Visa fullständig version : Har någon av er blivit magsjuka av att äta kyckling på rest?
För två år sen var min dotter och jag på Naxos, och jag käkade kyckling på Sicorro (jättegod mat och trevlig personal)
men, jag fick en kycklingbakterie och blev sketadålig samma dag som jag kom hem, sen bodde jag typ på toa i en vecka.
Nu kom min sambo och jag hem från Naxos igår och, jag åt ingen kyckling alls denna gången, men sambon tog en chicken a la cream på Sicorro, och nu har han blivit dålig som jag blev:((
Jag har alltid tyckt att en rest med mycket folk (som Sicorro har hela tiden, det är ett populärt ställe) har bra omsättning på maten, och det är ju bra, men,
nu undrar jag om det är så att när det är mycket folk så blir kockarna stressade och gästerna vill ha sin mat fort, och då blir tex kycklingen inte färdig. Någon som råkat ut för dålig mat?
MickeKöping
2012-07-21, 22:38
Det du beskriver är väl standard.
Håller mig borta från slarvigt grillade kycklingsouvlakis och olika sallader och okokta grönsaker. Ändå åker man på montesumas hämnd. Tur att det finns tabletter som fixar det.
15 resor till Grekland, c:a 20 olika öar som vi antingen bott på eller besökt över en dag.
De flesta resorna har varit 2 veckor, några få bara 1, har aldrig ens varit i närheten av magsjuka. Jag personligen tycker om att beställa kyckling på tavernor, gör det åtminstone en gång per resa. Jag har en mycket väl fungerande mage, äter gärna av de råa grönsakerna som ofta kommer in tillsammans med en huvudrätt, på samma tallrik dessutom.
/Hasse:cool:
Det du beskriver är väl standard.
Håller mig borta från slarvigt grillade kycklingsouvlakis och olika sallader och okokta grönsaker. Ändå åker man på montesumas hämnd. Tur att det finns tabletter som fixar det.
Har faktiskt inte tänkt att ta med såna tabletter. Min stackars sambo satt som på nålar hela vägen med båten från Naxos till Santorini. Vi bänkade oss precis brevid "gubbtoan" med medhavd toarulleflabb_flab
15 resor till Grekland, c:a 20 olika öar som vi antingen bott på eller besökt över en dag.
De flesta resorna har varit 2 veckor, några få bara 1, har aldrig ens varit i närheten av magsjuka. Jag personligen tycker om att beställa kyckling på tavernor, gör det åtminstone en gång per resa. Jag har en mycket väl fungerande mage, äter gärna av de råa grönsakerna som ofta kommer in tillsammans med en huvudrätt, på samma tallrik dessutom.
/Hasse:cool:
Du har haft tur, eller så har du en stålmage:) Jag älskar oxå kyckling och äter det ofta, men dom senaste gångerna har jag avstått, och tagit annat ist. Jag är inte heller feg med maten egentligen, blandar oxå hej vilt, men just kyckling håller jag mej ifrån på rest.
Jag hade tur som blev sjuk samma dag jag kom hem sist, men sambon blev sjuk igår natt, och vi skulle bli hämtade kl 0500, sen båt, tre timmar, låååång väntan, sen flyg i ca 4 tim. Inte alls kul med urflippad magesnyft_drop
Vi har heller ikke hatt mageproblemer på n o e n av alle våre Hellasferier , heldigvis - vi har aldri vært redd for å spise hverken kylling, rå grønnsaker eller hva det ellers måtte være :)
MickeKöping
2012-07-22, 01:27
Har faktiskt inte tänkt att ta med såna tabletter. Min stackars sambo satt som på nålar hela vägen med båten från Naxos till Santorini. Vi bänkade oss precis brevid "gubbtoan" med medhavd toarulleflabb_flab
Finns att köpa på apoteken, Instant Imodium €2,50 för ett sexpack. Ta en sån så är det lugnt sen efter ca en halvtimme. Be dom gärna visa hur man öppnar blisterförpackningen för det är en folie på baksidan som man ska pilla bort och så är tabletten mjuk för att smälta på tungan. Att pressa ut dom ut blistern funkar inte, jag har provat :rolleyes:
Har dom inte den så heter det ämnet "Loperamid" i andra varumärken som tablett men då tar effekten först efter några timmar.
Man ska nog inte äta dom i flera dar i sträck och ofta räcker det med en för att komma i ordning.
Finns att köpa på apoteken, Instant Imodium €2,50 för ett sexpack. Ta en sån så är det lugnt sen efter ca en halvtimme. Be dom gärna visa hur man öppnar blisterförpackningen för det är en folie på baksidan som man ska pilla bort och så är tabletten mjuk för att smälta på tungan. Att pressa ut dom ut blistern funkar inte, jag har provat :rolleyes:
Har dom inte den så heter det ämnet "Loperamid" i andra varumärken som tablett men då tar effekten först efter några timmar.
Man ska nog inte äta dom i flera dar i sträck och ofta räcker det med en för att komma i ordning.
Tack för tips och info. Ut i handla innan nästa resa om 6 veckor.
Den vanligaste risken med bristfälligt tillagad eller hanterad kyckling är att få campylobacter. Jag har ätit kyckling många gånger i Grekland mest på små tavernor där den tilllagats länge i ugnen. Souvlaki äter jag inte så det har jag ingen erfarenhet av. Har aldrig blivit sjuk av kycklingen men fick salmonella för många år sen på Karpathos det året de hade en epidemi och många norrmän och svenskar insjuknade. Tror inte att Imodium hade hjälpt vid en campolybacter infektion om det är det du och din man drabbades av.
Eva
Har faktiskt tänkt på att nu när det har varit så väldigt varmt i Grekland en längre tid, så är det nog svårare att hantera maten också, så att inte bakterierna får fart:o
Någon gång har jag ju har en "turistmage" någon dag, men inte något allvarligare! Kyckling äter jag ofta.
Riittabye_bye
Siste året har jeg varit rundt på Kreta i totalt fire måneder og spist "alt" og "over alt", men ikke blitt syk en gang. Siden jeg nesten forventet å bli det så har jeg alltid med meg Imodium sånn "just in case".
Sørger alltid for å få i meg to glass raki til hvert eneste måltid og det er sikkert forklaringen?flabb_flab
Den vanligaste risken med bristfälligt tillagad eller hanterad kyckling är att få campylobacter. Jag har ätit kyckling många gånger i Grekland mest på små tavernor där den tilllagats länge i ugnen. Souvlaki äter jag inte så det har jag ingen erfarenhet av. Har aldrig blivit sjuk av kycklingen men fick salmonella för många år sen på Karpathos det året de hade en epidemi och många norrmän och svenskar insjuknade. Tror inte att Imodium hade hjälpt vid en campolybacter infektion om det är det du och din man drabbades av.
Eva
A precis, det var campylobacter jag fick. Vad sambon har vet vi inte än. Är han fortf kass imon får han väl ta sig till vårdcentralen. Fast får man campylobakter så visar ju inte det sig förrän efter ca tre dagar, så det här med Imodium, när tar man det? Efter man ätit kyckling, ifall man blivit smittad? Intressant diskussion har vi iaf :)
För att komplicera det hela lite ytterligare, kräktes sambon och hade även feber. Och diarre då. Får inte riktigt ihop det med febern....
Läste lite om Imodium. Det hjälper inte mot campylobacter. Sen får man inte ta det om man har Ulcelerös Colit, som min sambo har. Finns förhoppningsvis något annat för honom att ta. Gäller ju bara att apotekspersonalen vet.
För att komplicera det hela lite ytterligare, kräktes sambon och hade även feber. Och diarre då. Får inte riktigt ihop det med febern....
Feber är ett av symptomen vid campylobacterinfektion. Vätskeersättning bör han ta och kontakta sjukvårdsrådgivningen eller vård/hälsocentralen när ni kommer hem.
Eva
MickeKöping
2012-07-22, 12:44
Verkar som om en tänkbar diagnos hittats.
Feber är ett av symptomen vid campylobacterinfektion. Vätskeersättning bör han ta och kontakta sjukvårdsrådgivningen eller vård/hälsocentralen när ni kommer hem.
Eva
Vi är hemma, kom igår. Jag fick ingen feber och jag kräktes inte. Det enda sambon och jag hade gemensamt är att vi fick diarré. Men det kanske är olika från person till person. Han ska ringa vårdcentralen imon
Hej, vi åker 1-2 ggr per år till olika öar och äter nästan uteslutande grillad kyckling som huvudrätt (souvlaki eller file). Vi har inte råkat ut för några som helst problem med magen så antingen har vi haft tur eller lyckats välja "bra" matställen.
/Göran
Jag tror att man kan bli sjuk av mycket, både hemma och i Grekland om man har otur. Det är rätt intressant att diskutera med andra vad de brukar undvika och vad de gör för att hålla sig friska! Kulglass går inte att äta pga att skeden står i vattenbad:eek:. Färska grönsaker sköljs i det där hemska förorenade vattnet :rolleyes:. Kyckling blir man alltid dålig av:confused:. Och skaldjur, den värsta boven av de alla!! För att inte tala om alla tarmbakterier i maten som kommer dit eftersom ingen tvättar händerna efter toabesök... "Ta en whiskey på kvällen så dödar de alla bakterier". Nä skämt osido :D! Ät, lev och njut av er semester! Är oturen framme kan alla bli dåliga oavsett i vilket land man befinner sig i! God bättring till din man Ponika. Hoppas att det inte är något allvarligt. bye_bye
Monica C
2012-07-23, 10:30
Jag tror att man kan bli sjuk av mycket, både hemma och i Grekland om man har otur. Det är rätt intressant att diskutera med andra vad de brukar undvika och vad de gör för att hålla sig friska! Kulglass går inte att äta pga att skeden står i vattenbad:eek:. Färska grönsaker sköljs i det där hemska förorenade vattnet :rolleyes:. Kyckling blir man alltid dålig av:confused:. Och skaldjur, den värsta boven av de alla!! För att inte tala om alla tarmbakterier i maten som kommer dit eftersom ingen tvättar händerna efter toabesök... "Ta en whiskey på kvällen så dödar de alla bakterier". Nä skämt osido :D! Ät, lev och njut av er semester! Är oturen framme kan alla bli dåliga oavsett i vilket land man befinner sig i! God bättring till din man Ponika. Hoppas att det inte är något allvarligt. bye_bye
Så sant som det blev skrivet Eva 64:D
Monica:)
Hej, vi åker 1-2 ggr per år till olika öar och äter nästan uteslutande grillad kyckling som huvudrätt (souvlaki eller file). Vi har inte råkat ut för några som helst problem med magen så antingen har vi haft tur eller lyckats välja "bra" matställen.
/Göran
Ja det är nog lite skillnad på ställe till ställe. Ant är dom flesta bra ställen. Men man skulle nog inte vilja gå in i köket o titta hur det ser ut runt omAng_elx
Jag tror att man kan bli sjuk av mycket, både hemma och i Grekland om man har otur. Det är rätt intressant att diskutera med andra vad de brukar undvika och vad de gör för att hålla sig friska! Kulglass går inte att äta pga att skeden står i vattenbad:eek:. Färska grönsaker sköljs i det där hemska förorenade vattnet :rolleyes:. Kyckling blir man alltid dålig av:confused:. Och skaldjur, den värsta boven av de alla!! För att inte tala om alla tarmbakterier i maten som kommer dit eftersom ingen tvättar händerna efter toabesök... "Ta en whiskey på kvällen så dödar de alla bakterier". Nä skämt osido :D! Ät, lev och njut av er semester! Är oturen framme kan alla bli dåliga oavsett i vilket land man befinner sig i! God bättring till din man Ponika. Hoppas att det inte är något allvarligt. bye_bye
Ingen tvättar händerna efter toabesöksnyft_dropLät ju mysigt;) Men visst , det är sant det du skriver. Fast kulglass vågar iaf inte jag äta...Jag har blivit ganska feg sen jag blev sjuk. Denna gången åt jag faktiskt ingen kyckling alls. Det ÄR tråkigt att tänka sig för, men på samma gång tänker jag om det är värt att äta just det OM jag skulle bli sjuk. Och svaret är detsamma NEJ! Jag får väl kanske köra på whiskey på kvällen:) Tack, min sambo är bättre nu, såpass bra att han åkte till sitt sommarställe på en ö i skärgården, med risk att få MASSA fästingar på sigflabb_flabbye_bye
Ponika,
jag tror att säkraste sättet att INTE bli magsjuk är att gå in i köket och titta i grytorna. Där finns säkraste utbudet!
Det är den maten man har planerat för dagen och hoppas på att gästerna tycker att den är tillfyllest. Och den brukar den vara. Den äter familjen själva av.
Birgitta, som gillar tavernor som visar köket och matgrytorna.
Skönt att han är på bättringsvägen. Förstår att du vill vara försiktig. Efter en svår infektion blir ju de allra flesta lite mer varsamma. Vissa livsmedel finns ju också mer kända risker med även om salmonella, shigella, campylobacter kan dyka upp även här hemma. Jag gillar långkoken och den traditionella grekiska maten som det borde vara mindre risker med än grillat och snabbmat men ändå blev jag sjuk en gång. Smittkällan kan finnas på så många ställen så det kan vara svårt att skydda sig. Däremot är det vetenskapligt bevisat att en whiskey eller raki före maten eller vid någon annan tidpunkt inte gör någon som helst nytta för att förebygga maginfektionder om den tas invärtes. I måttliga kan det ju vara trevligt ur en annan aspekt. ;)
Eva
Ponika,
jag tror att säkraste sättet att INTE bli magsjuk är att gå in i köket och titta i grytorna. Där finns säkraste utbudet!
Det är den maten man har planerat för dagen och hoppas på att gästerna tycker att den är tillfyllest. Och den brukar den vara. Den äter familjen själva av.
Birgitta, som gillar tavernor som visar köket och matgrytorna.
Ja grytor är ju gott! Men är det inte väldigt sällan just grytor serv på menyn?
Skönt att han är på bättringsvägen. Förstår att du vill vara försiktig. Efter en svår infektion blir ju de allra flesta lite mer varsamma. Vissa livsmedel finns ju också mer kända risker med även om salmonella, shigella, campylobacter kan dyka upp även här hemma. Jag gillar långkoken och den traditionella grekiska maten som det borde vara mindre risker med än grillat och snabbmat men ändå blev jag sjuk en gång. Smittkällan kan finnas på så många ställen så det kan vara svårt att skydda sig. Däremot är det vetenskapligt bevisat att en whiskey eller raki före maten eller vid någon annan tidpunkt inte gör någon som helst nytta för att förebygga maginfektionder om den tas invärtes. I måttliga kan det ju vara trevligt ur en annan aspekt. ;)
Eva
Sant, dom kan dyka upp här hemma oxå, känns bara lite tråkigt att just bli sjuk utomlands, när man vill må som bäst! Speciellt om man blir sjuk när man ska åka båt i 3 t och flyga i 4 t :( Ja det är ju svårt att skydda sig från detta, man måste (och vill ju) äta deras goda mat! Nja, det med whiskey hoppar jag nog över, för det gillar jag inte. Kan ta en San Fransisco på Prime:) Fast bara en, med tanke på att
jag ju har diabetes. Så då får jag ju oftast be om sallad ist för pommes el ris, och det är ju inte lika gott (älskar potatis i alla former) Så det med maten är ju lite kruxigt för mej som gillar en stor tallrik med mat på med alla tillbehör;)
Ja en traditionell grekisk måltid kombinerar ju gästerna själva. Allt på tallriken är inte det traditionella grekiska sättet att äta. Många rätter som sätts ihop till en måltid är en grekisk lunch eller middag.
Eva
Mats Fredsson
2012-07-23, 20:53
Vi äter allt de serverar i Grekland, och det är sällsynt att vi får några känningar av maten.
Dock råkade sambon ut för dåligt tillredd kyckling på Santorini för ett par år sen, hon var riktigt risig i ett par veckor pga Campylobacter... :(
Men, det är ju inget unikt för Grekland, man kan råka illa ut även i Sverige.
Jag har rest ett antal gånger till Indien i jobbet, och där kan man verkligen bli magsjuk. Uttrycket "Delhi-belly" finns av en anledning...
Och det är inte bara bakterier, utan och de annorlunda kryddorna som ställer till det. Jag vet...
Tillägg: vi tar aldrig någon slags tabletter ( inte ens whiskey...) i förebyggande syfte.
Vi tar Trevis vid varje måltid och det märks STOR skillnad om man glömmer att ta dem. Med Trevis - lugn och fin mage, inga problem vad man än äter, kyckling, glass, skaldjur etc. Utan Trevis - nja - lite problem kan dyka upp, utan att nämna några vidare detaljer.
En Resorb per dag är också bra om man har svettats mycket.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.