handdator

Visa fullständig version : Samariaravinen/sammanslagen tråd


lille
2006-02-15, 21:32
Er det noen som kan fortelle litt om hvordan det er å gå gjennom Samariaravinen? Har sett bilder derfra og det ser ut som om det er høyt og bratt på noen steder.....og jeg har sånn fryktelig høydeskrekk:( snyft_drop .
Og er det noe å ta med en 8-åring på?

Lille

Kikh
2006-02-15, 22:06
Hej lille!

Jag har bara gått en liten bit ner i ravinen för att ta några bilder. Det är INTE ett ställe jag rekommenderar att ta med mindre barn till. Flera av "mina" hotellgäster har skadat sig där, det är brant, stenigt, svårframkommligt och dessutom en lång vandring. Åk gärna upp och titta på utsikten:) Vägen upp är otroligt vacker men däremot inget för höjdrädda...

Hälsningar//Kikh
http://www.explorecrete.com/gallery/album11/Untitled_19

Elisabet
2006-02-15, 22:27
Nästan samma fråga ställdes för snart ett år sedan. Läs gärna den tråden så får du nog en del svar: http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=220&highlight=samaria

Eva L
2006-02-16, 07:56
Beror på hur vandringsvan och uthållig 8-åringen är. Mina barn hade inte haft några problem att gå där i den åldern men då är vi en familj som varit mycket ute i skog och mark.

Eva

ramses
2006-02-16, 08:06
Det är mycket vackert. För en 8-åring tror jag det kan vara spännande, men också ansträngande. när vi gick upplevde vi att det blev stressigt på slutet. Gällde att passa båten. vi har inga problem att röra på oss men tiden var knapp, det där sköna badet väl framme lockade, men det fick gå fort. Om jag skulle gå Samaria igen skulle jag definitivt stanna i Agia Roumeli över natten, finns gott med rum. båten går nästa dag också:)

lars
2006-02-19, 10:22
Det dåliga vintervädret på Kreta har medfört att ravinen kanske inte kommer att öppnas under 2006. Tydligen har det rasat en hel del, både sten och träd, vilket innebär att säkerheten inte kan garanteras. Kostnaden för att åtgärda allt som krävs är hög och dessutom kommer man kanskse inte ha tillräckligt med vakter i år.
Sista ordet är väl inte sagt än men det är klart att det måste vara helt säkert att vandra i ravinen.
Misströsta dock inte det finns fler raviner exempelvis Imbros ravinen, som inte är så lång och inte så brant. Den är lika vacker och dessutom mer lämpad för en 8-åring.
Lycka till!
lars
Kriti sti kardia mou

Elisabet
2006-02-19, 12:30
Läste sidan som länkas till i inlägget ovan och måste bara citera detta:

The walk is long and can be arduous but it is not a difficult walk. Still, every day people get into trouble or end up having an experience which is far from pleasant. The most common factors are:

- people who never do any exercise and suddenly want their body to walk 16 uneven km without protesting.
- bad shoes creating blisters and / or foot-ache.
- problems with the heat (in summer).
- knee problems that develop during the steep descent at the beginning of the walk and have no time to get better once that original strain is over.

Taking children
I have had a 5 year old child in one of my groups happily walk the whole length of the gorge but he was an exception. Most young children have no problems walking but will not hold the distance. You might end up having to carry them which is nobody's idea of fun on such a long walk. I would not recommend taking children younger than 8 or 9. From that age onwards they generally have far less problems than their parents but they tend to walk a little too quickly, jump about ...and fall. Make sure you have them in sight most of the time (or at least ensure that you know if they are in front of you or behind!) and try to get them to slow down when they get carried away.

Jag är en ganska van fjällvandrare och har vandrat med mina ungdomar sedan de var små. Det skribenten säger om vandringskapacitet när det gäller såväl vuxna som barn är det bästa jag någonsin har läst! Precis så är min erfarenhet!

Eva L
2006-02-19, 12:47
Instämmer helt i dina synpunkter Elisabeth. Det jag såg några damer ha på fötterna när jag själv vandrade Samariaravinen 1988 fick mig att undra över folks erfarenheter. Det här med barn som springer för fort, hoppar etc känner vi alla som vandrat med barn igen.

Eva

martinifk
2006-03-18, 01:48
[quote=lars]Det dåliga vintervädret på Kreta har medfört att ravinen kanske inte kommer att öppnas under 2006.


Tror och hoppas på att den kommer att öppna så klart......:eek:

Martinifk

Zanét
2006-03-18, 12:15
Samariaravinen är en fantastisk upplevelse och kommer jag någon gång till Kreta igen vill jag vandra där igen. Har några gamla inscannade bilder som inte är av bästa kvalitet, men de visar ändå den storlsagna naturen där.

Ett tips vid vandringen där är att hälla puder i strumporna och att använda ordentliga skor. Kommer fortfarande ihåg med fasa hur en del av de kvinnliga vandrarna gick i små söta sandaletter med klack och hur många som vrickade fötterna :(

http://i27.photobucket.com/albums/c178/Kalimerafesten/586d1ed6.jpg

http://i27.photobucket.com/albums/c178/Kalimerafesten/4e2b0a93.jpg

http://i27.photobucket.com/albums/c178/Kalimerafesten/0fc12181.jpg

//Zanét bye_bye

Zanét
2006-03-18, 12:23
Några bilder till

http://i27.photobucket.com/albums/c178/Kalimerafesten/cc6b7f04.jpg

http://i27.photobucket.com/albums/c178/Kalimerafesten/ede5caca.jpg

http://i27.photobucket.com/albums/c178/Kalimerafesten/8c80741b.jpg

//Zanét bye_bye

AndersK
2006-03-27, 19:26
Hej!!
Jag vill endast understryka det som Lars uttrycker i sitt inlägg här ovan.

Ca. 8 kilometer av Samaria-ravinen har p.g.a. kraftig vattenföring under "vintern" blivit så förändrad, att den inte är i skicka att som tidigare vandra i. Kort och gott så kommer den att vara stängd intill dess allt är iordningställt och säkrat. När? Ingen vet!
Hälsningar
Anders

aake
2006-03-29, 16:28
Hej!
God ide att gå Samariaravinen. Jag gick den år 1992 och det ångrar jag absolut inte. En helt underbar upplevelse. Åtta år är kanske i yngsta laget för att gå den, men är han någotsånär tränad så ska det inte möta några hinder.Visst blev det jobbigt på slutet, men det uppvägs av känslan att ha klarat av den långa vandringen. Det finns ett annat sätt att få uppleva delar av ravinen. Det finns en tur som kallas Samaria Lazy där man så att säga åker bakvägen. En fin busstur tvärs över ön till Sfakià och sen en härlig båtresa till Agia Roumeli där Samariaravinen mynnar ut. Då kan man gå, så att säga mot utgångspunkten. Efter ca: åtta km. kommer man fram till "Järnporten". Sedan man beundrat den, så vänder man tillbaka till Agia Roumeli och äter en god måltid i väntan på båten tillbaka till Sfakia där bussen väntar för återresan till Rethymnon. God tur.
Det finns flera resebyråer som arrangerar denna resa.

Aake.

Eva L
2006-03-29, 20:05
Såg nyligen en artikel i en tidning Dn kanske att en familj vandrat i Imbros ravinen med sina 4-åriga dotter helt utan problem. Kanske den ravinen klarat sig bättre efter vinterns regn.

Eva (som gläds ikväll att den misstänkte Hagamannen är bakom lås och bom)
Nu kan många Umekvinnor andas ut och gå en sen kvällspromenad igen.

Ninette
2006-03-30, 19:47
Vårens vandretur skal etter planen gå langs E4, fra Kastelli Kissamou, sørover til Paleochora, sørkysten til Agia Roumeli og opp Samariakløften til Omalosplatået, og videre på Gingolos.

Men så leser jeg her på forumet at årets vintervær har medført at Samariakløften muligens ikke åpner i 2006. Synd, men i hvis så er tilfelle, må vi finne en alternativ rute opp til Omalosplatået.

Er det noen som vet noe mer om status på oppryddingsarbeidet i Samariakløften? Noen som vet hvor jeg kan finne mer informasjon evt. hvor jeg kan henvende meg for å få det?

AndersK
2006-04-02, 21:20
Ninette!
Informationen om oframkomligheten i Samaria-ravinen lämnades under besök i Kretas montern under TUR-mässan i Göteborg förra helgen.

Den informerande damen berättade om de omfattande skadorna. Jag frågade om när leden beräknas bli återställd för vandring. Svaret blev kort och gott; "Vi vet inte. Det krävs mycket stora resurser för att ordna allt".

För mig blir slutsatsen; undvik att planera och förvänta sig vandring i Samaria-ravinen under lång tid framöver.

Säkert kommer någon vänlig Kalimera-berättare att sätta sig vid tangentbordet och meddela oss andra när det åter är dags för den ravinvandringen!
Hälsningar
Anders

Ninette
2006-04-03, 17:09
Takk for oppklarende melding, Anders.

Planen til min mann og meg var altså å gå opp Samarriakløften, på vår vei til Omalos og Gingolos. Men med den meldingen du nå kommer med, skjønner jeg at vi er nødt til å satse på en alternativ rute fra Sougia. Synd, men på den annen side, da får vi gå en rute som vi ikke har prøvd før. Ikke så galt at det ikke er godt for noe, som vi sier i Norge ;-).

Det er ikke fritt for at tankene mine går til de som lever av turismen i Agia Roumeli. Dette må da bli et fredelig sted når ikke Samarakløften er åpen?

Carran
2006-04-05, 13:55
Er det noen som kan fortelle litt om hvordan det er å gå gjennom Samariaravinen? Har sett bilder derfra og det ser ut som om det er høyt og bratt på noen steder.....og jeg har sånn fryktelig høydeskrekk:( snyft_drop .
Og er det noe å ta med en 8-åring på?

Lille

Hej!
Det är en lång dag men härlig dag. Jag har gått hela Samariaravinen med mina pojkar, som då var 7 och 9 år. De klarade det alldeles utmärkt. Visst det är brant, långt, varmt men en helt otrolig spännande dag. De klarade färden lika bra som oss vuxna, om inte bättre, de hade även ork till att klättra omkring.
Matsäck bör man ha med sig, vatten fyller man på i källorna efter vägen. Vi gick i vanliga gympaskor, hade keps och solglasögon.
Lycka till.
Carrran

anitaw
2006-04-16, 16:09
bye_bye Hej! Under Chania skrev jag for nagra dagar sen att Samariaravinen oppnar. Jag tankte att jag skriver det har oxa sa ingen tror att den kommer att forbli stangd i ar! I lordags var det meningen att den skulle oppna "bakvagen" dvs lazyway. Och imorgon mandag har jag hort att hela ravinen oppnar. De som kor utflykter dit startar imorgon om inget oforutsett intraffar (kraftig blast el mkt regn). Halsningar fr Chania (just nu 25 grader pa balkongen)