handdator

Visa fullständig version : Vandring för nybörjare


Thira
2013-04-08, 22:42
Jag kan raskt dra slutsatsen att det mest backiga jag vandrat uppför hittills i hela mitt liv nog är Gamla Uppsala Högar eller någon trappa på Santorini möjligtvis.
Och ja, jag grinade förvisso av höjdskräck den gången för fyra år sen (men jag är äldre nu) ;) när jag skulle korsa en tre meter hög och två meter bred gångbro i Spanien.

Trots det kan jag inte låta bli att tycka att jag verkligen borde göra en vandring (åtminstone) på Amorgos.
Men jag vill för den skull inte vara dumdristig och ge mig ut på en promenix som slutar med att jag blir sittandes på en sten, kramandes en bergsget som enda tröst. Och med inget mindre än att några stora, starka män får slänga mig över axlarna och bära mig hela vägen ned (så roligt ska vi inte ha).

Jag har läst på lite kort om de olika vandringarna på Amorgos (både i Kalimeras jättefina e-guide och på andra ställen) och klurat ut att några av "stigarna" är betydligt lättare att vandra än andra. Aegiali - Tholaria, Langada - Tholaria, Katapola - Chora tex. Vilken av dessa skulle ni mer "bevandrade" säga är allra bäst och enklast att gå för en nybörjare?
(Jag ska vandra ensam och vill alltså undvika tvärbranta stup rakt ned i havet bara några centimeter från lilltån.)

En annan sak jag undrar är, när kan man säga att turistsäsongen på Amorgos börjar. Tänker då främst på när bussturer, badbåtar till ex. Plaka etc. kommer igång på allvar?
Finns det förresten någon båttur som går runt Amorgos redan i Juni så man kan se några av de där ”hemliga” och svåråtkomliga platserna (det är ju de platserna som brukar vara som allra vackrast)?

gunnar
2013-04-08, 22:49
Jag tycker att det är trevligt att gå från Aegiali till Langada eller Tholaria. Tholaria är lite högre tror jag och lite brantare uppför. Men när man kommer upp klapp_klap så smakar väl aldrig en kall Amstel så bra som just då. Sitt gärna kvar på en taverna med en god bok och beställ en till:cool:

Deia
2013-04-08, 22:54
Vi tog bussen upp till Chora och vandrade "hem" till Katapola :).
Det var en lätt promenad.

Deia
bye_bye

Thira
2013-04-09, 00:04
Jag tycker att det är trevligt att gå från Aegiali till Langada eller Tholaria. Tholaria är lite högre tror jag och lite brantare uppför.

Det låter bra. Alla vandringar på Amorgos ser så fenomenalt vackra ut på bilder jag sett. Det gör inget alls om det är lite brant eller jobbigt att gå. Det är ju en del av äventyret. Bara jag slipper tvärstupen som sagt.

Har tänkt att bo i Katapola först och börja med en vandring där. Och sedan förflytta mig till Aegiali för att utforska någon av bergsbyarna där. Hur är vandringen mellan Tholaria och Langada?

Thira
2013-04-09, 00:09
Vi tog bussen upp till Chora och vandrade "hem" till Katapola :).
Det var en lätt promenad.

Deia
bye_bye

Låter fint Deia, har läst en hel del om den vandringen och jag tror att från Katapola så är det den det får bli.
Har du gått upp till Minoa också?

Känner du till om badbåten till klipporna i Plaka har börjat gå från Katapola redan i juni. Eller om det finns någon båt som gör en större tur runt ön så pass tidigt på säsongen. I den info jag hittat hittills så tycks det som att båtturerna inte börjar förrän i juli?

ramses
2013-04-09, 08:11
Ja , jag rekommenderar dig starkt att ta vägen från Chora o gå neråt. För ett antal år sedan gick vi den sträckan, gick från Katapola o uppåt, vi var till slut helt lost, på en stig som inte ens var fårdito. fick vända. När vi sedan gick samma sträcka fast nedåt var det en helt annan sak. Såg vart vi gick o märkningen fungerade, vilket den inte gjorde uppåt.

Deia
2013-04-09, 10:15
Tyvärr vet jag inte om badbåten till Plaka går i juni. Jag har åkt med den första veckan i juli. Då var det inte många som fortsatte ut till Plaka. Kanske 3 personer. De andra hoppade av på stranden före (kommer inte ihåg om den heter Maltezi).

Deia
bye_bye

Annwi
2013-04-09, 12:28
För ett par år sedan började badbåten gå redan sista veckorna i maj, men om det blåser mycket kör den inte ut till Plakes. Gillar du klippbad ska du absolut åka dit. Släta fina klippor och klart härligt vatten, perfekt för bad och snorkling!
Man lär kunna vandra dit också men det har vi aldrig gjort.

Riitta
2013-04-09, 12:29
När vi bodde i Katapola juni 2010 så gick första badbåten runt den 15:e juni. Kommer ihåg det för det var dagen vi åkte därifrån till Santorini och hann då inte åka badbåten:rolleyes:

Riittabye_bye

Riitta
2013-04-09, 12:35
Vi gjorde en lättare vandring också. Till Minoa, strax ovanför Katapola:)
Massa urgrävningar där och fin utsikt över Katapola. Bred och bra väg, inga stup:)
Du kan titta på mitt resebrev från öluffningen 2010. Såg att jag hade bilder från vandringen där:)

Riittabye_bye

maji
2013-04-09, 19:59
Om du tittar i mitt album "Amorgos" så har jag där lagt in bilder på vandringsleden från Tholaria till Langada. Som du kan se där så är vägen lite "knölig" på en del ställen men det är ingen större fara. Du kan också se där att några stup ner mot havet har du inte. En underbar vandring!
Vi brukar alltid bo i Egiali men tycker mycket om Katapola också.
(Börja att titta på bilderna bakifrån, vet inte varför jag inte lyckas få dem i rätt ordning:rolleyes:)
//majibye_bye

Thira
2013-04-09, 20:24
Ja , jag rekommenderar dig starkt att ta vägen från Chora o gå neråt. För ett antal år sedan gick vi den sträckan, gick från Katapola o uppåt, vi var till slut helt lost, på en stig som inte ens var fårdito. fick vända. När vi sedan gick samma sträcka fast nedåt var det en helt annan sak. Såg vart vi gick o märkningen fungerade, vilket den inte gjorde uppåt.

Ramses, om du/ni har gått vilse där så rekommenderar jag också mig att ta endast "nedvägen" mellan Chora och Katapola. Å det bestämdaste. Tack för att du berättade detta.

Thira
2013-04-09, 20:28
Annwi och Riitta: Aha, tack för infon. Vi får väl se då. I annat fall så duger Agia Anna alldeles utmärkt skulle jag tro ;)

Thira
2013-04-09, 20:33
Maji och Riitta! Tack! Så fantastiskt fina bilder i era album. Det känns i magen när man ser hur vackert det är på Amorgos. Man fylls av en särskild vördnad nästan. Eller jag vet inte hur jag ska beskriva det riktigt. En speciell känsla helt enkelt.

Ia
2013-04-09, 21:42
Kanskje vi sees i en grend..på en vandringsti, strand eller på en ferge ;)
Jeg tenker å besøke Amorgos, Folegandros + en snartur på Paros og Santorini fra forhåpentligvis 15 Juni... har nesten 3 uker til rådighet :)
Ha en strålende tur!

Thira
2013-04-09, 21:58
Kanskje vi sees i en grend..på en vandringsti, strand eller på en ferge ;)
Jeg tenker å besøke Amorgos, Folegandros + en snartur på Paros og Santorini fra forhåpentligvis 15 Juni... har nesten 3 uker til rådighet :)
Ha en strålende tur!
Vad lustigt Ia, vi ska åka till nästan precis samma ställen. Jag ska till Santorini, Amorgos, Naxos och kanske Folegandros (om jag hinner den ön också, men det är frågan om). Jag kommer fram tidigt på morgonen den 11 juni till Santorini och ska vara ute i lite mer än två veckor.
Vore kul att springa på varandra någonstans där i krokarna

Ia
2013-04-09, 22:47
Ja har du fortsatt hår-flettene dine.. så kan det alltids hende jeg jeg spør både deg og noen andre ukjente ( om de også har fletter) om du er du...hehe..

JA, synd Amorgos og Folegandros ligger så lite tilgjenglig til hverandre...men ønsket er å oppleve begge de to øyer som er helt nye for meg.
Jeg lander også forhåpentligvis på Santorini ( Har bare bestilt retur 4. juli) og reiser direkte til Amorgos. Tenker så å ta et par-tre dager på Paros for å inspisere litt før en jentetur dit i September... så blir det Folegandros og et par netter på Santorini før hjemreise.

Lengter etter sol og varme...så blir nok bra uansett ;)

olaa
2013-04-10, 08:13
Hej,

Under hög- och mellansäsong, ~15/6 - 15/9, ligger inte Folegandros och Amorgos
så långt från varandra. Detta tack vare Seajets, ehuru svindyra, katamaran
som i stor sett dagligen tar dej båda hållen på ca 2 timmar.

/Ola

retsina
2013-04-10, 08:32
Efter att ha tillbringat 4 års semesterflabb_flab i rad på denna ö ca 1mån varje år kan
jag säga mycket om vandringar att gå ifrån katapola till Eigali är en upplevelse för själen så oändligt vackert med havet på båda sidor, men kanske att jag skulle rekommendera en vandring till vroutsi kanske lite jobbig men så mycket att titta på och när man kommer tillbaka till Katapola smakar en öl på Mythosflabb_flab så väldigt gott,om man vill ha en lite enklare vandring så måste du gå upp till Profitis Elias att stå där uppe och se hela Amorgos breda ut sig då känner man sig lycklig._B-ananaklapp_klap

Kalimera
2013-04-10, 11:11
Alla vandringar på Amorgos ser så fenomenalt vackra ut på bilder jag sett. Det gör inget alls om det är lite brant eller jobbigt att gå. Det är ju en del av äventyret. Bara jag slipper tvärstupen som sagt. Jag är höjdrädd och drar mig för att vandra där det stupar brant. Den enda vandring jag har avbrutit av den anledningen är den som går från Agios Theologos till Stavros. Så om det inte gör något om det är lite brant och jobbigt klarar du av att gå alla vandringar på Amorgos utan just den till Stavros. :)

Jag älskar att vandra på Amorgos och har gått i stort sett överallt. Mina tre favoritvandringar är den mellan klostret och Egiali, den mellan Langada och Agios Theologos samt den som går till Profits Elias.

Här (http://www.kalimera.se/bilder/veckans/amorgos_profitis_elias.html) kan du se vilken belöning man får när man kommer upp till Profits Elias.

Här (http://www.bloggamera.se/2007/02/07/amorgos-stavros/) kan du läsa om min avbrutna vandring till Stavros.

Här (http://www.bloggamera.se/2007/09/16/vandra-pa-amorgos/) finns bilder och information från vandringen mellan klostret och Egiali.

Här (http://www.kalimera.se/resebrev/2009/amorgos_4.html) kan du läsa om flera vandringar som vi gjorde i april. Bläddra framåt på sidan så får du se fler vandringar.

Ia
2013-04-10, 11:24
Takk for nyttig og kjærkommen info fra både Janne og Olaa... ;)

Fikk skikkelig sug i magen av din vandrehistorie mot Stavros Janne , som om jeg gikk der selv, er også høyderedd.. den skal jeg ikke gå!

Kalimera
2013-04-10, 11:38
Fikk skikkelig sug i magen av din vandrehistorie mot Stavros Janne , som om jeg gikk der selv, er også høyderedd.. den skal jeg ikke gå!Nej, det ska du inte göra. :)

Thira
2013-04-10, 15:26
Tack så väldigt mycket för bra tips och info allihop.
Men också för att ni skriver era resebrev, bloggar, lägger ut foton från era resmål m.m.
Så spännande att läsa och vackert att titta på.
Janne, kul att läsa om dina vandringar och lite skönt att höra att även en Amorgosveteran kan gå vilse där.
Det ska jag minnas när jag själv gör det. ;)