handdator

Visa fullständig version : Höstresan 2012. Dodekaneserna


Arne
2012-09-09, 17:47
Höstresan 2012. Till Fourni, Egeiska havets pärla.

Nu färdigplanerat inför höstens resa till Arkipelagen. Hustru Birgitta allt piggare, och detta bådar gott. Lägg därtill att vi nu kompletterat reseskyddet i villahemförsäkringen med Folksams Resklar. Kostnad för resklar 28 Sek/mån. En i vårt tycke mycket förnämlig kompletterande reseförsäkring. Försäkringen lär ska täcka det mesta.

Nu har vi resan till Dodekaneserna söndag den 9 t.o.m 28 Sept. Utresa med Norwegian från Umeå till Arlanda söndag förmiddag. På eftermiddagen vid pass 16.35 Norwegians flygstolar till Athen.

Väntetiden tillbringar vi i SAS Lounge på Arlanda via våra frikort. Natten mellan 9-10 Sept har vi bokat Peris Hotel nästgårds Athen Airport. Peris hämtar vid Airport.

Den 10 Sept vid tretiden på eftermiddagen far vi så med Aegean Airlines vidare till Samos. Vi kontaktade Eva på Sunshine i Pythagorion, men hon hade fullt. Vi hittade då via Booking.com ett Hotel just invid strandpromenaden. Hotellet heter Polyxeni. Galant läge och pris. 280 Sek natten inkl frukost.

Vid lunchtid nästa dag tar vi sedan lokalbussen till Vathy (Samos Town) för att dels inhandla Vodafoneabonnemang till Laptopen, dels invänta färjeavgången med FB Ierapetra till Fourni, Vi anländer Fourni framåt kvällskvisten.

Toula Rooms har reserverat studio nr 1 för vår räkning. Vi ska stanna där i en dryg vecka, kanske mer. Studio nr 1 och 2 har god havsutsikt enär någon elak turist (Arne?) vid tidigare besök kapat de två träden just nedanför…

Så skola vi efter en vecka eller två återvända till Samos för att trassla oss vidare till lilla Agathonissi. Hustru Birgitta har länge vurmat för att besöka denna Gudsförgätna pyttelilla ö. Det lär ska finnas trenne härbärgen för övernattning samt lika många tavernor. Till detta ska läggas en minimarket i form av en kiosk vid hamnen samt en minimarket i Microchora. Cirka 100 invånare finns på ön.

Efter detta besök är det så dags för oss att återvända till Samos för att finna färjeförbindelse till Kos enär vi ska återvända till Athen med inrikesflyg därifrån den 27 September. Samma eftermiddag embarkerar vi ånyo Norwegian i och för hemfärden till Arlanda samt vidare till Umeå morgonen därpå. Rest and Fly bokat för natten mellan den 27 och 28 September. Den 28 Sept far vi så åter hem till Umeå under förmiddagen.

Vi räknar med att återkomma med dagliga snabbdagboksrapporter var dag under vår treveckors vistelse i Dodekaneserna.

Norwegian wireless på 36.000 fots höjd just på väg att passera luftrummet mellan Polen och Tjeckien.

Arne och Birgitta

Lissi
2012-09-09, 18:21
Härligt härligt!! Hoppas att löper enligt planerna!

Lissi

Masse
2012-09-09, 18:29
Höstresan 2012. Hustru Birgitta allt piggare, och detta bådar gott. Lägg därtill att vi nu kompletterat reseskyddet i villahemförsäkringen med Folksams Resklar. Kostnad för resklar 28 Sek/mån. En i vårt tycke mycket förnämlig kompletterande reseförsäkring. Försäkringen lär ska täcka det mesta.



Härligt att Birgitta är på G igen! Mycket klok åtgärd med köp av Resklar. Den var guld värd för oss när jag blev liggande 4 dagar på sjukhus i Turkiet, dvs total kostnad täckt för ersättningsresa för både mig och hustru Birgit.

Verkar vara en intressant resa ni har knåpat ihop i Dodekaneserna. Vi är i samma ögrupp en vecka under den perioden, dock på Tilos så våra vägar lär inte korsas. Ser fram emot att ta del av era rapporter längs vägen.

Ha en go tur!
:) Masse

zakka
2012-09-09, 18:33
Åh... Så härligt att ni är på G igen! Kommer att sitta "klistrad" vid datorn för att följa era dagliga rapporter! Det är så fantastiskt att kunna "smygresa" tillsammans med er! ;) Önskar er många kylda krus med vitt!!!

MVH zakka

Lamaya
2012-09-09, 18:51
Hej Arne och Birgitta!
Jag ser verkligen fram emot att få "följa med" på Er resa.
Jag är nyfiken på denna del av Greklands övärld och troligen styr vi kosan åt det hållet, nästa sommar.

Ha en riktigt skön resa!

//Lena

Alala
2012-09-09, 19:08
Önskar er en riktigt trevlig resa. Njut nu riktigt ordentligt!

/ Anne bye_bye

Maria/Micke
2012-09-09, 19:42
klapp_klapSom vi har väntat på detta. Kommer att läsa varje dag. Önskar en en härlig resabye_bye

Monica P
2012-09-09, 19:47
Om ni åker med Nisos Kalymnos från Samos kommer ni ju till Kalymnos ! Kanske tid för en träff? Nisse är tillbaka på Kalymnos 22.05 eller 22.30 beroende på dag. Så sent går ingen båt till Kos. Kanske en övernattning blir aktuell?

Delfinen från Samos till Kos stannar för kl 11 på Kalymnos. Vet inte om den fortfarande går sent i september. Berätta om ni kommer med den så kan jag vara nere i hamnen för en kort träff!

RAN
2012-09-09, 19:52
Och här är en till som kommer att läsa er snabbdagbok var dag. :)
Trevlig resa

RAN bye_bye

pollebosse
2012-09-09, 20:46
Ha en underbar resa och härliga veckor!

Paul

Netwolf
2012-09-09, 21:37
Va roligt att höra att ni ska till Agathonissi. Bor ni hos Yannis hälsa från mig. Kanske den trevligaste personen jag träffat i Grekland. Låt honom betämma menyn för lunch o middag. Ni lär inte bli besvikna. :)

/Netwolf

ariadne
2012-09-09, 22:12
Kos dere på øyhopping i Dodekaneserne - vi andre får følge med på Kalimera.

KR
2012-09-09, 23:05
Ni har verkligen underbara dagar framför er.
Hoppas det finns rum på Agathonissi nu, det fanns det inte för oss så vi får spara det till en annan gång.
Vi ser däremot fram att få träffa er imorgon.
//
KR

Birgitta63
2012-09-10, 05:41
Ni kommer till Samos , de va roligt att läsa . Vi som planerar för sommar 2013 . Blir trevligt få följa med er på resan .
Önskar er en fin resa .:)
Birgitta

Arne
2012-09-10, 12:24
Samos Måndag 10 September 13.30

Gårdagskvällen fungerade precis perfekt enligt planen. Vi hade medvind hela vägen ner till Athen så det gick så det visslade om ekipaget. Vi landade i Athen några minuter efter nio på kvällen, lokal tid. Bagaget kom med föredömlig snabbhet. Utetemperaturen 25 grader på kvällskvisten och vindstilla.

I ankomsthallen väntade killen från Peris Hotel. Redan en kvart i tio var vi installerade på Peris. Vi fick ett fint rum med balkong in mot trädgården. Peris har sedan ett par år tillbaka såväl wifi som kabelanslutning i alla rum. Snabb Internetaccess.

Frukost ingår i priset, liksom transfer till och från flygplatsen mellan 07.00 och 23.00. I år kostade rummet inklusive frukost 80 €. I vårt tycke prisvärt. Enär vi båda äro förtjusta i tidigare frukosttid, talade vi varmt med receptionen och fick vår frukostbricka redan en kvart i sju i morse.

Så transferskytteln till Airport vid tiotiden i förmiddags. Vi checkade genast in bagaget på Olympic och sutto oss därefter ned vid den lilla uteserveringen just utanför. Som vanligt mycket folk. Lottförsäljarna slog sina lovar liksom flygplatspolisen som likt hökar vakade över eventuellt felparkerade bilar. Rapportblocket alltid i högsta hugg.

Vi har ryktesvis hört att en bilbot på detta ställe renderar 150 € i böter, och detta utan pardon.

11.30 startade Samosplanet, prick på tidtabell. Vi reste med ett mindre tvåmotorigt propellerplan med plats för 80 passagerare. Färden blev en smula skakig enär det blåste elaka sidvindar av god styrka.
Den normala serveringen av den goda kakan och juice skrinlades enär planet vaggade likt en skadeskjuten kråka i luften. Flygvärdinnorna hann i alla fall förse de som så önskade med en mugg källvatten.

Landningen på Samos Airport blev av naturliga skäl än mer spektakulär än den brukar vara, men ner kom vi.

Taxi direkt in till vårt hotell, Polyxeni vid strandpromenaden. Vi sitta på uteserveringen i väntan på att vårt rum strax ska vara färdigstädat.

Arne och Birgitta.

ingegerd46
2012-09-10, 13:55
Låter härligt! Ser fram emot tre veckors rolig läsning!

Arne
2012-09-11, 13:01
Tisdag 11 September. Vathy Samos.

Gårdagens afton tillbringade vi i gemytligt sällskap med tvenne Kalimeravänner. (KR) Katarina och Bosse. Vi hade stämt träff vid pass 18.30 på Elias förnämliga taverna här i Pythagorion.

Det är alltid lika inspirerande och skojigt att få träffa personer Live, och ej endast via konversation på forumet. Vi utbytte erfarenheter och tips rörande besök på nya öar, boende etc. KR skulle fara hem nu idag tisdag efter trenne veckors öluffande.

Nu lite om vårt Hotel här. Pyloxenia i Pythagorion. Bra pris, 280 sek natten inklusive utmärkt frukostbuffé. Heltvisst har hotellet ett antal år på nacken. Typiskt 1960-talsstuk på anrättningen. Lite murrigt, men välstädat och prydligt. Läget är oslagbart just intill hamnpromenaden.

Vårt rum var beläget på baksidan, mot trädgården, men de har också ett antal rum med havsutsikt. I vårt rum fungerade ej wlan, men enligt uppgift lär Internetaccessen fungera i rummen med havsutsikt. Nu kan man ju ändå stega ner i caféet och där erhålla acess, ehuru en smula svag sådan. Stegar man däremot femtio meter till vänster och går in på Gregorys bar, då finns det full och snabb Internetuppkoppling

Hotellet är dock mer än lyhört! Nattetid kan stundtals tro att någon elak person bytt ut rumsdörren mot ett draperi. Allt som sig föredrager i korridoren hörs.

.

I går afton inhandlade vi färjebiljetter till Fourni med FB Ierapetra, bilfärjan som ska ta oss till Fourni i afton. Avresa från Vathy klockan 18.00. Pris 16 € för två enkel resa.

Resan till Vathy företager vi i taxi. Enligt säker källa, taxiförare, ska resan betinga ett pris på 17-20 € nånstans. Vi ids ej släpa upp vår packning till bussterminalen här i P. Taxistationen är ju belägen endast 25 meter från Gregorys.

Under väntetiden i Vathy ska Arne in i Vodafonebutiken därstädes för att inhandla trådlöst Internet via dongel. Det lär ska finnas kontantkort så man kan fylla på vid varje resa till öarna. Toula Rooms på Fourni har ju inget fungerande bredband, och vi vill ej ännu en gång göda ”Snikne Villes” Internetcafé…

Vi tog en taxi vid lunchtid. Pris Pythagorian – Vathy landade på 18 € inklusive påslagen taxameter och kvitto. Det tar sig i Grekland.

Arne genast att parkera Birgitta med ett krus vitt på gubbfiket just nedanför Vodafonebutiken i väntan på inköp och installation av Vodafone Mobile Broadband på laptopen. Det gick snabbt, 30 minuter inklusive registrering. Priset på paketet Arne valde stannade på 43 €.

Då ingick cashcard för en månads surf samt modem (Dongel). Vi har nu testat det hela här på gubbfiket och systemet fungerar rent förträffligt. Vid framtida resor har vi ju dongeln kvar och behöver bara inhandla cash-card för våra behov. Men så bra. Nu kunna vi sitta på Toula Rooms och lyssna på lokalradion från hemlänet samt skicka snabbdagboken utan att behöva göda ”Snikne Ville” på Fourni.

Strax iväg att äta gyros pita. Färjan Irapetra ligger vid kaj på motsatta sidan av hamnen sedan hit vi kom. Får nog bli en taxi dit vid pass halv sex i tid innan färjan avgår 18.00.

Vädret alltfort mer än utmärkt med sådär 25 grader och icke ett moln att skåda. Vinden behaglig.

Arne och Birgitta

henile
2012-09-11, 13:02
Ja landning på Samos är speciell redan i ett vanligt plan! Ser fram mot att få höra om Agathonissi, passerade där för ett par veckor sedan. Det blev ett sug i magen som nog antydde att jag skulle hoppat av..
Njut av värmen.

henile
2012-09-11, 13:04
Förresten, missa inte att äta på Iridions när ni kommer åter till Pythagorian. En av de bästa restauranger vi besökt i Grekland.

Kalimera
2012-09-11, 14:52
Vi tog en taxi vid lunchtid. Pris Pythagorian – Vathy landade på 18 € inklusive påslagen taxameter och kvitto.För en timme sedan passerade vi Samos stad med bil. Hade faktiskt ingen aning om att ni skulle till Samos! Har ni skrivit det någonstans? Vi bor i Pythagorion dessutom! Vi åt i Chora i går kväll, annars hade vi definitivt setts. Sicken överraskning det hade blivit! Ha en trevlig resa till Fourni!

Vi har haft problem med nätverkskortet och har inte kunnat läsa, eller skriva, på forumet. Hoppas att det ska gå bättre nu.

KR
2012-09-11, 20:03
Tusen tack för senast!
Det var en mysig stund vi fick tillsammans med god mat därtill.
Vi önskar er en fortsatt underbar resa.
//
KR

kirtor
2012-09-12, 14:40
Agathonissi kan dere glede dere til!! Der har vi vært maaaange ganger og opptil 2 uker av gangen. Fantastisk sted for kropp og sjel. Glaros har maten ja. Ellers har vi bodd hos Maria. Et hyggelig pensjonat og en fantastisk hage man kan sitte og klyva ett krus hvitt. Kos dere veldig!

Arne
2012-09-12, 14:45
Onsdag 12 September. Fourni.

Vid femtiden i går afton ryckte vi en taxi för färden över bukten i Vathy och ut till Anek Lines gamla färja FB Irapetra som låg och väntade vid kajen. Taxiföraren äskade fyra € för färden. Han fick fem. Väl ombord noterade vi att den gamla färjan renoverats till nyskick sedan senast vi reste. En rulltrappa tog oss upp till receptionsdäck och sedan gick vi en trappa upp till den nu fina salongen.

Färjan avgick på tidtabell klockan 18,00 och tog oss till Fourni via Karlovassi på 2 tim 30 minuter. Lula från Toula rooms väntade vid kajen. Vi välkomnades samt erhöllo studio nr åtta, 2 trappor upp. Galant havsutsikt.
En liten kattvalp krafsade genast på dörren att få komma in. En mycket vacker gultigrerad katt. Arne serverade genast god korv.

Vi tog så en promenad ner till ”Manne på hörnet” att intaga en kvällskopp grekkaffe innan det var nattardags. Temperaturen visade på 23 grader. Vi lyssnade på kvällsekot från SR P1 innan vi somnade. Vodafonedongeln fungerar perfekt här på Toula rooms.

Idag på morgonen krafsade kattvalpen ånyo på dörren och ville komma in att få sin morgonmat. Vi måste idag inhandla ett par burkar tonfisk därest vi ska få ha vårt förråd av rökta korvar ifred…

Den suspekta substitutsfärjan Panagia Theotokoupolos avgick vid sjutiden i morse på sin gungande färd mot Samos. Vi när en förhoppning att passagerarna icke har benägenhet för sjösjuka.

Vi ska under dagen stega in till ”Elaka tanten” på Travel agency att efterforska lämpligt flytetyg för resan till Agathonissi i nästa vecka. Mera troligt är att vi måste ta oss tillbaka till Samos för att nå Agathonissi. Mer om detta framöver.

Vid elvatiden promenerade vi ner till Nikos hamntaverna för att hälsa. Nikos genast ut att skämta och glamma. Vi bjöds på lite mezes med dryck å husets vägnar. Så promenaden upp längs Main Street till Square.

Allt är sig likt här i byn. Vid Square finns Cafenion, där finns också bageriet och grönsaksaffären. Så har vi ”Folkets Hus” och där invid den lilla blomsterbutiken. En mera i skymundan placerad Taverna, det är Nikodemus Taverna, just ovanför Square, mittemot kyrkan. God mat till facila priser.

Några bilder från Fourni lägges in i bildgalleriet under ”Fourni 12 September”.

Vädret oförändrat vackert dock med friska vindar och vågor. Termometern på vår balkong visade klockan tio på 22 grader.

Arne och Birgitta

Mette
2012-09-12, 15:22
Tak for tekst og billeder. Fourni er favorit :-) Glæder mig til fortsættelse.

kari
2012-09-12, 17:58
Trivelig å følge dere på Høstreisen :D - takk for fine bilder fra herlige lille Fourni bye_bye

Eva L
2012-09-13, 08:43
Fourni är favorit även hos mig. Undrar om den pyttelilla tavernan vid Kami stranden där jag åt zuccini och potatis i en perfekt kombination med citron samt killing finns kvar?

Eva

Arne
2012-09-13, 12:11
Torsdag 13 September. Fourni.

Morgonen varm och vacker. Vindarna och vågorna hava nu avtagit i intensitet. Det tackar vi för. Panagia T avgick vid sjutiden i morse medförande fyra turister och fem öbor.

I går afton vankade vi upp till Square att dela ett krus vitt innan vi skulle ner till Nikos att spisa middag. Tavernan just ovanför Square, Nikodemus, heter egentligen
I Kali Kardia. (Det goda hjärtat). Cafenion vid square hade siesta så det fick bli ett krus hos Nikodemus.

Så vid pass halv sju ner till Nikos att beskåda såväl grytinnehåll i tavernans köksavdelning, som Panagia T-s ankomst. Det var glest med passagerare. Sex turister vilka alla verkade ha förbokat boende, samt några soldater och en handfull öbor.

Vår måltid smakade bra, väldigt bra. Hustru Birgitta valde Cheece Pai, en jätteportion. Arne tog kyckling och fick en våldsamt stor portion. Detta till tavernakattornas stora förtjusning…

Snikne ville på hörnet sitter och ser dyster ut. Detta baserat på att flertalet turister numera skaffat mobilt bredband och icke längre behöver ta varsitt glas vitt för att koppla upp sig mot Internet.

Bilder från gårdagen återfinnes i bildgalleriet under ”Torsdag 13 September”

Som svar till Eva.L, jodå tavernan nere vid Kambistranden finns kvar. Madame där lagar storkok åt ett antal tavernor här i byn. Den färdiga maten forslas i hennes makes fiskebåt hit till byn varje eftermiddag. Vi ska se om taxi kan frakta oss till vändplanen ovanför Kambistranden en dag i helgen, så vi kan besöka sagda strand och tavernan därstädes.

Arne och Birgitta

Eva L
2012-09-13, 12:50
Ni får fota tavernan om ni tar er dit. Den jag menar är den pyttelilla tavernan med ett mycket enkelt kök och några stolar nere vid stranden. Tror det fanns en större taverna längre bort. Den här är som ett "litet hål i väggen ställe".
Hon lagade en eller två rätter per dag.

Eva

ciakoohler
2012-09-13, 13:27
Jag vet iaf vad du menar.Sist jag var där var juni 2003,så det säger ju inget om den är kvar än.

Arne
2012-09-14, 11:30
Fredag 14 September. Fourni.

Ånyo en väldigt vacker morgon här på Fourni. 24 grader nu klockan nio på förmiddagen. Samma temperatur i havet så här års. I morse prick klockan sju avseglade Panagia T mot Karlovassi på Samos. Inalles nio personer gick ombord. Sex turister och trenne öbor.

I går afton gick vi vid halvsextiden upp till Nikodemus Taverna ovanför Square att ta varsin isad Ouzo innan det var dags för middagen hos Nikos i hamnen. Vi erhöllo utan kostnad en tallrik Small Fishes. Firrarna förpassades snabbt till medhavd plastkasse att bringas hem till vår kattvalp.

Öns ”Feuerwehr” ,alltså brandförsvaret, hade parkerat den lilla brandjeepen just intill. Brandchefen vårdar ömt sitt fordon, en willysjeep med en vattentank på en kubikmeter, ett par slangvindor samt fem pulversläckare modell större. Brandbilen används även till att fara runt och vattna alla vackra blomster kommunen planterat i byn. Därtill fungerar motorsprutan som renhållningsfordon för att hålla vägarna i byn fria från grus och damm.

Byn har organiserat en borgarbrandstyrka omfattande tre gånger trettio man som med mycket kort varsel kan trummas ihop vid brandtillbud. Varje brand på en grekö måste snabbt bekämpas för att undvika katastrof.

Under aftonen anlände en vacker turkisk stålbåt fylld med turister. Något trassel var det emellertid eftersom stålbåten förvägrades hamntillstånd av Hellenic Coast Guard. Kantänka alla papper ej var i ordning. Stålbåten avseglade omsider mot okänd destination.

Efter en god middag på Nikos kunde vi konstatera att ett trettiotal turister skulle resa från ön med kvällsfärjan Irapetra med avgång runt niotiden.
Irapetra anlände och baxade sig in till inre kajen. Nio turister stego av och ett trettiotal gick ombord, detta till näringsidkarnas sorg och saknad.

Väl hemma vid studion väntade vår kattvalp troget utanför dörren. Katten trakterades med den påse ”Small Fishes” vi fick som tilltugg uppe vid Nikodemus taverna. Vi gillar alls ej dessa små friterade firrar, men det gör däremot alla kattorna. Katten drog i sig fisk efter fisk. Inga huvud eller ben ratades. Allt gick ner.

Kattvalpen insisterade därefter på att få övernatta i vår studio, vilket beviljades. Katten nattade sig så skönt i vår säng och drog igång en 20 kw elmotor av ljudet att döma. Var ska detta sluta?

Idag är det helt vindstilla och icke ett endaste moln att skåda. För oss två är detta det perfekta Grekvädret. Nu strax ner till Nikos att intaga varsin isad Ouzo samt mumsa mezestallriken som ingår i priset på 3,5 €.

Nere vid Nikos nu. Arne konstaterade skadeglatt att Snikne Villes wlan fungerade perfekt med förra årets lösenord. Ville har ju sitt fik nästgårds till Nikos. Ville skulle gråta om han visste att Arne tjyvsurfade på hans nät…

Strax upp till Nikodemus för en lättlunch samt att klyva ett krus vitt. På hemvägen ska bageriet brandskattas på ett färskt bröd med vallmofrön.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fredag 14 September”

Arne och Birgitta

Lissi
2012-09-14, 11:58
Arne konstaterade skadeglatt att Snikne Villes wlan fungerade perfekt med förra årets lösenord. Ville har ju sitt fik nästgårds till Nikos. Ville skulle gråta om han visste att Arne tjyvsurfade på hans nät…

Arne och Birgitta

Är denne snikne Ville så gräslig så ni inte kan sitta på hans ställe när ni utnyttjar hans wlan??? Eller har jag missat nåt från tidigare inlägg kanske?

Kul att läsa era rapporter i alla fall....Katten verkar mysig men som kattallergiker (alltså rent fysiskt, inte psykiskt, gillar katter som djur) så kände jag nästan hur ögonen blev röda när jag läste om sänggästen:D
Ha en fin dag!

Lissi

cyrene
2012-09-14, 14:07
Vilka stränder är bäst på Fourni?

Arne
2012-09-14, 15:50
Nja, de enda stränderna vi testat på ön, det är dels stranden just här nedanför Toula Rooms, dels Kambistranden. Stranden här nedanför är klart godkänd, ehuru lite stenig inledningsvis. Kambistranden är perfekt, men då har vi läget. Cirka 230 trappsteg ner från väderkvarnarna på höjden ovanför byn.

Vid Kambi finns ett par strandtavernor av klart godkänd klass.

Men, heltvisst finns det flera goda stränder på ön, men dessa tarva eget inhyrt fordon.

Arne och Birgitta

Fourni direkt

Lissi
2012-09-14, 15:56
Glömde ju skriva i tidigare inlägget att ni är ju bara så supermysiga med all omsorg om katterna....Ni som ju återvänder regelbundet till samma öar, märker ni om katterna känner igen er?? Det borde de ju göra:D

Lissi

Millie
2012-09-14, 16:22
Tack för att vi ännu en gång får följa med på er resa! Tur att katten har hittat er, hade det varit jag o make hade fiskarna med glädje åkt ner i våra magar! Små friterade fiskar är ju bara mmmmm! Kommer att följa er var dag som vanligt! Ha en fortsatt trevlig resa!

/Kerstin bye_bye

inkfish
2012-09-15, 08:24
Ni får fota tavernan om ni tar er dit. Den jag menar är den pyttelilla tavernan med ett mycket enkelt kök och några stolar nere vid stranden. Tror det fanns en större taverna längre bort. Den här är som ett "litet hål i väggen ställe".
Hon lagade en eller två rätter per dag.

Eva

Den fanns kvar i juni. Jag åt där en gång förra året, inte så lyckat men jag kan ha haft otur.

Min favorit har istället varit gamla tant Erasmia i den andra trappan på väg upp från Kambi. Dock hade hon inte öppnat i juni, det sas att hon hade fått hjärtproblem och att det var väldigt oklart om hon skulle kunna fortsätta.

Vilka stränder är bäst på Fourni?

Den jag gillar bäst är Vlychada längst ner i söder. Även Kassidi på samma udde är bra.

Även Elidaki som ligger närmare byn, första stranden efter Kambi, är mycket bra.

Och om man går ut norr om byn, förbi Psili Ammos, finns en vacker strand med ett litet kapell i nästa vik. Där har dock varit lite skräpigt när jag varit där. Jag har glömt namnet på kapellet nu men det är den strand som kallas Psili Ammos på kartan (fast det är fel:), Psili Ammos är den första stranden, den med några solstolar).

De flesta stränder på Fourni saknar tyvärr skugga. I viken Vitsilia finns dock ett par tamarisker. Stranden där är riktigt fin, men bottnen när man badar är lite trist med mycket sjögräs)

Arne: keep up the good work med kattvalpenklapp_klap. Men se upp med övernattningarna bara, den riskerar ju bli pinknödig och ni bor på andra våningen... Katter kissar där det går att krafsa så då kan både sängen som div väskor ligga risigt till.

Arne
2012-09-15, 14:49
Lördag 15 September. Fourni.

Underbar vindstilla och solig morgon. 25 grader allredan. Vi väcktes i morse strax före klockan sex av ett okristligt oväsen i hamnen. Det visade sig vara storfärjan Irapetra som anlänt till ön efter nattens resa från Pireus. Visselpipor blåstes samt kördes fordon ombord. Efter tio minuter lade färjan ut för fortsatt färd mot Vathy via Karlovassi.

Öfärjan, den lilla Panagia. T har vilodag idag.

Vid halvsextiden i går afton gick vi bort förbi Nikos till Danielssons Café för att intaga varsin skål pistageglass. Fiket har en suveränt bra wlan-uppkoppling. 2,5 € per skål kostade glasskalaset. Vi kunde se Panagia.T anlända till byn. Sex turister gick ombord och endast trenne turister anlände. Dystert för öns näringsidkare. Säsongen slut nalkas uppenbarligen.

Just vid sjutiden på aftonen gingo vi så över till Nikos Taverna att dinera. Nu är det glest med matgäster, men det lär nog fyllas på efterhand enär det ju är fredagskväll. Byborna börjar dyka upp för den sedvanliga promenaden längs hamngatan och så upp till Square. Alla uppklädda i bästa gåbortstassen.

Birgitta hittade en ny maträtt i Nikos kök, Calilogna, eller åt det hållet heter anrättningen. Kött och ostsås inrullade i lasagneplattor Väldigt god rätt enligt Hustru Birgitta. Arne valde en mustig köttgryta, god så icke av denna världen. Notan landade på 17 € inklusive ett krus vitt.

Så hemåt till vår balkong att beskåda öbornas vandringar. Husets kattvalp jamade sig in att smaska på de fyra kvarvarande ”Small Fishes”.

Nattning vid halv elva.

Nu sitta vi att lyssna på Ring så spelar vi via den streamade utsändningen på nätet. Vi har nu förbrukat 1,5 GB av de två tillgängliga på det första refillkortet. Vi fick ju med tvenne kort, så det ska nog klara sig fram till onsdag då vi far åter till Samos för att sedan ta oss vidare till lilla Agathonissi.

Nu lär det ska finnas en liten butik här i byn som säljer Vodafones refillkort för mobilt bredband. Arne ska undersöka detta under dagen.

Vi noterade till vår glädje att ”Damen i svart” den gamla kvinnan med halmhatt och svart klänning åter badar var förmiddag i full stass just här nedanför. Vi trodde hon hade gått i graven, men så icke.

Birgitta har nu plöjt igenom större delen av Theodor Kalifatides nya roman vid namn Vänner och Älskare. Boken anlände via Ad Libris i sista stund innan vi avreste från Umeå. Nu återstår i bokförrådet ”Brev till min dotter” av samme författare.

Lite bilder från gårdagen återfinnes i galleriet under ”Lördag 15 September”

Nu när detta skickas, vid pass klockan 16.00 lokal tid, noterar vi 27 grader ute och en tacknämlig svag havsbris.

Arne och Birgitta

lolis
2012-09-15, 15:18
Tack för underbar läsning klapp_klap.
Lolis

lenapg
2012-09-15, 17:04
Tack för underbar läsning klapp_klap.
Lolis
Instämmer!
Lena PG :)

Arne
2012-09-16, 14:37
Söndag 16 September. Fourni.

En mycket vacker morgon. Det ser ut att bliva varmt även denna dag. Vi hoppas att vinden friskar i för att oss svalka giva denna dag. Lokalfärjan Panagia.T avgick i morse vi sjutiden. Endast fyra passagerare från öbefolkningen samt en turist gick ombord.

I går kväll gick vi upp till Nikodemus för en pratstund innan middagen. Så vid halv sju till Nikos. Hustru Birgitta skulle denna afton äta grillad fisk ur Nikos rika sortiment. Hon valde en ”Fagri”, en fisk av första klass enligt Nikos, men den var dyr. Sjutton Euro…

Vår nota landade på dyraste scoring sedan hit till ön vi anlänt. 30 € för firren samt Arnes kyckling och ett krus vitt. Våra notor brukar annars landa runt 15 – 18 €. Birgitta fann dock firren mycket god och prisvärd. Det som blev över landade i en plastpåse för hemtagning till kattvalpen som lät sig väl smaka i kvällens sena timma.

Vi fick härförliden en fråga från Lissi om kattorna på öarna känner igen oss när vi återvänder. Heltvisst gör de det. Vi minns särskilt ett tillfälle på Naxos. Vi hade i flera år tagit oss boende på Hotel Prokopios invid stranden med samma namn. En luggsliten honkatt anlände alltid till vår studio i Maj. Oftast med ett koppel nya kattvalpar. Kattan förväntade sig goda burkar med tonfisk morgon och kväll.

När vi år 2005 kom åter till Hotellet gick Arne genast ut till minimarket just intill hatt handla förnödenheter. Därtill ett par burkar tonfisk. Halvvägs till market träffade Arne den luggslitna katthonan. Hon tvärvände genast och slog förje till market. Väntade prydligt utanför butiken samt följde därefter Arne hela vägen tillbaka till Hotellet.

Birgitta väntade på altanen utanför studion och när Arne så tog vägen in i valvet för att komma fram till studiodörren, då hoppade katten direkt upp till Birgitta på altanen. Visst minns kattorna turister som förplägar dem med god mat.

Byns befolkning var i går afton som vanligt ute att promenera i finkläder. Till synes utan mål. Vi hade förväntat oss att bilfärjan Irapetra skulle anlända till ön vid halvniotiden, men så icke.

Nu idag på morgonen gick den sista Mb på vårt vodafonekort ut och därav kunde vi ej avlyssna God morgon Världen hemma på studiobalkongen. Vi fick i stället trava ner till Nikos att tjyvsurfa på Villes wlan. Arne har hela morgonen försökt ladda upp det andra refillkortet som ingick i vodafonepaketet, men utan att lyckas. Alla instruktioner är på grekiska… Vi ska försöka finna någon vänlig själ som kan vara oss behjälplig med detta under dagen.

Vi hittade en kunnig kypare på Danielssons Café som hjälpte till att ladda in det andra vodafonekortet i vår laptop, så nu är vi på banan igen.Vi får förnya kortförrådet när vi kommer åter till Samos på onsdag.

Lite bilder från gårdagen lägges in i galleriet under ”Söndag 16 September”

Arne och Birgitta

Direkt från Danielssons Café

Kalimera
2012-09-16, 15:13
Glömde svara på sms igår. :)

En Kalimeramedlem är på väg till Fourni...

KR
2012-09-16, 15:38
Härliga rapporter från er.
Riktigt kul med alla foton också. Vi blir glada av allt vi känner igen. Inte minst den gamla badande damen i svart o halmhatt.
//
KR

Ruggero
2012-09-16, 17:31
Hej. Åker till Chania tisdag morgon. Jag vet att jag sparat busstidtabellen Flygplatsen-Chania och Chania-Paleochora som du var hygglig att lägga ut för någon månad sedan. Men i den allmänna röran i samband med packningen hittar jag den inte. Har du eller någon annan vänlig själ möjlighet att lägga ut den igen vore det bra. Annars får jag väl ta en taxi från flygplatsen. Vad ska jag då betala?

Tom
2012-09-16, 18:03
Här !
http://www.chania-airport.com/transportation.html
/ Tom

ciakoohler
2012-09-16, 18:04
http://bus-service-crete-ktel.com/timetabledet.php?line=3&lg=2

http://bus-service-crete-ktel.com/timetabledet.php?line=32&lg=2



Vi kanske ses om du är kvar.Vi kommer söndagkväll med bussen från Chania. Cia

Arne
2012-09-17, 15:10
Måndag 17 September. Fourni

Måndag morgon. Samma fina väder med 24 grader och strålande sol redan klockan åtta på morgonen. Öns städare, Städarlasse, han har fått förstärkning av tvenne tjejer som nu hela morgonen har fejat strand och hamngatan efter helgens begivenheter.

I går afton gick vi traditionsenligt upp till Nikodemus Taverna just ovanför Square att intaga varsin isad Ouzo. När vi sedan vid halvsjutiden anlände till Nikos i hamnen, då hade redan Panagia. T parkerat sig vid bortre piren. Nu väntade alla på att bilfärjan Irapetra skulle anlända vid halvniotiden.

Hela byn som vanligt nere vid hamnen. Bök och stök. Bilar lastar av koffertar och resenärer allt i strid ström. Så anlände färjan just runt kvart i nio. Ett tjugotal turister gick ombord och dessvärre bara sex klevo iland.
Vännen Nikos kunde dock glädja sig åt att besättningarna från de tre segelbåtarna valde att intaga fiskmiddag. Inalles tolv personer som beställde in dyra fiskrätter samt mezes och flaskvin. Det ger inkomster det.

Birgitta beställde in färsk friterad Kalamares medan Arne hittade en mycket god rätt med nötkött i ugnsbakad version. Väldigt gott. Notan stannade på 23 €. Bläckfisken lyfte upp priset till denna nivå. Just innan vi skulle gå hemåt dök It-killen från Danielssons Café upp att efterhöra om vår Vodafoneuppkoppling fungerade till belåtenhet. Visst gör den det blev svaret.

Vi gick hemåt vid halv tio och noterade att vår huskatt troget väntade utanför studiodörren. Katten trakterades med kvällsmat. Våra svenska studiogrannar avreste med Irapetra och hade vid vår dörr avlevererat en burk kattmat de fått över.

Det här med myggen nu. Arne har alltid svårt med myggen. De älskar att knapra på honom och han får elaka bölder efter sticken vanligtvis. Denna tur har vi tacksamt noterat att det är glest mellan myggen. Inalles ett stick har Arne drabbats av under den första veckan.
Det medbringade förrådet av myggmedel ligga ouppackat i ränseln.

Nu i morse vid sjutiden avgick Panagia. T till Karlovassi medförande en personbil samt sex turister och tvenne ortsbor.

Vid lunchtid gick vi i det vackra vädret upp till Square att njuta cafésittning. Fyra soldater samt en Löjtnant från öns garnison satt just invid bageriet. De hade uppenbarligen ”beredskap” och hade parkerat sina laddade automatkarbiner längs bageriväggen. Pittoreskt!
Uppenbarligen hade till ön anlänt ett antal nya turister. Det var välfyllda bord och stolar på Cafenion.

Efter siestavila i vår studio tog vi kontakt med Pensionatsägarna på Agathonissi för att efterhöra därest det fanns lediga rum. Vi avser anlända A från Samos/Pythagorion fredag 21 September och stanna tvenne nätter på A. Nix, de två ställen vi ringde till Marias samt Glaros hade fullt de aktuella dagarna. Nu ska vi kolla med det tredje stället i afton. Vi får se hur det blir. Gud vet vad detta pensionat heter...
Just när denna rapport skickats erhöllo vi kontakt med ett pensionat på Agathonissi, där de hade lediga rum. Theologis Pension. Vi bikade genast ett rum för två nätter.

Lite bilder från gårdagen och dagen ligga inne i galleriet under ”Måndag 17 September”

Arne och Birgitta

Netwolf
2012-09-17, 15:59
Just när denna rapport skickats erhöllo vi kontakt med ett pensionat på Agathonissi, där de hade lediga rum. Theologis Pension. Vi bikade genast ett rum för två nätter.

Vilken tur! För ett ögonblick trodde jag att ni skulle missa Agathonissi. Arkipelagens pärla!

/Netwolf

Lissi
2012-09-17, 16:32
Arne och Birgitta....Jag är så himla nyfiken på varför ni kallar en av tavernaägarna,(den ratade), för snikne Ville.....Är han så hemsk? Är han otrevlig mot sina gäster eller tar han för mycket betalt för mat och dryck?;);) Ni har ju ändå ett foto på honom där han ser rätt trevlig ut, menar jag. Jag måste absolut ha missat något från någon tidigare resa..:confused:

Stilla gärna min nyfikenhet:D

Lissi

Arne
2012-09-17, 17:17
Nja, vi har väl fått anledning att omvärdera Ville. Till att börja med har Ville ingen taverna, det är endast ett Café där dryck serveras. Ingen mat, ej ens lättare rätter. Vin, öl, läsk och kaffe är det hela.

Ville var lite elak för ett par år sedan enär han alltid krävde att gästerna skulle beställa varsitt dyrt glas vin för att erhålla koderna till hans wlan.Förut bvytte Ville koderna flera gånger per dag för att öka på försäljningen av drycker
Numera byter han aldrig koderna. Vi kunde i år surfa in på fjolårets kod.

Arne och Birgitta

I sommarvärmen. med 27 grader på Fourni. Icke en endaste turist anlände med Panagia. T när den nyss anlände till hamnen. Fyra rumsraggare fingo vända åter med oförrättat ärende.

Lissi
2012-09-17, 17:38
Ville var lite elak för ett par år sedan enär han alltid krävde att gästerna skulle beställa varsitt dyrt glas vin för att erhålla koderna till hans wlan.Förut bvytte Ville koderna flera gånger per dag för att öka på försäljningen av drycker
Numera byter han aldrig koderna. Vi kunde i år surfa in på fjolårets kod.

Arne och Birgitta



Tack för förklaringen och JA, det var ju sniket att byta kod flera ggr dagligen. Han har kanske upptäckt nu att sånt får man inga kunder på.;)

Lissi

ofelia
2012-09-18, 07:43
Hos Theologia kommer ni att få det bra. Jag tycker dock att det är skillnad lite på rummen. Det bästa vi bodde i låg på bottenvåningen och hade en egen veranda ut mot vattnet. Rummen har gemensamt kök.
Tack för underhållande rapporter.
/ Ofelia

Arne
2012-09-18, 14:49
Tisdag 18 September

Även denna morgon är väldigt vacker. Inga moln, milda vågor. Lite svalare med 22,7 grader runt halv åtta.

Aftonpromenaden i går gick som vanligt upp till Nikodemus Taverna att intaga den traditionsenliga Ouzon. Så ner till Nikos vid halv sju att dinera.
Panagia.T medförde inga nya turister till ön denna afton. Nu hade Nikos fixat den av oss efterfrågade ”Bifteki” Men så gott. Lite väl stora portioner visserligen, men det får man leva med här på Fourni.

Tavernakattorna värdesätta emellertid de rikliga portionerna enär matgästerna ofta matar djuren med överskottet från tallrikarna. Vår nota landade på 17 € inklusive ett krus vitt.
Fyra segelbåtar ligga i afton vid kaj. Alla tavernaägarna när alltid en förhoppning om att seglarfolket ska välja just deras servering. Nikos hade lyckan på sin sida och fick de flesta som gäster.

Oftast beställer seglarfolket dyra fiskar alternativt skaldjur. Pengar verkar ej fattas i denna gästkategori.

Hemåt vandrade vid niotiden. Huskatten väntade troget i trädgården och skuttade före oss upp till studiodörren att få sin goda kvällsmat.

Panagia. T ska idag tisdag ligga vid kaj hela tisdagen. Det är vilodag för besättningen. Vi ska strax stega ner till hamnfiket Kosta Reli att inhandla färjebiljetter med Panagia . T inför onsdagens färd till Karlovassi på Samos. Färjan ska avgå prick klockan sju i morgon bittida.

Så ska vi gå upp till Toulas Supermarket att betala studiokostnaden för våra åtta nätter på Toula Rooms. Priset ligga mera troligt runt 30 € natten.

I morse vid halvniotiden kom en kalimeramedlem vandrande just nedanför vår balkong. Det var Susie. Hon kände av någon anledning genast igen oss och stannade till som hastigast. Susie är danska och anlände med färjan i går afton. Vi ska förhoppningsvis kunna träffa henne under dagen idag.

Bilder från gårdagen och dagen lägger vi ut i galleriet under ”tisdag 18 September”

Arne och Birgitta

ciakoohler
2012-09-18, 15:15
Jjag har inte varit på Fourni sen 2003 och ändå känner jag igen nästan alla på bilderna.Underbart!!Har ni varit och hälsat på min hyresvärdinna Anna.Hon som har en liten diversehandel i gränden vid Nikos?

Alala
2012-09-18, 19:14
Tack för alla fina rapporter och god fortsättning på resan!

/ Anne bye_bye

Arne
2012-09-19, 14:55
Onsdag 19 September. Fourni/ Samos

Morgonen inleds med molnskyar av den snällare sorten. 24 grader klockan 06.00 när vi stego upp inför färden till Samos.

I går afton gick vi runt i byn att ta farväl av alla våra vänner. Vi betalade för vår studio på Toula Rooms. 25 € natten inklusive AC är enligt vårt förmenande ett mycket bra pris för den standarden. Åtta nätter kostade alltså 200 €.

Så iväg till Travel Agency att inhandla färjebiljetter. Elaka tanten (Numera snäll) på hamnfiket Kosta Reli får numera ej sälja biljetter till Panagia. T, det får bara den nya Travel Agency just ovanför Mannes Hörna göra. Biljetterna kostade 6€ per styck, enkel resa.

Avskedsmiddag blev det enligt god sed och vänja på Nikos. Mycket god mat även denna afton. Notan stannade på 19 € inklusive ett krus vitt.

Nu i morse vid halvsjutiden tog vi våra ränslar och gick ner till hamnfiket att oss varin kopp kaffe intaga. Prick sju avseglade så Panagia.T med oss två ombord. Därtill ytterligare en turist, cykelburen, samt ett tiotal öbor som hade förrättningar att göra på Ikaria. Resan till Karlovassi på Samos tog ganska så exakt fyra timmar, då med snabbstopp på två mindre öar samt ett tiominutersdito på Ag Kirikos/ Ikaria.

Havet nästintill spegelblankt och detta gjorde färden mycket angenäm. Vi landade i Karlovassi prick klockan elva, och bestämde oss genast för att taga oss en taxi direkt till Pythagorion. Alternativet hade varit att efter viss väntan ta en buss till Vathy för bussbyte till Pythagorion där.

Vi sporde en yngre taxikille om priset, och han lät förmäla att det är taxameter som gäller. Vi fick också frågan om vi ville åka kustvägen eller den slingriga vägen över bergen. Kustvägen skulle vara lite billigare enär färdvägen var kortare.
Vi valde genast vägen över de vackra bergen.

Väl framme i Pythagorion hade taxametern stannat på 44 €, vi gav 47.
Taxikillen var mycket vänlig och guidade oss om de byar vi passerade.

Så den korta promenaden till Pension Sunshine, Evas pensionat, och det väntande rummet mot innergården allt enligt våra önskemål. Här ska vi nu tillbringa tvenne nätter innan vi tager Nissos Kalymnos till Agathonissi på fredag eftermiddag.
Lite bilder från dagens seglats ligger inne i galleriet under ”Onsdag 19 September”

Nu vid lunchtid slog vädret om och alla molnen försvann. Solpressarna försvann från byns butiker och skyndade sig ned till stränder och pooler att intaga sina pressarpositioner
Termometern visar nu 28 grader.

Arne och Birgitta

lolis
2012-09-20, 09:54
Sitter och läser och funderar om man på något sätt kan få stopp på Arne och Birgittas rapporter. Ang_elx Kanske kan Janne hitta en lösning
Problemet är att längtan till Grekland blir allt för stor :D jag åker 15/11 det är ett bra tag kvar.
Funderar på om jag ska bara pysa iväg utan att säga till om ledighet för att sedan skylla på Arne och Birgitta. ;)
Lolis

ciakoohler
2012-09-20, 09:57
klapp_klapklapp_klap Gör det !!!!

Arne
2012-09-20, 10:20
Torsdag 20 September. Pythagorian Samos.

Oj, det blir varmt idag också. Redan vid åttatiden på morgonen visade termometern på 25 grader. Inga moln i sikte och nästan vindstilla. När Arne i morse var ute på byn att handla bröd och Yoghurt kunde han konstatera att turisterna från de nordiska länderna mestadels rest hem.
Vi märkte samma sak när vi i går afton var ute att flanera samt äta middag. Tyskar och holländare samt britter är det däremot gott om här i byn.

Till Birgittas stora glädje hittade Arne ett nytt fint sudokuhäfte. Det från hemlandet medförda var redan på Fourni såväl sönderlöst som dito suddat.

Ett nytt refillkort till Vodafones mobila bredband inhandlades också. Det refillkort vi köpte på Fourni med valör tio €, det visade sig vara avsett för mobiltelefon. Vi ska byta ut det mot bredbandskor ii närmaste Vodafonebutik. Det blir på Athen Airport.

Vi letade upp Taverna Symposium i gränden innqnför huvudgatan. Vi kände genast igen oss. Denna taverna har vi besökt tidigare och då kallat den ”Norsktavernan” eftersom det då fanns en norsk kvinna som tillsammans med sin grekiske make drev stället. Det var där den vresiga taxen ”Bergens Hero” huserade.

Maten var mycket god och prisvärd. Dock stannade priset åtta € över det vi brukar betala. Smakar det så kostar det…

Lite bilder från gårdagen lägger vi in i galleriet under Torsdag 20 September.

Arne och Birgitta

Arne
2012-09-20, 13:03
"Funderar på om jag ska bara pysa iväg utan att säga till om ledighet för att sedan skylla på Arne och Birgitta. http://1.1.1.1/bmi/www.kalimera.nu/forums/images/smilies/wink.gif
Lolis"

Vår Gud, Vår Gud, har vi ställt till med allt detta....

Arne och Birgitta

Pnyx
2012-09-20, 13:24
"Funderar på om jag ska bara pysa iväg utan att säga till om ledighet för att sedan skylla på Arne och Birgitta. http://1.1.1.1/bmi/www.kalimera.nu/forums/images/smilies/wink.gif
Lolis"

Vår Gud, Vår Gud, har vi ställt till med allt detta....

Arne och Birgitta

Det kan bli ännu värre: lolis pyser iväg, skriver trevliga resebrev med fina bilder, inspirerar Pnyx att också smita från jobbet, skriver trevliga resebrev med fina bilder, som inspirerar...... att också smita från jobbet osv. Ja, ni fattar ju, det kan bli rena kedjereaktionen.... Sverige töms, och allt är Arne och Birgittas fel :-)

lolis
2012-09-20, 14:08
Förlåt Arne och Birgitta :o det är inte lätt när längtan till Grekland är stor och hjärnan slutar att fungera som den ska eller får den rätt signaler :).
Pnyx dina tankar låter underbara ;).
Lolis

KR
2012-09-20, 22:51
Det är så härligt att få vara med på er resa så jag gör nog som de andra. Siter iväg o skyller på er, det måste ju funka.
//
KR

Arne
2012-09-21, 09:32
Fredag 21 September. Samos

Samma vackra väder denna morgon. Några tröjor behövs ej kvällstid. Det var 25 grader när vi kommo åter till rummet klocka 21 i går kväll.
Vi dinerade på Elia även i går kväll. Vi hittade ej till Taverna Esperida trots god vägbeskrivning av Janne/Kalimera. Allt färre turister på byn för var dag som går.

Enligt vår bedömning har matstandarden på Elia backat en smula gentemot tidigare år. Men, kanske hade kocken en mindre lyckad dag. Det ankommer emellertid icke på oss att döma enkom efter tvenne middagar på tavernan.

Idag på morgonen medverkade Arne i en kort telefonintervju i P4 Västerbotten. Vi brukar under våra resor i övärlden skicka ett och annat mail till redaktionen för att låta meddela att vi alltid lyssnar på lokalradion hemmavid vid våra resor i arkipelagen. Redaktionen hörde av sig via mail under torsdagen och undrade om vi ville ställa upp och svara på några frågor. Intervjun blev kortare än planerat pg av strul med uppkopplingen.

Nu ska vi strax packa ner lite prylar vi ska ta med oss till Agathonissi. Vi far med Nisos Kalymnos vid tretiden i eftermiddag. Restid dryga timmen.
Resterande packning får vi härbärgera här hos Eva på Sunshine. Vi blir ju bara borta tvenne dygn och ska sedan åter taga boende hos Eva.

Nu får vi kantänka ändra resplanen en smula enär vi på forumet erfarit att det ska bli en större strejk i övärlden den 26 September, den dag vi skulle tagit vesslan till Kos. Vi far för säkerhets skull till Kos redan den 25 September.

Boendet på Kos har vi bokat via Booking.com på Koala Hotel där vi brukar bo när vi bevistar ön. Priset blev 20 € per natt exkl frukost men inklusive AC. Vrakpris för detta fina boende. Pool finnes också liksom trevlig ägarfamilj med personal.

Låt oss avslutningsvis sammanfatta vår vistelse på Fourni. Boendet på Toula Rooms kostade inalles 200 € för åtta nätter inkl AC. Ett mycket bra boendealternativ för den som vill ha en studio centralt belägen just invid hamnen och med en liten badstrand 20 meter nedanför. För den som vill ha havsutsikt rekommenderas bokning av rummen 1, 2 och 8-12. Då skymmes ej utsikten av de elaka träden vid strandpromenaden.

Vi åt alla middagarna på Nikos Taverna. De har ett rikt varierat utbud och humana priser. Lägg därtill den fina och snabba servicen och trevligt ägarpar. Nu finnes förvisso flera alternativa tavernor. Låt oss slå ett slag för tavernan uppe just ovanför Square, mittemot kyrkan.

Fourniborna är överlag väldigt vänliga och tillmötesgående. De har lärt känna oss och hälsar välkommen varje gång vi till ön anländer.
Den lilla färjan Panagia .T
som ersätter Samos Spirit den är klart godkänd i bra väder, men i vind och vågor är den väl ej det bästa flytetyget. Färden till Karlovassi på Samos tager strax under fyra timmar och kostar sex € pp enkel resa. Bilfärjan Irapetra tar 2 tin 30 minuter och är betydligt bekvämare. Irapetra utgår från Vathy. 7 € pp. På vår fråga om vad som händer med Samos Spirit svarade Borgmästaren att "Det vet Gud allena"

Vi lämnade Fourni, icke i sorg och saknad, men med ett visst vemod om vi ska sammanfatta vår vistelse på den trivsamma ön.

När vi igår förmiddag kom till Karlovassi valde vi taxi i stället för bussen som går till Vathy för byte till Pythagorian. 43 € kostade taxiresan. Bekvämt och bra. Bussen hade kanske kostat 8 e pp samma sträcka.


Arne och Birgitta

Netwolf
2012-09-21, 10:58
Idag på morgonen medverkade Arne i en kort telefonintervju i P4 Västerbotten.
Kanske det finns på nätet, månne?

För den som vill ha havsutsikt rekommenderas bokning av rummen 1, 2 och 8-12. Då skymmes ej utsikten av de elaka träden vid strandpromenaden.
Det är noterat. Tackar för det!

/Netwolf

Tom
2012-09-21, 11:30
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4158307&t=1242

Här finns det !

/ Tom

Arne
2012-09-21, 16:56
Fredag afton. Agathonissi

Ja, så lämnade vi Pension Eva på Pythagorion vid lunchtid. Vi lämnade våra tvenne ränslar i Evas vård tills vi återvänder nu på Söndag.
Vi gick ner till Gregorys att varsin Ouzo intaga samt gick Arne upp till Travel Agency att inhandla tvenne biljetter tur och retur Agathonissi. Priset för resan stannade på 30 € för oss två. Avresa med Nisos Kalymnos från Pythagorion klockan 15. Återresa söndag 13.10.

Vi vandrade vid ettiden upp längs huvudgatan att kolla in var vår missade taverna var belägen. Esperides. Nu hittade vi den minsann.
Esperides hade stängt för siesta, men vi vandrade vidare längs samma sidogata och fann oss en oas i form av Taverna Maritsa. Det fick bli ett krus vitt a 4 € att svalka oss med i väntan på Nisses avgång.

Nisse avgick på tidtabell. Icke var det många passagerare. Vi två var de enda turisterna som klevo av på Agathonissi förutom trenne greker och fyra soldater. Vi möttes i hamnen av en kvinna som lät förmäla att vår förhandsbokade studio tyvärr var dubbelbokad, men att man hade fixat en fin studio på Neros Pension istället till samma pris.

Det visade sig vara ett förnämligt uppbyte. Galant havsutsikt över hamninloppet och i mitten av byn. Studion försedd med trenne bäddar och mycket rymlig. Lägg därtill AC.

Arnes farhågor om knackig Internetanslutning kom genast på skam. Vodafonedongeln indikerade mycket stark mottagning med trenne staplar! Därtill hittade Laptopen tre stycken skyddade wlan samt ett oskyddat.

Nu ska vi strax ut att spisa middag på byn. Vi avser att i afton testa Taverna Glaros som kalimeravännerna så varmt rekommenderat.

Lite bilder från idag ligga inne i galleriet under ”Fredag 21 September”

Vi har idag också bokat in oss på Koala Hotel på Kos natten mellan den 25 och 26 September. Vi taga hotet om färjestrejk den 26 Sept på fullaste allvar. Det blir alltså tvenne nätter på Kos innan hemfärden från ön via Athen och hem till Stockholm.

Arne och Birgitta

inkfish
2012-09-21, 18:06
Vilken tur med dubbelbokningen! Det ska vara ni till detflabb_flab

Arne
2012-09-21, 18:36
Ja, det var en lyckträff. Uppenbarligen hade madamen jag talade med via mobilen för ett par dagar sedan missat att rummet som fanns ledigt för oss redan var bokat av stamgäster.

Nu slumpade det sig emellertid sålunda att grannpensionatet fått en sen avbokning och därav ordnade det sig. Vi bytte verklligen upp oss.

Hustrun befarade att vi för första gången skulle få natta oss nere på sandstranden. Men så icke.

Nu kom just maten. Den ser mer än delikat ut. Bilder kommer under morgondagen.

Arne och Hustru Birgitta

inkfish
2012-09-21, 18:44
Utsikten är ju perfekt, att döma av bilden i albumetklapp_klap

Kali orexi:)

ingegerd46
2012-09-21, 19:35
Så bra allt ordnar sig för er! Bon apetit och tack för alla era trevliga resebrev!

Arne
2012-09-22, 10:28
Lördag 22 September. Agathonissi

Gårdagskvällens middag på Glaros blev en fullträff. Mat och service var i en klass för sig. Lägg därtill att notan inklusive ett krus vitt landade på 18 €. Vad mera kunna man begära? Möjligen havsutsikt, och den fanns det gott av här på Glaros.

Besättningarna på de fem segelbåtarna på redden anlände vid åttatiden att beställa in mat och dryck i ansenliga mängder.

I morse stegade vi ut på vår fina balkong att beskåda soluppgången samt intaga frukost. Vid åttatiden vandrade en sorgelig skara yngre män ut till hamnpiren. Det var flyktingar från Syrien som via Turkiet tagit sig hit till Agathonissi. Nu skulle de under bevakning av Hellenic Coast Guards uniformerade tjänstemän transporteras vidare till något fjärran uppsamlingsläger. Nu vid kvart över elva sitta de femtio flyktingarna fortfarande kvar på hamnpiren i väntan på transportfartyg. Sorglig syn i sanning…

Lite bilder från denna vackra morgon på Agathonissi ligger inne i galleriet under ”Lördag 22 September.

Vädret alltfort mycket vackert. Temperaturen kunna vi ej angiva enär termometern är kvar i våra ränslar hos Eva på Samos, men nog var det dryga 20 grader i morse och 24-25 nu vid halv tolv på dagen.

AC-n på vår studio var ur funktion i natt, men detta generade oss icke enär korsdrag från toalettfönstret och den öppna balkondörren gav oss god svalka.Dock kostade det några myggbett, men det får man ta.

Sängarna i studion visade sig vara mycket bekväma och sköna att sova i.

Arne och Birgitta

Netwolf
2012-09-22, 10:57
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4158307&t=1242

Här finns det !

/ Tom

Haha, vad kul det var att höra! :)

/Netwolf

Arne
2012-09-22, 12:23
Agathonissi lördag vid lunchtid

Nu sitta vi Georges Taverna just invid hamnplanen att spisa lunch. Arne nyss ut med kameran för att ta ett foto på de cirka femtio flyktingarna från Syrien som sedan klockan åtta i morse väntar på en transport till ett flyktingläger på annan ö.

Elak militär från Coast Guard lade sin tunga hand på Arnes axel och meddelade att det var förbjudet att fotografera flyktingarna. Skulle foton ändock tagas, då skulle kamerans minneskort beslagtagas samt att Arne ävenså skulle tagas i förvar…

Alltså, inga foton på flyktingarna kunde tagas.

Nu har vi lagt in ytterligare lite bilder i galleriet. "Lördag 22 September". Dels från gårdagen, dels från denna dags förmiddag. Väl bekomme!

Vad som ska hända med de stackars flyktingarna vet vi ej, men de sitta fortfarande i hamnen i väntan på ett fartyg som ska ta dem härifrån. Tragiskt!

Arne och Birgitta

yannis
2012-09-22, 18:31
Men så hemskt. De femtio syrianska flyktingarna som kördes ner till hamnen här på Agathonissi i morse har nu vistats där i snart 12 timmar utan att något har hänt. Det vi sett är att Coast Guard levererade ett par lådor flaskvatten vid lunchtid. Det är allt de fått. Ingen mat alls.

En förskräcklig flyktingpolitik Grekland har.

Birgitta

kirtor
2012-09-22, 20:19
Helsa Yannis og Voula på Glaros fra Kirsti og Tore fra Norge. Kjenner jeg savner dem nå.

Monica P
2012-09-23, 07:02
Yannis, jag håller med dig om flyktingpolitiken men måste betona det otroliga problem den oreglerade invandringen ställer till. Fast på denna tråd vill jag bara säga att till Agathonisi kom 60 personer på en gummibåt och när de kom nära land gjorde de hål på båten och tog sig i land, enligt tidningen Ta Nea.

Eva L
2012-09-23, 09:25
Yannis, jag håller med dig om flyktingpolitiken men måste betona det otroliga problem den oreglerade invandringen ställer till. Fast på denna tråd vill jag bara säga att till Agathonisi kom 60 personer på en gummibåt och när de kom nära land gjorde de hål på båten och tog sig i land, enligt tidningen Ta Nea.

Det är svårt att reglera flyktingströmmar när ett krig pågår med stor förföljelse av civilbefolkningen. De som kommer till Grekland och andra länder från Syrien är inte invandrare utan flyktingar i akut behov av hjälp. Att lämna dom på en strand utan mat i 12 timmar är omänskligt oavsett var det sker.

Synd att du inte hann smygfotografera Arne då hade du kunnat sälja bilderna och ge pengarna till organisationer som arbetar med att hjälpa flyktingarna.

Eva

Arne
2012-09-23, 11:08
Söndag 23 September. Agathonissi.

Det varma och vackra vädret förfölja oss sedan vi till övärlden ankom. Klarblå himmel, svag vind och sådär 24 grader redan vid åttatiden på morgonen.

I går afton fick det ånyo bli middag på Glaros. Maken till god mat och excellent service står sällan att finna i arkipelagen. När så vi vid niotiden på kvällen kom åter till vår eminenta studio, då kunde vi konstatera att de stackars flyktingarna fortfarande fanns kvar på hamnplanen.

Nu i morse var det öde och tomt på hamnplanen. Uppenbarligen hade ett flytetyg anlänt till ön i nattens mörker att frakta flyktingarna till okänd ort.

Vi packade i morse in vårt minimala bagage i tygkassen samt sutto oss ned att lyssna på ”Godmorgon världen” på P 1. Ett program vi mera sällan missar.

Nu vid pass halv tolv sitta vi strandtaverna att klyva ett krus vitt i väntan på Nisos Kalymnos som ska angöra ön vid pass 13.15.

Om vi så här avslutningsvis ska sammanfatta våra intryck av lilla Agathonissi, då blir det att ön är lugn, mer än lugn. Ett par nätter eller tre räcker väl till för ett besök. Vad vi funderar över, det är vad öns sextio bofasta försörjer sig på under vintern. På Fourni är det ju verksamhet året runt, men här på Agathonissi måste det vara stiltje när de sista turisterna och segelbåtsfolket lämnat ön i slutet av September.

Nu har vi förvisso ej varit uppe i Mikrochora, men där kan det ju icke finnas mycken verksamhet vintertid.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Söndag 23 September”
Vi ska också meddela att vi framfört hälsningen till Yannis och
Voula på Glaros från våra norska kalimeravänner Kirsti och Tore. Tavernaägarna visste genast vilka det var och bringade en varm hälsning tillbaka.
Arne och Birgitta

kari
2012-09-23, 11:24
Takk igjen for trivelige rapporter fra "Høstresan" :D
- nå sist fra lille AGATHONISSI :) - det nærmeste vi har vært Agathonissi er et besøk i havna der med Nissos Kalymnos for 20 år siden :)

Flott at både været, og alt annet, har vært så bra :)
Men ALLER BEST :D
- at du Birgitta er i god form igjen og kan nyte for fullt bye_bye

PS. - ikke a l t har vært trivelig å lese, v e l d i g t r i s t med Flyktningene!!!

malou
2012-09-23, 11:39
Dere er så flinke til å berette om hvordan reisen forløper, takk fra meg også! Det er a l l t i d en glede å følge med fra sidelinjen. bye_bye

(men huff - da jeg skulle svare med sitat, kom jeg uheldigvis borti 'rapporter'-knappen - håper det ikke ble sendt :o)

Monica P
2012-09-23, 13:00
Replik till Eva, ursäkta, jag är klar över att det här inte är en tråd om Greklands miserabla omhändertagande av illegala invandrare...hur i hela friden ska en liten ö som Agathinisi, med 100 bofasta, kunna administrera och föda och härbärgera alla som turkiska smugglare stjälper av där, tjänande säkert stora pengar på denna business? Och hur ska man kunna veta att dessa flytt från Syrien, vilket inte ens var sant enligt de tidningar jag har läst.
Döm Europas Dublin-överenskommelse, som hindrar Grekland att skicka folket vidare till andra delar av Europa, det är inte många av dem som kommer som vill stanna i Grekland. I Sverige är vi visst duktiga på att ta hand om dem.
Döm inte ett fåtal hamnpoliser på en kobbe i gränslandet som har de här problemet VARENDA DAG.

Arne
2012-09-23, 13:44
Söndag eftermiddag. Leaving Agathonissi.

Ja, nu lämnar vi den lilla ön Agathonissi. Vi bevarar ön varmt i minnet eftersom vi ju kom att trivas så rent förträffligt på denna ö.
Nisos kalymnos anlände 30 minuter sent och detta innebar att vi kom iväg först kvart i två lokal tid.
Under sena morgontimmarna hade ytterligare ett trettiotal flyktingar anlänt till ön. Det var en blandning av Eritreaner och Syrianer som nu likt förra dygnets grupp fick parkera sig i hamnområdet under översyn av allvarliga män från Coast Guard med elaka pistoler i hölstren.

Nu ska vi efter en dryg timmes färd med Nisse ånyo gå iland på Pythagorion/ Samos för att hos Eva tillbringa tvenne nätter på Pension Sunshine innan vi tar Vesslan till Kos nu på Tisdag.

Lite bilder från dagen lägges strax in i galleriet under ”söndag em Agathonissi 23 September”

Och Till Monica. P Du har helt rätt i din analys. Vi läser och lär.

Arne och Birgitta

Direkt från kabyssen på Nisos Kalymnos i lugnt väder.

Monica P
2012-09-23, 17:32
Sista infon, jag tycker inte det hör hemma i Arne och Birgittas tråd, men det var folk från Syrien, Algeriet, Libanon. Afganistan och Palestina, enligt Ta Nea.

Ministernn för medborgarnas säkerhet heter Dendias. Det är hans ansvarsområde, och nog ett av det svåraste att hantera.

Ursäkta, Arne och Birgitta, och ha det så bra på er fortsatta resa!

kalamari
2012-09-24, 10:26
Tack Monica för ett bra inlägg. Och som sagt byt tråd.

Eva L
2012-09-24, 10:48
Tack Monica för ett bra inlägg. Och som sagt byt tråd.

Jag tänker inte fortsätta diskussionen men jag måste poängtera att det var Arne och Birgitta själva som startade diskussionen om flyktingarnas situation på ön och ingen annan. De beskrev vad de såg och att Arne hindrades att fota flyktingarna av militär eller polis.

Eva

Arne
2012-09-24, 11:43
Samos måndag 24 September. Pythagorion

Resan från Agathonissi gick fint och i bra väder med Nisse. Vi var åter hos Eva på Sunshine vid tretiden och fick ett fint rum i samma våningsplan som receptionen.

Så vandrade vi ut vid sextiden på kvällen att leta upp Taverna Esperides. Nu hittade vi den genast. Tavernan är belägen vid en tvärgata från Main Street. En smakfullt inredd trädgårdsservering. Icke många gäster när vi anlände, men efter en timme sittning kunde vi notera att tavernan var i det närmaste fullsatt.

Maten var som förväntat, mycket god och aptitligt serverad av vänliga kypare. Birgitta satte särskilt värde på att man ur menyn kunde göra tillval av såser till maträtterna. Vi valde Sauce de Chef, en mycket pikant smakupplevelse.

Notan stannade på 22 € inklusive kruset vitt och såstillvalet. Hemåt att natta oss vid niotiden. Vi hann ej lämna tavernan förrän bordet var blixtsnabbt avdukat och ett nytt sällskap tog plats. Tavernan bjuder alla matgästerna på varsitt glas Ouzo i väntan på maten.

Vi har noterat att de elaka myggorna nu kommit åter till Samos. Arne hann få några hugg innan han halade fram aluminiumburken med det förträffliga motmedlet. Propoline är fabrikatet och verkligt effektivt. Lite dyrt förvisso, 6 €, men väldigt drygt. Medlet finns på apotek och välsorterade livsmedelsbutiker här i Grekland.

Nu i morse noterade vi samma fina väder som det varit sedan vi till övärlden anlände. Vid halv elva gick vi ut att uppsöka Travel Agency uppe vid Main Street. Vi skulle inhandla färdbiljetter med Vesslan från Samos till Kos inför tisdagens resa. Nja, nu förmälde tjejen på Agency att rederiet på grund av vikande passagerarantal beslutat sig för att från och med denna vecka endast köra turen må – on- fredag . Aj då, men oss gör det inget eftersom vi ju har reservdagar på Kos.

Vi fick alltså inhandla biljetter till onsdagens tur i stället. 40 € pp enkel resa. Så tillkommer att vi får betala för den förbokade övernattningen på Koala ti-onsdag. Det handlar endast om 20 € för den natten, och det kan vi både ha och mista.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i galleriet under ”Måndag 24 September”

Vi sitta att skriva detta under trädens skugga på Taverna Maritsa.

Arne och Birgitta

Eva L
2012-09-24, 12:52
Hos Eva har ni ju det bra. Det är ett av mina favoritboenden i Grekland.
Ser att ni handlat båtbiljett till onsdag är strejken inställd eller kör vissa rederier ändå?

Eva

Arne
2012-09-25, 10:23
Tisdag 25 September. Pythagorion Samos

Återigen en vacker och varm morgon med 24 grader redan klockan åtta på morgonen.Solen strålar från molnfri himmel. Vi har nu ätit frukost på balkongen här hos Eva på Sunshine. Eva förärades av oss en liten gåva i form av en kaffesked i snidat trä med en rentjur ingraverad i skaftet. Mycket uppskattad present enligt vad vi kunde erfara.

Middagen i går afton fick ånyo bli på vårt nya favoritställe Esperides. Vi gick dit i god tid väl medvetna om Tavernans popularitet. Mycket riktigt, redan vid halvåttatiden var det fullt. Alla bord upptagna av hugade matgäster.

Medelåldern på middagsgästerna var strax under den på kyrkogården. Alltså merparten var pensionärer, de flesta skandinaver. Inslaget av svenskar var påfallande stort. Tanken kunde lätt ledas till att vi var på en PRO-sammankomst. Det var bara dragspelsmusiken, gräddtårtorna och lotterierna som saknades… Ja kanske också kvällens gäst från Fonus som skulle informera om lågprisbegravningar och testamenten..

Det fanns även tre barnfamiljer av svensk modell, det ska sägas.

Vår middag stannade på 18 € inklusive ett krus vitt. Så fort vi lämnat vårt bord dukades detsamma av i rasande fart för att bereda plats för de gäster som placerats på väntebänken invid köket, försedda med varsin isad Ouzo att läppja på.

Så vankade vi hemåt vid tid strax före nio att sitta kvällsaltan innan nattningen.

Under gårdagen sporde vi ett antal greker om den omtalade storstrejken inom färjor, buss, taxi etc i hela Grekland. Alla vi talade med såg ut som fågelholkar i ansiktet. Strejk nu på onsdag?? Nej det skulle vi vetat i så fall.

Tjejen på Travel Agency såg närmast förnärmad ut när vi undrade om Flying Dolphin verkligen skulle gå till Kos onsdag morgon. ”Tror ni på fullaste allvar att jag skulle sitta här och sälja biljetter till en tur som ska bli inställd på grund av strejk?” Ja, vi får väl se. Vi har skickat ett mail till Flying Dolphins att efterhöra huruvida deras fartyg kommer att gå i morgon 08.00 onsdag från Samos/ Pythagorion till Kos eller ej. Vi inväntar svar. Vi har i nödfall en dyr Plan B att ta till om det skulle knipa.

Nu på förmiddagen ska vi ta en promenad längs hamnstråket bort förbi Elia för att se om det tillkommit några nya Tavernor eller Hotell sedan senast.

Med till visshet gränsande sannolikhet kommer vi att äta middag på Esperides även i afton.
Så ska vi betala för oss för de inalles fem nätterna vi bott här på Sunshine. Vi tippar på 40 € natten inklusive AC. Vi får väl se. Ja, nu vet vi. Eva ville ha 30 € natten eftersom vi ju denna gång hade bokat fem nätter. En viss mängdrabatt tydligen. Något extra för AC avkrävdes vi icke.

I morgon ska vi så förhoppningsvis borda Vesslan för färden till Kos via Lipsi, Leros och Kalymnos. Avresa 08.00 och ankomst till Kos 11.50.

Lite bilder från gårdagen och denna dags förmiddag ligga strax inne i galleriet under ”Tisdag 25 September”

Vi har nu tagit oss en bit bortom Elia och landat på Taverna Remetika. Här skickas morgonrapporten via Remetikas suveränt snabba wlan samt läppjas varsin isad Ouzo med Lemon. Bilderna kommer senare.

Arne och Birgitta

Netwolf
2012-09-25, 11:12
Ah, Taverna Remetika. Där har man ätit mången god måltid!
Precis som på Espirides. Förstår att ni trivs där. Prova gärna deras Giovetsi, om ni inte redan gjort det.

/Netwolf

ouzakia
2012-09-25, 17:39
Vi åt middag på Elia en gång på en vecka och vi tyckte det var allt för mycket stress och det vi fick var inte mer specielt än nån annanstans (överreklamerad ) På Remetika derimot var det väldig behagligt och på en tvärgata bak hamnpromenaden hittade vi ochså en liten mysig taverna. Esperides missade vi den gången.....God tur vidare til Kos bye_bye

Arne
2012-09-26, 08:21
Onsdag 26 September. Vesslan ”Eratos” direkt.

Oj, det blir fint resväder med Vesslan idag. Vi vaknade vid sextiden och noterade 25 grader och helt vindstilla. Vi hade packat det mesta redan under gårdagen och kunde brassa frukost med de viktualier vi hivat in i Evas kollektivkylskåp i receptionen.

Vi betalade våra 150 € till Eva och bringade hälsningar från Kalimeravännerna hemmavid. Promenaden ut till kajen och den väntande Vesslan ”F/D Eratos” tog åtta minuter. Det var gott om plats ombord. Vesslan var knappt fylld till hälften av platserna.

Prick klockan åtta avseglade vi i det kav lugna havet.

Nu blir det en tur via Patmos, Lipsi, Leros, Kalymnos innan vi vid lunchtid anländer till Kos.

Gårdagskvällen blev helt enligt planen. Vi avnjöto vår avskedsmiddag på den nya favorittavernan Esperides. Kanske icke lika mycket folk som på måndagskvällen,men näranog fullsatt ändå.

Alla strejkhot till trots noterade vi att taxi fungerar, inrikesflyget fungerar samt Vesslan fungerar. Kantänka är strejkeriet begränsat till fastlandets Athen?

Lite bilder från gårdagen lägges strax in i galleriet under ”Onsdag 26 September”

En sammanfattning av denna höstresa avseende kostnader etc lägger vi in i morgon Torsdag innan vi lämnar Grekland för denna gång. Vi har ju väldigt gott om tid att spendera på Athen Airport enär vårt inrikesflyg från Kos landar vid lunchtil och SAS flight avgår först vid sjutiden på kvällen.

Vi ska anlända Arlanda vid tid strax före midnatt, och har bokat boende på Rest and Fly i en av deras ”Garderober” Lite taffligt, men förvisso billigt. 550 Pix.

Arne och Birgitta

Just på väg in mot hamnen på Patmos.

Arne
2012-09-26, 10:11
Del två. Onsdag 26 September. Ombord på Vesslan.

På Kalymnos upptäcktes att ett bensinfat skulle transporteras till Lipsi. En brådskande transport. Fatet hivades ombord på det minimala akterdäcket, men skepparen lät meddela att där fick fatet ej härbärgeras enär det blockerade nödutgången.

Vad göra? Jo, en perfekt grekisk lösning hittades. Bensinfatet baxades upp till det ytterutrymme där vi rökare hålles att blossa. Men så bra, ehuru livsfarligt…

Friden lägrade sig ånyo ombord på fartyget. Vi stannade nyss till vid en ö som enligt hamnskylten skulle heta Artemis. Denna ö har vi ej hört talas om tidigare. Nu räknar vi strax med atrt vara framme vid Lipsi och när en förhoppning att bensinfatet avlägsnas från rökavdelningen.

Arne och Birgitta

Som efterhand lägger in lite nya bilder i galleriet ”26 September”

Netwolf
2012-09-26, 12:58
Vi stannade nyss till vid en ö som enligt hamnskylten skulle heta Artemis. Denna ö har vi ej hört talas om tidigare

Måste vara en liten ö. Letade mellan Patmos o Lipsi på Google maps, men fann ingen ö vid namn Artemis. Måhända heter den nåt annat, som alla andra grekiska öar/orter. Noterade f ö att ön hade en bankomat, så att så liten bör den ju inte vara.

/Netwolf

pancho
2012-09-26, 15:37
Efter lite googlande kom jag fram till att Leros kallas Island of Artemis på minst en websida!

Netwolf
2012-09-26, 16:00
Efter lite googlande kom jag fram till att Leros kallas Island of Artemis på minst en websida!

Jomenvisst är det Leros. Närmare bestämt Agia Marina. Lite pinsamt att jag inte kände igen mig. Jag var ju där förra året! :o

/Netwolf

http://cache.virtualtourist.com/15/3002769-The_port_of_Agia_Marina_Leros_Leros_Island.jpg

Arne
2012-09-27, 08:54
Torsdag 27 September. Kos

Hemresedag. Det känns nästan synd att nödgas lämna den Grekiska övärlden i det fina sommarvädret, men varje resa har ju ändock som bekant ett slut.

Under gårdagen anlände vi till Kos med vesslan. Vi tog genast en taxi från hamnen till Koala Hotel. Sex Euro kostade den korta färden. Vi välkomnades av sonen i huset. Han kände genast igen oss, detta trots att det ju var sex år sedan vi bodde här. Pappan i familjen hade efter långvariga hjärtproblem lämnat detta jordelivet.

På aftonen gick vi ut att först besöka Hotel Galaxy, där vi bodde vid vårt allra första besök på Kos. Hotellägaren kände genast igen oss och hälsade varmt välkommen. Mannen är i sjuttioårsåldern och var en smula krasslig när senast vi var här. Nu var han emellertid vid mycket god vigör. Hotellet har nu omsider satsat på renovering och även låtit installera AC på alla rum.

Så gick vi vid halvsjutiden vidare ner mot fritidsbåtshamnen att intaga vår middag på den fina tavernan just i kurvan innan hamnen.
Birgitta beställde en pepparbiff med extra sås till. Arne tog en mycket god stifado med kött så mört att det nästan föll isär av sig självt. Denna taverna har alltid haft god mat att bjuda hungriga matgäster. Notan, maskinstämplad sådan, stannade på 21 € inklusive ett krus vitt.

Så hem till Hotel Koala att sitta balkong och lyssna till radiosporten samt kvällsekot. Hotellets fria wlan är suveränt bra. Man har en accesspunkt per våningsplan.

AC ingår också i priset. Frukost går att få från 07.30 på morgonen till 6 € pp. Rumspriset, 20 € natten via ”Booking.Com” är rekordbilligt och mycket prisvärt. Nu fick vi förvisso även betala våra 20 € för natten mellan tisdag och onsdag som vi ej kunde utnyttja, men det är helt ok.

Koala Hotel är ett i vårt tycke förnämligt alternativ för en övernattning eller två. Det finnes en solaltan här uppe på tredje våningen med solstolar och bord. Nere vid bottenvåningen , just utanför baren, finns en pool för hotellets gäster. Icke stor, men ändamålsenlig för den som sig ett dopp vilja taga. Hotellet har en egen hemsida.

Nu vid lunchtid ska vi be Hotellet att fixa en taxi för oss ut till flygplatsen. Det är fast pris, 35 € från Kos Town till flygplatsen.

Vid tvåtiden lyfter Olympics plan som ska ta oss till Athen Airport. Ja, så har vi dryga fyra timmar på oss att slå dank innan vi ska fara med Norwegian till Stockholm. Vi har tacknämligt nog fina flygstolar vid nödutgångarna så våra ”Knee Defender” behöver ej anbringas…

Ankomst Arlanda just före midnatt. Vi har bokat oss en ”Garderob” på Rest and Fly för natten. Hem till Umeå vid niotiden fredag morgon.

Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Torsdag 27 September”

Arne och Birgitta

Mette
2012-09-27, 09:47
Tal for en herlig beretning fra en herlig semester. _B-anana

/Mette

Netwolf
2012-09-27, 11:11
Ja, tack för trippen. Det var kul att följa med. :)

/Netwolf

kari
2012-09-27, 11:27
Jeg vil også takk dere så mye :D - og ønsker riktig God Tur hjem bye_bye

pancho
2012-09-27, 11:45
Tack för som vanligt intressant och rolig läsning.
Aproå Leros: Göran Schildt har ju skrivit en bok som heter Dianas ö om sitt liv på Leros, den är faktiskt en av de mer lättlästa av hans böcker och väldigt intressant. (Diana är ju den romerska varianten av Artemis, jaktens gudinna)
Boken ger fina inblickar i grekiskt vardagsliv som det var förr. Jag köpte den på www.antikvariat.net
Snart är det min tur, vi far till Kreta 13/10, Paleochora!

Riitta
2012-09-27, 12:18
Hoppas hemresan går enligt planerna, alltså bra:)
Förra torsdagen tillbringade vi också ett antal timmar på Atens flygplats på väg hem:o Nu sitter man här och ser hur regnet vräker ner:(

Riittabye_bye

Kalimera
2012-09-27, 14:53
Trevlig resa hem! Det har som alltid var roligt att följa er på resan! klapp_klap

Tack också för sms. Såg det ni skickade idag först nu.

Marianne
2012-09-27, 16:02
Underbart att ni har haft en sådan fin resa med perfekt Greklandsväder!

Arne
2012-09-27, 17:00
Ja, sannerligen Marianne, det har varit en för oss två perfekt resa. Det allra mesta har fungerat precis perfekt. Vi sitta nu på Athen Airport i väntan på avresan med Norwegians flight vid niotiden i afton. Vi skola strax upp att checka in samt botanisera i tax/dutyfreebutiiken. Några plåtdunkar med olivolja lär slinka ner liksom ett par pavor Ouzo. Kanske därtill ett helrör Metaxa.

Vi ser nu fram emot nästa grekresa i mitten av December, då vi ska bevista Paleochora och Haris Hotel i sex veckor.

Arne och Birgitta

Maria/Micke
2012-09-27, 17:40
klapp_klapVi vill också TACKA för att vi fick följa er resa och nu längtar vi
redan till December.bye_bye

KR
2012-09-27, 19:47
Tusen tack Arne o Birgitta!
Det är så kul att följa era resor. Om möjligt känns det ännu roligare nu efter vår mysiga middag i Pythagorion.

Må väl!
KR

pollebosse
2012-09-27, 20:01
Ha det nu så gott och tusen tack för alla skrivna berättelser. Det är ett ljus i mörkret.

Paul

Aase
2012-09-27, 20:32
Hej Arne och Birgitta
Jag önskar er en trevlig resa hem och tackar för era underbara rapporter. Ser mycket fram emot era rapporter i december från Paleochora.

Åse

Stinab
2012-09-27, 20:52
Tack för trevlig läsning!
Hälsningar Stinab

osnola
2012-09-27, 23:19
Tack för era trevliga rapporter!

Arne
2012-09-29, 12:27
Sammanfattning höstresan 2012. Dodekaneserna.

Ja.det är nu dags att sammanfatta vår höstresa 2012. Låt oss inledningsvis konstatera att boendet kom att bli billigare än det vi kalkylerat med. För dessa 18 dagar landade vi på en snittsumma på 25 Euro per natt.


Maten, ja då avseende tavernamiddagarna, där hamnade vi på 18 € per middag inklusive ett krus vitt. När Birgitta tog fisk då höjdes priset, men snittet stannade ändock på 18 €.

Resor i övärlden. Samos- Fourni 15 € för oss två. Samma summa Fourni – Samos. Så tillkommer den dyra resan med Vesslan Samos – Kos på två ggr 40 €. Resan Samos – Agathonissi landade på 15 € tur och retur.

Taxiresorna har totalt kostat 74 €, men då ska vi ha i betänkande att resan från Karlovassi till Pythagorian drog halva taxikostnaden.

Hustru Birgitta har klarat resan utmärkt, den tidigare under våren vacklande hälsan till trots. Detta gläder oss särskilt och bådar gott inför vinterresan till Kreta den 15 Dec 2012 tom sista Januari 2013 på Haris Hotel, Paleochora.

Vårt boende har hela resan motsvarat våra förväntningar, och mer därtill. Vi har hela tiden haft tillgång till AC samt även ”Horhusfläktar” på de flesta boendena. Att använda AC nattetid tarva emellertid en viss varsamhet. Vid för lågt ställd temperatur kunna lätt hosta och förkylning bliva följden. Lagom är ju som bekant allra bäst.

Hela resan har fungerat helt enligt vår i förväg uppgjorda plan, och det är icke så vanligt. Visst, vi har fått rucka på resan Samos – Kos en dag, men det är ju intet att orda om.

Vi har knutit nya kontakter med bland annat Kalimeravännerna KR här på Samos. Det är alltid lika spännande att möta kalimeravänner ute på öarna, vänner vi haft kontakt med via forumet men aldrig tidigare träffat i verklighetens spännande möte.

Låt oss som extra plus notera det mer än fina vädret som följt oss längs hela resan. Det får bli en extra bonus. Våra tröjor har legat oanvända mest hela tiden på kvällarna.

Alla de möten vi haft med grekvänner lägga vi såklart varmt till hjärtat, liksom våra trivsamma kattor därtill.

Ja, så har vi det här med internetconnection. Vi (Arne) inhandlade ju vid ankomsten till Samos /Vathy ett Mobile Broadbandpaket omfattande en Vodafonedongel(Modem) samt tvenne refillkort på 2 GB vardera. Längs resans gång har vi så kompletterat med ytterligare ett refillkort här i bokhandeln på Pythagorion. Ett kort omfattande 4 GB ytterligare utrymme.

Trots Arnes intensiva surfande har vi fram till dags datum förbrukat 7,1GB av de tillgängliga 8,2 totalt.

Nu har vi vid en hel del tillfällen kunna utnyttja Hotellens och Tavernornas fria wlan, och det belastar ju inte vår Vodafonepott. Vodafonepaketet kostade totalt 43 € och då var engångskostnaden för modemet på 23 € inräknad. Modemet kunna vi framöver fritt bruka vid kommande resor. Refillkorten kostar 10€ för två GB och kan inhandlas på närmaste kiosk i övärlden.

’Enligt vårt förmenande är ett Vodafone- refillabonnemang ett perfekt komplement till Hotellens wlan. På Toula Rooms fanns ingen wlan, ej heller här hos Pension Sunshine. De flesta färjor har heller ej fritt wlan. Nu ska i ärlighetens namn tilläggas att över hälften av vår förbrukning står att härleda till vårt idoga lyssnande på Ekot samt P4 Västerbottens streamade utsändningar via webben.

Vi anlände till Arlanda vid tid strax före midnatt och gick genast ner till Rest and Fly att taga vår ”sovgarderob” i besittning. Vaknade utvilade på fredagens morgon. Vi gick genast ut till fiket just utanför att intaga varsin kopp kaffe. Två ggr 30 Sek, rövarpris modell Arlanda, men det får man ta. Påtår ingick som plåster på det ekonomiska såret.

Halv nio var det dags för avresa till Umeå med Norwegians flight. Förbeställd miljötaxi tog oss hem till huset på Mariedal dit vi anlände vid elvatiden.

Siestavila var påkallad, och tidig nattning därtill. Resdagar tar på krafterna när åldern kännes.

Idag, lördag förmiddag, har Hustru Birgitta varit nere på Bondens Marknad att sig i god vana förköpa…
Arne for under tiden till Coop Forum att inhandla matvaror till helgen.

Vi tackar ånyo för det stora intresse ni kalimeravänner visat våra dagsrapporter även denna resa.

Arne och Birgitta

Carina
2012-09-29, 15:00
Tack för den som alltid trevliga reseskildringen.

Carina

pollebosse
2012-09-29, 15:47
Har varit jättetrevligt som vanligt att få följa strpatserna på distans.
ser allaredan fram emot nästa gång det blir dags!

Paul

Alala
2012-09-29, 16:14
Jag säger också TACK! Så fint att få följa med er och att allt gick bra. Väntar ivrigt på vinterresan till Kreta. Ha det så bra tills det! bye_bye

/ Anne

ingegerd46
2012-09-29, 17:30
Tackåtack! Ser fram emot era kåserier från vinterresan!

lenapg
2012-09-30, 12:27
Tackåtack! Ser fram emot era kåserier från vinterresan!
Instämmer helt och hållet!:)
Lena PG och Nisse

Abi
2012-10-02, 14:22
Har varit jättetrevligt som vanligt att få följa strpatserna på distans.
ser allaredan fram emot nästa gång det blir dags!

Paul

Detta instämmer jag jag till fullo med. klapp_klap

bye_byeAbi

Aase
2012-12-12, 05:55
Hej Arne och Birgitta
Nu är det så mörkt och kallt här så nu måste det väl nästan vara dags för er att resa?

Jag ser mycket fram emot att följa era skildringar. de lyser upp som en fyr i mörkret.

Åse