Visa fullständig version : Möglig olivolja
Kalimera
2012-12-03, 09:56
Igår öppnade vi en flaska olivolja som vi fick på Kreta i höstas. Tyvärr var det mögel på korken, och en bit ner i flaskan. Är det någon som vet om den går att använda, eller är det bara att slå ut den?
http://www.kalimera.se/bilder/forum/olivolja.jpg
Jag skulle slänga den. Mögelsporer är ju både cancerframkallande och otrevligt på annat vis.
Eva
anneli56
2012-12-03, 10:07
Det där ser väldigt skumt ut! Har aldrig råkat ut för mögel i olivolja. Fast vi använder inte såna korkar.Är oljan hembuteljerad?Tänkte bara om det kan ha kommit med något orent vilket har orsakat bakterieväxt? En bra olivolja har ju en väldig lång hållbarhetstid,den håller sig ju bra minst 3 år!
Hur smakar oljan? Den ser ju ingen smaklig ut i alla fall,jag skulle nog inte använda den.
UlfWiman
2012-12-03, 11:22
Soporna direkt utan att passera gå... Det fick jag lära mig av Antonis. Det är oljan det är fel på, troligen utspädd med något.
//Ulf
anneli56
2012-12-03, 11:31
Exakt! Måste vara utspädd med något!! En olivolja av god kvalitet möglar aldrig!
Kalimera
2012-12-03, 13:24
Tack för era svar!
Jag måste bara förtydliga mig lite då jag uttryckte mig lite slarvigt. Olivoljan ser fin ut, det är bara korken och toppen av flaskan som är möglig. Jag har fått olivolja av samma person flera gånger tidigare, och den har alltid varit bra, och mycket god. Den är hembuteljerad. Det kan ju vara så att det kommit bakterier på korken. Flaskan är en vanlig vinflaska.
Jag ska hälla ut den. :o
Elisabet
2012-12-04, 11:08
Nu har du kanske redan hällt ut den, men...
Troligen har det varit något i korken som möglat, alternativt i flaskhalsen. Jag (som inte är rädd för mögel) skulle försöka rengöra flaskan försiktigt och i möjligaste mån undvika att det ramlar ner något mögel i oljan. Sedan skulle jag hälla bort lite av oljan, och resten i en ren (kokad, även locket) glasburk och sedan provsmaka. Om jag inte kände någon mögelsmak och oljan i övrigt smakar och luktar som vanligt skulle jag använda den.
(För övrigt är mögel svamp och inte bakterier, men vad spelar det för roll ;) )
Jag skulle inte ha hällt bort oljan! För jag vet att denna olja är bra. Och mögel kan man ta bort, det har jag gjort på vissa andra matvaror.
Birgitta.
Nu har du kanske redan hällt ut den, men...
Troligen har det varit något i korken som möglat, alternativt i flaskhalsen. Jag (som inte är rädd för mögel) skulle försöka rengöra flaskan försiktigt och i möjligaste mån undvika att det ramlar ner något mögel i oljan. Sedan skulle jag hälla bort lite av oljan, och resten i en ren (kokad, även locket) glasburk och sedan provsmaka. Om jag inte kände någon mögelsmak och oljan i övrigt smakar och luktar som vanligt skulle jag använda den.
(För övrigt är mögel svamp och inte bakterier, men vad spelar det för roll ;) )
Precis min tanke, men jag hade nog försökt suga upp oljan med någon slags hävert. Då slipper man riskera att möglet faller ner i oljan, eller att något blir kvar på kanten.
Men som sagt var, det kanske är för sent redan....
bye_byeAbi
Alla gör ju som dom vill med sina livsmedel och vilka krav man har på det som åker in i munnen varierar säkert en hel del. Här finns lite aktuell information från Livsmedelverket. http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/mogelgifter/
Eva
Borde man inte kunna sabrera flaskan? Då försvinner ju möglet i flaskhalsen! :D
Fast har du redan hällt ut, så? Läser redan rubrikerna "Stort oljeutsläpp i Blekinge Skärgård!". Fast du kanske återvinner den? ;)
/Netwolf
Alla gör ju som dom vill med sina livsmedel och vilka krav man har på det som åker in i munnen varierar säkert en hel del. Här finns lite aktuell information från Livsmedelverket. http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/mogelgifter/
Eva
och läs gärna frågor och svar till den länken, står dock ingenting om just olja, men att man ändå inte behöver slänga allt så fört det finns lite mögel. Jag har svårt att tänka mig att just oljan skulle mögla.
para poli
2012-12-04, 16:53
Borde man inte kunna sabrera flaskan?
Aj aj, nu fick svenskläraren googla.
Alltid lär man sig något nytt, tack! :)
Fresten, vad det min första tanke oxå, fast jag tänte "slå av halsen" :D
Aj aj, nu fick svenskläraren googla.
Alltid lär man sig något nytt, tack! :)
Den gamle kyparen i mig tog kommandot! :)
/Netwolf
Kalimera
2012-12-04, 18:34
Tack för alla tips och råd. Jag har inte vidtagit några åtgärder ännu. Flaskan står och ser ensam och ledsen ut i köket. Vill ogärna slå ut den för jag vet att det är en fin olja. Du vet Birgitta, för ni har ju också fått den oljan.
Jag ska kolla med lupp i morgon för att se om det finns mögel i oljan också, sedan tar jag beslut om hur jag gör. Återkommer...
Monica P
2012-12-04, 19:29
Men nog duger den att använda tll fritering åtminstone? Patatoules...melitsanes...kolokithakia...
och läs gärna frågor och svar till den länken, står dock ingenting om just olja, men att man ändå inte behöver slänga allt så fört det finns lite mögel. Jag har svårt att tänka mig att just oljan skulle mögla.
Jag är väl insatt i ämnet och vet vilka lismedel som berörs. Som jag skriver alla gör som dom vill så länge dom inte serverar det på den restaurang där jag äter.;) Huruvida det finns mögelrester i oljan kan nog ingen säkert svara på utan en laboratorieanalys men Janne frågade efter vad vi andra tyckte och då framförde jag min åsikt och en länk till livsmedelsverket. Korken såg hemsk ut och jag är nog böjd att hålla med de som tror att oljan spätts ut men naurligtvis kan bristfällig hygien under tappningen vara orsaken till möglet.
Eva
Kalimera
2012-12-05, 09:53
Men nog duger den att använda tll fritering åtminstone? Patatoules...melitsanes...kolokithakia...Vi friterar aldrig Monica. Jag tror att det är ovanligt i Sverige.
Jag kollade flaskan mycket noga idag, och det fanns mögel längst ner på botten av flaskan. Troligen kommer den från korken. Nu är den utslagen. Kändes inte fräscht. Bye, bye kära olja. bye_bye
Jag ser det trots allt lite positivt. Nu finns det ännu en anledning till att åka tillbaka till Chania. :)
Jag ser det trots allt lite positivt. Nu finns det ännu en anledning till att åka tillbaka till Chania. :)
klapp_klap
Eva
anneli56
2012-12-05, 10:22
Alltid något positivt!
Tror att korken var orsaken till mögeln.
Jag skickar en liten tröst flaska av vår goda olja till er ;) så får ni smaka den godaste oljan från Peloponnesos!:)
Monica P
2012-12-05, 11:56
Alltid något positivt!
Tror att korken var orsaken till mögeln.
Jag skickar en liten tröst flaska av vår goda olja till er ;) så får ni smaka den godaste oljan från Peloponnesos!:)
_B-anana_B-anana_B-anana
Kalimera
2012-12-05, 13:24
Jag skickar en liten tröst flaska av vår goda olja till er ;) så får ni smaka den godaste oljan från Peloponnesos!:)Tack snälla Anneli, men det behöver du inte göra. :)
Kalimera
2012-12-10, 18:33
Jag skickar en liten tröst flaska av vår goda olja till er ;) så får ni smaka den godaste oljan från Peloponnesos!:)Idag gick jag och hämtade ett paket på “posten”. Hade ingen aning om vad det var, för allt jag har beställt till jul har redan kommit. Killen på “posten"” undrade om jag visste vad det var för slags paket, och jag som inte hade en aning svarade: jag har ingen aning. Men när jag fick paketet i min hand förstod jag, och utbrast: det är olivolja!
Tack snälla Anneli! klapp_klap
Jag blev både glad, och rörd!
Jag har inte öppnat den ännu, flaskan är alldeles för snygg för att öppnas. Så det får vänta till jul, och då ska jag berätta om smaken. :p
Tack! _B-anana
anneli56
2012-12-11, 10:06
Var så god ,var så god! :)
Kalimera
2012-12-11, 10:15
Var så god ,var så god! :)Tack å tack! klapp_klap
Så rart, Anneli!
Birgitta
Kalimera
2012-12-25, 10:57
Var så god ,var så god! :)Igår öppnade vi olivoljan. Den var underbart god, och rekommenderas varmt! klapp_klap
Tack än en gång anneli!
Det finns änglar_B-anana_B-anana_B-anana_B-anana_B-anana
Bravo Annelie
Alltid spännande med en ny olivolja. Bra tips är att samla några vänner och ett gott bröd samt ett antal kvalitets olivoljor och ordna en liten olivoljeprovning. Trevligt och sen kan man avsluta med lite fetaost, oliver och goda tomater.
Eva
anneli56
2012-12-25, 14:15
Tackar tackar Monica!
Kul att den smakade Janne och Camilla!
EviMeria betyder ju välmående så njut och må bra:):)
Igår på självaste julafton pressades den nya skörden nyplockade Koroneiki oliver till en ny underbar och jordig samt pepprig olja. Kommer till Sverige i slutet av januari.
Om ni googlar på namnet på fb så får ni veta mer!
Men det kanske går att söka efter denna olja sen även om man inte är med på facebook, eller??...:):rolleyes:
mvh Sunny
anneli56
2012-12-25, 17:07
Ja visst kan man göra det,tänkte bara att fb sidan uppdateras mycket oftare än hemsidan om oljan.:) oljan finns redan i Sverige sedan 2 år tillbaka.
Anneli
Ja visst kan man göra det,tänkte bara att fb sidan uppdateras mycket oftare än hemsidan om oljan.:) oljan finns redan i Sverige sedan 2 år tillbaka.
Anneli
Okej, ska kolla upp det, tack för tipset!...:)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.