handdator

Visa fullständig version : sandflugor eller myggor på Korfu?


selleri
2012-07-04, 23:30
Hej.

Jag kom hem i går natt från en veckas resa på Agios Georgios södra. Under hela veckan har jag sett en enda mygga och har inte oroat mig för dem något. Men under eftermiddagen igår badade jag (inte min man) på den södra långa stranden, och började vid femtiden upptäcka märken (då hade vi lämnat stranden ett par timmar tidigare), tänkte inte mycket på det då. Men under kvällen började de poppa upp fler och fler, kliade som sjutton. Mygg, självklart trodde jag. Men jag hade inte sett en enda mygga på hela dagen. Det stämmer inte. Kom hem till Sverige på natten och fler och fler bett poppar upp. Nu är det ett dygn och det poppar upp nya bett hela tiden, så det jag undrar nu: är det BETT? Min erfarenhet säger att märket efter ett myggbett inte dyker upp över ett dygn efter själva bettet, utan inom några minuter, kliar ett tag och går över. Mina märken är stora knölar, illröda och vätskande. Och det kommer nya hela tiden, alldeles nyss poppade en till upp. Över ett dygn och 9 timmar sedan jag badade. Googlar förstås på vad det kan vara och sandflugor kommer upp. Det jag läser håller på att skrämma livet ur mig; att de kan paratisera i kroppen på människa, gå in i huden börja leva där och suga blod och växa sig till ca en cm storlek som syns som en knöl under huden. Nu har jag ca 70 st (mest på ben och händer/armar), och nya poppar fortfarande upp. Nu är jag förstås orolig, är livet förstört nu, med parasiter inte går att få bort? Finns det någon som vet och kan svara, lugna mig/eller tipsa vad man ska göra för behandling eller vilken läkare/specialist som kan avgöra vad det är?
Tacksam för svar, selleri.

selleri
2012-07-04, 23:37
Min man fick bara två bett på underbenen, som han varken märkte av eller kliade något...

Monica C
2012-07-05, 00:59
Men kära du vilket elände.Jag tycker att du söker akut på din vårdcentral och gör det nu innan helgen så du kan få någon form av lindrande behandling och oxå kanske svar på vad det hela rör sig om.
Lycka till och hoppas detta snart är över.
Monica:)

Arne
2012-07-05, 06:26
Nog förefaller det vara sandloppor eller kanske de kallas sandflugor numera. Vi hade dylika i mängd vid Gazabataljonens badstrand på 60-talet. Dock var det bara att stega in till bataljonsläkaren att erhålla en jättespruta med något slags antibiotika.

Efter ett par dagar försvann allt obehag och man blev helt kurerad. Däremot fanns det i Nilen en elak parasit, vill minnas att den hette Billharzisnäcka eller så. Den parasiten kunde ta sig in i människokroppen och orsaka harm.

Ett läkarbesök skulle även jag rekommendera.

Arne