Visa fullständig version : Vad har ni anammat fr Grekland
Satt och funderade på vad jag tagit med mig fr Grekland seder .maträtter etc.t.ex det senaste ,olivolja ,grovt salt några droppar ctronsaft, doppa bröd i och njut.Fyll på med era egna ideer.
Hjalta99
2012-07-27, 20:36
Satt och funderade på vad jag tagit med mig fr Grekland seder .maträtter etc.t.ex det senaste ,olivolja ,grovt salt några droppar ctronsaft, doppa bröd i och njut.Fyll på med era egna ideer.
Just användandet av olivolja och då en som gärna är inhandlad på ort och ställe är väl det som är tydligast. Och så den grekiska musiken förstås! :D
/Eva
Fysimera
2012-07-27, 20:39
Deras tidsplanering (om ej nu så kanske senare om det är viktigt)
Tid med vänner framför arbete
Leva nu inte planera framöver
Raki
Maträtter mm.mm
ja det finns mycket men kanske ej hur man kör bil
Olle
Jag lagar ofta mat inspirerad av Grekland. Har alltid grekisk honung, får och getost här hemma. Ibalnd även andra goda ostar som mina grekiska vänner förser mig med ex den lagrade getosten från Sifnos. Nästan alla mina torkade gröna kryddor kommer från Grekland. Olivtvål från Samos inhandlar jag på Indiska. Saffran som jag avänder till fisksoppa och räkrätter kommer från Grekland. Oliverna som jag inhandlar på ICA eller Duå kommer från Grekland.
Eva
Eftersom vi är i Grekland så ofta så har det blivit så att hemma i Sverige så lever vi svenskt, men lagar gärna lite grekisk mat och går på grekisk restaurang, men vi har inte massor med grekiska souvenirer hemma, bara några enstaka saker vi köpt i Grekland. De saker man samlade på sig de första resorna vet jag inte ens om jag har kvar. I så fall ligger de i en kartong i källaren.
Sen lever vi grekiskt Grekland de 2-4 ggr per år vi är där.Vi tar med lite kryddor och soltorkade tomater, men det är väl allt.
Jag har dock massor av böcker som handlar om Grekland , skönlitteratur och fakta och långt långt mer än 100 CD och många många musikDVDfilmer.
...sen tänker jag OFTA på mina grekiska vänner och "min grekiska familj" på Tinos och har kontakt med dem regelbundet. Grekland upptar en ganska stor del av mitt svenska liv trots allt.Sen om olivoljan är från Grekland eller Italien har inte nån stor betydelse för mig om jag ska handla i svensk affär.
Lissi
Har märkt att jag sista tiden att om någon har raljerat över greker och Grekland,med tanke på krisen,så har jag gått i försvarsställning och försvarat ''mitt'' Grekland..
Känner ingen där,tänker inte flytta dit,bara semestrat där, i o f s ett antal gånger,men ända så kommer känslan för Grekland närmare och närmare sinnet och hjärtat..
Kalimera-forumet gör verkligen sitt till flabb_flab
( lokala pizzerian har börjat med Gyros, klapp_klaphejdå Kebab.. )
Vår dotter kommenterade häromdagen att i vår familj tar vi gärna mat från varandras tallrikar om vi äter olika rätter. Det är förmodligen väldigt dåligt bordsskick men jag tror att det kommer från alla meze vi ätit i Grekland. Jag kom på mig själv att på en arbetslunch sitta och plocka nachos från en kollegas tallrik. Han såg måttligt road ut. :)
para poli
2012-07-27, 21:40
( lokala pizzerian har börjat med Gyros, klapp_klaphejdå Kebab.. )
ÅÅh, var är det nånstans?
Kanske hade min familjs matvanor sett likadanna ut även utan Greklandsresorna. Medlhavskosten är ju så etabllerad bland många i Sverige idag. Känner flera som aldrig besökt Grekland men alltid serverar grekisk olivolja. Vad är svenskt idag egentligen? Vi kan exempelvis köpa inhemska get och fårostar som liknar de som görs i medelhavsländerna. Har ni provat Feta Greta? Jag började resa till Grekland för mer än trettio år sedan och lika länge har fetaosten funnits i vår familj. Förr var den bulgarisk men sen många år finns det ju alltid grekisk i affären. Min svenska köttfärslimpa öser jag alltid med en kaneldoftande sky och andra svenska rätter piffas upp med spiskummin. När jag är på Koh Lanta älskar jag en del av den fusionfood som serveras där och här hemma försöker jag ibland laga taimat på mitt sätt med kokosmjölk och chili. Mina barn och barnbarn är så bekanta med medelhavskosten att vi inte ens behövt eller behöver reflektera över att ta med något i matväg från Sverige.
Eva
Siestan....äta först mellan 13-14 sedan vila fram till 17.....varje dag :).
Använder bara olivolja.... från Kalamata....använder alltid citron...kryddar annorlunda mot före Grekland-tiden....en dagligdos av ouzo i medicinskt syfte ibland blandad 1/3 olivolja+1/3 honung+1/3 ouzo bra mot bronkit.....dricker vin i små dricksglas.
para poli
2012-07-28, 12:35
En sak jag INTE har anammat, vilket iof inte tråden handlar om, är att slänga toapapper i sopkorgen... blää!
Monica P
2012-07-28, 14:11
Att prata i munnen på andra, annars får man inte en syl i vädret...köra som lokala trafikanter gör...hälsa på folk man möter, bekanta eller ej...
Jag har alltid haft vurm för att traktera stränginstrument. Förutom Gitarr, Mandolin, Balalaika och banjo har jag sedan ett par år tillbaka även införlivat en Bouzooki i samlingen. Dyr var den, men väldigt vacker och lättspelad.
Arne
Hjalta99
2012-07-28, 16:22
Vår dotter kommenterade häromdagen att i vår familj tar vi gärna mat från varandras tallrikar om vi äter olika rätter. Det är förmodligen väldigt dåligt bordsskick men jag tror att det kommer från alla meze vi ätit i Grekland. Jag kom på mig själv att på en arbetslunch sitta och plocka nachos från en kollegas tallrik. Han såg måttligt road ut. :)
:D:D:D
...hälsa på folk man möter, bekanta eller ej...
............. just det! När vi är i Medelhavsländerna så upplever vi i mycket högre grad än här hemma att folk som möts på gång-/cykelvägen eller på gatan hälsar på varann, även om man inte känner varandra.
Här hemma tycker jag mig märka fortfarande stor skillnad mellan "svenskar med utländsk härkomst" och "andra svenskar" i benägenheten att hälsa. Tack och lov så lär vi oss efterhand att anamma inte bara matkulturen utan även den sociala kulturen.
.... så åter till trådens huvudfråga.
- att vara mera social och hälsa på folk man möter även om man inte känner dem
- Medelhavsmat. (Måste vara ärlig och säga att väldigt mycket härstammar från Grekland, fetaost (dock ibland från danmark), oliver (dock inte alltid Kalamata) osv....., men för oss är det i grunden Medelhavskost. Dock väldigt mycktet Grekiskt.
:) Masse
UlfWiman
2012-07-28, 18:36
Framför allt MATEN och olivoljan. Men jag äter en blandning av alla köken från båda sidorna av Medelhavet. Det kan bli Grekiskt eller Marockanskt. Det spelar ingen som helst roll, båda är lika goda. Någon gång kan det bli stuvade makaroner och falukorv, men ytterst sällan. Livsstilen och detta med att prata och säga hej till allt och alla. Ett litet leende och ett "Hej" kostar så lite, men kan ge så mycket tillbaka. Siestan har även den kommit med i bilden. Jag kan bara inflika att "maten" har kostat mig 65 kg i vikt åt det lättare hållet.
//Ulf
Jag kan bara inflika att "maten" har kostat mig 65 kg i vikt åt det lättare hållet.
//Ulf
Men oj! .... Grattis Ulf! Önskar att det hade haft samma inverkan på mej. Jag skulle vara överlycklig om jag fick halva effekten.
:) Masse
hälsa på folk man möter, bekanta eller ej...
Det gör vi även i Sverige ( ibland )
Vandrar du i fjällen och möter någon ( vilket händer) så blir det alltid en nick och ett Hej ! :D
para poli
2012-07-28, 22:07
Olivolja har jag haft som basvara sedan 80-talet när jag flyttade hemifrån. Kan bero på att jag är uppvuxen där?
En liter såg jag nu i Spanien för runt 1.90€. Beklämande pris i Grekland...
Monica P
2012-07-29, 07:01
En liter såg jag nu i Spanien för runt 1.90€. Beklämande pris i Grekland...[/quote]
Off topic: vad får odlarna då, undrar jag ängsligt...
En liter såg jag nu i Spanien för runt 1.90€. Beklämande pris i Grekland...
Off topic: vad får odlarna då, undrar jag ängsligt...[/QUOTE]
Vi betalar 3 Euro litern på Kreta direkt vid " olivolje fabriken "
Att jämföra priser på olivolja är en knepig sak. För korrekt jämförelse krävs att man kan få till järnkoll på kvalitén och det är inte det lättaste. Trodde själv i min okunnighet att det räckte med att på etiketten konstatera att det står Extra Virgin el dyl. Men av en stor producent i Spanien har jag fått lära mig att det saknas regler för vad som får kallas Virgin. Det har fått till följd att en icke oväsentlig del av den olja som enligt etikett kallas Vigin endast innehåller några procent av sådan medan resten är enklare olivolja. Således inte alls samma reglering som t ex inom vinproduktionen.
Därmed blir ju prisjämförelsen också väldigt vacklande.
:) Masse
Jag var på en liten olivoljeprovning för ett tag sedan och med mig hem köpte jag en liten falska helt underbar italiensk olivolja. Det skiljde ganska mycket i smak, färg och doft mellan de oljor vi provade så det här är en hel vetenskap.
Eva
Mycket har man ju anammat medvetet. Men de där omedvetna,,,,
- Blåvitt! Jag köper ofta blombuketter som är blåvita, även planten på våren blir i den färgnyansen. Våra många tavlor har oftast blåvita färger i sig. Och dukarna hemma har kommit att bli i samma färgskala.
- Tillbehör till maten. Olivolja används flitigt numera. Oftast har vi fått dessa flaskor av greker i gåva. Grekisk fetaost, inköpt på Athens flygplats har vi alltid flera burkar av i kylskåpet. Oliver finns också alltid där. Citroner finns numera alltid hemma. En fantastisk aromtillsats, som dekoration, att göra saft av. Syltade citronskal efter recept från Souga är bara mmmm.
- Naturligtvis går jag in på Kalimera varje dag. Dessutom ett antal web-kameror, som finns på öarna samt fastlandet. Man måste ju se hur vädret är, vind, temperatur och mycket mera. Man kan verkligen filosofera när man tittar på kamerorna. Jag har en man som blåstirrar på datorn mellan 09.15 - 09.45 varje dag året runt. Han vill se B.S.F komma till Paros hamn. Kommer den i tid, han tittar på hur många som går av och också på. Och en gång i veckan är det fiskehandeln som man också kan se.
- Toapapperet kastar vi numera i en hink när vi är i stugan. Eftersom vi har en elektrisk, torr mugg är det behändigt. Förr fick vi byta mugg två gånger per år. Nu behöver vi knappt byta en gång under sommaren. Och det är ett skitjobb! När vi är hemma letar vi alltid efter hinken,,,
Det finns säkert mycket mera, men det omedvetna tänker man inte alltid på.
Birgitta.
Marianne
2012-07-29, 14:42
MUSIKEN!
Det är musiken som har påverkat oss allra mest här hemma.
Känner ofta igen sång/artist så snart jag hör första tonen.
Som igår t ex när vi tillbringade en helkväll framför TV'n när vi lyssnade (och såg) på Giorgos Dalaras när han tillsammans med Zaharias Karounis, Babis Stokas, Sofia Papazoglou och Aspasia Stratigou underhöll med underbar rembetika - och där njutningen blir som störst när Dalaras vrider stämbandet i Smirnaíiko Minóre - åh alltså, att vi kan tillbringa en lördagskväll med en sådan njutning, det hade vi aldrig gjort om inte vi var så påverkade av den grekiska musiken!
Att jag sedan känner igen mycket från andra, som att välja de blå (eller blå/vita) färgerna, tycka om grekisk mat (även om vi helst äter grekisk mat i Grekland eller hemma hos oss själva, - vi går helst inte på grekisk taverna i andra länder, blir ofta besviken idag), vi väljer senare lunch- och middagstider numera, ja, det gör vi också. men det är MUSIKEN som har haft den allra största påverkan på vår vardag här hemma!
i_love_crete
2012-07-29, 17:58
Egentligen inte ett smack... Har försökt lyssna på lite grekisk musik men icke desamma att lyss på det här hemma. Grekisk musik ska upplevas i Grekland. :) Letar dock alltid efter Grekiska viner på systembolaget! :D
Marianne
2012-07-29, 20:37
Och grekiskt vin dricker vi också gärna här hemma!:D
Helst en iskall retsina Kourtaki._B-anana
- Naturligtvis går jag in på Kalimera varje dag. Dessutom ett antal web-kameror, som finns på öarna samt fastlandet. Man måste ju se hur vädret är, vind, temperatur och mycket mera. Man kan verkligen filosofera när man tittar på kamerorna. Jag har en man som blåstirrar på datorn mellan 09.15 - 09.45 varje dag året runt. Han vill se B.S.F komma till Paros hamn. Kommer den i tid, han tittar på hur många som går av och också på. Och en gång i veckan är det fiskehandeln som man också kan se.
Birgitta.
Hej Birgitta,
En stilla undran angående makens hemliga last att kolla B.S.F. varje morgon .............. men Express Skopelitis då? Har han ingen webcam att kolla in den på. För honom kunde ju en blick på "detta rysansvärda flytetyg" innebära en njutning under resten av dagen av insikten att han är på torra land. :D
Skämt åsido, ditt inlägg väckte en idé hos mig som resulterar i en ny tråd.... WEBCAMS I GREKLAND.
:) Masse
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.