handdator

Visa fullständig version : Femdagarstur till Prag.


Arne
2013-03-16, 11:45
Marsresa till Prag.

Nu laddar vi för att möta våren i Prag, Tjeckiens huvudstad. Vi bokade denna femdagarsresa redan mellan Jul och Nyår när vi vistades i Paleochora på Kreta.

Hustru Birgitta fann oss tvenne flygbiljetter med Norwegian från Arlanda till Prag till generande låga priser. ( 1300 Sek pp Tor) Via Booking.com hittade vi ett prisvärt Hotel just invid Vaclavplatsen. Prisläge strax under 35 € natten. Frukost ingår.

Vi har passerat Prag vid flertalet tillfällen, men då via flyg på 10.800 meters höjd. Pragborgen har vi likaså beskådat från ovan, och därtill alla de vackra broarna över floden.

Nu ska vi bevista Prag på landbacken. Besöka broar och ölschapp. Inmundiga den utsökt goda Tjeckiska ölen till lågpris.

Vi har laddat ner Aftonbladets ”Pragguide” för att finna kartor samt tips på diverse sevärdheter. Guiden förefaller vara en rik källa att ösa ur. Vi ska genast söka reda på den gamla klassiska spårvagnen som via en ringlinje går genom staden.

På denna spårvagn finnes förtäring att erhålla i form av öl och tjeckisk ”Mezes” bestående av goda korvar med mera. Spårvagnen är av tidig 1940-talsstuk och lär väsnas så enormt i var kurva, men detta bekomma oss icke alls.

Vi lämna nu ett snöfyllt Västerbotten för att möta en tidig vår, det ter sig för oss som en ren bonus. Temperaturen i Prag veta vi icke något om, men vi när en förhoppning om att det är en spirande vår i Prag. Vi får väl se hur det är med våren när vi till Prag anlända den 17 Mars. Enligt vädersajterna ska det vara mellan noll och åtta grader i Prag i mitten av Mars.

Vi har därtill bokat in oss på en aftontur på floden. 400 Tjeckiska kronor per person. Skandinavisk guide medföljer, och därtill ingår en god buffé i priset. (100 tjeckiska kronor är 36 svenska)


I mitten av Juni far vi ånyo till Kreta för en månadslång tur via Paleochora- Loutro- Chora Sfakion och mera troligt Plakias. Detta innan återfärden till Chania via Rethymnon.

I mitten av September har vi bokat oss en resa till Athen och Dodekaneserna. Det får då bli lilla Fourni samt Samos. Vi när därtill en förhoppning om att även hinna besöka Naxos och Vännen Vaggelis på Hotel Prokopios. Vi får se hur det blir med detta.

Vi avser att via nätet förmedla snabbdagbok från Pragresan via vår lilla hörna på Kalimeraforumet. Vi återkommer när vi landat på Prags Airport och anlänt till Hotellet invid Vaclavplatsen..

Just nyss bokade vi en taxiresa från Flygplatsen och in till vårt Hotel just intill Vaclavplatsen. Pris 550 Tjeckiska kronor. Alltså cirka 180 Sek. Chauffören inväntar vid ankomsthallen och kör oss till Hotellet under avgivande av information om Prag. En karta över Prag ska vi därtill erhålla.

Nu har vi kommit till Sonens hus i Sundbyberg. Iafton ska vi äta god middag hos sonen och sonhustrun i villan Barnbarnen stimmar runt omkring oss. Vi övernattar här och erhålla skjuts till Arlanda Söndag förmiddag i och för avfärd till Prag via Norwegian.

Vi har bokat extra benutrymme vid nödutgångarna, och därav behöva vi ej medtaga plastklossarna för att förhindra framförvarande att fälla ner sina ryggstöd….

Arne och Birgitta

Monica P
2013-03-16, 12:44
Men ha det så bra i Prag! Det är en stad vi har kört vilse i ett antal gånger. Vi känner lite folk där också.

Athanasia
2013-03-16, 13:07
Ha en bra tur!!bye_bye

Ylva A
2013-03-16, 13:23
Vi önskar er en skön tur till Prag. Det är en jättevacker stad så ni kommer att behöva riktigt bra skor. Titta uppåt ibland på alla vackra husfasader. Jag var där en vecka, men hann inte alls med allt jag ville se.
Ylva A

Arne
2013-03-17, 09:39
In the Air!

Gyllne morgon. Vi sitta nu med utmärkt uppkoppling på Norwegians flight till Prag. Marschhöjd, innebärande 38.000 fot eller 10.500 meters höjd.

Vi kom iväg exakt på tidtabell från Arlanda, 08.15, och beräknas landa på Prags Internationella Airport klockan 10.00.

Vädret under resan är utmärkt med fin sol och ingen termik.

Förhoppningsvis ska en taxidriver vänta på oss att köra till vårt förbokade Hotel, just intill Vaclavplatsen.

Väl framme vid Hotellet måste vi bara genast sätta oss ned i baren att inmundiga varsin Tjeckisk pilsner. Ett gammalt tjeckiskt ordspråk förmäler att ”En tjeckisk öl på förmiddagen, det är som att få se soluppgången en gång till”

Just nyss meddelades i högtalarna att vi nu påbörjat inflygningen till Prags Internationella Airport.

Vi återkommer..

Arne och Birgitta

nekjam
2013-03-17, 12:41
För mig står Prag högt upp på önskelistan med storstäder. Blir väldigt spännande att få läsa och höra vad ni tycker. och dessutom att få tips på hotell. Vi är så dåliga att boka och resa på egen hand. Dels på grund av språket och dels att vi vill få ut det mesta av vistelsen. Men med skandinavisk talande guide torde det väl inte bli något problem. Vi önskar Er en trevlig vecka i Prag.bye_bye

Majken

Carina
2013-03-17, 14:05
Besök gärna Gyllene Tigern nära Karlsbron. Dit tog Vaslav Havel Bill Clinton. Det är en ölstuga med stora träbord, det står en pilsner direkt på bordet när man sätter sig, när man har lite kvar står det genast en ny pilsner. Antal antecknas på en lapp på bordet som man sen går till kassan med. Man får säga stopp när man inte vill ha flera öl. Stimmigt och Pragmysigt, mat finns också. Man kan ju tänka sig den oro säkerhetsvakterna hade för presidenterna.

I Josehov kan man inmyndiga god Bernadöl.

Ha det jättebra i Prag, vi längtar också dit igen.

Carina o Rolf

Alala
2013-03-17, 14:11
Prag är en fin stad där det finns mycket att se. En trevlig stad att promenera runt i.

Hoppas ni får soligt väder, då är ju allting alltid lite roligare!

/ Anne bye_bye

Arne
2013-03-18, 07:38
Måndag 18 Mars. Prag

Vi sitta nu på hotellrummet i väntan på att frukostmatsalen ska öppnas. Enligt vårt förmenande borde matsalen öppna redan strax runt klockan sex på morgonen, i stället för sju som hotellet tillämpar som starttid.

Under gårdagen landade vi så på Prags internationella flygplats vid klockan tio på förmiddagen, prick på tidtabell. Bagaget kom föredömligt snabbt och vi gick sedan ut att sammanträffa med taxidrivern från Limousineservice. En prydlig förare i svart kostym. Bilen saknade helt taxiskyltar.

Vi fick ett paket med kartor över Prag samt därtill ett par häften med förslag på aktiviteter för turister. Färden in till gamla staden och vårt hotell gick på tjugo minuter.

Vi erhöll ett ståtligt hörnrum med fyra fönster och högt i tak. Rummet var pietetsfullt renoverat och innehöll alla faciliteter inklusive fritt wlan med god bandbredd.

Vid lunctid gick vi ut på byn att studera omgivningarna. Strax kom vi ut på en bred allé som började uppe vid något slags museum och i svag utförsbacke fortsatte nedåt. Mitt i allén fanns det ett ”Gatukök” värt namnet.

Här serverades det olika maträtter, allt från tjocka grillade korvar till kyckling- och köttgrytor. Stora grovt tillyxade bord gjorde att gästerna kunde äta sin mat på plats. Det var väldigt billiga priser. En portion kycklinggryta och en mugg vin därtill kostade ej mer än 70 Tjeckiska kronor, alltså runt 28 svenska.

Det fanns även öl, snaps och gluhwein för den hågade.

Vi vandrade vidare upp längs en tvärgata och hittade oss ett trivsamt ölschapp där vi kunde värma oss. Det var bara sådär 4-5 grader varmt ute, den vackra solen till trots.
Varsitt stop god tjeckisk öl kostade tolv svenska pp. Ölhallsatmosfären kostade inget extra. Förutom vi två turister var det i övrigt bara lokalbefolkning som frekventerade stället.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i bildgalleriet under ”Prag 17 Mars”

Nu strax ner att spisa frukost. Så ska vi under förmiddagen leta upp det lilla kontoret där vi ska betala för kvällens båtresa på floden. En resa med mat och live musik med mera. Turen ska ta cirka tre timmar. Engelsk/Tyskspråkig guide medföljer.

Arne ska idag finna sig en frisersalong att det långa håret kapa. Vi gläds åt att det synes bli vackert väder även idag. Kvällarna är dock kyliga med några minusgrader.

Arne och Birgitta

rollen
2013-03-18, 09:05
Var i Prag 1978 med egen bil. Ljusblå volvo med "lucka där bak". Då bodde vi på samma gata och såg från vårt fönster hur många unga män täckte gatan med sten. De körde ut stenarna i skottkärror och la för hand.
Det var ett mycket trevligt besök trots att det var " bakom järnridån".
En kväll åt vi på en restaurang som jag tror hette Moskva, mycket billig med våra mått mätt.
Växlade gjorde vi på gatan. Överallt hörde man folk viska: Wollen Sie wecheln?. Hur vågade vi?

Arne
2013-03-19, 08:54
Tisdag 19 Mars. Prag

Oj då, det har kommit ett par centimeter snö nu under natten. Blötsnö i kombination med stenlagda gator är förvisso ingen bra kombination. Lägg därtill att alla fordon här slirar runt med oftast halvdåliga sommardäck…

Under måndagens morgon stegade vi ner till frukostmatsalen. Oj, en mycket positiv överraskning väntade oss därstädes. Det var uppdukat en mycket förnämlig frukostbuffé där intet saknades. Buffén var i klass med vilken svensk hotelldito som helst.

Vid elvatiden på förmiddagen erhöllo vi ett Sms från reseagenturen i det Skandinaviska huset här i Prag. /Codan Agentures) Man lät förmäla att kvällsturen med båt etc var inställd, detta på grund av svagt bokningsläge

Vi erbjöds däremot hjälp från kontoret att finna en alternativ utflykt under tisdagen. Vid fyratiden på eftermiddagen tog vi en taxi till Skandinaviska huset. (Codan agentures) Taxin bokades av receptionen på vårt Hotell vid namn ”Souverign”
Resan betingade åkdonslega av 300 Tc.

Väl framme vid agenturen möttes vi av en trevlig svenskspråkig Tjeckisk tjej. Vi lotsades fram mellan olika alternativ och stannade slutligen för en sextimmarstur under tisdagen. En buss hämtar oss vid hotellet vid tiotiden, och så vidtager en sightseeingtur genom Prags äldre delar. Vid tolvtiden kliver vi ombord på en ombonad utflyktsbåt för en tretimmars guidad färd. Vi avnjuter under färden en lunchbuffé med mat och dryck.

Vi trakteras under hela resan med levande musik. Turen avslutas vid Karlsbron. Pris för hela paketet är 780 Tc per person.(300 Sek.)

När vi igår afton lämnade agenturen promenerade vi upp till torget invid ”Kruttornet” En mycket vacker senmedeltida byggnad från 1475. Vi fann oss en uteservering med infravärme där vi sutto oss ned att iakttaga folklivet under klyvande av ett litet krus vitt gott tjeckiskt vin.

Middagen igår afton avåto vi på en mycket trivsam Mexikansk restaurang här i vårt hotellområde. Det fick bli en brakmiddag med flaskvin. Notan landade på 970 Tc, men det var värt varje krona. Kryddningen på maten var i sanning mexikansk.

Vi vankade hemåt vid halv nio i ett begynnande snöglopp.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-03-19, 09:14
Vi vankade hemåt vid halv nio i ett begynnande snöglopp.[/FONT]Tänk att det snöar även där. Man slipper aldrig från den. :)

Det verkar vara väldigt prisvärt i Prag. Det är några år sedan jag var i Prag, men det verkar vara lika billigt idag som då.

Njut vidare! bye_bye

kari
2013-03-19, 10:33
Tänk att det snöar även där. Man slipper aldrig från den. bye_bye

Nei, d e t merket vi da vi var i Paris forrige uke bye_bye

kari
2013-03-19, 10:43
Hei Birgitta & Arne :)

Håper dere har både vintersko og n o k varme klær med så dere ikke fryser :) - og unngår "knall & fall !
Vi var i Praha på samme tid/ en uke før påske for noen år siden, da var det et flott Påskemarked på Rådhusplassen !
Er det påskemarked der i år? - eller har dere ikke vært der enda, kanskje?

Ønsker dere fortsatt fine og interessante dager i Praha bye_bye

schmidt48
2013-03-19, 12:20
Hej Arne

Ni måste gå till üfleko, och dricka deras svarta öl, som de gör själva i bryggeriet, den är mumma den.

Maritha

Arne
2013-03-20, 08:48
Onsdag 20 Mars. Prag

Det ser ut att vankas fint och soligt väder idag. Temperaturen allredan uppe på fem plus nu i arla morgonstund.

Gårdagens sightseeing blev mycket lyckad. Vi plockades upp vid pass klockan tio för färden ner till guidekontoret. Så vidtog en stadsvandring i Gamla staden där vi fick se berömda platser och byggnader. Vår lilla grupp ledsagades rent förträffligt av vår mycket kunnige guide. Vi fick även beskåda operan där Mozarts Don Giovanni uruppfördes.

Så prick klockan tolv var det dags att kliva ombord på utflyktsbåten. Vi bjöds inledningsvis på varsitt glas tjeckisk likör. Floden genom Prag har inalles 28 broar, och vi passerade under åtta av dem. Pärlan var naturligtvis den oerhört vackra Karlsbron som uppfördes redan under senmedeltiden.

Buffén som bjöds ombord smakade förträffligt och det var ett varierat utbud. Måltidsdrycker fanns att handla i baren. Floden Moldau är ganska strid så här under våren, och detta medförde att vi fick slussa på ett ställe både på nerresan och hem. Slussningen tog cirka tio minuter

Vår guide informerade om de vackra byggnaderna vi passerade. Det hade ju suttit fint om det varit en solig dag, men man får ta det väder som bjudes, så är det bara. Duggregnet hade upphört vid lunchtid. Arnes omättliga intresse för klassisk arkitektur fick sitt lysmäte med råge.

Vid tvåtiden var vi tillbaka vid kajen igen, och vår guide fixade en taxi till oss så vi kom hem till Hotellet. Arne passade på att låta klippa sig på frisersalongen närsgårds vårt hotell. Bra pris, 400 Tc.

Vi har noterat att parkeringsvakterna här i Prag är benhårda. Tre timmar efter det att p.bot lappats på fordonet tillkallas en bärgningsbil med mobilkran att forsla iväg fordonet till Kommunens uppställningsplats. Där får sedan bilägaren lösa ut sitt fordon mot 15.000 Tc…

Efter siestavilan var det dags att gå ut att spisa kvällsmat. Vi sporde hotellets receptionist om hon kunde föreslå någon trivsam restaurang på gångavstånd. Receptionisten visste råd och tipsade oss om en restaurang uppe i det medeltida klocktornet i Gamla staden. Sagt och gjort, vi tog promenaden dit. Det tog bara femton minuter.

Hiss upp till åttonde våningen i tornet. En vacker restaurang med milsvid utsikt över staden. Hela inredningen gick i rött. Vi tilldelades varsin meny.
Oj, det var väldigt dyra priser. En öl 150 Tc, Förrätt 300 Tc, en helflaska vin 600Tc. En köttbit kostade 750….
Vi rymde snabbt fältet och lämnade denna turistfälla icke sörjd eller saknad.

Ner till torget invid klocktornet. Där hittade vi en mycket trivsam restaurang vid namn Gambrinus. Stället befolkades helt med tjecker. Vi var de enda turisterna. Birgitta valde en pepparstek och Arne tog Sechuan biff. Ett krus vitt därtill. Maten smakade utmärkt och totalnotan landade på 460 Tc, alltså runt 200 Sek.

Vid niosnåret vankade vi hemåt och då gick vi (Arne) vilse. Alltnog, vi stoppade en taxi och beordrade färd till vårt Hotell. Chaffisen skrattade gott och körde oss de 150 meterna fram till hotellet… Skamsen Arne gav föraren 100 Tc.

Vi har under vår vistelse i Prag noterat att det är kemiskt rent på tiggare. Endera kommer tiggarna tillbaka i högsäsong, alternativt är tiggeriet förbjudet.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Tisdag 19 Mars”

Arne och Birgitta

Eva64
2013-03-20, 09:30
Det låter härligt! Har en tid själv funderat att ta en resa till Prag. Vi får väl se när det blir av. Jag drog lite extra på smilbandet åt er fadäs med taxin! Den historien har man hört ett antal gånger men även de som inte riktigt kommer ihåg vad deras hotell heter. DÅ får man problem :D! Ha en fortsatt skön vistelse!bye_byebye_bye

Carina
2013-03-20, 13:15
Ni måste gå till üfleko, och dricka deras svarta öl, som de gör själva i bryggeriet, den är mumma den.

Maritha

Bra förslag men även U Kalicha (Bägaren) om ni har läst Svejk. Kanske turistiskt men väldigt kul ändå.

Gyllene Tigern som jag tidigare föreslog heter Zlato Tigra eller något liknande.
Vi hittade en trevlig liten restaurang en liten gatan söder om Astronomiska uret, priserna var betydligt lägre när man lämnade torget.
Ha det fortsatt bra.

Carina

schmidt48
2013-03-20, 21:47
Hej igen
Har du varit på üfleko än??, det är kanske trevligare där när det är vår och man kan sitta ute i trädgården. Ha en fortsatt bra Pragvecka, ni har ju Greklandsresan att se fram emot när ni kommer hem, jag tänker å¨värmen.
Marithabye_bye

KR
2013-03-20, 22:29
Så härligt!
Prag är en fin stad.
Ha en fortsatt trevlig resa.
//
KR

Arne
2013-03-21, 09:34
Torsdag 20 Mars. Prag

Det verkar bli en mulen dag i Prag. Denna morgon hänga mörka moln över staden. Det är dock hyfsad temperatur med cirka fem grader nu på morgonen.

Under onsdagen vandrade vi strax före lunchtid ut i det vackra vädret att beskåda ståtliga byggnader i Gamla staden. För den arkitekturintresserade är Prag en outsinlig källa att ösa ur. En del byggnader är så vackra att man baxnar av hänförelse.
Särskilt den Judiska stadsdelen är extra intressant. Där vimlar det av vackra byggnader samt finner man där även den äldsta Judiska synagogan i Europa.

Numera är denna stadsdel den allra dyraste när det gäller bostadspriserna. Väl i klass med de mest attraktiva lägena i London och Paris.

Vi har även noterat att det vimlar av Casinon här i Prag. Enligt Langleyguiden ska det inalles finnas drygt 200 privatägde casinon. Nu har emellertid myndigheterna uppmärksammat att dessa Casinon mera ofta används av den fd Jugoslaviska maffian och den ryska diton att tvätta pengar med. Myndigheterna av ser att under den närmaste tiden bomma igen flertalet.

En annan iakttagelse är att det vimlar av barnvagnar med prydliga barn i. Uppenbarligen har Regeringen införd ekonomiskt stöd till barnfamiljerna de senaste åren.

Efter mellanlandning på vårt stamlokus för ett stop god öl gick vi hem att vila siesta.

Vid femtiden på aftonen gick vi ut att spisa middag på den fina restaurangen invid Klocktornet. Det fick bli en mustig kycklinggryta med en kryddning icke av denna världen. Notan inklusve ett väldigt fint tjeckiskt vin stannade strax under 650 Tc.

Lite bilder från gårdagen ligga nu i bildgalleriet under ”Torsdag 22 Mars”

Arne och Birgitta

Eva L
2013-03-21, 15:42
Här i Umeå slår ju björkarna ut 20-25 maj. När börjar träden grönska i Prag? Vill gärna åka dit då nu när vi har direktflyg Umeå till Prag.

Eva

nekjam
2013-03-21, 20:55
Här i Umeå slår ju björkarna ut 20-25 maj. När börjar träden grönska i Prag? Vill gärna åka dit då nu när vi har direktflyg Umeå till Prag.

Eva

Men har vi verkligen direktflyg till Prag? Vad jag kan se så är det ju ett stop på Arlanda. Det är likadant med sk direktflyg till Visby. Där är det ju också ett stop på Bromma. Många gånger så kan det bära sig att boka 2 resor istället för sk. direktflyg. Det är ibland mera prisvärt. Skulle kunna tänka mig att det även är så med Umeå Prag.

litentuva
2013-03-21, 20:59
Hej Arne

Ni måste gå till üfleko, och dricka deras svarta öl, som de gör själva i bryggeriet, den är mumma den.

Maritha

Kan bara hålla med ! flabb_flab

Arne
2013-03-22, 08:23
Fredag 22 Mars. Prag

Resumé

Dags för hemresan. Vi blir hämtade klockan 09.45 och far med limousinservice ut till flygplatsen. Färden tar sådär 25 minuter och kostar 550 Ck.

Strax före tolv avgår Norwegians flight till Arlanda. Vi har 1,5 timme på Arlanda innan vi med Norwegian far vidare hem till Umeå.

Igår afton valde vi att äta avskedsmiddagen på den utmärkta mexikanska restaurangen just i hotellets närhet. Vi erhöllo varsin kryddstark rätt som smakade gudomligt gott. En flaska fint vin satt också fint. Notan stannade på 960 Ck.

Ska vi så sammanställa kostnader för resan blir det som följer.

Flygresor: Arlanda –Prag 1200 Sek pp tor.

Hotell i Prag: 40 € natten via Booking.Com. Listpriset här på hotellet ligger på det dubbla, alltså 80 € per natt.

Limousineservice Prags flygplats – hotellet –åter flygplatsen 2 x 285 Sek

Vi växlade på hemmaplan 3000 Sek och erhöll 8800 Ck.


Maten per dag hamnade för oss två på cirka 250 Sek per dag.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fredag 22 Mars”

Då tackar vi för visat intresse och återkommer med ny snabbdagbok i Maj för vår månadslånga tur till Kreta



Arne och Birgitta

Eva L
2013-03-22, 08:42
Men har vi verkligen direktflyg till Prag? Vad jag kan se så är det ju ett stop på Arlanda. Det är likadant med sk direktflyg till Visby. Där är det ju också ett stop på Bromma. Många gånger så kan det bära sig att boka 2 resor istället för sk. direktflyg. Det är ibland mera prisvärt. Skulle kunna tänka mig att det även är så med Umeå Prag.

Jag vet inte säkert men jag tror att Malmö Aviation flyger direkt till Prag. Känner några som bokat till ett mycket bra pris. Ska kolla upp det. Visst kan det ibland vara bättre att boka två resor och så får vi ju göra nästan alltid eftersom det är så få destinationer från Umeå till utlandet.
http://www.malmoaviation.se/nyhet/2012/12/malmo-aviation-flyger-umea-prag-i-var

Eva

Tid är ju också pengar speciellt för oss som inte är pensionärer och vill resa utomlands fler ggr/år.

Eva L
2013-03-27, 09:11
Även Vagabond har uppmärksammat direktflyget mellan Umeå-Prag som kommer att gå några ggr i vår. Förnämlig flygtid 2,5 timmar.
http://www.vagabond.se/Redaktionellt/Nyheter/Nya-direktflyg-fran-Norrland-till-Prag-och-fran-vastkusten-till-Medelhavet/

Eva

yannis
2013-03-27, 11:08
Jo, jag kollade också för några dar sedan och såg att det var två och en halvtimmes flygtid. Och då kan det ju inte vara någon mellanlandning,,,?
Tack i så fall M.A för att ni utökar destinationerna från Umeå. klapp_klap
Birgitta.

Eva L
2013-03-27, 11:12
Helt klart direkt Umeå-Prag utan mellanlandning vilket står tydligt på hemsidan. Toppen helt enkelt. klapp_klap

Tänk om vi kunde få direktflyg till Santorini också vad många norrländska ö-luffare det skulle bli då.

Eva