Logga in

Visa fullständig version : Till slut


xenos
2011-08-09, 07:30
Så händer det till slut. Någon framför en avvikande uppfattning bland alla fördömanden och skuldbeläggelser. En klar och tydlig röst, en med ett visst mod.
Efterlängtat.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kajsa-ekis-ekman-nar-eurokostymen-inte-passar

Höj dricksen!_B-anana

bocina
2011-08-09, 08:04
Ja, bra med lite annan "vinkling" på debatten.

Fast om man kollar på de kommentarer som hon hade fått på sitt inlägg så var det inte någon (jo, jag tror det var en) som höll med. Hon sågades rätt rejält :(

BoCina

laero
2011-08-09, 13:55
Tja ... det inlägget visar väl bara att provokatörer med vänsteråsikter, som skriver på kultursidor, inte ska försöka sig på ekonomiska resonemang.

En sak har hon ändå rätt i ; att det är synd om grekerna.
Däremot inte att deras situation är alla andras fel.

xenos
2011-08-09, 14:11
Under den förra regeringens styre var det å andra sidan de högervridna åsikterna som avgjorde.

Admirala
2011-08-09, 14:59
Meget bra artikkel.
Vi som leser greske aviser/ser gresk tv/har greske venner samt klarer å slå opp i EU's og andres etterrettelige tallmateriale og statistikker, vet at hun beskriver virkeligheten for svært mange grekere.

Og tydelig at kommentatorer både her og der er farget av den senere tids uopphørlige skittkasting - og påfølgende hjernevask :eek:Ang_elx

laero
2011-08-09, 15:07
Under den förra regeringens styre var det å andra sidan de högervridna åsikterna som avgjorde.
Jag hänger inte riktigt med vad du menar med det.

Grekland styrs idag av Papandreos PASOK-parti (i princip socialdemokrater). De har, bättre sent än aldrig, beslutat om nödvändiga åtgärder för att försöka komma till rätta med ett abnormt statsfinansiellt skuldberg. Idéer om att det finns enklare, smärtfria snabblösningar är bara fria fantasier, oavsett om de kommer från högerkanten eller extremvänster.

Charleston
2011-08-09, 17:26
Ja, när IMF är inblandat, så är ju receptet i stort sett alltid detsamma. Privatiseringar och utförsäljningar är ju då legio. Oavsett om detta genererar mindre inkomster än vad avkastningen skulle vara om man behåller de gemensamma egendomarna. Brukar sällan fungera, men i krislägen brukar man ändå passa på att föra över från gemensamt till privat. Liksom att sänka löner och strypa ekonomin även på andra sätt. Kallas chockdoktrinen.
Och även om det inte finns nån quick fix, så nog hade det varit lättare för grekerna om dom haft en egen valuta allt. Nu lär det ju gå åt h ändå, men man har ju i alla fall lyckats minska spekulationsförlusterna för de privata bankerna o.dyl. och i stället vältrat över kostnaderna på folket. Vilket väl är vad som är avsikten?
Tror i alla fall jag, en kulturintresserad provokatör på vänsterkanten.;)

Lissi
2011-08-09, 17:50
Jag tycker att det var en bra artikel som ändå visar på hur de "vanliga" hårt arbetande grekerna har det och det är verkligen inte svårt att förstå vanmakten, ilskan och hopplösheten, även om väl ändå väldigt många av tradtion skattefuskat....men om detta är för att ha kunnat överleva så är det förståeligt. Dessutom har det ju i alla år "varit en del av systemet" och såklart varit vedertaget av de flesta.
Jag är alldels för dåligt insatt i, och har aldrig i någon större mån heller satt mig in i "vanliga" grekers liv totalt sett om vad de får i lön eller ska betala i skatt, man har bara varit förundrad över att de måst betala så många mutor. Går man i skolan ska man ju för sjutton inte behöva betala samma lärare privat för den undervisning denne är ålagd att ge på skoltid... Jag har bara sett hur de inom turistnäringen sliter och kämpar (även skattefuskar) för att överleva.

Att kalla greker i gemen för lata och arbesskygga finns i alla fall inte på min "karta".
Nu är väl det enda JAG kan göra just nu att fortsätta att lägga alla mina sparade pengar på Greklandsresor - 4 i år, sammanlagt 5,5 veckor.;)

Det kommer att ta MÅNGA år innan grekernas liv blir drägligt och jag undrar bara: Var det en folkomröstning i Grekland om inträdet i EU?? För var det det så kan ju inträdet inte skyllas på någon annan utan grekerna ville i så fall lämna drachman...

Lissi

xenos
2011-08-09, 18:03
Artikeln i DN är varken vänster eller högervriden.
Den har ett helt annat perspektiv på Greklands nuvarande situation än de vi matats, med sedan länge. Den har helt andra förklaringsmodell än de som vi trosskyldigt, använts hitintills -klichéerna. Det tar lång tid att få stopp på en jättetanker.
Det misstag grekerna verkligen gjort är att införa euron. Fel valuta, fel tänk, för ett land som Grekland. Men greker har alltid beundrat det som inte är grekiskt, sett upp till utlandets lockelser, vill vara moderna. Samtidigt kan de vara uppfriskande skrytsamma. Det går inte riktigt ihop. En spännande spricka i deras karaktär -samma som min. Hur ser sprickan ut i tyskarnas karaktär, fransmännens, italienarnas, svenskars?

laero
2011-08-09, 18:08
Och även om det inte finns nån quick fix, så nog hade det varit lättare för grekerna om dom haft en egen valuta allt.
Ja, det kan vi nog vara överens om även om ingen vet hur Grekland hade sett ut idag med drachmern som valuta.
Det jag bla vänder mig emot i ovan nämnda artikel är bilden av att Grekland skulle ha lurats/tvingats att byta till euro. Konvergenskraven i valutasamarbetet finns för att man visste att det inte skulle fungera med ekonomiskt annorlunda/ostabila länder. För att komma runt konvergenskriterierna lär Grekland ha trixat och fuskat med sina siffror för att ändå få vara med. Jag har svårt att se att det är Tysklands och Frankrikes fel.

kimmen
2011-08-09, 18:10
Någon framför en avvikande uppfattning bland alla fördömanden och skuldbeläggelser.
Nåja, helt avvikande är ju inte hennes uppfattning. Hon tar ju t.ex. upp att man ibland måste muta läkare för att bli behandlad eller ta privatlektioner för att klara sin examen. Och det är ju inte eurons fel.

Det är inte heller eurons fel att det finns korruption eller en massa mellanhänder som ska tjäna pengar till höger och vänster. Eller att de av folket valda politikerna inte sköter sitt jobb.

- - - - -

Många hyllar de möjligheter till devalvering som Grekland skulle haft om de haft kvar drachman. Sverige har historiskt devalverat kronan ett antal gånger.

Men vad händer egentligen om t.ex. Sverige devalverar?
- Svenska produkter blir billigare utomlands och exporten förväntas öka.
- Men svenska produkter blir inte billigare i Sverige.
- Importerade varor blir däremot dyrare.
- Kontentan av detta blir en de facto reallönesänkning. Detta leder till ökade lönekrav, vilket leder till att svenska produkter åter igen ökar i pris...

Att devalvera innebär också - i mina ögon - bara att man skyfflar över sina problem på grannländerna. Om svenska varor blir billigare i t.ex. Danmark men danska varor blir dyrare i Sverige, får ju danskarna problem...

- - - - -

För att travestera ett ofta använt argument mot en gemensam europeisk valuta kan man också hävda att det inte är bra att ha samma valuta i hela Sverige. Det är ju inte säkert att samma räntenivå passar lika bra i Norrland som i Skåne... :)



/kimmen

Masse
2011-08-10, 00:15
Krisen i Grekland är förvisso inte orsakad av euron. Men visst skulle det hjälpt på den svåra resan tillbaka om de haft en egen valuta. Och förmodligen hade man blivit varse krisen tidigare i ett fallande värde på drachmern. Tycker att beskrivningen i artikeln av euron i form av en gemensam kostym är ganska bra. Den passar ingen riktigt bra!

En monetär union utan motsvarande politisk union är enligt min uppfattning inte bra för något land. Som jag ser det så är det ungefär lika intelligent som om alla familjer i kvarteret skulle ha en gemensam hushållskassa - och att var och en sen beslutar om vad, hur mycket och när det ska handlas. Jag tror tyvärr bara att vi har sett början av problemen som följer med gemensam valuta. Kanske slutar det med endera upplösning av euron eller med en politisk union. Väl att vi inte är med.

:) Mats

Masse
2011-08-10, 00:29
Men vad händer egentligen om t.ex. Sverige devalverar?

.....................................................

Att devalvera innebär också - i mina ögon - bara att man skyfflar över sina problem på grannländerna.- - - - -

.....................................................

För att travestera ett ofta använt argument mot en gemensam europeisk valuta kan man också hävda att det inte är bra att ha samma valuta i hela Sverige. Det är ju inte säkert att samma räntenivå passar lika bra i Norrland som i Skåne... :)



/kimmen

.... om Sverige devalverar?

Sverige devalverar och/eller revalverar numera sin valuta varje minut och varje dag eftersom vår valuta löpande omvärderas gentemot omvärden. Försök att fast binda den till värdet på euron har ju gjorts, och resultatet förskräcker.

.... att man skyfflar över sina problem på grannländerna.

Det tycker jag inte alls. Att den egna valutan löpande värderas utifrån hur vi förmår att sköta landets ekonomi är en sund och frisk process. Det är när den sätts ur spel som det blir problem. Om det du säger gällde så skulle ju det enda riktiga vara en gemensam världsvaluta. Hujedamej.

.... att det inte är bra att ha samma valuta i hela Sverige.

Jo det tycker jag däremot är högst lämpligt eftersom har ett gemensamt politiskt system för hela Sverige. Det är just att skilja den monetära makten från den övriga politiska makten som ställer till med problem förr eller senare.

:) Mats

kimmen
2011-08-10, 01:13
Sverige devalverar och/eller revalverar numera sin valuta varje minut och varje dag eftersom vår valuta löpande omvärderas gentemot omvärden.
Det vet jag. Vi har en rörlig växelkurs, en "flytande" krona. Och det kallas då inte för devalvering/revalvering utan det heter depreciering/appreciering. Skillnaden är att en depreciering kan vi inte styra själva! Det är, som du skriver, istället omvärlden som löpande värderar vår valuta och vår ekonomi. Och det tycker också jag är en sund process.

Vid en fast växelkurs däremot kan ett land själva bestämma att skriva ned värdet på sin valuta, att devalvera. Det är en stor skillnad! Då har man satt processen med omvärldens värderande ur spel. Ett sådant agerande innebär enligt min åsikt att man skyfflar över sina ekonomiska problem på grannländerna. För att inte tala om det jag nämnde tidigare med en inhemsk de facto reallönesänkning.

OM nu Grekland skulle återgå till drachman skulle den antagligen bli tokdevalverad omgående, oavsett fast eller rörlig växelkurs. Det innebär att alla utlandslån i euro och dollar skulle bli ännu svårare för Grekland att kunna betala tillbaka.

År 1992 övergick Sverige till rörlig växelkurs. Tidigare, med den fasta växelkursen, devalverade Sverige flera gånger under 70-talet och tidigt 80-tal. Sista gången 1982 med 16%. Den svenska exporten stimulerades på kort sikt, men enligt kritiker gav det stora negativa konsekvenser för den svenska ekonomin på lång sikt.

Och det är ju inte säkert att samma räntenivå alltid passar lika bra i Norrland som i Skåne...:rolleyes::)

/kimmen

Masse
2011-08-10, 01:52
Men vad händer egentligen om t.ex. Sverige devalverar?
- Svenska produkter blir billigare utomlands och exporten förväntas öka.
- Men svenska produkter blir inte billigare i Sverige.
- Importerade varor blir däremot dyrare.
- Kontentan av detta blir en de facto reallönesänkning. Detta leder till ökade lönekrav, vilket leder till att svenska produkter åter igen ökar i pris...


/kimmen

Det vet jag. Vi har en rörlig växelkurs, en "flytande" krona. Och det kallas då inte för devalvering/revalvering utan det heter depreciering/appreciering. Skillnaden är att en depreciering kan vi inte styra själva! Det är, som du skriver, istället omvärlden som löpande värderar vår valuta och vår ekonomi. Och det tycker också jag är en sund process.
............................................

OM nu Grekland skulle återgå till drachman skulle den antagligen bli tokdevalverad omgående, oavsett fast eller rörlig växelkurs. Det innebär att alla utlandslån i euro och dollar skulle bli ännu svårare för Grekland att kunna betala tillbaka.

............................................

År 1992 övergick Sverige till rörlig växelkurs. Tidigare, med den fasta växelkursen, devalverade Sverige flera gånger under 70-talet och tidigt 80-tal. Sista gången 1982 med 16%. Den svenska exporten stimulerades på kort sikt, men enligt kritiker gav det stora negativa konsekvenser för den svenska ekonomin på lång sikt.

............................................

Och det är ju inte säkert att samma räntenivå alltid passar lika bra i Norrland som i Skåne...:rolleyes::)

/kimmen


Som du själv konstaterar, och som också är min uppfattning, KAN inte Sverige devalvera nu, men det var ju det ord du valde att använda, och vad som händer vid en svensk devalvering är ju då tämligen egalt.

OM Grekland skulle återgå till egen valuta så tror tydligen ingen av oss att de själva kan styra över värderingen eller fast knyta den till omvärlden. Vad som händer med deras lån tror jag är samma oavsett vilken valuta de har, nämligen att de förr eller senare måste avskrivas.

Någon fast växelkurs är jag inte anhängare av, oavsett vilket lands valuta vi talar om.

Vad gäller räntenivån så passar den förmodligen inte bra någonstans. Men den behöver ju inte med nödvändighet vara avhängig vilken valuta man har. Det kanske finns anledning till vissa "regionala variationer":D.

Trodde först att vi hade lite olika uppfattning i det här Kimmen. Det är ju alltid kul med lite debatt. Men det verkar som vi är överens i det mesta.
Nu tror jag det är bäst att vi i den här tråden släpper "euro-snacket". I annat fall kan det uppfattas som OT. Vi kan kanske höras mera i frågan framöver i en särskild "Euro-tråd".

Ha det gott!
:) Mats

xenos
2011-08-10, 06:32
Fortsätt ni! Det lär åtminstone jag mig något på.
Att en tråd utvecklas kan aldrig vara fel.

mouche
2011-08-10, 10:59
OM nu Grekland skulle återgå till drachman skulle den antagligen bli tokdevalverad omgående, oavsett fast eller rörlig växelkurs. Det innebär att alla utlandslån i euro och dollar skulle bli ännu svårare för Grekland att kunna betala tillbaka.


Vil det det? I dag må de ha inntekter i Euro for å å betjene sine lån til utlandet og det må de vel "i morgen" også selv om de går over til/tilbake til Dracmer? Hverken i dag eller "i morgen" (med egen valuta) blir vel lånene til utlandet betalt med de penger som bytter hender når en greker klipper håret på en annen greker?
Det de vel må uansett hvilken valuta de har, ervel å øke eksporten (turismen) og redusere importen og klare seg med det de har i eget land?

kimmen
2011-08-10, 17:42
Som du själv konstaterar, och som också är min uppfattning, KAN inte Sverige devalvera nu, men det var ju det ord du valde att använda, och vad som händer vid en svensk devalvering är ju då tämligen egalt.
Ja, det var ju lite dumt av mig att använda just Sverige som ett exempel på vad som händer när ett land devalverar - eftersom vi (som tur är) inte kan göra det. Sorry...:o Jag ville bara exemplifiera de negativa långsiktiga konsekvenserna av en större devalvering.


Någon fast växelkurs är jag inte anhängare av, oavsett vilket lands valuta vi talar om.
Det är inte jag heller. Jag vet inte hur vanligt det är med fast växelkurs. Danmark är i alla fall det enda skandinaviska land som har en fast växelkurs, den danska kronan får inte avvika mer än 2,25% från euron.


Nu tror jag det är bäst att vi i den här tråden släpper "euro-snacket". I annat fall kan det uppfattas som OT.
Nja... Artikeln trådskaparen länkar till handlar ju mycket om euron...:)


/kimmen

Masse
2011-08-10, 19:58
Ja, det var ju lite dumt av mig att använda just Sverige som ett exempel på vad som händer när ett land devalverar - eftersom vi (som tur är) inte kan göra det. Sorry...:o Jag ville bara exemplifiera de negativa långsiktiga konsekvenserna av en större devalvering.



Det är inte jag heller. Jag vet inte hur vanligt det är med fast växelkurs. Danmark är i alla fall det enda skandinaviska land som har en fast växelkurs, den danska kronan får inte avvika mer än 2,25% från euron.



Nja... Artikeln trådskaparen länkar till handlar ju mycket om euron...:)


/kimmen

Du behöver inte alls vara Sorry Kimmen. Du belyste ju bara skillnaden mellan fast och rörlig växelkurs. En fast växelkurs skulle jag vilja likna vid jordskorpan inför en jordbävning. Jordskorpan försöker att hålla fast, men förr eller senare så brister det. Då är devalvering ett faktum, oavsett vad man tycker om det. Det visar vidare det friska och sunda i en rörlig växelkurs som löpande speglar och reglerar utvecklingen (dvs det som är känt, det som mörkas kan man inte göra mycket åt). En rörlig växelkurs ger en naturlig spegling av utvecklingen i respektive land. På vilket sätt åstadkommer man det i Euro-länderna????

Vad gäller Danmark så kan jag för lite internationell ekonomi för att ha någon klar uppfattning. Men min generella avoghet mot fasta växelkurser gäller även dem. Kanske har de en betydligt mindre exponering mot omvärlden än Sverige i sin valuta, vilket gör att de klarar den fasta växelkursen med lite mindre bekymmer. Men hälsosamt tror jag inte att det är.



Fortsätt ni! Det lär åtminstone jag mig något på.
Att en tråd utvecklas kan aldrig vara fel.

Tack Xenos! Kimmen, vi är förlåtna, och har trådägarens tillåtelse att fortsätta!

Det de vel må uansett hvilken valuta de har, ervel å øke eksporten (turismen) og redusere importen og klare seg med det de har i eget land?

Jovisst är det så! Grekland har ingen järnmalm, inga skogar, ingen bilindustri, ingen IT-industri som de kan exportera i stor omfattning och dra in pengar på från utandet. Men det är ett toppenland att semestra i (tycker förmodligen drygt 8000 Kalimeramedlemmar, och många fler!), och de hade med en egen valuta, som i nuläget hade varit mycket billig, förmodligen fått turbofart på turismen och väldigt mycket lättare att resa sig ekonomiskt igen och kanske betala tillbaka på sina utlandslån. Men tyvärr, det är nog försent. Nu sitter man med sina euro, och det finns andra semesterländer med egen valuta som är billigare.

MEN DET KOMMER DEFINITIVT INTE ATT FÅ MIG ATT SLUTA ÅKA TILL GREKLAND!

Och säkert är det många av oss som har förlorat sitt hjärta till Grekland och fortsätter att åka. Men de stora turistströmmarna blir ju inte lättare att nå, oavsett valuta, om man fortsätter med diverse strejker kors och tvärs med taxi, båtar, flygledning mm. Det gynnar definitivt inte turistutvecklingen i vårt kära Grekland.

Och ..... för att återknyta till artikeln som tråden hänvisar till ..... oavsett vem/vilka som bär skulden till att det är som det är, så är det stark utveckling av turismen som Grekland behöver just nu.

Jag tänker köpa euro och dra mitt strå till stacken i september!

:) Mats

Yanna
2011-08-11, 00:40
Oj! :eek: Många specialister här ser jag! Detta är nog så nära ordbajseri JAG kan komma!!! :eek::eek::confused::confused:

xenos
2011-08-11, 07:05
Jag tänker köpa euro och dra mitt strå till stacken i september!

Samma här. Och nyanserat ge bra med dricks.

xenos
2011-08-11, 07:15
Oj! :eek: Många specialister här ser jag! Detta är nog så nära ordbajseri JAG kan komma!!! :eek::eek::confused::confused:

Ett sakligt och balanserat, ja också ett nyanserat inlägg på min ära!

Hellen
2011-08-11, 07:48
Oj! :eek: Många specialister här ser jag! Detta är nog så nära ordbajseri JAG kan komma!!! :eek::eek::confused::confused:

Vad är det som tyder på specialister tycker du?

Själv tycker jag att det är en intressant diskussion utan "messerschmidt"-tendenser.

Eva L
2011-08-11, 09:21
Tycker också att det är en intressant tråd att följa. Finns inte så många andra på det här forumet längre och inte orkar jag heller bidra med något vettigt just nu. Fortsätt gärna bra kontrast till alla frågor om charterhotell på Kreta. Trådskaparen är ju också nöjd och vill se en uteveckling av sin tråd så det ska han ha en eloge för.

Eva

mouche
2011-08-11, 10:50
Jag tänker köpa euro och dra mitt strå till stacken i september!

:) Mats

Og vi reiser ned til Kreta i dag for å se på huset vi bygger der! Og som vi gleder oss til huset blir ferdig og om ganske få år så kan vi tilbringe så mye tid der som vi bare vil._B-anana

Yanna
2011-08-11, 12:34
Oj! :eek: Många specialister här ser jag! Detta är nog så nära ordbajseri JAG kan komma!!! :eek::eek::confused::confused:

Fyyy på dig Yanna! Du skulle gått o lagt dig utan att passera enterknappen! :(

Hellen
2011-08-11, 12:47
Fyyy på dig Yanna! Du skulle gått o lagt dig utan att passera enterknappen! :(

Det hade du väl inte behövt göra, jag hade förhoppning om att du skulle förklara vad du menade när jag citerade dig i morse.:D

Lissi
2011-08-11, 12:58
Jag tycker också att det är en jätteintressant tråd och följer den...är imponerad av alla som försöker förstå vad som händer och som vill förklara sin ståndpunkt för oss andra utan att det blir "krig"..
INGEN har ju lösningen , varken vi eller politiker för då skulle ju situationen vara en annan....och som jag skrivit tidigare, det enda VI kan göra är ju att fortsätta att lägga turistpengar i Grekland.:D

Lissi

laero
2011-08-11, 13:05
Fyyy på dig Yanna! Du skulle gått o lagt dig utan att passera enterknappen! :(
Ursäkta, men dina sista två inlägg bidrar ju inte direkt till att höja nivån i forumet.
Främst Masse och Kimmen för en seriös diskussion om euron, om man tycker den är för avancerad kanske man ska nöja sig med att skriva i andra trådar.

Yanna
2011-08-11, 13:05
förklara vad du menade :D

Jag hade säkert kunna förklara mig 20 i 2 i natt efter det där kruset med vin som gick åt på Sotos igår med mina vänner, men idag sitter jag lika frågande som du! :confused: Ang_elx

Yanna

Yanna
2011-08-11, 13:06
Ursäkta, men dina sista två inlägg bidrar ju inte direkt till att höja nivån i forumet.
Främst Masse och Kimmen för en seriös diskussion om euron, om man tycker den är för avancerad kanske man ska nöja sig med att skriva i andra trådar.

Erkänner....och håller med!

maji
2011-08-11, 14:32
Jag tycker du är förlåten Yanna, du bidrar ju med en hel del euro på plats och du delger oss andra med många fina inlägg om ditt liv där nere. Som f.ö. verkar vara trevligt långt in på nätterna;)
//majibye_bye

Yanna
2011-08-11, 15:01
Jag tycker du är förlåten Yanna, du bidrar ju med en hel del euro på plats och du delger oss andra med många fina inlägg om ditt liv där nere. Som f.ö. verkar vara trevligt långt in på nätterna;)
//majibye_bye

bye_byeTack Maji! Vad glad jag blir! Ja det är mycket trevligt här, även långt in på nätterna! :D

Yanna - som inte är 100% felfri - men till 99% iaf! Ang_elx ;)

Lissi
2011-08-11, 15:22
JA jag instämmer och småler.....och blir väldigt nyfiken på det goda vinet:D:p

Lissi

kimmen
2011-08-11, 20:53
En rörlig växelkurs ger en naturlig spegling av utvecklingen i respektive land. På vilket sätt åstadkommer man det i Euro-länderna????
Förvisso... Men det bästa enligt min mening vore om alla länder hade ungefär likartad utveckling. En ouppnåelig dröm?:confused: Utopia?:confused: Kanske det, jag vet inte...


....och som jag skrivit tidigare, det enda VI kan göra är ju att fortsätta att lägga turistpengar i Grekland.
Det är bra för Grekland ju fler som turistar där, men personligen planerar jag inte min semester för att hjälpa ett enskilt lands ekonomi...:)


/kimmen

Lissi
2011-08-11, 21:35
Det är bra för Grekland ju fler som turistar där, men personligen planerar jag inte min semester för att hjälpa ett enskilt lands ekonomi...:)

/kimmen
Nä, det gör ju inte jag heller men vartenda land vi besökt i år, Spanien, Portugal och Grekland har ju taskig ekonomi:D så jag har inte kunnat undvika att stödja dem;)

Lissi

Eva L
2011-08-11, 22:25
Förvisso...



Det är bra för Grekland ju fler som turistar där, men personligen planerar jag inte min semester för att hjälpa ett enskilt lands ekonomi...:)


/kimmen

Nej då skulle vi åka till Somalia dit jag skickar mitt månadsöverskott.

Eva

Masse
2011-08-11, 22:49
Oj! :eek: Många specialister här ser jag! Detta är nog så nära ordbajseri JAG kan komma!!! :eek::eek::confused::confused:

Tack för den du. Förmodar att jag är en av "specialisterna" och "ordbajsarna" som åsyftas.

Jag har i mina inlägg ovan bemödat mig med att ett flertal gånger påtala att det är en personlig uppfattning jag framför, inte fakta uttalade av en specialist. På något ställe har jag också uttryckligen pekat på mina begränsade kunskaper. Men man kan tydligen aldrig vara tillräckligt ödmjuk i sina uttalanden. Men lite skit får man väl tåla.

De flesta av oss deltar förmodligen i vår medborgerliga rättighet (skyldighet enligt min uppfattning) att rösta i diverse sammanhang. Det må vara kärnkraft, euro, EU-medlemskap etc. Med det tycker jag också följer en viss skyldighet och visst ansvar att försöka sätta sig in i frågorna så väl var och en förmår, och inte bara låta "dagsformen" avgöra om man röstar ja eller nej. Det är utifrån sådana ansträngningar som jag bildat mig en egen uppfattning vad gäller euron, och det är sådana uppfattningar som jag försökt framföra. Men .... tydligen blev det "specialistbetonat", vilket alls inte var meningen. Ska försöka hålla mig till lite mera kortfattat och allmänt tyckande framöver.



Förvisso... Men det bästa enligt min mening vore om alla länder hade ungefär likartad utveckling. En ouppnåelig dröm?:confused: Utopia?:confused: Kanske det, jag vet inte...



Det är bra för Grekland ju fler som turistar där, men personligen planerar jag inte min semester för att hjälpa ett enskilt lands ekonomi...:)


/kimmen

Jo Kimmen, tyvärr tror jag du har rätt, lika utveckling i alla länder är en utopi. Annars hade euron kanske haft lite större chans att fungera.

Självklart väljer man inte resmål utifrån landets ekonomiska situation. Om så vore fallet skulle jag inte ha Grekland och Spanien som favoritresmål utan förmodligen ständigt åkt till riktigt fattiga länder i t ex Afrika.

:) Mats

kimmen
2011-08-12, 00:20
Ska försöka hålla mig till lite mera kortfattat och allmänt tyckande framöver.
Det tycker jag inte alls att du ska göra. Är det någon som har ont av att du framför dina åsikter, är det den personens problem.:cool:


De flesta av oss deltar förmodligen i vår medborgerliga rättighet (skyldighet enligt min uppfattning) att rösta i diverse sammanhang.
Jag håller med. Att det borde vara en skyldighet, alltså. Jag diskuterar inte politik med någon som inte orkar masa sig iväg till röstlokalen en gång vart fjärde år för att rösta i riksdagsvalet...


/kimmen

monica
2011-08-12, 11:04
Tycker att ni framför en bra disskusion, jag är själv ett levande exempel på vad krisen i Grekland har fört med sig. Det var ett tag sedan jag skrev något här på Kalimera, har haft fullt upp med att acklimatisera mig i Sverige igen.

Har fått svara på många frågor från svenskar då de har läst vad svenska tidningar har skrivit om grekerna, att de är lata och går i pension vid 45 års ålder mm mm mm.

Blir så förbannad hur detta har vinklats, därför var journalistens sida något jag känner igen mig i.

Jag har själv varit tvungen att flytta från Grekland i sommar med dotter och lämnat mitt
hem, man och son kvar i Grekland. Det var inget lätt beslut kan jag intyga men nödvändigt eftersom min man inte haft jobb de senaste 6 månaderna. Han kunde helt enkelt inte försörja oss 4 så vi blev tvungna att dela på oss. För mig att få jobb i Grekland var omöjligt just nu. Inte ens de högutbildade får något jobb och jag kom ganska långt ner på skalan, där inte ens grekinnorna får jobb.

Fortsätt gärna disskusionen

Monica

Lissi
2011-08-12, 11:54
Jag har själv varit tvungen att flytta från Grekland i sommar med dotter och lämnat mitt
hem, man och son kvar i Grekland. Det var inget lätt beslut kan jag intyga men nödvändigt eftersom min man inte haft jobb de senaste 6 månaderna. Han kunde helt enkelt inte försörja oss 4 så vi blev tvungna att dela på oss. För mig att få jobb i Grekland var omöjligt just nu. Inte ens de högutbildade får något jobb och jag kom ganska långt ner på skalan, där inte ens grekinnorna får jobb.

Fortsätt gärna disskusionen

Monica

Monica. Så jag tänkt på Dig och undrat hur beslutet blev. Så otroligt tråkigt att familjer behöver splittras för att försörjningen uteblir. Har Du fått jobb här? Det är jättebra om Du också ger oss information som balanserar våra "tyckanden"

Lissi

monica
2011-08-14, 10:15
Monica. Så jag tänkt på Dig och undrat hur beslutet blev. Så otroligt tråkigt att familjer behöver splittras för att försörjningen uteblir. Har Du fått jobb här? Det är jättebra om Du också ger oss information som balanserar våra "tyckanden"

Lissi

Hej Lissi

Har ännu inte fått något jobb men har sökt 22 st. Ser ganska hoppfullt på det ändå, tänker att nu har det varit semestertider så till hösten smäller det nog till.

Min dotter kom in på den gymnasieskola hon ville och är glad att få slippa den grekiska skolan med alla extraskolor på kvällarna. Och ännu gladare blev hon igår när hon läste grekiska nyheter, där skriver de att Grekland behöver 12000 lärare men endast 600 lärare har ansökt :eek: Dessutom har de ännu inte tryckt böckerna för höstterminen då det fattas pengar till det. Detta påverkar såklart den nya generationen väldigt mycket då utbildningen blir lidande.

För min dotter är jag glad att vi flyttade upp men saknaden av min man, son och mitt hem är stor. Att återigen börja om från nytt är ganska jobbigt när man redan har gjort det en gång fast åt andra hållet.

Må så gott /Monica

kari
2011-08-14, 12:32
Hej Lissi

För min dotter är jag glad att vi flyttade upp men saknaden av min man, son och mitt hem är stor. Att återigen börja om från nytt är ganska jobbigt när man redan har gjort det en gång fast åt andra hållet.

Må så gott /Monica

V a r m e tanker og et s t o r t Lykke Til fra meg, Monica :)

bye_byeKari

monica
2011-08-14, 13:47
V a r m e tanker og et s t o r t Lykke Til fra meg, Monica :)

bye_byeKari

Tack Kari, det värmer:)

Monica

Eva L
2011-08-14, 15:53
Lycka till med jobbsökandet. Vad skönt att din dotter kom in där hon ville. Numera finns det ett stort utbud av gymnasieskolor i Sverige så det är mycket att sätta sig in i. Hoppas det ordnar sig så er familj kan återförenas inom rimlig tid.

Eva

Louisa
2011-08-24, 20:18
Jag har gatt ganska lang tid och grubblat over hur det kan komma sig att alla tror att greker ar lata. Det jag liksom inte fattar ar att nar utlanningar aker till Grekland pa semester, ser de inte hur jakla mycket greker jobbar da? Ser de inte att i receptionen och i hotellbaren ar det nastan alltid samma personer som jobbar (nastan aldrig ledigt), ser de inte hur mycket de sliter pa alla restauranger? Att butiksagaren eller butiksanstallde jobbar fran morgon till kvall? Ar de blinda?

Kan det kanske vara sa att utlanningar som ofta aker till Grekland pa semester tanker pa hur de sjalva slappar nar de ar i Grekland och tror att bara for att de sjalva slappar nar de ar i Grekland sa slappar grekerna ocksa? Liksom att man forknippar Grekland med slappande? Get me?

Nej, nu har jag det! Boven i det hela ar saklart solstolsmannen och frun som saljer solstolar.:D Turister sneglar pa dem och tanker; ah vad skont det ser ut att bara sitta dar i skuggan hela dagen, samla ihop lite pengar av kunderna och sen aterigen satta sig ner for att sedan slumra till lite. Och sen nar de aker tillbaka till sina hemlander sa har de fatt bilden i bakhuvet av greken som lat??? Jag bara forsoker forsta deras resonemang.

Nej, allvarligt talat. Folk som tror att greker ar lata vet ingenting om hur livet och jobbforhallandena ar i Grekland. Och det ar synd att utlandska medier bara stodjer den asikten och aldrig bryr sig om att ta reda pa om det de skriver ar sant. Svenska tidningar citerar mycket fran tyska tidningar (som ar varst eftersom tyskar ar forbannade over att de maste betala for grekerna) vilket betyder att de inte kollar om uppgifterna stammer. Vad kan man gora? Jag som bor i Grekland vet att grekerna inte fortjanar san smutskastning. Jag sjalv jobbar pa ett grekiskt foretag och vet hur jobbforhallandena ar. Hur det forvantas av den anstallde att jobba over utan kompensation forstas, hur lite man far i lon, hur man bara har fyra veckor ledigt om aret.

Det som jag la marke till i smutskastningens borjan var hur det kandes som att vissa verkligen hade vantat pa att fa smutskasta greker. Vet inte om nan kanner igen sig? Som att de hade hallt inne med det typ, och antligen fatt saga nat. Jag fick kanslan av att det lag ett uns av avundsjuka i botten. Alltsa att vissa har varit avundsjuka pa grekerna for att de bor i ett soligt land och alltid ser sa lyckliga och glada ut (i deras ogon). Ar jag ute och cyklar helt?

Ville bara uttrycka mina tankar. Vad tror ni??

mouche
2011-08-24, 22:03
Ville bara uttrycka mina tankar. Vad tror ni??

Min nokså beskjedne erfaring baserer seg på at vi nå bygger hus på Kreta og at vi har tilbrakt mye tid der siste halvåret. Kom hjem på søndag og reiser ned igjen om et par uker uten at jeg har noen returbillett så blir vel frem til november.
Har vært mye rundt i diverse butikker for å se på innredning, kjøkken, lys, møbler, hagebelysning osv osv samt tilbrakt mye tid på selve byggeplassen. Bor også på et lite lokalt familiedrevet hotell og blitt godt kjent med denne familien og de som driver tavernaer i nærområdet og mitt inntrykk er i all enkelhet at de stort sett jobber hele tiden.
Har sett på huset at de har jobbet uten pause i varmen og solsteken i timesvis med tungt fysisk kroppsarbeid så ja; tror du har et poeng at alt kanskje ikke er som det stadig vekk påstås.

laero
2011-08-24, 22:06
Ville bara uttrycka mina tankar. Vad tror ni??
Jag tror du har rätt i att massmedia till viss del lyckats sprida åsikten att greken är lat, till svensken i allmänhet.
Däremot tror jag inte att det gäller folk som har rest mycket i Grekland (= de flesta skribenter på Kalimera). För egen del betraktar jag definitivt grekerna som ett idogt och arbetsvilligt folk som dessutom gärna gör det lilla extra för sina gäster/turister.

Men vad som främst har förmedlats i massmedia är väl andra uppenbara missförhållanden i det grekiska samhället som inte går att bortse ifrån. Det handlar om skattesmitarkultur, korruption, nepotism mm. Företeelser som finns på alla nivåer och därmed alla greker har ett ansvar att rätta till.
Lägg därtill en överdimensionerad offentlig sektor där det dessutom förekommer de mest underliga förmåner och pensionsvillkor som utarmar ekonomi och välfärd. Om detta tror jag rapporteringen varit hyfsat seriös och de problemen går inte att blunda för.

Lars

Louisa
2011-08-24, 22:57
Men vad som främst har förmedlats i massmedia är väl andra uppenbara missförhållanden i det grekiska samhället som inte går att bortse ifrån. Det handlar om skattesmitarkultur, korruption, nepotism mm. Företeelser som finns på alla nivåer och därmed alla greker har ett ansvar att rätta till.
Lägg därtill en överdimensionerad offentlig sektor där det dessutom förekommer de mest underliga förmåner och pensionsvillkor som utarmar ekonomi och välfärd. Om detta tror jag rapporteringen varit hyfsat seriös och de problemen går inte att blunda för.

Lars

Ja det var kanske just inte det som jag tankte pa, utan syftade nog mer pa det populara amnet om hur manga och konstiga bidrag som man far i Grekland och hur tidigt alla gar i pension etc. Det som jag stor mig pa mest ar inte att de tar upp de har sakerna, men att jag manga ganger upptackt att de ger felaktig fakta och att de overdriver sa in i norden. Sanningen ar den att ja, det ges manga bidrag och konstiga bidrag i offentlig sektor. Ja, det ar manga som gar tidigt i pension. Ja greker far 13 manadsloner. Men det ingen skriver ar att:
1) Det finns loner som bestar nastan enbart av bidrag. Dvs utan bidrag sa blir det ingenting over. Darfor i slutandan sa spelar det enligt mig kanske inte sa stor roll vad de kallas for (daligt system men men..).
2) Med sa liten lon som de flesta grekerna far (grundlonen ligger pa runt 700 Euro) sa skulle de inte klara sig utan sin 13:e manadslon. Sa det ar dumt tycker jag att hanga upp sig pa hur manga ganger om aret nan far betalt, det viktiga ar val hur mycket man far betalt sammanlagt?
3) ALLA GREKER JOBBAR INTE I OFFENTLIG SEKTOR! I privata sektorn ar sakerna helt annorlunda, forhallandena ar mycket daliga, dar har man inga formaner och jobbar valdigt mycket. Men tyvarr far de ocksa ta skit av alla nu, aven fast de jobbar hart.

Men ar det nan journalist som bemodar sig med att skriva detta?

xenos
2011-08-25, 06:49
Men ar det nan journalist som bemodar sig med att skriva detta?


Nej, journalister, när det gäller Grekland, har visat sig vara nyttiga idioter. Köper förmodligen färdiga artiklar från central och nordeuropa. Fördmar och föreställningar har odlats, smetats ut över alla greker.
Visst, fortfarande förbannad, fortfarande glad över motbilder som dyker upp då och då. Jag ber att få tacka!

mouche
2011-08-25, 10:07
Da jeg jobbet i Tyskland på 80-tallet så fikk vi også 13 månedslønner, men det blir ikke noen forskjell til slutt når det er årslønnen som deles på 13 og ikke på 12!

Kratylos
2011-09-21, 01:39
Så händer det till slut. Någon framför en avvikande uppfattning bland alla fördömanden och skuldbeläggelser. En klar och tydlig röst, en med ett visst mod.
Efterlängtat.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kajsa-ekis-ekman-nar-eurokostymen-inte-passar

Höj dricksen!_B-anana
Today (21/09) a greek translation of this article was uploaded in one of the popular news sites in Greece (and by far the most popular in Patras, www.thebest.gr (http://www.thebest.gr)).
The title of the article is

" Μας έβαλε τα γυαλιά η Σουηδέζα (άρθρο που πρέπει να μελετήσετε)
Μια ψύχραιμη και αντικειμενική προσέγγιση στην Ελλάδα του σήμερα"

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/89765