Några upplysta till...

Paul

myssa
2013-05-12, 14:45
Det var trevligt att vi fick äran att träffa er personligen. Härligt att återigen få trampa omkring på Kretas jord. Ljuvligt väder men mycket vind. Vi önskar er båda en fortsatt underbar resa. :)
Myssa med man.

litentuva
2013-05-12, 14:52
Trevligt att ha er tillbaka hemma på ön och att få ta del av era rapporter från olika platser ! Hälsa flora och Haris, och kära rethymno med vänner, det närmar sig för oss också även om vår resa dit blir något snirkligare ;

Zappa
2013-05-12, 14:54
Avslutningsvis, vår kunskap om fåglar är – lindrigt uttryckt- sällsamt begränsad, men vi tror att vi i hamområdet sett Kungsfiskaren, och det i trenne exemplar. Fåglarna ser ut som jättelika fiskmåsar med ett vingspann på dryga metern, och där vingspetsarna är svartfärgade.
Arne och Birgitta

Nja, nu är ju knappast min fågelkunskap mycket större, men just det låter inte som en kungsfiskare?!

Det är ju en rätt liten, men oerhört vacker och färgglad fågel. Googla gärna.
Trodde dock inte den höll till i urbana miljöer alls?
Rätta mig gärna ni som vet!

bye_bye
/Z

AnitaC
2013-05-12, 19:12
Alltid koselig å lese rapportene deres. Nå skal jeg skrive ned alle restaurantene dere besøker, så vi kan prøve noen av dem når vi kommer ned 31.5.
Gleder meg til å føge dere på reisen denne gangen også, og selfølgelig gleder jeg meg til å se Kreta igjen.

Hilsen Anita

Arne
2013-05-13, 09:19
Måndag morgon. Alltfort fint väder men fortfarande rätt så blåsigt. Vi vandrade in till Old Town vid fyratiden igår eftermiddag att besöka Marias Taverna. Maria uppskattar alltid våra besök. Vi fick ett krus vitt med ett fat goda tomatklyftor att mumsa på.

Att det ska vara en så fundamental skillnad i smak mellan de usla svenskköpta tomaterna och dessa kretensiska läckerheter..

Vid sextiden tog vi den korta promenaden till Semiramis Taverna i Gamla Stadens gränder. I vintras hade man gjort en större ombyggnation inebärande att ett hypermodernt rörligt taksystem installerats över hela utedelen på Tavernan. Stora stålbalkar hålla denna konstruktion uppe. Med elmotor kan taket lätt öppnas och stängas. Perfekt för alltför soliga eller regniga dagar.

Vi valde varsin Schnitsel. Man får valfri sås. Arne tog grönpepparsås och Birgitta valde Black mushrom.
Notan inkluderat ett krus vitt landade på 27 €. Prydligt maskinstämplat kvitto ingick och detta värdesätta vi.

Då betalar vi gärna lite högre pris för maten. Terrinen med flygfotogen lämnade vi enligt god sed och vänja ograverad.

På hemvägen passerade vi den av många rekommenderade tavernan Ela just innan fästningsmuren. Det verkar vara ett omåttligt populärt matställe sett mot bakgrund av det stora antalet gäster den tidiga timmen till trots.

Så vandringen hem att natta oss vid niotiden. Nu hade vinden tilltagit änmer och hade styrkan av styv kuling med stormvindar i byarna.

Kvällslikören på balkongen var bara att glömma. Vi fick flytta in på grund av de starka vindarna.

Idag har vinden avtagit en smula, men det är alltfort lite blåst ute. Vi ska strax ta promenaden ner längs Kanariegetan att uppsöka ett bord i solen för intagandet av ett lunchkrus vitt. Vi är lite överraskade av att prisnivån på Nea Choras matställen är relativt låg oaktat att detta ju är ett turistområde.

Lite bilder från gårdagskvällen på Semiramis ligga strax inne i galleriet under Måndag 13 Maj .

Vi har avslutningsvis letat fram en bild på nätet där vi kunnat skåda hur Kungsfiskaren ser ut. Den är ju liten som en gråsparv men mycket vackert färgtecknad. Vi får hålla ögonen öppna och se om vi kan få en skymt av denna fågel härstädes.

Arne och Birgitta

kari
2013-05-13, 11:52
Herlig å få "bli med" til Nea Chora :)
- utsiktsbildene fikk virkelig fram lengelsen tilbake!!!

Gå ikke glipp av den vakre solnedgangen dere kan nyte fra balkongen :D

Ønsker dere en fortsatt deilig Kretaferie bye_bye

KR
2013-05-13, 22:26
Yngste sonen, hans kompis o jag kommer till Platanes den 7/6, vem vet vi kanske "springer" på varandra om ni inte redan åkt till Chania då.
Ha en fortsatt fin resa, jag följer er med glädje.
//
KR

Arne
2013-05-14, 08:01
Tisdag morgon. Nea Chora

Morgonen inleds med växlande molnighet och 19 grader varmt på balkongen. Vi har nu betalat och gjort klart med vårt Hotel Arocaria. Vi betalade 45 € per natt, och det är 10 mer än vi brukar betala, men sett mot bakgrund av att Hotellet är mycket välskött och renoverat ser vi det som ett klart acceptabelt pris.
Då ingick perfekt fungerande AC och wlan samt har vi hiss. Välgörande för Birgitta att slippa gå i trappor.

Tel till Hotellet 0030 28210 94965.

Vi passade på att boka in oss inför hemresan. Den 3-8 Juni ska vi ånyo bo här. Hotellet har 12 rum/Studios. Sex med havsutsikt och sex med utsikt över bergen och Chania.

Igår vid fyratiden blev det ånyo promenaden in till Old Town i Chania att visitera Marias Taverna för en isad Ouzo. Så vid sextiden upp att leta reda på Taverna Eli. Tavernan är lätt att finna. Ner till Hamnen, så direkt vänster och sedan upp på första tvärgatan. Efter 200 meters promenad är man framme.

Vi var ju bara tvungna att gissla granntavernan, den illa beryktade Taverna En Plo. Vi iklädde oss rollen som naiva svenska ovetande turister och blevo genast infångade av de påflugna inkastarna Bluff-Bertil och Båg-Erik. Inkastarna förmälde att de svenska tidningarna Aftonbladet och Expressen öst superlativ över denna förträffliga Taverna.

Vi höll minen och lät dem trumma på. Sedan talade vi om för inkastarna att En Plo är svartlistad av de svenska resesajterna och skandaliserade på grund av ohemul prissättning och usel mat. Tablå! Sura inkastare med smockan i luften släppte greppet om oss och vi gick tillbaka till Taverna Eli.

Eli har en meny där intet fattas. Bra priser därtill. Så har de alltid ”Dagens rätt” omfattande greksallad för två, dito grillspett med valfritt Pork eller Chicken. Ett krus vitt ingår också liksom efterrätt. Totalpriset för två landade på 18 €. Servicen var utmärkt och maten mycket välsmakande. Det finns även flera andra alternativ på dagens rätt att välja på.

Prydligt maskinstämplat kvitto avslutade det hela. Tavernan kunna med all rätt rekommenderas varmt från våra hjärtan.

Vi har noterat att det i Chania vimlar av turister med pastellfärgade All Inclusiveband runt handlederna. Detta finner vi trist, mycket trist, enär All Inclusivehotellen i Grekland oftast ägs av utländska bolag, där man tar såväl personal som råvaror från sina hemländer och skattar vinsterna utanför Grekland. En i sanning dyster utveckling.

Nu ska vi vid tiotiden be om en taxi till Bussterminalen i Chania inför resan till Paleochora. Vi hivar våra ränslar in på effektförvaringen och spatserar sedan ner till Marias Taverna för ett lunchkrus vitt med lite mezes. Efter detta ska vi till den gamla fina saluhallen i Lädergatans förlängning. Där ska vi inhandla ett kilo skivad Pastrami, den lufttorkade vansinnigt goda Kretensiska skinkan. Goda skivor av Pastramin ska användas till våra frukostbröd på sydkusten.
Klockan 12.45 avgår bussen till Paleochora. Färden tar strax under två timmar och betingar pris av 7,8 €€ pp enkel resa. Flora från Haris Hotel hämtar oss vid bussfiket i Paleochora.

Lite bilder från gårdagen återfinnes i galleriet under Tisdag 14 Maj.

Arne och Birgitta

pollebosse
2013-05-14, 09:12
Härlig läsning!
Ha det så jättebra och njut av resan över bergen.
I södra sverige regnar det och vindarna är betydligt svalare, ca 9 grader.

Paul

Kalimera
2013-05-14, 10:51
Vi var ju bara tvungna att gissla granntavernan, den illa beryktade Taverna En Plo. Vi iklädde oss rollen som naiva svenska ovetande turister och blevo genast infångade av de påflugna inkastarna Bluff-Bertil och Båg-Erik. Inkastarna förmälde att de svenska tidningarna Aftonbladet och Expressen öst superlativ över denna förträffliga Taverna.Att de fortfarande kör med Aftonbladet och Expressen! Helt otroligt! Bra att ni gick dit och talade rätta med dem. :)

Trevlig resa ner till sydkusten!

Vi har hela 10 grader. :)

dromprinsen
2013-05-14, 15:15
Kul läsning som vanligt! Vi kommer till Paleochora med båten från Sfakia den 7/6, så tyvärr får vi inte chansen att träffa Er på riktigt. Får hoppas på bättre tur en annan gång. Ha en fortsatt trevlig resa.

Monica C
2013-05-15, 01:17
Väntar varje dag på era rapporter,alltid lika nöjsamt att läsa dem och få lite Greklandskänsla.
Här har precis nu den sista snöfläcken försvunnit från vår gårdklapp_klaptackar kvällens myckna regnande för det.
Ha det fortsatt gott!
Monica:)

Arne
2013-05-15, 09:00
Paleochora Onsdag 15 Maj

Gyllene morgon. Redan vid halv sju denna morgon gick solen upp över de vackra bergen i fjärran. Termometern visade 23 grader och havet kav lugnt. En fiskebåt puttrade ut att vittja näten.

Resan hit gick bra. Bussen avgick på tidtabell och vi kunde njuta av den vackra vägen över bergen hit till Paleochora. Grönskan var bedövande och alla blommorna prunkade. Vi anlände klockan 14.00 och ringde genast Flora för hämtning vid bussfiket.
Nu känns det att vi ånyo är hemma!!

Vår studio nummer tre väntade på oss. Under våren har man genomfört en fin renovering av alla studios på bottenplanet. Nymålat i väggar och tak, och därtill har en ny trinett installerats. Nytt kylskåp och diskbänk, samt har nya eluttag fixats.

Flora lät förmäla att säsongens bokningsläge är outstanding.Massor av bokningar hela sommaren och hösten.

Husets hundar hälsade oss välkomna. Den trivsamme terriern Elvis kom genast fram att hälsa. Lucy hade efter dietkosten under vintern tillfrisknat och var nu smärt. Den vita golvmoppen Ronia hade vuxit till sig högst väsentligt.

Vår huskatt, den rödvitsfärgade ”Haris-Totte” anlände strax att hoppa upp på vårt altanbord och hungrigt blicka in på oss. Vad göra? Vi har ju ej ännu hunnit ut att handla tonfiskburkar. Arne offrade fem skivor av den lufttorkade skinkan. De skivorna försvann snabbt in i hungrig katt.

Vid femtiden upp till vårt hotellfik, Waters edge Café att umgås med Echaterina och hunden Elvis. En välkomstouzo med is och lemon slank ned innan vi gick över till granntavernan Medefis att spisa middag.

Birgitta fastnade för en köttstuvning och Arne valde sin vana trogen en Pork Schnitzel. Måltiden var som vanligt mycket välsmakande och notan stannade på blygsamma 18 € inklusive ett krus vitt.

Ett par bilder från gårdagen återfinnes i bildgalleriet under Onsdag 15 Maj.

Nu klockan halv tio är det rejält varmt med 33 grader och icke ett moln att skymta.

Arne och Birgitta

Riitta
2013-05-15, 09:43
Skönt att ni har kommit "hem"nu och finvädret har också kommit:) Era små djurvänner uppskattar säkert att ni är tillbaka:)

Vi kom hem på söndagen och hade 27-29 grader på Kalymnos hela tiden. Sedan sjönk det några grader när vi kom till Rodos, men inte en regndroppe kom det:)

Jag önskar er en härlig tid på Kreta:)

Riittabye_bye

pollebosse
2013-05-15, 11:44
Härlig läsning.
Nu verkar allt vara i sin ordning och det är toppen.
Hälsa Harris o co från oss.
Över 30 grader på morgonen är grymt, såsom Paleochora i övrigt.

Paul

Kalimera
2013-05-15, 15:11
Nja, nu är ju knappast min fågelkunskap mycket större, men just det låter inte som en kungsfiskare?!Stämmer bra det. Kungsfiskare är små, mellan 17-19½ cm. Jag har sett kungsfiskare flera gånger längs vattnet mellan Chania och Nea Chora. Har även sett kungsfiskare här hemma, bland annat vid en bäck utanför ett köpcenter. :)

http://www.kalimera.se/bilder/forum/kreta_46.jpg

Kungsfiskare som jag fotade vid Faneromenis lake söder om Zaros på Kreta.

Kalimera
2013-05-15, 15:12
Kul att ni kommit hem till ert lilla zoo igen. :)

Arne
2013-05-16, 09:55
Torsdag 16 Maj. Paleochora

Soldis inleder denna dag. Temperaturen behaglig som vanligt. Vi har sådär 25-28 grader dagtid och 18-20 nattetid. Enligt vårt förmenande en mycket behaglig temperatur vid arkipelagbesök. I vattnet är det cirka 22 grader.

Gårdagens middag intog vi på den fina Pizzerian vid strandpromenaden. Stället heter Odyssevs och har vedeldade pizzaugnar. Förvisso finnes i menyn rikligt med andra rätter också såsom kött och fisk, ja även vegetariska delikatesser.

Vi delade på en Frutti Di Mare (Havets frukter) En väldigt god och välfylld Pizza. Måltiden inklusive ett krus vitt stannade på blygsamma 10 €.

På Pizzerian fick vi ett samtal med en taxiägare. Han hade arbetat hos US Navys flottbas vid Souda i ett antal år och partade utmärkt engeklska med sydstatsaccent.
Taxiägaren ville diskutera grekisk politik, och detta nappade vi givetvis på. Utgångspunkten var att alla politiker i grekland är mutkolvar som bara skor sig på den stackars befolkningen. En vanlig grekupfattning vad vi kan förstå.

Själv hade taxiägaren i de två senaste åren lagt sin röst på ”Gyllene Gryning”, det högerextremistiska främlingsfientliga partiet. Vi ville av naturliga skäl veta bevekelsegrunderna för att rösta på ett parti med rent fascistisk framtoning.

Något bra svar fick vi dock ej och samtalet ebbade ut. Taxiägaren oroade sig även för regeringens propåer om att avskaffa de exklusiva rättigheterna till taxilicenserna. En licens kostar sådär 80.000 €. En ny statlig licens för 1000 € skulle ersätta de personliga. Fri etablering därtill.

Vi vankade hemåt vid åttatiden att sitta altan innan det så var läggdags.

Lite bilder från gårdagen finns i galleriet under Torsdag 16 Maj.

Vi har nu via webben bokat in oss på Stavris i Chora Sfakion 24-29 Maj.
38 Euro natten inklusive AC för en studio.

Arne och Birgitta

pollebosse
2013-05-16, 16:11
Odyssevs är ett härligt ställe att sitta på. Jag äter inte så mycket pizza, men där fungerar det på absolut bästa sätt. Priset var verkligen otroligt som ni fick.
Chora Sfakia blir nog kul, bodde hos Stavros förra året och det var härliga upplevelser där. Det finns en restaurang som heter Three Brothers nära hotellet, det är väl värt ett besök.
Lyckliga ni som får vara på Kreta nu och uppleva allt härligt.
Vi kommer strax och har avbokat sista natten i Megala Chorafia för att finnas i Nea Chora. Hoppas på möte den 7 juni.

Fortsätt och ha det allra bäst!

Paul

Marianne
2013-05-16, 18:09
Odyssevs är ett härligt ställe att sitta på. Jag äter inte så mycket pizza, men där fungerar det på absolut bästa sätt.
Ja, precis så är det!
När maken säger: "Ska vi inte ta en pizza i dag?" då säger jag alltid: "Då får vi åka till Odyssevs i Paleochora. Det är bara där jag vill ha pizza (plus i Rom förstås, men det är en annan historia.:D)

Arne
2013-05-17, 07:29
Fredag 17 Maj. Paleochora

En vacker morgon ehuru med kraftiga vindar och vita gäss på vågtopparna. Det är alls ej kallt, dryga 22 grader nu vid sjutiden. Vindstyrkan pendlar nu mellan styv kuling och storm i byarna. Vinden är därtill i tilltagande.

Vi har noterat att sedan hit vi kom i tisdags, då har vi ej sett röken av någon kustfärja. Endast den lilla passagerarbåten Neptuni fick vi en skymt av i onsdags morse.

Under gårdagen var det ju tämligen disigt väder, men vid lunchtid lättade det upp och solen kom åter med sina livgivande strålar. Detta varade fram till klockan 14.00 när diset ånyo gjorde entré.

Ja, så havererade internetuppkopplingen vid tvåtiden, Tvärdött. Arne upp till Water Edge´s Cafe att omstarta server och router, men detta hjälpte föga. Vad göra? Arne kopplade in Vodafonedongeln och tryckte in koden på det inhandlade Refillkortet för Mobile Broadband. Tvärstopp även där. Ingen kontakt.


Det framkom att repeatermasten uppe på berget klotat ur och därav hade hela byn tappat såväl internetuppkoppling som mobilkontakt. Tekniker anlände från Chania att omstarta masten och vid femtiden i går eftermiddag kom accessen tillbaka. Gud ske pris och lov.

Vid femtiden på aftonen gick vi ner på byn att bevista KKP-fiket. Vi handhälsades varmt välkomna av chefen samt bjöds på varsin isad Ouzo med lemon . Efter KKP gick vi de få stegen över gatan och in på Taverna Inochous att spisa middag. Denna Taverna lär ska vara i en klass för sig vad avser såväl mat som prisbild.

Birgitta tog Cheeseballs och Arne en Schnitzel. Lägg därtill ett krus vitt.
Vi testade även för första gången varsin ”Honungsraki” Denna brygd har vi aldrig tidigare avsmakat. Brygden smakade faktiskt- och överraskande- mycket gott. Slutnotan landade på 18 €.

Även på denna Taverna, liksom på KKP-fiket noterade vi att ett anslag på väggen lät förmäla att om gästerna ej erhöll lagligt maskinstämplat kvitto, då kunde de lämna lokalen utan att betala. Så bra! Vi har sett samma anslag i Chania hos Marias Taverna och hos Semiramis.

Grekland synes vara på rättan väg till slut!

Lite bilder från gårdagen återfinnes i galleriet under ”Fredag 17 Maj””

Arne och Birgitta

pollebosse
2013-05-17, 19:08
Tack för dagens berättelse.
Det låter som goda dagar, även om internet svajar ibland.
Så är det även hemma, det är ibland rent uruselt trots 4G.

Hoppas ni får en undersjön afton!

Paul

Arne
2013-05-18, 08:28
Lördag 18 Maj. Paleochora

Ett markant väderomslag har skett under natten. Vinden har avtagit högst väsentligt och vågorna gå ej längre höga. Den lilla kustfärjan Delfini gungade ut vid åttatiden på sin färd mot Ag Roumeli.

En klar sol flödar idag över sydkusten till turisternas glädje. 23 grader allredan vid sjutiden i morse. Till Arnes glädje, och som födelsedagspresent, fungerar Haris Wlan nu oklanderligt igen.

Vid fyratiden igår stegade vi i den hårda vinden ner till KKP-fiket att intaga varsin aftonouzo. Chefen och bartjejen kom genast fram att hälsa oss välkomna tillbaka. Fiket har nu utökat antalet gästplatser med det dubbla. Detta genom att placera ut bord och stolar längs huvudgatan.

Det tavlispelande gänget satt som vanligt vid sitt stambord. Det var som om tiden stått stilla sedan vi var här i Januari.
Längs hemvägen kunde vi notera att den fina Taverna Pandelis med den öppna spisen nu öppnat för säsongen. Även här hade bord och stolar placerats ut längs sidogatan.

Så upp till Haris granntaverna att spisa middag. Ur kökets rikhaltiga utbud funno vi oss varsin läcker rätt. Arne fastnade för fylld ugnsbakad kyckling och Birgitta hittade en Porkgryta som genast vann hennes gillande. Båda rätterna smakade rent förträffligt och notan inklusive ett krus vitt landade på 14,7 €. Sydkustpris.

Ett par bilder från gårdagen återfinnes i galleriet under Lördag 18 Maj.

Arne och Birgitta

Thira
2013-05-18, 09:03
Så kul att följa er resa via forumet.
Inser att jag missat en hel del av Kreta.
Jobbade i Chania sommaren -94 och blev faktiskt inte det minsta förtjust.
Nu inser jag hur orättvis min bedömning nog var. Såg alldeles för lite av Kreta för att kunna vara rättvis i mina "betyg" av ön.

pollebosse
2013-05-18, 10:20
Tack för dagens berättelse.
OCH grattis både till Wlan och födelsedag.
Även i Sverige har vi nu sommartempraturer och njuter för fullt. Längtar som vanligt och hade emellertid gärna varit i Paleochora igen. Skall dock vara mycket nöjd att få vandra i det härliga sommarvädret, i dag på Österlen.

Ofattbara mat-priser, har de gått ner detta året?

Paul

Riitta
2013-05-18, 10:41
Grattis på födelsedagen Arne:)

Riittabye_bye

Thira
2013-05-18, 10:42
Ja, så klart, glömde ju skriva Grattis!
Hoppas du/ni får en fin dag

Alala
2013-05-18, 10:47
Grattis Arne, från mig också! klapp_klap

I morgon ska jag själv till Kreta för en vecka så då ska jag försöka följa med er därifrån.

/ Anne bye_bye

litentuva
2013-05-18, 11:13
Grattis , χρόνια πολλα !:)

KR
2013-05-18, 13:01
Grattis!
Hoppas dagen blir extra fin.
//
KR

Sunny12
2013-05-18, 13:13
Grattis...och njut av livet på KRETA..klapp_klap

Monica P
2013-05-18, 13:39
Grattis från mig också!

Kalimera
2013-05-18, 15:36
Stort grattis på födelsedagen! klapp_klap

myssa
2013-05-18, 16:18
Grattis på födelsedagen. Det var problem även här i Platanias med nätet. Trevligt med rapporter från sydsidan. Hoppas ni får en fin afton :)
Myssa

ingegerd46
2013-05-18, 18:15
Stort grattis på födelsedagen!
Och grattis till Sverige för segern!

Monica C
2013-05-18, 19:54
Grattis Arne och grattis Sverige till finalplatsen i hockeyn,från ett försommarvarmt Boden + 23 idag och man kan se hur löven spricker fram och växer till.
Monica:)

Carina
2013-05-18, 20:22
Grattis och tack för som alltid trevliga rapporter.

Carina

Arne
2013-05-19, 09:14
Söndag 19 Maj. Paleochora

Oj, kav lugnt hav denna morgon, vindstilla, och en vacker soluppgång vid sjutiden. Termometern visade på 24 grader redan i arla morgonstund.
Det lär bli en varm dag på Paleochora.
Den lilla kustfärjan Neptuni avgick vid åttatiden mot Ag Roumeli.

Vid lunchtid igår vandrade vi ner till byn att i viktualieaffären inhandla förnödenheter. Arne skulle därtill låta frisera sig hos Barberaren vid huvudgatan. Birgitta parkerade sig vid ett utebord på cafenion intill.

Priset för klippningen är även nu 10 € och då ingår ett glas ljummen Ouzo med dito vattenglas.

Avslutningsvis in i Travel Agency att efterhöra färjeförbindelse från Paleochora till Loutro via Ag Roumeli nu på tisdag. Nja, den ordinarie kustfärjan Samaria är på årlig översyn vid varvet i Souda. Den lilla passagerarbåten Neptuni (Ej Delfini som jag tidigare skrev) ersätter, och ska om vindar och väder så tillåter avgå tisdag morgon vid åttatiden.

Så hem att vila siesta.

Vid femtiden ut att spisa middag på Taverna Caravella, beläget längs strandgatan strax innan färjekajen. Denna Taverna är vida känd som en av Kretas allra bästa fiskrestauranger.
Vi stegade in i köksregionerna att beskåda vad som fanns i grytor och bunkar. Arne fann sig en läcker Kyckling med ugnsbakad klyftpotatis, och Birgitta fastnade för små läckra köttbullar med potatis.

Notan inklusive ett krus vitt stannade på 18 €.

Men, heltvisst hade Tavernan ett mycket stort utbud av färsk lokalfångad fisk av olika sorter. För fiskälskaren finnes nog allt denne kunna önska, och mer därtill.

Lite bilder från gårdagen hittar den vetgirige i galleriet under Söndag 19 Maj.

Arne och Birgitta

pollebosse
2013-05-20, 07:24
Vi har samma frisör Arne, tror jag. Bleckspegeln som man inte kan se så mycket i framför den gamla frisörstolen, med den underbare något åldrade frisören mitt emot Dionyssos, är det där du klipper dig?

Vilken härlig måltid ni måste haft hos Caravella vid detta fina väder. Är det fullt i byn eller är tempot lungt?

Hoppas ni får en lika härlig dagar framöver. I går drog de kalla vindarna över oss och vinterjackan åkte på.

Paul

Arne
2013-05-20, 09:07
Måndag 20 Maj. Paleochora

Det blir en varm och solig dag. Trettio grader vid sjutiden och full sol.
Vi överraskades av att den stora kustfärjan Samaria kom tuffandes till Paleochora strax efter halv åtta. Kantänka översynen vid varvet i Souda gått snabbare än beräknat.

Idag på förmiddagen ska vi betala för oss här på Haris. Sju nätter x 35€.
Ett i vårt tycke bra pris för studion. Biljetter för färjeturen till Loutro i morgon bittida ska inhandlas.

Lite förnödenheter ska vi köpa i viktualieaffären. På lilla Loutro har de två butikerna en förhöjd prissättning.

Till Pollebosse. Jodå det är samma frisör vi talar om. Den urmodiga frisörstolen är unik i sin ålder och samma får väl även gälla frisören själv.

Birgitta har varit ute på en blomstersafari här i byn. Bilderna återfinnes i galleriet under Måndag 20 Maj.

Gårdagskvällens middag avnjöt vi återigen på Odyssevs fina Pizzeria vid strandpromenaden. Notan för två och ett krus vitt stannade på 10, 5 €.

Vännen Nilam (Malin) hörde av sig nyss och meddelade att de ställer in den planerade resan hit till oss idag. Ett klokt beslut. Alls ej så skönt att kava bil i dryga trettio graders värme 2 x 7,5 mil. Det blir säkert tillfälle att råkas vid annat tillfälle framöver.

Vännerna Fysimera (Olle och Anna) hade kommit förbi Haris i går afton dä vi ej var hemma. De lämnade ett meddelande till oss. Kanske vi kan ses i afton?

De tre svenska tjejerna som bott i grannstudion nr fyra ska resa vidare idag. I deras ställe kommer vår danske Kalimeravän Lavrih (Lars) att flytta in.

Arne och Birgitta

UlfWiman
2013-05-20, 09:21
Nu har jag letat och sökt....
Detta med Galleriet hittar jag inte!
Kan någon ge mig ett tips?

/Ulf

pollebosse
2013-05-20, 09:34
Nu har jag letat och sökt....
Detta med Galleriet hittar jag inte!
Kan någon ge mig ett tips?

/Ulf
Gå in på Arnes sida, där finns en flik nätverk och bilder. Skall kolla och korrigera om det är fel.

Paul

Arne
2013-05-20, 09:49
Allra enklast; Klicka på Arnes avatar. På höger sida finner du vårt bildgalleri.

Arne och Birgitta i skuggan på Water´s Edge med 34 grader och full sol. Turligt nog bringa havsbrisen oss svalka.

maji
2013-05-20, 09:53
Hej Ulf, om du klickar på Arnes avatar så kommer du att kunna se bilderna i albumet
//majibye_bye

maji
2013-05-20, 09:55
Hoops såg inte att du redan fått svar;)
//majibye_bye

Kalimera
2013-05-20, 10:06
30 grader så tidigt på dagen! Det är ruggigt varmt så här tidigt på året.

Hoppas att ni får åka med stora färjan.

dromprinsen
2013-05-20, 10:09
Ulf, du skall klicka på Arnes profilbild så kommer du vidare till hans profilsida. Där finns galleriet.

Eva L
2013-05-20, 10:55
Då får ni passa på att bada riktigt mycket. Här hemma är det lite svalare idag med bara 20 grader. Allt växer så det knakar. Gissar att Arne får ta fram lien när han kommer hem.

Eva

KR
2013-05-20, 19:59
Trevlig läsning, fina bilder o vackra blomster!
//
KR

Arne
2013-05-21, 06:42
Tisdag 21 Maj. Avresa från Paleochora.

Det verkar bli fint resväder idag. Vi ska äntra den lilla Kustbåten Neptuni vid 08.30 idag. Färden till Loutro går via ett dryga timmen långt stopp vid Ag Roumeli. Färjebiljetterna betinga pris av 15 € pp enkel resa. Vårt boende de tre dygnen på Loutro är förbokat hemifrån. Priset inklusive AC och Wifi ligger på 45 € natten. Kyma heter Hotellet.

Om vi så ska summera vår vistelse här på Paleochora kan vi konstatera att det är betydligt mer turister än vanligt denna Majmånad. Haris Hotel rapporterar ett väldigt gott bokningsläge under säsongen, och därtill glädjande nog bra bokning även under vinterhalvåret. Vi har redan preliminärbokat in oss från mitten av December till mitten av Januari.

Prisläget på Tavernorna har enligt vårt förmenande ej ökat alls i förhållande till förra året. Sak samma med livsmedelsbutikerna.
Punktskatterna på drivmedel, alkohol och tobak har förvisso ökat, men detta har sin grund i Regeringsbeslut med anledning av krisplanen.

Flygfän nu. Vi har ej hört ett endaste litet surr från någon mygga sedan vi till Kreta anlände förra lördagen. De envisa snabba flugorna finnes det däremot gott om , men de giva oss ingen harm.

Heltvisst har det de senaste två dagarna varit lite väl varmt för våra önskemål, men den friska havsbristen har fungerat som botemedel. I Havet är det nu dryga tjugofem grader och alla strandstolarna är utplacerade. Strandserveringarna har ävenså slagit upp sina portar.

Djur nu. Haris Hotel har tre stycken trivsamma hundar som icke giva någon harm. Hundarna lär sig snabbt vilka som är djurvänner. Så har vi den gulvita Haris-Totte, en diskret katt som endast letar upp kattvänner var morgon att mat erhålla.

Igår afton gick vi de få stegen ner till Caravelli att spisa middag. Vi hade just ätit färdigt då Fysimera stannade till i inhyrd minibuss. Fysimera det är alltså våra trivsamma vänner Olle och Anna som arrangerar vandringar och temakurser i övärlden. Just nu hade de en grupp som ska vandra från Paleochora till Loutro med ett par övernattningar.
Vi fick ett intressant samtal med vännerna.

Det handlar om väldigt seriösa vandringsupplägg. Fysimera har en liten annons här på Forumet.

Lite bilder från gårdagen finns i galleriet under Tisdag 21 Maj.

Arne och Birgitta

nickelena
2013-05-21, 09:18
Det är ljuvligt att "vara med er" i Grekland!!! Verkligen dagens höjdpunkt att läsa!

nickelenaklapp_klap

Arne
2013-05-21, 09:41
Ja, efter avresan från Paleochora vid pass 08.30 anlände vi en timme senare till Sougia. Passagerare av, och passagerare på. Sedan raskt vidare i det fina vädret till Ag Roumeli där vi nu har ett timmeslångt lunchuppehåll innan färden går vidare till Loutro.

Fin sol och svag havsbris gör resan behaglig. 23 grader at moment.

Lite bilder från morgonens seglats med Neptuni ligga strax inne i galleriet under Tisdag 21 Maj second opinion

Arne och Birgitta

nilam
2013-05-21, 10:38
Myggorna håller till här på nordvästra sidan av ön då... Hälsar en rödprickig kvinna ;) ha en fortsatt god tur!
/ Malin direkt från solstolen :)

Fysimera
2013-05-21, 12:02
Vi såg när ni gick ombord på båten denna morgon, vi vandrar i dag till Sougia från Paleochora en underbar vandring även om det är varmt i dag men det är en sval bris så alla bara njuter.
Alla ni som gjort denna vandring vet hur underbar den är, ni som planerar att vandra denna har något underbart framför er.
Nu fortsätter vi till Sougia för bad Mytos och en good lunch.

Olle i Lissos leker med nya Ipaden

pollebosse
2013-05-21, 16:32
Ja, efter avresan från Paleochora vid pass 08.30 anlände vi en timme senare till Sougia. Passagerare av, och passagerare på. Sedan raskt vidare i det fina vädret till Ag Roumeli där vi nu har ett timmeslångt lunchuppehåll innan färden går vidare till Loutro.

Fin sol och svag havsbris gör resan behaglig. 23 grader at moment.

Lite bilder från morgonens seglats med Neptuni ligga strax inne i galleriet under Tisdag 21 Maj second opinion

Arne och Birgitta

Livsnjutare, denna sydkustresa är bland det härligaste man kan uppleva. Vilken underbar resa ni gör!

Paul

Arne
2013-05-22, 12:16
Onsdag 22 Maj. Loutro

Det blir nog en varm dag även denna dag. Vi noterade 23 grader redan vid sjutiden i morse.

Vi anlände vid halv ett i går. Lilla Loutro är sig likt. Det stoiska lugnet går ej att ta miste på. Endast klockan på getflockens ledare hörs plinga uppe på bergssidan.

Vårt boende här på Kyma Hotel är perfekt. En rymlig studio med fri AC och Wlan samt en jättebalkong på femton kvadrat. I bottenvåningen har hotellet en fin restaurang med god mat att servera. Vi hade fått uppgift om 45 € natten, men det visade sig att vid flerdagsboende är det korrekta priset 40 €.

Efter siestavila gick vi ut att spisa middag på granntavernan. På grillen snurrade ett spett med läckra kycklingar samt ett spett med kött. Arne valde kyckling och Birgitta fastnade för en Carbonara. Ett krus vitt därtill och notan hamnade på 15 €.

Det är årstiden till trots rätt många turister i byn. Så har vi vandrarna som mellanlandar här för middag och nattvila innan de på morgonen går vidare endera mot Chora Sfakion alternativt Paleochora.
Kustfärjan Samaria ligger vid kaj här i byn över natten, för att vid halvtiotiden avgå på kusttraden.

Vi fick besked om att den största kustfärjan, Daskalogiannis, ligger på varv i Pireus på den årliga översynen. Färjan beräknas åter vara i trafik framåt månadsskiftet Maj-Juni.

Lite bilder från gårdagen finnes i galleriet under Onsdag 22 Maj.

Denna dagsrapport blev försenad. Detta beroende på att Elsystemet på Loutro gick ner vid niotiden denna morgon, och kom igång igen först dryga tre timmar senare. Repeatermasten uppe på berget rönte samma öde, men nu är allt igång igen

Vi gick ut vid tiotiden att oss svalka söka på tavernan längst ut i byn. Vi hade ryktesvis hört att man därstädes hade Havssalt från Loutro till avsalu. Detta visade sig stämma och vi inhandlade genast två kilo salt att medbringa hem. Tavernan skulle egentligen öppna först i morgon, men vi fick ändå köpa salt samt ett krus vitt.


Tavernaägaren hade en tam get i koppel. Arne och geten kommo genast att bli goda vänner, detta mycket beroende på att Arne snabbt gick iväg till viktualieaffären att inhandla en kasse goda grönsaker att traktera geten med.

Arne och Birgitta

Netwolf
2013-05-22, 13:35
Vårt boende här på Kyma Hotel är perfekt. En rymlig studio med fri AC och Wlan samt en jättebalkong på femton kvadrat.

Jamen, det var ju inte så kymigt! :D;)

Underbart att läsa edra rapporter! Hoppas ni får en fortsatt trevlig vistelse!

/Netwolf - inte länge kvar nu...

pollebosse
2013-05-22, 15:35
Vi hade ryktesvis hört att man därstädes hade Havssalt från Loutro till avsalu.

Tack för härlig rapport.
Måste fråga om det finns en möjlighet att förmedla 1 kg Loutro-salt? Skulle bli överlycklig att få smaka detta.
Hoppas att ni får en fortsatt skön dag i det undersköna Loutro.

Paul

Arne
2013-05-22, 17:32
Ett kilo extra skola vi kunna pressa ned i våra ränslar. Vi har avsmakat Loutrosaltet och funnit en sälta icke av denna världen. Läggb därtill en smakriklighet vi icke tidigare skådat.

Arne och Birgitta

pollebosse
2013-05-22, 17:46
Tack!!!!!!!!!!
Nu blev jag så tacksam och glad!
Det skall bli så spännande att få prova detta, härlig beskrivning som du gav.
Ha nu en varm och fin kväll, jag fick den av er nu (även om vindarna är kalla i Blekinge så här dags).

Paul

Arne
2013-05-23, 08:40
Torsdag 23 Maj. Loutro.

Det förefaller ånyo bli en varm dag. Förvisso dämpar lätta molnskyar den starka solen, men det förefaller vara värmebölja på sydkusten för närvarande. Allredan vid klockan nio nu på förmiddagen avläser vi 28,3 grader på balkongen.

Vi tackar Gudarna för den svalkande havsbrisen som gör tillvaron relativt behaglig.

Vi ska strax gå ner till Havssaltstavernan att njuta havsbris i kombination med ett krus vitt. Så skola vi inhandla ytterligare ett kilo havssalt att på begäran leverera till Pollebosse när vi träffas vid Nea Chora i Juni.

Denna morgon har hela byn vattenbrist. Pumpstationen är temporärt ur funktion men en montör anländer strax med kustfärjan att sparka igång vattentillförseln. Vi fick i morse inhandla vattenflaskor för kaffebryggning och tvagning.

Igår afton fick det bli middag på den trivsamma granntavernan. Det fick bli varsin schnitzel enär kycklingarna på spettet behövde ytterligare en timme innan de voro ätbara. Förnämligt god schnitzel med klyftpotatis betingade pris av totalnota på 17 € inklusive ett krus vitt.

Lite Loutrobilder ligga nu inne i galleriet under Torsdag 23 Maj.

I eftermiddag ska vi så gå bort till den lilla biljettkuren att inhandla färjebiljetter till Chora Sfakion i morgon Fredag. Mera troligt tar vi lillfärjan Neptuni med avgång 12.45 och ankomst Sfakia en kvart senare.

Den fina studion på Stavris Hotel är bokad och klar för en veckas vistelse.

Arne och Birgitta

pollebosse
2013-05-23, 10:59
Helt otroligt varmt!
Sådana tempraturer kan vara ganska pressande.
Härligt med saltet och hoppas att förmiddagskruset var riktigt svalkande.
Ha en fin dag och förhoppningsvis blir den korta färden till Chora Sfakia lugn, har varit åskådare till häftiga vågor på den sträckan.
Vilken härlig resa ni gör!

Paul

schmidt48
2013-05-23, 13:56
Var glad Arne att du är i Grekland för här har det vräkt ner regn i 4 dagar. Beställt resa till Kos den 5 juni som tur är.
Ha en fortsatt skön tripp.

Maritha

Eva L
2013-05-23, 14:09
Var glad Arne att du är i Grekland för här har det vräkt ner regn i 4 dagar. Beställt resa till Kos den 5 juni som tur är.
Ha en fortsatt skön tripp.

Maritha

Fast här där A och B bor har solen flödat och gör så än sedan rätt många dagar tillbaka. Inte så varmt som för några dagar sedan men ändå sommar och skönt. Trots detta kan det ju vara skönt med medelhavsvärmen och allt det andra goda de får i Grekland.

Eva

Arne
2013-05-24, 07:44
Fredag 24 Maj. Vi lämnar nu Loutro.

Gyllne morgon! Sista natten på Loutro nu svunnit hän. Nu fungerar allt här i byn. Vattnet kom åter igår eftermiddag, eltillförseln fungerar liksom Wlan.

Det är lite svalare idag, och det tackar vi för. 18,5 grader klockan sju denna morgon. Strålande sol och den goda havsbrisen giva svalka.

Nu har vi packat våra ränslar, betalt 120 € för våra tre nätter här på Kyma Hotel. Ett boende att rekommendera.

Vi far nu vidare tilll Chora Sfakion med kustfärjan som avgår vid pass halv tio.

I ränslarna finnes nu härbärgerat fyra kilo havssalt från Loutro.

Middagen igår afton fick bli på strandtavernan just intill Kajen. Arne valde sin vana trogen en delikat grillad kyckling, och Birgitta fann sig en otroligt god Broccoligratäng samt köttfärsstuvning. Notan för denna måltid landade på 18 € inklusive ett krus vitt.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i bildgalleriet under Fredag 24 Maj.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-05-24, 09:47
Lite bilder från gårdagen ligga inne i bildgalleriet under Fredag 24 Maj.Ser fram emot bilder från Aradenabron inom några dagar. :D

litentuva
2013-05-24, 12:30
Jepp bilder från aradenabron efterfrågas :)
Är i mitt tycke en av Kretas häftigaste platser , men ska erkänna att jag vände efter ca 10 meter och fick stå med hjärtat i halsgropen och se barn och make traska över ... ;)

dromprinsen
2013-05-24, 15:21
Ha det så trevligt i Chora Sfakion. Skulle vilja be om en tjänst! Vi har tänkt att åka båt från Chora Sfakion till Paleochora den 7/6 med bil. Skulle ni kunna kolla om eller när det går en bilbåt den dagen till P-chora?
Jag har mailat till rederiet, men de svarar inte.
Om ni har tid att kolla skulle jag bli jätteglad.

Hälsningar
Janne

Arne
2013-05-24, 15:35
Lugn. Resan till ravinen och den vackra bron är planerad. Var nyss nere hos taxicentralen i byn att spörja om pris för en resa till bron och ravinen.

För 30 € skulle vi få turen med 20 minuters uppehåll vid bron.

Nu återstår att utan handfängsel få Hustru Birgitta med på färden.....

Arne

Såg nu att Dromprinsen ville ha besked angående bil på färjan. Vi kollar upp detta under morgondagen och återkommer.

pollebosse
2013-05-25, 06:31
Det ordnar sig Arne.
Jag hade samma "bekymmer" med Lisbet tidigare. Lite listig pedagogik och någon liten bägare dryck i Anopolis gjorde susen. Hon hängde utan vidare med över bron. Tror nog att Birgitta också kommer att uppskatta den fantastiska utsikten.
Skall bli spännande att se bilderna och höra hur det gestaltade sig.
Ha en underbar tur!

Paul

Arne
2013-05-25, 08:50
Lördag 25 Maj. Chora Sfakion.

En vacker ehuru kylslagen morgon här i Sfakia. Vi noterade svaga 15,7 grader just halv sju. Prick klockan sju gick så den livgivande solen upp över bergkammen, och värmen kom åter.

Vi har ej använt AC den gångna natten. Med öppna balkongdörrar hade vi behagliga tjugo grader inomhus. Ännu har vi myggfritt här på sydkusten.

Färden från Loutro skedde vid halv tio igår förmiddag och kostade 4,5 € pp enkel resa. Tjugo minuter tog färden. Genast efter ankomst gick vi upp till Oves Hörna att hälsa på hos vännerna därstädes. Hörnan heter egentligen Taverna Delfini.

Just intill hörnan finns det pompösa krigsminnesmärket till minne av de allierades lyckade evakuering av trupperna till Egypten efter slaget om Kreta i slutet av Maj 1941.

Så vidare upp till Hotel Stavris där vår förbokade studio på andra våningen väntade på oss. Stor balkong med havsutsikt och sköna sängar.Ett perfekt boende för oss två.

Vi åt en tidig middag på Snajdartavernan nere vid inre hamnen. Det fanns ett stort utbud av mat i grytor och karotter. Arne fastnade för kyckling och Birgitta tog en underbar Moussaka. Notan stannade på 10,5 € eftersom Snajdaren bjöd på kruset vitt.

Kvällen avslutades med en stilla sittning uppe hos Three Brothers Taverna. Restaurangen har under våren genomgått en ansiktslyftning och var väldigt fin.

Upp till vår studio att natta oss vid åttatiden.

Utflykten till Engelska bron uppe vid ravinen är ännu ej i hamn. Vi återkommer i ärendet framöver…

Bilder från gårdagen ligger inne i galleriet under Lördag 25 Maj.
Nu klockan tio visar termometern på 26 grader och solen flödar.

Arne och Birgitta

pollebosse
2013-05-26, 06:58
Härligt med Chora Sfakion. Hoppas natten hos Stavri var bra. Bor ni i den renoverade delen av hotellet?
Är det mycket turister så här års i syd.
Vi kom till Chania i går och det var så mycket helgflyg att vi inte fick landningstillstånd utan fick cirkla i 20 minuter i det blå. Sedan var det närmast kaos på flygplatsen, har nästan aldrig sett så mycket folk där.
Vilken uppfattning har ni om besökarantalet?, är det mycket mer än tidigare?

Dags för vandring nu på morgonen, ljuvligt!

Paul

Arne
2013-05-26, 07:47
Söndag 26 Maj. Sfakia.

En vacker morgon denna söndag. Temperaturen visade 19 grader vid halvsjutiden i morse. Detta indikerar att vi får lika behagligt klimat som igår, dvs 23-25 grader med sol och svag havsbris.

Kvällsvarden avåt vi uppe på Three Brothers Taverna, just några steg från Stavris. Köksbiträdet har en dubbelfunktion. Delt biträda kokcken i kögsregionerna, dels också svara för att inkassera solstolshyra på den lilla fina stranden just nedanför. Det är påfallande många turistrer som använder sig av denna strand.

Middagen nu. Arne föredrog en schnitzel medan Birgitta valde Cheese Saganaki, tvenne jättebitar. Som alltid väldigt god mat till bra pris. Notan hamnade på 18 € inklusive ett krus vitt.

Tavernan har just vid ingången ett halvkubikmeter stort sakltvattensakvarium där man härbärgerar ett tiotal medelhavslobstrar. De stackars lobstrarna har bara att nära en förhoppning om att kilopriset om 65 € ska rädda dem från att hamna i kökets grytor…

Vi kollade i eftermiddags ,på förfrågan, upp möjligheterna att ta med fordon från Sfakia till Paleochora. Jodå, den första Juni går sommartidtabellen i drift i samband med att Daskalogiannis återkommer från varvet i Pireus. Den exakta tidtabellen ska läggas ut dagen innan 1 Juni på Anekdyk.gr, rederiets taffliga hemsida.

I morgon förmidag bär det iväg till Ravinen med den Engelska bron, med eller utan Birgittas sällskap. Förhandlingar pågår alltfort och beräknas vara slutförda innan vi avresa med taxin…

Det är allredan påfallande mycket turister som rör sig i området den tidiga säsongen till trots. Varje kväll vid sjutiden anländer Samaria att lasta av sådär fyrahundra vandrare från Samariaravinen. Åtta bussar väntar uppe vid bussplanen för vidare färd hem till respektive Hotel på nordkusten.

Så till frågan om renoveringsarbeten på Stavris Hotel. Storhotellet är renoverat och prydligt. Hur det förhåller sig med annexet just intill vet vi ej, men får fråga. Wifianläggningen här på Hotellet är en smula instabil emellanåt, men det finns ju kabelanslutning på alla rum, och den fungerar utan anmärkning.

Lite bilder från gårdagen återfinnes i galleriet under Söndag 26 Maj.

Arne och Birgitta

KR
2013-05-26, 12:30
Hoppas att ni båda kommer iväg på utflykten och att det blir en fin dag, spännande!
//
KR

rollen
2013-05-26, 14:41
Åh, så härligt att läsa om era resor. Samma platser som vi brukar bo i och besöka. Birgitta, följ med upp till Aradena bridge. Du behöver ju inte åka över, men det är en upplevelse. Fortsätter man sen till byn Ioannis kan man tänka på att barnen som bodde där fick, när de gick till skolan, först gå ner och sen upp på andra sidan två gånger varje dag. Vid våra besök i byn har vi varit hos en gammal dam, Despina. Hon bjöd in oss på pannkakor med honung. Vid ett annat tillfälle träffade vi hennes son som är munk och bor i kloster i Atos utanför Aten. Tittar man på gravarna på kyrkogården kan man se att de blir mycket gamla i den byn. Maten, motion och frisk luft, eller?
Ha en bra resa upp!
Två kretafantaster

dromprinsen
2013-05-26, 15:37
Tack för informationen angående bilfärjan till Paleochora! Nu känns det skönt att slippa köra landvägen från Plakias till Paleochora. Ha det fortsatt jättebra ni båda!

Alala
2013-05-26, 18:43
Ja nu har jag hunnit läsa ikapp mig, var ju i Nea Chora och kom hem idag. Inte har man "tid" på semestern. :D Noterade att Pollebosse sa att det var mycket trafik på flygplatsen igår. Vår taxichaufför sa att lördagarna är kaotiska så om man ska resa hem på en lördag är det bra att reservera tillräckligt med tid. Nu på söndag förmiddag var det rätt så lugnt.

Ha det fortfarande bra, Arne och Birgitta! bye_bye

/ Anne

Arne
2013-05-27, 07:47
Måndag 27 Maj. Sfakia.

Återigen en perfekt morgon. 18 grader vid halvsjutiden, och sedan stiger temperaturen till runt 25 vid lunchtid. Klimatet passar oss likt handen i handsken.

Igår vid lunchtid gick vi de få stegen till Three Brothers att folkliv iakttaga. Badstranden nedanför tavernan var som oftast välfylld av badande och solpressare. På denna strand råder inget toplessförbud, nej långt därifrån. Det förefaller räcka med att strandgästerna har mobilen på….

Efter siesta ner till Oves hörna att se vad som i hamnen sig tilldragit. Vi passade sedan på att slutförhandla om måndagens resa upp till Aradanaravinen med tillhörande bro. Efter inkallande av förlikningsman, Chefen på Stavris, kunde till slut en uppgörelse träffas. Vi far med taxi till ravinen vid halvelvatiden. Taxi bokad och ska hämta upp oss nere vid Oves Hörna.

Igår kväll satt vi balkong att skåda spektaklet när Samaria vid sjutiden anlända till Sfakia från Ag Roumeli. Det handlar om sådär 4 – 500 personer som via en väntande bussflotta ska återbördas till sina hotell på nordkusten.

En del av vandrarna från Samariaravinen vankar fram likt skadeskjutna ankor. Kantänka de hade behövt lite mer träning innan de gav sig på ravinpromenaden…

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under Måndag 27 Maj.

Arne och Birgitta

pollebosse
2013-05-27, 15:50
Härlig läsning.
Skall bli spännande och få beskrivningen om resan till ravinen och sedan vad som hände.

Paul

Eva64
2013-05-27, 18:23
Tack för att vi får följa er på resan. För min del känns det som jag besöker Grekland varje dag:D:D! Härligt att höra om alla ställen och era upplevelser. bye_bye

Arne
2013-05-28, 07:50
Tisdag 28 Maj. Sfakia.

Vacker morgon idag också. Tunna molnslöjor över bergen gör det behagligt ute på vår balkong i morgonsol. Det tackar vi för.

Gårdagens resa med taxi upp till Aradenaravinen var en upplevelse av rang. Serpentinvägen upp till högplatån var i utmärkt skick. Prydlig asfalterad tvåfilig väg med tillhörande räcken mot stupen. 15 km enkel väg.

Denna väg tillkom för sju år sedan med stödpengar från EU-s mål 5 B.
Innan var det en eländig enfilig väg belagd med oljegrus. En styggelse allt enligt vår taxiförare som var fungerande guide under färden.
Vi förvånades över att det uppe på högplatån fanns tre små byar, kompletta med tavernor och market samt rumsuthyrning.

De sista två kilometrarna fram till bron och ravinen var en smal väg med mötesplatser här och där. Väl framme parkerade Taxin på hitsidan av bron, allt enligt Birgittas krav vid slutförhandlingen.

Ravinen var häftig och mycket djup. Bron var av militär fackverkstyp och med grova träplankor som brobana.
Det var först år 1985 som bron tillkom. Innan dess fick byborna via en smal stig ta sig ner i ravinen och upp på andra sidan.

Träplankorna förmenades dock i vissa stycken ha passerat ”Bäst före” datum och borde varit utbytta för länge sedan.
Arne genast ut på bron att fotografera ravinen. Bron är belägen cirka 60 meter över ravinens botten.
Efter en kvarts paus anträdde vi resan åter till Sfakia. Vi passerade gångstigen ner till Sweetwater beach, och noterade att det var dryga 200 meters höjdskillnad mellan vägen och stranden.

Väl åter i Sfakia betalade vi taxiföraren 35 € samt tackade för utmärkt guidning. Hela resan tog dryga timmen, då med stoppet vid bron inräknat.

Efter vederbörlig siestavila intog vi middagen på Taverna Lefti Ori just nedanför Stavris Hotel. Arne fann sig det goda lättrökta fläskköttet med klyftpotatis medan Birgitta valde Fyllda Auberginer. Notan stannade på 18 € inkluseve ett krus vitt.

Bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under Tisdag 28 Maj.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-05-28, 09:34
Kul att ni åkte dit! klapp_klap

Priset var bra tycker jag. Jag vet att Birgitta inte gick över bron, frågan är om du gjorde det Arne?

På den här sidan (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=28161)länkar jag till några videor som jag filmade när vi var där. Det som är så skrämmande med denna bro är ljuden från bilarna som kör över. Kan var intressant för er som inte har varit här att lyssna på. :)

Netwolf
2013-05-28, 10:00
Men den såg väl inte så farlig ut? Håller den för en bil, så borde den vara stabil. Vet inte varför, men jag hade fått intrycket att det skulle vara nån sorts hängbro och då hade den nog varit mer fasansfull.

/Netwolf

Sunny12
2013-05-28, 11:12
Jag tycker också att den såg väldigt stabil ut på bilderna..men klart det kanske upplevs annorlunda på plats..och är man höjdrädd är det säkert lite läskigt!!..Skulle vara intressant att åka dit någongång, tack för reportage!..:)

Kalimera
2013-05-28, 11:15
Men den såg väl inte så farlig ut? f

Jag tycker också att den såg väldigt stabil ut på bilderna...

Jag tänkte precis som ni innan jag hade varit där. Jag hade sett många bilder, och tyckte inte att det såg så farligt ut. Men i verkligheten. :eek:

yannis
2013-05-28, 11:34
Ja. när en bil åkte över bron då bara skrek jag. Rassslet från bron var förödande.
Jag gick ur taxin, men stod bara vid brofästet Och höll i mig. Det räckte för mig. Men Arne gick ut. Han har ju en konstig dragning till broar. Tyvärr.
Birgitta.

KR
2013-05-28, 12:09
Äntligen kom ni dit!
Modiga är ni, var o en på sitt sätt.
Läckra bilder.
//
KR

litentuva
2013-05-28, 12:32
Men den såg väl inte så farlig ut? Håller den för en bil, så borde den vara stabil. Vet inte varför, men jag hade fått intrycket att det skulle vara nån sorts hängbro och då hade den nog varit mer fasansfull.

/Netwolf

Den känns som en hängbro ! Väldigt smal och med glipor mellan plankorna... Hihi den håller för en bil tills första gången den inte håller för en bil ;)

Monica P
2013-05-28, 16:53
Den känns som en hängbro ! Väldigt smal och med glipor mellan plankorna... Hihi den håller för en bil tills första gången den inte håller för en bil ;)

Lyssna till den här kloka människan...

Fysimera
2013-05-28, 21:00
Det som är så skrämmande med denna bro är ljuden från bilarna som kör över. Kan var intressant för er som inte har varit här att lyssna på. :)
Första gången vi gick till bron kom vi ravinen upp, när vi började höra ljudet var vi ju långt från bron kanske en timmes vandring kvar. Vi tittade upp för att se åskmolnen men himlen var blå.
Vi förstod ej vad det var innan vi var under bron då en bil körde över bron.

Man hoppar med gummiband runt fötterna ner i ravinen från bron, har sätt det både uppifrån o nerifrån ser äckligt ut för mig.

Kul att ni kom till BRON.

pollebosse
2013-05-29, 06:21
Grattis till en spännande upplevelse!

Paul

jukka_t
2013-05-29, 07:07
Jag var på bron förra hösten, förstod inte hur högt det var förän jag tittade ner o såg något väldigt litet som rörde sig där nere, det var människor som vandrade nere i ravinen :-)

SL!
Jukka

Arne
2013-05-29, 08:53
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1063&pictureid=10481

Onsdag 29 Maj. Sfakia.

Åter en vacker morgon. Men, vi saknar gårdagens molnslöjor som till viss del ändå kunde dämpa de heta solstrålarna på vår balkong. Vid halvniotiden flydde vi in i studion som skydd för solen.

Hela gårdagen präglades av stark värme uppemot 30 grader. Nu har vi ju ändå funnit oss våra oaser i byn där svalka och skugga står att finna. Oves Hörna är ett sådant ställe. Om det så är vindstilla i byn så finnes alltid en havsbris uppe hos Ove.

Nu har vi klart med planeringen inför torsdagens avresa till Rethymno via Vrissis. C och G har fixat boende för oss en natt på Olgas pension. 40 €.
Vi ska sammanträffa med c och g på Stellas mathak tillsammans med Yanna som också lever och verkar i Rethymno. Det blir en middag som alltid är mycket god på Stellas.

Vi ska strax gå ner till Stavris att betala för våra sex nätter här. Vi får betala 40 € natten och det finner vi vara ett mycket bra pris sett mot bakgrund av den fina standarden, havsutsikten samt AC och wlan. Hotellets wlan kunna förvisso stundtals vara en smula skakigt, men då finns ju kabeluttaget i rummet där internetuppkopplingen alltid fungerar klanderfritt.

Igår afton anlände kustfärjan Samaria med massor av vandrare från Samariaravinen samt dagsturister från Loutro. Inalles elva bussar hade anlänt till bussplanen. Hela bildäcket var fyllt av vandrare liksom de två övervåningarna. Det tog dryga tjugo minuter för alla att komma av färjan.

Vårt huvudintryck kvarstår. Det är anmärkningsvärt många turister här på sydkusten detta år.

Vi fann att Oves Taverna saluförde flaskor med honungsraki samt lokalt producerad olivolja. Mycket förmånliga priser. Vi läto genast inhandla en flaska av vardera. Tre € stycket.

Nu strax iväg till Oves att förhoppningsvis god svalka erhålla.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-05-29, 10:20
Hela bildäcket var fyllt av vandrare liksom de två övervåningarna. Det tog dryga tjugo minuter för alla att komma av färjan.Jisses så mycket folk! Jag är glad att vi alltid är på Kreta i oktober. :)

Arne
2013-05-29, 11:31
Onsdag 29 Maj. Second opinion.

När vi i förmiddags anlände till Oves Hörna kunde vi skåda att kustfärjan låg vid kaj trots att den ju skulle avgått klockan 10.30. Vi sporde kyparen om anledningen till detta. Nu visade det sig emellertid att hårda vindar och tillhörande vågor var i antågande. Därav startförbud.

Vindstyrkor på 10 till 12 Beaufort väntades. Mycket riktigt, snart nog rullade grova vågor in mot kusten, och vita gäss syntes ute på havet.
De turister som vid niotiden anlänt till Sfakia för att göra en dagstur till Loutro fann sig plötsligt instängda här i Sfakia att tillbringa tiden fram till klockan 19 då bussarna skulle hämta upp dem.

Byns näringsidkare tacka högre makter för att ett par hundra turister anlänt att bevista näringsställen och butiker..

Enda möjligheten att taga sig till och från Loutro i rådande väder är Taxibåtarna. De går i alla väder, men det kostar. Någonstans 30 till 40 Euro för en enkeltur som kan vara nog så gropig.

Nu skåda vi hurusom höga vågor bryta in över vågbrytaren till inre hamnen.

Sfakia 12.25

Arne och Birgitta

Netwolf
2013-05-29, 12:17
Hela bildäcket var fyllt av vandrare...

För oss som sett "The Walking Dead (http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Walking_Dead_(TV-serie))", så ger denna mening, kalla kårar, minst sagt! :eek:

/Netwolf

Fysimera
2013-05-29, 12:19
Spännande att se om eftermiddagsbåten/färjan går för att plocka upp Samariavandrarna eller kanske de har stängt Samarisravinen i dag??

Här på Norr sidan har vinden nu mojnat.

Olle

Arne
2013-05-30, 08:15
Torsdag 30 Maj. Vi lämnar Sfakia.

Vacker morgon. Vinden har nu avtagit, men vågorna rulla alltfort höga in mot vågbrytarna. Kustfärjan har nu legat inblåst här i nya hamnen sedan i förrgår kväll. Vi får se om färjan kommer iväg nu vid pass halv elva idag. Men, vågorna ser elaka ut på havet.
Se där. Klockan nio gungade Samaria ut på havet att hämta upp passagerare från Loutro och föra dem till Sfakia. Då lär färjan sedan avgå halv elva.

Nu har vi packat våra ränslar inför färden till Rethymno och Olgas Pensionat. Vi får ett uppehåll i Vrissis på dryga timmen inför bussbytet till Rethymno.

I samband med att vi betalade vår räkning här på Stavris förärades vi tvenne flaskor lokaltillverkad Raki, en brygd som enligt hotellägaren ska vara av rent oslagbar kvalitet.
Nåja, rakin skulle vi kunna använda som spolarvätska hemmavid, men vi lämnar flaskorna kvar på rummet vid avfärd.

Vår finalmåltid i går kväll fick bli på Snajdartavernan. Arne hittade vansinnigt goda kryddiga köttbullar, och Birgitta valde Bekreme. Notan inklusive ett krus vitt stannade på 15,5 €.

Vi har noterat de trista gruvhålen som finnes här i Sfakia. Stora öppningar har sprängts upp i bergssidorna i jakt på brytbara mineraler som Bauxit, coromant, blackstone etc. Dessa prospekteringar gjordes på tidigt 1900-tal och spåren efter dessa prospekteringar blir kvar för evärdeliga tider.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under Torsdag 30 Maj.

Arne och Birgitta

Alala
2013-05-30, 10:44
I samband med att vi betalade vår räkning här på Stavris förärades vi tvenne flaskor lokaltillverkad Raki, en brygd som enligt hotellägaren ska vara av rent oslagbar kvalitet.[/FONT]
Nåja, rakin skulle vi kunna använda som spolarvätska hemmavid, men vi lämnar flaskorna kvar på rummet vid avfärd.

Ojoj, stackars Raki! :eek:

Ha en fortsatt trevlig resa!

/ Anne bye_bye

Kalimera
2013-05-30, 17:39
Fattar inte att tiden går så fort! Hur länge stannar ni i Rethymnon?

Arne
2013-05-31, 07:43
Fredag 31 Maj. Rethymno.

Vi inledde denna morgon med frukostsittning på Olgas fina takaltan.
Vackert och varmt väder.

Gårdagens bussresa från Sfakia upp över bergen och ner till Vrissis var lika formidabelt vacker som alltid. Vi fick en lunchpaus på dryga timmen i väntan på bussen till Rethymno. Vrissis är en i vårt tycke vacker och spännande by.

Bussen till Rethymno anlände prick på tidtabell. Direkt vid ankomsten till Bussterminalen högg vi en taxi och beställde resa till Venetianska hamnen. Viss språkförbistring gjorde att vi i stället hamnade i fritidsbåtshamnen. Efter en sjuhundra meter lång promenad tog vi oss ändock till rätt hamn.

Så den korta promenaden upp till Olgas Pension och Stellas kitchen, där ett krus vitt smakade extra gott. Vi fick rum nr 2, en trappa upp. 40 € natten. Vi skulle ju bara vika en natt här i Rethymno eftersom vi har tre dagar bokade i en by sju kilometer utanför staden.

Vid femtiden på aftonen sammanträffade vi med våra vänner som är bosatta här. Bord var bokat på Stellas. Som alltid mycket god mat i goda vänners lag.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under Fredag 31 Maj.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-05-31, 09:52
Vi skulle ju bara vika en natt här i Rethymno eftersom vi har tre dagar bokade i en by sju kilometer utanför staden.Nu blev jag nyfiken. Vilken by är det?

kari
2013-05-31, 11:59
Vi synes også Vrisses er en fin by, OK med litt ventetid mellom bussene der :)
- ha det fortsatt herlig:D - ser fram til å høre fra "byen 7 km fra Rethymnon", husker ikke hva den heter bye_bye

Arne
2013-05-31, 13:13
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1069&pictureid=10510


Ja, så har vi nu anlänt till den lilla byn Pigianos Kampos. Byn är belägen cirka nio kilometer öster om Rethymno. Taxiresan hit betingade åkdonslega på 14 € och tog 20 minuter.

Vårt hotell hittade Birgitta på Booking.com Begärt pris för trenne nätter är 85 €. Klart prisvänligt för den fina standarden. Hotellägaren meddelade att man hae 20 rum, fullt utrustade studion. Wlan och AC ingåpr i priset.
Hotellet heter Lima Studios and Apartments

En liten fin pool i trädgården fullbordar det hela. Vi är de första gästerna för året.

Till havet är det sådär 100 meter, och en taverna finns mitt över gatan.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-05-31, 14:06
Ja, så har vi nu anlänt till den lilla byn Pigianos Kampos. Byn är belägen cirka nio kilometer öster om Rethymno.Aha, det är där ni är! Det ser väldigt fint ut. Måste vara ett härligt ställe att avsluta resan på. Om ni vill se er omkring kan jag rekommendera en tripp till Anogia. :)

Arne
2013-06-01, 08:18
En vacker morgon. Nu vid sjutiden har vi 20,6 grader här på vår balkong på Hotel Limas. Förmiddagsskuggan tackar vi för. Vi har utsikt över havet och kunde till vår förvåning nyss skåda tvenne färjor på väg in till hamnen i Rethymno. Vi såg en High Speed och en reguljär storfärja.

Vi trodde att det bara fanns en nattfärja mellan Pireus och Rethymno.

Igår vid lunchtid tog vi våra ränslar och promenerade ner till den Venetianska hamnen att sitta Taverna samt iakttaga folkliv. Vilken skillnad det är mot när vi var här i början av Januari på Kalimeraträffen.
Nu formligen kryllar hamnområdet av turister.

Vid etttiden tog vi så oss en droska för färden ut till vårt förbokade Hotel Limas i byn Pigianos Kampos. Föraren äskade 14 € i åkdonslega. Han fick 18 för trevligt uppträdande.
Hotellägaren med fru och prydligt barn hälsade oss varmt välkomna som säsongens första gäster. Vi betalade genast hotellräkningen på 85 € för de tre dagar vi ska vara här.
Hotellet har tjugo rum, tio fyrabäddsstudios och tio tvårumsdito.

Studion var mycket fin med ett rymligt vardagsrum på sådär 30 kvadrat och därtill ett sovloft en spiraltrappa upp. AC och perfekt wlan ingick i priset.

Efter vederbörlig siestavila vandrade vi vid femtiden över gatan till den fina tavernan därstädes. Till Birgittas lycka hade tavernan tomatsoppa på menyn. Birgitta har trånat efter tomatsoppa sedan vi till Kreta anlände för trenne veckor sedan, men aldrig funnit förrän nu. Arne valde grillad kycklingfilé. Notan inklusive ett krus vitt stannade på 18 €.

Så kunna vi konstatera att vi idag lördag den 1 Juni har en vecka kvar på vår Kretaresa. På tisdag far vi åter till Nea Chora, Chania för de sista fem nätterna på Hotell Arocadia där vi bodde vid ankomsten den 11 Maj.

Bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under Lördag 1 Juni

På kustvägen just utanför vårt Hotel är trafiken med charterbussar tät. Turister hämtas och lämnas denna bytardag. Lokaltrafiken verkar skötas av turisttåg av modell klingeling i grälla färger…

Vi sitta nu att lyssna till Ring så spelar vi, men slutsiffrorna går ej vår väg.

Arne och Birgitta

KR
2013-06-01, 09:13
Fint att ni har det så gott!
Om ni skall ut på långpromenad till Platanes kan jag varmt rekommendera Ouzeria Popeye. Där var vi förra året som de första gästerna i denna nyöppnade ouzeria och åt en underbar lunch med så många goda mezedes. På fredag nästa vecka är vi där igen. Synd att vi missar varandra denna gången. Ha det fortsatt underbart!
//
KR

yannis
2013-06-01, 12:25
Ja, det var synd KR och man.
Det var så roligt när vi träffades i Pytharago på Samos i höstas.
Birgitta.

Arne
2013-06-02, 08:10
Söndag 2 Juni. Pigianos Kampos, Limas Hotel.

Oj då, väderomslag igen. 27 Grader varmt och sol allredan klockan sju på morgonen. Gårdagens tämligen mulna väder har nu ersatts med klarblå himmel ,dock med frisk havsbris.

Charterpressarna intager strax sina positioner på solstolarna längs stranden, och får finna sig i att bli sandblästrade när de ska pressa igen gårdagens förlorade solstrålar. Att de bara orkar…

Vid lunchtid igår anlände Hotellets mera troligt egentliga ägare, sonens far och mor, att hjälpa till med att få hotellet i full ordning inför säsongen. Gamla mor hade problem med en ond fot och gick illa. Hon fungerade dock perfekt att passa den lilla livliga tvååringen.
Synd bara att hotellbeläggningen är så svag. Detta eminenta ställe förtjänar bättre beläggning. 28 € natten för förstklassiga studios är ju ett bra bud. Vi är alltfort de enda gästerna här.

Efter sedvanlig siestavila gick vi över till tavernan nästgårds att spisa middag. Det var bara vi två samt ett ryskt par i medelåldern som kalasade på nykokt Lobster. Lobsterpriset ligga på 65 € per kilo.
Vi valde dock en enklare måltid. Notan inklusive ett krus vitt stannade på 21 €.

Hela morgonen idag har charterbussarna brummat förbi här på vägen utanför. Det är ju den gamla huvudvägen mellan Rethymno och Heraklion som senare ersattes av Highway 1. Lokaltrafiken är dock tät och eftersom det är en raksträcka här utanför kör alla som Greker…(Plattan i botten)

Ute på havet här utanför kunna vi skåda att det går vita gäss! Kantänka en hel del utflyktsbåtar får ställa in sina turer idag därest havet ej lugnar ner sig.

Nu på Onsdag, den 4 Juni, erfor vi via tjejen i market att det skulle bli ett större uppträdande av en folkloreensemble från Kreta. Sju dansare samt fem i orkestern ska framföra en shoiw på närbelägen Taverna. Skada, då vi redan i morgon Måndag lämnar området för att fara vidare till Nea Chora utanför Chania.

Arne och Birgitta

Netwolf
2013-06-02, 09:13
Lobsterpriset ligga på 65 € per kilo.

Hugaligen! :eek: Sååå gott är det inte!

/Netwolf

Eva L
2013-06-02, 12:08
Kan det vara den livliga trafiken som gör att hotellet har dåligt med bokningar. Du skriver ju själv Arne att bussarna brummar förbi. Många som inte vill bo vid en väg kanske.

Eva

Arne
2013-06-03, 07:42
Måndag 3 Juni. Vi lämnar Pigianos Kampos och Hotel Limas.

Nu har vi vistats vid detta eminenta Hotel i trenne nätter. Hotellet har allt vi kunna önska oss, men, för barnfamiljer kunna det vara vissa svårigheter. Gatan nedanför är livligt trafikerad med bilar och bussar. Lägg därtill att det är en lång raksträcka just här utanför vilket gör att trafiken är våldsamt snabb.

Vårt Hotel,Limas, har tacknämligt nog försett alla balkongdörrar med treglasfönster, och därav följer att det blir tyst och skönt när man ska sova.

Här i närområdet finns ett antal stora hotellkomplex av typen All Inclusive. Merparten av hotellgästerna förefaller komma från Ryssland och staterna på Balkan.

De lokala näringsidkarna är ej alls glada över dessa AI-komplex vilka likt svampar ur jorden vuxit upp på Kreta. Hotellen ägs av utländska intressenter, och man tar såväl personal som matvaror från det egna hemlandet. Skattar, det gör man via brevlådebolag på de brittiska kanalöarna.

Nu ska vi strax packa våra ränslar och ta en taxi in till Bussterminalen i Rethymno. Sedan blir det snabbussen direkt till Terminalen i Chania.
Turen till vårt Hotel i Nea Chora blir med taxi. Fem nätter är inbokade till pris av 40 € natten.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under Måndag 3 Juni.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-06-03, 11:10
Turen till vårt Hotel i Nea Chora blir med taxi. Fem nätter är inbokade till pris av 40 € nattenJag är lite nyfiken på varför ni valde att bo i just Pigianos Kampos?

Ha det så himla bra i Nea Chora! bye_bye

Arne
2013-06-03, 14:13
Ja, frågan är berättigad. Birgitta har som regel att vi vid varje resa till övärlden ska prova en ny by, ett nytt ställe. Egentligen en god idé för att icke fastna i inkörda hjulspår.
Därav testade vi denna by.

Arne och Birgitta

Åter i Nea Chora från Rethymno

Eva L
2013-06-03, 15:14
Låter som Birgitta har en mycket klok princip. Jag tänker även så när det gäller öar och besöker gärna en för mig ny ö.

Eva

Sunny12
2013-06-03, 17:24
Låter som Birgitta har en mycket klok princip. Jag tänker även så när det gäller öar och besöker gärna en för mig ny ö.

Eva

Sund princip här, så tänker jag med upptäcka något nytt är trevligt!..:)

ingegerd46
2013-06-03, 18:43
Låter som Birgitta har en mycket klok princip. Jag tänker även så när det gäller öar och besöker gärna en för mig ny ö.

Eva

I sanning en mycket klok princip! Ska tipsa min andra hälft om detta!

Masse
2013-06-03, 22:43
Visst är det en trevlig princip. Problemet är ju bara att för varje sådan resa med mycket positivt utfall så växer ju också återvändalistan. Så sitter man där med en hel drös nya resmål man vill besöka och en drös med underbara resmål som man vill återse. Men man får se det positivt ............., det hade ju inte varit roligare att ha varit på en massa ställen som man aldrig ville återse. :o

:) Masse

Arne
2013-06-04, 07:58
Tisdag 4 Juni. Nea Chora Chania.

En strålande morgon som dock inleddes med styv kuling på havet. Vid åttatiden nu på morgonen mojnade dock vinden och vi kunde taga vår balkong i besittning här på Hotel Arocaria.

Vid lunchtid igår tackade vi för oss på Hotel Limas. Till vår förvåning erhöll vi ett prydligt maskinstämplat kvitto på hotellkostnaden. Så här mellan skål och vägg kan vi notera att detta är första och enda kvittot vi fått på hotellboende under denna månadslånga tur på Kreta.

Taxiresan in till Bussterminalen i Rethymno betingade åkdonslega på 12 €. Föraren fick 15 för trevligt bemötande och lugn färd.
Vi noterade att Bussterminalen nu renoverat de tidigare så eländiga stolarna på uteserveringen. Det var på tiden.

Arne in att handla färdbiljetter till Chania. 6,3 € pp enkel resa. Färden till Chania gick på strax under en timme.

Så högg vi direkt en taxi för resan hit till Nea Chora och Hotel Arocaria. Vi fick rum tio, en trappa upp och med fin balkong med tillhörande havsutsikt.

Efter siestavilan gick vi turen upp till Marias Roof Garden Taverna.
Vid halvsjutiden iväg till Semiramis Music Taverna att spisa middag. Röda orkestern intog sina platser halv åtta. Det är duktiga musiker och sångare. Vi lyxade på med mat och fick en nota på 32 €, men det var väl investerade pengar.

Så tiominuterspromenaden hem att natta oss.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under Tisdag 4 Juni.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-06-04, 14:34
[FONT=Arial]]En strålande morgon som dock inleddes med styv kuling på havet. Tycker att jag läst om hårda vindar på flera ställen. Har ni någon uppfattning om det blåst mer i år än andra år?

Arne
2013-06-04, 19:01
Blåsten ja, vår högst bestämda uppfattning är att denna resa kantats av hård blåst till och från. Förvisso perioder med stilla vind, men nog har det blåst mer än vanligt under denna resa.
När värmen är hård, då ser vi dock vinden som en gåva från Gudarna, men de stackars strandsolpressarna har inga svårigheter att hålla sig för skratt.

De blir ju mer eller mindre sandblästrade av den kringyrande sanden.

Arne och Birgitta

zakka
2013-06-04, 19:25
Visst är det en trevlig princip. Problemet är ju bara att för varje sådan resa med mycket positivt utfall så växer ju också återvändalistan. Så sitter man där med en hel drös nya resmål man vill besöka och en drös med underbara resmål som man vill återse. Men man får se det positivt ............., det hade ju inte varit roligare att ha varit på en massa ställen som man aldrig ville återse. :o

:) Masse

:D flabb_flab :D
Så himla välformulerat!!! Precis så känner jag också! klapp_klap

MVH zakka

Arne
2013-06-05, 08:29
Onsdag 5 Juni. Nea Chora.

Vacker morgon. Nu har vinden gett sig och solstolsuthyrarna laddar för goda affärer denna dag. Vi hade trassel med Hotellets wlan i morse, så det blev att ta fram Vodafonedongeln med mobilt bredband via refillkort.

Det är alltid bra att ha reservconnection att ta till när hotellens ofta svajiga routrar ledsnar.

Nu är allt klart för minikalimeraträfen på fredag. Det blir förutom oss två även Paul och Lisbet (Pollebosse). Därtill ansluter Lugnagatan (Stefan).
Vi ska träffas på To Magasaki här i byn för en god lunch samt överlämnande av havssalt. Klockan 13.00 äger träffen rum.

Igår förmiddag gick vi enligt våra vanor ner till Marias Taverna för samspråk. Nu strosar horder av turister längs butiksgatorna i centrum. Kommersen är mer än livlig.

Vi tog omvägen via Palmesplanaden för att inhandla förnödenheter i den stora Supermarket som där finnes. Butikerna här i Nea Chora är turistanpassade med dyra priser och taffligt sortiment…

Så hem att vila siesta. Efter siestan gick vi ner längs strandstråket att spisa middag på den Taverna Malin (Nilam) rekommenderat. En mycket bra rekommendation för övrigt. Tavernan heter Akrogiali och hela inredningen går i blått och vitt.
Bra priser och utmärkt sortiment på menyn. Vi ger fem stjärnor för denna Taverna. Notan stannade på 16 € inklusive det obligatoriska kruset vitt.

Väl hemma igen hade vinden mojnat så pass att vi kunde idka kvällssittning på balkongen. Det fick bli varsitt litet glas mandellikör av märket Amaretto. 10,5 € för en flaska på 70 cl.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under Onsdag 5 Juni.

Arne och Birgitta

ouzakia
2013-06-05, 10:19
Amaretto, som er vår favoritlikör ska vi prova på balkongen hos Fotis på Arocaria i september, samt resturangen ni var på, den har vi inte hunnit å besöka. Det er ju så många... Vilken fin solnedgång ni fick, härligt!!
Ha en fortsatt skön semester :)
Carin

Alala
2013-06-05, 11:45
Vi tog omvägen via Palmesplanaden för att inhandla förnödenheter i den stora Supermarket som där finnes. Butikerna här i Nea Chora är turistanpassade med dyra priser och taffligt sortiment…


[FONT=Arial]Arne och Birgitta

Det finns en butik lite högre upp i byn där grekerna själv handlar. Våra vänner köpte därifrån bl.a 2 st 1,5 liters Retsinaflaskor (och lyckades få dem helskinnade hem också). Vi fick service på finska av Johanna som är gift med ägaren. :D

/ Anne :)

Alala
2013-06-05, 12:02
Ja, och glömde att nämna att Akrogiali tyckte vi också väldigt bra om. Där åt vi vår första lunch just efter att vi kommit till Nea Chora. Vi valde stället för att det låg närmast vårt hotell, Hotel Danaos. :D Maten tyckte vi var bra överallt, men Akrogiali var det enda stället vi åt två gånger på. Den andra gången fick vi reda på att ägaren är en ryska. Men kocken och maten är grekisk. :) Vet inte hur länge hon har ägt restaurangen, men hoppas hon kommer att ta väl hand om stället i fortsättningen också.

Och nu längtar jag till Nea Chora.....:p

Ha det så skönt, Arne och Birgitta!

/ Anne bye_bye

pollebosse
2013-06-05, 12:54
Toppen,
med mötet på fredag 13.00. Vi ser mycket fram emot detta.
Vi är morgonpigga, likaom ni, och åkte till Fallassarna i morse och var ensamma där, en flott upplevelse med fantastiskt vatten. Men, oj vad växthus det var i området.
Nu sitter vi i Aptera och njuter i korsningen samt ser fram emot To Magasaki tillsammans.

Lisbet och Paul

Kalimera
2013-06-05, 16:17
Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under Onsdag 5 Juni.Mycket vacker solnedgång! klapp_klap

Lissi
2013-06-05, 19:01
Efter siestan gick vi ner längs strandstråket att spisa middag på den Taverna Malin (Nilam) rekommenderat. En mycket bra rekommendation för övrigt. Tavernan heter Akrogiali och hela inredningen går i blått och vitt. [/FONT]
Bra priser och utmärkt sortiment på menyn. Vi ger fem stjärnor för denna Taverna. Notan stannade på 16 € inklusive det obligatoriska kruset vitt.


Arne och Birgitta

Håller fullständigt med om Akrogiali...Så gott och så stora portioner sen! När vi var där i april i år så blåste det kallt på kvällarna så vi satt inne men där var alltid mycket folk som dök upp allt eftersom. Ett toppenställe!

Lissi

Arne
2013-06-06, 07:53
Torsdag 6 Juni. Neo Chora

Ett strålande skönt väder denna nationaldagsmorgon. Vi sitta långfrukost på balkongen att skåda hurusom den lokala marknaden på gatan nedanför tar form. Stånd skruvas ihop och fylls med varor av alla de slag. Kommersen är redan i full gång.

Det verkar vara populärt att handla grönsaker och frukt. Grekdamer och dito herrar komma vankande från marknaden med små dragkärror fyllda med allehanda grönt.

Vi ska framöver ta en tur ner till marknaden att göra smärre inköp. Ett par ljusblå kortärmade skjortor till Arne samt några kilo grekisk rödlök, den med mild smak, till hushållet.

Vid lunchtid igår gick vi ner till en strandtaverna att intaga lunch samt emottaga svalkande havsbris. Värmen var hård med sådär 30 grader.
Sedan åter till studion att vila siesta med fullt pådrag på AC-n.

Vid pass halv sex ner till den blåvita tavernan att spisa middag. Visa av erfarenheten från gårdagskvällen enades vi om att dela på en portion schnitzel. Matportionerna var ju så stora.

Nu var emellertid läget på tavernan något uppstressat enär man erhållit en gruppbeställning för trettio personer. Det blev en miss för vår del. Vi fick in en grekstyckad fläskkotlett, en sådan med ett långt stort ben. En rätt vi icke är så förtjusta i.
Vi höll dock minen och accepterade den rätt vi serverades. Detta för att icke onödigt stressa personalen än värre.

Hungrig tavernakatt fick dra i sig merparten av kotletten… Notan stannade på diskreta 10,7 €.

Så hem för att intaga varsin grekkaffe med tillhörande metaxa på Vår hotelltaverna att invänta solnedgången och nattning. Inne i baren pågick spontandans med Zorbatouché.

Lite bilder ligga inne i galleriet under Torsdag 6 Juni.

Arne och Birgitta

Eva L
2013-06-06, 08:53
Vi har en strålande fin morgon även här hemma med perfekt sommarväder. Vi blev ju lite bortskämda med många dagar med medelhavsvärme så när den kalla luften svepte in blev det lite av en chock men nu har allt återgått till det bättre och vi kommer att få över 20 grader i dag. Ni kommer knappast att frysa när ni kommer hem även om ni inte får 30 grader.

Eva

Arne
2013-06-06, 12:07
Torsdag 6 Juni. Second opinion.

Ja, nu vandrade vi ut till marknaden vid tiotiden. Det fanns allt och lite till att handla. Kläder, knivar, ostar, honung, raki, samt färsk fisk och levande smådjur. Heltvisst finner vi det trist, ja rent ut sagt sorgligt, att de förvarar fåglar och kaniner i minimala burar. Djurplågeri skulle vi vilja kalla detta .

Marknadens allra största utbud är emellertid grönsaker och frukt. Närproducerat och till avsalu av odlaren till verkligt billiga priser. Vi inhandlade två kilo av den Kretensiska rödlöken, de av mindre storlek och mild smak. Därtill fick det bli ett kilo havssalt till priset av 3 €.

Nu har vi kretensiskt havssalt så vi klarar oss de närmaste åren..

Tillbaka efter en timmes strosande sutto vi oss genast ner på vårt Hotels Taverna att klyva ett krus vitt. Så fingo vi oväntat sällskap. Det var Paul och Lisbet (Pollebosse) som anlänt hit till Nea Chora en dag tidigare än planerat. De har tagit sig härbärge på ett Hotel nästgårds.

Vi fick en trevlig pratstund innan vännerna skulle gå ner till marknaden.
Nu har vi ju stämt träff till i morgon vid lunchtid, så det blir rika tillfällen att samspråka.

Lite bilder från dagens marknadsbesök ligga strax inne i galleriet under Torsdag 6 Juni. Second opinion.

Arne och Birgitta

Lissi
2013-06-06, 18:54
Härligt! Den marknaden var vi på i april. Då fick vi glädjen att ta en fika med Gunilla W och hennes väninna samt språka med jan c.
den marknaden är ju bara just där på sommaren. På vintern flyttar den upp några kvarter för blåstens skull.

Lissi

Arne
2013-06-07, 08:40
Fredag 7 Juni. Nea Chora.

Vafalls? denna dag börjar mulet. Det var länge sedan vi hade moln här på Kreta. Det är dock varmt och skönt med 23,7 grader nu klockan sju på morgonen. Nästintill vindstilla är det ävenså.

Strandstolspressarna vrida mera troligt sina händer och förbannar en förlorad dag och utebliven brunare hudfärg. Stolsuthyrarna sitta säkert också att sina händer vrida i förvissning om dåliga intäkter.

Igår kväll gick vi ut att testa en ny Taverna här på byn. Det är den Taverna som förutom innedel därtill har full servering ute på piren mitt i byn. Tavernan heter Ouzythino, och ägaren Herr Ritzakis meddelade på vår förfrågan att man har öppet året runt. Vintertid dock endast i den ombonade innerdelen. Levande musik de flesta kvällar har man därtill.

Arne valde sin Schnitzel medan Birgitta fick sin Cheese Saganaki. Maten var mycket god och notan landade på 17 € inklusive ett krus vitt. Så hem för balkongsittning i solnedgången i sällskap med varsitt glas isad Amaretto.

Inför hemresan i morgon har vi ett dilemma. När vi för snart en månad sedan anlände till bussfiket i Paleochora inhandlade Birgitta en krycka av naturträ. Det är en farmare uppe i bergen som förfärdigar dessa kryckor med hästskoformat handtag.
Mycket vackra skapelser. Caféägaren har ett litet lager i väggskåp. Priset varierar, men den krycka Birgitta köpte betingade pris av 15 €.

Birgitta förärade Arne kryckan på födelsedagen, den 18 Maj då Arne fyllde 69 år. Enligt Birgitta förmenas Arne snart nog (med ålderns rätt) bliva tämligen gisten, och att gikten kommer att sätta an. Då kan kryckan komma till sin rätt.

Frågan är hur vi ska få hem kryckan. Norwegian kan ju stundtals vara rätt petiga med vad som får tagas med in i kabinen. Därtill ska ju läggas att vi har förbokade platser vid nödutgången, och där får inga personer med funktionshinder sitta. Vi får väl se hur detta slutar. I värsta fall vår vi hiva kryckan vid incheckningen.

Nu ser vi fram emot att få träffa Paul och Lisbet samt Stefan (Lugna gatan) på lunch. Vid detta tillfälle ska vi som gåva till Paul och Lisbet överlämna havssaltet från sydkusten. Ett halvkilo från Loutro och dito halvkilo från Sfakia.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under Fredag 7 Juni.

Nu vid klockan halv tio faller det några spridda regndroppar. Vätan torkar dock snabbt upp i det varma vädret.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-06-07, 10:14
Frågan är hur vi ska få hem kryckan. Norwegian kan ju stundtals vara rätt petiga med vad som får tagas med in i kabinen. Därtill ska ju läggas att vi har förbokade platser vid nödutgången, och där får inga personer med funktionshinder sitta. Vi får väl se hur detta slutar. I värsta fall vår vi hiva kryckan vid incheckningen.Jag tycker att de borde låta er ta med en krycka, en av er får halta lite. :)

Alala
2013-06-07, 14:08
Ouzythino på piren åt vi också på, det blev både fisk och bläckfisk. Gott sådant! :p Synd att det inte gick så bra på Akrogiali den andra gången. Kanske var det faktiskt den stora gruppen som ställde till det eller så råkade ni ut får dålig råvara, sånt kan hända.

Hoppas det går bra med kryckan. Norwegian var i alla fall väldigt noga med att man inte fick ha minsta lilla övervikt på resväskan. Många fick problem när vi skulle hem. Men eftersom man först skulle väga väskan och sen själv kånka den till genomlysningen (för övrigt ett väldigt irriterande arrangemang) var det ju bara att öppna väskan på nytt och sätta tillbaka det som man tog bort. Det var det ingen som kontrollerade! :eek:

Tack för alla fina rapporter och ha en bra hemresa.

Och en skön sommar hemma i Sverige!

/ Anne bye_bye

Riitta
2013-06-07, 14:26
Jag önskar er en fin hemresa:) Jag kom själv hem från Karpathos igår och där var det inte alls så varma temperaturer som ni tycks ha haft.
Det var mellan 25-29 grader och vissa kvällar fick man ha långbyxor och tröja. På nätterna var det lagom för att sova. Varken för kallt eller varmt:)

Njut av sista kvällen:)
Riittabye_bye

Kalimera
2013-06-07, 17:23
Jag önskar er en fin hemresa:) Jag kom själv hem från Karpathos igår och där var det inte alls så varma temperaturer som ni tycks ha haft.Har du varit iväg igen. Tycker att det var precis nyss du kom hem. :)

Lissi
2013-06-07, 17:29
Pensionärslivet Janne:D
Jag tyckte också att det var nyss Riitta var iväg.

Lissi - snart pensionär jag med;)

Riitta
2013-06-07, 18:03
Jag var ju hemma över 2 veckor;):D

Riittabye_bye

KR
2013-06-07, 18:51
Tack för alla härliga rapporter o bilder!
Hoppas det går vägen med kryckan o att hemresan flyter på fint.
Själv har vi precis anlänt till Platanes o kommer att njuta av denna bonusvecka ordentligt.
//
KR

Arne
2013-06-08, 08:00
En vacker morgon här i Nea Chora. Termometern visar behagliga 23 grader nu på morgonen. En lätt havsbris råder och solens livgivands strålar har anlänt. Vi har nu börjat packa våra ränslar inför hemfärden.

Det befarade åskovädret uteblev under gårdagen. Vid lunchtid var det vindstilla och temperaturen blev otäckt het. När vi gick ner till Taverna To Magasakis vid ettiden var det 35 grader varmt. Solstolsuthyrarna och strandpressarna hade i glädje intagit sina positioner på stranden.

Vi som sammanträffade för långlunch var Arne och Birgitta, Paul och Lisbet (Pollebosse) samt Stefan (Lugna Gatan). Mezestallrikar i mängd bars in till bordet tillsammans med ett antal krus vitt. Vi överlämnade våra två halvkilosförpackningar med havssalt från sydkusten till Paul.

Så hade vi en mycket trevlig konversation de två timmarna lunchen varade. Det är alltid lika trevligt att i goda Kalimeravänners lag samspråka om gemensamma intressen.

Vid tretiden bröt vi upp att gå hem för välbehövlig siestavila. Fullt pådrag på AC-n var av nöden betingad.


Någon kvällsmat orkade vi icke tänka på efter den furstliga lunchen. Ett glas isad Ouzo på hotellets servering fick det bli innan vi nattade oss att lyssna på sportradions referat från fotbollsmatchen mellan Österrike och Sverige.

Vårt flyg med Norwegian avgår vid åttatiden i afton från Chania Airport. Vi beräknas ankomma Arlanda vid midnatt. Ibis Hotel är bokat en natt.
Söndag morgon flyger vi hem till Umeå.

Hur vi ska lägga upp denna avreselördag har vi ännu ej bestämt, vi får se hur det blir. Mera troligt tager vi en droska upp till Bussterminalen i Chania att härbärgera våra ränslar därstädes, för att sedan stega ut i staden att besöka saluhallen och andra intressanta platser. Lite cafésittningar därtill och sedan tar vi halvsexbussen ut till Airport. (2,5 € pp))

Lite bilder från gårdagen återfinnes i galleriet under Lördag 8 Juni.




Arne och Birgitta

Arne
2013-06-08, 15:11
Lördag 8 Juni. Second opinion.

Vi fick som avslutning på vår femdagarsvistelse på vårt Hotel i Nea Chora varsin bjudouzo av ägaren. När vi lämnade studion lämnade vi kvar en tioeurossedel på bordet och skrev en lapp med ”Jamas” på till städerskan. Hon har varit ett under av vänlighet och tillmötesgående hela vår vistelse.

Så fick det bli en droska in till Bussterminalen i Chania. Fem Euro kostade resan. Föraren fick sex för trevligt bemötande och lugn körning.
Vi gick genast fram till flickorna i biljettkiosken att spörja var vi kunde härbärgera våra ränslar under vederbörlig uppsikt. Jodå, följ väggen ut mot utfarten så finner ni Bussgodsets lokal.

In att fråga på godset, jovisst, vi vill ha tre Euro för era två ränslar samt kryckan, så håller vi dem under vederbörlig uppsikt medan ni tager er en promenad ner till byn.

Så vandrade vi i det fina men varma vädret ner till den gamla anrika saluhallen att inhandla diverse förnödenheter inför hemresan. Ett par olivtvålar, samt därtill ett halvt kilo av de salta torkade minioliverna.

Vi Sutto oss därefter ner vid minitavernan just mittemot ”Mamas” taverna att intaga förfriskningar samt ett fat Mezes. Det var en i sanning märklig mezestallrik, fylld av sniglar i skal. Burr. Birgitta gröpte ur en av snäckorna, och fram kom något som såg ut att vara hemsläpat av katten…

Den gamla damen, Madame Terror, hade tacklat av och blivit lagd uti sin grav. Nu fanns en riktigt duktig medelålders Bouzookispelare som därtill också kunde sjunga. Han var mäkta populär och erhöll därav en hel del dricks i sin mugg.

Lite bilder från idag ligga inne i galleriet under Lördag 8 Juni, Second opinion.

Nu ska vi strax spisa en tidig middag här på Marias Taverna innan vi taga bussen 17.30 ut till Flygplatsen.

Arne och Birgitta

larvih
2013-06-08, 15:24
Det har været herligt at følge med på rejsen og hyggeligt at hilse på Jer i Paleochora.

God flyvetur hjem. :)

//Lars.

Arne
2013-06-08, 21:17
Norwegian direkt. Vi nhar nu kommit in i Bulgariskt luftrum. Höjd 39000 fot. Vi beräknas landa på Arlanda vid midnatt.

Vår fina krycka klarade såväl incheckningen som säkerhetskontrollen i Chania. Vid ombordstigningen var det ingen som frågade om käppen. Den ligger nu i bagagehyllan i rofylld värdighet.

Arne och Birgitta

In The Air

Millie
2013-06-09, 00:10
Tack för denna resas trevliga läsning! Ha en fortsatt bra hemresa!

/Kerstinbye_bye

Kalimera
2013-06-09, 11:43
Stort tack för ännu en resa med trevliga rapporter! klapp_klap

Nu ser jag fram emot er nästa resa. :)

kari
2013-06-09, 12:50
Ja, tusen takk :)
- håper dere er vel hjemme nå bye_bye

Malina
2013-06-09, 13:55
Det har som vanligt varit ett stort nöje att läsa om era upplevelser! Ha nu en underbar sommar!

Carina
2013-06-09, 18:42
Tack för era trevliga reseskildringar.
Ha nu en skön sommar

Carina

nekjam
2013-06-10, 10:32
Tack för trevlig läsning, och välkomna hem till Västerbotten i all sin sköna prakt!bye_bye

Majken

yannis
2013-06-10, 13:23
Ja, nu har vi kommit hem till ett ljuvligt grönskande Umeå. Rabarberna har två meter höga stänglar med blommor. Gräsmattan liknar en sommmaräng med halvmeterhögt gräs.
Vad minns vi då starkast från resan?
Jo vi hade mycket trevlig och roliga kommentarer om staven som vi köpte på "busstationen" i Paleochora. Flera taxichaffisar tyckte den var väldigt fin. Säkerhetskontrollen på Chania flygplats berömde den. Jag låtsades vara i behov av den vid äntrandet av flygplan. Om inte, skulle vi ha skickat den som specialbagage?
Men starkaste minnena har vi från möterna. Vi träffade väldigt många trevliga Kalimeravänner som vi hade pratstunder med.
Och möterna med kretensare. De berättade att den ekonomiska krisen hade ytterligare tärt på deras personliga ekonomi. Sorgligt. De sa att de försökte hitta på något trevligt att göra eller tänka på. För att, för en stund glömma sina bekymmer. Det visade sig bland annat genom att dom var genuint trevliga, tillmötesgående och serviceinriktade. Vilka härliga människor!
Tack även ni som även denna gången följde med på vår resa. Vi lovar att återkomma med rapporter från september-oktober resan.
Birgitta och Arne.

Arne
2013-06-10, 17:47
Men så skönt. Att vara hemma igen, det är en gåva från Gudarna. Vi har idag visiterat Svärmor på NUS, inhandlat viktualier på COOP, inlett rensningen av ogräs och dylikt i trädgården. Grästrimmern lade av olyckligt nog, men Arne fixade reservdelar denna dag, så slyröjningen skola komma igång igen under morgondagen. Tvättstugan är bokad till 09.30 Tisdag.

På Onsdag far vi ut till Stugan på Skäret att öppna för sommaren.

Bilder från vildvuxen trädgård ligga inne under Måndag 10 Juni.

Arne och Birgitta

Ewaki
2013-06-10, 20:19
Tack för väldigt trevlig läsning! Ser fram emot er nästa resa med förhoppningsvis tillhörande skildring.... och min egen till Kreta om sisådär 19 dagar. Ha en fin sommar!:):)

Susie
2013-06-10, 21:14
Ja, nu vandrade vi ut till marknaden vid tiotiden.

snyft_drop Der var jeg jo også!!! Synd jeg ikke vidste, I var der og ikke kendte til jeres lunch, så jeg endelig havde haft chancen for at hilse på.

Tak for jeres som altid interessante og informative rejseberettelse. Ha' det godt i Umeå i venten på jeres næste rejse.