Visa fullständig version : Dricks?
Hej igen!
Hur mycket dricks lämnar man på restauranger, taxi etc?
Nu packar jag det sista för avresa imorgon!
Förresten - behöver man packa ner jacka? Jag läser det lite
här och där att en vindjacka är bra att ha.... Känns onödigt
i mina ögon...
Hej igen!
Hur mycket dricks lämnar man på restauranger, taxi etc?
Nu packar jag det sista för avresa imorgon!
Förresten - behöver man packa ner jacka? Jag läser det lite
här och där att en vindjacka är bra att ha.... Känns onödigt
i mina ögon...
Nej, ingen jacka! Möjligtvis någon tunn, tunn, cardigan eller liknande om man har bränt sig och är lite frusen ;) Angående dricks så gör vi lite olika...är vi på ett stamställe där vi äter ofta så lämnar vi lite dricks varje gång...inte nödvändigtvis 10% som annars är praxis, eftersom man visar att man är nöjd genom att komma tillbaka gång på gång. Taxiresor avrundar jag uppåt precis som jag gör i Sverige.
Trevlig resa:)
Malinbye_bye
inte nödvändigtvis 10% som annars är praxis
Mja, praxis är kanske 10 %, enligt "turistråd". Så låter det iofs i alla länder , mer eller mindre. Våra grekluncher brukar landa runt 40 € och vi lämnar inte alltid 10 % på det, alla ggr. Är vi inte nöjda lämnas ibland inget alls.
Jag som gammal kypare förordar dock att man lämnar en liten dusör, vid trevlig service. Även om maten inte var tiptop, så kan ett trevligt bemötande ge ett trevligt reseminne.
/Netwolf
Jag brukar avrunda med 5-10%, dock oftast närmare 10 än 5. Blir det 5% betyder det från mig fortfarande att det är helt OK, men under 5% så är det från min sida en signal att det inte varit en helt bra service.
Vad gäller denna fråga så tycker jag att det skulle vara mycket intressant att få ta del av hur ni tänker och gör som är mer eller mindre bofasta i Grekland. Monica P, Kikh, Yanna mfl, hur gör ni?
:) Mats
Wow, är ni inte fler än 2 så är det väldigt dyra luncher om ni betalar 40 euro! Vi (2) betalar mellan 10 - 15 euro max. Sen beror det ju på vad man äter förstås.
/Kerstinbye_bye
Hej
Vi gör som jag läst/hört, att greker själva gör, rundar av uppåt. Ibland blir det mer för trevligt service och god mat.
Cookie
Monica P
2011-07-17, 06:55
Som svar till Mats kan jag säga attt jag inte betalar när vi går ut på kafe eller restaurang. Det får min man göra! Mycket skönt att inte behöva vara P K jämt. Jag vet att han rundar av uppåt, men inte fasen sitter han och räknar på procentsatser...Den där tok-sketchen med svenskar som ska betala och blir osams om vartenda öre kan jag fortfarande njuta av.
Om jag fikar ensam på stan brukar jag runda av uppåt med 5o lepta eller så.
I början när jag kom hit så gav jag frikostiga 10 procent men sedan greker jag lärt känna sa att de aldrig gav dricks, mer än att de avrundade lite uppåt så slutade jag också med det. Det blir svindyrt att alltid betala 10%. Om jag går ut o äter för 10 euro 5 dagar i veckan så har jag ätit för 100 euro o skulle då alltså ha gett 10 euro i dricks....100 kr?! Undra på att det finns gott om inkastare när turistsäsongen börjar. Inkastarna försöker aldrig få in en grek, vare sig på restauranger eller butiker, det är turisterna man är ute efter. Man ger heller aldrig dricks till den som ÄGER restaurangen.
Om jag gick ut o åt i Sverige så skulle jag alltså betala 25 kr i dricks om jag åt o drack för 250 kr???!!! Eller om jag åkte taxi för 400 kr så skulle jag alltså betala 40 kr i dricks???!!!! Det gör man ju inte i Sverige - normalt - så varför ska man göra det i ett land utanför Sverige, vare sig det är Grekland eller nåt annat land.
Var och en får naturligtvis göra som den vill, men jag gör som grekerna!
Yanna
Där är vi nog olika ;) Jag ger MER än 25 kr i dricks i Sverige om jag äter och dricker för 250 kr. :) Då skulle jag lägga 300...
Överallt ger jag dricks om jag är nöjd och ingen eller väldigt lite om jag inte är nöjd.
Malin- som själv en gång i tiden jobbade i branschen :rolleyes:
Malin
Wow, är ni inte fler än 2 så är det väldigt dyra luncher om ni betalar 40 euro! Vi (2) betalar mellan 10 - 15 euro max. Sen beror det ju på vad man äter förstås.
/Kerstinbye_bye
Naturligtvis betalar vi inte alltid 40€/lunchen. Det var kanske att ta i. Däremot så lägger vi oftast mycket pengar på lunchen, då vi ser det som dagens huvudmål. Den intas oftast runt halvtresnåret på dan och då är man rejält hungrig. :)
/Netwolf
Åter till dricksen nu. På svenska restauranger ger vi aldrig dricks. Detta i ljuset av att notan ju redan påförts en obligatorisk serveringsavgift i storlek 13 procent. Då blir det ju tårta på tårta.
I övärlden däremot, där giva vi dricks enligt prisprincipen, innebärande att om mat o dryck på tavernan har lågt pris, då ger vi rikligt dricks, alltså upp emot tio procent. Vid dyr mat och dryck icke en cent i dricks.
Arne och Hustrun
Direkt från stugan på Skäret i strålande väder
Åter till dricksen nu. På svenska restauranger ger vi aldrig dricks. Detta i ljuset av att notan ju redan påförts en obligatorisk serveringsavgift i storlek 13 procent. Då blir det ju tårta på tårta.
Arne och Hustrun
Direkt från stugan på Skäret i strålande väder
Arne, serveringsavgiften i Grekland brukar ingå i den obligatoriska brödkorgen...tror att det ofta ligger på 80 cent/person...vilket är ca 8 kr/person...det tycker JAG räcker. :o
Yanna
Har ingen delad uppfattning på den punkten.
Arne
Har ingen delad uppfattning på den punkten.
Arne
Nu förstod jag nog inte hur du menade, Arne.
Yanna
Ibland tar det tid innan poletten trillar ner...fattar! :o
En uhyre sjelden gang gir jeg ikke driks i Hellas, da er både mat og service lavmål. Men som regel er det jo slett ikke sånn på mindre øyer, tvertimot. Tipser som oftest minst 10 prosent, det føles riktig. Måltidene er gode (og billige), servicen god. Dessuten betaler jeg nok litt for gleden ved å kunne spise ute under åpen himmel. I varmen....
Her hjemme, i Norge, blir det som regel driks på restaurant/kafe, selv om service er inkludert i regningen. Fordi mange servitører her tjener elendig, gjerne studenter med ekstrajobb. Men tips til taxi? - det der skal det bli slutt på. Gammel vane. Her har det blitt sånn at passasjeren altfor ofte må være 'guide' for sjåføren, være lokalkjent uten å ta en 'sightseeing' rundt om i byen. I Hellas får sjåføren driks - har dog opplevd at noen har vegret seg for å ta i mot ekstra, men aner ikke hvorfor.
Åter till dricksen nu. På svenska restauranger ger vi aldrig dricks. Detta i ljuset av att notan ju redan påförts en obligatorisk serveringsavgift i storlek 13 procent. Då blir det ju tårta på tårta.
Fast nu är det ju så här att den sk serveringsavgiften i Sverige tillfaller restaurangen, och är därför ingen dricks. Dricksen går till servispersonalen, ibland personlig dricks, ibland samlar man i pott och splittar vid dagens slut. Allt beroende på avtalet restaurangägaren har med sina anställda. Jag dricksar alltid om jag är nöjd, och då minst 10%. De som tömmer sin plånbok på enkronor för att slippa tyngden i fickan har jag inte mycket till övers för, likaså de som kräver en massa uppmärksamhet hela tiden och inte ger en spänn fast man ansträngt sig alldeles extra just för deras skull. Överlag har man riktigt dåligt betalt som servitris, och det är dricksen som ljusar upp slitgörat.
När jag jobbar i Grekland på café så har vid ett flertal tillfällen gästerna (läs:turisterna) lämnat några cent (sån't man ända inte har användning för, encentare, femcentare) på bordet när de gått. Detta trots bra service. Grekerna däremot dricksar aldrig. Själv dricksar jag alltid i Grekland när jag fått bra service och/eller bra mat. Har det av någon anledning varit dåligt, ja då dricksar jag inte. Precis som i Sverige.
Och var folk i allmänhet har fått idén ifrån att i Sverige är dricksen inräknad i notan, det vill jag gärna veta :o
Dessutom: när man får springnota (vilket tyvärr händer, how dare you?) får den stackars servitrisen/servitören själv stå för den summan. INTE roligt.
/ENIAC - i restaurangbranschen _B-anana
När jag jobbar i Grekland på café så har vid ett flertal tillfällen gästerna (läs:turisterna) lämnat några cent (sån't man ända inte har användning för, encentare, femcentare) på bordet när de gått. Detta trots bra service.
/ENIAC - i restaurangbranschen _B-anana
Riktig pinlig om turistene slenger fra seg encentere og femcentere.
Hva betyr 'springnota'? Finner ikke et synonym på nettet.
Fast nu är det ju så här att den sk serveringsavgiften i Sverige tillfaller restaurangen, och är därför ingen dricks. Dricksen går till servispersonalen, ibland personlig dricks, ibland samlar man i pott och splittar vid dagens slut. Allt beroende på avtalet restaurangägaren har med sina anställda.
- - - -
- - - -
- - - -
Och var folk i allmänhet har fått idén ifrån att i Sverige är dricksen inräknad i notan, det vill jag gärna veta :o
Ja, väldigt många blandar ihop begreppen serveringsavgift och dricks.
/kimmen
Riktig pinlig om turistene slenger fra seg encentere og femcentere.
Ja, då kan man lika gärna låta bli!
Hva betyr 'springnota'? Finner ikke et synonym på nettet.
Att man smiter iväg från restaurangen utan att betala = "springer ifrån notan" :mad:
Här ligger en hund begraven! Jag ringde helt nyss en bekant som arbetar som servitör på en av Umeås större krogar. Han lät meddela att grundlönen är usel, cirka 18.000 Kr i månaden före skatt, men att snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...
Icke då att undra på när det finnes ivrare för drickssystemet på svenska krogar!
Det här förmenas vara ett ypperligt tillfälle för de svenska skattemyndigheterna att agera.
Arne
Här ligger en hund begraven! Jag ringde helt nyss en bekant som arbetar som servitör på en av Umeås större krogar. Han lät meddela att grundlönen är usel, cirka 18.000 Kr i månaden före skatt, men att snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...
Månadslön i restaurangbranschen? Ovanligt, må jag säga. Dricksmässigt kontrar jag då med max ett par hundralappar i dricks i veckan :o
För övrigt dricksar jag inte när jag går fram till baren och beställer dryck och själv bär ut den till mitt bord. Kostar drycken 49:- och jag lämnar fram en 50-lapp så lämnar jag givetvis enkronan på bardisken, men i övrigt dricksar jag inte när jag själv som gäst "gör jobbet". Vare sig jag är i Grekland eller Sverige.
Jag lämnar alltid dricks för god service och bra mat oavsett i vilket land jag är. Däremot inte om jag handlar ett glas vin i baren och själv bär det till bordet. Har extraknäckat under studieåren i restaurangbranschen och vet hur oerhört mycket dricks man kan få en kväll och hur oerhört lite det kan bli en annan gång.
Eva
snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...
Icke då att undra på när det finnes ivrare för drickssystemet på svenska krogar!
Arne
2000 kr i veckan i dricks i Sverige måste vara på en "finkrog" med många internationella gäster... (läs norskar;)) Det är iaf min erfarenhet att utländska gäster är betydligt mer generösa än svenskar :rolleyes: Det är inte en summa som de flesta servitörer i Sverige känner igen :(
Malin
Det här förmenas vara ett ypperligt tillfälle för de svenska skattemyndigheterna att agera.
Jag kan ha fel, men är det inte så i Sverige att servispersonal schablonbeskattas för dricks???:confused:
/kimmen
Ja, väldigt många blandar ihop begreppen serveringsavgift och dricks.
/kimmen
Ja, det är helt otroligt att denna missuppfattning lever kvar. Eniac förklarade detta helt korrekt.
Förr i tiden, när man gick på provison, så tjänade man 13% (nattklubb 15%), på det man sålde i restaurangen. Man hade visserligen en garantilön, om man inte sålde tillräckligt, men den var löjligt låg. En bra kväll med mycket försäljning, kunde ätas upp av en dålig kväll, dan efter. Provisionen var månadsbaserad.
Dricksen var det som kunde rädda upp ekonomin. Det var något UTÖVER. En dusör för god service.
Nuförtiden är dock provisionssystemet skrotat och fast månadslön tillämpas. Den lönen är ingen läkarlön direkt.
/Netwolf
Om man går på restaurang så är det väl självklart att man ska serveras, annars är det ju ingen restaurang...varför ska man då betala serveringsavgift...också?? :confused:
Tycker för övrigt att drickssystemet borde avskaffas...åtminstone i Sverige. Det är förlegat då alla (så gott som) har avtalsenlig lön.
Tycker också att det är snett att betala dricks till just taxichaufförer...särskilt som de flesta inte hittar och även sitter kvar bakom förarsätet när man kommer. Vad för extra service är det? Jag har ju redan betalat dyrt för resan! Varför skulle isåfall inte busschaufförer också få dricks, dom hittar åtminstone! _B-anana
Yanna
Kritsabo
2011-07-19, 06:53
Varför skulle isåfall inte busschaufförer också få dricks, dom hittar åtminstone! _B-anana
Yanna
Stämmer tyvärr inte alltid. För 3 år sedan hade vi en busschaufför som ständigt var på rakin. Han tog dubbla tiden (tack och lov) för 45 minutersresan upp till bergsbyn och tillbaka. När han sen hade körvägen genom trånga, polistäta staden vägrade han och åkte raka vägen till bussgaraget via motorvägen. Han fick ingen dricks men nästan stryk av passagerarna.
Gällande dricksen upprätthåller jag min egen stil genom att t.ex. smyga in rejäl dricks direkt till våra pakistanska kockar (när jag passerar deras öppna arbetsyta) på favoritkrogen i Stockholm istället för att premiera de nya yngre servitörerna för mycket som jonglerar med vinflaskorna :eek:
Ger man dricks hemma tycker jag man kan ge det i Grekland om man inte är missnöjd med servitören, för jag tror inte grundlönen är bättre här. Procentsatsen kanske kan vara satt efter egna resurser inte efter andras åsikt. Ang_elx
Ni som jobbat/jobbar i branschen kanske vet om det stämmer att lämnar man inte kvar dricksen på bordet här i Grekland, efter att ha fått växel, dvs att man säger "det är jämnt" så riskerar man att restaurangägaren får allt, inte servitören :confused:
Eftersom jag har ett förflutet i restaurangbranchen tycker jag att man skall dricksa. Det som skiljer sig idag är att dricksen ofta läggs i en gemensam pott och delas mellan servis och kök. När jag jobbade behölls dricksen ibland av resp. servitris eller delades mellan servitrisererna, aldrig med kökspersonalen. Detta gäller i Sverige, vet inte hur det är i Grekland.
Ni som jobbat/jobbar i branschen kanske vet om det stämmer att lämnar man inte kvar dricksen på bordet här i Grekland, efter att ha fått växel, dvs att man säger "det är jämnt" så riskerar man att restaurangägaren får allt, inte servitören :confused:
När jag jobbat i Grekland (på några olika barer/caféer på Naxos) så tillfaller ALL dricks personalen, inte ägaren. Man splittar då på det man fått in under dagen innan man går hem efter sitt pass. Köket får en mindre summa än servisen.
Hur det är på mindre turisttäta orter kan jag inte svara på men det finns säkert ställen där ägaren lägger sig i och ska sno åt sig en bit - trots att han oftast sitter i ett hörn, lyfter inte ett finger för att hjälpa till, dricker frappé och snackar gamisetta med sina kompisar :rolleyes:
Det som skiljer sig idag är att dricksen ofta läggs i en gemensam pott och delas mellan servis och kök. När jag jobbade behölls dricksen ibland av resp. servitris eller delades mellan servitrisererna, aldrig med kökspersonalen. Detta gäller i Sverige, vet inte hur det är i Grekland.
Beror helt på vilken restaurang det är. Där jag jobbar nu har man personlig dricks, och man ger en olika summor till köket beroende på vilket pass man jobbar. Dvs lunchpass ger i regel lägre dricks (läs: inte en spänn:o) och då går en mindre summa till köket. Kvällar och helger får köket mer. Kommer man inte upp i den "kvoten" köket ska ha får man behålla det själv. Känns lite muppigt ibland när man inte fått så mycket dricks och köket ska ha sin del - då går man hem med en tia på fickan :o
Stämmer tyvärr inte alltid. För 3 år sedan hade vi en busschaufför som ständigt var på rakin.
Nu var det faktiskt svenska busschaufförer jag menade! :D
För övrigt har jag upptäckt att taxichaufförer här i Rethymno tar 3 euro av greker men 5 euro av turister...skamligt! :(
Yanna
karinafp
2011-07-19, 15:11
För övrigt har jag upptäckt att taxichaufförer här i Rethymno tar 3 euro av greker men 5 euro av turister...skamligt! :(
Det är inte bara skamligt, det är också olagligt och bör anmälas.
Ok...vart anmäler man då? Snuten eller taxi? :rolleyes:
För övrigt har jag upptäckt att taxichaufförer här i Rethymno tar 3 euro av greker men 5 euro av turister...skamligt! :(
Yanna
Jag har alltid funderat på om det inte är så också på tavernor etc, att grekerna har en annan prislista och att vi som är tillfälliga besökare får en "turistmeny" med därtill hörande priser. Skulle vara intressant om ni som är bofasta i Grekland kunde sprida lite ljus i den frågan.
:) Mats
Jag har alltid funderat på om det inte är så också på tavernor etc, att grekerna har en annan prislista och att vi som är tillfälliga besökare får en "turistmeny" med därtill hörande priser. Skulle vara intressant om ni som är bofasta i Grekland kunde sprida lite ljus i den frågan.
:) Mats
Jag har iaf upptäckt det på ett ställe men då gällde det vin..kollade aldrig maten. Vi såg i menyn att det kostade 4 euro för husets karaff, men när vi skulle betala ville dom ha 7 euro, självklart protesterade vi! Dom i sin tur plockade fram menyn o visade att det stod 7 euro, men det var inte den menyn vi hade tittat i, vi stod på oss och gick igenom alla menyerna (:mad:) o hittade "den rätta" där det stod 4 euro...dom bad inte ens om ursäkt och jag går aldrig dit igen, även fast det innan den händelsen var ett favoritställe. Säkert finns det på fler ställen...kanske är det så att grekerna bara beställer utan meny...och att det inte finns en tryckt meny...
Yanna
Här ligger en hund begraven! Jag ringde helt nyss en bekant som arbetar som servitör på en av Umeås större krogar. Han lät meddela att grundlönen är usel, cirka 18.000 Kr i månaden före skatt, men att snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...
Icke då att undra på när det finnes ivrare för drickssystemet på svenska krogar!
Det här förmenas vara ett ypperligt tillfälle för de svenska skattemyndigheterna att agera.
Arne
Bra Arne, äntligen någon som redovisar sanningen.
En månadslön på 18.000 är väl inte usel, eller!!!!!!
Jag har alltid funderat på om det inte är så också på tavernor etc, att grekerna har en annan prislista och att vi som är tillfälliga besökare får en "turistmeny" med därtill hörande priser. Skulle vara intressant om ni som är bofasta i Grekland kunde sprida lite ljus i den frågan.
:) Mats
Jeg har i alle fall flere ganger opplevd at etter flere besøk på samme restaurant, har vi plutselig og uten forklaring fått en ny post nederst på logariasmo'en. Under den ordinære sluttsummen har det stått - 10 eller
- 20 % (senest i Aghii Apostoli på Kreta nå i mai), og den endelige summen er redusert tilsvarende. Jeg har gått ut fra at det er en rabatt for stamgjester, og at vi da i alle fall er nærmere den prisene de lokale grekere betaler, men kanskje deres %-sats er enda høyere? :rolleyes:
Dette reiser jo også nye spørsmål om driks. Hva gjør man når man får en slik redusert pris? Det virket på en måte litt merkelig å "betale tilbake" prisavslaget man har fått med å gi driks.... Jeg løste det med å gi like mye driks som vanlig ut fra den nye summen, uten å kommentere det.
Bra Arne, äntligen någon som redovisar sanningen.
En månadslön på 18.000 är väl inte usel, eller!!!!!!
Beror ju på hur man ser det... som vuxen människas slutlön är det väl inte bra iaf. En 20 årig sommarjobbare inom handels (som har nästan lika uselt avtal) tjänar strax under 18 000 kr/mån:rolleyes:
Att hotell o restauranganställdas avtal är så uselt beror på att de "förväntas" få dricks också...så har det alltid varit. OB-tillägget är sjukt lågt och ofta har de arbetstider som ingen annan vill ha :mad:
Har man råd att gå ut och äta har man råd att "dricksa" också! Men svenskar är kända utomlands för att vara snåla efter vad jag hört :eek:
...och på tal om löner: i Grekland är man inte speciellt högavlönad som säsongsarbetare. Ofta pratar vi 5€ i timmen... plus eventuell dricks. Fast då skattar man ju inte - men ändå :rolleyes:
Hmmm...ska man betala dricks för att personalen har dålig lön :confused:...eller var det så att man betalade dricks för att man fått en service som var bättre än bra? :rolleyes:
För min del gäller det senare iaf!
Yanna
Hmmm...ska man betala dricks för att personalen har dålig lön :confused:...eller var det så att man betalade dricks för att man fått en service som var bättre än bra? :rolleyes:
För min del gäller det senare iaf!
Yanna
Mitt inlägg syftade mer på skillnaden i LÖN Grekland vs Sverige och givetvis dricksar man för att servicen varit bra! Dålig service = ingen dricks. Bra service = dricks!
Ska vi blanda in USA i diskussionen så tjänar man skitdåligt i hotell-restaurangbranschen där. Har en vän där som jobbar på förstklassigt hotell och tjänar 7$/h. Där lever man på dricksen. Får man ingen, tillfrågas gästen om servicen varit undermålig.
Skulle man göra detsamma i Sverige skulle väl gästen be att få tala med restaurangägaren - och klaga på girig servitris :rolleyes:
För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön!
För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön!
Håller med! Precis vad jag sagt vid ett tidigare tillfälle! ;)
Dricks ska överhuvudtaget vara till person o inte till alla i arbetslaget. Låt oss säga att jag varit på restaurang och ätit en gudomlig middag som varit mer än perfekt...samtidigt har servitören varit nonchalant och gett mig dålig service, då skulle jag vilja att min dricks gick till kocken o absolut inte till servitören! Isåfall..om jag kallar in kocken o vill ge honom en slant...då känns det helt plötsligt lite dumt o fel....näää bort med dricksen...jag kan berömma kocken eller servitören ändå, för det är väl tanken som räknas o inte kronorna? :rolleyes:
Jag kan tänka mig att det finns andra åsikter än mina, men att dom kan ha att göra med vilken inkomst man har själv. ;) Om man tycker att 18.000 kr är en skitlön, så förstår jag...menar jag! Ang_elx
Yanna
Låt oss säga att jag varit på restaurang och ätit en gudomlig middag som varit mer än perfekt...samtidigt har servitören varit nonchalant och gett mig dålig service, då skulle jag vilja att min dricks gick till kocken o absolut inte till servitören! Isåfall..om jag kallar in kocken o vill ge honom en slant...då känns det helt plötsligt lite dumt o fel....näää bort med dricksen...
Varför inte kalla in honom/henne? Det hade nog uppskattats väldigt mycket! klapp_klap
Varför inte kalla in honom/henne? Det hade nog uppskattats väldigt mycket! klapp_klap
Jag har faktiskt gjort det en gång! :D...och blev varse att det var en stjärnkock, så jag har god smak! ;)
Yanna
Dette reiser jo også nye spørsmål om driks. Hva gjør man når man får en slik redusert pris? Det virket på en måte litt merkelig å "betale tilbake" prisavslaget man har fått med å gi driks.... Jeg løste det med å gi like mye driks som vanlig ut fra den nye summen, uten å kommentere det.
Jag skulle då ha gjort lika som du, dvs normal driks på den nya summan. Man får väl utgå ifrån att reduktionen på notan avräknas i ägarens pengar, och det bör ju då inte påverka eventuell dricks för god service till personalen.
:) Mats
Admirala
2011-07-19, 23:12
...och på tal om löner: i Grekland är man inte speciellt högavlönad som säsongsarbetare. Ofta pratar vi 5€ i timmen... plus eventuell dricks. Fast då skattar man ju inte - men ändå :rolleyes:
Det var jo ganske bra betalt til å være Hellas. Har et par servitørvenner, og de får 3,50 i timen.
Og driksen ligger på ca 4-5 euro dagen. Må legge til at de jobber på steder med få turister, og grekerne, som har tipset mer før, gjør det ikke lengre pga den økonomiske situasjonen, uansett om de er rike eller ei (ja, jeg generaliserer).
För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön![/quote]
Jag håller helt med dig! Jag har följt debatten och tänker att det finns många andra arbeten idag som anses "underbetalda". Inte får dom någon dricks för väl utfört omhändertagande av en patient på t ex sjukhuset. Detta är givetvis ett exempel men hoppas ni förstår vad jag är ute efter Ang_elx.
Jag har följt debatten och tänker att det finns många andra arbeten idag som anses "underbetalda". Inte får dom någon dricks för väl utfört omhändertagande av en patient på t ex sjukhuset. Detta är givetvis ett exempel men hoppas ni förstår vad jag är ute efter Ang_elx.
Förstår precis vad du menar och jag håller med fullständigt! klapp_klap
Enklast för alla parter är att avskaffa detta numera helt föråldrade och synnerligen omoderna system med att lämna dricks. En bit tillbaka i tiden bygde det på att den mer bemedlade efter eget gottfinnande gav den mindre medlade en "skärv" av kanske två skäl; a) visa en uppriktig uppskattning och/eller b) visa vem som har makt att avgöra om en "skärv" ska lämnas.
Jag kan inte komma ifrån att det finns ett betydande inslag av dessa motsägelsefulla synsätt i det drickssystem vi tillämpar och uppriktigt; jag känner mig oerhört kluven!!
Talet om att det är ett sätt att visa uppskattning håller inte! Vi anlitar ju dagligdags här och i Grekland en rad personer som utför förnämliga tjänster och är väl värda en uppskattning - men med pengar!!?? Det är för "billigt" i vårt s.k. moderna samhälle!
Därtill känns det ytterst olustigt för mig som kund att veta att att vissa grupper anställda har lägre lön därför att man räknar med att dessa ska få ett antal "skärv" av mig som kompensation. Det blir alltså upp till mitt godtycke om vederbörande anställd får "full" lön!
Efter många resor till Grekland och till andra länder har jag kommit på en enkel metod; lämna konsekvent dricks om det handlar om bordsservering. Visst - ibland kan man ibland önska mer av den som serverar, men vem vågar med gott samvete påstå att den är 100 % varje dag på jobbet och gör allting rätt? Förmodligen ingen! Vem ska då avgöra vad som ska hända den dag man inte är 100%? Jag genom att strunta i att lämna dricks och ge vederbörande en lägre lön? För mig är det enkelt! Jag ställer personligen inte upp på att vara dömande på lösan grund men accepterar att det finns ett system som jag måste hantera, dvs. genom generell dricks! Men -
framför allt; Avskaffa dricks!!
/Anders
Enklast för alla parter är att avskaffa detta numera helt föråldrade och synnerligen omoderna system med att lämna dricks. En bit tillbaka i tiden bygde det på att den mer bemedlade efter eget gottfinnande gav den mindre medlade en "skärv" av kanske två skäl; a) visa en uppriktig uppskattning och/eller b) visa vem som har makt att avgöra om en "skärv" ska lämnas.
Jag kan inte komma ifrån att det finns ett betydande inslag av dessa motsägelsefulla synsätt i det drickssystem vi tillämpar och uppriktigt; jag känner mig oerhört kluven!!
Talet om att det är ett sätt att visa uppskattning håller inte! Vi anlitar ju dagligdags här och i Grekland en rad personer som utför förnämliga tjänster och är väl värda en uppskattning - men med pengar!!?? Det är för "billigt" i vårt s.k. moderna samhälle!
Därtill känns det ytterst olustigt för mig som kund att veta att att vissa grupper anställda har lägre lön därför att man räknar med att dessa ska få ett antal "skärv" av mig som kompensation. Det blir alltså upp till mitt godtycke om vederbörande anställd får "full" lön!
Efter många resor till Grekland och till andra länder har jag kommit på en enkel metod; lämna konsekvent dricks om det handlar om bordsservering. Visst - ibland kan man ibland önska mer av den som serverar, men vem vågar med gott samvete påstå att den är 100 % varje dag på jobbet och gör allting rätt? Förmodligen ingen! Vem ska då avgöra vad som ska hända den dag man inte är 100%? Jag genom att strunta i att lämna dricks och ge vederbörande en lägre lön? För mig är det enkelt! Jag ställer personligen inte upp på att vara dömande på lösan grund men accepterar att det finns ett system som jag måste hantera, dvs. genom generell dricks! Men -
framför allt; Avskaffa dricks!!
/Anders
klapp_klapklapp_klapklapp_klap
karinafp
2011-07-20, 09:29
Turistpolisen kanske?
Japp! I alla fall är det så i Aten. Det är inte lagligt att ha olika priser för turister och greker.
En månadslön på 18.000 är väl inte usel, eller!!!!!!
Enligt denna (http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____149077.aspx) SCB-sida var den genomsnittliga månadslönen 2009 i Sverige 27900 kr.
/kimmen
Charleston
2011-07-28, 17:42
Fast egentligen är det medianen man ska titta på när det gäller lön. Det är nämligen en väldigt skev fördelning av löner och då ger medel en lite felaktigt bild (påverkas av ett fåtal med extremt höga löner). Vad jag kan se så är medianlönen 25200.
/Besserwisserstatistikern
Fast egentligen är det medianen man ska titta på när det gäller lön. Det är nämligen en väldigt skev fördelning av löner och då ger medel en lite felaktigt bild (påverkas av ett fåtal med extremt höga löner). Vad jag kan se så är medianlönen 25200.
/Besserwisserstatistikern
:) Okej. Men oavsett om man tittar på medel- eller medianlön, så är ändå 18000 inte en speciellt bra lön...
/kimmen
Charleston
2011-07-28, 23:14
Absolut, det håller jag helt med om! Det framgår ju dessutom från din länk att 10%-percentilen (alltså den lön som täcker in de tio procent lägst avlönade) är 19100. Så 18 papp ligger definitivt lågt.
Själv lämnar jag f.ö. i stort sett alltid dricks. Storleken på densamma avgörs bl.a. av bemötandet. Som redan har nämnst i tråden, dricks och serveringsavgift är ju inte samma sak.
:) Okej. Men oavsett om man tittar på medel- eller medianlön, så är ändå 18000 inte en speciellt bra lön...
/kimmen
Håller verkligen med jag började undra om min verklighetsuppfattning är helt skev när jag såg inläggen om att 18.000 är en bra lön. Löner brukar ju jömföras i heltid.
Eva
IngegerdN
2011-07-29, 20:23
De som tömmer sin plånbok på enkronor för att slippa tyngden i fickan har jag inte mycket till övers för,... /ENIAC - i restaurangbranschen _B-anana
10 enkronor är väl lika mycket värda som en 10-krona och borde inte föraktas:confused:
Jag lämnar alltid dricks för god service och bra mat oavsett i vilket land jag är. Däremot inte om jag handlar ett glas vin i baren och själv bär det till bordet. Eva
Så gör jag också!
Man splittar då på det man fått in under dagen innan man går hem efter sitt pass. Köket får en mindre summa än servisen.
----
Beror helt på vilken restaurang det är. Där jag jobbar nu har man personlig dricks, och man ger en olika summor till köket beroende på vilket pass man jobbar. Dvs lunchpass ger i regel lägre dricks (läs: inte en spänn:o) och då går en mindre summa till köket. Kvällar och helger får köket mer. Kommer man inte upp i den "kvoten" köket ska ha får man behålla det själv. Känns lite muppigt ibland när man inte fått så mycket dricks och köket ska ha sin del - då går man hem med en tia på fickan :o
Borde inte den större delen av dricksen egentligen gå till köket? Utan kökspersonalens insats att tillaga den goda (förhoppningsvis) maten, har ju servisen inget att bära ut till gästen...
Jag har iaf upptäckt det på ett ställe men då gällde det vin..kollade aldrig maten. Vi såg i menyn att det kostade 4 euro för husets karaff, men när vi skulle betala ville dom ha 7 euro, självklart protesterade vi! Dom i sin tur plockade fram menyn o visade att det stod 7 euro, men det var inte den menyn vi hade tittat i, vi stod på oss och gick igenom alla menyerna (:mad:) o hittade "den rätta" där det stod 4 euro...dom bad inte ens om ursäkt och jag går aldrig dit igen, även fast det innan den händelsen var ett favoritställe. Säkert finns det på fler ställen...kanske är det så att grekerna bara beställer utan meny...och att det inte finns en tryckt meny...
Yanna
Det var väl t.o.m. 3,50 euro enligt den "grekiska" menyn:mad:. Jag bojkottar numera också detta ställe och har berättat om händelsen för mina vänner. (Det var jag som var tillsammans med Yanna när detta hände.)
Hmmm...ska man betala dricks för att personalen har dålig lön :confused:...eller var det så att man betalade dricks för att man fått en service som var bättre än bra? :rolleyes:
För min del gäller det senare iaf!
Yanna
Håller med!
Inte får dom någon dricks för väl utfört omhändertagande av en patient på t ex sjukhuset. Detta är givetvis ett exempel men hoppas ni förstår vad jag är ute efter Ang_elx.
Det är väl t.o.m. så att man är förbjuden att ta emot någon "dricks" - det kan ses som "muta". Förr var det också vanligt att man gav dricks till damfrisörskan, men det är det väl ingen som gör längre...
Enklast för alla parter är att avskaffa detta numera helt föråldrade och synnerligen omoderna system med att lämna dricks. Men -
framför allt; Avskaffa dricks!!
/Anders
Håller fullständigt med!
En ny företeelse som jag inte noterat tidigare: När vi lämnat betalning för notan och det inte varit jämna pengar har vi vid flera tillfällen och på olika ställen fått frågan om vi skulle ha växel tillbaka. Kanske ett sätt att indirekt fråga om växeln var att anse som dricks...
IngegerdN
(som kom hem från Rethymno för 3 dagar sedan)
para poli
2011-07-30, 00:49
Har slutat lämna dricks i Grekland sedan 4 år tillbax. Har märkt att det uppskattas mer att komma tillbax nästa kväll än att man länar kvar nån Euro i skålen...
Jag orkar inte läsa allt som skrivits sen sist, men VAR (OM) i Grekland tjänar man över 18 papp? "Min" servitör får efter mycket slit och fullarbetstid, med en ledig dag per vecka, ut ca €1000 permånad i högsäsong och €850 vintertid. Många tavernaägare förlitar sig helt på att personalen får dricks och betalar månadslöner därefter. Andra tavernaägare stoppar all dricks i sin egen ficka om inte gästen stoppar den i servitörens.
Vi (lokala) ger aldrig dricks om någon av ägana till tavernan serverar oss, men alltid om vi har en servitör vi uppskattar, Vi lämnar även till kökspersonal i de fall vi upppskattar maten men mpste då uttrycka oss tydligt om vårt gillande. Jag personligen trycker gärna pengarna i handen på uppskattad personal, min grek lägger pengarna på bordet till allas fördelning. Vi jobbar(har jobbat i branchen och vet hur mycket man får slita för lönen och delar därför med oss av vår egen slitlön vid de tillfällen vi går på "lokal", trots att vi själva lever på grekiska löner. Jag är precis som IngegerdN och Yanna uppmärksam på ställen som försöker blåsa "turister" och skyr dem som pesten om det inträffar.
//Kikh
//Kikh
vi lämnar alltid dricks på tavernor i Grekland. OM maten/sevicen varit bra. Som regel 10 % . Maten är så billig så det blir ändå superbra pris på en middag, tycker vi.
I år märkte vi dessutom av att vi dricksade. Vi blev bjudna på extra dricka, efterrätter och busungen fick godis när vi återkom fler kvällar. Alltså inte sånt som alla fick utan ytterligare extra...
Taxichaufför får dricks om jag vet att priset är själigt. (brukar kolla upp vad priset ska gå på innan vi åker). Och städerskan får också dricks när vi åker om hon varit bra (vilket hon oftast är). Vi går sällan på barer, men OM det händer får dom dricks IBLAND. Om dom ansträngt sig. Som i år. Dom gjorde helt underbara dekorationer på våra drinkar och busungen fick en supersnygg drink i precis den färgen han ville ha med en dekoration av en båt (gjord av melon, sjöjungfru, segel och körsbär).
Nefeli drinkar:p
http://i80.photobucket.com/albums/j173/nossleumas/lrdagsdrink.jpg
http://i80.photobucket.com/albums/j173/nossleumas/Tvdrinkar.jpg
Riittabye_bye
Åh det såg mumsigt ut... :p Mmmm Ang_elx
MVH zakka
para poli
2011-08-08, 01:18
Har slutat lämna dricks sedan 4-5 år. Varför ska man lämna? Lämnar du dricks till sjuksjöterskan när du har skadat dej? Nänä, du blir mycket populärare om du återkommer nästa kväll för att du tyckte att du fick fin mat å fin service...
Nefeli drinkar:p
http://i80.photobucket.com/albums/j173/nossleumas/lrdagsdrink.jpg
http://i80.photobucket.com/albums/j173/nossleumas/Tvdrinkar.jpg
Riittabye_bye
ja men exakt såna fick vi de kvällar vi var där... busungen ÄLSKADE det. Och dom fick dricks...
Eldorado
2012-06-25, 21:41
Tack för alla råd och åsikter.
Som någon ovan skrivit, i USA har serveringspersonal låg lön men inklusive den dricks som sedvänjan är det hyfsat bra betalt. Speciellt bartenders gör bra pengar, normalt dricks är 1 dollar per drink och det är inte ovanligt med 1-200 dollar per kväll. Stora lokala variationer dock.
Vad som inte är så känt är hur man ger dricks vid dålig servering. Det är att betala exakt och lämna 1 cent på bordet.
Det betyder att du känner till att man ger dricks men att du inte är nöjd. Jag har själv gjort det en gång på tolv år. Anledningen vara att jag fick kall mat och servitrisen skyldde på kocken!
Eldorado
Vad som inte är så känt är hur man ger dricks vid dålig servering. Det är att betala exakt och lämna 1 cent på bordet.
Har bodd en del år i USA, men dette var helt ukjent for meg (også).
giottoni
2012-06-26, 09:02
Går ofta ut o äter ensam, o då är det ibland inte säkert att restaurangen vill ge samma service som till större sällskap. Om jag varit nöjd med mat och service så lämnar jag som regel 10-15% i dricks på restaurang, vare sig det är i Sverige eller Grekland. Dessutom återkommer jag naturligtvis gärna till samma restaurang fler ggr, o vid nästa besök brukar servicen VERKLIGEN vara på topp om personalen vet att man visar sin uppskattning... Visst heter det i många branscher att "serviceavgift är inkluderad", men det är få som misstycker till att man lämnar lite extra i dricks!
Følgene annonse på et nettforum igår;
(18-35years) AT LEAST ENGLISH SPEAKING...
LOOKING FOR DAY AND NIGHT STAFF. 6 DAYS A WEEK USUALLY SUNDAYS OFF.
DAYS HOURS ARE 10-6 AND NIGHT HOURS 6-2
DUTIES REQUIRED FOR THE NIGHT ARE BAR TENDING, GENERAL CLEAN UP OF THE BAR AND TENDING TO CUSTOMERS.
DAY DUTIES ARE CLEANING OF THE BAR, BRUSHING, MOPING, STRAIGHTENING OUT ETC FROM THE NIGHT BEFORE, GETTING READY FOR THE NIGHT. THERE IS NOT A LOT OF CUSTOM IN THE DAY, AND THIS IS WHY THERE IS MORE CLEANING INVOLVED TO PREPARE FOR THE NIGHT SHIFT AS WE GET REALLY BUSY.
30 EUROS A SHIFT.Dette betyr en timebetaling på ca 3,60 euro per time og så skal vi ikke betale dricks/tips?:confused:
Jag ger nästan alltid dricks om mat och service varit bra oavsett i vilket land jag befinner mig i. Under studenttiden för länge sedan jobbade jag en del extra i restaurangbranschen och minns hur mycket dricks vi fick och hur bra det kändes. Min dotter var väldigt glad för den dricks hon fick när hon arbetade i Grekland även om hennes lön inte var så dålig som i den här anonsen men det var ju andra tider då och speciellt greker var väldigt generösa med dricks.
Eva
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.