Logga in

Visa fullständig version : Matresebrevet från Kreta


inkfish
2011-06-21, 13:26
Kari, du är ett geni! klapp_klap

Vilket jättefint resebrev! Skulle gärna läsa fler som bara handlar om mat:)

Dessutom såg det ni åt oerhört gott ut.

Jag fotograferar ofta min mat, men bilderna på middagen blir urdåliga. Jag lyckas alltid slå blixten rakt i maten och utan blixt blir det för mörkt. Jag har en särskild inställning för mat men lyckas ändå inte ...:(

Stort tack för härliga bilder!

Eva L
2011-06-21, 13:30
Jätterolig idé och ett fantastiskt tema. Det vattnas i munnen.

Eva

Stinab
2011-06-21, 13:32
MUMS flabb_flab

Hälsningar
Stinab

Athanasia
2011-06-21, 14:08
Oj vad jag längtar tillbaka nu.Härligt matresebrev!klapp_klap

Monica P
2011-06-21, 14:38
Mums! Så läckert det ser ut!

Riitta
2011-06-21, 15:02
Kära nån, så mycket gott:p Blir alldeles matt och mätt på och se på alla läckerheterna:)
Tack Kariklapp_klap

Riittabye_bye

Marianne
2011-06-22, 14:52
Underbara matbilder, Kari!

Och tack for tipset om Pantelis Ouzeri (i Paleochora), rekommenderas! Dar har vi just atit var lunch och bestamt oss for att middagen ocksa ska atas ikvall, tredje maltiden dar pa den har resan. Underbar kretensisk mat! Och roligt att vi kan "upptacka" nya stallen aven om det ar var attonde resa till Paleochora - men inte var sista! Paleochora har valdigt mycket av det vi soker pa en semester.

Varje morgon har vi stranden for oss sjalva rakt utanfor hotellet - dagen borjas med en helt sagolik simtur vid Paleochoras strand kl. 8. Sedan njuter vi frukosten som bestar av farskpressat appelsinjuice, kokta agg (hard- eller loskokt efter eget val), morkt eller ljust brod, ost och skinka, marmelad, kakor, kaffe, te och underbart god youghurt med myssli och honung - det ar svart att bli riktigt hungrig till bade lunch och middag, men maten pa Kreta ar helt speciellt god och det finns sa manga goda tavernor i Paleochora! Med mycket rimliga priser!

Och vadret den har veckan! Inte ett moln, sol och perfekta temperaturer, bade i havet och i luften. Inga klagomal har inte!

Vi behovde den har semestern, speciellt efter att vi var tvungna att avsta fran varens resa i borjan av maj av manga anledningar.

Tack for dina fina matbilder fran Kreta, Kari!

Eva L
2011-06-22, 15:49
Ha en riktigt härlig resa. Roligt att ni skriver ner tips på bra matställen. Jag var lite sugen på Paleochora tidigare i år speciellt med tanke på att det ibland går direktflyg från norrland till Kreta. Sen någonstans på vägen försvann lusten att besöka den orten men kanske den kommer igen ett annat år.

Eva

kari
2011-06-23, 22:58
Så glad jeg ble nå ( men, Inkfish, g e n i v a r vel å ta i flabb_flab )

- t u s e n takk for de snille og positive kommentarene :D

bye_bye Kari, som kom hjem fra en mini-ferie i kveld

inkfish
2011-06-24, 09:18
Men idén är bara så genialisk, Kari:)

Maten i Grekland intresserar många av oss, den riktigt goda är inte alltid lätt att hitta. Därför är det så härligt och inspirerande att få ett resebrev med så många bilder som bara handlar om mat. Jag har noggrant läst det två gånger:D

Annki
2011-06-24, 09:46
Ja, visst är ju den ofta enkla, men fantastiskt goda maten en stor del av det Grekland vi tycker så mycket om......och du har lyckats fånga det i bild och fina beskrivningar.
TACK Kari för ett fantastiskt och lockande resebrev!

Ann-Kristin bye_bye

Eva L
2011-06-24, 09:52
Jag har bekanta som för första gången besökt Grekland i år. Jag hade försett dom med en beskrivning av grekiska rätter och även med det grekiska namnet. De hade fått jaga runt en hel del på den massturismort som de besökte för att hitta bra grekisk mat och tillslut var det en kypare som gav dom en vägbeskrivning till sin hemby och den andre kyparen skrattade och sa att det är bäst ni åker hem till min mamma.

Eva

Marianne
2011-06-24, 11:40
...en kypare som gav dom en vägbeskrivning till sin hemby och den andre kyparen skrattade och sa att det är bäst ni åker hem till min mamma...
Ja, tänk om vi kunde få de adresserna!:D

För övrigt tror jag det är lite optimistiskt att hoppas på att nybörjare på Grekland ska kunna hitta och känna det som "gamla" erfarna greklandsresenärer har funnit fram till genom nästan ett helt livs erfarenheter, eller i alla fall otroligt många resor till orter som ligger så långt ifrån de massturistorter som man ofta börjar med. Men man vill ju gärna hjälpa till och ge goda råd...
Maten på Kreta är speciellt god och den finns även på massturistorterna, men att hitta de riktiga smultronställena på första resan är kanske inte alltid så lätt, men det betyder alltså inte att de inte finns!:)

Marianne
2011-06-24, 18:06
Efter att ha läst och tittat på de läckra matbilderna ännu en gång skulle det vara roligt om du, Kari, eller någon annan, berättar hur man hittar till Tamam och mezedopoleio Oneirodromio i Chania.

Om någon undrar hur man hittar Ouzeri Pantelis i Paleochora, så går man huvudgatan upp mot kyrkan och strax innan man når till kyrkan går man vägen ner till vänster - där ligger Pantelis strax på högra hörnan.

Exempel på Todays Special på Pantelis:
http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1030495.jpg

kari
2011-06-24, 23:43
Efter att ha läst och tittat på de läckra matbilderna ännu en gång skulle det vara roligt om du, Kari, eller någon annan, berättar hur man hittar till Tamam och mezedopoleio Oneirodromio i Chania.

Tamam ligger veldig sentralt, man m å nesten gå på stedet om man spaserer i Gamlebyen, adressen er Zabeliou, det er den siste gaten som går til venstre fra hovedgaten Halidon, før du kommer helt ned til havet/havnepromenaden :)

"Oneirodromio" finner du i idylliske omgivelser i gaten med minareten :)
adressen er : Hatzimihali Daliani st.,

Her er et bilde :) :

http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/P1090315.jpg

kari
2011-06-25, 10:32
Men idén är bara så genialisk, Kari:)

Maten i Grekland intresserar många av oss, den riktigt goda är inte alltid lätt att hitta. Därför är det så härligt och inspirerande att få ett resebrev med så många bilder som bara handlar om mat. Jag har noggrant läst det två gånger:D

:D

- j e g var veldig i tvil da da jeg fikk ideen, sendte bildene til Janne og sa han fikk vurdere om det var ok, og legge inn bildene om han syntes det :)
Jeg er også veldig interessert i gresk mat og tar mange matbilder bye_bye

Eva L
2011-06-25, 12:35
Jag hittade den goda grekiska maten redan vid mina första Greklandsresor i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Sen har jag med några undantag hållt mig till den grekiska husmanskosten när jag är där. Håller med Marianne om att det finns massor av god mat på Kreta men det gör det på många andra ställen också.

För mig har det under de sista årens resor varit de mindre ställena som bjudit på de bästa matupplevelserna men då spelar ju miljön också in. Öar där jag tycker att det serverats riktigt god mat nästan överallt är Folegandros och Sifnos. På Fourni åt jag några fantastiska måltider och även på Lesbos minns jag ett par luncher som var något alldels extra.

Jag har inga andra krav än att maten är fräsch, tillagad på bra råvaror och välsmakande. Ställen med internationell mat undviker jag i Grekland, Jag vill ta tillfället i akt och njuta av det grekiska köket och blir extra glad om jag får en rätt som jag tidigare aldrig smakat. Måltiderna får gärna vara enkla och finns det något bättre än att avsluta med en solmogen persika eller aprikos. Jag har nästan aldrig blivit bjuden på raki och de få gånger det skett har jag nekat med ett leeende och då alltid fått god frukt, mandlar eller någon hembakad kaka från köket. Ingen har tagit illa upp och bjudrakin har hamnat hos någon annan.

Eva

lars
2011-06-25, 13:42
Kari jag kan bara säga BRA BRA BRA!!!!!! klapp_klapklapp_klapklapp_klap Mat är ju hur gott som helst, särskilt på grekiska eller hur? Kali Orexi!!

Kul att du också nämner citat: "Oneirodromio" finner du i idylliske omgivelser i gaten med minareten adressen er : Hatzimihali Daliani st.,
Den här gatan var ju tills för ett par år sedan ganska öde och trist och jag förundrade mig över detta, då den ligger så centralt.
Men så öppnades ett nytt ställe som tydligen funkade ok och därefter har flera följt efter. Kvällstid är gatan full av liv och rörelse pga av nya tavernor och ouzerior etc, som serverar mat i alla dess former.
Mycket ungdomar men ändå en ganska blandad publik, så det är både gemytligt och trevligt att stanna här för en måltid eller varför inte ouzo.
lars
Kriti stin krdia mou

inkfish
2011-06-25, 14:40
Jeg er også veldig interessert i gresk mat og tar mange matbilder

Hur tar du dina kvällsbilder? Jag lyckas nästan aldrig få bra sådana.

I dagsljus har jag sällan problem:

http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/sifnos11131.jpg

Men nästan alltid när jag behöver blixt så slutar det så här (bilden är från Thailand):

http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/KohLanta11306.jpg

Jag lyckas alltså inte undvika att slå blixten rakt i maten. Fast utan den blir det ju för mörkt:confused:

Hur gör du?

(Just nu är bilderna jättestora, jag har förminskat dem)

Janérik
2011-06-25, 16:03
Jag lyckas alltså inte undvika att slå blixten rakt i maten. Fast utan den blir det ju för mörkt:confused:

Problemet med små kompaktkameror är ofta att blixten sitter för nära linsen. Jag har sedan tidigare en systemkamera med inbyggd blixt, det fungerar väl lite si o så om jag använder den inbyggda blixten men med en extra extern blixt som placeras en bit högre upp fungerar det bra. Jag köpte nu en kompaktkamera som fungerar ganska bra ända tills jag ska använda blixt. Då blir det samma fenomen som med systemkameran och inbyggda blixten, helt värdelöst.
Problemet är alltså kompaktkamerans utformning och svårt att göra något åt.

Mvh Janérik

inkfish
2011-06-25, 18:01
Ja, det är ju ungefär det jag kommer fram till också - att så länge blixten sitter där den sitter på kompaktkameror så blir det så där. Men så verkar Kari lyckas så mycket bättre med sina bilder så jag blev tvungen att fråga.

Ännu värre beställt är det för övrigt med blixten i min iphone4, den slår ihjäl precis allt när man tar bilder där det är mörkare. Men man kan väl inte begära så mycket av en mobilkamera.

kari
2011-06-25, 22:51
Kari jag kan bara säga BRA BRA BRA!!!!!! klapp_klapklapp_klapklapp_klap Mat är ju hur gott som helst, särskilt på grekiska eller hur? Kali Orexi!!

Kul att du också nämner citat: "Oneirodromio" finner du i idylliske omgivelser i gaten med minareten adressen er : Hatzimihali Daliani st.,
Den här gatan var ju tills för ett par år sedan ganska öde och trist och jag förundrade mig över detta, då den ligger så centralt.
Men så öppnades ett nytt ställe som tydligen funkade ok och därefter har flera följt efter. Kvällstid är gatan full av liv och rörelse pga av nya tavernor och ouzerior etc, som serverar mat i alla dess former.
Mycket ungdomar men ändå en ganska blandad publik, så det är både gemytligt och trevligt att stanna här för en måltid eller varför inte ouzo.
lars
Kriti stin krdia mou

Takk for hyggelig tilbakemelding, Lars :)
- og det du forteller om forandringene som er skjedd i Hatzimihali Daliani visste jeg ikke, vi hadde ikke besøkt Chania mer enn en gang tidligere da vi kom dit i vår. Denne gangen vandret vi ganske mye rundt i byen, og er virkelig blitt sjarmert bye_bye

kari
2011-06-25, 22:59
Hur tar du dina kvällsbilder? Jag lyckas nästan aldrig få bra sådana.

Jag lyckas alltså inte undvika att slå blixten rakt i maten. Fast utan den blir det ju för mörkt:confused:

Hur gör du?

(Just nu är bilderna jättestora, jag har förminskat dem)

Jeg har jo også et kompaktkamera, en Panasonic Lumix TZ 7, så :confused:
- noe spesielt gjør jeg ikke :)
Jeg har oftest kameraet innstilt på Intelligent Auto, noen ganger velger jeg Scene/mat, men synes oftest ikke det blir noen forskjell.

inkfish
2011-06-25, 23:02
Jag har också en TZ, en äldre modell. Och jag får heller ingen stor skillnad när jag väljer Mat.

Dina bilder blir hur som helst väldigt bra! Det är svårt att fotografera mat så att den ser god ut.

Marianne
2011-06-26, 08:00
Tack för vägbeskrivningarna, Kari!

Ang. Pantelis i Paleochora, så fick vi veta att de har öppet året runt och att de t.o.m. har öppen spis med mysig brasa om vintern. Kan vara bra att veta för de som överväger ett litet vinteruppehälle.

Admirala
2011-06-26, 17:08
Takk for flotte og fristende matbilder! Nam-nam klapp_klap

Et tips til diskusjonen om kveldsbilder, av mat eller annet:
Skru av blitzfunksjonen (om mulig), eller still kameraet inn på landskapsbilde-funksjon (da utløses ikke blitzen).
Støtt kameraet opp på noe, skal du ta matbilder kan det være et glass, en tallerken e.l. Når kameraet står støtt, gjør det ikke noe om det bruker lang tid på å ta bildet, og fargene blir som regel bedre enn ved bruk av blitz, fordi kameraet bruker det naturlige lyset på tavernaen.
Men husk at matens farger uansett forandres litt avhengig av hva lys den er i.

kari
2011-06-27, 13:39
Takk for flotte og fristende matbilder! Nam-nam klapp_klap

Et tips til diskusjonen om kveldsbilder, av mat eller annet:
Skru av blitzfunksjonen (om mulig), eller still kameraet inn på landskapsbilde-funksjon (da utløses ikke blitzen).
Støtt kameraet opp på noe, skal du ta matbilder kan det være et glass, en tallerken e.l. Når kameraet står støtt, gjør det ikke noe om det bruker lang tid på å ta bildet, og fargene blir som regel bedre enn ved bruk av blitz, fordi kameraet bruker det naturlige lyset på tavernaen.
Men husk at matens farger uansett forandres litt avhengig av hva lys den er i.

Takk, Admirala, koselig at du og likte bildene :D

- og takk for tips, men jeg må være rask med å få tatt bildet ;)
Arne er ganske tålmodig han ..., men han vil gjerne at maten fortsatt skal være varm når han "får lov" å begynne å spise flabb_flab

Jeg holder (oftest) kameraet i vannrett stilling/rett over maten, så nært at jeg kun får den tallerkenen jeg ønsker med på bildet :)

kari
2011-06-27, 13:40
Tack för vägbeskrivningarna, Kari!

Ang. Pantelis i Paleochora, så fick vi veta att de har öppet året runt och att de t.o.m. har öppen spis med mysig brasa om vintern. Kan vara bra att veta för de som överväger ett litet vinteruppehälle.

:cool: .... interessant.... :)

inkfish
2011-06-27, 16:03
Tack Admirala, mycket bra tips:).

Jag brukar bara använda funktionen med lång slutartid när jag tar landskap i mörker, har inte tänkt på att jag kan göra det med mat också (den ligger ju i regel stilla på tallriken:rolleyes:).

Ska definitivt pröva det nästa gång.

pollebosse
2011-06-28, 04:43
Tack för vägbeskrivningarna, Kari!

Ang. Pantelis i Paleochora, så fick vi veta att de har öppet året runt och att de t.o.m. har öppen spis med mysig brasa om vintern. Kan vara bra att veta för de som överväger ett litet vinteruppehälle.

Jag var där en hel del gånger vid jul och nyår. Det är otroligt trevligt med de ställen som alla har brasan igång vintertid. Paleochora byter på något sätt "kläder" och blir en upplevelse på nytt sätt.
Kan bara å det varmaste rekommendera detta avstressade sätt att uppleva kvällen framför brasan med god mat.

kari
2011-07-02, 11:11
Jag var där en hel del gånger vid jul och nyår. Det är otroligt trevligt med de ställen som alla har brasan igång vintertid. Paleochora byter på något sätt "kläder" och blir en upplevelse på nytt sätt.
Kan bara å det varmaste rekommendera detta avstressade sätt att uppleva kvällen framför brasan med god mat.

Er peis og brasa det samme :confused: - så har vi opplevd det på Peloponnes tidlig på våren, det var spesielt å sitte inne med fyr på peisen i Hellas :)

I år tenker vi å tilbringe hele november i på Kreta, men velger sannsynligvis bort Paleochora til fordel for syd/østsiden - selv om vi liker oss godt i P :)
Vi "oppdaget" Pantelis Ouzeri i vår , og tanken på at det er åpent d e r ,
- deilige måltider foran peisen, får meg til å vurdere på nytt ;)
Hvordan var været i Paleochora de gangene du var der rundt jul og nyttår, pollebosse?

Marianne
2011-07-02, 12:06
Peis eller pejs på norska/danska = öppen spis på svenska

Brasa på svenska är själva elden (ild/bål på danska)

Vi pratade med en grek om novembervädret förra året och han bekräftade vår uppfattning om att november 2010 var ovanligt fin på Kreta. I Paleochora njöt folk dagarna på stranden och i havet!

Kul om Pollebosse skriver lite om december, jul och nyår på Kretas södra kust.