handdator

Visa fullständig version : Pinnekött


jo-hanne
2006-01-12, 20:15
Appropo lamkött så har jag nu varit hemma i Norge och fått tag i pinnekjött, änligen! :) Så nu blir det lamkött på norsk vis med rotmos till helgen, mmm! Som tur är gillar min sambo också detta - så att det ngn gång går att få till en god måltid. Vi har försökt bjuda våra svenske vänner på pinnekött, men det du..... det gick inte ner :confused: Det är ju julmat mest kanske, men när man är sugen så gäller inga gränser. God helg! Johanne

Mikke
2006-01-12, 21:29
...pinne-kjött?? Låter intressant,vänligen förklara....:D
Skär man de i skivor och trär upp de på en pinne, eller??
Mikke

xristina
2006-01-13, 07:28
Skär man de i skivor och trär upp de på en pinne, eller??
Mikke
Pinnekjøtt er ribbena til sauen/lammet, og man får de "naturelle" eller røkt. Disse skal kokes i en stor kjele/kasserull og i bunnen skal det helst ligge bjørkepinner som kjøttet skal plasseres på. Serveres med kålrabistappe(!)/rotmos og vossakorv (en spesiell pølse/korv), og brukes hovedsaklig til julemat i Norge. Ikke min favoritt, men mange andre sin!

http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel55.asp

Mikke
2006-01-13, 08:38
Ok, förstår...Tack Xristina!
Mikke

jo-hanne
2006-01-13, 15:40
Vi brukar lägga lammrevbenen i en gryta och täcka upp med vatten till över björkepinnarna - som vi kapat i lagom storlekar så att de passar i grytan - sen skall det dampkoka. När köttet är klart bruka vi lägga lammrevbenen under grillen i ugnen några minuter och servera med rotmos som passar perfekt. Det brukar bli gott, men som Xristina säger är det inte allas favorit. Man får nog vänja sig kanske. Men vi ser framemot en god måltid i helgen i allafall :) Johanne

xristina
2006-01-13, 18:07
Kos dere masse, Johanne! Er sikker på at det smaker alldeles utmerket!!! :) Og du lager det jo akkurat som de fleste nordmenn!