handdator

Visa fullständig version : Hoppa genom eld?


marmar
2012-07-04, 21:59
Hej!

Har nyligen kommit hem från en härlig ö-luff i kykladerna. Under Midsommar befann vi oss i Katapola på Amorgos. När vi var där såg vi lappar uppsatta om ett kultur-evenemang som skulle gå av stapeln på midsommardagens kväll. Det stod att det skulle tändas en eld och spelas traditionell musik. Vi gick dit. Ungefär vid solnedgången tändes en liten eld, och byns barn började hoppa genom den. Allt eftersom det brann ner fyllde de på med torrt ris, och fortsatte att hoppa. Som tur var var det precis bredvid havet, så de om brände sig hoppade i och svalkade sig.

Under den timme vi var där hände inget annat, ingen musik eller något annat. Vi försökte fråga vad som firades, Det hade inget att göra med att det var midsommar, de nämnde någon Johannes, något helgon kanske? Vet någon något om detta. Jag förstod det som att det var tradition, vet inte hur spridd.

larvih
2012-07-04, 22:44
Johannes Døberen (St. John) er født ca. d. 24ende juni. Altså midsommer.

Fejrer I ikke St. Hans aften i Sverige..?

anneli56
2012-07-04, 23:02
Första maj varje år binder man en "stefanis" en blomsterkrans som hängs på ytterdörren, sedan på Johannes döparens dag, kastas denna krans på öppen eld och man hoppar tre gånger över elden för att bringa lycka och välgång tills nästa år!Det är en gammal tradition och i små byar görs det fortfarande.

karinafp
2012-07-05, 00:06
Johannes Døberen (St. John) er født ca. d. 24ende juni. Altså midsommer.

Fejrer I ikke St. Hans aften i Sverige..?

Vi kallar det bara för midsommarafton. Det är många som inte förknippar den med Johannes Döparen, eftersom vi inte alltid firar den 24 (av politisk-ekonomiska skäl, man kan väl inte låta folk vara lediga från jobbet hur som helst heller Ang_elx) utan den fredag som ligger innan midsommardagen, vilken firas den lördag som infaller mellan den 20 och den 26 juni.

Men visst är det Johannes Döparen som firas den 24 juni i hela den kristna världen. :)

Karin
som alltid längtar ner

lugnagatan
2012-07-05, 13:55
Längst ned i det här reportaget från Chania syns hur man firade "Klidonas" i gamla hamnen i Chania, som jag fotade midsommarhelgen i år, med dans och musik också bye_bye


http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?p=279410#post279410

marmar
2012-07-06, 21:53
Tack för snabba svar!
Torkade kransar såg vi också några som kom med så det verkar stämma!

Vi frågade om det möjligen var Johannes Döparen, men ibland blir det språkförbistring..... dom sa att det var det inte.
Och vem vet, dansen kanske börjde så småningom, vår sjuåring behövde komma hem och sova....
/maria

Ia
2012-07-07, 11:04
I hellas feires de 12 helgnene i mer eller mindre grad etter som hvor i Hellas man er... På Ikaria er de veldig ivrige på å feire disse og jeg var der den 24.juni i år når St. Johannes ble feiret på en Pinagia langt oppi i fjellet.

De gamle tørkede kransene ble lagt i tre hauger og når kl. var 24.00 så ble haugene tent på og barn og voksne løp og hoppet over alle kransene... og kunne ta gjøre seg et ønske...helst skulle man gjerne gjøre det tre ganger for størst sjanse for at ønsket sitt skulle gå i oppfyllelse.

På Ikaria var det satt opp mange langbord og det strømmet på med grekere og et fåtall turister fra 20-tiden. man fikk kjøpt vin i liters plastflasker, brød, salat og grillet geit ++ kl. 22.00 begynte et orkester å spille flott gresk musikk og det ble gresk/Ikarisk folkedans... folk holdt det gående hele natta.. tror det må ha vært minst 8-900 stykker der på det meste.

Det var en flott opplevelse...jeg holdt det gående til 07.15.. fikk med meg soloppgangen, danset ringdanser og spiste god mat :) De holdt fortsatt på å spille da jeg gikk ( en time å gå "hjem" ) men var vel bare 40-50 stykker igjen der da..

kjønner at Ikarias feiring var litt større enn den trådstarter opplevde... men nå er visst det Ikariske folket kjent for å feste ;)
Noen av disse festene er på dagtid, andre om kvelden eller natta.

Skal definitivt få med meg en slik fest en gang til om sjansen byr seg. :)

anneli56
2012-07-08, 03:16
Och varför skulle det inte stämma,när vi gör det samma år efter år,efter år...!!??