Logga in

Visa fullständig version : Mandarin, klementin, satsumas…


Fysimera
2012-12-23, 09:28
Utsikten är fylld av små solar. Citrusfrukterna mognar, först de underbart söta och minsta. På morgonpromenaden följer vi träden – morgon efter morgon har deras frukt fått klarare oranga färger. På samma sätt som i Norden hör mandarinerna till vår jultid här. Nu ramlar de ner på marken under träden, några av dem rullar långt, vandraren kan hitta mogna fynd framför sig.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=936&pictureid=9513
Dem som vi hittar på våra stigar plockar vi med. Smaken är alltid en överraskning: vi kan hitta allt ifrån översöta till surbeska som inte går att äta, några kan ha mer kärnor än fruktkött, rekordmandarinen hade trettiofyra kärnor. Milo-hunden slänger nerfallna frukt upp i luften och grimaserar när han biter genom det tunna skalet.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=936&pictureid=9514
Mandarinförsäljarna har dykit upp i gatubilden och bredvid vägarna. På vägen till sydkusten stannar vi vid vägkanten där en mandarinfylld lastbil står. Försäljaren med namnet Menelaos har sålt sina citrusfrukter här tjogosex år, varje dag under skördetiden. Nu skalar han oss några mandariner att smaka av. Fem euro för fyra kilo mandariner, vi får på köpet en famn av dem, därtill några apelsiner och greipfrukt. Denna citrusförsäljare är den första mannen med namnet Menelaos vi har träffat i Grekland. Dessa gamla namn förvånar oss: detsamma namnet bar redan för tretusen år sedan den olycklige maktmannen av Atreus-släkten och kung Agamemnons bror, vars vackra hustru Helena stack till östliga länder och orsakade det berömda Troja-kriget. Eftersom mannen här i Grekland ofta ärver sitt namn efter farfadern ser vi gärna bakom citrusförsäljaren en bit av den forntida grekiska mytologin.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=936&pictureid=9515
På vägen hem stannar vi hos trädgårdsmästaren jannis i Adele-byn och frågar om skillnader mellan dessa olika små citrusar med många olika namn. – Mandarinen är början till allting, säger Jannis. Den tog man till Europa från Kina, nu växer den överallt i världen, om inte annat så i växthusen. Urmodern mandarin är den med många kärnor, klementin är en korsning mellan mandarin och apelsin, satsumas i sin tur ett barn mellan mandarin och klementin, oftast den utan kärnor och minst smak. Fast den största mandarinskörden mognar så här till julen äter man här på sommaren en lokal kretensisk sommarmandarin, den är lite mer besk och torr. Man odlar här även en lokal klementinsort, den med den mest friska smaken och med minst kärnor, denna klementin är även trädgårdsmästaren Jannis´favorit
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=936&pictureid=9516
Vi åker och handlar och ser översvämmande lårar med olika frukt på vår supermarket. Här säljer man både mandariner och klementiner från Hania-trakten. Priserna är ungefär desamma som hos Menelaos. Men här finns det ingen som skalar smakprov till en, ingen som lägger till en famn full av extra frukter som man får på köpet.

Anna

Sunny12
2012-12-23, 12:04
Där skulle jag gärna varit nu och inhandlat mandariner, klementiner de smakar ju så mycket bättre på plats än efter långa transporter till Sverige.

Härliga bilder, ser så fräsht ut!..:)

yannis
2012-12-23, 12:24
Anna och Olle:
man riktigt gottar sig i dessa bilder!
Birgitta.

Kalimera
2012-12-23, 14:34
Tack snälla för vackra bilder och intressant läsning! klapp_klap

Det är så fint med alla dessa gula små solar, och gott är det också! Jag skulle gärna ha sett Milo när han biter i clementinerna. flabb_flab

zakka
2012-12-23, 17:08
Åh vilka härliga bilder!!! Det riktigt vattnas i munnen när jag ser dem... Hade också väldigt gärna varit på plats och smakat! :p

MVH zakka

pollebosse
2012-12-23, 18:06
Tack, helt bra beskrivning av historien och de personliga iaktagelserna i ämnet. Jag har till vår verksamhet köpt ekologiska citrusfrukter sedan 1981.
Mest från Spanien/Italien och ibland funderat över de olika smakerna, precis som du beskriver.

I alla fall känns tjocka "jobbiga skal" med frukter som har en hel del kärnor väldigt nära ursprunget och dessa bruka smaka fantastiskt med en härlig sötma/syra balans.

Paul

Fysimera
2012-12-24, 14:59
Nu kom vår hyresvärd Jannis till oss med julkaker, gröna citroner och mandariner med tjock skal mycket kärnor alltså ursprunget som Paul så fint beskrev.
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=936&pictureid=9542

Olle under lugnt julfirande men UTAN Kalle Anka

yannis
2012-12-24, 15:52
Även vi UTAN Kalle Anka med en himmelsk utsikt över Libyska havet.
Birgita o Arne.

bocina
2012-12-24, 20:41
Han står i backen från Rethymno upp mot Armeni, varje år har vi sett honom och för femte julen i rad har vi även i år köpt en påse apelsiner och en påse mandariner. Som sagt, han bjuder på smakprov, fyller upp dem extra mycket och endast 5€ per påse.
Underbara, ljuvliga och goda. Vi äter och pressar till juice - och njuter av varenda en _B-anana

BoCina

Monica P
2012-12-24, 21:16
Visst är det gott! Vi frossar i c-vitaminer. En del köper vi, men det är inte helt ovanligt att man får en kasse eller två av folk som har odlingar, Massor av frukt får bara ramla ner eftersom ingen orkar ta vara på dem och marknaden är begränsad.

Menelaos är inte så vanligt namn, men just idag har vi hälsat på en familj vars äldste son heter så.