handdator

Visa fullständig version : Kreta i vinterskrud 2012/13


Arne
2012-12-13, 08:02
Kreta i vinterskrud. 2012/13


Ja, nu bär det iväg igen till Kreta. Vi far ner till Stockholm idag den 13 December att oss inkvartera i sonens villa i Sundbyberg. Lördag morgon, den 15 December bär det av till Arlanda i arla morgonstund att checka in på SAS flight 06.40 till Kreta via Athen. Genomgående bokning vilket innebär att vi checkar in bagaget på Arlanda och hämtar ut detsamma på Chania Airport. Så bekvämt!

Planbyte i Athen till Aegean Airlines för vidare färd till Chania/Kreta. Vi anländer vid fyratiden på eftermiddagen och tar oss natthärbärge på Omalos Hotel, just invid Chania Bussterminal. Via Booking.com fick vi ett rum för natten till 20 €! Frukost ej inkluderad. Eventuellt kan vi denna kväll sammanträffa med Pollebosse och fru för tavernasittning.

Söndagen den 16 Dec äntrar vi så vid pass 09.20 bussen till Paleochora för att intaga studio nr 1 på Haris Hotel. (Busspris 7,5 € pp enkel resa) Vi stannar i en månad hos Haris. Facilt pris i vintertid, 350 € för en månad inklusive el och städning. Det passar oss precis perfekt. Vännen Flora har erbjudit sig att hämta upp oss vid bus station i Paleochora vid tiotiden på förmiddagen. Precis perfekt.

Innan vi far till Paleochora ska vi dock först taga oss en förmiddagspromenad ner till den vackra saluhallen i Chania att inhandla ett kilo av den vansinnigt goda lufttorkade Chaniaskinkan. Butiken i saluhallen fixar det hela med tunna skivor. Kantänka vi ävenså inhandlar ett kilo av den goda lammkorven att traktera Hotellets trivsamma Terrier ”Elvis” med. Elvis tillhör Ekatherina, hon arbetar som allt i allo på Haris Studios.

Vi ser fram emot att få träffa hotellets tvenne hundar. Lucy, den ruggliga tiken, samt Elvis, vår trivsamma Terrier. Elvis förmenas nu övergått från att vara valp till vuxen hanhund. Så när vi därtill en from förhoppning att den mysiga honkatten, den med sköldpaddsfärger i vitt och gult, ansluter till studion var morgon att invänta ett fat god mat… Förslagsvis Tonfisk i olja…

Den sista veckan innan hemfärd har vi bokat in oss på ett litet Hotel i Nea Chora i Chania. Hotellet heter Stelisia Rooms. (28 € per natt inkl havsutsikt) Fyra nätter bokade.
Vi ska dessa dagar passa på att hälsa på hos goda vänner i närområdet.

Eventuellt kan det därtill fixas till en liten Kalimerafest på Taverna i Chania eller Rethymno. Vi ska framöver kolla upp om intresse finnes för en träff i Januari. Enligt Yanna har allredan 16 personer anmält sig till Januariträffen. Det lutar åt att träffen blir i Rethymno i intervallet 1-4 Januari.

Nu ser vi verkligen fram emot att ånyo bevista södra Kreta och Paleochora. Detta sett mot bakgrund av förra vårens debaclé med hastigt sjuk Hustru Birgitta och tidigarelagd hemresa under besvärliga former.
Birgitta är nu pigg igen och har i princip helt återhämtat sig, detta till vår gemensamma glädje.

Det känns ganska så skönt att nu kunna fly julstöket här hemmavid och få bege sig till Kreta. I Ränslarna medtaga vi enligt god sed och vänja glöggextrakt att tillverka julglögg. Lägg därtill några goda sillburkar av Lucullus märke med inläggning i tomatsås. Lite torkat renkött slinker också ner liksom goda julostar i mån av plats.

Vi har därtill packat ner en adventsstake med fem ljus att anbringa i fönstret på studio ett, förmodligen till alla grekers förvåning…

Till våren 2013 har vi bokat in en femdagarsresa till Prag i mitten av Mars. Vi fann oss en mycket prisvärd flygresa samt ett centralt beläget hotell just invid Vaclavplatsen.

Så i Maj har vi därtill bokat en treveckorsresa till övärlden. Något att se fram emot. Höstresan är ännu ej bokad, men väl planerad.

Snabbdagboken kunna följas här i vår hörna.

Arne och Birgitta

Stinab
2012-12-13, 08:37
Ha en riktigt skön resa!
Nu får vi här hemma en månads trevlig rapportering att se fram emot :)

Hälsningar
Stinab

Netwolf
2012-12-13, 08:59
Ok, here we go again. Kul att få följa med på färden, som vanligt! Må lyckan stå er bi, denna gång! :)

/Netwolf

lenapg
2012-12-13, 10:35
Kul att få följa med på färden, som vanligt! Må lyckan stå er bi, denna gång! :)

/Netwolf

Instämmer verkligen!
LenaPG och Nisse :):):)

Riitta
2012-12-13, 11:55
Jag önskar också er en underbar resa:)

Riittabye_bye

Marianne
2012-12-13, 15:16
Önskar er en riktigt härlig månad på Kreta. Fantastiskt skönt för er att få längre och ljusare dagar med nödvändiga D-vitaminer, massor av frisk luft och UTEliv. Hoppas ni får tur med sol och värme!
Och att hälsan mår bra av luftombytet.

Maria/Micke
2012-12-13, 16:03
klapp_klapHärligt att åter följa er dagbok nu när det är mörkt och kallt här hemma. Önskar er en trevlig resa och God Jul bye_bye

lemon
2012-12-13, 17:45
Äntligen!
Ni är våra ställföreträdande resenärer och vi ser fram emot att följa er - igen.
Trevlig resa!

/Magnus

Alala
2012-12-13, 18:59
Härligt att ni är på väg till Kreta igen. Det kommer säkert att bli bra! Och Prag är inte dumt det heller (inte Grekland förstås. men det är ju inte Prags fel....:D)

Väntar ivrigt på rapporterna. Ha en underbar resa!

/ Anne :)

zakka
2012-12-13, 20:47
Åh... En julklapp redan på Lucia! klapp_klap Att varje dag framöver få möjlighet följa Er på er resa är så himla mysigt! Ha det riktigt gott och glöm inte att prova varm ouzo med honug också! Inte bara hemgjord glögg... ;)

MVH zakka

nekjam
2012-12-13, 22:05
Ha en riktigt skön resa. Och God Jul och Gott Nytt År!
Här vräker snön ner ikväll. Vilket ni slipper nu en månad.bye_bye

Lamaya
2012-12-13, 23:30
Jag ser fram emot att "följa med" på Er resa!:)

//Lena bye_bye

kari
2012-12-13, 23:38
Vi ønsker dere et herlig opphold / fantastisk fine uker på Kreta :D

bye_byeKari & Arne

Kalimera
2012-12-14, 10:27
Jag ser också fram emot era rapporter. Väldigt mycket!

UGO
2012-12-14, 12:28
Hej.
Ska bli väldigt trevligt att följa A & B under deras vistelse.
Då har man något att se framemot, nu när min kropp och vädret som vi har inte riktigt är kompatibla.
Arne jag gillar verkligen att läsa dina berättelser om vad ni tar för er på era resor. Du språkbruk är väldigt härligt att läsa.

Vänligen, Ulf

Carina
2012-12-14, 15:20
Det ska bli härligt att värma mig med era trevliga rapporter.
Ha det så trevligt

Carina

Kalimera
2012-12-15, 11:55
Jag fick precis detta sms från Arne & Birgitta:

"Sitta uteserveringen å övre däck på Athens Airport och läppja på en isad ouzo och iakttaga folkliv. Tre timmar kvar till Aeganflighten till Chania."

Låter inte dumt, framför allt med tanke på vädret jag ser utanför mitt stockholmska fönster. :)

Arne
2012-12-15, 12:31
Lördag vid lunchtid, 15 December.

Så har vi ånyo landat i Grekland och Athen. Vi erhöll förnämligt nog bilskjuts från Sundbyberg till Arlanda i okristlig morgonstund 05.00.
Ankomst utrikeshallen Arlanda dryga halvtimmen senare. Incheckningen befriande snabb, men så är det ju allerstädes vid reguljärflyg.

Vi hade redan under fredagens morgon snikigt hängt på låset på SAS hemsida att just 22 timmar innan avresa boka oss tvenne förnämligt rymliga platser vid nödutgångarna. I sanning en nåd att stilla bedja om för den storvuxne.
Nu ska i sanning erkännas att Arnes suveräna ”Knee Defenders” dvs de tvenne klotsarna som elegant och obarmhärtigt hindrar framförvarande passagerare från att fälla ryggstödet, alltid finnes med i dataväskan som sista reserv.

Enär vårt incheckade bagage går direkt till Chania kunde vi glatt och fågelfritt spatsera ut i friheten och intaga vänteläge för Aegeanflighten till Chania.

Vi sutto oss genast ned på uteserveringen vid övre flygplatsdäcket att intaga varsin isad Ouzo i solskenet. Väderprognosen till trots var det behagliga 15 grader och sol. Vi kommo dock att känna oss en smula obekväma iförda våra täckjackor och grova vinterskor.

Allt är sig likt här på flygplatsen. Städ-loella med sin gröna dress och skärmmössa fejar. Den alltid lika dystre lottförsäljaren med sin lottkäpp vandrade runt att kränga lotter. Denne man är så dyster att han osminkad och utan manus skulle passa in i Mozarts sorgliga opera ”Don Giovanni”…

Arne in till Vodafonebutiken på Airport att inhandla tvenne refillkort till det Grekiska vodafonemodemet. (Dongeln) Detta som reservkraft därest Haris Hotels stundtals skakiga wlan skulle skaka ur helt vid tillfälle under vår månadslånga vistelse där. Vodafone har en suveränt bra täckning i hela övärlden enligt vår erfarenhet. Nu visade det sig emellertid att Vodafonebutiken packat igen. Endast Cosmote hade butik, men de saluförde av förklarliga skäl ej konkurrentens refillkort.

Arne lyckades dock hacka sig in på ett cafe-wlan här på Airport, för att skicka denna rapport

Känslan att på dryga tre timmars flygtid kunna fly från snö och kyla ner till sol och värme i Grekland är alltid lika obeskrivlig så här i December.

Arne och Birgitta

Kalimera
2012-12-15, 14:20
Känslan att på dryga tre timmars flygtid kunna fly från snö och kyla ner till sol och värme i Grekland är alltid lika obeskrivlig så här i DecemberDen känslan skulle jag vilja känna just nu. Här vräker snön ner, och det blåser kraftigt. Kan tänka mig att byta. :)

Härligt att ni är igång med skrivandet! klapp_klap

Monica P
2012-12-15, 14:53
Sol, grönt nytt gräs, apelsiner, mandariner...julpynt...kyligt inomhus...
Hoppas ni får en fin tid på Kreta!

Monica C
2012-12-15, 17:13
Arne o Birgitta!
Så roligt att åter få följa med till Kreta genom era härliga rapporter.
Monica:)

Aase
2012-12-15, 17:58
Äntligen
Som vi har väntat. Det är som en adventskalender, att få logga in och öppna dagens lucka/reserapport.

Åse tillfälligt värmd

Kalimera
2012-12-16, 10:22
Fick precis sms från A&B. De är framme i Paleochora. En rapport kommer i eftermiddag.

Arne
2012-12-16, 11:43
Paleochora Söndag 16 December.

Vi stegade vid åttatiden i morse ned till Bussterminalen nästgårds Omalos Hotel. Vi intog varsin mugg kaffe på terminalens uteservering. 1,2 € per styck. Bussbiljetter till Paleochora inhandlades a 7,60€ stycket. Prick halv nio avgick bussen.

Vi voro alls icke många passagerare. Förutom oss två var det ytterligare sex passagerare i den rymliga bussen. Färden gick i lugn takt med skicklig förare och vackert landskap.

Gårdagens resa från Athen Airport till Chania fungerade precis perfekt. Avresa med Aegean Airlines Airbus 320 till Chania vid pass 15.15 med ankomst Chania 16.05. Föredömligt snabb bagagehantering gjorde att vi kunde anlända till Omalos Hotel med taxi redan halv fem. Taxiresan betingade åkdonslega på 25 €, fast pris.

Redan vid halvsextiden beordrade vi så via receptionen en taxi för resan ner till Nea Chora där vi skulle sammanträffa med den alltid lika trevliga Paul (Pollebosse) och hans tillika trivsamma fru Lisbet. Vi anlände Magazaki taverna efter fem minuter och fem €-s taxipris. Maten var excellent och stället mycket trivsamt. Turistmenyn hade hivats i korgen så vi fick välja ur muntlig meny.

Maten var utmärkt i såväl smak som pris. Vår nota stannade på 22 € för oss, och då var tvenne krus vitt inkluderat. Till notan erhöllo vi alla varsitt glas av ”Amorgos röda guld” den mycket speciella likören som normalt endast tillhandahålles och saluföres på Amorgos. Mycket gott!

Det var en höjdpunkt att få tillbringa tre timmar tillsammans med vännerna Paul och Lisbet. Vi hade mycket givande diskussioner innan det var dags att fara åter till vårt Hotel.

Vi anlände till Paleochora vid tid runt 10.15. Genast in på bussterminalen att via varsin isad Ouzo invänta Flora från Haris Hotel.

Nu sitta vi i studio nr tre på Haris. Ettan vi skulle bott i hade problem med elsystemet. Haris Wlan fungerar perfekt så vi har inga problem med att via nätet få kontakt med omvärlden. Det är mycket varmt och vackert väder nu med 19 grader och växlande molnighet.

Vad mera kunna vi begära? Svar intet! Vi trivas likt handen i handsken och ser nu fram emot fyra veckors vistelse här i Paleochora. Sandaler och shorts är klädseln idag.

Arne och Birgitta

Alala
2012-12-16, 12:23
Resan tycks ha börjat bra. Att vädret är fint gör ju saken ännu bättre. Själv försöker jag komma i stämning genom att lyssna på grekisk musik. Ute är det snöigt och blåsigt och snart blir det mörkt igen. :D

Ha det så bra!

/ Anne :)

Sunny12
2012-12-16, 12:36
Tack för Er värmande rapport från KRETA mitt i den kalla vintern här i Sverige, tänk att få gå i shorts och sandaler, härligt!..bye_bye

KR
2012-12-16, 23:26
Allt låter underbart!
Härligt att få vara med på en ny resa.
Framför allt är vi väldigt glada föra att Birgitta blir allt bättre.

Kram till er båda!
//
KR med make

Arne
2012-12-17, 09:26
Paleochora måndag 17 December.

Vi vaknade vid pass halv sju efter en god natts sömn. Vädret illavarslande. Det har regnat under natten och stora mörka moln syntes ute över det Libyska havet. Men, snart nog skingrades de svarta molnen och ersattes av växlande molnighet med livgivande sol. Allredan vid halv nio var det 20,6 grader ute.

Det fick alltså bli långfrukost på vår utealtan.

Vi träffade vännen Derek, Londonfarbrorn, som tillbringar var vinter här hos Haris. Derek har studion intill vår. Nere på byn träffade vi även konstnären Steve, han som Birgitta inhandlade en blyertsteckning av förra vintern. Vännen Steve bor dock på annat Hotel nu.

Vi tog framåt femtiden igår promenaden ner på byn att skåda vad som sig tilldragit sedan sist. Strandpizzerian med de vedeldade ugnarna hade igenbommat för säsongen. Lite synd egentligen, men man får acceptera detta.
Vi kunde i stället glädja oss åt att Taverna Pantalis har öppet. Det är ett mycket trivsamt ställe med utsökt prisvärd mat och en öppen spis där brasan sprakar.

Ja, så var det då dags att stega in på KKP-fiket för en isad Ouzo. Alltid samma gemytliga stämning i denna lokal som ägs och drivs av den lokala partiföreningen tillhörande det grekiska kommunistpartiet. Arne är övertygad om att det i källaren under förvaras vapen och ammunition i väntan på en annalkande revolution…

Efter att vi betalt för Ouzon, 1,2 € pp gick vi rakt över gatan och in på den fina tavernan med den alltid livgivande gjutjärnskaminen. Snabbt in i köket att botanisera i kvällens kulinariska utbud. Det fick bli grillade kycklingfiléer till Arne och stekt fläsk med vitlöksdoftande ugnsbakade potatisklyftor till Birgitta. Notan inklusive ett krus vitt stannade på 17 €.

Så dags att gå hem i den ljumma kvällen. Termometern visade på 18 grader klockan nio på kvällen. Vi mellanlandade på Water´s Edge Cafe här på Hotellet att samspråka med Haris. Arne sporde Haris om möjligheten att fara till den lilla ön Gavdos , just 15 kilometer utanför Paleochora. Jodå, det skulle gå att ordna.

Kustfärjan Samaria går till ön en gång i veckan. Det tarvas dock en övernattning på ön enär färjan ligger vid kaj över natten. I så fall kunde det vara aktuellt redan nu denna vecka Torsdag- Fredag. Haris kunde dock ej följa oss på färden enär Hustru Flora ska fara till Skottland att tillsammans med sonen fira jul och nyår därstädes tillsammans med släkten. Flora kommer från Skottland.
Haris lovade att därest vädret nu i veckan var gynnsamt, ombesörja inkvartering för oss samt via vännerna på ön ordna en guidad tur runt ön. Haris är som bekant född på ön och har en lantegendom därstädes.

Nu skola vi så strax taga promenaden ner till byn. Arne ska klippas samt ska vi inhandla diverse förnödenheter.

Till glädje för kalimeravännen "Litentuva" kan vi förmäla att trottoaren här utanför numera är reparerad via kommunens försorg. Alla gropar och håligheter äro nu vederbörligen lagade och asfalterade. Ingen behöver numera riskera att skada ben och fötter...

Arne och Birgitta

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=938&pictureid=9461

Niaas
2012-12-17, 10:24
Så herlig å lese!
Ja, det er nok godt å tilbringe vintertiden på Kreta.
Jeg har nettopp vært to uker på Karpathos, og hadde ikke lyst til å reise hjem igjen. Men måtte nok hjem til jobben igjen.
Ønsker dere en god jul på Kreta, og gleder meg til å følge dere videre!

Mette
2012-12-17, 10:30
og hunden og katten er de bra ?

Netwolf
2012-12-17, 13:27
Va kul att vi ska till Gavdos! Jag har alltid velat åka till denna spännande lilla ö. Eller är jag med på resan? Jag vet inte, men det känns så... snyft_drop:)

/Netwolf

Dag
2012-12-17, 13:44
Fy bubblan vad trevligt det låter! Nästa år kanske jag ska göra som ni. :-)

Arne
2012-12-17, 15:46
Måndag afton 17 December.

Vid elvatiden idag gick vi så ner till byn. Arne skulle klippas samt skulle därtill viktualier inhandlas. Arne genast in i klippstugan. Dörren var öppen men icke en skymt av barberaren. Hustru Birgitta satte sig på gubbfiket bredvid att invänta nyklippt Arne.

Icke en skymt av frisören. Nu anlände emellertid en motorcykelburen grek som visste råd. Greken hivade upp sin mobiltelefon samt ringde till barberaren. En kund väntar!
Turisten hde uppenbarligen låtit sig klippas i denna salong vid ett flertal tillfällen.

En lång ljushårig turist,mera troligt från Skandinavien-. Motorcykelmannen lät förmäla att frisören skulle anlända inom fem minuter och att turisten under väntan kunde pläga sig med ett glas ouzo. Den ädla drycken skulle stå att finna i det nedre högra bänkskåpet.

Sagt och gjort. Arne läppjade på den ljumma ouzon. Barberaren kom efter fem grekiska minuter, alltså dryga 15 svenska minuter. Klippningen gick snabbt och profesionellt och betingade pris av 10 €. Arne kryddade med tvenne € i dricks.

Så in till gubbfiket att sammanträffa med Hustru Birgitta. Nu hade emellertid ett rysansvärt ösregn sig parkerat över byn, Vi hade att invänta regnets avslut innan vi kunde ta oss ner till supermarket just innan östra stranden.

Efter att ha inhandlat tvenne kassar med viktualier skulle vi så taga promenaden hem till studion. Illa! En ny regnskur fick oss att halvvägs hem fly in på KKP-fiket. Vännen Derek befann sig på fiket liksom konstnären Steve. Vi tog varsin isad Ouzo som besynnerligt nog Steve tog notan på. (1,2 € stycket) På fiket var enligt Arne det lokala revolutionsrådet samlat vid bordet intill vårt. I väntan på signaler från Cenralkommittén i Athen fördrev man tiden med kortspel…

Efter en dryg timme avklingade äntligen regnet och vi kunde fortsätta hem för en behövlig siestavila.

På frågan om våra husdjur kunna vi meddela att husets lurviga ”Lucy” är närvande. Den trivsamma terriern Elvis har vi ännu ej träffat, ej heller har vi skådat den sköldpaddsfärgade katten.

Lite bilder från denna dag återfinnes strax i bildgalleriet under ”Måndag 17 December”

Arne och Birgitta

maji
2012-12-17, 17:13
Underbartklapp_klap
//majibye_bye

pollebosse
2012-12-17, 18:00
Underbart att läsa, hoppas ni får det så gott!

Lisbet och Paul

Alala
2012-12-17, 18:47
Ja, ni verkar ju ha det riktigt bra. Tycker också att det skall bli intressant om ni skall till Gavdos.

Själv är jag just nu är alldeles otroligt trött på att det är så sjuttons mörkt hela tiden. Mörkt när man far till jobbet, mörkt när man kommer hem. :o

Så jag undrar hur det är där. Vilken tid blir det ljust på morgonen och när blir det mörkt igen?

/ Anne :)

Niaas
2012-12-17, 19:44
Når jeg var på Karpathos for en uke siden begynte det å mørkne allerede rundt kl. 17.00.
Men Paleochora er jo litt lengre syd. flabb_flab

Har dere varmeovn på rommet? Vi syntes det var kaldere inne enn ute på Karpathos nå.

elisabethk
2012-12-17, 22:18
Låter underbart! Vad heter strandpizzerian med vedugnarna?
ElisabethK

Kalimera
2012-12-18, 08:33
Nu har jag läst ikapp, och vill bara säga tack! klapp_klap

Arne
2012-12-18, 11:08
Tisdag 18 December. Paleochora

Ånyo en morgon som började med svarta moln och dystert väder i övrigt. Men, allredan vid niotiden försvann de elaka molnen upp över bergen och den livgivande solen gjorde entré. 21 grader vid halv tio ute på altanen. Klartecken för Shorts…

I går eftermiddag sammanträffade vi med Flora på fiket. Vi betalade våra 350 € för den månad vi ska bo här på Hotellet samt bad vi Flora beskriva
utfallet av den grekiska krisen här på Kreta och Paleochora. Flora menade att krisen går mycket djupt in i samhället på alla nivåer. Arbetslösa ungdomar, och även vuxna familjer med barn, tvingas flytta hem till föräldrar och övriga anhöriga för att kunna få mat och husrum.

Vännen Haris anslöt till vårt bord och kunde meddela att det ej kan bli någon resa till Gavdos nu torsdag – fredag. Detta beroende på att elaka vindar och vågor väntades till området kring Gavdos under torsdagen.

Möjligen skulle kustfärjan kunna ta en tur till Gavdos på torsdag, men då skulle det i så falll bli en ”kajstuds” innebärande tre timmars enkelresa ut och 15 minuters uppehåll på Gavdos för att sedan direkt återvända hit till den trygga hamnen i Paleochora trenne timmar senare. Vi enades om att tills vidare lägga vårt Gavdosprojekt på is.

Vid sextiden i går afton gick vi upp till Taverna Pantelis att spisa middag. Det sprakade hemtrevligt i den öppna spisen. Den äldre lilla kvinnan huserade i köksregionerna och en yngre karl tog beställningar samt serverade. Vi valde den föreslagna fläskgrytan, ugnsbakad i vin. Rätten smakade gudomligt gott. Notan landade på 17 € inklusive ett krus vitt.

Matportionerna voro mer än rikliga och därav följde att vi bad om en ”Doggy Bag” att hem medföra.

Väl hemma upptäckte vi att en trivsam tillika kolsvart katt inväntade oss på altanbordet. Hungriga ögon. Doggypåsen kom vä till pass. Vi döpte genast katten till ”Crizis” mot bakgrund av den grekiska krisen. Kattens färg var svartare än den grekiska ekonomin. Katten var väldigt skygg men de goda köttbitarna slank ned i rasande fart.

Lite bilder från gårdagen lägges strax in i bildgalleriet under ”Tisdag 18 December”


Arne och Birgitta

Monica P
2012-12-18, 12:23
:):):)
Katten älskar er från nu och till evig tid.

aussie
2012-12-18, 13:19
Här finns en till som tycker att det är kul att läsa eran blogg! Vi bodde på Haris i somras och blev helt förälskat i Paleochora. Mina flickor fortfarande pratar om Elvis och Nancy. Tack för alla fina inlägg och bilder och hoppas att ni har en trevlig julbye_bye

elisabethk
2012-12-18, 15:27
Hjälp, vart ser jag bilderna?
mvh ElisabethK

Kalimera
2012-12-18, 15:35
Hjälp, vart ser jag bilderna?Klicka på Arnes namn så kommer du till hans profil, där finns alla album och bilder de har lagt ut under åren, och alla bilder de lägger ut nu från Paleochora.

Marianne
2012-12-18, 17:48
Arne & Birgitta, vad härligt att kunna gå in på Pandelis och äta riktigt goda hemlagade grytor och samtidigt värma sig vid den öppna spisen en kylig decemberkväll.

KKP-caféet är väl identiskt med Kosmogonia, eller hur?
När ni går rakt över gatan från Kosmogonia för att intaga kvällsmåltiden hamnar ni väl på den lilla ouzerian Akropolis (där man inlevererar tips- och lottokuponger), eller har de stängt? Kul om ni skriver namnet på stället ni besöker!

Tror hellre jag ville spara Gavdos till en vårresa, med mindre ni kommer in i en väldigt stabil period.

Jamas! bye_bye


Vad heter strandpizzerian med vedugnarna?
Pizzerian med vedugnarna heter Odysseus och ligger ca mitt på hamnpromenaden (på stenstrandsidan). De serverar den bästa pizzan jag kan få, jag äter nästan bara pizza därifrån (om inte jag är i Italien förstås:D).
Odysseus är mycket populärt i säsongen men jag tror att de alltid har stängt från ca nov.-mars, kanske början av april.

Netwolf
2012-12-18, 18:28
Kattens färg var svartare än den grekiska ekonomin.

Hahaha, den var bra! klapp_klap

/Netwolf

yannis
2012-12-18, 18:50
Marianne,
god mat får man till vänster om spelbutiken. Vet ej vad den heter. Odysseus lagar den bästa pizzan i världen. Men, tyvärr har dom stängt på vintern. Bara en hämtpizzabutik är öppet här på vintern.
Birgitta.

Marianne
2012-12-18, 19:40
...god mat får man till vänster om spelbutiken. Vet ej vad den heter.
Jag vet precis vilken taverna det är nu. Vi har aldrig ätit där (ännu), men lagt märke till att det har varit mycket populärt, mer och mer för varje år de senaste par åren.
Ni kan väl fråga efter namnet kanske?

Arne
2012-12-19, 08:46
Onsdag 19 December. Paleochora

En mulen morgon med 17 grader och svag vind. Under natten har det uppenbarligen regnat en hel del. Dock skingrades merparten av molnen vid niotiden och såväl solen som ön Gavdos tittade fram. Det är faktiskt första gången vi ser Gavdos sedan hit vi anlände i söndags.

I går eftermiddag, efter siestan, tog vi ånyo en skön promenad ner till byn. Den häftiga regnskuren under siestavilan hade nu runnit bort. Arne ner till Supermarket att inhandla ett par burkar kattmat till den svarta katten ”Crizis”. Därtill skulle mörkt bröd bunkras.

Birgitta inväntade Arne på KKP-fiket. En kul detalj bestod i att när Birgitta satt sig ner på fiket, då kom kyparen fram att fråga om hon skulle vänta med beställningen till dess maken anlände… Jag kan själv beställa förmälde Birgitta och beordrade fram tvenne isade Ouzo. Kyparen ansåg mera troligt att Arne gett Hustrun alltför vittgående befogenheter för att passa in i det Grekiska samhället…

Efter en ytterligare hård regnskur gick vi så upp till granntavernan Medevis just nästgårds Haris Hotel. Nja, nu var stället stängt lät sonen meddela, men att man skulle öppna nu på fredag och sedan ha öppet alla dagar utom måndagar. Julaftonsmåndagen avsåg man dock ha öppet.

Ja, då gick vi i stället ner på byn att intaga vår middag på tavernan mitt emot KKP-fiket. Den taverna vi kallar ”Gjutjärnstavernan” icke att förväxlas med spelbutiken just nedanför. Arne beordrade grillad kycklingfilé och Birgitta tog Kretensisk korv med klyftpotatis och bönor.

Notan stannade på 16 € och vi gav tvenne € därtill i dricks. Med notan följde varsitt glas Raki samt ett litet fat med syltade vindruvor. Dessa druvor äro vansinnigt goda.

Just när vi skulle hemåt vanka bröt helvetet loss i form av en våldsam regnskur med tillhörande åska och blixtar. Madame på tavernan lät genast återkalla oss till bordet att bjuda oss ytterligare varsitt glas Raki i väntan på att regnet skulle upphöra. Det hade dock suttit fint med ytterligare ett fat syltade druvor.

Efter tjugo minuter upphörde regnet och vi kunde omsider torrskodda taga oss promenaden hem till vår studio.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i bildgalleriet under ”Onsdag 19 December”

På en direkt förfrågan kan vi meddela att när det gäller soluppgång respektive nedgång, då gäller följande; Solen går upp just strax efter klockan sju var morgon och solens nedgång sker så där strax innan klockan sju på kvällen.

Fukt och kyla i studion; Nja, nu medbringar vi alltid en liten termostatstyrd värmefläkt med kapacitet 2 Kw. Denna värmefläkt håller fukten på avstånd samt giva oss vid behov god värme i studion.

Arne och Birgitta

Kalimera
2012-12-19, 09:02
På en direkt förfrågan kan vi meddela att när det gäller soluppgång respektive nedgång, då gäller följande; Solen går upp just strax efter klockan sju var morgon och solens nedgång sker så där strax innan klockan sju på kvällen.En viss skillnad mot hemma eller hur. :)

Eva L
2012-12-19, 09:10
En viss skillnad mot hemma eller hur. :)

Ja här känns det inte som solen går upp alls mulna dagar men så vackert med all vit snö. För den som är intresserad av solens upp och nedgång i Grekland är det här en bra länk. http://www.sunrise-and-sunset.com/sv/grekland

Eva

Marianne
2012-12-19, 10:50
-
Kul länk, Eva, tack för den.

Fukt och kyla i studion; Nja, nu medbringar vi alltid en liten termostatstyrd värmefläkt med kapacitet 2 Kw. Denna värmefläkt håller fukten på avstånd samt giva oss vid behov god värme i studion.

Ni är verkligen praktiska, måste vara skönt med en värmefläkt en tidig morgontimme.

yannis
2012-12-19, 11:09
Ja, det var verkligen en bra länk, Eva!

Marianne, denna gång har fläkten hittills använts för att hålla fukten borta samt att torka dom våta sandalerna.
Vårt rum behöver just nu i princip inte värmas upp, vi bor ju inte längst ut denna gång.

Birgitta.

Marianne
2012-12-19, 13:46
Birgitta, ni är praktiska och tänker på det mesta som är bra att ha med. Bra att kunna torka sandalerna rimligt snabbt. Hur går det med julljusstaken, har den väckt intresse?

...strandpizzerian med vedugnarna...
Elisabeth, så här ser Odysseia (som tavernan stavar namnet) ut på hamnpromenaden (känns kanske igen?):

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020739a_zpse4def304.jpg

och så här ser det ut om man tittar in:

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/097a_zpsbad6f6d9.jpg

Alala
2012-12-19, 18:07
Tack för info om solupp- och nedgång, visst är det skillnad och sen är det ju varmare också förstås! Vinter i Norden och vinter på södra Kreta är ju inte precis samma sak. Ni gör bra reklam för resor till Grekland också på vintern, Arne och Birgitta! Kanske får ni efterföljare snart?

Snart börjar det och ljusna lite här också, det väntar jag ivrigt på. Lyckligtvis fick jag hämta min specialbeställda Ouzo-flaska från Alko-butiken idag! :D

/ Anne bye_bye

Monica P
2012-12-19, 19:16
Vintersolstånd strax! Längre dagar på gång!

Arne
2012-12-20, 09:40
Torsdag 20 December. Paleochora

Oj då! En riktigt vacker morgon här i Paleochora. Nästan inga moln alls över havet. Dock ligga vita vackra moln uppe över bergen. Nu klockan åtta på morgonen har vi endast 17 grader på utealtanen, men värmen stiger efter hand.

Efter en omväxlande regnig och solig onsdagsmorgon dristade vi oss ändock att taga promenaden ut på byn vid tvåtiden efter vederbörlig siestavila. Birgitta gick in på KKP-fiket medan Arne gick ned till Supermarket vid norra stranden att kompletteringshandla.

Denna onsdag varseblev Birgitta därtill att kyparen vis av gårdagens erfarenhet utan kommentar accepterade beställningen av tvenne glas isad Ouzo. Detta utan att maken anlänt till bordet. Det tar sig när det gäller emancipationen i byns Kommunistparti…

Till Marianne nu. I dagens bildgalleri finner du bild på tavernan mittemot KKP-fiket, liksom även en bild på vår adventsljusstake här i studiofönstret. Ljusstaken väcker stor uppmärksamhet när greker passerar förbi.

Under onsdagseftermiddagen förberedde vi tillverkning av god och kryddstark glögg inför julhelgen. Våra glöggkryddor har nu vilat i en skvätt vodka i ett antal timmar och ska i morgon få bada i vitt grekiskt vin att full arom uppnå i lagom tid till helgen.

Vi fick under onsdagen ånyo en pratstund med vännen Haris. Vi var intresserade av olika avstånd här på södra Kreta. Vi fick veta att det från Paleochora och ut till Gavdos är 34,5 nautiska mil, alltså icke fullt sex landmil. Icke att undra på då att färjan Samaria har göra 3,5 timmar dit.

Till den Nordafrikanska kusten vid Egypten/Libyen är det 135 nautiska mil, innebärande sådär 25 landmil härifrån södra Kreta.
Vid tretiden uppenbarade sig en tjusig regnbåge över byn just när solen bröt fram.

Middagen i går afton intog vi ånyo på Taverna Pantelis, den med en sprakande öppen spis. Notan stannade på 17 € inklusive ett krus vitt. När vi så vid halvniotiden vandrade hem kunde vi skåda ett vredgat hav där våldsamma bränningar slog in mot stenarna nedanför kustvägen, medförande att stora vattenkaskader slog upp över vägen.

Idag torsdag avser vi att under förmiddagen ta en promenad längs kustvägen ner till fiskehamnen att utröna om hamntavernan har öppet.
Lite bilder från gårdagen samt dagens soluppgång återfinnes i galleriet under ”Torsdag 20 December”

Nu klockan halv elva lokal tid skina solen varmt och skönt här på Waters Edge Cafes uteservering. Temperaturen har stigit till 20,4 grader.

Arne och Birgitta

Fysimera
2012-12-20, 10:11
Tack för fina bilder.
Ni har mindre regn än vi i Rethymno området och betydligt varmare.
Nu kl. 11 har vi regnskurar och endast 12 grder.
Olle

Kalimera
2012-12-20, 11:07
Lite bilder från gårdagen samt dagens soluppgång återfinnes i galleriet under ”Torsdag 20 December”.Det är något speciellt med soluppgången i Paleochora. Vacker så det räcker och blir över.

Ni har mindre regn än vi i Rethymno området och betydligt varmare. Nu kl. 11 har vi regnskurar och endast 12 grder.Och här har jag -1 och gråmulet, också det klockan 11. :)

Monica C
2012-12-20, 11:54
Härlig läsning så här mitt i julförberedelserna.Här har vi massor av snö och -14,9 grader.
Monica :)

Arne
2012-12-21, 09:08
Fredag 21 December. Paleochora

Efter en kall och stjärnklar natt steg så den livgivande solen upp ur det Libyska Havet vid sådär kvart över sju. Ett alltid lika vackert och fascinerande skådespel. Men oj, termometern på altanen utvisade endast 10,5 grader vid sjutiden.

I går eftermiddag efter vederbörlig siestavila gick vi ut mot uddens yttersta spets vid fiskehamnen. På vägen dit noterade vi att uddens alla getter funnit sig härbärge i ett bara delvis färdigbyggt hus. Getterna klättrade obehindrat i husets trappor och föreföll trivas väldigt bra där. Vatten och mat fanns utställt på bottenvåningen.

Så ut till hamntavernan. Dock ack så igenbommad. De enda gästerna voro sex halvt förvildade kattor som vilade i solen på tavernastolarna i väntan på bättre tider.

Vi gick vidare och hamnade vid den helt öde norra stranden. Icke en enda turist i sikte, ej heller någon öppen strandtaverna. Här är det sannerligen öde vintertid till skillnad emot aktiviteterna inne i byn.

Vid femtiden kom vi upp till KKP-fiket att kvällsouzon intaga. Caféföreståndaren inbjöd oss två på stående fot till Partiföreningens årliga vinterfest nu på lördag kväll, den 22 December.
Det skulle serveras såväl mat och dryck som underhållning och allsång. Vi tackade genast ja trots att vi ej äro kommunister. Vi är sedan många år tillbaka medlemmar i vår lilla Sosseförening i stadsdelen Mariehem hemma i Umeå.

Vid tid runt klockan 18.00 gick vi de få stegen rakt över gatan och in på Järnkaminstavernan att spisa middag. Birgitta ville gärna ånyo få en portion av den goda kretensiska soppan hon ätit på onsdagskvällen.

En soppa med lammkorv, fetaost, grönsaker samt troligen vit rotselleri. Soppan hade genast vunnit Birgittas hjärta.
Nja, nu var soppan slut så det fick bli en enorm fläskkotlett med väldigt fin kryddning. Arne valde ugnsbakad kyckling med en säregen men god sås till. Det var honung och kanel med mera i denna sås.

Nu har vi fått reda på tavernans riktiga namn. Den heter Taverna Inochous och inget annat.


Notan stannade på 17 € inklusive det obligatoriska kruset vitt. Vi vandrade så hemåt i den vackra men kyliga kvällen.

Ni idag klockan tio på förmiddagen strålar solen så skönt och det är shortsväder med 22 grader ute.

Bilder från gårdagen samt dagens vackra soluppgång ligga nu inne i bildgalleriet under ”Fredag 21 December”

Nu har Catherina återvänt till Haris att sköta Water´s Edge Café samt hotelladministrationen. Vi ska strax gå upp att hälsa henne och den trevliga terriern Elvis välkomna tillbaka.
Nu verkar det också vara flera hotellgäster på ingång. En familj anlände i går afton, och flera gäster väntas idag och i morgon.

Arne och Birgitta

Kalimera
2012-12-21, 09:48
[FONT=Arial]Nu verkar det också vara flera hotellgäster på ingång. En familj anlände i går afton, och flera gäster väntas idag och i morgon.Det är helt otroligt att det är så mycket folk trots årstiden. Visst var det så förra året också?

Synd att hamnkaféet inte hade öppet.

Ha det så trevligt ikväll. Det blir säkert underbart!

Eva L
2012-12-21, 10:38
Soppa med lammkorv, fetaost och grönsaker låter himmelskt gott. Måste nog ta en tur till Duå och inhandla lite timjankryddad lammkorv.

Eva

Arne
2012-12-22, 09:37
Lördag 22 December. Paleochora

Dagen inleds med ett rysansvärt väder. Vind och höga vågor här längs den södra delen av udden. Lägg till detta ett ihållande regn och ynka 13 grader. En frukostsittning på utealtanen är bara att genast glömma. Vår värmefläkt jobbar sedan arla morgonstund på full effekt för att oss nu giva behaglig innetemperatur i studion.

Lite om det här med djur och insekter nu. Några myggor har vi alls ej kunnat skåda, däremot finnes det gott om små snabba flugor i och utanför vår studio. Vi ångrar att vi ej medbringade ett antal ”flugspiraler” för att fånga dessa flygfän.
Så har vi då de mera trivsamma hundarna och kattorna. Förutom husets Lucy har nu också lilla terriern Elvis anslutit till vår glädje. Det två kattorna Haristotte och Crizis anlända var morgon och kväll att sig ett skrovmål på lågpriskattmat erhålla. Hundarna utspisas med innehållet i gårdagskvällens ”Doggybag”

I går afton vandrade vi de få stegen upp till tavernan nästgårds Haris Hotel, Taverna Methexis, där Mama styr i köket och sönerna sköter beställningar och servering. Denna taverna hamnade i topp på Trip Advisors omröstning rörande de bästa tavernorna i Paleochora.

Vi gick genast ut i köket att botanisera i grytor och fat för att se vad som oss tilltalade. Arne valde en Kycklingrulle fylld med diverse godsaker i form av kryddiga grönsaker med mera. Birgitta fastnade för lammköttsgryta. Båda rätterna var mycket vällagade och fantastiskt goda. Notan , omfattande mat och ett krus vitt stannade på 19 €.

Nu fingo för allra första gången möjlighet att avnjuta husets specialitet, ”Mamas Salad” Denna rätt lär ska vara vida känd och berömd över hela ön. Vitkål, rödkål, morot, rödlök, paprika och salladsblad. Anrättningen toppad med en väldigt god senapsdressing. I sanning en smaksensation.

Samtidigt med notan erhöllo vi därtill en glaskaraff med ”Flygfotogen” samt tvenne goda söta mandelkakor.

Inför julaftonens morgon har vi nu samlat på oss en ansenlig mängd småmynt samt ett par påsar julgodis att tilldela byns skolbarn som komma att besöka såväl fastboende som turister. Barnen klingar på sina medförda metalltrianglar samt sjunger grekiska julsånger. Naturligtvis förväntar sig de prydliga barnen en dusör i gengäld.

Birgitta hade drabats av en begynnande rosslig hals, och detta åtgärdade vi under gårdagen. Enär vi nu inhandlat en burk kretensisk honung samt en helflaska Ouzo 12 (9,5 €) kunde vi nu testa en Kalimeraväns tips på varm Ouzo med honung. Denna brygd var enkel att tillreda och smakade sällsamt gott.

Uppenbarligen hade honungsouzon god effekt eftersom Birgittas hals nu idag är kurerad.

Vid besöket på KKP-fiket i går fick vi fylig information om lördagskvällens fest. Musiken drar igång vid åttatiden liksom serveringen av mat och dryck. Om vi infann oss vid sjutiden skulle det ej vara harm att oss sittplats vid ett bord finna.

Nu vid tiotiden har regnet avtagit en del, men de hårda vindarna kvarstår med full kraft. Ute på havet går vita gäss på vågtopparna.

Det blir till att göra ett besök på Water´s Edge samt att hålla oss inne i vår varma och ombonade studio tills det är dags för promenaden upp till KKP i afton.

Just ja, Vi har ju berömt Haris för det förstärkta wlan-et här på Hotellet. Arne konstaterade därtill att den externantenn med tillhörande antennförstärkare vi inhandlade hemmavid fungerar utmärkt via laptopens usb-port. Vid inkoppling stiger signalstyrkan från låg till väldigt hög. En bra och billig investering i prisläge strax under 200 Sek. Produktmärke ”Level One” och inhandlad på Kjell o Company. En kortare och en längre externantenn medföljer.

Lite bilder från gårdagen finnes nu i bildgalleriet under ”Lördag 22 December”

Arne och Birgitta

Kalimera
2012-12-22, 11:09
Så har vi då de mera trivsamma hundarna och kattorna. Förutom husets Lucy har nu också lilla terriern Elvis anslutit till vår glädje. Det två kattorna Haristotte och Crizis anlända var morgon och kväll att sig ett skrovmål på lågpriskattmat erhålla. Snart har ni ett helt zoo att ta hand om. :)

Arne konstaterade därtill att den externantenn med tillhörande antennförstärkare vi inhandlade hemmavid fungerar utmärkt via laptopens usb-port. Vid inkoppling stiger signalstyrkan från låg till väldigt hög. En bra och billig investering i prisläge strax under 200 Sek. Produktmärke ”Level One” och inhandlad på Kjell o Company. Tack för tips!

zakka
2012-12-22, 19:49
Härligt att Birgittas rossliga hals gav med sig! klapp_klap Kanske bäst att fortsätta med meducinen...;) Ha det gott önskar

zakka

Monica C
2012-12-22, 21:02
Ouzo med honung det är bra,drack detta själv igårkväll och halsen blev mkt bättre för att inte tala om hur lätt och trevligt det var att rulla köttbullar och steka dem.
Ha det fortsatt gott och fortsätt med den varma Ouzon så Birgitta håller sig frisk.Bra att ni oxå har värmefläkten att tillgå.
Monica:)

Fysimera
2012-12-22, 23:04
Taverna Methexis är en av våra många favoriter i Paleochora.

olle

Netwolf
2012-12-23, 07:50
Väntar med spänning på rapporten från kommunistpartyt! Få se om ni fått några nya revolutionerande upplägg? ;)

/Netwolf

litentuva
2012-12-23, 09:34
Fantastiskt att höra att trottoaren lagats! kanske mitt besök på polistationen och anmälan därtill gjorde nytta... Nu skulle det bara sitta fint med ett litet skadestånd ;)Hoppas ni får en fortsatt skön vistelse i paleochora!

Arne
2012-12-23, 13:12
Söndag 23 December. Paleochora

En bister morgon. Plus elva grader och en vind icke av denna världen. Under natten till idag blåste det storm. Nu på morgonen har vindstyrkan övergått till styv kuling. Dock icke en regndroppe så här långt.

Vår hungrige huskatt Haristotte dök upp redan vid halvsjutiden på altanbordet att meddelst jamande och hungriga ögon påkalla uppmärksamhet. En portion av god mat från gårdagens partifest slank snabbt ner. En kvart senare krafsade Lucy på vår studiodörr för att även hon erhålla traktering.

Under gårdagen ösregnade det något så rent okristligt. Vi kurade i vår varma goda studio mest hela dagen och med full effekt på värmefläkten.

Vi gjorde ett förmiddagsbesök upp på Water´s Edge Cafe att sammanträffa med Echaterina som nu anlänt från sin semester hemma i Rumänien. Echaterina hade med sig den lilla vita valpen Ranja, en minihund av typ golvmopp. Jycken blev genast förtjust i Arne och fann en utmärkt sov- och viloplats på Arnes dataväska.

I går eftermiddag vid fyratiden hade regnet bedarrat och vi gick upp till granntavernan för att dela en skål av ”Mamas Salad”, den gudomligt goda anrättningen. Vid sextiden var det så dags att gå till byn att intaga platser inför kvällens KKP-fest.

Vid halv åtta anlände lokalpartiets ordförande. Han utstrålade den självklare ledarens patos. Blicken i fjärran och den röda scarfsen vajande runt halsen. I Baskermössans framkant fanns den röda stjärnan. Ordföranden kunde mycket väl ha varit en yngre broder till Che Guevara..

Trubaduren anlände strax därefter tillsammans med en kvinnlig sångerska. Mat dukades fram i riklig mängd, och alla festdeltagarna läto sig väl smaka. Redan vid halvniotiden var lokalen helt fylld med festdeltagare. Gemytet flödade och alla trivdes något så rent förträffligt.

Trubaduren hade för några år sedan drabbats av Cancer och hade då bestämt sig för att tillbringa sina sista år här i Paleochora. Han var märkt av sin sjukdom och väldigt mager. Spela och sjunga kunde han dock med bravur.

Det var mest partifolk på festen, men några andra turister förutom oss två var det också. Konstnären Steven samt Norskan Hilde såg vi i vimlet.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Söndag 23 December”

Inför julafton har vi meddelats att det ska bli markant förbättrat väder. Vi när en förhoppning att det bliva sålunda.

Nu vid pass halv två idag på eftermiddagen har solen kommit åter och de hårda vindarna och vågorna har lugnat sig betydligt.

Vi har på begäran idag i galleriet även lagt in några bilder från vår studio här på Haris Hotel. Väl bekomme!

Arne och Birgitta

Alala
2012-12-23, 13:54
Tack för en fin rapport igen. Hoppas ni får fint julaftonsväder. Själv har jag ca -23-grader för tillfället. Vackert, men kallt! :D

/ Anne bye_bye

Kalimera
2012-12-23, 14:42
Tack för en fin rapport igen.Tack härifrån också! klapp_klap

Den där "ordföraren" var sannerligen lik Che Guevara! :eek:

Sunny12
2012-12-23, 16:09
Fortsatt trevliga rapporter från Paleochora, som verkar att vara en trevlig plats att vara på, fint att Ni delar med Er av era upplevelser och fina bilder. Bra info utifall jag skulle få för mig att resa dit någongång!:rolleyes:

Speciell och gullig var den lilla vita hundvalpen, ni verkar att ha ett rikt djurliv där ni bor och det är ju trevligt!..:)

Ha en fortsatt trevlig Julhelg och Gott nytt År!!

Sunny

pollebosse
2012-12-23, 20:25
Ha en njutbar julafton på den bästa platsen med allt det fina runtomkring er
önskar
Lisbet och Paul!

Netwolf
2012-12-24, 08:09
Den där "ordföraren" var sannerligen lik Che Guevara! :eek:

Jag börjar nästan tro på reinkarnation! :D

/Netwolf

Arne
2012-12-24, 09:39
Måndag 24 December. Paleochora

Denna dag är en helt vanlig arbetsdag här i Grekland. Folk går till sina jobb och butikerna har öppet till sena kvällen.

Vädret är nu mycket vackert igen efter tvenne dagars regn och blåst. Nu idag klockan åtta på morgonen visade termometern 19 grader ute på vår altan. Sol från klarblå himmel därtill.
Husets djur anlände redan vid halv åtta. Först de hungriga kattorna, samt strax därefter den ständigt hungrige Lucy.

Det är typiskt shortsväder idag med frukost på utealtanen.

Vid pass tio över nio hade vi avtalat om en telefonintervju med lokalradion hemmavid. (P4 Västerbotten) Redaktionen har denna julafton bestämt sig för att ringa upp Västerbottningar världen över för att efterhöra hur julen firas i fjärran länder. Vi ska se om vi kan lägga in länken till detta program framöver.
Länk http://sverigesradio.se/sida/ljud/4330749
Igår hade turligt nog regnet gett sig, men det blåste alltfort friskt. Efter en tur ner på byn vid fyratiden på eftermiddagen att besöka KKP-fiket gick vi upp till granntavernan här intill att äta middag. Vi valde schnitzel med och utan champinjonsås samt Mamas Salad. 19€ inklusive det obligatoriska kruset vitt.

Lite bilder från gårdagen samt denna morgons soluppgång ligga strax inne i bildgalleriet under ”Måndag 24 December”

Vi bifogar här nedan en julhälsning från Haris och Flora, Hotellägarna.


Arne och Birgitta


Wishing you a Very Merry Christmas and Delightful 2013
www.paleochora-holidays.com (https://service.mail.com/dereferrer/?target=www.paleochora-holidays.com&lang=en)
www.paleochora-interest-holidays.com (https://service.mail.com/dereferrer/?target=www.paleochora-interest-holidays.com&lang=en)

0030 6938098976 - my mobile

Alala
2012-12-24, 10:35
God Jul!

till Arne och Birgitta i Paleochora,

/ Anne bye_bye

yannis
2012-12-24, 11:54
Även vi önskar en trevlig helg

till alla våra vänner på Kalimera och även dom som lämnat forumet, samt även till dom som läser vår snabbdagbok.

Vi har det underbart skönt här i Paleochora och får ständigt nya vänner, vilket gläder oss mycket. Nu tar vi en kort siesta för att därefter ta turen på hamnpromenaden för att kolla om några ställen har öppnat inör kommande helger. Och naturligtvis missar vi inte KKP på huvudgatan!

Glöggen har nu gottat till sig, så kanske ikväll eller imorgon testar vi den. flabb_flab

Birgitta.

KR
2012-12-24, 11:57
God Jul till er båda från oss båda!
//
KR

Sunny12
2012-12-24, 13:43
Mycket intressant att höra radiosändningen från Er, bra info om den grekiska Julen som verkar skilja sig en hel del från vår, men säkert lika trevlig!...bye_bye

Arne
2012-12-25, 10:17
Tisdag 25 December. Paleochora

Ånyo en väldigt vacker morgon med formidabel soluppgång ur havet. De hungriga djuren voro osedvanligt tidigt på hugget, och hängds på låset redan vid tid strax före klockan sju. Turligt nog hade vi gott om mat att traktera djuren med.

Kalimeravännerna Bo och Cina (bocina) från Plakias hörde av sig nu på morgonen och meddelade att de hade för avsikt att ta turen hit att besöka oss. Det ska bli mycket trevligt att ånyo få träffas under gemytliga former här i Paleochora.

Under hela julaftonen kom prydliga barn på besök att klinga med trianglar samt sjunga julsånger. Vårt förråd av mynt sinade till slut. Nu fick det i stället bli godispraliner i slutändan.

Den kommunala articifiella julgranen man lät resa på huvudgatan har ännu ej tänts kvällstid. Måhända elfel, alternativt ska den tändas i afton. Det var i fredags granen restes med typisk grekisk överadministration. Fem arbetare, en förman samt en ”overlocker” från gatukontoret medverkade. Mycket svordomar, lite ouzo och öl samt mycket rökverk åtgick.

Innan middagen gick vi en sväng ner på byn att fotodokumentera ödsliga gator och tavernor. Efter en kortare mellanlandning på KKP-fiket fick det ånyo bli middag på Taverna Methexis nästgårds Haris Hotel. Alltid lika spännande att i köket botanisera i grytorna, för att skåda det som passar envar. Sortimentet är mer än rikligt.

Birgitta fastnade för kyckling i gryta medan Arne genast lindade sina ögon runt ett antal kryddiga välstekta keftedes. Notan stannade på 18 € inklusive ett krus vitt.

Så hemåt i mörkret. Birgitta hade lite otur och snubblade på en elsladd just utanför tavernan. Handlöst fall rakt ner i det vassa gruset. Nu slutade det hela dock lyckligt. Endast några få skrapsår i nosen. Det kunde dock gått illa om hon i stället landat i betongplattan just intill.

Lite bilder från gårdagen är strax på väg in i galleriet under ”Tisdag 25 December”


Så har vi en liten fråga till de vilka äro bevandrade i grekiska språket. Den skämtkalender vi tagit en bild av, den föreställer för December månad en bild av vad vi tror är de tre vise männens ankomst till Betlehem, just efter att ha följt stjärnans ljus över stallet.

Vår gissning är att en av de vise männen gått ner till nasaren i butiken att handla guld, rökelse och myrra för att frambära till Maria i stallet, men att nasaren hade ockerpriser på dessa varor. Stämmer detta?

Arne och Birgitta

Med plus 20, nästan vindstilla och strålande sol från molnfri himmel.

Monica P
2012-12-25, 10:47
-"Baltazar, köp guld, rökelse och myrra!"
-"Har du kollat priset!"

Arne
2012-12-25, 11:01
Tack Monica! Då var det ungefär som vi antog. Vi ska efterhöra om vi kan få övertaga denna almanacka. Densamma går ju ut nu om några få dagar. Det är på varje månadsblad en liknande humorbild.

Vore kul att ha hemma.

Arne och Birgitta

Maria/Micke
2012-12-25, 11:24
Hej Är det någon som vet vilken tid intervjun med Arne sändes? Tack på förhandbye_bye

Arne
2012-12-25, 11:37
Om du klickar på länken för vår snabbdagbok den 24 December så finner du intervjun. Först kommer nyheterna och sådär tio minuter över åtta kan du höra intervjun.

Arne och Birgitta

Arne
2012-12-26, 09:48
Onsdag 26 December. Paleochora

Samma fina och varma väder även denna morgon. Kattor och hundar anlände strax efter halv åtta att sin morgonmat erhålla.
Någon färjetur till Gavdos blir det ej denna vecka heller. Dock har vi ju tiden på vår sida så här långt.

Vid halvtvåtiden igår eftermiddag anlände Bo och Cina, Kalimeravännerna från Plakias. Vi fick en mycket gemytlig pratstund uppe på Water´s Edge. Det är alltid lika spännande att utbyta erfarenheter och idéer med likasinnade grekvänner.

Vännerna hade med sig den lilla hunden av ras Chihuahua. Den jycken var ej särskilt förtjust i hotellets hundar. Lucy och Elvis samt golvmoppen voro storligen förvånade över att den konstiga hunden ej ville komma och leka med dem.

Vid femtiden skildes vi åt och Bocina for åter till Plakias, en bilresa på strax runt 2,5 timmar.

Just i solnedgången iväg till KKP att taga aftonouzon för att sedan gå över till Järnkamintavernan att spisa middag. Den anordning KKP-fiket har för att härbärgera lokalens brädspel den är av sann socialistisk modell. En av fikets stolar har spikats fast en meter upp på en av pelarna. Vips en perfekt proletär hylla.

Järnkaminen på tavernan var glödhet. Arne valde en mustig fläskgryta medan Birgitta satsade på en kycklingdito. Som vanligt alltid lika vällagat och gott. 18 € inklusive det obligatoriska kruset vitt. Vi lämnade karaffen med flygfotogen orörd…

Bilderna från gårdagen ligga nu i bildgalleriet under ”Onsdag 26 December”

Nu klockan halv elva denna förmiddag har vi 21 grader varmt på utealtanen och solen flödar. Vi trivs verkligen här nere på sydkusten.
Det är även nästintill vindstilla idag.


Arne och Birgitta

Kalimera
2012-12-26, 10:18
Nu klockan halv elva denna förmiddag har vi 21 grader varmt på utealtanen och solen flödar. Vi trivs verkligen här nere på sydkusten.Det förstår jag. Jag vill också var där. snyft_drop Vi har så tråkigt väder, mulet, regnigt och blåsigt. Fem plusgrader är det just nu. All snö är borta. Trist.

Njut vidare... bye_bye

Fysimera
2012-12-26, 16:02
Här går solen ner bakom bergen nu kl. 19 våran tid.
En underbar sommardag, Stått ute i solen och vaxade dubbelkajaken med bar överkropp i solen. Så även norra sidan av Kreta har nu fint varmt väder.
Olle

Arne
2012-12-27, 10:29
Torsdag 27 December. Paleochora

Morgonen inleds med halvmulet väder. Det är dock fortfarande varmt och vindstilla.

Vi ska idag skriva lite om den grekiska ekonomiska krisen. Nu har vi fört samtal med ett antal Paleochorabor. Vad vi kan förstå har krisen nu nått även Kreta med full kraft.

Priserna på bensin, diesel, brännolja samt alkohol och tobak har rakat i höjden med sådär 25 procent under året. Till detta ska då läggas den särskilda kvadratmeterskatten på bostadsytan, den skatt som obligatoriskt tas ut via elräkningen. Den som ej behagar betala får elleveransen klippt . Det är hårda bud alltså.

A-kassan kan bara erhållas i två månader per år och är begränsad till 400 € /månad.

De offentliganställdas löner har sänkts drastiskt med mellan 25 och 40 procent. Borta är också de extra månadslönerna som gavs ut vid midsommar respektive juletid. En lärare vi pratade med hade fått sin månadslön sänkt från 1600 € till 1000 €. En mycket kännbar minskning av månadslönen sett mot bakgrund av de våldsamma prisökningarna.

Något socialt bistånd via kommunerna kunna ej påräknas eftersom det här i Grekland ju är kyrkan som av hävd sköter den biten. Då är det utdelning av nödmat samt tillhandahållande av servering från soppkök som gäller.

Befolkningen får förlita sig på de starka familjebanden här i Grekland. Ingen lämnas i sticket vid arbetslöshet eller på grund av bostadsbrist. Man makar åt sig och delar med sig av det man har till mindre bemedlade släktingar.

Ungdomsarbetslösheten bara ökar och ökar, och den som ändå lyckas få ett arbete får räkna med rena skamlönen. En ingångslön på 7-800 € i månaden är rätt vanligt förekommande.

Det glädjande är ändock att turistnäringen på Kreta och här i Paleochora ej heller denna säsong har mattats av. Nordeuropéerna fortsätter strömma till i ökande omfattning, den alleuropeiska krisen till trots.


Arne och Birgitta

kari
2012-12-27, 11:07
Takk for alle trivelige rapporter, Arne og Birgitta klapp_klap :D
- som det står i en julesang: "E i a var vi d e r " !

- dagens rapport har jo alvoret i seg, veldig interessant, men s å sørgelig...!
Når det gjelder inngangslønnen til ungdommer
(om de skulle være så heldige å f å en jobb..)
fikk vi vite (på Rhodos) at lå helt nede på 4 - 500 euro :mad:

Sunny12
2012-12-27, 12:42
Fortsatt dyster utveckling i Grekland!..:(...vad ska man säga, mer än att man lider med grekerna!

Positivt ändå att turismen fortfarande är stark till Grekland, alltid något!..:)

Tack för rapport!..bye_bye

Sunny

Kalimera
2012-12-27, 15:18
Det glädjande är ändock att turistnäringen på Kreta och här i Paleochora ej heller denna säsong har mattats av. Nordeuropéerna fortsätter strömma till i ökande omfattning, den alleuropeiska krisen till trots.Bra att det finns positiva tecken också. Jag håller tummarna för att Grekland går mot en anastrof, som jag skrev om i denna tråd (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=32106).

Väderrapport här hemma: + 5, regn, grått och mulet. Fruktansvärt tråkigt väder. :o

Wardakis
2012-12-27, 20:44
Ursäkta en dum fråga men hur kan solen gå ner kl 19 i Rethymno när den går ner 17.18 i Chania? Här är det mörkt kl. 18.
Gunilla:confused:

Fysimera
2012-12-27, 21:30
URSÄKTA skrivfel jag skrev att nu går solen ner och det skrev jag 17:02 så det är helt rätt att den går ner runt 17 jag skrev fel kl.19 (kameran står inställd på sommartid och jag räknade som vanligt åt fel håll)
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=873&pictureid=9568
Bilden tagen från vår bakaltan mot Vrisinas höjden/kyrkan ovan Rethymnon.


Tack för att du upptäckte detta fel.

Olle

bocina
2012-12-27, 22:55
Tänkte väl ;)
Här i Plakias går solen ner i havet ca 17.14 - 17.15 vid vintersolståndet. Sen brukar det bli nästan 1 minut senare per dag (40 sek enligt "Galen i Grekland")

BoCina

cyrene
2012-12-27, 23:30
Hur många bor det i Plakias på vintern? Är affärer öppna så man kan köpa mat? Om man vill ta ett nyårsdopp, hur många grader är det i vattnet?

Hälsn o Gott Nytt År ! Cyrene

Wardakis
2012-12-28, 05:25
Bra, då vet jag och kan bo kvar här i Chania_B-anana
Gunilla

bocina
2012-12-28, 07:13
Vet inte hur många som bor här permanent vet jag inte, men det är tillräckligt för att 3 supermarkets har öppet.

Bara en taverna som har åretruntöppet, men det har varierat lite mellan åren. Ett par tre caféer finns också har också öppet året runt. Det är dock färre an tidigare år.

Temperaturen i havet var under flera år 18 gr runt jultid, men förra året var det bara ca 16 gr. I år har jag inte mätt ännu, men det ligger väl på 16-18 gr. Något bad i den temperaturen :eek: är dock inte aktuellt för min del.

BoCina

Arne
2012-12-28, 09:34
Fredag 28 December. Paleochora

En molnig morgon med duggregn. 16 grader ute. Det fick alltså bli frukost inomhus i den goda studiovärmen.

När vi igår afton kom ut från KKP-fiket upptäckte vi att kustfärjan ”Samaria” låg förtöjd vid kajen nedanför. Det var första gången sedan hit vi anlände den 16 December som vi skådade färjan.

Nu idag på morgonen avgick färjan till Gavdos vid åttatiden. Huruvida det blir en direkttur fram och tillbaka, det undandraga sig vår bedömning. Vi får kolla med vännen Haris.

Vi tänker oss att nu redovisa våra kostnader för vintervistelsen här på Kretas sydkust. Tavernamiddagarna inklusive KKP-sittningen kostar i runda slängar 25 € per dag, icke mer.
Frukost och lättlunch intager vi i vår studio varje dag. Inköpen i market för detta ändamål är kostnadsmässigt sett måttliga, för att inte säga försumbara.

Månadshyran för vår excellenta studio här på Haris Hotel är 350 € inklusive förbrukningsel. Vill man ha AC då tillkommer fem € per dygn.
Haris nybygge, Hotel Yiorgios, kostar 400 € per månad.
Nu finns ju även andra alternativa boenden. För att nämna exempelvis Olgas Pension i Rethymno, där de tar 200 € per månad vintertid.

Boendet på Omalos i Chania ankomstdagen kostade bara 20 € för en natt, men då hade vi ju bokat via ”Booking.Com” långt i förväg. Omalos läge just invid bussterminalen i Chania är perfekt för just en övernattning.

De fyra nätterna vi ska tillbringa på Hotel Stelisa får vi ge 28€ natten för. Även detta via Booking.Com

Inför träffen i Rethymno med svenskvännerna har C och G lovat fixa rum för tvenne övernattningar 3-5 Januari. G brukar fixa ett bra pris runt 20-25 € natten.

Resor. Flygresan med SAS/Aegean Arlanda- Athen – Chania tur och retur med genomgående bokning kostade 6000 totalt för oss två. Tidig bokning även här.

Taxi Chania Airport – Omalos Hotel hade fast pris 25 €. Bussresan Chania – Paleochora kostade 6,5 € pp enkel resa.
Vad anbelangar matbutiker finns det vintertid här på byn tvenne mindre och en större supermarket. Lägg därtill ett bageri, en järn- och elaffär samt herr – och damfrisör. En travel agency har öppet ett par timmar om dagen. Så har vi sett en bokhandel samt en butik för mobiltelefoner och annan it-utrustning.

Nu vid tiotiden idag har molnen börjat skingrats och solen tittar ånyo fram. Nattens regnpölar har torkat upp och det är fortfarande nästintill vindstilla.

Lite bilder från onsdag och torsdag ligga nu i bildgalleriet under "Fredag 28 December"

Arne och Birgitta

Med extralycklig Hustru Birgitta enär hon blev Farmor i natt. Sonen och hans Kinesiska fru fick ett välskapt flickebarn.

Eva L
2012-12-28, 09:42
Stort grattis farmor. Visst kom tösen lite tidigare än beräknat?

Eva

Kalimera
2012-12-28, 10:11
Med extralycklig Hustru Birgitta enär hon blev Farmor i natt. Sonen och hans Kinesiska fru fick ett välskapt flickebarn.Kul! Stort grattis! klapp_klap

Sunny12
2012-12-28, 12:04
Bra prisnivå i Paleochora, där verkar man få mycket för pengarna!..:)

Grattis till barnbarnet, kul!

Riitta
2012-12-28, 12:34
Stort Grattis till farmor_B-anana

Riittabye_bye

rebase
2012-12-28, 17:18
Grattis Farmor. Var det första barnbarnet?
25 euro för KKP, middag o ett krus är ju otroligt billigt för 2 pers.........
Ser fram emot Era dagliga rapporter.

Monica P
2012-12-28, 20:26
Να σας ζήσει! säger man i Grekland till folk som fått barn. Det har säkert haft alldeles bokstavlig betydelse förr i världen, när livet var hårdare för bebisar: "må ert barn få leva".
Nu är det nog bara jag som reagerar. Hurra för den lilla nya familjemedlemmen!

Yanna
2012-12-28, 20:42
Grattis, farmor Birgitta! :)

Yanna

ciakoohler
2012-12-28, 21:51
Stort grattis Birgitta !!!

KR
2012-12-28, 22:06
Så mysigt, GRATTIS!
//
KR

kari
2012-12-28, 23:24
Farmor til ei lita jente klapp_klap S å koselig, Birgitta :) - Gratulerer så mye :D

bye_byeKari
- Mormor til tre

Malina
2012-12-29, 00:21
Lemonaki jamar ett grattis till ert lilla barnbarn och hälsar samtidigt ett xronia pola till alla katter i fina Paleohora!

pollebosse
2012-12-29, 07:41
Lemonaki jamar ett grattis till ert lilla barnbarn och hälsar samtidigt ett xronia pola till alla katter i fina Paleohora!

Instämmer helt och hållet!

Paul

Athanasia
2012-12-29, 08:55
Grattis till barnbarnet._B-anana

Arne
2012-12-29, 09:42
Lördag 29 December. Paleochora

En mulen morgon. Under natten har det helt uppenbart regnat en hel del. Stora vattenpölar på vägbanan här utanför vittnar om detta.

Det var som vi trodde med kustfärjan ”Samaria”. Den gjorde en snabbtur ut till Gavdos för att efter ett femton minuters uppehåll att lossa förnödenheter till öborna återvände hit till Paleochora. Vår sista möjlighet att komma oss till Gavdos blir nu den 9-10 Januari. Dock hänger det på väder och vind vid detta tillfälle.

Igår eftermiddag gick vi ner till byn att leta efter en butik som saluförde frimärken. Nix, det visade sig att frimärken endast finnes att köpa i byns postkontor, ingen annanstans. Nu förhåller det sig emellertid sålunda, att sagda postkontor endast har öppen mellan klockan 07.00- 09.00.
Vi får nog vidtala Haris att vara oss behjälpliga med frimärken. Han far var morgon till posten att tömma sitt postfack.

När vi vid sextiden lämnade KKP kunde vi se att byns julbelysningar längs huvudgatan nu var tända. Alla pelare hade försetts med ljusslingor och den kommunala granen lyste i all sin prakt. Det hela blev ändå rätt så bra till slut.

Just ja, igår morse uppvaktade vi studiogrannen Derek på hans 66-års födelsedag. Vi hade inhandlat en flaska fint Muscatvin att förära jubilaren. Derek var mycket förvånad att vi kom ihåg hans bemärkelsedag sedan förra vinterns fest.

Middagen avnjöt vi uppe på Haris granntaverna enligt god sed och vänja. Arne valde grillad kycklingfilé med stark kryddning. Birgitta tog kycklinggryta med senapssås. Båda rätterna utföllo till full belåtenhet.

Tavernan ska ha levande musik nu på Nyårsafton. Detta skapar ett dilemma för oss enär KKP-fiket samma afton har live music. Vi får väl se var vi till slut hamnar på nyårsaftonens kväll. Det lutar dock åt KKP eftersom tavernans live music ska taga sin början först klockan 21 på kvällen. En tid då vi normalt sett har nattat oss…

Lite bilder från gårdagen ligga nu i bildgalleriet under ”Lördag 29 December”

Nu vid halv elva idag har de mörka molnen skingrats och ersatts av växlande molnighet med solglimtar. 19 grader ute nu. Vi såg på Västerbottenskurirens hemsida att det idag är minus 17 grader hemma i Umeå...

Arne och Birgitta

Eva L
2012-12-29, 13:00
Tidigt i morse var det kanske 17 grader men nu är det -5.6 och tyvärr ska det bli plusgrader imorgon. Annars har vintervädret varit perfekt den sista tiden. Arne om du klickar på temp på Vk:s hemsidafår du en uppdaterad uppgift via universitetets vädersida.

Eva

Arne
2012-12-30, 09:25
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=955&pictureid=9587

Söndag 30 December. Paleochora

En mycket vacker morgon med samma färgsprakande soluppgång som vanligt. Vi kunna aldrig se oss mätta på detta skådespel. Havet och det vackra ljuset i samspel, det är ett ständigt föränderligt ljusspel av hög klass.

Igår afton, vid femtiden, när vi satt på KKP att intaga aftonouzon, då hördes ett väldigt oväsen på huvudgatan utanför. Det visade sig vara en bilkortége med ett bröllopsfölje. Alla förarna hängde på signalhornen.

Bilen där brudparet färdades var enligt god sed och vänja draperad med färgglada sidenband och blomkransar. Samtliga fordon parkerades huller om buller uppe vid kyrkoporten. Brudens föräldrar hade riggat upp ett skrangligt bord där förfriskningar bjöds i mera riklig mängd. Ouzo, vin, och så alkoholfritt för de som så önskade.

Vi kunde genom den öppna kyrkporten skåda brinnande vaxljus samt förnimdes lukten av rökelse.

Vi gick direkt över gatan från KKP till Järnkamintavernan att spisa middag. Arne valde en rejäl biffstek från grillen medan Birgitta fick sig en portion av det grillade stekfläsket. Lindrig nota hamnade på 16,3 € inklusive det obligatoriska kruset vitt.

Just innan vi skulle gå hemåt var bröllopsceremonierna översökade och alla gästerna promenerade ner till östra strandens stora Taverna med namnet Astria där festen skulle avhållas. Via vår servitris fick vi besked att alla gästerna förväntades lägga en dusör i ett skrin för att täcka upp festkostnaderna. Traditionen bjuder att det även blir pengar över till annat för det nybildade brudparet.

När gästerna lämnade kyrkan voro alla försedda med varsin brödkrans. Varför, det undandrager sig vår bedömning.

Så tog vi promenaden hem via gränden ovanför strandvägen. I bostäderna kunde vi skåda hurusom familjerna satt vid matbordet att mumsa mezes under de blålila lysrören i taket. Mysbelysning var ordet…


Nu har vi 19 grader och vacker sol här på vår utealtan. Klockan är tio lokal tid och vi lyssnar på Godmorgon världen via webben. Ett program vi mera sällan missar.

Nu strax upp till Water´s Edge att morsa på stamgästerna. Arnes favorit är "Partisanen" Mannen med partisankeps med tillhörande kulhål som ett minne från de förbittrade striderna mot den tyska ockupationsmakten 1941. Enligt Birgitta har det gått mal i kepsen, därav det lilla hålet...

Arne och Birgitta

Bild på Partisanen

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=955&pictureid=9588

Kalimera
2012-12-30, 12:22
När gästerna lämnade kyrkan voro alla försedda med varsin brödkrans. Varför, det undandrager sig vår bedömning.När vi gifte oss i Grekland fick alla gäster en liten påse med godis som vi köpt i en bröllopsaffär. Minns inte längre vad det heter, men det börjar på B, tror jag. :)

Arnes favorit är "Partisanen" Mannen med partisankeps med tillhörande kulhål som ett minne från de förbittrade striderna mot den tyska ockupationsmakten 1941. Enligt Birgitta har det gått mal i kepsen, därav det lilla hålet...flabb_flab

yannis
2012-12-30, 13:07
Jag gissade att denna brödkrans var någon slags "inträdesbiljett" till själva bröllopsmiddagen till tavernan, som för bara denna dag hade öppnat.
Dom hade nog lagt "sin slant" till bröllopsparet.
Birgitta.

yannis
2012-12-30, 14:41
Min fotosafari igår den 29 december.

I brist på att fota blommor gick vi igår ut och fotade vackra klippor längs hamngatan här i Paleochora. Vi kryssade längs alla vattenpölar som bildats på gatan.

Vill ni titta på mina bilder går ni in på Birgittas fotosafari i mitt album. Liknar mycket vårt älskade Norrbyskär.:)

Birgitta.

lars
2012-12-30, 15:52
"När gästerna lämnade kyrkan voro alla försedda med varsin brödkrans. Varför, det undandrager sig vår bedömning."

Var det inte xirotigana, som hör till de traditionsbundna tillbehören vi ett grekiskt bröllop?
Varför deltog ni inte i festen?
Grattis farmor och ha en fortsatt härlig semester båda två!!!!


"När vi gifte oss i Grekland fick alla gäster en liten påse med godis som vi köpt i en bröllopsaffär. Minns inte längre vad det heter, men det börjar på B, tror jag."

Janne, om jag inte är helt ute och cyklar så tror jag godiset heter koufeta.
Ett annat ord är ett som börjar på just b......bouboniera, som då är fylld med koufeta som väl mest är en mandelkaramell.
De här små påsarna får man både till bröllop och barndop och kanske vid ännu fler tillfällen.
lars
Kriti stin kardia mou

Monica P
2012-12-30, 16:10
Lars har ordning på grekiskan. "Koufeta" är de karameller man får i en liten påse eller annan förpackning, och detta är "bouboniéres". Samma sak gäller vid barndop. Eftersom tiderna är svåra nu har man nog minskat ner på bjudandet, men "boubonieres" ska det vara.

- Och ett kuvert med sedlar i är helt rätt, det läggs på parets säng, sen slänger man dit ett barn i ett-tvåårsåldern också. Prata om symbolik.

Vi var tilll en släktings förlovningsfest i förra veckan och modern beklagade livligt att de inte hade råd till någon stor fest. Det blev en väldigt trevlig fest i alla fall, med enkel förtäring, och det viktigaste: dans.
En pytteliten gumma , 88 år var först upp och dansade med bruden som är jättelång, och brudens far. Sen blev det fler och fler, småbarn, ungdomar och gamlingar blandat, på en golvyta av 3 x 3 meter. Mer fest!

Kalimera
2012-12-30, 16:20
Janne, om jag inte är helt ute och cyklar så tror jag godiset heter koufeta. Ett annat ord är ett som börjar på just b......bouboniera, som då är fylld med koufeta som väl mest är en mandelkaramell. De här små påsarna får man både till bröllop och barndop och kanske vid ännu fler tillfällen.

Lars har ordning på grekiskan. "Koufeta" är de karameller man får i en liten påse eller annan förpackning, och detta är "bouboniéres". Samma sak gäller vid barndop. Eftersom tiderna är svåra nu har man nog minskat ner på bjudandet, men "boubonieres" ska det vara.
!

Så var det! Tack Lars och Monica. klapp_klap

Jag minns att en av våra grekiska vänner gick runt till alla gäster och bjöd på mandelkaramell. Det lilla paketet fick alla gäster när vigseln var över.

Arne
2012-12-31, 09:02
Måndag 31 December. Paleochora

En vacker morgon, ehuru en smula kylig. Endast 14 grader på altanen klockan sju denna morgon. Huskatten anlände på tidtabell för att få sin goda morgonmat.

Vid lunchtid igår kom lördagskvällens brudpar ner till klipporna just här utanför vår studio. De hade ånyo skrudat sig i bröllopskläderna i och för fotografering. En kvinnlig fotograf tog bilder så det stod härliga till.

Eftermiddagsregnskuren infann sig på vanlig tid, det vill säga runt klockan 14.00. Vi hoppade över promenaden till KKP för att i stället intaga vår ”Five ó Clock Ouzo” på Water´s Edge Café. Sedan blev det promenaden upp till granntavernan att spisa middag. Ur kökets läckra grytor valde vi den ugnsbakade rosmarinkryddade kycklingen med potatisklyftor i vitlök. 17 € inklusive ett krus vitt. Glasterrinen med flygfotogen den lämnades därhän.

I lördags träffade vi tvenne äkta ryggsäcksluffare på KKP-fiket. Det hade med sig tält och sovsäckar och hade uppenbarligen som vana att sova ute, de kyliga nätterna till trots. Det var två killar i 20-årsåldern, bördiga från Frankrike och boende i Tolouse. Vi tipsade grabbarna om ett bra och billigt boende här på Haris för en natt eller två. Grabbarna nappade och huserar nu i studio nr ett.

I afton blir det fest igen på KKP-fiket. Vi erfor att man kvällen till ära hyrt in en professionell ensemblé för att svara för sång och musik. Birgitta har nu under morgonen friskat upp allsångstexterna som ska sjungas i afton. Det blir med till visshet gränsande sannolikhet ”Avanti Poppolo” (Framåt Kamrater) Eviva Communista la triumvera (Leve Kommunismen vi ska triumfera)

Arne närde tankar på att medbringa några burkar Lucullus skivsill i tomatsås samt ett stycke soltorkat renkött att tillföra det fria matbordet. Birgitta inlade dessvärre veto emot detta ”Hugskott”

En lite suddig bild på brudparet bifogas här nedan.

Idag ska ”Loella” hit och städa studion. Vi har förstädat så det ska se prydligt ut. Loella är lite av en perfektionist ..
En kasse smutstvätt ska fixas till uppe i den förnämliga tvättstugan som finnes i det nya hotellet ”Yiorgios”. Fem € kostar det att tvätta, och då ingår även tvättmedel.

Nu vid tiotiden har ånyo den livgivande solen återkommit, och med den värmen.

Arne och Birgitta




http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=957&pictureid=9609

Netwolf
2012-12-31, 10:48
Det är lika härligt varje dag, att få logga in på kalimera och få en rykande färsk rapport från er. Det händer inte mycket, men ändå har ni så mycket intressant att förtälja. Tack för det! klapp_klap
Hade gärna hört en inspelning från "Allsång på KKP-fiket" flabb_flab

Gott nytt år på er!

/Netwolf

Kalimera
2012-12-31, 12:01
Det är lika härligt varje dag, att få logga in på kalimera och få en rykande färsk rapport från er. Det händer inte mycket, men ändå har ni så mycket intressant att förtälja. Tack för det! klapp_klapJag skriver under på allt du skriver Wolfen! klapp_klap

Gott Nytt År Arne och Birgitta!

Arne
2012-12-31, 12:51
Vi tackar varmt för nyårshälsningarna och återgäldar med ett par nytagna bilder från Main Street här i Paleochora vid lunchtid. Det är nu sommar här med 23 grader, och på tavernornas utebord samlas byns befolkning att umgås.

Shortsväder och mer därtill!

Arne och Birgitta


http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=957&pictureid=9612
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=957&pictureid=9611

Marianne
2012-12-31, 13:55
Ser skönt ut att sitta där i solen och njuta något gott.
Ha nu en härlig nyårsafton i Paleochora och fina dagar till Rethymno i slutet på veckan.
Och grattis till Farmor Birgitta, det blir fint att komma hem också och planera nästa resa till södra Sverige snart kan jag tänka.:)

Alala
2012-12-31, 14:25
Tänk om man hade så skönt nyårsväder! :p Vädret här har varit omväxlande och just nu är det på plussidan, men mot slutet av veckan lär det bli kallare igen.

Gott Nytt År till Paleochora och tack för alla era fina rapporter år 2012!

/Anne bye_bye

maji
2012-12-31, 15:58
Gott Nytt År Arne och Birgitta och tack för alla underbara rapporter från Kretaklapp_klap_B-anana
Gott Nytt År alla ni andra också förrestenflabb_flab_B-anana

//majibye_byefrån ett blåsigt och regnigt Göteborg

KR
2012-12-31, 16:14
Vi önskar er ett riktigt Festligt Slut på 2012 & Ett Riktigt Härligt 2013!
//
KR

Marianne
2013-01-01, 09:28
Nu har vi fått reda på tavernans riktiga namn. Den heter Taverna Inochous och inget annat.
Tack Arne! Roligt att få namn på ställena, tycker jag. Undrar vad Inohous betyder? Kan det vara något med vinkaraff? Någon som vet?
Och "granntavernan" Methexis, någon som kan översätta? Kanske något med "gemenskap"?

Hoppas det var en trevlig afton på KKP igår med topp underhållning!

Fysimera
2013-01-01, 10:06
God fortsättning på 2013.
Vi har fått förklaringen av namnet Inohoos av Mariannafrun i huset att det är ett gammalt namn för VINERI.
PS. Anna & Jag var där i går och åt nyårs middag ägarna är vänner till oss sen många år, de äger även ett pensionat som heter Megim utanför Paleochora.
Vi firade 12 slaget på KKP med musik och fest. Nu på väg till Elafonisos för att se efter en unik blomma.
Olle

Arne
2013-01-01, 10:09
Tisdag 1 Januari. Paleochora

Formidabelt vacker soluppgång denna första dagen på det nya året. Lite kyligt, förvisso, men värmen brukar anlända framåt tiotiden på förmiddagen.

Igår eftermiddag ner till byn att inhandla förnödenheter. Alla butikerna har ju helgstängt idag. Byns skolbarn voro ånyo ute att med sång och triangelspel äska pengar och godis enligt seden här.

Vi har nu fått förklaringen till varför den gamla ”Lasttrampen” sedan två dagar tillbaka ankrats upp i viken utanför byn. Det handlar om ett styckegodsfartyg i storlek om cirka 8000 Bruttoregisterton. Skutan hade på sin färd från Alexandria i Egypten till Pireus fått betydande maskinproblem. En större bränslepump hade skurit ihop.

Nu är emellertid en ny bränslepump med tillhörande mekaniker på väg hit från ett varv i Pireus. Reparationen beräknas påbörjas i afton och vara klar till i morgon bittida.

Eftersom vi ju skulle deltaga i festen på KKP-fiket i går afton fick det bli en tidig middagssittning här på granntavernan. Birgitta fann sig en läcker maträtt bestående av köttfärsfyllt ugnsbakat jätteäpple. Ja äpple, egentligen smakade det som en mix av äpple och päron. Fyllningen var mycket god och starkt kryddad.

Arne valde en av sina favoriter, nämligen grillad kycklingfilé med rosmarinkryddning. Notan stannade på 15 € inklusive ett krus vitt.

Personalen var i full färd med att ordna dukning för ett större antal gäster som bokat nyårssupé denna afton. Levande musik från Chania var vidtalad, och Mama hade förfärdigat en jättelik nyårstårta. Byns bageri saluför liknande tårtor i varierande storlekar från pris av 8 € stycket.

KKP-festen inleddes vid sådär halv åtta. Det var fullt med folk i lokalen att taga för sig av nyårsbordets fria läckerheter och att avnjuta sång och musik av ”Röda Orkestern”, inlånad från Chania/Rethymno.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Tisdag 1 Januari”

Nu på förmiddagen har vi delar av gårdagens tvätt på tork i studion. Det är ännu alltför fuktigt ute för att bringa persedlarna att torka.

Arne och Birgitta

Marianne
2013-01-01, 10:38
Vi har fått förklaringen av namnet Inohoos av Mariannafrun i huset att det är ett gammalt namn för VINERI.

Tack för förklaringen på namnet Inohoos.
Låter som en väldigt trevlig utflykt över nyår: Paleochora + Elafonissi, WOW! God tur! Hoppas vi får se en bild av den unika blomman så småningom.:)

yannis
2013-01-01, 13:28
Vi fick ett trevligt samtal med Anna och Olle på Water Edge Cafe här i Paleochora en timme. Sedan for dom vidare till Elafonissi. Även jag hoppas få se den ovanliga blomman därifrån.
I annat fall kommer vi att åter träffas i Rethymno på fredag (eller kanske ikväll?). _B-anana
Birgitta.

Arne
2013-01-02, 09:20
Onsdag 2 Januari. Paleochora

Samma varma och vackra väder även denna morgon. Utetermometern visade dryga arton grader redan klockan åtta i morse.

Igår förmiddag fick vi ett lika oväntat som välkommet besök när vi satt uppe på Water´s Edge. Det var Kalimeravännen ”Fysimera” alltså Olle och hans fru Anna som anlände med bil. Vännerna var på väg till Elafonissi och avsåg ta den slingriga grusvägen dit.

Väl på plats skulle de försöka få syn på den sällsynta blå blomman, den som endast lär växa därstädes. Vi kom överens om att dinera tillsammans på aftonen när de återvänt från sin dagstur. I bilen medförde de sin trevliga och nu ettårige hanhund ”Milo”, den de hittade på Highway som valp. Hotellets lille hanhund "Elvis" var dock måttligt intresserad av den nye hanhunden som spatserade in i reviret.

Strax vid lunchtid hade fartygsmekanikerna fått ordning på lasttrampens bränslepump och vi kunde skåda hurusom trampen i maklig fart fortsatte sin färd mot ett fjärran Pireus.

Vid fyratiden gick vi upp till KKP-fiket. Hotellhunden, den lurviga Lucy slog genast följe med oss. Lucy har fäst sig vid Arne och följer honom likt en trogen hund varhelst färden ställes.

Turligt nog är det ju ok att släpa med sig husdjur till tavernor och caféer här i Grekland. De flesta stamgästerna på fiket hade anlänt. Nytillkommen var en äldre grekkvinna, som på huvudet hade en mössa som ledde tanken till sameslöjd från Vapstens sameby i Tärnafjällens Västerbotten.

Klockan halv sex sammanstrålade vi med Olle och Anna för middag uppe på granntavernan här invid Haris. Vi fick en mycket trevlig pratstund med vännerna. De redogjorde för hur de lägger upp och genomför sina gruppvandringar här på Kreta, men också på Nisyros.

Olle och Anna hade dock föga framgång när det gällde att finna den sällsynta blå blomman. Den lilla ön där blomman har sin växtlokal gick ej att nå på grund av det höga vattenståndet som på platsen rådde.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Onsdag 2 Januari”

I afton blir det att packa ränseln för vår tredagarsutflykt till Rethymno och fredagens träff med svenska vänner som lever och verkar här året runt. Vi avresa med bussen härifrån 07.15 i morgon bittida.

Turligt nog hann vår tvätt torka under gårdagen, och av detta följer att vi kunna rissla oss någorlunda presentabelt inför festen.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-01-02, 11:10
I afton blir det att packa ränseln för vår tredagarsutflykt till Rethymno och fredagens träff med svenska vänner som lever och verkar här året runt. Vi avresa med bussen härifrån 07.15 i morgon bittida. Trevlig resa! Jag hoppas att ni kan fortsätta skriva från Rethymno. :)

Athanasia
2013-01-02, 12:15
Ha det så trevligt,hälsa "hem" och alla vi känner._B-anana

Arne
2013-01-02, 18:32
Ja, nu är det mera tveksamt om vi kan få iväg en snabbdagbok i morgon. Vi taga ju bussen 07.15 till Rethymno med bussbyte i Chania. Vi beräknar anlända Rethymno vid elvatiden i morgon förmiddag. Vännen Git har ordnat härbärge åt oss på Naklia Guest House i Old Town för tvenne nätter.

I förmiddags kom vännerna Olle och Anna (Fysimera) att hälsa på när vi satt uppe på Water´s Edge. De voro skrudade i shorts, grova vandrarkängor samt T-shirts. Olle och Anna skulle med sin bil fara längst ut längs kustvägen österut för att parkera vid vändplanen. Sedan skulle de vandra i bergen under dagen.

Det var dryga 22 grader och solen sken från en klarblå himmel. En dag som gjord för vandring längs okända stigar.

Vi tog vid fyratiden turen in till byn och KKP för att intaga aftonouzon. Haris hund Lucy följde oss enligt god sed och vänja till fiket.

Middagen fick bli på Haris granntaverna.

Arne och Birgitta

KR
2013-01-02, 19:00
Ha en härlig vistelse i Rethymnon.
Hälsa alla Kalimera vänner. Ge en extra varm kram till Yvonne från mig o min son Jesper.
//
KR

Arne
2013-01-03, 12:29
Tidig avfärd från Paleochora. Det hann precis börja ljusna ute när vi strax före klockan sju i morse tog den korta promenaden till bussfiket att invänta Chaniabussen med avgång 07.15. Till vår förvåning var det ett drygt tjugotal väntande resenärer. Vi som trott att vi skulle bli ensamma på bussen.

Strax före klockan nio anlände vi till bussterminalen i Chania. Terminalen i sin renoverade skepnad är en fullträff av komfort och service. Lägg därtill att det råder ordning och reda när bussarna ankommer och avgår. Fina hållplatsrefuger svarar för detta.

Vi inhandlade varsin biljett för färden till Rethymno. 6,2 € pp. Avresa 09.30. Från Paleochora till Chania fick vi betala 7,5 € stycket.
Vi anlände till Rethymno klockan elva och tog genast en taxi in till Old Town invid den Venetianska hamnen. (5 €) I sagda hamn var det mer än öde.

Samtliga tavernor voro igenbommade för vintern. En i sanning sorglig syn.

Så den korta promenaden upp till Nakli Guest House där vännen Git anslöt och visade vårt rum. Naturligtvis var wlan satt ur spel, men då kom vår Vodafonedongel väl till pass.

Vårt tilldelade rum på Nakli är en smula speciellt, men bra ändå. Den stora dubbelsängen är placerad på något som liknar en scen. Det gäller att ha detta i minnet vid eventuella nattliga toalettbesök...

Så vandrade vi ut på byn att dels laga Arnes klockarmband som ledsnade i morse, dels in att visitera Stellas fik i gränden. Stella var vid god vigör och så även hennes man.
Till Arnes och även familjebudgetens stora glädje var hantverksbutiken just intill Stellas fik igenbommad även den. Birgitta delade ej denna glädje...

Vi är i afton bjudna hem till Calle och Git på middag. Inbjudna är därtill Ylva.A med make Jannis. Det ser vi verkligen fram emot.

Lite bilder från denna dags förmiddag ligga strax inne i galleriet under "Torsdag 3 Januari.

Arne och Birgitta

Yanna
2013-01-03, 20:56
Ha en härlig vistelse i Rethymnon.
Hälsa alla Kalimera vänner. Ge en extra varm kram till Yvonne från mig o min son Jesper.
//
KR

Varm kram till dig och din trevlige son Jesper! :)

Yanna

Arne
2013-01-04, 09:13
Fredag 4 Januari. Rethymno

Morgonen inleds med mulet väder och tillhörande duggregn. Sängarna här i studion på Nakli Guest House är mycket ryggvänliga och sköna. Vi klarade oss även från att störta ned på golvet från den upphöjda sängplaceringen på scenen.

I går eftermiddag vid fyratiden blev vi inviterade på en Ouzo med tillhörande samspråk med Kalimeravännerna Ylva och Jannis från Irapetra. De har anlänt hit i och för fredagens fest. De har också tagit sig härbärge här på Nakli, i takstudion. Ylva och Jannis är sedan 2004 bosatta i ett hus just utanför Irapetra. Ett mindre hus de inhandlade för dryga tjugo år sedan.

Vid tid kvart i fem anlände Git för att ledsaga oss fyra upp till deras nya lägenhet belägen ett par hundra meter härifrån. Vi ombads vara behjälpliga med att frakta upp Calles trumset till den nya bostaden. Calle är som bekant en mycket duktig professionell trummis.

Git hade dukat till gästabud hemma i bostaden. Förutom oss fyra hade hon även bjudit in trivsamma Yvonne, (Yanna). Yvonne lever och verkar sedan tvenne år tillbaka här i Rethymno.

Vännen Calle har nyligen genomgått en höftledsoperation här i Rethymno, och kunde endast förflytta sig med hjälp av en gåstol. Operationen hade dock gått bra och han andades tillförsikt att slippa höftbesvären framöver.

Under den goda middagen hade vi alla möjlighet att dryfta diverse spörsmål rörande att bo och leva på Kreta. Det är alltid lika givande att få ge och taga erfarenheter om det grekiska samhället och dess funktioner.
Den krångliga statliga byråkratin, de snåriga skattereglerna samt därtill alla nya pålagor som det senaste året drabbat alla och envar här i Grekland diskuterades flitigt.

Vi tackade för oss vid åttatiden på kvällen och tog den korta promenaden hem till Nakli att mätta och förvisso trötta intaga sängläge.

Idag vid klockan halv två kommer Git hit till Nakli igen. Vi ska med förenade krafter bära upp de resterande delarna av Calles trumset samt därefter vandra runt hörnet till festlokalen Taverna ”Old Town” med samling 14.00. Enligt Git ska vi bli 22 festdeltagare.

Vi ser nu fram emot att få träffa nya och spännande vänner i eftermiddag.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-01-04, 12:20
Vi ser nu fram emot att få träffa nya och spännande vänner i eftermiddag.Ha det nu så himla trevlig allihopa! Ser fram emot en rapport senare. :)

pollebosse
2013-01-04, 12:37
Njut av stunden i eftermiddag och ha det så lättebra.
Tacksam om du hälsar från oss som inte kan vara med.

Lisbet och Paul

Arne
2013-01-05, 07:41
Lördag 5 Januari. Rethymno

Tämligen igenmulet även denna morgon. Dock inget regn ännu så länge.
Vi ska vid tiotiden idag äntra bussen till Chania. En och en halv timmes uppehåll i Chania innan bussen tillbaka till Paleochora avgår. Perfekt uppehåll. Då kunna vi gå ner till den vackra saluhallen att proviantera. Arne ska självklart köpa ett kilo av den vansinnigt goda lufttorkade kretensiska skinkan.

Igår eftermiddag anlände vännen Git till Nakli. Vi bar med förenade krafter upp det sista av Calles trumset till deras bostad. Så var det dags att gå runt hörnet till Taverna Old Town. Samlingen var anbefalld till 14.00.

Denna taverna är mycket trivsam. Vi disponerade ett eget rum där det var dukat till gästabud. Inalles var vi tjugoen gäster samt tvenne hundar.
God och vällagad mat bars in i en strid ström. Karaffer med rött och vitt vin fylldes på hela tiden. Raki saknades heller ej.

Som så ofta vid dessa Kalimerafester är gästerna i ålder femtio år och uppåt. Vi hade väldigt trevligt och det bjöds rikliga tillfällen till givande konversationer med en del personer vi tidigare endast mött i forumet.

Så bringade vi hälsningar från alla vännerna hemmavid till festdeltagarna. Yanna och Git hade verkligen lagt sig vinn om att alla skulle trivas, och det gjorde vi sannerligen.

Vi vill ånyo bringa er ett stort tack för det fina arrangemanget.
Notan för hela kalaset stannade på 370 €. Vi lade alla 20 € vardera, så det blev rikligt med välförtjänt dricks för vår kypare.

Vi bröt upp vid femtiden och gick ner till den trivsamma Cafenin invid den venetianska fontänen. I högsäsong är det ett helturistiskt ställe, men nu i vintertid förefaller det vara ett stamhak för Rethymnos studenter.

Vi hittade redan första kvällen vi var här till ”Kungahörnan”. En liten hörna längst in i cafenion där tvenne jättelika plyschklädda fåtöljer tronar.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Lördag 5 Januari”


Arne och Birgitta

skrutt
2013-01-05, 09:42
Låter underbart...På Cafenin glömde jag min kamera på ett bord,gick därifrån och "kom på" det efter säkert en timma...Hysterisk rusade jag tillbaka,lugn som en filbunke tog en av servitörerna emot mej,gav mej kameran och en kram!!! Sen tittade han på mej och sa :Var inte orolig,du är i Grekland nu..ingen tänkte ta den från dej!! Ha det fortsatt bra på denna så vackra Ö bye_bye

Kalimera
2013-01-05, 09:47
Denna taverna är mycket trivsam. Vi disponerade ett eget rum där det var dukat till gästabud. Inalles var vi tjugoen gäster samt tvenne hundar. Så bringade vi hälsningar från alla vännerna hemmavid till festdeltagarna. Yanna och Git hade verkligen lagt sig vinn om att alla skulle trivas, och det gjorde vi sannerligen.Tjugoen personer! Ganska fantastiskt att så många träffas på Kreta i januari! Roligt att ni hade det så trevligt! Det kändes lite som om jag var med. Tack för sms! :)

Hysterisk rusade jag tillbaka,lugn som en filbunke tog en av servitörerna emot mej,gav mej kameran och en kram!!! Sen tittade han på mej och sa :Var inte orolig,du är i Grekland nu..ingen tänkte ta den från dej!!Grekland i ett nötskal! klapp_klap

bocina
2013-01-05, 15:49
Denna taverna är mycket trivsam. Vi disponerade ett eget rum där det var dukat till gästabud. Inalles var vi tjugoen gäster samt tvenne hundar.

Som så ofta när man träffas så många så hinner man inte fördjupa sig i några längre samtal med alla. Det blir ju mest med de närmaste bordsgrannarna.

Men för varje Kalimeraträff så försöker man hitta en annan bordsplacering och så man känna ytterligare någon "kalimerian" lite närmare.

Jag tror alla var så glada och förväntansfulla, så det där med att fotografera lite mer "strukturerat" kom nog av sig för de flesta. En och annan tog någon enstaka bild. Själv tog jag bara några bilder från min kant av bordet (jag förstår dig Janne - det är inte bara att "glida omkring" utan ett "jobb" att hela tiden också tänka på bilder, text och fakta).

Här är i alla fall en bild där vi slagit oss ner och sorlet är redan i full gång - redan innan mat och dryck hunnit fram på borden Ang_elx

http://i989.photobucket.com/albums/af12/bocina9/Plakias/Julen%202012/IMAG0382_zps40b27402-1_zpsf07f20bb.jpg

Instämmer med Arnes beskrivning av maten, den var mycket god, vällagad och vi fick även några rätter som vi aldrig smakat tidigare. Bl a en "bakad" potatis där man gröp ur potatisen och blandat upp detta med baconliknande fläsk samt ost och kryddor. Väldigt gott! klapp_klap

Vi ser redan nu fram emot nästa års Kalimeraträff!

BoCina

PS
Kalimera-Jannes hälsning vidarebefordrades och mottogs med tacksamhet och glädje.
DS

Arne
2013-01-06, 09:54
Söndag 6 Januari. Paleochora

Ånyo en tämligen mulen morgon med inslag av duggregn.

Gårdagens bussresa från Rethymno via Chania till Paleochora fungerade precis perfekt. Vi har noterat att busskonduktörerna försetts med hypermodern utrustning för biljetthantering.

Konduktören har en liten smidig handdator med undersida för hantering av mynt och sedlar.
Biljetten skrivs ut på en miniskrivare färst vid bältet. Väldigt smidigt enligt vårt förmenande. Borta är det stora blocket med mängder av kolorerade pappersbiljetter i olika valörer.


En rolig episod. När vi skulle ta en taxi från centrum till bussterminalen i Rethymno, då råkade vi av en slump hamna i taxiägaren Stelios Salvarakis bil. Stelios talade utmärkt engelska och sporde oss om vi kom från Sverige. Jo, det gjorde vi ju. Vi berättade att vi under gårdagens eftermiddag haft en träff för svenska kalimeravänner boende på Kreta.

Stelios lät då meddela att han var god vän med Olle och Anna (Fysimera) och att han varit på trevlig middag med dem. Några norrmän hade även deltagit. Världen är stundtals bra liten… Vi lovade att bringa en hälsning till Olle och Anna.

Väl framme i Chania hade vi en och en halv timme till förfogande. Vi vandrade genast ner till Marias Taverna, belägen just mittemot ingången till lädergatan. Arne stegade genast iväg till saluhallen i akt och mening att inhandla ett kilo av den vansinnigt goda lufttorkade kretensiska skinkan. (22 € kilot)

Vi samspråkade med Maria på tavernan under det vi klöv ett krus vitt.
Så åter till bussterminalen att äntra bussen till Paleochora.

Vi anlände till Paleochora strax runt halv tre efter den alltid lika vackra turen över bergen. Våra fyrfota vänner tog emot oss med stor glädje, så ock de tvåbenta vännerna.

Vid femtiden ner på byn att handla förnödenheter samt besöka KKP-fiket. Det är ju helgdag på söndagen och alla butiker håller stängt den dagen.

Middagen avnjöt vi på Haris granntaverna,Methexis. Mama satt vid ett bord att skala kastanjer. Dessa kastanjer ska uppenbarligen vila i ett saltvattenbad en natt innan de är mogna att ingå i en stifadogryta framöver.

Nu klockan elva denna söndagsförmiddag dundrar åskan över bergen. Kantänka blir det strax oväder här över byn...


Arne och Birgitta

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=965&pictureid=9678

Kalimera
2013-01-06, 15:43
Vi ser redan nu fram emot nästa års Kalimeraträff!

BoCina

PS
Kalimera-Jannes hälsning vidarebefordrades och mottogs med tacksamhet och glädje.
DSJag hoppas att vi kan var med någon gång. Det vore så kul att träffa så många kalimerianer - mitt i vintern. Kul! :)

Stelios lät då meddela att han var god vän med Olle och Anna (Fysimera) och att han varit på trevlig middag med dem. Några norrmän hade även deltagit. Världen är stundtals bra liten… Vi lovade att bringa en hälsning till Olle och Anna.Visst är det märkligt hur liten världen kan vara. :)

Mama satt vid ett bord att skala kastanjer. Dessa kastanjer ska uppenbarligen vila i ett saltvattenbad en natt innan de är mogna att ingå i en stifadogryta framöver.Om ni äter stifadon får ni gärna berätta hur den smakar med kastanjer i.

Arne
2013-01-07, 08:51
Måndag 7 Januari. Paleochora

Sommarvädret har kommit åter till Paleochora. Efter gårdagens ihållande regn- och ruskväder med styv kuling och stormvindar i byarna, är det idag strålande sol och endast svag havsbris. Det tackar vi för. Frukosten kunde ånyo intagas på utealtanen.

Hotellägarens fru Flora och sonen Yorgios ska under nattens timmar ha återvänt hem hit efter julfirande hemma i Skottland med släkt och vänner. Vi har ännu ej sett Flora idag, men mera troligt sover hon och sonen ut efter en strapatsrik resa från Glasgow via Frankfurt och Athen till Chania. Så blev det avslutningsvis en timmeslång bilfärd hit till Paleochora.

Många kalimeravänner på hemmaplan undrar kanhända vad vi sysselsätter oss med en dag med uselt väder här på sydkusten. Ja, vi har ju vår varma och ombonade studio att tillgå inledningsvis.

Arne hamrar på sitt manus samt bedriver omvärldsbevakning via dagstidningarnas hemsidor på nätet. Ett trettiotal svenska samt ett tiotal dito utländska. Birgitta ägnar sig med liv och energi åt sina sudokuhäften av typ samuraj, de med högsta svårighetsgrad. Till detta har vi så vårt resebibliotek med spännande böcker att tillgå.

Ett par sittningar uppe på Water´s Edge att umgås med de övriga gästerna här på hotellet ingår också. Vi tränga ihop oss och borden runt den jättelika gasolvärmaren att värme och gemenskap finna.

Vid tretiden på eftermiddagen, och mitt i ösregnet knackade det på vår studiodörr. Det var ett tiotal grabbar i 20-årsåldern som medförde ett grekortodoxt kors på en silverbricka.
Korset hade vid lunchtid av byns präst hivats ner i hamnbassängen enligt någon religiös tradition. Byns yngre pojkar hade då dykt ner i det kyliga vattnet att fiska upp korset. Vi ombads lägga några mynt på fatet med korset, att vi lycka som gengäld skulle erhålla resten av året. Vi gjorde sålunda och offrade tvenne Euro för lyckans bibehållande...

I en regnpaus skyndade vi vid femtiden på aftonen upp till granntavernan Methexis för att spisa middag. Birgitta valde naturligtvis den nya rätten ”Kastanjestifado” medan Arne tog en jättelik köttbit med god sås och skivad ugnsbakad potatis. Båda rätterna smakade förträffligt som alltid på denna taverna.

På Tv-n visades en fotbollsmatch från den högsta grekiska ligan. Ett antal greker hade bänkat sig i lokalen att leva med i matchen. En tveksamt dömd straff orsakade en het diskussion mellan grekerna runt borden.
Vi noterade att grekerna fann det obegripligt att vi två satt med ryggen mot Tv-skärmen när det visades en så viktig och spännande match…

Några bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Måndag 7 Januari. Ni vid pass halv tio har vi 22 grader varmt på utealtanen.

Arne och Birgitta

lars
2013-01-07, 10:41
"Vid tretiden på eftermiddagen, och mitt i ösregnet knackade det på vår studiodörr. Det var ett tiotal grabbar i 20-årsåldern som medförde ett grekortodoxt kors på en silverbricka.
Korset hade vid lunchtid av byns präst hivats ner i hamnbassängen enligt någon religiös tradition. Byns yngre pojkar hade då dykt ner i det kyliga vattnet att fiska upp korset. Vi ombads lägga några mynt på fatet med korset, att vi lycka som gengäld skulle erhålla resten av året. Vi gjorde sålunda och offrade tvenne Euro för lyckans bibehållande..."

Det man firar är Θεοφάνια eller ἐπιφάνεια som ju är vår Trettondag. I Grekland firas den här dagen nog mer än här i Sverige tror jag.
I Chania är det som vanligt stor uppställning och kajkanterna i hamnen är överfyllda med människor och hamnbassängen är nästan fylld med båtar i olika storlekar för att beskåda den händelse som Arne beskrivit ovan, som är en del av firandet.
lars
Kriti stin kardia

Kalimera
2013-01-07, 10:44
Sommarvädret har kommit åter till Paleochora. Efter gårdagens ihållande regn- och ruskväder med styv kuling och stormvindar i byarna, är det idag strålande sol och endast svag havsbris. Det tackar vi för. Frukosten kunde ånyo intagas på utealtanen.Tänk att få sitta i Paleochora mitt i vintern och äta frukost ute. Avundsjuk, jag? Ånej. snyft_drop

Arne
2013-01-08, 09:01
Tisdag 8 Januari. Paleochora

Vi vaknade vid tvåtiden i natt av hårda vindar. Sopkärlet ute på gatan hade förvandlats till en segelbåt och for fram längs kustvägen medförandes ett oherrans oväsen.

Nu vid åttatiden har vinden emellertid lugnat sig en smula, men det är kyligt ute. Lite sol men mest moln ute över havet. Vågorna ser ovänliga ut och omöjliggör för fiskefartygen att gå ut.
Frukostsittningen fick ske inomhus, detta av förklarliga skäl. Det enda för utesittning lämpliga hade väl varit iskaffe….

Ja, nu har vi elva dagar kvar av våra fem veckors resa hit till Kreta. Inventeringen i kylen gav vid handa att Arnes förråd av piptobak kommer att räcka resan ut.

Birgittas frukostdelikatesser hemifrån, bestående av burkar med baconost samt förpackningar med rökt hamburgerkött, har decimerats en del, men kommer att med god hushållning räcka. Kvar har vi också en tub med ädelost samt en bit torkat renkött.
I våra gömmor har vi även tvenne burkar Lucullus skivsill i tomatsås.

Igår afton blev det promenaden ner till supermarket att inhandla kompletterande förnödenheter innan det var dags att besöka KKP-fiket för ouzosittning.

Vid sextiden tog vi de få stegen rakt över gatan och in till Gjutjärnstavernan att spisa middag. Det fick denna afton ånyo bli husets goda och kryddiga grillade kycklingfilé. Notan landade på 18 € inklusive ett krus vitt.

Vi har funderat mycket över var byns åldrige präst tagit vägen. Vi har ej sett en skymt av prästen sedan till byn vi anlände. Nu uppenbarade sig dock prästen denna kväll. Han har helt klart fått stora besvär i rörelseorganen och tar sig fram långsamt med hjälp av en käpp och vänliga församlingsbor.
En till byn extrainkallad präst sköter numera bönemumlandet uppe i kyrkan samt dop och begravningar med mera sakrala göromål.

Prästen baxades med förenade ansträngningar in på Tavernan. Trappstegen in äro elaka även för den som ej besväras av rörelsehinder. Den gamle skäggprydda prästen kände genast igen oss två och hälsade varmt.

Igår ägnade sig byns innevånare åt att riva ner all julbråte. Plastgranar, elljusslingor och annan julrekvisita förpassades till kartonger att förrådsställas inför nästa julfirande. Ett i sanning märkligt fenomen inträffade här i vår studio. Vår femarmade elektriska adventsstake lade av nu i morse, och har vi ännu ej fått densamma att fungera…

Arne och Birgitta

ciakoohler
2013-01-08, 10:21
Haha till och med ljusstaken har blivit "grekisk".

Kalimera
2013-01-08, 11:27
Vi har ej sett en skymt av prästen sedan till byn vi anlände. Nu uppenbarade sig dock prästen denna kväll.

http://www.kalimera.se/bilder/forum/papa.jpg

Är det honom ni menar?

Haha till och med ljusstaken har blivit "grekisk".flabb_flab

Arne
2013-01-08, 11:29
Yepp, det är rätt präst.

Arne

Kalimera
2013-01-08, 11:32
Yepp, det är rätt präst.Bilden tog jag 2007 och då var han vid god vigör, men det är ju några år sedan.

Alala
2013-01-08, 18:11
Nyss hemkommen från flera dagars resa utan internet. Vad var det första jag gjorde (nästan i alla fall :D ). Jo, kollade Arnes och Birgittas hörna förstås. Fina bilder och intressanta rapporter igen.

/ Anne bye_bye

Arne
2013-01-09, 09:17
Onsdag 9 Januari. Paleochora

Se där, gårdagens hårda vindar och vågor har nu denna morgon bedarrat, men det är alltfort kyligt i luften morgontid. Vid halv åtta i morse noterade vi 10,9 grader ute på altanen.

Frukosten fick alltså avnjutas inomhus även denna morgon.
Vi har ju ändå fönstret ut mot havet och kunna beskåda den vackra soluppgången även inifrån studion.

Det ser dock ut att bli riktigt bra väder idag. Nästan inga moln och svag vind. Fiskebåtarna har nu gått ut att ordna dagens fångst. Kustfärjan Samaria har vi dock ännu ej sett en skymt av. Den skulle ha avgått till Gavdos på en tidtabellsenlig tvådagarstur.

Under gårdagen klarnade vädret upp vid lunchtid, men det blåste friskt mest hela dagen och var tämligen kyligt utomhus.

Framåt fyratiden gick vi ändå ut på byn att proviantera samt besökte vi KKP för den sedvanliga Ouzosittningen. En grek, ja vi har döpt honom till ”Fattige Arvid” kom genast fram till vårt bord att förse sig med en nypa tobak ur Arnes paket. Numera behöver Arvid ej fråga eftersom han vet att det är Ok att ta tobak för att rulla en cigarett.

Vi vandrade sedan vidare för att intaga middagen på Haris granntaverna Methexis. Birgitta hittade de goda Croquetterna hon tycker så mycket om. Arne valde en jättelik biffstek, vars storlek ledde tankarna till en Argentinsk Hacienda. En skål av Mamas Salad delade vi på liksom det obligatoriska kruset vitt. Notan stannade på 18 €.

Appropå husets Kastanjestifado. Det visade sig vara en vegetarisk stifado, tillagad med värme och omtanke. Enligt Birgitta var det en kulinarisk fullträff, men hon hade gärna sett några köttbitar i den. Detta löste sig dock med erforderligt antal bitar från Arnes jättelika biff.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i galleriet under ”Onsdag 9 Januari”

Nu vid tid runt klockan tio har utetemperaturen uppnått godkända 19 grader och solen flödar.

Arne och Birgitta

Ylva A
2013-01-09, 10:45
Hej Arne och Birgitta.
Här i sydost har vädret inte blivit bättre ännu. Just nu är det +7, men regnskurarna har slutat och det ser faktiskt ut att klarna! Så här svalt har vi aldrig upplevt Koutsounari förut! Tydligen blåser molnen först bort i sydväst. Tydligen har lågtrycket nått ännu längre söderut och gett översvämningar i Egypten och Libanon.
Ha det bra i er favoritby. / Jannis

Monica P
2013-01-09, 11:53
Iklädd tjock dunjacka och allt annat man är van vid från Sverige satt jag nyss i solen på Anasis-fiket i Pothia. Jätteskönt, lugnt och med en mycket vänlig sol . Folk har börjat tina upp efter två dagars (!) kyla. Det blir nog vår i år också.

Eva L
2013-01-09, 13:21
Märkte ni något av det riktiga grekiska julfirandet som brukar ske den 6-7 jan eller har de helt övergivit den julianska kalendern?

Eva

Kalimera
2013-01-09, 15:41
Appropå husets Kastanjestifado. Det visade sig vara en vegetarisk stifado, tillagad med värme och omtanke. Enligt Birgitta var det en kulinarisk fullträff, men hon hade gärna sett några köttbitar i den. Detta löste sig dock med erforderligt antal bitar från Arnes jättelika biff.Det löste ni ju bra. :) Hoppas att jag för smaka Kastanjestifado någon gång.

Arne
2013-01-10, 09:14
Torsdag 10 Januari. Paleochora

En formidabelt vacker soluppgång denna morgon. Det är dock tämligen kylslaget innan solens värmande strålar når vår altan. Husets katt, Haristotte, anlände på tidtabell 07.15 att erhålla finskuren kycklingfilé.
Vid pass klockan åtta på morgonen avläste vi ynka 11,1 grader ute på altanen.

Vår vän Derek, Londonbon, som har huserat i grannstudion har ny flyttat till Rethymno. Vi kommer att sakna Derek på förmiddagens sittning här på Water´s Edge.

Vi fick i går eftermiddag veta att det till helgen skulle komma varma vindar från ”Ghadaffiland” det vill säga Libyen. Vi hoppas detta stämmer. Det skulle sitta fint med sommartemperaturer till helgen. De nordvindar som kommit nedrullande från Kretas höga berg har ju medfört fuktig väderlek med viss kyla.

Kyparen på granntavernan är försedd med en god portion humor. Han har en säregen förmåga att alltid vända företeelser i tillvaron till något positivt. Kyparen lät även förmäla att vi turister nu de senaste dagarna faktiskt varit i åtnjutande av gratis Air Condition utomhus…

Gårdagskvällen följde vi enligt vårt schema. Först ner till kiosken på huvudgatan att inhandla tvenne nya sudokuhäften till Birgitta. De Samurajhäften hon medfört från hemlandet äro nu extremt sönderlösta.

Kvickt in sedan till KKP att intaga en aftonouzo invid järnkaminens goda värme. Fattige Arvid som alltid viggar tobak ur Arnes paket, han hade uppenbarligen kommit på grön kvist och visade stolt upp ett stort paket rulltobak av shagtyp. Rena råtobaken enligt Arnes förmenande.

En av stamgästerna, kvinnan med den stickade samemössan, visade sig vara tyska. Vi som trodde att hon var grekiska. Kvinnan lever och verkar här i Paleochora sedan flera år tillbaka. Vi fick en givande pratstund med den tyska kvinnan. Uppenbarligen lever hon under mycket små omständigheter, men kunde ändå hanka sig fram på en blygsam pension hemifrån.

Kvällens middag fick bli på granntavernan Methaxis på stenkasts avstånd från Haris Hotel. Snabbt in i köksregionerna att botanisera i aftonens läckerheter. Birgitta lindade genast sina ögon runt en läcker rätt bestående av fylld paprika/Pepper med fetaost och grönsaker.

Arne fick sin nygrillade och starkt kryddade kycklingfilé. I matsalen var det glest mellan gästerna. Förutom vi två var det våra vänner, det holländska paret samt en grekisk karl som stint tittade på en fotbollsmatch på TV.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Torsdag 10 Januari”

Nu strax upp till Water´s Edge att umgås med de andra gästerna samt personal och hundar.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-01-10, 09:19
Vi fick i går eftermiddag veta att det till helgen skulle komma varma vindar från ”Ghadaffiland” det vill säga Libyen. Vi hoppas detta stämmer. Det skulle sitta fint med sommartemperaturer till helgen. De nordvindar som kommit nedrullande från Kretas höga berg har ju medfört fuktig väderlek med viss kyla.Er kommande värme sammanfaller med vår kommande kyla. :) Vi har visserligen bara några minusgrader, men det ska bli fler, och vinden är bitande.

Arne
2013-01-11, 09:54
Fredag 11 Januari. Paleochora

En i sanning bister morgon. Det har helt uppenbart regnat under natten.
Denna morgon ser vi icke en enda skymt av den goda vinden från Nordafrika. Tanken går närmast till vindar från Himalya..

Men, vår tappra huskatt, Haristotte, hon kom tidtabellsenligt att kräva sin goda mat i form av kycklingfilé.
De kyliga vindarna blåsa rakt in mot studion och vågorna braka mot stenskoningen nedanför kustvägen.
Klockan halv åtta denna morgon hade vi bara 10,3 grader på utealtanen.

Våra vänner ,Fransoserna, de två yngre killarna återvände igår vid lunchtid hit till Haris att ånyo hyra in sig i studio nr 1. Det hade blivit alltför kallt för att övernatta i det lilla tältet de medför.

Efter siestan var vi till Water´s Edge att inhandla varsitt bakverk i form av ”Metaxabollar” . Vi har ännu ej avsmakat dessa lokala delikatesser som Flora tillverkar för avsalu.

Vid fyratiden tog vi i det vackra och varma vädret en promenad längs strandvägen. Just inför solnedgången lyser det så vackert uppe på de snöhöljda bergen i fjärran. Vi stannade till på Ouzerian Livikon för att njuta solnedgången. Livikon hade en mycket intressant infravärmare fastskruvad högt upp på väggen. Värmaren gav god och skön effekt i hela ytterlokalen.

Så raskt vidare till KKP. Vi hade just satt oss ner när en man med motorsåg uppenbarade sig i lokalen. Skulle han måhända gå bärsärkargång i lokalen? Nej, alls icke. Mannen gick runt till de tavernor och övriga serveringar som hade vedeldade järnkaminer. Ägarna erbjöds att mot en mindre penning få sin ved kapad i önskat format. En affärsidé så god som någon annan i dessa arbetslöshetens tider.

Middagen fick bli på Methexis Taverna. Birgitta kunde ånyo få sin ”Stuffed Pepper” Tjatige Arne valde den grillade kycklingfilén. 18 € inkl ett krus vitt. Flygfotogenterrinen lämnades åt eftervärlden.

Lite bilder från gårdagen ligga nu i galleriet under ”Fredag 11 Januari”

Vi sitta just nu att fundera på en tidigarelagd avresa från Paleochora. Det skulle i så fall bli nu på söndag, den 13 Januari. Då skulle vi i så fall få sex nätter i Chania i stället för de fyra som var planerat. Vi har en del vänner vi gärna vill hälsa på i området. Vi får se hur det blir med detta.

Nu klockan 10.30 har utetemperaturen stigit till 15,3 grader.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-01-11, 10:29
De där metaxabollarna såg grymt goda ut! Ska bli intressant att höra hur det smakar. :)

KR
2013-01-11, 16:36
Jag följer med spänning hur ni tänker avsluta denna resa, hur ni än gör kommer det ju att bli bra, ni är ju i Grekland.
Må så gott!
KR /Bosse hälsar

Arne
2013-01-12, 08:34
Lördag 12 Januari. Paleochora

Återigen en kylig morgon med elva grader ute. Vågorna har dock lagt sig till ro. En regnskvätt har det kommit under natten. Över de höga bergen är det igenmulet men i väster åt Elafonissihållet ljusnar det upp och solen tittar fram i molngluggarna.

Vi har i flera år funderat på vad Theodorakis paradlåt ”Vraho Vraho” betyder på svenska. Vännen Konstantinos hemma i Umeå förklarade att det ej går att översätta. Nu igår fick vi svaret av en grek här på granntavernan. Fritt översatt ska det bli ”Från klippa till klippa, så nu vet vi det.

Igår eftermiddag gjorde vi några bokningar via nätet. Dels gick vi in via Booking.com att boka en studio i Old Town Chania från i morgon söndag och tvenne nätter. Doge Traditional Hotel heter stället och är beläget just ett femtiotal meter från den Venetianska hamnen. 60 € för två nätter fann vi acceptabelt.

Detta innebär att vi i morgon söndag kan taga den bekväma bussturen från Paleochora med avgång 12.00 och ankomst Chania 13.30. Från tisdag har vi ju sedan tidigare bokat studio i Nea Chora fram till lördag morgon, då vi far åter hem till Arlanda.

När vi ändå var i bokningstagen passade vi på att boka höstens flygresa från Umeå via Arlanda till Athen. Utresa 21 September och hem 15 Oktober. Vi fann oss ett bra pris med genomgående bokning Umeå- Arlanda – Athen samma dag. Priset för två personer inklusive allt, stannade på 5100 Sek

Klart godkänt enligt vårt förmenande enär vi ej behöver övernattning på Arlanda vare sig ut eller hem. För den som endast ska resa Arlanda- Athen tor stannar priset på 3300 Sek för två personer. Norwegian hela vägen.

Efter den obligatoriska aftonsittningen på KKP-fiket fann vi att den trivsamma Tavernan ”Pantelis” i gränden hade öppet. Vi stegade genast in i den goda värmen från den öppna spisen att beställa mat. Till Birgittas stora glädje hade de denna afton en vegetarisk soppa i utbudet.

Vi fick också ett samtal med värdfamiljen. De kommer från Bulgarien och har sin huvudsakliga inkomst från denna taverna. De visste berätta att det nu verkligen är kärva tider för greker i gemen, men även för näringsidkarna.

Familjen får betala 6000 € för varje fyramånadersperiod. I summan ingår då elförbrukning samt den kvadratmeterskatt alla fastighetsägare har att betala via elräkningen.

Än mer skrämmande var situationen för skolbarnen här i Paleochora. Skolans svåra budgetläge har medfört att man endast drar igång den oljeeldade centralvärmen mellan klockan sju och nio på morgonen. Sedan stängs värmen av och barnen får huttra i sina skolbänkar resten av skoldagen.

Några bilder från Taverna Pandelis ligga inne i galleriet under ”Lördag 12 Januari”

Arne och Birgitta

jan c
2013-01-12, 10:43
Appropå barnen ,värme emellan 7-9,ingen vi känner har råd numera att ha värmen på hela dygnet,utan någon timme på morgon o. kväll .Vi betalar c.a 5 Euro /tim.för olje värmen .Vi som har AC kör den på värmeläget och kan då anv. 23 tim f. motsv kostnad.Så barnen känner nog igen sig från hemförhållandena. Här finns en guldgruva för värmepumps-isolering- ventilation-firmor under förutsättning att någon har råd att betala.Men istället använder man vedkaminer och förpestar luften.

lugnagatan
2013-01-12, 15:46
Tätning tror jag är väldigt viktigt. Här i den lilla bottenvåningslägenheten i Kato Galatas går tempen inte under 17 fast vi inte köper in olja till centralvärmen , för den är för dyr nu. Fönster och dörrar är väldigt täta, av trä, det finns inget drag. Jag har visserligen en värmelampa på dagarna, men den är mest till för katterna som gillar värme, den bidrar inte mycket till värmen i stort (bara på lägsta effekt 450 W ) :-)

Fysimera
2013-01-12, 19:17
.Vi betalar c.a 5 Euro /tim.för olje värmen .Vi som har AC kör den på värmeläget och kan då anv. 23 tim f. motsv kostnad

Vi har en Luft till luft värmepump som ger ca 5KW värme och vi kan köra den i över 60 timmar för 5€. En bra lösning om huset är såå oisolerat som vårat.

Olle

Arne
2013-01-13, 08:18
Söndag 13 Januari. Färden går vidare.

Vackert väder denna morgon. Endast en svag havsbris kunna förmärkas.
Vi är nu i full färd med att packa våra ränslar inför avfärden till Chania.
Bussen avgår klockan 12 och vännen Flora har lovat oss skjuts till bussterminalen här i Paleochora.

Gårdagens inledande busväder ersattes redan vid lunchtid av sol och värme. Det sker i sanning snabba väderväxlingar här på Kreta.

Vid fyratiden gick vi upp till KKP att intaga aftonouzon. När vi så meddelade att vi far vidare under morgondagen, då kom chefen fram att tacka för våra besök samt meddela att dagens Ouzo gick på husets bekostnad.

Så promenaden upp till Methexis Taverna för middag. Vi erhöll den fina tecknade skämtalmanackan i gåva av Mama och sönerna. Vi hälsades varm välkomna åter i Maj. Denna kväll var det anmärkningsvärt många tavernabesökare på stället. Varför vet vi ej.

Nu ser vi fram emot den vackra bussturen över bergen och ner till kustvägen. Vi ska vara framme i Chania sådär runt halv två. Kanske kunna vi i afton finna oss en taverna med Live Music i staden.

Vi kan för kännedom meddela att våra bakverk, Metaxabollarna" smakade något så rent förträfligt gott.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-01-13, 11:46
Vi kan för kännedom meddela att våra bakverk, Metaxabollarna" smakade något så rent förträfligt gott.Det kan jag tänka mig. :)

Ha det så trevligt i Chania. Ser fram emot rapporter därifrån också. bye_bye

Arne
2013-01-13, 13:55
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=973&pictureid=9748


Söndag eftermiddag 13 Januari, Chania Old Town

Vi skjutsades av Flora till bussterminalen vid tid kvart i tolv. Arne in att inhandla färdbiljetter till Chania. 7,6 € pp enkel resa. Färden över de höga bergen var vidunderligt vacker i det fina vädret.

Vi anlände till Bus Terminal i Chania vid halv två och tog genast en taxi ner till vårt förbokade Hotel, Doga Traditionel Hotel i Old Town. Det är bara cirka 50 meter ner till den Venetianska hamnen. Föraren äskade sju Euro, klart överpris, det ska bara kosta fem till Old Town, men vi iddes icke bråka om två Euro.

Hotellet är beläget i ett pietetsfullt restaurerat 1800-talshus.Vår studio är mycket stor, cirka 45 kvadratmeter. I rummets mitt tronar en jättelik himmelssäng värdig en Engelsk vicekung med medföljande mätress.

Priset, 60 € för två nätter är intet att orda om. Fritt wlan samt AC ingår.

Arne och Birgitta

Netwolf
2013-01-13, 17:33
Se där. En säng värdig er eriksgata! :)

/Wolfen

Sunny12
2013-01-13, 19:55
Frågan är ju om sängen är lika skön att sova/ligga i som den är tjusig att beskåda??....:rolleyes:

kari
2013-01-13, 22:28
Hei Birgitta & Arne :)

Ønsker dere noen riktig trivelige dager i Chania før dere setter kursen nordover igjen :D
På "Doge Traditional" har vi bodd :)
Og riktig fint og trivelig er det, vi hadde også en himmelseng i vårt store rom, forøvrig var rommet møblert med "antikviteter" :)
- men b a d e t var veldig moderne:)

bye_byeKari - som g j e r n e skulle vært i Hellas, her er det - 22 gr !!!

Arne
2013-01-14, 08:52
Måndag 14 Januari. Chania

Vi vaknade vid sextiden efter en skön natts sömn i den jättelika bädden. Det verkar bli vackert väder även denna dag. Hotellets wlan förefaller vara ur funktion denna morgon, men vi löste detta med vår Vodafonedongel så att vi kunde lyssna på morgonekot hemifrån samt de lokala nyheterna från Radio Västerbotten.

Vi gick ut på byn vid tretiden igår eftermiddag. Först upp att samspråka med Maria på hennes Taverna, belägen just mittemot den berömda Lädergatan. Denna gata var nu så här års mycket dyster att skåda. Nästan alla butikerna igenbommade för vintern.

Så var det vid femtiden dags att finna oss en Taverna för middag. Vi gick ner till den Venetianska hamnen. Hamnstråket var på den vänstra sidan i princip helt stängt och öde. Endast ett par barer hade öppet.

På den högra sidan däremot, invid den Turkiska moskén, där var det full fart på tavernor och cafenior. Nästan fullsatt med greker. Turisterna voro dock lätt räknade. Vi fann oss ett ledigt bord och beställde in mat och ett krus vitt. Arne valde en portion stifado medan Birgitta fann gillande i en stor grillad laxfilé. Notan stannade på 24 €, och vi fick ett prydligt maskinskrivet kvitto på beloppet. Det är vi inte vana vid under denna vinterresa.

Nu ska vi strax ta promenaden ut på byn att besöka Maria samt ska vi därefter gå över till saluhallen, denna skulpturala byggnad med dryga 100 år på nacken. Ett i sanningb arkitektoniskt mästerverk i stål och glas.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Måndag 14 Januari”

Arne och Birgitta

Arne
2013-01-14, 12:46
Måndag eftermiddag 14 Januari. Chania Old Town

Nu sitta vi ånyo på Marias Taverna att skriva denna snabbrapport. Vi gick ut redan vid halvelvatiden att besöka saluhallen för beundran och inköp.
Madame Terror, den äldre kvinnan som sommartid terroriserar greker och turister med sin ensträngade fiol har nu ersatts av en ny kuf. Det är ”Edwin med ukelelen” en något överviktig karl som vandrar runt att spela och sjunga för cafégästerna i saluhallen.

Det Edwin framför låter något så rent förskräckligt att vi cafégäster genast förärar honom en Euro för att slippa oljudet. Edwin kan varken spela eller sjunga, så konceptet har han med säkerhet fått av Madame Terror…

Efter saluhallsbesöket vandrade vi ut i det vackra vädret att sätta oss på en uteservering i solen att inmundiga varsitt glas gott kretensiskt vin. Nu blev det emellertid så varmt vid tavernaväggen att vi nödgades be kyparen att veva ner markisen för att vi oss skugga skulle finna.

Nytagna bilder från saluhallen och vårt hotell ligga strax inne i galleriet under ”Måndag eftermiddag 14 Januari.

Arne och Birgitta

Netwolf
2013-01-14, 13:13
Vi gick ner till den Venetianska hamnen. Hamnstråket var på den vänstra sidan i princip helt stängt och öde. Endast ett par barer hade öppet.
På den högra sidan däremot, invid den Turkiska moskén, där var det full fart på tavernor och cafenior. Nästan fullsatt med greker. Turisterna voro dock lätt räknade.

Ja, så är det. Det fick jag veta av en taxichaffis i Chania i somras. Vi åkte nattaxi genom staden och han förtäljde att turisterna höll till på ena stället medans grekerna höll sig på sin kant.

/Netwolf

Kalimera
2013-01-14, 17:22
Först upp att samspråka med Maria på hennes Taverna, belägen just mittemot den berömda Lädergatan. Denna gata var nu så här års mycket dyster att skåda. Nästan alla butikerna igenbommade för Vilken otrolig skillnad mot sommaren. Kul att se!

Arne
2013-01-15, 08:50
Tisdag 15 Januari. Mot Nea Chora

Denna morgon präglas ånyo av samma fina ehuru en smula kyligt väder.
Det förefaller bli en varm dag även denna tisdag.

Nu ska vi bara packa våra ränslar för att vid lunchtid ta oss till Hotellet i Nea Chora.

Vårt boende här i Old Town har varit mycket bra och i vårt tycke prisvärt. 60 € för tvenne nätter med AC i priset.

I hotellbeskrivningen kunde därtill utläsas att man hade en "Roof Garden". Vi var uppe igår att kolla läget, men nog var det mera Roof än Garden därstädes. Skräpigt, och utsikten var inget att hurra för.

Vi fick under gårdagen kontakt med vännen Kennet Duell som lever och verkar i Almyrida tillsammans med boxern Ira. Vi tar 11-bussen dit i morgon onsdag. Först ska vi bara ta omvägen till saluhallen här i Chania att inhandla ett kilo god lammkorv, Iras favoritmat. Kennet driver hemsidan ”Galen i Grekland”

Igår afton gick vi ut på byn att spisa middag. Vi noterade att det uppenbarligen var ett utländskt flottbesök på visit. Marinofficerare och medföljande kadetter vandrade runt i fina välpressade uniformer.

Trots att det är Off season är ändå inslaget av tiggare klart märkbart. Mera troligt är det papperslösa romer från balkan som funnit sin hemvist på turistorterna här på Kreta. En i sanning trist upplevelse. Med solkiga barn söker de påkalla de fåtaliga turisternas uppmärksamhet. Hos den grekiska befolkningen har de dock intet att hämta. Grekerna ignorerar tiggarna konsekvent. Sammalunda göra även vi två.

Middagen avåt vi på en trivsam restaurang i Old Town. Stället heter Mamet eller något åt det hållet. Det är ett före detta Turkiskt bad som pietetsfullt restaurerats till restaurang. God och vällagad mat till rimliga priser. Maskinskrivet kvitto utvisade nota på 21,5 € inklusive ett krus vitt.

Mitt under måltiden kom en servitris inrusande i lokalen. Alla askfat plockades genast undan och vi rökare ombads gömma undan våra rökverk. En poliskontrollant var i antågande att kolla så rökförbudet på tavernorna efterlevdes.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Tisdag 15 Januari”

Arne och Birgitta

Monica P
2013-01-15, 11:36
[quote=Arne;295186

Mitt under måltiden kom en servitris inrusande i lokalen. Alla askfat plockades genast undan och vi rökare ombads gömma undan våra rökverk. En poliskontrollant var i antågande att kolla så rökförbudet på tavernorna efterlevdes.

Kära, kära Grekland.

Netwolf
2013-01-15, 12:02
[quote=Arne;295186

Mitt under måltiden kom en servitris inrusande i lokalen. Alla askfat plockades genast undan och vi rökare ombads gömma undan våra rökverk. En poliskontrollant var i antågande att kolla så rökförbudet på tavernorna efterlevdes.

Kära, kära Grekland.

Hur mycket får näringsidkaren böta? Nån som vet?

/Netwolf

Wardakis
2013-01-15, 13:56
Om det är stället vi åt på i januari förra året så heter restaurangen Tamam.
Gunilla

Eva L
2013-01-15, 14:54
[QUOTE=Monica P;295194]

Hur mycket får näringsidkaren böta? Nån som vet?

/Netwolf

Enligt den här artikeln som mest 5000 euro men om det gäller gästen som röker eller näringsidkaren vet jag inte. Märkligt att grekerna alltid måste krångla till det. Många andra länder har klarat av att införa rökförbud utan problem. http://www.expressen.se/nyheter/grekland-forsoker-fimpa--igen/

Eva

Arne
2013-01-16, 08:46
Onsdag 16 Januari. Nea Chora

Vacker men kylig morgon här i Nea Chora. Efter samråd med Kenneth i Almiryda överenskom vi att flytta besöket till torsdag, i stället för som först planerats till onsdag.

Igår vid lunchtid tog vi en taxi hit till Nea Chora och Hotel Stelisia.( 6 € ) Vi erhöll en fin studio en trappa upp med balkong och havsutsikt som utlovats vid bokningen. Vi får här betala 28 € natten för de fyra nätter vi ska husera här. Ett bra pris då AC ingår.

Rummet är rätt stort och försett med en gammal äkta ”Horhusfläkt” i taket. Fin toalett med dusch. Ett kylskåp samt lite porslin och en vattenkokare. Balkongen räcker gott till för två personer, stolar och ett litet runt bord. Bokningen skötte vi på distans via Booking.com.

När vi vid lunchtid hit anlände hade temperaturen ökat till 20 grader drygt och alla satt vid uteborden på granntavernan. Ankorna simmade i den lilla hamnbassängen och fiskargubbarna ordnade med sina nät inför kvällens utläggning.

Vi noterade därtill att fyra personer i god prnsionsålder var ute och simmade i viken. Eftersom de låg i och kajkade i dryga halvtimmen kunde vi förstå att det nog var hyfsat varmt i vattnet här

Middagen avåt vi på Taverna Tó Megazaki ett hundratal meter bortom vårt hotell. Det var samma Taverna där vi sammanträffade med Paul och Lisbeth ((Pollebosse) vid vid vår ankomst till Kreta/Chania den 15 December.

Nektarina i köket kände genast igen oss och hälsade välkommen tillbaka. Vi ombads skicka en hälsning till Paul och Lisbeth.
Maten på denna taverna är i en klass för sig. Nu så här i vintersäsong var menyn enbart på grekiska, men Nektarina hjälpte oss med översättning till Engelska. Notan stannade på 21 € inklusive ett krus vitt.

Vi har kunnat konstatera att kostnaderna per dag för mat och dryck skiljer sig markant mellan sydsidans Paleochora och nordsidans Chania. Vi landar här på snitt av 35 €, alltså tio mer än i Paleochora.

Under vår måltid kunde vi skåda hurusom en yrkesfotograf riggat upp en gammal stol just vid strandlinjen nedanför tavernan. Fotografen hade en kamerautrustning icke av denna världen. Kameran var i prisklass runt 60.000 Sek, och så tillkom stativ samt en väska med tillbehör. Mannen fotade oupphörligt ända fram till det mörknade.

Motivet för hans idoga fotograferande var för oss helt obegripligt, men det är kantänka detta som skiljer yrkesmannen från amatören...
Så var det dags för oss att gå tillbaka till studion för en timmes balkongsittning innan vi nattade oss.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Onsdag 16 Januari”

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-01-16, 10:07
Vi har kunnat konstatera att kostnaderna per dag för mat och dryck skiljer sig markant mellan sydsidans Paleochora och nordsidans Chania. Vi landar här på snitt av 35 €, alltså tio mer än i Paleochora.10 € är en rejäl skillnad. Äter och dricker ni ungefär detsamma i Chania som i Paleochora?

Motivet för hans idoga fotograferande var för oss helt obegripligt, men det är kantänka detta som skiljer yrkesmannen från amatören...Först tänkte jag att han fotograferade fåglar ute vid revlarna, men det är inte rätt årstid för vadare, och sedan såg jag din bild, och han verkar fota en stol vid vattenbrynet, och det tyder väl på ett konstnärligt fotograferande.

Arne
2013-01-17, 09:00
Torsdag 17 Januari. Nea Chora

En vacker men kylig morgon. Termometern på balkongen visar idag 14,2 grader klockan åtta på morgonen. Lägg därtill en frisk vind.

Vid elvatiden igår tog vi promenaden ner till Saluhallen. Det tog sådär tjugo minuter härifrån Nea Chora när vi gick i maklig takt. Ett kilo lammkorv till Kennets hund Ira inhandlades, samt därtill ett kilo av den vansinnigt goda lufttorkade Pastramiskinkan. Skinkan ska medbringas hem.

Så gick vi upp till Marias Taverna. Solen och värmen flödade så vi satte oss på Marias uteservering att klyva ett krus med tilltugg. Vi fick av Maria information att de uniformsprydda Officerarna och Kadetterna kommer från en rysk robotkryssare som är på flottbesök i Chania.

Så promenaden hem till Hotellet i Nea Chora för den obligatoriska siestavilan. En regnskur anlände vid halvfyratiden tillsammans med elaka blysvarta moln. Regnet blev dock ej av långvarig natur.

Vi hade stämt träff med Gunilla (Wardakis) igår kväll. En musiktaverna hade Live Music.

Vi gick först iväg till en trivsam taverna längst bort i byn, just där vägen slutade, att spisa middag. Bra mat till rimligt pris. Noterades att vi fick in en fin sallad till maten ”on the house”. Notan landade på 22 €.

Så iväg att leta rätt på musiktavernan där vi skulle träffa Wardakis. Vi gick dock fel uppe i gränderna och hamnade åt H-e…
Vi fick dock viss vägledning av en grek och kunde leta oss ner till strandvägen igen. Se där, vi hittade en taverna där tvenne musiker just voro i färd med att rigga utrustningen upp. Vilken lycka.

Vi tog telefonkontakt med Wardakis och meddelade vår position, Nu visade det sig att vi satt på ”fel” musiktaverna, men att Wardakis skulle ansluta till vår taverna för aftonsittning. Det blev en trevlig kväll i gemytets och musikens tecken. Vi bröt upp först vid tiotiden på kvällen, och det är en mycket sen tid för oss två.

Nu idag klockan tio ska vi gå till Bussterminalen för att resa till Almyrida att träffa Kennet och hunden Ira. Lammkorven ska överlämnas och vi ser fram emot ett givande samtal med Kennet.
Bussen avgår klockan elva och ska om tabellen stämmer gå tillbaka klockan 15. Vi får väl se hur det bliver med detta.

Bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Torsdag 17 Januari”

Birgitta passade på att fotografera ett antal blomster under gårdagens vandring till Old Town. Väl bekomme.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-01-17, 09:54
Bra mat till rimligt pris. Noterades att vi fick in en fin sallad till maten ”on the house”. Notan landade på 22 €.Se där, nu börjar ni komma ner i priserna så att de liknar de i Paleochora. :)

Ha det så trevligt i Almyrida!

zakka
2013-01-17, 20:48
... Ett kilo lammkorv till Kennets hund Ira inhandlades... Arne och Birgitta

Då blir hon glad! Hon har precis fyllt år så det blir nog en finfin present! :)

MVH zakka

Arne
2013-01-18, 09:19
Fredag 18 Januari. Nea Chora

En småkylig morgon med 17 grader vid sjutiden. Solen verkar dock komma fram genom morgondiset. Mild havbris råda. Vi noterade via webben att det denna morgon är 23 minusgrader hemma i Umeå. Burr!

Igår förmiddag tog vi promenaden upp till Bussterminalen. Det tog ganska så exakt tjugo minuter. Arne in att köpa biljetter till Almyrida. Biljettpris 2,9 € pp enkel resa.
Vid ombordstigningen bad Arne mannen som rev biljetterna att ropa ut i högtalaren när vi närmade oss Almyrida.
Detta mot bakgrund av att vi aldrig tidigare varit i Almyrida. Visst, svarade mannen.

Vi avreste prick klockan elva. Efter en dryg mil på Highway 1 vek bussen av och in på den gamla kustvägen mot Rethymno. En för övrigt väldigt vacker ehuru smal väg. Tiden gick och inget utrop i bussens högtalare. Vi blevo en smula misstänksamma och ringde upp vännen Kennet. Vi hade då nyss passerat en skylt där det visades tre kilometer kvar till Vamos.

Kennet fick roligt. Vi hade passerat Almyrida och var en dryg mil därifrån. Alltnog, Kennet bad oss stiga av i Vamos så skulle han hämta upp oss i sin stadsjeep. När vi klev av i Vamos varseblev vi att det var en helt annan chaufför bakom ratten än den person som rev biljetten i Chania. Tablå!

Kennet anlände efter en kvart att hämta upp oss. I bakskuffen satt den glada boxern Ira.

Vi fick en guidad tur runt ett tämligen vinteröde Almyrida. Kennet tog även med oss en tur upp till det hotell han arbetat på i cirka tio år. Vi fick ett par timmars intressant diskussion innan det var dags att överlämna kilopaketet med lammkorv till Ira och Kalles Kaviar till Kennet.

Så vandrade vi upp till busshållplatsen vid trekanten mitt i byn. Vi hade en halvtimmes tid över innan bussen skulle anlända vid pass kvart över tre. Det fick bli att klyva ett krus vitt på en liten ombonad servering just vid trekanten.

Så anlände bussen som skulle ta oss till Chania. Nja, Chania och Chania, först skulle bussen ta en tur upp till byarna uppe i bergen ovanför Almyrida. Skolbarnen skulle ha skjuts hem. Den trippen var väldigt vacker men det tog en halvtimme innan vi var åter i Almyridas utkanter.

Mot Chania nu? Icke så. Först skulle vi ta vägen till Vamos att lämpa av de sista skolbarnen. Efter Vamos gick dock färden direkt ut på Highway 1 till Chania. Vi anlände bussterminalen vid femtiden.

Vi promenerade hem till Nea Chora och gick direkt till Nektarias Taverna att spisa middag. Det fick bli tidig nattning efter denna strapatsrika dag.

Nu när klockan har blivit tio denna fredagsförmiddag ska vi iväg till saluhallen att inhandla förnödenheter som ska med hem till Umeå i morgon. Vi har nyss internetbokat sittplatserna med Aegean Airlines avseende resan Chania- Athen samt Athen- Frankfurt.

Flighten från Frankfurt via Arlanda till Umeå sker med SAS. Vi ska vara hemma i Umeå klockan 20.00 i morgon kväll om allt går som det ska.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Fredag 18 Januari”

I afton ska vi leta reda på hotellägaren att betala för vår vistelse här. Fyra ggr 28 €. Så ska en taxi förbokas inför okristligt tidig avresa till Airport i morgon bittida. Flyget avgår 06.50.

Det blir alltså till att packa våra ränslar redan i kväll innan vi nattar oss.

Arne och Birgitta

Kalimera
2013-01-18, 11:02
Vilken härlig sightseeingtur ni fick vara med om, både på vägen till Almyrida, och på vägen hem till Chania. :D

Så otroligt öde det såg ut i Almyrida. Kul att se!

Ska ni redan åka hem? Jag kommer att sakna era dagliga rapporter!

När åker ni nästa gång? :)

Arne
2013-01-18, 13:50
Ja, vi far ju på en vecka till Prag i mitten av Mars, men sedan blir det ånyo en månadslång tur till södra Kreta i Mitten av Maj. Så har vi ju därtill inbokat en tripp till Cykladerna från mitten av September på fyra veckor.

Men, dyker det upp något läckert alternativ i mellantiden kan vi måhända nappa på det....

Låt livet leka medan du kan...

Vi var nyss nere hos Madame, hotellägaren att betala för våra fyra nätter här på detta eminenta Hotel Stelisia. Vi gav 28 € natten inklusive AC och fritt wlan.

Arne och Birgitta

Alala
2013-01-18, 17:10
Ni är då för underbara, Arne och Birgitta! klapp_klap

Tusen tack igen för fina rapporter och bilder. Jag önskar er en trygg och bra hemresa och väntar naturligtvis på vad som komma skall. Prag gillade jag själv mycket och hoppas att ni också kommer att göra det.

All the best!

Anne

Kalimera
2013-01-18, 17:40
Låt livet leka medan du kan...Ni gör så himla rätt. Fler - inklusive mig själv - borde göra som ni. klapp_klap

Monica P
2013-01-18, 18:15
Jag hoppas också att ni ska få en fin hemresa. Här stormar det så oerhört så alla båtar och flyg står stilla, men i morgon är en annan dag...

Pela
2013-01-18, 22:46
Låt livet leka medan du kan..


Kan inte sägas bättre... :D

Hoppas att er hälsa och ekonomi gör att det kan fortsätta bra länge än.
Själv har jag tretton år kvar till pension,men era resebrev gör att jag redan nu börjar tänka på liknande resor.. nu gäller det bara att ha ett ordentligt tålamod.. :eek:

Malina
2013-01-18, 23:41
Tack för utomordentligt fin och underhållande läsning! Amorgoskatten Lemonaki och vår lurviga Oscar jamar till er!

Arne
2013-01-19, 11:25
Lördag 19 Januari. Frankfurt Transit

Ja, nu är vi mer än halvvägs hemma. Den förbeställda taxin hämtade oss vid Hotellet i Nea Chora 05.15 att köra oss till Chania Airport. (23 €) Snabb incheckning.

Vi hade ju via nätet försett oss med flygstolar modell nödutgång för såväl resan Chania – Athen som Athen – Frankfurt.
Allt fungerade precis perfekt. Bagaget far tack vare vår genomgående bokning direkt från Chania till Arlanda. Mycket bekvämt.

Vi beräknas anlända Arlanda klockan 14.20 och har då väntetid fram till halv sju innan flyget hem till Umeå avgår. Den tiden avser vi tillbringa på SAS Lounge, eftersom vi ju fortfarande har kvar Vip-korten dit. Där kunna vi slaska buffé under väntetiden…

Nu tackar vi för oss när det gäller denna vinterresa till Kreta och glädjes särskilt över det stora läsarintresset på Kalimeraforumet.

Final Call

Arne och Birgitta

Sunny12
2013-01-19, 11:36
Tack för trevlig och underhållande läsning under flera veckor, samt för fina bilder!...Ha en bra hemresa!.....bye_bye

lilldaphne
2013-01-19, 16:10
Tack för nöjsam läsning! Det är en fröjd att följa era resor!

Ylva A
2013-01-19, 16:58
Hej Arne och Birgitta,
Vi har njutit av att få följa med på er resa och önskar er en fin hemresa. Hoppas vädret inte är för kallt i Umeå. Hoppas vi får höra ifrån er snart igen.
Ylva och Jannis

zakka
2013-01-19, 19:43
Jag önskar Er också välkomna hem! Tack för mycket trevlig, "livsuppehållande" läsning under årets mörka, kalla årstid! Jag kommer arr sakna Era dagliga berättelser och väntar med spänning på nästa... :)

MVH zakka

pollebosse
2013-01-19, 19:50
Det har varit en njutning att fått följa med på resan.
Extra kul för oss med den första dagen, sedan minst lika kul på distans!

Ha det nu så bra, så hoppas vi att vi möts under maj/juni-trippen under en skinande sol och på en utomordentlig taverna med god mat och local krasi.
Vore toppen om det fungerade.

Paul

Pela
2013-01-19, 22:48
Ja,era reserapporter är kryddan på Kalimeraforumet,hoppas att ni fortsätter med detta på era kommande turer,!!
S T O R T TA C K!!!

rollen
2013-01-20, 10:34
Vilken underbar läsning i vintermörkret. Så underbart att känna igen Kreta. Vi har varit på Kreta nästan varje år sen 1986 och älskar ön. En av favoriterna är Paleochora. Har bott på Harris och de senaste åren på Soula som ligger strax bakom. Vårt favoritmatställe ligger på gatan upp mot kyrkan. Det skulle vara kul att uppleva Paleochora även på vintern. Ni ger ju en bild så man nästan känner man är där. Tack! Väntar på nya berättelser.

Monica C
2013-01-20, 11:33
Arne o Birgitta!
Säger som alla de andra,tusen tack för njutbar läsning.Ser fram emot era fortsatta reserapporter.
Monica:)

Susie
2013-01-20, 17:06
Jeg tilslutter mig og takker for trevelig og interessant læsning. Tak for at jeg måtte være med på jeres semester :)

Netwolf
2013-01-20, 18:40
Tack för härliga berättelser om allt och ingenting! Längtar när "vi" reser till Prag! :)

/Netwolf

Maria/Micke
2013-01-20, 19:23
klapp_klap Instämmer med alla. Tack för att vi får följa med på er resa och vi längtar redan till nästa.bye_bye

larvih
2013-01-20, 19:49
Jeg siger også tak for rejsen. Den varmede her i vinterkulden. :)

Skoglund
2013-01-21, 18:16
Hjärtligt TACK för ännu en trevlig resedagbok!

Abi
2013-01-21, 19:52
Stort TACK för denna gång klapp_klapklapp_klapklapp_klap
Längtar också till nästa resa.

bye_byeAbi

jukka_t
2013-01-21, 22:04
.

Tack Arne och Birgitta !

Har läst varje dag, trevlig läsning...

Mvh
Jukka

AnnelieT
2013-01-25, 23:38
Det är alltid ett stort nöje att få följa med på era resor :).
Ni sår små frön som väcker inspiration och nyfikenhet. Tack för att ni delar med er! Kanske springer vi på varandra i början av juni i Paleochora. Ska kontakta hotellen som du (Arne) tipsade om när vi kommer ner.

/Annelie

Marianne
2013-01-27, 11:51
Tack för era trevliga rapporter, Arne och Birgitta. Trevligt för oss att läsa, men allra mest gläder jag mig på era vägnar att ni njuter en tid i paradiset under den kallaste och mörkaste tiden hemma i Umeå.

Att resa bort en tid i januari är ingen dum idé. Vi har tagit en kortare tur i januari många gånger och kännt att det bryter en lång vintermånad och gör vintern lättare.

lolis
2013-01-28, 12:44
Tack för alla era vackra bilder och trevliga rapporter klapp_klap
Lolis :)

Ante
2013-01-28, 14:43
Vintern känns några veckor kortare med dessa reseberättelser "live" från härliga Grekland.

Tackar och bockar klapp_klap

Eva i Aten
2013-01-28, 20:57
Hoppas ni haft det jättebra på Kreta, men ni kanske är kvar där fortfarande. Ska se om jag hittar till "snabbdagboken".
Underbart att ni kan vara ute och resa så mycket! Finns det något roligare?!
Många hälsningar från Umebon i Glyfada

cyrene
2013-04-22, 13:40
Var ligger busstationen i Paleochora? Hur många turer går bussen från Chania till Paleochora per dag? Vi skall fira påsk där om drygt en vecka!

Hälsningar Cyrene

larvih
2013-04-22, 14:19
"Busstationen" ligger på hovedgaden i Paleochora.

Der er bare én busholdeplads ved en cafe. På denne cafe købes billetter til bussen.

Fra busstationen tager det tre minutter at gå til Paleochora centrum.

Mandag - lørdag, 4 afgange dagligt Chania > Paleochora, og omvendt. (http://bus-service-crete-ktel.com/timetabledet.php?line=3&lg=2) (Scroll lidt ned)

Søndag, 2 afgange Chania > Paleochora, og omvendt.

Køreplanen for bussen opdateres ofte, så tiderne og antallet af afgange kan ændre sig.