handdator

Visa fullständig version : Paleochoras saltfynd


Fysimera
2013-05-10, 16:26
Solen har gassat het, havet legat lungt på morgnar. Senare på dagen lyfter vinden små vågor. På sandstranden ligger människor och solar sig. På kvällarna stänger man huvudgatan och taverna borden lyfts ut på gatan. Kvällsbåten från Agia Roumeli har med sig dem som har vandrat Samaria ravinen. – Så såg det ut i Paleochora i början av veckan. Sommarsäsongen har börjat.
Den sena påsken i Grekland firades förra helgen: Människoträngsel på kyrkobacken vid midnatten, alla levande ljus och små lyktor på väg hem för att ge välsignelse, röda ägg, Judas som brändes på bålen samt fyrverkeri. Påskdagen med grillat lamm och chokladägg som smälte i fingrarna. Med dessa gamla traditioner som bakgrund vandrade vi på de vackra strandstigarna som startar västerut och österut från Paleochora.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10214


http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10215
Paleochoras påsköverraskning hittade vi på de mörka strandklipporna utanför staden. Förra veckans vågor hade sköljt över dessa klippor och havsvattnet ligger kvar i sprickorna. Den heta solen torkar vattnet och havssaltet kristalliseras till vita gryn. Just nu är det lätt att samla detta salt, sleva det från pölarna före solen torkar det helt och saltkristallerna fastnar i klipporna. På en del ställen bildar saltet en hård yta på vattnet, som isskorpan efter en frostnatt. Aldrig tidigare har vi hittat havssalt i dessa mängder. Nu åkte vi tillbaks till staden efter badutflykten med dryga fyra kilo havssalt, väldigt saltigt och gott i smaken. Påskpresent från Paleochora. Saltmassan är ännu lite fuktig, vi sprider ut den på tork nu efter hemkomsten i eftervärmen i bastun.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10216


http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10217
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10218
Salthalten i dessa "mättade" vattenpölar var säkert över 25% så det var gott om ej upplösta saltkristaller på pölarnas botten.
Vattnet i Medelhavet är mycket salt, salthalten ligger mellan 3,5 – 3,7 procent. Medelhavet skulle torka rätt fort om inte mindre salthaltigt vatten skulle flöda in hela tiden genom i första hand Gibraltar och Bosporsunden för att ersätta dunstingen.
Medelhavets geohistoria berättar att detta hav skulle torkar till saltöken på tusen år, om Gibraltar stängdes igen som det hände för 5-6 miljoner år sedan. På den tiden regnade de dunstade vattnen över andra hav och detta ökade jordklotets havsyta med 12 meter. När Gibraltar igen öppnade sig störtade vattenmassorna in i Medelhavsbassängen med sådan kraft att enligt forskarna steg Medelhavets yta med tio meter per dag.
Skall man tro på denna information eller!?
Vi läser om dessa underliga uppgifter och ser från vår altan långt över Kretahavet. Det känns svårt att föreställa att se en saltöken i stället för havet. Just nu avspeglas molnen i havsytan, små fiskebåtar gungar på havet utanför Apokoronas. På natten fick havet en hel del påfyllning när ett störtregn med åska gick över vårt hem på Mesibacken. På morgonen var luften frisk och väldoftande. På gården har vinrankan redan blommat ut, små vindruvor börjat växa. Grannens granatäppelträd är full med röda blommor, musmulträdet bjuder på morgonfrukter.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10219

Anna & Olle

pollebosse
2013-05-10, 19:54
Jag har ätit mig igenom oändligt många havssalter i mitt liv. Det är en passion, precis som kanske vin.
Mitt livs godaste havssalt kommer från Agia Roumeli.
Bara att gratulera er Anna och Olle, att fått så mycket av havets gåva. Det är inte svart guld, inte gult guld utan vitt guld. Njut!

Paul

Alala
2013-05-10, 19:54
Jaha, och som vanligt var ju detta underbar läsning. Va bra att ni har en bastu. :D Kan tänka mig att det är fantastiskt när det är VINTER där. Tack. Kiitos, tack!

/ Anne bye_bye

Fysimera
2013-05-10, 20:18
Jaha, och som vanligt var ju detta underbar läsning. Va bra att ni har en bastu. :D Kan tänka mig att det är fantastiskt när det är VINTER där. Tack. Kiitos, tack!

/ Anne bye_bye

Ja det är skönt med en riktigt vedeldad bastu helt byggd enligt Finskt gammaldags vetande.
Eldas med olivved, allt virke kommer från Finland och även Kiuas/bastu kaminen.
MEN på sommaren när det kan kännas föör varmt på kvällen så tar vi en bastu i 70-80 grader och då känns det svalkande skönt att efter bastun sitta i 35 grader med en kall Mytos eller Fix. Bastun används 3-5ggr/vecka året runt.

Olle

Paul jag sparar en burk salt till dig som tack för den underbara lingonsylten du hade med dig....

KR
2013-05-10, 21:24
Tack för härlig läsning!
Skall till Kreta i juni då skall jag se om jag hittar lite äkta Kreta salt.
Varför har jag aldrig tänkt på det förut?
//
KR

Monica C
2013-05-10, 21:43
Underbar läsning,jag bara njuter av varje ord.
Monica:)

pollebosse
2013-05-11, 06:37
Ja det är skönt med en riktigt vedeldad bastu helt byggd enligt Finskt gammaldags vetande.
Eldas med olivved, allt virke kommer från Finland och även Kiuas/bastu kaminen.
MEN på sommaren när det kan kännas föör varmt på kvällen så tar vi en bastu i 70-80 grader och då känns det svalkande skönt att efter bastun sitta i 35 grader med en kall Mytos eller Fix. Bastun används 3-5ggr/vecka året runt.

Olle

Paul jag sparar en burk salt till dig som tack för den underbara lingonsylten du hade med dig....

Stort tack!

Paul

xenos
2013-05-11, 07:36
En stark blandning av tortyr och längtan hem.
Och jag undrar varför jag sitter här.
Det är något som fattas mig.
Tack ska ni ha!klapp_klap

yannis
2013-05-11, 08:23
En stark blandning av tortyr och längtan hem.
Och jag undrar varför jag sitter här.
Det är något som fattas mig.
Tack ska ni ha!klapp_klap
Instämmer Erik!
Så idag äntrar vi planet till Chania för vidare transport till bland annat Paleochora. bye_bye
Birgitta och Arne.

Monica P
2013-05-11, 08:55
Håller med samtliga ovan! Underbar läsning!

Ylva A
2013-05-11, 17:18
Härlig blandning av text och foton. Mera!
/ Jannis

Kalimera
2013-05-14, 10:48
Vilket underbart salt! Det sägs att det godaste havssaltet finns på Schinoussa, fast det säger man antagligen på alla öar. :)

Fysimera
2013-05-14, 21:10
Ja hur smakar saltet?
Jag är ej någon saltspecialist men om det finns någon som vill ha ett salt prov så kan jag sända ett litet smakprov.
Jag sänder till de första 5-10 personerna som ger mig adressen här på länken det kostar inget givetvis bara en smak av Kreta.
Bara kul att veta vad ni tycker om salt från Paleochora.
Det kanske ej kommer fram så snabbt men det kommer. Vi jobbar ju mycket just nu.

Olle & Anna

cyrene
2013-05-15, 09:53
Det var synd att vi inte såg er, vi var nog och badade när ni gick förbi Haris! Jag undrar bara vad musmulträdet är för slags frukt, liknar det clementin eller något annat?
Hälsningar Cyrene

Arne
2013-05-15, 10:16
När vi under gårdagen besökte viktualieaffären i saluhallen i anledning av inhandlande av Pastramiskinkan, sporde jag viktualiern om Kretensiskt havssalt. Jodå, mannen förevisade en jättelik canvassäck med detta salt. Det fanns till avsalu i lösvikt för en billig penning per kilo.

VVi ska kolla här i Paleochora hur det är med lokalt havssalt. Ber att få återkomma i ärendet.

Arne och Birgitta

karinafp
2013-05-15, 12:07
Jag undrar bara vad musmulträdet är för slags frukt, liknar det clementin eller något annat?

Mousmoula heter på svenska japansk mispel (Eriobotrya japonica; bara att googla för bilder ;)). Mikke hade med sig frön från Karpathos för några år sedan och delade ut till hågade kalimeraner. Jag har för mig att Riitta lyckades få några att gro.

Karin

Fysimera
2013-05-16, 17:11
Jag har packat 10 små smakpåsar av salt men det är bara 5 som vill ha??
Är det så att vi svenskar har svårt att ta emot något eller är det vi som bor i Grekland som njuter av att få dela med sig av naturen goda?

Väntar med spänning om det ej finns någon mer som vill smaka Paleohoras havssalt, orenat direkt från stranden.
Olle

yannis
2013-05-16, 18:29
JO; VI VILL! Men vi inväntar en fiskare i Paleochora. Enligt Ekaterina ska han komma med 2 kg till oss. Men vem vet?
Birgitta.

Fysimera
2013-05-16, 19:06
Oj 2 kilo är ju lite mer än ett smakprov.
Vi förbrukar nog ej mer än ett kilo havs salt på ett helt år men Anna & jag förbrukar ca: 40 kilo olivolja på ett år och det är ju bara drygt hälften av vad en Kretensare förbrukar.
Hur mycket havssalt förbrukar en Kretensare per år?? Har ingen egen uppfattning har någon denna information.
Tycker man saltar massor på sallader men man ser sällan rent havssalt på borden eller har jag missat det.

Olle

pollebosse
2013-05-20, 07:17
Saltet var mycket speciellt och gott, enligt oss.
Lite "starkare" än det vi har från Agia-Roumeli, det behövs en viss försiktighet i användningen. Skulle man tala alkohol så är det en högprocentig vara med en mjuk eftersmak av -någonting som vi inte kan precisera- men som vi tycker är en härlig upplevelse.
Vi har alltid ett antal olika sorters havssalt (medelhav, Atlant, Hawaii, Danskt mm) och även mineralsalter att salta med.
Det är längesedan tomatskivorna på ostsmörgåsen varit så goda som med detta saltet.

Ett bra bröd, en god ost, ett gott kaffe, ett gott vin, god olja och goda kryddor kommer man långt med, väldigt långt.

Tack för smakupplevelsen!

Paul

Monica C
2013-06-03, 23:33
Fysimera!
Tack för saltet som landade i min postlåda idag.Smakade genast på det och snacka om ett salt salt:D
Ska nu göra mig en kvällsmacka med skivad tomat,basilika och lite av det goda salta saltet.
Monica:)

Zappa
2013-06-04, 14:07
Även jag tackar!
Saltet kom i ett litet fint paket igår :)

Gott salt med en klar smak av hav.

bye_bye
Sven

Kalimera
2013-06-07, 17:25
Stort tack även från mig! Saltet kom med posten idag. Jag håller med Monica om att det verkligen var salt salt. :) Smakade underbart, och jag ser fram emot att smaka på riktigt, tillsammans med något annat ätbart.

Tack Olle och Anna! klapp_klap

maji
2013-06-07, 21:35
TACK så jättemycket!bye_bye Fick ett paket på posten idag och har ikväll haft det på min torskrygg. Jättegött! Stor havssmak och mycket sälta.
Härligt att det finns så snälla människor som vill dela med sig av livets goda_B-anana
//majibye_bye

Monica C
2013-06-08, 00:00
Igår tillagade jag Katitzis Grekiska fisksoppa som är en favorit hemma hos oss.Två goda vänner samt vår äldsta dotter och hennes man fick njuta av den tillsammans med gott bröd olivolja och Palechorasaltet.Saltet rönte stor uppmärksamhet och gillades verkligen.Satt ute på altanen till sena kvällen,ljuvligt ljummet väder,nästan så vi trodde att vi var på någon grekö och precis lagomt till kaffet kom vår son med fru och barn förbi,de var ute på en kvällscykeltur.Så bara ut med fyra stolar till:DSmolken i bägaren är de besvärliga myggen som finns i rikligt antal nu,men vi har inhandlat en liten myggmaskin som man kan lägga där man behöver den,påminner om de som finns i Grekland men istället för el så drivs denna med en liten gaspatron.Faktiskt riktigt effektiv.Nu ikväll mullrar åskan och en del hotfulla moln tornar upp sig men ändå är det ljust ute och klockan 00.00
Monica:)

ciakoohler
2013-06-08, 07:59
STORT Tack även från mig klapp_klapklapp_klap

nickelena
2013-06-08, 16:57
Tusen tack från oss i Lysvik ocksåklapp_klap! Ska bli jättespännande att prova detta i aftonflabb_flab.

Tack!!
NickeLena o Arnebye_bye

pollebosse
2013-06-10, 11:15
Genomförande av ovetenskaplig salt-test.
Har efter sista Kreta besöket förärats en hel del salter, enligt följande:

Paleochora salt
Loutro salt
Sfakia salt
Salt från Nea Chora lagunen?
tidigare hade jag salt från Agia-Roumeli.

Det skall bli en spännande månad att försöka hitta de olika smaktonerna.

Tack alla, återkommer med resultat.

AnitaC
2013-06-10, 11:39
Var på markede i Nea Chora forrige torsdag, kjøpte salt fra Gramvousa. Prøvde det i går i gresk salat. Brukte en bitteliten klype og fikk en liten aha-opplevelse. det smakte plutselig litt mere som gresk salat på Kreta gjør. Det smakte mye og veldig godt. Anbefales. Spent på smaksresultatene Pollebosse.

Hilsen Anita.

kalamari
2013-06-14, 11:24
Tusen tack för det fantastiskt goda "Xtrasalta" saltet som landade hos mig igår!
Var tvungen att inhandla kalamari och göra en tomatsallad.
Mums säger jag bara!!

yannis
2013-06-14, 13:01
Ja, pollebosse, det blir en spännande månad för smaklökarna och luktsinnet.
Även för oss. Som lite av att prova vin.
(och Paul, det kan nog gå åt lite vitlök, tur man har grekisk):)
Birgitta.

Eva L
2013-06-14, 13:12
Jag brukar själv ibland ha handlat med mig salt hem från Grekland men har aldrig upplevt att det varit extrasalt som ni beskriver. Nu är jag ingen saltgormand utan försöker använda så lite salt som möjligt i maten. Har heller ingen erfarenhet av att den grekiska maten är speciellt salt utan istället full av andra spännande smaker. Gör det här saltet att man kan använda mycket mindre av det men ändå få fram den sälta som man vill?

Eva

yannis
2013-06-14, 19:07
Just precis, Eva! Det är mycket saltare. Och du vet att Arne tar väldigt mycket salt. Men sen finns det olika smaker på havssaltet. Det är som att prova vin. Och det gör vi nu med saltet.
Birgitta, från skäret.

nickelena
2013-06-14, 22:09
Vi håller med! Saltet är mycket saltare. Helt klart! Men o så gott!

nickelenabye_bye

Eva L
2013-06-15, 09:28
Just precis, Eva! Det är mycket saltare. Och du vet att Arne tar väldigt mycket salt. Men sen finns det olika smaker på havssaltet. Det är som att prova vin. Och det gör vi nu med saltet.
Birgitta, från skäret.

Det finns kanske saltprovningar också. Om man ställer fram en rad med småskålar med olika salter och tar ett par korn på tungan borde det väl fungera. Kanske i sällskap av lite gott bröd som man doppar i olika olivoljor och sen lite salt på. Själv alternerar jag bara mellan tre olika saltsorter beroende på vad jag tillagar.

Eva

pollebosse
2013-06-15, 18:08
Ja, pollebosse, det blir en spännande månad för smaklökarna och luktsinnet.
Även för oss. Som lite av att prova vin.
(och Paul, det kan nog gå åt lite vitlök, tur man har grekisk):)
Birgitta.

Ja, det blir verkligen spännande. Det är inte helt lätt att prova alla men just nu leder Loutro-saltet från er. Jag bara ställer frågan till mig själv: gott eller inte, mycket gott eller inte, utifrån den metoden lär jag känna salterna lite grand.
I vilket fall är alla salterna väldigt "tydliga och goda". Men just nu är som sagt Loutro etta. Nästa gång skall jag ta med mig lite vitlök, som ni har gjort. Bra tips!

Paul

Arne
2013-06-15, 18:24
Skäret direkt! Vi har just grillat Fläskkarré med Loutrosalt! En kulinarisk soaré i sanning!

Men Gud så gott!!

Arne och Birgitta

Direkt från stugan på Skäret

jan c
2013-06-16, 06:16
Skäret direkt! Vi har just grillat Fläskkarré med Loutrosalt! En kulinarisk soaré i sanning!

Men Gud så gott!!

Arne och Birgitta

Direkt från stugan på Skäret

Skall prova med salt nästa gång jag grillar istf kol Måste vara klart miljövänligare .Hälsn fr ett annat skär .Jannne.

Fysimera
2013-06-16, 12:38
Ja detta med gott salt.
Vi har plockat salt på flera ställen vi varit, senast i Kali Limnes och för min del tycker jag att Paleochora saltet vinner.
Saltet från Loutro klar tvåa.
Ni som besöker Loutro kan köpa salt hos Keramos se bilden.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10618
Vi var i Loutro denna vecka 3 dagar med en grupp där ALLA köpte salt med hem.
Kostar bara ett par € för 250 gr.

Vi har nu även gjort SALT PROVNING där vi har olika salter på tomater och man kan känna klar skillnad mellan olika salter. KUL.
här plockar vi salt utanför Paleochora
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10617
Skall ta några fler bilder hur det ser ut där man bäst kan plocka salt.

Olle
ps. givetvis kan jag packa ett par påsar Loutrosalt till de som vill ha.
Jag har mer salt än jag behöver.

Kalimera
2013-06-16, 15:41
för min del tycker jag att Paleochora saltet vinner.
Saltet från Loutro klar tvåa.Vilken tur att det är salt från just dessa orter jag har. klapp_klap

Fysimera
2013-06-16, 16:12
Här kommer en salt bild:
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10619
Som ni ser så finns det salt i botten på denna lilla "pöl/grupp".
Men det finns också ett is/salt lager/hinna på toppen vilket var det som jag plockade.
Pölen/groppen är ca 2 dm i diameter och gav ca: 100gr salt.
Salthalten på vattnet i pölen är över 20% så det kan ej lösa upp saltet.

vill bara dela med mig av känslan att plocka salt eftersom vi ej kan plocka lingon/blåbär och mycket annat gott som ni i Sverige har som vi ej har.

Olle

pollebosse
2013-06-16, 19:07
Ja detta med gott salt.
Vi har plockat salt på flera ställen vi varit, senast i Kali Limnes och för min del tycker jag att Paleochora saltet vinner.
Saltet från Loutro klar tvåa.
Ni som besöker Loutro kan köpa salt hos Keramos se bilden.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10618
Vi var i Loutro denna vecka 3 dagar med en grupp där ALLA köpte salt med hem.
Kostar bara ett par € för 250 gr.

Vi har nu även gjort SALT PROVNING där vi har olika salter på tomater och man kan känna klar skillnad mellan olika salter. KUL.
här plockar vi salt utanför Paleochora
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=997&pictureid=10617
Skall ta några fler bilder hur det ser ut där man bäst kan plocka salt.

Olle
ps. givetvis kan jag packa ett par påsar Loutrosalt till de som vill ha.
Jag har mer salt än jag behöver.

Jag kallar detta äkta kvalité!
Blir så glad när det "lilla" visar det "stora", om nu någon förstår vad jag menar.
Saltet har en hedersplats i köket och lille Emilio kommenterade i dag saltets "hetta".

Underbara Bilder, som vanligt.

Paul

jan c
2013-06-19, 19:28
Fast jag har lärt mig på Kreta, Att man skall använda salt med jod också ,risken för att utveckla struma blir då mindre ,sant eller falskt,vet ej ,men har hört det sen barnsben,och nu också på Kreta.

Ylva A
2013-06-19, 20:14
Helt sant Jan C! Grundsalta maten med jodsalt, men använd havssaltet vid bordet, för att ge det sista smaklyftet.
/ Jannis, matlagare och kemist

Titti
2013-06-19, 21:08
Helt sant Jan C! Grundsalta maten med jodsalt, men använd havssaltet vid bordet, för att ge det sista smaklyftet.
/ Jannis, matlagare och kemist

Jag trodde, att havssalt innehåller jod. Förut använde jag "Himalayasalt", men någon rådde mig att ta havssalt istället, eftersom bergssalt inte innehåller jod. :confused:

Ylva A
2013-06-20, 07:36
Havssalt innehåller jod, men i liten mängd. Bergssalt har ej jodid och därför tillsätts det i lämplig mängd fabriksmässigt.
/ Jannis

pollebosse
2013-07-07, 12:55
Salt testet: (lovade att återkomma)

Har efter mycket om och men hittat en något så där bra metod att prova salterna på.

1. Spanska tapas "chilin" med namnet padrone steks i olivolja och saltas därefter, för att ätas varm.

2. Klassiska Mirtos grejen "rest Katerina" en bit avokado toppad med soltorkad tomat samt salt, som ätes kall.

Dvs en varm och en kall provning.

Är ännu inte klar med mina subjektiva smakupplevelser, mer än att det verkar vara Loutro och Paleochora som ligger bäst till.

I vilket fall himla kul, kanske någon annan med saltintresse vill prova ovan grunder och berätta vad som kommer fram....

Paul

Kalimera
2013-07-10, 11:01
1. Spanska tapas "chilin" med namnet padrone steks i olivolja och saltas därefter, för att ätas varm.Det där lät väldigt gott! :p

Fysimera
2013-07-10, 17:51
Jag här kvar i Sverige yttligare några dagar men oj vilken respons på det salt jag haft med mig till vänner och bekanta.
Har tidigare aldrig drömt om att vi har såå gott salt på Kreta.

Salta gubbar gillar Kreta
Olle

yannis
2013-07-11, 06:44
Sedan vi tog hem salt från Loutro-Sfakia-Nea Chora har vårt saltintag ökat markant. Och vi nobbar konsekvent det svenskinköpta saltet i våra saltkar. Våra 6 kilo kommer att gå åt som smör i solsken. _B-anana
Vi litar på att få tag på några kilo Paleochora-salt i december.
Birgitta.

Netwolf
2013-07-11, 07:58
..har vårt saltintag ökat markant.

Fast tänk bara på hjärtat och blodtrycket. Det är nog med salt i vanlig mat, så det räcker till.

/Netwolf

Eva L
2013-07-11, 08:52
Sedan vi tog hem salt från Loutro-Sfakia-Nea Chora har vårt saltintag ökat markant. Och vi nobbar konsekvent det svenskinköpta saltet i våra saltkar. Våra 6 kilo kommer att gå åt som smör i solsken. _B-anana
Vi litar på att få tag på några kilo Paleochora-salt i december.
Birgitta.

Det är också viktigt att få i sig jod. Sköldkörtelsjukdommar som hypothyreos är vanligare hos äldre kvinnor. Forskning visar också att högt saltintag är farligt för hjärta, kärl, njurar och andra organ. Ökar exempelvis risken för stroke.

Personligen tror jag också att man slutar känna smaknyanser om man ökar sitt saltintag allt för mycket.

Eva

yannis
2013-07-11, 09:14
:Dflabb_flab

pollebosse
2013-07-11, 19:16
Yannis!
Att leva och njuta av dagen och uppfatta vad som är kvalitet är en gåva.
Saltet njuter även Lisbet och jag av i mängder.
Balansgången mellan njutning och "vetenskap" är i bland svår.
Tror ändå att vi lyckas ganska bra.
Lite jod, inte för mycket fel salt, men mer rätt njutnings-salt. OCH det trevliga är då att man inte behöver så mycket, då smaken är så koncentrerad.
Tja då trampar vi rätt stig, tror jag.

Stort tack för era saltgåvor, vi njuter varje dag av dessa!

Lisbet och Paul

(inom parantes har jag medicinerat mot högt blodtryck i ca 15 år och mina värden har inte på något sätt försämrats, snarast tvärtom med havssaltet)
Tänker så här: natriumclorid i isolerad form är en bov medan naturligt salt isin komplexitet kanske till och med kunde vara läkande?). Nu pratar vi inte jod, utan bara påverkan på blodtrycket.)

pollebosse
2013-07-11, 19:33
Det är också viktigt att få i sig jod. Sköldkörtelsjukdommar som hypothyreos är vanligare hos äldre kvinnor. Forskning visar också att högt saltintag är farligt för hjärta, kärl, njurar och andra organ. Ökar exempelvis risken för stroke.

Personligen tror jag också att man slutar känna smaknyanser om man ökar sitt saltintag allt för mycket.

Eva
Det första kan jag inget om.
Däremot finns andra erfarenheter och tror inte helt och hållet på ovan avslutning.
Smakförstärkningar med exempelvis natriumglutamat dödar alla toner.
Däremot lyfter "rätt" salt i lagom" dos smaknyanser. Det är min fulla övertygelse som restauratör sedan "forntiden".
Dvs:
Kliniskt rent salt har en tråkig karaktär som kanske i bästa fall lyfter umami, natriumglutamat är kriminellt, då alla små fina smaker försvinner.
Ett bra havs-salt lyfter de små smakerna och även de tunga tendeserna, utan att helt förändra balansen.

Finns det någon som förstår svamlet av mig, troligen Uffe och Lars samt några till, så är det bara att gratulera eller alla andra hugga tvärtemot!

Salt är en passion, precis som Kreta och allt annat mellan Albanien och Libyska sjön.

Paul

Eva L
2013-07-11, 22:30
Havssalt är underbart gott men då i lagom mängd och eftersom du är expert på matlagning så vet du säkert att för mycket salt dödar smaklökarna.
Balansen mellan sältan, råvarornas naturliga smak, kryddor och örter, som det grekiska köket är så bra på när det är som bäst, är alltid viktig.

Eva

Mikke
2013-07-11, 23:27
....jag brukar också ibland samla ihop havssalt på Karpathos. Norra stranden av Amopi-bukten.Där är stranden låg och gropig, så när vågorna blir större vid blåst och oväder, så slår dom ganska långt upp och vatten blir kvar i håligheterna.
Jag brukar ta med en tesil och ett durkslag och några plastkassar. Sen skopar jag upp med tesilen, lägger i durkslaget,där det droppar av, och sen i plastkasse. Sen hem och lägg ut saltet på tidning i solen....
Mikke

yannis
2013-08-04, 14:51
För ett par dar sen la jag in snabbsaltade västeråsgurkor. Och idag har jag gravat en liten bit oxfile.
Bägge med salt som vi köpte på marknaden i Nea Chora.
Om cirka tre dar får vi avsmaka om det är skillnad till annan salt vi tidigare inköpt i Sverige. Ska bli spännande._B-anana
Då avnjuter vi dessa på skäret.
Birgitta.

Eva L
2013-08-05, 06:34
Oxfilé har jag aldrig gravat men det kan säkert bli gott. Birgitta visst har du koll på vilket salt du gravar med? Rätt salt och ett tillförlitligt recept är jätteviktigt vid gravning. Jag brukar rekommendera Vår Kokbok och tittar ofta i den när jag blir lite osäker. Det man sällan gör finns ju inte alltid i minnet. Du får berätta hur det blev sen.

Eva