handdator

Visa fullständig version : bröllop på skopelos


dromprinsen
2012-07-18, 15:35
min son vill gärna gifta sig vid mamma mia kyrkan på skopelos. är det någon här på forumet som har erfarenhet eller har gjort det här?
har förstått att man inte får gifta sig i själva kyrkan, men kan man göra det utanför kyrkan? vilka myndigheter skall/måste man kontakta på ön?

jeabys
2012-07-18, 15:45
Hej!

Det är inte tillåtet att genomföra civila bröllop på kyrklig mark i Grekland. (detta enligt bröllops koordinator på Skiathos).

Jag/vi funderar själva på att gifta oss på Skiathos nästa sommar och har fått tag i en bröllops koordinator där som enligt uppgift också ordnar bröllop på Skopelos. Se länk nedan.

Fick även ovärderlig hjälp från en person här på Kalimera ang detta, vidarebefordrar detta till dig här :).

To-do-lista för att kunna gifta sig borgerligt i Grekland;
-Beställ personbevis underskrivet av tjänsteman på Skatteverket samt äktenskapscertifikat. Om du har varit gift tidigare behövs eventuellt även ett dokument som visar på att äktenskapet är upplöst (kolla med grekisk bröllopskoordinator vad som gäller). Samtliga dokument bör vara på svenska.
-Dokumenten från Skatteverket ska du sedan ta med till en Notarius Publicus (advokat eller jurist med särskild behörighet). Där måste varje dokument stämplas med sk. Apostille-stämpel för att bekräfta dess riktighet. (kostar ca 300-700 kr/stämpel beroende på vilken Advokatbyrå du vänder dig till. Det behövs sammanlagt 4 stämplar - dvs en per dokument). Efter detta ska dokumenten översättas till grekiska. Besök Grekiska Ambassadens hemsida – www.greekembassy.se (http://www.greekembassy.se/) - här hittar du en förteckning över certifierade grekiska översättare. Du behöver anlita någon av dessa för att översätta dokumenten från Skatteverket (översättaren tar betalt enligt sin prislista. Den översättare vi anlitade tog ca 1300 kr för översättningen).
-När dokumenten är översatta till grekiska ska de skickas till Grekiska Ambassaden i Stockholm där de ska stämplas. Denna stämpel kostar någon hundralapp. Kanske 200 kr? Minns inte säkert.
-Anlita en bröllopskoordinator i Grekland som hjälper er med det administrativa där. Det kostar inte särskilt mycket med denna hjälp, men den är ovärderlig. På Skiathos kan jag rekommendera bröllopskoordinatorn Anastasia Ghighis (info@skiathosbluetravel.gr). kolla websidan: http://www.skiathosbluetravel.gr/ . (Bröllopskoordinatorns hjälp inklusive all administration och själva ceremonin 190 Euro. Därtill tillkommer kostnader för city town hall + skatt vilket blev 150 + 40 Euro - om man väljer att gifta sig på en annan valfri plats på ön så kostar detta extra). Maila henne med dina frågor så får du uppdaterad info vad gäller priser. Vet inte om de höjt priserna från förra sommaren.
-Klart! Ta med alla originaldokument till Grekland och gift er!
-Väl tillbaka i Sverige kommer ni få ett dokument från Bröllopskoordinatorn på Skiathos (ca 4 veckor efter bröllopet). Detta dokument är det grekiska intyget på att ni gift er. Dokumentet kommer att vara på grekiska och stämplat med Apostilles-stämpel. Originaldokumentet tar du med till närmaste Skattekontor. Där tar de en kopia av dokumentet och du får fylla i ett dokument. Sen tar det ca 6-8 veckor innan de har låtit översätta dokumentet och verifierat att ni är gifta enligt svenska bestämmelser. Kostar inget.

/jeabys

dromprinsen
2012-07-19, 14:54
tack för ett bra tips och utförlig information! skall vidarebefordra din info till sonen.
vi hade tänkt att själva ceremonien skulle ske på mamma mia-klippan. Antingen utanför kyrkan el. utanför dess avgränsade område.