handdator

Visa fullständig version : Trettondagen. Hård blåst men soligt. Prästerna i plurret.


lugnagatan
2012-01-06, 16:20
Fredagen den 6:e januari, ännu en helgdag med stängda butiker. Mest soligt , men regnskurar och hård blåst.


http://i1202.photobucket.com/albums/bb372/lugnagatan/Kreta%20jan%202012/Trettondagen/SANY2114.jpg

Nu såg jag igår kväll att någonting var förberett i "restaurang-hamnen" : örlogsflaggor och bojar ute i vattnet. En mindre segelbåt i trä kom och ankrade upp mitt på den öppna vattenytan inne i hamnen, ville tydligen ha uppmärksamhet och nära med gummibåten till restaurangerna som fortfarande är öppna. Dom hade en USA-flagga i aktern. Undrar verkligen om dom hade kommit hela vägen över Atlanten utan att blåsa omkull. Kan det ha varit ett sätt - under lågsäsong - att slippa undan hamnavgiften? Ett stort land i ekonomisk kris som visar sin sympati för ett annat mindre i den gamla världen - även kallad "kulturens vagga" .

Som vanligt direktsända mässor i radio och tv. Patriarken doppade kors och blomsterkvast i vigvatten och stänkte omkring sig. Några vita "fredsduvor" fick flyga iväg vart dom ville inne i basilikan. Och nu tågade folk och prästerskap iväg mot kajen. I Aten var det flottans käcka gossar som hoppade i och förde med sig korset. Jag har aldrig sett det här förut, men det verkade som någonslags "vattenmässa".

När jag kom ned till Chanias gamla hamn var folk redan på väg hem. Det hade varit ett dopp i hamnbassängen under militära hedersbetygelser.


http://i1202.photobucket.com/albums/bb372/lugnagatan/Kreta%20jan%202012/Trettondagen/SANY2106.jpg

Det hade varit fullt med folk runt hamnbassängen. (Man firar Jesu dop i ortodoxa kyrkan.)


http://i1202.photobucket.com/albums/bb372/lugnagatan/Kreta%20jan%202012/Trettondagen/SANY2110.jpg


Några triangel-spelare som var här utanför dörren och knackade på för några dagar sedan.



http://i1202.photobucket.com/albums/bb372/lugnagatan/Kreta%20jan%202012/Trettondagen/SANY2115.jpg


En sådan här blåsig dag viner det om otäta fönster och dörrar, och jag gjorde en lins-gryta enligt ett grekiskt recept. Linserna kokas med massor med brynt lök och vitlök, och buljong, tills allt blev mjukt, det blev nästan som "nästan ärtsoppa", speciellt om man tar gröna linser. En mängd olika kryddor varav jag hade koriander hemma.

Har försökt mig på och begripa den åttarmade bläckfisken. Jag förstår att den är bäst färsk och mekaniskt bearbetad och inlagd och serverad som sallad. För den som inte har anlag för den mekaniska bearbetningen och är bekväm, förstår jag att frysning och kokning också tar bort segheten.
Nu fick jag överta en fryst åttarmad. Jag var osäker på hur länge den egentligen legat i frysen, så jag föredrog kokningen. Det var ett recept utan salt och peppar, där den på slutet puttrar med vinäger och rött vin,massor av lök och färska kryddor 1 ½ timme till tjockhet. Det gäller att krama ur den ordentligt efter den första mjukgörande kokningen på en timme - och ta bort huvudena (dom fick katterna :D ).
Endast med rostat bröd och färska kryddor som självständig rätt. Smakade förträffligt.