handdator

Visa fullständig version : Soltorkade tomater


Eva64
2011-07-19, 19:58
Jag hade tänkt ge mig på att göra lite egna soltorkade tomater inlagda med örter och olja. Jag kan inte tro att det är så svårt att göra själv, hoppas jag i alla fall:rolleyes:. Är det någon som har något mumsigt recept att dela med sig av? Då hade jag blivit glad!_B-anana

Fysimera
2011-07-19, 20:49
De bästa soltorkade tomater har jag fått när jag har torkat små körsbärstomater. Jag delar dem i två halvor, lägger dem i rader snittytan uppåt på ugnsplåtar. Så ut i solen. Här på Kreta räcker det tre dagar i solen, i Norden behövs kanske mer. Ta in tomaterna för natten. När de är sega och torra lägger jag dem i en glasburk med några vitlöksklyftor, kanske någon örtkvist, timjan eller oregano. Dessa tomater håller sig fina flera år! Och oljan kan man använda som salladsdressing när du har ätit upp tomaterna.

MickeKöping
2011-07-20, 00:26
Det går nog bra att stresstorka dom i tre timmar i en vanlig ugn i 80-90 graders värme. Luckan ska vara lite på glänt för att släppa ut fukt. En tandpetare eller en grytlapp funkar som luckstopp.
Sen eftertorka i rumstempperatur något dygn till lagom seghet.

Fördelen är att det slipper ligga och mögla och alla flugor och annat som annars kommer.

Fysimera
2011-08-12, 19:34
NU är det dax att soltorka årets tomater
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=575&pictureid=6442

Vi köpte ca: 4 kg körsbärstomater och dom var fina ca: 100 st/kg. vi lät dom mogna lite ett par dagar sen var det att slipa kniven och dela dom på mitten.
Det tog några timmar att göra men sen på med havssalt från Gavdos samt timjam.

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=575&pictureid=6443

Det tar runt 3 dagar att få dom fina och visst går det att torka i ugnen men då är dom ej soltorkade utan ungstorkade om det nu betyder något för smaken vet jag ej men för känslan.
Vi lägger dom sedan i olivolja för förvaring.
I år torkade vi ett antal lite extra så dom blev knapriga som chips och det var gott med kallt vitt vin...

Det är också en fin present att sända till folk som en Kreta hälsning. Det blir mycket i en liten påse.

Men 4 kilo tomater blir inte många hekto soltorkade tomater om man använder dessa små körsbärstomater men ojoj så gott att ha i en sallad eller i en god sås.

Olle

jan c
2011-08-12, 20:09
Vi gör en röra att krydda kött ost bröd mm. Soltorkade tomater . basilika . vitlök , lika delar finhacka allt, blanda med olivolja. rör om .Lät stå någon timme innan det användes .Kan förvaras i kylen någon vecka.

Lissi
2011-08-12, 23:00
Fysimera, så vackra bilder också!!

Lissi

Fysimera
2011-08-14, 13:59
Nu ligger yttligare ett par kilo på tork.
Anna flög till Finland i dag och tog med sig "alla" som små Kretahälsningar.
4 kilo tomater fick rum i 2 st enliters förpackningar.
Olle

Monica P
2011-08-14, 16:26
Lyckans släkt och vänner!