Logga in

Visa fullständig version : Gigantes för första gången


Kalimera
2012-12-01, 14:46
När vi var på Kreta i höstas köpte vi hem massor med fava och gigantes. Fava har vi tillagat flera gånger med mycket lyckat resultat, nu är det dags för gigantes. Först ska de ligga i blöt i 24 timmar. Jag återkommer med hur slutresultatet.


http://www.kalimera.se/bilder/forum/gigantes.jpg

Gigantes i blöt.

Malina
2012-12-01, 21:00
Vad kul! Jag har gjort gigantes flera gånger. Bönorna har köpts från hötorgshallen och den underbara diverse/kryddhandeln på Naxos bl.a. MEN de finaste och blankaste bönorna har vi köpt hos Honeymoon-Julias kusin i Emporio på Santorini! Jag brukar ha rätt mycket vitlök och massor av storbladig persilja och självklart lök och stjälkselleri och hela tomater fr.burk osv. En gång testade jag ett recept från Amorgos som innehåller dill. Det blev också gott! Det är så gott med gigantes! Däremot Fava har jag aldrig gjort,men vi har med oss fava fr.Santorini,så det är hög tid att prova! Lycka till Janne!

jan c
2012-12-02, 09:01
http://www.organicallycooked.com/2008/01/gigandes-baked-lima-beans.html Ett tips på recept man blir sugen bara av att läsa.

Kalimera
2012-12-02, 10:50
Däremot Fava har jag aldrig gjort,men vi har med oss fava fr.Santorini,så det är hög tid att prova! Lycka till Janne!På tal om fava så har jag alltid hört från Julia på Honeymoon att den bästa favan finns på Santorini. Jag brukar alltid le åt henne och säga att så där säger man på alla öar. När vi köpte ekologisk fava på Kreta i höstas sa damen som jobbade i butiken: den här favan är jättebra, men om du ska få tag i riktigt, riktig bra fava får du åka till Santorini. Så Julia kanske har rätt trots allt.:)


Ett tips på recept man blir sugen bara av att läsa.Mums! :p

Kalimera
2012-12-02, 10:53
http://www.kalimera.se/bilder/forum/gigantes_2.jpg

Nu har bönorna legat i vatten i snart 24 timmar. De är verkligen gigantiska. :)

Kalimera
2012-12-02, 15:04
http://www.kalimera.se/bilder/forum/gigantes_3.jpg

Nu ser det ut så här i grytan. Inga böner ännu.

Alala
2012-12-02, 15:46
Ser gott ut! :p Jag har faktiskt aldrig ätit gigantes (eller fava) så det har jag att se fram emot. :)

/ Anne

Kalimera
2012-12-02, 15:59
Ser gott ut!Det är otroligt gott - i Grekland. Hur detta smakar återstår att se.



http://www.kalimera.se/bilder/forum/gigantes_4.jpg

Just nu ser det ut så här. Det börjar arta sig, men ännu återstår en del.

Kalimera
2012-12-02, 18:02
Nu börjar den musta till sig ordentligt.


http://www.kalimera.se/bilder/forum/gigantes_5.jpg

Vi lyxar till det lite och har lagt till bogfläsk också. Det är ju trots allt första advent. :)

yeasou
2012-12-02, 18:46
Det där ser ju så jädrans gott ut att det vattnas i min mun..
Gigantes är otroligt gott.
Hur blev resultatet Janne?
Yeasou_B-anana

Kalimera
2012-12-02, 20:14
Hur blev resultatet Janne?Det blev utsökt! Faktiskt den godaste gigantes jag har ätit. Förlåt Maria på Taverna Omonia (Tilos) för att jag svär i kyrkan. :)

Det finns en sak vi ska göra annorlunda nästa gång, och det är att koka bönorna något längre. Men smaken var det som sagt inget fel på. :p


http://www.kalimera.se/bilder/forum/gigantes_6.jpg

Brödet är hembakat. Vi kallar brödet pasketter, det är hur gott som helst, och väldigt enkelt att göra. Om någon är intresserad lägger jag ut receptet.


http://www.kalimera.se/bilder/forum/gigantes_7.jpg

Svedala gigantes.

Sunny12
2012-12-02, 20:42
Ja, tack lägg gärna ut receptet på brödet!:)

Kalimera
2012-12-02, 20:57
Ja, tack lägg gärna ut receptet på brödet!:)Kommer här:

12-13 dl vetemjöl special (byt ev ut 1-2 dl till valfritt grovt mjöl)

5 dl ljummet vatten

8 min i assistent

50 gram jäst tillsättes

2 min i assistent.

2 tsk salt

2 min i assistent

Jäs 1 timme

Dela degen i 3 delar. Sno ihop till tre baguetter (bearbeta inte degen).

Degen är lite kladdig, den ska vara det.

Jäs 30 min

Grädda i 275° i 20 minuter med en vattenfylld långpanna under plåten.

(Man kan även ha i 25 gr jäst, men då ska degen jäsa i 5 timmar.)

Sunny12
2012-12-02, 21:12
Fint det receptet måste jag testa någongång, verkar ju inte alltför svårt!:)

nilam
2012-12-02, 22:31
Jag tar gärna receptet på gigantes också :)

// Malin

Kalimera
2012-12-03, 10:11
Jag tar gärna receptet på gigantes ocksåJag återkommer med receptet Malin. Vi använda olika recept, och hittade på lite eget också, så jag måste sammanställa hur vi egentligen gjorde. :)

Eva L
2012-12-03, 10:29
Gigantes är otroligt gott. Personligen föredrar jag den utan dill eller med mycket lite dill eftersom jag tycker att det tar död på de andra smakerna. Bogfläsk till passar säkert utmärkt.

Bönor till gigantes finns att köpa även i Sverige samt numera även de skalade ärtorna som man gör fava av. Baljväxter är billiga att framställa och ett mycket näringsrikt och miljövänligt matalternativ.

Eva

Kalimera
2012-12-03, 16:25
Jag tar gärna receptet på gigantes ocksåHär kommer receptet.

Gigantes med fläsk
(Alla mått är cirka-mått)

800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog, sidfläsk)
0,5-1 dl vitt vin
500 g gigantes
4 lagerblad
10 hela korn peppar
Vatten
1 röd lök
3 klyftor vitlök
2-3 morötter
5 stjälkar bladselleri (inkl. bladen)
1 burk hela tomater
1-2 dl olivolja inkl. till stekning
2 msk tomatpuré
Ev lite honung
Ev hackad dill
Salt, peppar

Bönorna:
• Blötlägg bönorna i 12-24 timmar.
• Häll av vattnet och skölj bönorna noga i kallt vatten.
• Koka bönorna i 10-15 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallt vatten. (Detta steg tar bort en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna.)
• Koka bönorna i nytt vatten med lagerblad och pepparkorn (inget salt, då blir skalet på bönorna hårt) i 45-60 minuter. Bönorna ska var mjuka men fortfarande ha motstånd.
• Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan.

Tomatsås:
• Hacka lök och vitlök; skär morötter och bladselleri i bitar.
• Fräs grönsakerna i olivolja.
• Tillsätt tomaterna och finfördela/mosa dem lätt.
• Tillsätt tomatpurén, salt och peppar och 2-3 dl vatten.
• Puttra i 20 minuter och smaka sedan av om det behövs tillsättas lite honung.
• Tillsätt ca 1 dl olivolja (detta är troligen i underkant, är lite försiktigare med olivoljan än vad man är i Grekland).

Fläsk:
• Bryn grytbitarna i olivolja, salta och peppra.
• Häll över vinet och låt det koka in i köttet.

Gigantes:
• Fördela grytbitarna i en ugnsfast form.
• Blanda bönor och tomatsås och häll dem över köttet.
• Koka ur stekpannan för att ta tillvara på skyn från köttet och häll det över bönorna.
• Tillsätt eventuellt vatten.
• Ugnskoka i 200 grader i 45-60 minuter tills bönorna är mosiga i konsistensen.
• Rör då och då. Eventuellt kan man behöva spä med vatten (går att byta mot buljong) så rätten inte blir torr.
• Mot slutet, tillsätt dillen så den behåller sin fina färg.

Smaklig måltid!

nilam
2012-12-03, 21:36
Tack! Detta recept ska testas :) Låter gudomligt gott! Grekiska långkok slår det mesta ;)

Här fick vi en underbar linsgryta till middag för en dryg vecka sedan när vi hade Kikh och Kostas på besök från Kreta...som tur var gjorde han en enorm gryta så vi har en hel del kvar i frysen ;)

// Malin

Kalimera
2012-12-03, 21:46
Tack! Detta recept ska testasGör så. Det smakade enastående. :p

som tur var gjorde han en enorm gryta så vi har en hel del kvar i frysenÄnnu en sak som är bra med grekisk långkoksmat. :)

AnitaC
2012-12-07, 15:13
Hei hei.

Idag er det min tur til å prøve å lage giganten:-). Er litt skeptisk til skallet på bønnene, tar dere det av? Har nå kokt bønnene i 1 time og sausen er klar. Tror jeg lar skallet sitte i dag, så får vi se. Det lukter himmelsk:-)).

Hilsen AnitaC

Kalimera
2012-12-07, 15:40
Er litt skeptisk til skallet på bønnene, tar dere det av? Det är inga skal egentligen. Hur som helst ska du inte ta av några skal om du hittar det. :)

Det lukter himmelsk:-)).Det förstår jag! Lycka till! klapp_klap

AnitaC
2012-12-07, 16:34
Takk for svaret:). Nå står de i ovnen på 180 grader, er det varmt nok tro. Tok em smak etter 40 min. Bønnene var litt harde, men VELDIG gode mmmm.


HilsenAnitaC

Kalimera
2012-12-07, 16:39
Takk for svaret:). Nå står de i ovnen på 180 grader, er det varmt nok tro. Tok em smak etter 40 min. Bønnene var litt harde, men VELDIG gode mmmm.Graderna är bra. Var inte rädd för att låta de stanna i ugnen länge, bönorna är som godast om de är lite "mosiga" (mjuka) i konsistensen. Om det behövs kan du ha i mer vatten eller buljong.

Kalimera
2012-12-08, 16:34
Hur gick det?

AnitaC
2012-12-09, 15:54
Det gikk kjempe bra. Jeg lagde bekri meze, Gemista, tzatziki, tiropitakia, gigantes, manitariopita og salat. Hadde indiske venner på besøk (en vegetarianer). Hadde noen få chilliflakes i gigantesen, det ble veldig godt. Lagde som vanlig veldig mye, så søndagsmiddagen er klar.

Tusen takk for oppskrift og hjelp.

Hilsen AnitaC

Kalimera
2012-12-09, 16:14
Det gikk kjempe bra. Jeg lagde bekri meze, Gemista, tzatziki, tiropitakia, gigantes, manitariopita og salat. Hadde indiske venner på besøk (en vegetarianer). Hadde noen få chilliflakes i gigantesen, det ble veldig godt.Men jisses så mycket mat du lagade! :eek:

Jag förstår att du fick över till söndagsmiddagen. :) Vi fick också över, fast vi bara lagade gigantes. Den smakade ännu godare några dagar senare. Lite chilli i ska vi prova nästa gång, det låter väldigt gott. Kul att du lagade grekisk mat till indier. :)