handdator

Visa fullständig version : buss-och båtluffartur Kreta 2011


Arne
2011-05-04, 19:23
Flygstolar. Boka tidigt eller sent?

Vi bokade våra flygstolar via Norwegian Arlanda- Chania/Kreta redan runt nyår. 28/5- 28/6 2011.
Priset för två personer tur och retur landade på facila 2700 Sek.

Nu var vi i denna dag inne att kolla vad samma resa i pris skulle betinga om vi bokade nu i stället. Oj då!! Nu var priset plötsligt ett helt annat.
5500 Sek för två personer tur och retur Arlanda- Chania/Kreta. Vi stärks i uppfattningen att tidig bokning är att föredraga.

Nu förutsätter emellertid tidig bokning att man helt och fullt råder över den tid man avser resa till övärlden. Nödgas man invänta semesterutläggningar i senare denen av April, då fungerar det ju näppeligen att boka tidigt. Det går ju ej för sig att chansa. Dyra avboknings/ombokningskostnader tillkommer ju i dylika fall, därest detta över huvud taget är möjligt.

Vi är nu i nedräknaren för Kretaresan nere på 23 dagar till avresa.
Boendet i Chania vid ankomsten den 28 Maj är bokat hos George på La Casa Del Amore i Old Town, Ttheotokoupolo Street. Takstudion, där vi trivs så rent förträffligt. Tre dagar är där inbokat.

Sedan bussen till Paleochora där vi bokat in oss på Haris Hotel för sex nätter. Sedan vet vi ej, men det lutar åt en kusttur Paleochora- ev Souga, ev Loutro samt Chora Sfakion .

Vi avser att även denna resa förse kalimeraläsarna med snabbdagbok i ord och bild.

Arne och Birgitta

Nektaria
2011-05-04, 19:26
Härligt!!!
Lenabye_bye

Lissi
2011-05-04, 19:53
Jo, det är trevligt med dessa rapporter i väntan på sommaren!

Lissi - som snart jobbat första veckan klart efter hemkomst från Grekland.

zakka
2011-05-04, 21:38
Vi avser att även denna resa förse kalimeraläsarna med snabbdagbok i ord och bild. Arne och Birgitta


Härligt att höra! klapp_klap klapp_klap klapp_klap Jag väntar med spännig! Att slinka in här och kolla "dagens" när ni är ute och reser är klart beroendeframkallande...;) Ha det så gott fram till nästa take off...

MVH zakka

Masse
2011-05-05, 00:25
Vi avser att även denna resa förse kalimeraläsarna med snabbdagbok i ord och bild.

Arne och Birgitta

_B-anana Härligt!

Tack så mycket för det.
klapp_klap Mats

Inger
2011-05-05, 07:02
Tack för det. Det ser jag fram emotklapp_klap
Inger

Aase
2011-05-05, 12:46
Hej
Det skall bli väldigt roligt att följa er resa. Ni gjorde väl en liknande resa förra våren. Vi träffades ju utanför La Casa.... förra påsken och ni berättade om er kommande resa. Vi blev så inspirerade så just den rutten står högt på vår önskelista. Mina föräldrar gjorde en likande för några år sedan och har talat sig varma om Loutro.

Ha en god tur.

Åse

nekjam
2011-05-05, 19:39
Blir det inte en sväng förbi Rethymno också?bye_bye

Majken

Arne
2011-05-05, 19:50
Jo, självklart ska vi besöka Rethymno längs hemvägen. Calle och Git ska besökas och föräras ett par tuber Kalles Kaviar, och så har vi för avsikt att visitera Yanna och hennes nya boende. Till Yanna ska överlämnas en låda med oljefärgstuber samt staffli med mera.

I Rethymno ska Hustrun därtill komplettera med inköp av stentavlor i den lilla hantverkarbutiken mitt emot Stellas café.

Arne och Birgitta

Yanna
2011-05-05, 20:41
och så har vi för avsikt att visitera Yanna och hennes nya boende. Till Yanna ska överlämnas en låda med oljefärgstuber samt staffli med mera.
Arne och Birgitta

Ni är underbara, jag ser fram mot att ni kommer. bye_bye

Yanna

Arne
2011-05-28, 10:01
Lördag 28 Maj.

Ja, nu är vi på väg till Kreta och vår månadslånga vistelse därstädes. Förbeställd taxi hämtade oss 07.30 för den korta färden till Umeå Airport.
Sas ordinarie morgonflyg tog oss snabbt och smidigt till Arlanda på cirka 50 minuter.

Nu sitta vi Arlanda Inrikes på inneserveringen att dela en flaska svindyr öl i väntan på incheckning vid terminal två, varifrån Norwegians plan ska ta oss till Chania med avgång 14.30 och ankomst 19.30 lokal tid. På tvåan ska vi även sammanträffa med Phia och Tony som åker till Kreta/Rethymno med samma plan . Efter väntan på bagaget, tvenne ränslar a åtta kilo stycket, hugger vi första bästa taxi in till Old Town och Theotokoupoulos Street där La Casa är beläget.

Vännen George har ordnat med att gömma nyckeln till vår takstudio på listigt ställe. Då slipper han sitta att oss invänta i kvällens sena timmar.

Vi har bokat in oss för trenne nätter på La Casa och ska sedan fara vidare med lokalbussen till Paleochora den 1 Juni. Haris Hotell är bokat där fram till den 7 Juni då vi tager kustfärjan till Souga och Ririka Hotel.

Efter trenne nätter där äntrar vi ånyo kustfärjan för resan till Loutro där vi bokat in oss på Hotel Porto Loutro 1, trenne nätter. Vi firar alltså Pingsten på lilla Loutro. Annandag pingst (grekisk kalender) ska vi så ånyo ta kustfärjan vidare till Chora Sfakion där vi äro inbokade på Stavris Hotel för fem nätter.

Efter detta ska vi begiva oss till Plakias där vi hittat ett fint hotellalternativ. Hotellet heter Crete Mare och är centralt beläget. Vi fick tipset om detta eminenta Hotel av vännerna Kari och Arne från Norge. Tre nätter inbokade.

Så får det bli bussturen från Plakias till Rethymno. Gudomligt vacker väg längs en ravin där vägbanan är uthuggen ur bergssidan. Vännen Git har lovat fixa centralt i gamla stan boende under vår vistelse i staden. Vi ska leverera diverse gåvor till våra fastboende vänner där. Ett par tuber Kalles Kaviar till Calle och Git, samt några burkar tonfisk i olja till husets kattor.

Vi ska även leta upp Yanna i hennes nya boende för att överlämna ett etui med tjugotalet tuber oljefärg för olja på duk. Det staffli vi avsåg medtaga visade sig icke vara hanterbart på Norwegians flygplan och måste därav kvarlämnas hemmavid. Vi när ändå en förhoppning att framöver kunna få ner staffliet till Yanna på något sätt. Gud vet hur.

Efter besöket i Rethymno ska vi så fara vidare till Almirida för att sammanträffa med Kenneth och boxern Ira. (Bloggen ”Galen i Grekland”)
Vi har för avsikt att stanna till ett par dagar i Almirida, men ej på Kenneths flådiga hotel. Det får bli ett mera påvert boende som passar oss bättre.

Ja, därefter är det ånyo dags att taga kustbussen åter till Chania för ett par nätters boende hos George på La Casa innan vi reser hem till Arlanda den 28 Juni. Vi avreser okristligt sent från Chania och beräknas ankomma Arlanda natten mot den 29 Juni vid halvtvåtiden. Ett rum är bokat på Ibis Hotel Arlanda för god sömn innan vi taga flyget hem till Umeå klockan 08.30.

När vi i morse lämnade Umeå var det regndisigt och termometern visade på ynka sex plusgrader.

Arne och Birgitta

Riitta
2011-05-28, 10:48
Så då är ni i gång igen:) Jag önskar er en underbar månad på Kretabye_bye

Riittabye_bye

nekjam
2011-05-28, 10:49
Äntligen Arne får vi rapport. Jag har väntat!!! Här i Sikeå är vädret inte bättre än vad det var i Umeå. Nu 7.5 gr. Ha nu en riktigt skön semester och hälsa Yanna när ni ses.bye_bye

Majken

MonkanS
2011-05-28, 11:22
Härligt att få följa er rapport igen under resans gång. Angående vädret så har det säkert regnat och åskat färdigt i Rethymno nu. Ni kommer ner till ett soligt, varmt o skönt väder... klapp_klap
Att hitta till Yanna är lätt. Hon bor strax ovanför o bortom Lefkoniko hotell. Hon bjuder er säkert på kaffe på sin fina balkong. Synd att ni inte kunde få med er staffliet nu. Men hon hittar säkert på något bra arrangemang ändå att sätta upp sin duk för att måla av en av sina grekstolar.. till att börja med.. ;)
Ser fram emot att få se resultatet.. :)

Jag själv får nu börja spara för nästa resa ner dit. Och DÅ.. är jag också passionär.. och kan styra mitt liv precis som jag vill.. _B-anana
//Monica S

Aase
2011-05-28, 12:00
Hej Arne och Birgitta
Ha en underbar tur på Kreta. Jag kommer följa era irrfärder fram till vi själva åker 20/6.

Åse

kari
2011-05-28, 12:11
Vi ønsker dere en fantastisk fin ferie m å n e d på Kreta :D
- og med d e n reiseruta, bare d e i l i g e plasser klapp_klap
-er vi sikre på at d e t får dere !!!

KALO TAXIDI / GOD TUR :D

bye_bye Kari & Arne
- som h å p e r dere og blir fornøyde med Creta Mare

Yanna
2011-05-28, 12:18
Jag vill önska er en trevlig resa, vi ses! bye_bye

Yanna

Kalimera
2011-05-28, 18:36
Ha en underbar resa! Jag kommer sitta klistrad framför datorn och följa er under resan. _B-anana

lenapg
2011-05-28, 19:05
Ha en underbar resa! Jag kommer sitta klistrad framför datorn och följa er under resan. _B-anana
Instämmer!
Lena Pg och Nisse:)

Janérik
2011-05-28, 19:48
Härligt med lite rapporter från Kreta. Vi hinner väl i kapp er i Paleochora 5 juni om det går som vi har tänkt.

Mvh Janérik

Kikh
2011-05-29, 00:14
Härligt med lite rapporter från Kreta. Vi hinner väl i kapp er i Paleochora 5 juni om det går som vi har tänkt.

Mvh Janérik


Inte med mindre än att ni passerar Platanias och vinkar!

//Kikh, som snart bjuder grekerna på rabarberpaj igen:)

Masse
2011-05-29, 01:00
Hoppas att ni får en jättefin resa. Har i sedvanlig ordning lagt in läsning av snabbdagboken i den dagliga rutinen och ser fram emot era trevliga rapporter.

:) Mats

Arne
2011-05-29, 10:42
Söndag 29 Maj.

Resan från Arlanda till Kreta/Chania gick utmärkt. Förvisso blev det en försening vid avgång på 45 minuter, men detta berodde enligt Kaptenen på att det var extremt trångt i luftrummet ovanför Chania.

Nåväl, man körde in merparten av förseningen och vi kunde landa just strax runt 20.10. Bagaget kom snabbt och vi högg genast en taxi för färden till Old Town och La Casa på Theotokoupolos Street.

Vi sutto oss genast ned att klyva ett uppfriskande krus vitt på tavernan mittemot La Casa. Georges geniala gömställe för vår nyckel till ytterdörr och rum visade sig emellertid vara så genialt att vi ej mäktade hitta nyckeln…

Vi erhöllo dock oväntad assistans av kyparen som visste var George brukar gömma nycklar för sent ankommande gäster. Vi fick så vår nyckel och kunde ta de 61 trappstegen upp till vår takstudio, den med fin altan.
Snabbt att natta oss.

I morse vid sjutiden stegade Arne upp att brassa kaffe samt duka upp på altanen. Prima väder. 20 grader i arla morgonstund samt molnfri himmel och nästintill vindstilla.
Nu känner vi att vi är på Kreta. Enligt sakkunnig expertis (Maria) ska det fina vädret vara stabilt framöver, och regnet och rusket har försvunnit för denna sommar.

Nu vid pass halvett ska vi ta lokalbussen ut till Kolymbari att njuta strandtavernan. Just Kolymbari har som bekant fri wlan för alla turister såväl som fastboende. Detta förmenas breda ut sig alltmer på turistöarna.

Längs hemvägen ska vi besöka Kickie i hennes butik vid Platanias. Vi är angelägna om att bliva av med en fyrakilos kasse nyskördade rabarber.
Kickies sambo kallar dessa för ”Sparris”

Några morgonbilder från Altanen på La Casa samt sopbergen i staden. Det lär ska pågå en vild strejk bland sopåkarna. Doften tenderar bliva outhärdlig framöver…

Bilderna finnes i galleriet under ”29Maj”
Arne och Birgitta

MonkanS
2011-05-29, 10:50
Oj.. ni får mig att redan längta tillbaka till Kreta.. snyft_drop

Tråkigt med sopstrejk. Men vi såg inget sådant i Rethymno förra vecka. Sker detta lokalt.. eller startade den efter vår hemfärd i torsdags (26/5)?

//Monica S

Maria/Micke
2011-05-29, 11:07
klapp_klap Härligt att ni är tillbaka med era dagliga rapporter. Ska följa er resa varje dag och vi hoppas att ni får en trevlig månad på Kretabye_bye

RAN
2011-05-29, 12:41
Även jag kommer att följa er månadsvistelse här på Kalimera, bortsett mellan den 2-9 juni, då jag själv är bortrest till moussakans land _B-anana
Trevlig buss- och båtluffartur

RAN bye_bye

Arne
2011-05-30, 11:01
Måndag 30 Maj.

Under sittningen på Marias Taverna blev det allt varmare ute. Termometern utvisade dryga 30 grader. Vi enades genast om att skrinlägga planerna på bussturen till Kolymbari och i stället inskränka dagens resande till Platanias att överlämna påsen med rabarber till Kickie. (Kikh) Bussen ut till Platanias betingade pris om 1,90 € pp enkel resa.

Vi noterade att hela området Kato Stalos – Agia Marina – Platanias nu synes vara fullt utbyggt. Enligt vårt förmenande är detta ett enda stort tivoli. Tavernor, barer, krimsbutiker och gokartbanor i salig blandning med ett oändligt antal pastellfärgade hotell. Lägg till detta ett antal biluthyrningsföretag.

Icke är detta ett område vi skulle kunna trivas att semestra i, men smaken är olika, helt uppenbart. Eftersom det i området varje vecka i säsong lär ska vistas cirka femtio tusen charterturister må man inse att detta är just exakt var merparten turister efterfrågar.

Väl framme i Platanias sutto vi oss genast ned på skuggig servering att intaga varsin fatöl-mythos. Bra pris emellertid. 3,5 € för 60 cl överraskade oss. Vad vi ständigt förvånas över är dock klädseln på en del manliga skandinaviska turister.

Arne hittade en fotobutik i Platanias. Butiken var även agentur åt Vodafone. Genast in stt spörja om kostnad för mobilt bredband. Jodå, det fanns, men damen bakom disken menade att Arnes upplåsta 3-G modem icke skulle fungera med vodafones simkort. Vad som erbjöds var ett paket med Vodafones 3-G modem samt fri surf i tio dagar. Därefter kunde kortet fyllas på. Pris 50 €

Arne tillät sig tvivla. Nog skulle vodafones simkort fungera perfekt i ett upplåst modem. Med godkänt modem var priset 20 € för tio dagars fri surf. 40€ fri månadssurf.
Detta ska kollas upp idag här i Chania. Kollade nyss upp ärendet. Dock visade det sig att de elaka grekiska mobiloperatörerna har blockerat även upplåsta främmande 3G-modem. Alltså att bita i det sura äpplet och inhandla grekiskt kit för 50€ inkl modem och tio dagars fri surf. Därefter kan man fylla på efter tycke och smak. 30 dagars fri surf betingar då pris av 40€ när man har godkänt modem.

Vi kunde under den timme vi läppjade vår öl räkna in tiotalet herrar med bar överkropp vandrande längs huvudgatan endast iförda shorts. Lägg därtill att flertalet hade en volymiös hängmage icke av denna världen. Därtill kritvita. Hustrun fann dem förskräckliga. Men så går ju ingen draperad hemmavid…. Märkligt.

Så promenaden bort till Kickies guldsmedsbutik att rabarberna leverera.
Det var icke många kunder så här vid tvåtiden på eftermiddagen. Merparten av turisterna bafann sig på stranden, idogt solpressande i det fina soliga vädret. Vi kunde dock konstatera att Kickie är en mycket kunnig och skicklig säljare när ett par äldre svenska damer gjorde entré i butiken.

Hemfärden fick ske med taxi. Vi missade bussen med tio meter och hade ej håg att vänta ytterligare 30 minuter i den starka värmen. Vi fick betala 17 € för resan hem till La Casa. Väl värt varje Euro.

Idag måndag är det lika soligt och varmt som under gårdagen. Det får strax bli en tur till Marias taverna att skicka dagsrapporten, och därefter en tur till saluhallen i Chania. Denna skulpturala byggnad av stål och glas. Uppförd för dryga etthundra år sedan, och som mirakulöst klarade sig under tyskarnas massiva bombräder över Kreta i Maj 1941.

Efter välbehövlig siestavila med påkopplad AC kunde vi så framåt sjutiden på aftonen vederbörligen vederkvickta promenera ner i gränderna att bevista Semiramis Musiktaverna. Detta är vårt favoritställe. God mat, ja mycket god sådan och perfekt service. Humana priser likaså. Lägg därtill ”Röda orkestern” den utmärkta bouzookiensemblén med Bouzooki, gitarr samt sångaren med tordönsstämman.

Lite bilder från gårdagen återfinnes i galleriet under ””30Maj”

Arne och Birgitta

mamasaurus
2011-05-30, 11:40
Gud så härligt att få följa eran resa igen!! Utmärkt passande läsning till morgonkaffet :D

Själv har man 83 dagar kvar till avresan...

Aase
2011-05-30, 12:06
Hejsan
Vad roligt att få följa med er. Nej detta med nästan hela norra kusten från Chania och västerut är ju ett enda långt tingel tangel. Vi åkte genom flera dessa platser i april förra året och då var där helt tomt och stängt. Det ser ut att vara uppbyggt enkom för turister. Bor det ens några människor där året om?

Tack för era dagliga rapporter. Det gör vår längtan mindre svår.

Åse

MonkanS
2011-05-30, 12:51
Kan bara hålla med om att "turistrakan" genom Platanias och övriga intilliggande orter inte är så kul. Men iaf i Platanias finns faktiskt lite att se på om man orkar gå upp i gamla stan, the old church eller utanför stadens gränser mot citrusodlingar mm lantlig verksamhet. Mellan Platanias och Gerani finns det ett vattendrag där det finns (fanns ?) lite ankor att beskåda.

Pyttan
2011-05-30, 13:11
Hejsan Arne!

Roligt att läsa om er resa! :) Kan se en hel del framför mig!

Skulle du kunna hälsa George (Casa del amore) och tacka så väldigt mycket för hjälpen med att skaffa en taxi till flygplatsen mitt i natten på påskafton, från mig Sheila? :)
Han var så otroligt hjälpsam och vänlig!

Ha en fortsatt trevlig resa! :)

Pyttan

Eva L
2011-05-30, 13:31
Måndag 30 Maj.

FONT]

Vi noterade att hela området Kato Stalos – Agia Marina – Platanias nu synes vara fullt utbyggt. Enligt vårt förmenande är detta ett enda stort tivoli. Tavernor, barer, krimsbutiker och gokartbanor i salig blandning med ett oändligt antal pastellfärgade hotell. Lägg till detta ett antal biluthyrningsföretag.

Icke är detta ett område vi skulle kunna trivas att semestra i, men smaken är olika, helt uppenbart. Eftersom det i området varje vecka i säsong lär ska vistas cirka femtio tusen charterturister må man inse att detta är just exakt var merparten turister efterfrågar.Arne och Birgitta

Kanske är det så eller så har de inte varit på något annat ställe i Grekland och har inget att jämföra med.

Hoppas ni får en fortsatt bra resa och lagom varmt. Blir säkert skönare när ni kommer till de mindre orterna på sydkusten.

Eva

Wardakis
2011-05-30, 18:12
Bor det ens några människor där året om?

Jodå, det bor folk i Kato Stalos/Agia Marina/Platanias även på vintern.
Gunilla, som föredrar att vistas där vintertid

Arne
2011-05-31, 16:53
Tisdag 31 Maj. Paleochora.

Ja, nu sitta vi i svalkan under skärmtaket på Haris Hotel att läppja varsin bjudöl. Värdinnan Flora hälsade oss varmt välkommen. Och varmt är det i sanning. Full sol och 31 grader i skuggan. Tur det finns skugga. Här på den äldre delen saknar man för tillfället wlan, detta beroende på att förra veckans åskoväder slog ut hotellets router. En ny är beställd och väntas ankomma i dagarna.

På det nya Hotellet;Yirgios, just ovanför fungerar dock internetaccesen precis perfekt enligt Flora. Vi ska strax vandra upp att skicka denna något försenade rapport.

Det under gårdagen av Arne inhandlade trådlösa bredbandsmodemet i Gr Cosmotes butik visade sig emellertid vara tämligen ovilligt till samarbete. Arne rev och slet i laptopen, men modemet lät sig icke bevekas. Vid pass klockan nio i morse gick Arne ånyo ner till butiken att support erhålla. Cosmote-teknikern rev och slet även han, men gav efter dryga timmen upp. Detta trots telefonsupport från HK i Athen.

Arne erhöll pengarna åter och kunde nöjd vandra hem till La Casa att packa ränslarna inför avresan till Paleochora 12.45. Färdbiljetterna betingade pris av 7,6 € pp enkel resa.

Turen till Paleochora kom att ske med en fin direktbuss, och vi var framme i byn redan strax före klockan två. Vägen till Paleochora går över bergen och är vidunderligt vacker.

Genast efter ankomst flick det bli en siestavila i vårt nyrenoverade rum, beläget på hotellets bottenvåning.

Efter behövlig vila stegade Hustru Birgitta genast ned till den lilla butiken med mattväverskan. Butiken finns just hitom taxistationen. Nöjd Birgitta kom sttax hem medförande en vackert vävd matta i storlek strax under två meter. Priset, prutat och klart, stannade på 20 €

Nu ska vi vandra längs strandpromenaden bort till den fina Tavernan/Pizzerian för att spisa middag. Det är detta ställe som har vedeldade ugnar.

Arne och Birgitta

Kalimera
2011-05-31, 17:25
Ni förgyller mina dagar. Tack. klapp_klap

Aase
2011-05-31, 17:56
Hej Arne och Birgitta
Tänk att få sitta på Haris studio och titta ut över havet. Att det sedan är ett synnerligen trevligt värdpar som serverar urgoda och prisvärda frukostar och underbara kakor gör ju inte saken sämre.

Ha det bäst

Åse

Monica C
2011-06-01, 00:13
Ni förgyller mina dagar. Tack. klapp_klap
Mina oxå
Monica:)

Eva L
2011-06-01, 06:55
Antar att ni pratar med en del greker. Vad säger de om krisen och livet i skuggan av en eventuellt kommande katastrof för landet. Ser ni fler fattiga greker på gatorna eller kör de fortfarande omkring i sina fina bilar. Sist jag var i Grekland pratade jag med en klagande grek men innan vi avslutat samtalet sa han jag har två fina bilar så just den greken var det nog inte så synd om. Han såg lite rolig ut när jag sa att jag pririterat bort att ha bil för att pengarna inte räcker till allt.

Sen har jag en granne som undrar om sopstrejken fortfarande pågår, De undrar även hur varmt det är i havet kanske har Arne någon raffinerad teknisk sak i bagaget som ni kan mäta med;)

Eva

Arne
2011-06-01, 10:24
Onsdag 1 Juni.

Arne tidigt ut ( 06.15) på altanen att beskåda den formidabelt vackra soluppgången över Paleochoras höga berg. Birgitta vred sig i sängen och undrade om det verkligen var nödvändigt att väsnas så rent okristligt i denna tidiga timme. Detta betingat av att Arne ”råkade” tappa ett kastrullock i diskhon i samband med vattenkokning…

Strax runt halv sju letade sig solen upp över bergskammen. I förgrunden finns ”Krokodilberget”. Icke så att det finns en krokodilkoloni här på Kreta, men med iakttagarens fantasi kan han se en best som ligger med huvudet nere i vattnet och ögonen spanande ut över det libyska havet.

Havet ja, endast cirka tjugo landmil söderöver ligger Libyen, där det nu pågår förbittrade strider mellan regeringstrupperna och frihetsrörelsen. Den sistnämnda med stöd av natotrupper enligt FN-resolution. Märkligt att vi kunna sitta här i ett paradis så nära en krigsskådeplats.

Gårdagskvällens middag på Taverna/Pizzeria Odyssevs blev lyckad. Pizzorna äro mer än goda. Riklig fyllning och minimal degbotten. Bagaren och kyparen har nu lärt sig ytterligare ett trick i den högre ekvillibristiska skolan. De slungar sig emellan en färdigkavlad degbotten på fem meters avstånd. Gör om det den som kan.

Hotellägaren kom nyss att till oss tillkännagiva att Internetaccessen nu är i gång igen här på Haris. Vi fick även veta att priset på nya hotellet Yiorgis i Juni ligga på 45€ natten (tre nätters bokning) för studio. Dock är det många bokningar i år, krisen i grekland till trots.

Nu när detta skrives har temperaturen allredan stigit till 29,2 grader i skuggan. Havet utanför ligga spegelblankt och icke ett enda moln vid horisonten.

Nu vid lunchtid ska vi vandra över till uddens västra sida, den där turistpressarstranden är belägen. Vi har en favoritservering därstädes. Skärmtak giva oss skugga samt brukar det alltid vara en sval bris på det stället.

Lite bilder från gårdagen samt idag ligga nu inne i bildgalleriet under "1Juni"


Arne och Birgitta

Arne
2011-06-02, 10:58
Torsdag 2 Juni. Paleochora

Ånyo en varm och tillika solig dag.

Under gårdagen tog vi vid lunchtid promenaden till västra stranden på den halvö Paleochora omfattar. Det var tämligen välbesökt på såväl tavernor som strandstolar. Vi landade på vår favorittaverna på denna strand att intaga varsin ouzo med rikligt mezesfat. Fem € för hela kalaset
Inklusive wlan-uppkoppling. Bra pris.

Under promenaden tillbaka till Haris hittade Birgitta (Oturligt nog) en hantverkarbutik. Hantverkaren hade som specialitet att tillverka konstverk av sjödränkt timmer. Alla alster lågo prydligt exponerade på bord utanför.

Birgitta genast intresserad av ett par objekt och skulle stega in i affären att handla. Turligt nog var butiken stängd för siesta....
Nytt försök skola uppenbarligen göras under dagens tur till västra stranden.

Så promenaden åter till Haris Hotel att vila siesta. Mycket varmt nu, men turligt nog har en gudomligt skön vind anlänt till sydkusten. Det tackar vi för å det varmaste.

Vid halvsextiden var det så dags att gå de få metrarna till Haris lilla servering att avlyssna Västerbottensnytt samt kvällsekot via vår laptop. Från och med i morgon ska det finnas access till Internet på alla Haris rum. Ett antal accesspunkter skruvades upp i gårdagskvällens mörker.

Vid tid strax efter klockan sju gick vi längs strandpromenaden bort till taverna/pizzeria Odyssevs att spisa kvällsvard.Det fick bli en god Pizza samt ett krus vitt därtill. Behaglig nota landade på 10,5 €.

När det så gäller den grekiska ekonomiska krisen, ja då må vi återkomma i ärendet. De svar vi fått på våra frågor spretar åt alla olika håll och kanter.

Nu vid pass halv tolv på förmiddagen är det 28 grader och en tacksam havsbris. Några höghöjdsmoln giva visst filter mot solens eljest kraftiga strålar.

Vi ska strax ta turen ner till västra stranden att äta turistlunch.(Ouzo med mezes) Innan dess måste vi besöka travel agency att spörja om flytetyg inför måndagens resa till Souga.

Vi har ännu ej sett röken av kustfärjan Samaria. Densamma förmenas mera troligt vara på varv för översyn.
Dock avsegla härifrån var morgon en liten pyttefärja med plats för trettiotalet passagerare i riktning Souga. Ersättningsfärja kantänka.

Lite bilder från gårdagen hittar den vetgirige i galleriet under ”2juni”



Arne och Birgitta

Arne
2011-06-03, 13:13
Fredag 3 Juni.

Varmt även denna dag. Vi gladdes åt morgonens moln, men den glädjen blev kortvarig. Redan vid åttatiden i morse blåste molnen väck och den starka solen flödade ånyo. Det är i sanning tur att vi har en stor parasoll på vår altan.

Vi måste korrigera vår färdplan en smula. Hotellet i Souga, dit vi skulle anlända med kustfärjan nu på måndag, de hade dubbelbokat vårt rum.
Vi får då stanna här i Paleochora fram till tisdag 7 Juni i stället, och då fara vidare till Souga. Men det giva oss ej harm.

Nu ska vi strax upp till Travel agency att boka om färjebiljetterna. Efter det tager vi promenaden över till västra stranden att avnjuta lunch på strandfiket där. Men nu är det varmt. Vid tiotiden noterade vi dryga trettio grader och molnfritt.

Vi hade under gårdagen ett intressant samtal med hotellägaren Flora. Hotellet håller numera öppet året runt. Under vinterperioden satsar man på långliggare från nordeuropa. Man har redan fått ett antal stamgäster, främst från Holland och Tyskland. Även en del från Storbritannien.

Caféet håller öppet, daglig städning på rummen samt fri elektricitet. Det pris man tar är 400 € per månad. Mycket överkomligt i vårt tycke. På byn har INKA-butiken öppet, och därtill ett antal tavernor och några andra affärer.

Det är faktiskt inte utan att vi börjar fundera på att i vinter testa en månad som långliggare. Det skulle i så fall vara aktuellt mellan 15 Dec och 15 Januari. Detta eftersom vi ju redan bokat en fjortondagars All inclusiveresa till Sharm El Sheikh 2-18 Februari.

Fyrahundra Euro för en månads hyra är ju i sammanhanget en struntsumma. De studios Haris har är därtill utrustade med en väldigt välförsedd köksavdelning där det skulle gå utmärkt att själv laga sin mat.

En fördel i sammanhanget är därtill att Haris Hotel har en välutrustad tvättstuga uppe i det nya hotellet. Den får användas av såväl sommarturister som långliggarna.

Vad som blir lite knepigt, det är vinterflygresan ner till Kreta. Då förmenas det endast vara aktuellt med reguljärflyg via Athen, men det ska nog gå att finna någon flight som passar såväl tids- som plånboksmässigt.

Arne och Birgitta

Peter
2011-06-03, 15:50
Vad som blir lite knepigt, det är vinterflygresan ner till Kreta. Då förmenas det endast vara aktuellt med reguljärflyg via Athen, men det ska nog gå att finna någon flight som passar såväl tids- som plånboksmässigt

Jag har för mig att det finns / har funnits / något lågprisbolag som flyger Köpenhamn - Chania hela året. Men då ska ni ju ner till Kph från Ume... Fast ni är ju resvana. Men det kan nog vara värt att kolla både tids- och prismässigt.

Peter

Arne
2011-06-04, 12:19
Lördag 4 Juni

Oj, lika varmt idag. Vid pass halvsju i morse var det redan 24 grader varmt och sol från molnfri himmel. Vi inledde med att under förmiddagen lyssna till ”ring så spelar vi” fram till halv tio lokal tid. Alltid lika skojigt att få lyssna till lokalradions nyheter. Lyss till vädret är en extra krydda ju eländigare det är i hemlänet.

Nu till den grekiska krisen. Arne har slagit sig i samspråk med ett antal greker här i Paleochora att spörja hur de ser på sagda kris. Anmärkningsvärt var samstämmigheten i uppfattning att det verkliga hotet är en militärkupp av samma slag som på 1970-talet. Detta har vi icke kunnat se i debatten på alla de svenska webbdagstidningar vi följer här på plats.

Nu ter sig emellertid en militärkupp som höjden av osannolikhet. Dels är ju Grekland medlem i EU-s försvarspolitiska samarbete inom ramen för Weu, den västeuropeiska försvarsunionen. Detta medlemskap förpliktigar övriga i weu ingående tretton länder att genast intervenera i ett land som drabbas av inre eller yttre angrepp på staten. Lägg därtill Natomedlemsskapet som innebär samma och därtill utökat skydd.

Innan vi tog promenaden hit till västra stranden och vår oas och Taverna Atoli för lunch, passade vi på att hos Haris servering beställa en god liten söttårta i kartong. Denna medbringade vi till ett äldre pensionerat grekpar som har sitt boende just ett hundratal meter från vårt hotell.

Var dag när vi promenerar ner till byn har vi stannat till för att klappa kattorna, fyra till antalet, samt med kroppsspråk och åtbörder försöka kommunicera med de två gamlingarna som sitter på sin lilla utealtan.
Oj vad glada de blevo av vår gåva!

Bilder på det gamla grekparet samt reservkustfärjan och byn lägges starx in i galleriet under ”4Juni”

I afton har Haris Hotel inbjudit till gästabud för alla gästerna. Det vankas mat i mängder till billig penning, samt att otvunget kunna umgås med såväl värdfamiljen som övriga gäster av olika nationaliteter.

Litet tillägg från mig, Birgitta.
Vi lämnade vår favorittaverna igår kväll vid pass halvtio. Mörkret hade sänkt sig över nejden. Då tänkte jag på Umeå och skäret som nu troligen har ljust dygnet runt. Strandpromenaden var dock upplyst och det sorlades på tavernorna. Jag lämnade Arne, som gick in på INKA för att handla. Vår hemväg är en liten gränd, som vi nu har lärt känna mycket bra. Här var det mörkt, men det är inga problem. Jag gick först förbi matthandlerskan, men hon hade stängt. Sedan hörde jag ett sorl, det var ett tiotaltal tonåringar som umgicks, sittande på en mur. De såg ut att trivas med varandra. De skulle nog snart gå ner och köpa hämtpizza.

Doften av örter längs vägen är bedövande och samtidigt vederkvickande. Vårt äldre par (se ovan) hade stängt sin lägenhet och tagit in kattorna. Väl hemma satte jag mig på altanen och såg ljuset från ett par fiskebåtar. Här kan man sova bra!

Arne och Birgitta

Aase
2011-06-04, 13:13
TACK!! för era rapporter. Det låter så underbart, det ni skriver.
Väntar och väntar varje dag.

Åse

Hansens
2011-06-04, 13:18
Underbart! Tack för så mysiga rader från er.....tänk just där ska vi bo i augusti:)

Eva L
2011-06-04, 13:58
Låter som ni har det bra. Ja nu har vi som ni vet ljust hela natten. Det blåser hårt idag men solen tittar fram då och då. Nu är himlen nästan klarblå men ni kan skicka hem några grader om ni har några för mycket där nere.

Vilka roliga personer Arne måste ha pratat med miltärkupp var har dom fått det ifrån. Hörde också en intervju med en grek som jämförde deras protester med protesterna i Egypten en aning haltande jämförelse då det inte är länge sedan grekerna stog vid valurnan. Någon förtryckar regim har de ju inte heller.

Eva

Lissi
2011-06-04, 18:05
Låter härligt! Vi har nästan samma väder i södra Sverige..27 grader idag och strålande sol sjätte dagen i rad! Vi badar i 14-16 gradigt vatten och njuter sen i solen efteråt.
Just NU vill jag inte vara någon annanstans än hemma och njuta, men det skiftar ju fort!;)
Härligt med era dagsrapporter!

Lissi - som även varit på glasbruksrunda idag till två små små glashyttor och bränt ca 2000 kr på vackert glas.

Arne
2011-06-05, 15:49
Söndag 5 Juni.

Arne tidigt upp som vanligt. Kaffe brassades vid pass kvart över sex på morgonen. Ute på studions altan var det behagliga 23 grader samt en del moln uppe över bergen. Precis perfekt. Soluppgången skymdes dock till viss del av molnbanken. Birgitta gladde sig särskilt över att det denna dag såg ut att bli något svalare.

Ack vad oss vi bedrog. Redan klockan nio hade alla moln blåst bort och den obarmhärtiga solen trissade genast upp temperaturen till 30 grader.
Vi lyssnade på P4 och Tengby/Mannberger att invänta vårt favoritprogram på söndagar, nämligen Gomorron världen på P1. Dock nödgades vi redan efter trekvart fly vår altan. Termometern visade då 32 grader och ingen vind att känna.

Vi gick upp till hotellets café att svalka söka i den svala bris som alltid finnes att få på uteserveringen därstädes. Cafét är döpt till The Waters Edge café, ett passande namn i sanning. Vi beställde varsin fruktcocktail att svalka oss med.

Från våra Umeåvänner, Sundells, hade vi under morgonen fått sms med besked att de landat lyckligt på lördagskvällen samt tagit in på ett hotell i Maleme. De skulle stanna där två nätter och anlända hit till Paleochora under måndagen. Så bra, då hinner vi träffas och språkas vid innan vi på tisdag morgon far vidare till Souga med kustfärjan.

Birgitta har nu konstaterat att vi måste hämta fjärrkontrollen till Ac-n att bruka de två sista nätterna här. Detta baserat på den höga temperaturen nattetid.

Vid lunchtid gick vi för att äta lunch vid tavernan på västra stranden. Den tryckande hettan gjorde dock att vi bara orkade fram till hamnfiket i centrum. Detta café är lite speciellt. Byns tonåringar använder inomhusavdelningen som inofficiell ungdomsgård. Kvällstid häckar ungdomarna i de tvenne vinkelsofforna att bruka som hångelhörnor.

Prisbilden på detta café är mycket plånboksvänlig. Fiket frekventeras mest av greker.

Så hem att vila siesta. När vi vaknade vid halvfemtiden hade temperaturen i alla fall gått ner till 28 grader, och embryot till kvällsbris sig infunnit. Hotellägarinnan kom förbi, och vi fick ytterligare lite information om vinterlångliggning här. Det visade sig att på Haris , den äldre hotelldelen, där tog man 350 € per månad, medan det på Yiorgios kostade 400 €.

Vi börjar alltmer luta åt att testa en vintermånad här på ort och ställe.
Kantänka redan i december 2011.

En vecka av fyra ha vi nu avverkat, och vi trivs något så rent förträffligt. Några grader svalare och ett och annat moln skulle vi dock gärna tacka ja till.

Arne och Birgitta

C@nny
2011-06-06, 09:37
Söndag 5 Juni.


En vecka av fyra ha vi nu avverkat, och vi trivs något så rent förträffligt. Några grader svalare och ett och annat moln skulle vi dock gärna tacka ja till.

Arne och Birgitta


Hej!

Då har vi ytterligare tre veckors trevliga och berikande rapporter att se fram emot.... Tack för att ni förgyller tillvaron för oss bye_bye...

//C@nny

rebase
2011-06-06, 10:35
Ja tack för härliga rapporter från Kreta. Jag har inte kunnat läsa att Ni klyver något krus på denna resan:confused: Är det slut på detta?:)

Arne
2011-06-06, 10:56
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=619&pictureid=5987

Jodå, krusen klyvas alltfort, men Hustru Birgitta tyckte att vi skulle tona ned rapporterna om krusen så att vi icke skulle framstå såsom riksfyllon.
Bilden på kruset här togs för två minuter sedan på Hotellets uteservering. Skön svalka på denna terrass oaktat det nu är 30 grader varmt.

Arne

Eva L
2011-06-06, 10:57
Ja tack för härliga rapporter från Kreta. Jag har inte kunnat läsa att Ni klyver något krus på denna resan:confused: Är det slut på detta?:)

Reser man ofta och är borta länge går det ju inte att sitta och klyva ett krus varje dag eller hur? Det går utmärkt att ha en härlig semester ändå och nöja sig med ett glas då och då om man vill.

Det är väl ändå inte klyvkrusningen som är behållningen av reserapporterna utan alla härliga foton från vardagslivet där nere. Följde Arnes och Birgittas resebrev extra noga när de var på Folegandros och gladdes varje dag av bilderna från byn.

Eva

Melinda
2011-06-06, 10:59
Läste Eran avsikt att träffa galna Ira med matte i Almirida. Läste just i "tokens" blogg att denne idag befinner sig i Paleochora för födelsedagsfirande. Så träffen kan ske tidigare om det finns önskemål.

Melinda - tipsaren klapp_klap

rebase
2011-06-06, 11:10
OK Då vet jag att allt är sig likt

nekjam
2011-06-06, 11:28
Jag tycker att ni ska fortsätta att klyva ett glas. Undrar om det är Retzina i karaffen? Det smakar ju för guddomligt i Grekland. Tack för Era trevliga rapporter. Det är det första man kollar när man slår på datorn, om nån ny rapport är inlagd. Ha en fortsatt trevlig resa och hälsa särskilt till Rethymno.bye_bye

Majken

zakka
2011-06-06, 12:35
...Jodå, krusen klyvas alltfort, men Hustru Birgitta tyckte att vi skulle tona ned rapporterna om krusen så att vi icke skulle framstå såsom riksfyllon... Arne

flabb_flab flabb_flab flabb_flab Det är väl alls inget att oroa sig för!!! Hälsa Birgitta att det bara är att rapportera vidare om sådana ljuvliga företeelser! Får man sedan bilder på härligheten också så är det ju bara bonus! ;) Mmmm...

Snart är det vår tur också, bara 10 dagar kvar om allt vill sig väl Ang_elx Ha en fortsatt skön resa och fortsätt förgylla även mina dagar med trevlig reseberättelse!!!

MVH zakka

Netwolf
2011-06-06, 12:43
Jodå, krusen klyvas alltfort, men Hustru Birgitta tyckte att vi skulle tona ned rapporterna om krusen så att vi icke skulle framstå såsom riksfyllon.flabb_flabflabb_flabflabb_flabklapp_klap

Arne
2011-06-06, 16:27
Måndag 6 Juni

Nationaldagen? Nja, här nere kunna inga ovationer förmärkas i anledning av vår svenska nationaldag. Vanlig vardag här, och livet går sin gilla gång.

Värmen alltfort hög. 28 grader redan vid halvåtta i morse. Vi intog vår lunch på hamnfiket enär promenaden ner till västra stranden föreföll oss väl varm.

På hamnfiket fick vi en rolig stund. Sex nyanlända svenskar hade igår under sena kvällen inkvarterats på hotell här i byn. Eftersom gänget ej snappat att vi som satt vid bordet intill också var svenskar, pratade de tämligen ogenerat om Grekland och Kreta. Vi hade stora svårigheter att oss för skratt hålla.

Det vin man beställt till lunchen smakade surt och konstigt enligt ett par personer.(Retsina)

Hotellrummen lämnade en hel del i övrigt att önska. Kontakt skulle per omgående tagas med charterbolagets platschef. Det enda som var tillfyllest skulle då vara vädret och den strålande solen. Efter lunch skulle hela sällskapet kvickt förpassa sig till västra strandens solstolar att pressa.

Från familjen Sundells fick vi sms-besked att de nu anlänt Paleochora och tagit sig härbärge på Hotel Relax, och att de strax skulle ut på lokal att äta lunch. Kanske vi hinner träffa dem innan vi i morgon vid 08.30 far vidare med kustfärjan till Souga.

På Souga har vi bokat in oss på Ririki Hotel för tre nätter. Vi har ej tidigare varit på Souga, endast passerat förbi med kustfärjan ett antal gånger.

Flora här på Hotellet inkasserade hyran för vårt boende samt förärade oss ett krus retsina. Flora förvarnade oss att det i morgon kan bli trångt om utrymmet på den lilla kustfärjan. Vi ombads vara vid kajen i god tid innan färjans ankomst att knuffa till oss varsin sittplats.

Nu strax ut att äta middag.

Birgitta beordrade fram fjärrkontrollen till Ac-n idag. Värmen vid siestavilan är alltför hård för henne nu. Pris; 5 € dygnet.

Arne och Birgitta

Alala
2011-06-06, 17:42
Jag tycker också att ni ska fortsätta med klyvandet av krusen. Det hör ju till, då vet man att allt är bra. Era rapporter är alltid fina och så trevliga att följa. Ha en god fortsatt resa!

Anne bye_bye

Masse
2011-06-06, 18:22
För unga människor torde finnas skäl att iakttaga viss försiktighet med klyvningen. Dock har jag uppfattat att såväl ni som vi med god marginal lämnat ungdomen bakom oss. I mogen ålder torde det istället vara av visst värde att iakttaga goda råd som husläkaren förmedlar. T ex att några glas vin om dagen är till gagn för hälsan.

Hursomhelst gäller väl att i lagom dos njuta av tillvaron. Fånga Dagen! Med det vill jag ha sagt att jag inte alls känner det stötande att i era rapporter bli varse era sköna stunder. D v s Fortsätt klyva! Själv sticker jag gärna emellan retsina-krusen med ett och annat glas ouzo i gott sällskap med ett glas vatten vid sidan om och lite meze.

Ha det gott!

Monica C
2011-06-06, 18:54
Jag tycker också att ni ska fortsätta med klyvandet av krusen. Det hör ju till, då vet man att allt är bra. Era rapporter är alltid fina och så trevliga att följa. Ha en god fortsatt resa!

Anne bye_bye

Håller helt med och en ouzo lite då o då är inte heller fel.
Varje dag lika roligt at läsa om era upplevelser känns som man är med på ett hörn.
Monica:)

Netwolf
2011-06-06, 22:21
Birgitta beordrade fram fjärrkontrollen till Ac-n idag. Värmen vid siestavilan är alltför hård för henne nu. Pris; 5 € dygnet.

Intressant. Upplevde redan förra året att AC inte ingick per automatik. Antar att detta är den nya standarden som vi måste vänja oss med, nu när tiderna är så hårda i Grekland.

/Netwolf

Janérik
2011-06-06, 23:04
Intressant. Upplevde redan förra året att AC inte ingick per automatik. Antar att detta är den nya standarden som vi måste vänja oss med, nu när tiderna är så hårda i Grekland.

/Netwolf
Jag har aldrig varit med om att inte ac ingår i rumspriset, ändå är jag väl inte den som är lättast att förhandla pris med, jag har aldrig ens varit med om att det diskuterats att ta extra för det. Kan ju kanske vara så att de inte tycker vi kan bo utan ac då vi har barn men ändå lite lustigt att de inte har försökt det då man pressar det sista i priset.

Mvh Janérik

Janérik
2011-06-06, 23:08
Från våra Umeåvänner, Sundells, hade vi under morgonen fått sms med besked att de landat lyckligt på lördagskvällen samt tagit in på ett hotell i Maleme. De skulle stanna där två nätter och anlända hit till Paleochora under måndagen. Så bra, då hinner vi träffas och språkas vid innan vi på tisdag morgon far vidare till Souga med kustfärjan.

Arne och Birgitta

Nu har vi varit en halv dag i Paleochora men inte sett ens pipröken av Arne o Birgitta. Jag ska försöka ta mej till båten som avgår 08.30 i morgon så då kanske vi träffas där.

Mvh Janérik

Millie
2011-06-06, 23:51
Dagens höjdpunkt är otvivelaktigt era rapporter från era resor! Vi reser med er och klyver så gott vi kan era krus ( Vi är ju inte alla passionärer )!!
Ha en fortsatt härlig resa! Vi njuter härhemma också, 20 grader i sena kvällen:D!

/Kerstinbye_byebye_bye

Ps .AC har nästan aldrig ingått där vi har bott. 5 Euro brukar vara det vanliga priset per dygn!
Ds

Eva L
2011-06-07, 09:02
AC har alltid ingått för mig när jag ö-luffat så jag måste ha haft tur. Snart behöver vi AC här hemma också. Nu har värmen även kommit till norrland. Strålande sol och varma vindar hela nationaldagen och nu ska det bli ännu varmare.

Eva

Lissi
2011-06-07, 09:11
Jag tror att det helt enkelt är så att ägarna ser ett sätt att få in mer pengar i en redan hård ekonomisk situation.
Jag har aldrig betalt för AC men har MYCKET sällan använt den. Jag blir förkyld av den.
I påskas dock var den ovärderlig, fast körd "bakvänt "för att få värme på rummet.:D

Lissi

Janérik
2011-06-07, 09:21
Jag tror att det helt enkelt är så att ägarna ser ett sätt att få in mer pengar i en redan hård ekonomisk situation.
Jag har aldrig betalt för AC men har MYCKET sällan använt den. Jag blir förkyld av den.
I påskas dock var den ovärderlig, fast körd "bakvänt "för att få värme på rummet.:D

Lissi
Just detta att de ser det som ett sätt att få ut mera för rummet om de tar extra för ac gör mej ännu mera förvånad att de aldrig diskuterar det med mej, skulle jag vara säljaren så skulle det ju vara ytterligare ett sätt att öka min marginal "ok, du får det priset men då blir det ingen ac".

Man ska aldrig köra ac för fullt, varken i bil eller hus, ställ temperaturen så att den bara kyler ner rummet några grader och ha fläkten på så låg hastighet som möjligt, ställ "air swing" så att den bara blåser upp i taket så undviker du att bli förkyld.

Mvh Janérik

Eva L
2011-06-07, 10:44
Nu har vi varit en halv dag i Paleochora men inte sett ens pipröken av Arne o Birgitta. Jag ska försöka ta mej till båten som avgår 08.30 i morgon så då kanske vi träffas där.

Mvh Janérik

Kan du inte berätta lite mer om Paleochora. Har funderat på att åka dit någon gång men får inget grepp om orten trots Arnes och Birgittas trevliga foton.

Jag vill veta hur omgivningarna ser ut, är naturen fin? Finns det bra utbud av tavernor med riktig grekisk mat, hur är stranden, är det mycket trafik. Är människorna trevliga? Är orten välskött? Finns det ett grekiskt vardagsliv?

Eva

Arne
2011-06-07, 12:26
Tisdag 7 Juni. Anlänt till Sougia.

Redan vid pass halv åtta i denna dags morgon fick vi oväntat besök. Det var Janérik Sundell som hade tagit en morgonpromenad att hälsa på oss innan vi skulle fara med kustfärjan. Frun och de två prydliga flickorna sov fortfarande.

Vi lydde Floras råd och vandrade ner till kajen med packningen i god tid just när färjan anlände. Informationen vi erhållit visade sig emellertid vara en smulan inaktuell. Endast två resenärer häckade ute på kajen.
När så kustfärjan avgick kunde vi inalles räkna in ett tjugotal turister ombord. Det var med andra ord sällsamt gott om plats.

Turen till Sougia tog cirka 45 minuter. Vädret utmärkt med kav lugnt på havet och en välsignad havsbris. Väl framme hade vi en dryg bit att vandra från kajen och in till byn. Kan det vara sådär sexhundra meter eller så? Framme i byn sutto vi oss genast ned på närmsta strandtaverna att klyva ett vedträ. Eller var det kanske ett krus vitt?

Så vidare ett par hundra meter fram till vårt förbokade Hotel, ”Ririka”
35 € natten med förbokning. Rent och snyggt, men lite trängre än studion vi hade i Paleochora. Klart godkänt dock. Lägg därtill den enastående vackra trädgården med sköna soffor och bord. Äldre grekmadame med bristande engelskkunskaper tog emot oss.

Här i Sougia är det så lugnt att man nästintill kan ta på tystnaden. Ett stoiskt lugn råder över nejden. Vi ska stanna här tre nätter innan vi ånyo tager kustfärjan vidare till Loutro att därstädes fira pingsthelgen.

Den bortre delen av stranden verkar vara näckbadarnas paradis. Mest tyska och franska kvinnor och karlar där. Det kvinnliga baddräktsmodet är lite säreget här. Två salvekvick och en kork verkar vara maxbaddräkt..

Lite bilder från idag ligga inne i galleriet under ”tisd7Juni”

Här på Sougia kommer vi heltvisst att trivas, det vet vi redan. Vårt Hotell saknar wlan, men detta kompenseras av att det tvärs över gatan finnes en strandtaverna med fritt wlan därest man tager in dryck, förslagsvis en pava mineralvatten. Som alternativ finnes retsina och ouzo. Tavernan håller öppet från 07.40 till sena natten.

Vi beställde genast Ac till rummet mot extra kostnad. Värmen är alltfort hård och solen strålar obarmhärtigt.

Arne och Birgitta

Zappa
2011-06-07, 12:42
förslagsvis en pava mineralvatten. Som alternativ finnes retsina och ouzo.
:D:D

Alltid lika kul att läsa era små korta berättelser!
Tycker också det är bra när ni undviker att besvara inlägg, enär detta är er sida!

Tack Arne och Birgitta!

bye_bye
Sven

Arne
2011-06-07, 18:04
Tisdag kväll 7 Juni.

Nu har det blivit lite svalare här i Sougia. Solen gick in i disigt moln framåt halvfemtiden. Vid samma tid kom den stora kustfärjan ”Daskalogiannis” puttrande in till kajen i Sougia. Efter ett kort stopp vände kustfärjan tillbaka mot Chora Sfakion med passagerare och gods.

Nu ska vi strax gå iväg att spisa middag. Vi sitter nu sedan en dryg timme på wlan-fiket att lyssna på Västerbottensnytt samt P1. Kalimeraforumet har även genomgåtts liksom ett antal svenska dagstidningar på webben.

Vi dristar oss tro att vi är de enda svenskarna här i Sougia nu. Fransmän och tyskar finnes det gott om. Många går omkring i grova vandrarkängor och spatserstavar av teleskopmodell. Eftersom det faktiskt finnes en bilväg hit till byn kan vi också se ett antal husbilar med utländska skyltar.

Det förefaller vara gott om rum/studios här vid denna tid på året. Vi kan se massor av skyltar med rum att hyra. Byn är dock icke så stor. Kan det vara en sträcka på 300 meter längs stranden och ett par hundra meters bredd. En market finns det samt några turistbutiker. Lägg till detta ett mindre antal strandtavernor och caféer. Ja, så mycket mer är det inte.

Birgitta gick i eftermiddags på en liten foto-blomstersafari. Dessa bilder finner den vetgirige strax i bildgalleriet under ”Birgittablomster”

Arne och Birgitta

zakka
2011-06-07, 20:34
"Birgittablomster" var ett härligt namn på helt underbara blommor! ;) Jag gillar särskilt den lila! Doftar den något månne?

Ha det fortsatt härligt! bye_bye

MVH zakka

Arne
2011-06-08, 10:37
Onsdag 8 Juni. Sougia

Vi sitta nu wlan-fiket att hamra denna rapport samt lyssna vi samtidigt till morgonekot i P1. Så bra att man kan plocka fram det tidiga ekot i listan.
Det verkar bli lika varmt denna dag. 30 grader redan klockan 08.00 och obeslöjad sol. Men, vi ska ej klaga. Ac-n på rummet fungerar precis perfekt och giva svalka vid såväl siesta- som nattvila.

Under gårdagskvällen spisade vi middag på tavernan allra närmast hamnen. Tavernan heter Lybicon och serverar god och prisbillig mat.
Man har en trubadur, bördig från Danmark, som underhåller gästerna var kväll.

Vi noterade i morse att ett par turister valt att övernatta på byns suveränt mest prisbilliga härbärgesalternativ, nämligen i egna sovsäckar under det stora tamariskträdet nere vid stranden. Detta förfaringssätt verkar vara helt accepterat i byn.

Här på wlan-fiket överraskades vi i morse. Den servitris vi under gårdagen talade engelska med, visade sig vara svenska och bosatt här på Sougia tillsammans med sin grekiske man. De bor här året om i ett litet hus.

Att taga sig till och från Sougia är lätt. Endera med kustfärjorna eller så med bil eller buss längs den vindlande serpentinen över bergen. Uppenbarligen är vägen ändock av hyfsad kvalitet eftersom en fullstor linjebuss trafikerar traden. Byns enda taxi är en åttasitsig Mercedes som säkerligen sett bättre dagar.

Vandrarturisterna bokar i arla morgonstund taxin för att fara upp i bergen, och sedan taga en vandringsled tillbaka hit. Det brukar ta hela dagen innan turisterna är tillbaka.

I soldiset vid horisonten kan vi idag skåda greklands sydligaste ö, Gavdos. Ön är belägen cirka tio distansminuter syd från Kretas sydkust.

Trenne bilder finnes i bildgalleriet under ”onsdag 8 juni”

Vi har nu avverkat tio av trettio dagar här på Kreta. Tjugo dagar återstår.

Nu är det ordentligt varmt i havsvattnet. Många turister ligga i flera timmar i det azurblå vattnet.

Arne och Birgitta

Arne
2011-06-09, 10:37
Torsdag 9 Juni. Sougia


Morgonen bådar gott. Några moln över bergen skymma den obarmhärtiga solen.

Under gårdagskvällen spisade vi middag på Omirikos taverna, den som är belägen närmast vårt hotell. Birgitta gladdes särskilt över menyn enär de serverade tomatsoppa, Hustruns älsklingsrätt. Tavernan hade därtill en separat dietmeny för den hågade, samt därtill barnmeny där glass som efterrätt ingick.

Även denna taverna hade fritt wlan att erbjuda sina gäster. Till vår förvåning var det samma accesskod som på vårat wlan-fik. Vi sporde hur detta kunde komma sig, och svaret var enkelt och koncist.

Eftersom alla tavernor, caféer och hotell äro koncentrerade längs 300 meter på bygatan, och samtliga näringsställen har samma Isp (Internetleverantör) fann man det praktiskt att ha samma accesskod. Därest någons server eller router gick ner, då var det bara att koppla upp sig på grannens fungerande wlan. Så praktiskt!

Under onsdagen anlände en hyrbil med fyra svenska turister till byn. Huruvida de stannade att sig härbärge tage eller ej, det undandrager sig vår bedömning, men vi tyckte oss höra svenska språket på grannhotellets balkong när vi vandrade hem i kvällen efter tavernabesöket.

Lite om Sougia nu. Det finnes enligt vår sagesman bara cirka 40 personer som bor i byn på åretruntbasis. Bussförbindelsen till Chania/Rethymno funkar året runt, liksom taxiverksamheten. Kustfärjan är också i drift året runt, ehuru med begränsad tidtabell.

Stranden är mycket grovkorning med grus och sten. Förvisso nära en kilometer lång , och avslutas med näckstranden längst bort.
Havsbotten är mycket stenig, och det är bråddjupt redan efter ett par meter ut. Icke särskilt barnvänligt med andra ord.

En badvakt finnes liksom dito torn. Badvakten har en motorförsedd gummibåt förankrad just nedanför tornet. Ute i havet, cirka 100 meter från stranden finnes röda bojar förankrade längs hela stranden. Det lär ska vara förbjudet att simma utanför dessa bojar pg av risken för elaka underströmmar.

Någon Travel agency finnes ej i byn. Det enda som finns i den vägen är dels buss/taxikuren i centrum, dels färjekuren ute vid hamnen. Båda ställena är i storleksordning ”utedass vid svensk sommarstuga”, men må icke brukas till sådant ändamål. En taverna vid namn Kama ska också tillhandahålla biljetter och info om färjetider.

Vid denna årstid finnes här i byn förvånandsvärt mycken ledig rumskapacitet för olika tycke och smak till billiga priset. På tavernorna är det likaså gott om plats.

Ja, så finns byns enda Supermarket inne i gränden intill vårt hotell. Sett mot bakgrund av butikens lindrigt sagt begränsade utbud kanske benämningen supermarket är lite väl pretentiös.

Lite bilder från Birgittas fotosafari under gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fotosafari8Juni”

I morgon förmiddag vid pass kvart över nio tager vi lilla kustfärjan för färden till Loutro, där vi skola fira pingsten. Hotel Porto Loutro 1 är förbokat.

Idag torsdag förmiddag gläds vi åt det fina molnet över bergen. Detta moln filtrerar de elaka strålarna från solen och giva os svalka. Strandpressarna lär mera troligt förbanna detta moln… Nyss kom det därtill några regndroppar. Tackar, tackar.

Oj, ett normalt förekommande strömavbrott i byn försenade rapporten med dryga halvtimmen. Sånt händer..

Arne och Birgitta

Netwolf
2011-06-09, 10:44
Eftersom alla tavernor, caféer och hotell äro koncentrerade längs 300 meter på bygatan, och samtliga näringsställen har samma Isp (Internetleverantör) fann man det praktiskt att ha samma accesskod. Därest någons server eller router gick ner, då var det bara att koppla upp sig på grannens fungerande wlan. Så praktiskt!

Mycket smart! Det hade dock varit ännu smartare om de hade gått ihop om ett gemensamt abbonemang och routat signalen. Tänk vad de hade sparat pengar då. :)

/Netwolf

Arne
2011-06-09, 11:32
Alla blomsterbilderna har jag tagit från vår trädgård där vi bor.

Birgitta

Arne
2011-06-10, 07:26
Sougia fredag morgon 10 Juni.

Vi packade klart redan vid pass halvåtta denna morgon. Efter en kopp nybryggt kaffe på vår fina altan togo vi så den korta promenaden ned till wlan-fiket att koppla upp oss på nätet.

Vi ska nu om en dryg timme taga kustfärjan härifrån till Loutro. Färden lär ska ta nästintill två timmar.

Gårdagens svala morgonväder kom snabbt på skam. När vi var nere att äta lunch blev det ett snabbt väderomslag. Visserligen låg dismolnet kvar över kusten, men solen och värmen trängde igenom. När vi kom hem till hotellet för siestavilan visade termometern på 32,9 grader och en luftfuktighet på innemot 80 procent. Varmaste dagen hittills på denna resa.

Vi drog kvickt igång Ac-n och njöt siestavilan i 19 graders innetemperatur.
Efter välbehövlig siestavila gick vi ner till mademe i hotellreceptionen att göra rätt för oss. Madame äskade 115 € totalt för dessa trenne övernattningar inkl Ac. Bra pris, och i överensstämmelse med det vi kommit överens om vid förbokningen.

När vi nu kommer till lilla Loutro har vi förbokat studio på Hotel Porto Loutro 1. Trenne nätter. Pingsthelgen gjorde att vi ville försäkra oss om boende. Vi vet av erfarenhet att den stundtals kunna vara svårt med boende i småbyar i samband med helger.

Vi sitta nu att lyssna på ”Västerbottensnytt” via SR-s streamade utsändning på webben. Vi hörde att det skulle bli upp till 27 grader i Västerbotten denna dag. Samma temp som vi har här just at moment.

Arne och Birgitta

I svalkande vind på wlanfiket

Eva L
2011-06-10, 15:56
Tror nog att det är 29 grader idag. Vi har haft mycket varmt sedan i onsdags
och även under gårdagen gick det upp mot 30 grader.

Eva

Arne
2011-06-11, 09:56
Det ar icke mojligt att koppla upp laptopen har po Loutro. Vi ska emellertid skicka kompletta rapporter nar vi anlander till Chora Sfakion nu pa mandag.

Vadret utmarkt, men valdigt varmt. Loutro nu fyllt av pingstfirare. Icke manga rum att uppbringa for nytillkomna turister. Massor av greker har att fira pingsten.

Vart boende ar suverant, frukost och Ac ingar. Lite dyrt forvisso, men det far man ju ta nar det ar pingsthelg.

Resan fran Sougia och hit var mycket behaglig. Havsbris och mild sjo.
Turen med kustfarjan tog cirka tva timmar med ett upehall i hamnen vid samariaravinen.

God mat serveras pa alla tavernorna har i Loutro. Mycket god tll och med.

Vi aterkommer fran Chora Sfakion.

Arne och Birgitta

Millie
2011-06-11, 17:14
Trevlig Pingst!
Och ta det lugnt, det är ju hänryckningens tid;):D!

/Kerstinbye_bye

Arne
2011-06-12, 10:42
Sitta att hamra pa en fast dator. Varmt, kanske i overkant, redan 28 grader nu vid lunch. Morgondoppet togs med medford digital termometer. 25,2 grader i vattnet har i loutrobukten.
Alla solstolarna fyllda langs stranden.

I gor afton var grekerna finkladda och gick ut att ata vid halvtiotiden, just nar vi vandrade hem att natta oss.

I morgon taga vi kustfarjan till Chora Sfakion. Stavris Hotel bokat. Forhoppningsvis ska wlan fungera dar. I so fall skickar vi vora kompletta dagsrapporter avseende fr tom sondag darifran.

Livet leka!

Arne och Birgitta

Arne
2011-06-13, 10:42
Här kommer den försenade helgrapporten. Vi har nu anlänt till Chora Sfakion och Hotel Stavris, där internetuppkopplingen fungerar precis perfekt.
Håll tillgodo, om ni orkar läsa alla ackumulerade dagsrapporter från Loutro....

Lördag förmiddag 11 Juni. Loutro.

Nu har vi anlänt till lilla trivsamma Loutro. Allt förefaller vara sig likt. Vår förbokade studio väntade oss och bjöd fantastisk havsutsikt från den rikligt tilltagna balkongen. Lite dyrt här på Hotel Porto Loutro 1, heltvisst, men man får valuta för pengarna. Fri Ac, storartad frukost samt i övrigt utmärkt service. 60 € natten, men då är det pingstpriser. Det mesta här är fullbokat denna helg.

Resan hit gick helt enligt planen. Avgång Sougia 09.15 och ankomst hit till Loutro vid halvtolvtiden efter ett halvtimmeslångt uppehåll i Ag Romelis. Biljetterna betingade pris av 11,5 € pp. En härlig sjöbris med strålande sol gjorde överfarten mycket behaglig.

Hela akterdäcket på kustfärjan var belamrat med stora lådor fyllda med fina tomater. Merparten av lådorna hivades av vid Ag Romeli, resten lastades av vid Loutro. Månne hela säsongens behov av tomater??

Nu är det emellertid lite knepigt med wlan här på Loutro. Vid förra besöket var det bara internetfiket vid Hotel Daskalogiannis som kunde erbjuda nätuppkoppling, och då via Hotellets egna datorer.

På vår förfrågan i eftermiddags lät kyparen meddela att det nu skulle gå att via kabel koppla upp den egna laptopen. Vi får väl se i afton hur det är med den saken. Ställets trivsamma papegoja, Arnes favorit, hälsade välkommen med en busvissling.

Middag avser vi spisa vid grilltavernan näst längst bort i bukten. De hade förra året en riklig meny samt bra priser och tillmötesgående personal.

Väderprognosen enligt Yr.No giva vi icke mycket för. Enligt denna skulle det idag vara regn och rusk samt 22 grader. Verkligheten är strålande sol, icke ett moln och 29 grader nu klockan 16.30 på eftermiddagen.

Lite bilder från dagens resa finner man i bildgalleriet under ”fredag10juni”

Lördag morgon. Loutro.
Det gick alls icke att koppla upp den egna laptopen på internetfiket. Elake Erik hade blockerat denna möjligheten. Nu har vi emellertid ryktesvägen erfarit att vårt systerhotell, Porto Loutro 2, beläget en bit upp längs berget lär ska ha wlan. Arne dit strax att kolla om detta stämmer. I så fall kunna denna rapport skickas.

Det är ordentligt varmt även idag lördag. Solen strålar och vi har nu vid noitiden på förmiddagen 26 grader. Vi var nyss nere på hotellserveringen att spisa frukost. En i sanning utmärkt frukost. Nypressad apelsinjuice, kaffe i mängd samt rostat bröd och pålägg. Yoghurt mot tillägg för den som så önskar.

Kustfärjan Daskalogiannis har legat för ankar här sedan i går afton. Den ska strax avsegla mot Chora Sfakion. Vi kunna höra rullväskornas karakteriska ljud längs strandpromenaden.

Strandstolarna här nedanför med sina tillhörande parasoll börjar nu fyllas av solpressare. I går eftermiddag låg pressarna kvar ända fram till femtiden på aftonen. Att de bara orkar….

Vi stannar här på Loutro över pingsthelgen och far på måndag förmiddag vidare till Chora Sfakion där vi har bokat studio för fem nätter på Stavris Hotel.

Lördag eftermiddag 11 Juni. Arne glad i hågen upp till systerhotellet Porto Loutro 2 att koppla upp sig mot det wlan som därstädes skulle finnas. Att taga sig till systerhotellet är lätt, om man tar rätt väg. Så icke Arne.

Vägen upp startar just bakom biljettkuren vid färjekajen och leder halvbrant upp cirka trettio meter. Där har man att välja väg, endera rakt fram (som Arne valde) eller direkt till höger. Arne tog rakt fram-vägen och hamnade åt H-e ute bland ris, kvistar och getter. Taga man vägen direkt till höger , då komma man efter ytterligare trettio meter direkt till hotellet.

Hotellet har en liten servering, ja kanske ett café snarare, där frukost samt enklare rätter och förfriskningar serveras. En yngre grekisk kvinna med jättebarm av storleksordning ”saftsilar” sköter receptionen.

Nu visade det sig emellertid att wlan-systemet slagits ut under åskovädret för ett par veckor sedan. Tekniker med reservdelar förväntades till Loutro den kommande veckan. De tvenne stationära datorerna fungerade dock tillfyllest, och Arne fick låna en av dem att skicka nödrapporten till Forumet i denna förmiddag.


Vi tog vid lunchtid promenaden längs strandstigen att äta lunch på vår favorittaverna, den näst längst bort. Mycket bra ställe. Vi kunde skåda den stora kustfärjans ankomst. Det var massor av greker som landsteg.
Dock icke så många turister såvitt vi kunde se.

Med kustfärjan kommer samtidigt tonvis med förnödenheter till Loutro. Detta är ju självklart eftersom det icke finnes någon bilväg hit. Ur färjans lastdäck förs flera ton varor ut på kajen. Så komma då anställda vid öns näringsställen att fylla säckkärror med varor att frakta till butik/taverna etc. Det är kartor med ägg, lådor med öl och läsk, vita frigolitlådor med kött och fisk . Ja, allt som behövs i byn komma med färjorna.

Vi funderade på varför reservfärjan Neptuni icke dök upp vid tolvtiden. Kyparen gav oss svaret. Neptuni avgick i morse till ön Gavdos, och kommer efter ett tre timmars stopp att återvända till Paleochora. Detta gäller alla lördagar i försäsong.

Lördagkväll. Just vid tid strax efter nio på kvällen, när vi gick hemåt, då vandrade greker och övriga turister finklädda ut att äta. Äta mat klockan halv tio på kvällen! Intet kunna vara oss mer främmande. Tur att matvanorna är olika. I annat fall skulle det nog bli våldsam trängsel på tavernorna runt tiotiden på kvällen.

Söndag morgon 12 Juni. Återigen en varm dag. Redan vid åttatiden visade termometern 28 grader. Solstolarna längs stranden erhöllo besök av ”paxare” dvs turister som handduksbokade sina favoritstolar innan frukosten intogs. Ett märkligt skådespel.

Söndag afton. Just när vi kommit hem efter god middag pån vår taverna, samladesnen grupp greker nere på vårt hotells uteservering, den som används som frukostmatsal på morgnarna. Det stimmades samt groggades så det stod härliga till. Just när det mörknade brändes ett fyrverkeri av på stranden nedanför. Ett vackert skådespel. Uppenbarligen firade man att någon hade namnsdag.

Måndag morgon. Vi ska idag vid pass halv tio taga kustfärjan till Chora Sfakion, där vi bor på Stavris Hotel. Förhoppningsvis ska därstädes wlan fungera så vi kan få iväg denna försenade helgrapport till forumet.

Lite snabbfakta om Loutro nu. Byn är liten, mycket liten. All verksamhet kretsar kring hamnbukten. Först färjekajen med den vita biljettkuren, så ett antal hotell och caféer där bland annat öns enda internetfik finnes hos Hotel Daskalogiannis.

Varje hotell har servering i bottenplanet. Tvenne matbutiker finnes samt dito två turistbutiker med krimskrams och kläder. Så finnes ett par taxibåtföretag som kör turister varthelst de så önska.

Byns sophantering fungerar sålunda, att man kör över sopsäckar och tomkartonger med båt till en bränngrop på andra sidan bukten och just intlii bergsmassivet. Vid tjänlig vind, dvs att röken från gropen stiga upp längs bergväggen, då sätter man fyr på hela härligheten med en dunk dieselolja som tändvätska.

Någon bankomat finns ej, men ett antal näringsidkare tar visakort.

Måndag förmiddag 11.30. Anlänt Chora Sfakion. Vi möttes av en överraskning. Just när vi klivit av kustfärjan hörde vi ett glatt tillrop.
”Men hej Arne och Birgitta, vad roligt att få träffa er i verkligheten”
Det var tvenne medelålders par som just skulle borda kustfärjan för färd till Loutro. De var mera troligt från trakterna runt Helsingborg. I buller och vimmel kunde vi i alla fall uppmärksamma att en av kvinnorna hette Annica.
Så kvickt den korta promenaden upp till Oves Hörna att klyva ett krus vitt. Den fina utsikten samt vindens svalka ingå alltid i priset. Ove själv kom genast fram att hälsa oss välkommen.

Vi sitta nu Stavros Hotell att läppja bjudouzo med is. Strax skola vi taga vår fina studio nummer tre i anspråk. Här på Chora Sfakion trivas vi verkligen.

Bilder lägges in under morgondagen.


Arne och Birgitta

Arne
2011-06-13, 15:09
Måndag afton 13 Juni. Chora Sfakion.

Vår förbokade studio, nr 3 på Stavris är en pärla. Vi disponerar två rum och dito två balkonger. Utsikten är mot Three-brothersbukten, och lämna intet i övrigt att önska.

Det regn som vi förvarnats om visade sig vara falskt larm därets detsamma icke anländer till kvällen, men det tro vi icke på enär himmelen är klarblå och vi endast kunna skymta några små molntussar över de höga bergen.

Vi ska stanna här i fem nätter för att sedan fara vidare till Plakias. Chefen här på hotellet lovade fixa transporten till Plakias för 50 €.

Nu har vi oss etablerat i byn och ska i afton ut att spisa middag. Vi brukar välja mellan två tavernor just nedanför Stavris Hotel.

Vi gå nu så strax de femtio meterna till Three Brothers Taverna att avnjuta den vackra vyn innan det så blir dags att äta middag.

Lite bilder från helgen på Loutro samt nytagna härifrån ligga inne i galleriet under ”senabilder”

Arne och Birgitta

Arne
2011-06-14, 08:33
Tisdag morgon 14 Juni Chora Sfakion

En underbar morgon. Vi har nu tagit en riktig långfrukost på vår balkong.
Utsikten mot havet och Three Brothersbukten är formidabel i morgonsol.
Ett utmärkt fungerande wlan medförde att vi denna morgon kunde lyssna på morgonekot samt lokalradion, Radio Västerbotten.

I går afton stegade vi ner till ”Taverna Öhrns Hörn” den första tavernan man når när den branta backen från Stavris är avverkad. God och prisbillig mat parad med utmärkt service. Icke mer att begära.

Vi kunde därifrån se när kustfärjan anlände med sina horder av samariavandrare. Nog var det innemot femhundra personer som gingo iland att äntra de väntande bussarna uppe på parkeringen. Ett skådespel.

Vi tog några bilder igår afton samt i morse. Bilderna ligga strax inne i galleriet under ”Chora sfakion tisdag morgon”
Enligt Yr.No ska det idag regna här på Chora Sfakion. Vi tillåter oss tvivla.
Det finnes icke ett moln att skymta. Strax till Oves Hörna att klyva ett förmiddagskrus samt skåda kustfärjans ankomst.

Arne och Birgitta

Arne
2011-06-14, 15:59
Tisdag eftermiddag 14 Juni.

Strax innan vi skulle gå ut på förmiddagen utfärdade Birgitta ”Startförbud” för Arnes shorts. Enligt Hustrun hade shortsen blivit alltmer lik en bättre begagnad sölduk, där sju greker avnjutit en diger middag....
Alltså fick Arne ur ränseln plocka fram sina reservshortrs.

Sorglig shorts lades i blöt i inlånat ämbar tillsammans med varmt vatten och tvättmedel.

Nu hänga shortsen prydligt på tork tillsammans med tvenne skjortor ute på balkongens tvättlina.

Birgitta gick nyss ut på fotosafari. Bilderna från denna tur ligga inne i galleriet under ”Fotosafari 14 Juni”

Arne och Birgitta

Arne
2011-06-15, 08:51
Chora Sfakion onsdag morgon 15 Juni.

Ja, nu har vi varit på Kreta i arton dagar, och har nu fjorton dar kvar till hemresan den 28 Juni. Vädret alltfort utmärkt, Yr.No-s prognoser till trots. Behaglig temp med 24 grader passa oss likt handen i handsken.

Den proklamerade generalstrejken kunna vi icke märka något av här på sydkusten. Morgonbussen till Chania via Vrissis gick som vanligt, och bankomaten fungerar. Affärerna är öppna som vanligt. Kustfärjan är likaså i full trafik.

Alltnog, i går afton dinerade vi på Three Brothers Taverna, just nästgårds. Väldigt bra mat. Utbudet rikligt och prisnivån behaglig, liksom utsikten.

Vi frågade om priset på boendet. TB tar i Juni 30 € för dubbelrum och 35-40 € för studio. Allt boende har havsutsikt. Frukost finnes att få på tavernans fina uteservering. Pris runt 5 € pp.

Vi laddar nu för att lyssna på partiledardebatten i P1. Det fungerar perfekt med wlan här på Stavris Hotel.

Arnes nytvättade shorts nu torra och rena. Startförbudet upphävt!

Arne och Birgitta

Aase
2011-06-15, 09:13
Hej
Det är underbart att få logga in och läsa era rapporter speciellt när man befinner sig i moderslandet och det är 15 grader just som jag skriver.
Skönt att höra att shortsen nu är åter fit for fight.
Ha det bra
Åse

Arne
2011-06-16, 09:14
Torsdag morgon 16 Juni.

Ånyo en mycket vacker morgon med spegelblankt hav och icke en molntapp att skymta.

Nyss inventerade vi våra proviantförråd. De två tuberna räkost är slut men kvar finnes tvenne kaviartuber turligt nog.
Arnes piptobak följer prognosen och förmenas räcka till hemresedagen.

Arne läser var morgon de svenska dagstidningarnas webbupplagor och kan konstatera att det piskats upp en helt obefogad hysteri kring den grekiska krisen. Man kan lätt bibringas uppfattningen att en resa till grekland med automatik medför ständiga strejker, tårgasmoln och upplopp varhelst man sig befinna.

Även här på forumet har dylika tendenser kunnat skönjas av viss skribent. Detta är i sanning mycket trist läsning. Det finnes skäl att nogsamt fundera över varför vissa personer söker måla upp ett scenario som endast finnes i vederbörandes fantasi. Eller, hemska tanke, kan det finnas rent anarkistiska eller vänsterextremistiska skäl att försöka skrämma bort turisterna från Grekland?

Kan det kännas glädjande att skapa oro och olust hos barnfamiljer och övriga som sedan många månader tillbaka bokat och planerat sin resa till den vackra grekiska övärlden? Fy farao för detta synsätt.

Det vore ärligare om dessa skribenter trädde fram med sin mundering påtagen, så vet i vems tjänst ni står Lägg därtill de tillresta proffsdemonstranterna som icke annat gör än uppsöker varje plats där man får möjlighet att slåss med polisen.

Nu tillbaka till det trivsamma livet här längs Kreta sydkust. Här går livet sin gilla gång fjärran från Syntagmatorgets kravaller.

Vi har fått flera mail där man undrar hur vi kan få så billiga middagar.
Nu är det emellertid sålunda, att vi aldrig tager förrätt. Birgitta vill oftast endast ha en skål med tomatsoppa eller en vegetarisk tallrik, och Arne är förtjust i schnitsel och kycklingfilé. Fyra € för soppan, sex för kycklingen samt 3,5 € för ett krus vitt. Ja, då landar notan strax under 15 €.

Var afton kan vi så skåda kustfärjans ankomst hit till Chora Sfakion. Dryga femhundra samariavandrare anländer då för vidare transport med väntande bussar som tager dem åter till charterhotellen på nordkusten.

Lite bilder hittas i galleriet under ”16 Juni”

Arne och Birgitta

Arne
2011-06-17, 09:25
Fredag morgon 17 Juni. Chora Sfakion

Samma vackra väder denna morgon. Behagliga 23 grader nu vid åttatiden på morgonen. Spegelblankt hav, vindstilla samt ej ett moln i sikte.

Lite info om Chora Sfakion nu. (CF). Byn är liten, mycket liten. All bebyggelse finnes runt den gamla hamnbassängen. Dryga dussinet tavernor med tillhörande hotelldel. Tre matbutiker varav en är kombinerad med krimskrams för turisterna.

Bilväg från Chania/Rethymno via Vrissis finnes, och det är bra väg numera. Reguljära bussturer var dag. Så har vi då kustfärjan som trafikerar traden CF- Paleochora, ibland med byte i Ag Roumeli. Ett par taxibåtsföretag opererar i CF. Turer till Sweetwater beach var dag samt anordnas delfinsafari för den hågade.

CF har också ett taxiföretag med trenne bilar.
Så finnes en slingrig kustväg till Plakias, men då gäller taxi i lågsäsong. I högsäsong lär det ska finnas en buss som trafikerar traden.

Prisnivån i byn är generande låg.

CF har därtill sitt stora krigsmonument just invid hamnen. Fyra flaggstänger bildar bakgrund. Samväldesflaggan, den Australienska, den Nyzeeländska samt den Grekiska flaggan.

Det var i samband med den tyska ockupationen av Kreta i Maj 1941 som de allierade lyckades evakuera innemot 100.000 soldater till Egypten. Ett skotskt gardesregemente tog på sig att svara för att förhindra de tyska truppernas framfart i bergspasset ovanför CF.

Regementet lyckades fördröja tyskarna i fem dagar, 27-31 Maj och bidrog därmed förtjänstfullt uppoffrande till att evakueringen kunde fullföljas. Gardesregementet förlorade 200 man i stupade och resten tillfångatogs av tyskarna.

Den tyske kommendanten på Kreta var dock imponerad av gardesregementets tappra kamp mot övermakten, och ordnade med ett särskilt krigsfångeläger där skottarna erhöll en del privilegier vida utöver vad övriga krigsfångar fingo.

Varje år sedan krigsslutet äger en vacker ceremoni rum här i CF invid monumentet. En säckpipeorkester från Gordon Highländers flygs hit att svara för musiken. Kransar nedlägges, näringsidkarna bjuder mat och vin vid långbord samt uppträder folkdanslag från Kreta. Lokala koryféer hålla tal etc etc. Just detta år, 2011, var det extra högtidligt enär man celebrerade 70-årsjubileet av evakueringen.

De tavernor vi ätit på har alla hållit mycket hög klass på såväl mat som service och prisbild. Three Brothers, Öhrns Hörn samt Livikon. Vi giva nog ändå Livikon det högsta betyget.

Nu ska vi strax ner till chefen på hotellet att göra rätt för oss samt koordinera morgondagens resa till Plakias via kustvägen. Hotellägaren har ju utlovat transport för 50 €.

Lite bilder från CF finnes i bildgalleriet under ”17Juni”

Arne och Birgitta

Monica P
2011-06-17, 11:10
Jag säger som alla andra, tack för innehållsrika rapporter. En vecka på Kreta 1965 har inte försvunnit ur mitt annars en aning urholkade minne. Tack vare Google Earth har jag just flugit över samma kust som ni njuter av!

lenapg
2011-06-17, 18:09
Tack för alla härliga reportage! Snart är vi också på Kreta, denna ljuvliga ö!
Lena PG och Nisse (som ämnar besöka herr frisör i Paleochora i år också) :)

Arne
2011-06-18, 08:27
Chora Sfakion lördag 18 Juni.

Dags att packa inför färden till Plakias via den smala men vackra kustvägen. Vi intog gårdagskvällens middag på Livikon. Såväl kyparen som Arnes Myskatt sörjde vår avresa. Särskilt myskatten, detta beroende på att Arne alltid beställde in en tallrik ”Small grilled Fishes” till katten, att serveras under bordet.

Det blir allt enklare och framför allt lättare att packa våra ränslar. Nu återstår i gåvor ett schatull med oljefärgstuber till Yvonne i Rethymno samt tvenne tuber Kalles kaviar till Calle och Git. Därtill två burkar tonfisk i olja till C och G-s kattor.

Vi avresa till Plakias klockan elva idag genom vår hotellägares försorg. Vi har förbokat Crete Mare i Plakias för tre nätter. Wlan ska finnas tillgängligt på alla studios.

Några bilder från gårdagens blomstersafari Birgitta gjorde ligga inne i galleriet under ”blomster17juni”

Vädret alltfort strålande med 24 grader redan vid pass halv åtta denna morgon. Icke en molntuss i sikte, och havet nästan spegelblankt.


Arne och Birgitta

Riitta
2011-06-18, 08:51
Hur är det med det torkade renköttet? Har ni inte med det längre:confused:
Kommer ihåg när jag fick smaka på det på Kalymnos. Det var gott:)

Riittabye_bye

Arne
2011-06-18, 08:59
Jodå, torkat renkött medföres alltid vid resorna i arkipelagen. Dock tog förrådet slut strax innan vi lämnade Loutro.

Vi får framöver ladda med större portioner...

Arne och Birgitta

Eva L
2011-06-18, 08:59
Renköttet är så gott så det är nog slut nu.:)

Ser att ni skriver om Birgittas tomatsoppor i flera inlägg. Måste med skammens rodnad erkänna att jag aldrig ätit det i Grekland. Hur lagar de till sin tomatsoppa är det med mycket oregano eller andra örter. Påminner det om Julias goda tomatbollar i smaken? Jag har ätit bönsoppa, köttsoppa och inälvssoppa men inte så många fler.

Eva

Yanna
2011-06-18, 10:21
Torsdag morgon 16 Juni.
Nu är det emellertid sålunda, att vi aldrig tager förrätt. Birgitta vill oftast endast ha en skål med tomatsoppa eller en vegetarisk tallrik, och Arne är förtjust i schnitsel och kycklingfilé. Fyra € för soppan, sex för kycklingen samt 3,5 € för ett krus vitt. Ja, då landar notan strax under 15 €.
Arne och Birgitta

bye_byeHej Arne och Birgitta! Jag har följt er härliga resa utan att vara inloggad och ser fram mot er ankomst till Rethymno på tisdag, ska bli jättekul att få träffa er igen!

Hur ser era planer ut inför Rethymnobesöket? Vilken dag har ni tänkt er att vi ska ses? Jag undrar också vad ni inte tycker om för mat...tycker ni om fisk t.ex.?

Ha härliga dagar i Plakias!

Yanna

kari
2011-06-18, 11:02
Takk for daglige doser med herlig lesning :D

Og, god tur videre langs den vakre kystveien til Plakias :)
- håper dere vil like Creta Mare, Plakias liker dere det vet jeg bye_bye

Arne
2011-06-18, 15:03
Plakias lördag eftermiddag 18 Juni.

Resan hit till Plakias gick längs den vidunderligt vackra, ehuru slingriga, kustvägen och tog en timma prick.

En av Stavrisägarnas söner ombesörjde transporten med en Nissan Primera. Killen tog sig därtill tid att köra omvägen ner till kusten vid fästningen Frangokastello så vi fick beskåda densamma på näravstånd.

Stavris ville ha 50 € för transporten, och vi gav 55 så killen fick lite extra för fin service. Sträckan CF- Plakias är exakt 50 km enkel väg.

Väl framme vid vårt förbokade hotell Creta Mare erhöll vi en mycket fin studio en trappa upp och med en jättebalkong ut mot havet. Att promenera ner till centrum kan max taga fem minuter.
Birgitta gladde sig särskilt åt att det därtill finnes hiss på hotellet, detta trots att vi bara bor en trappa upp. 35 € kostar detta hotellrum per natt inkl Ac och perfekt fungerande wlan.

Lite bilder från resan hit finnes i galleriet under ”18Juni”

Nu är det ordentligt varmt här. Ej ett moln och temperaturen ligga strax över 30 grader så här vid halv fyra på eftermiddagen. Vi lovprisar den perfekt fungerande klimatanläggningen här i studion.

Arne och Birgitta

ofelia
2011-06-18, 18:02
Tack för att ni tar er tid att låta oss vara med på ett hörn i Grekland! Jag loggar förväntansfullt in varje dag för att få läsa om era äventyr.

TACKklapp_klap

Hälsar Ofelia

inkfish
2011-06-18, 18:32
Såväl kyparen som Arnes Myskatt sörjde vår avresa. Särskilt myskatten, detta beroende på att Arne alltid beställde in en tallrik ”Small grilled Fishes” till katten, att serveras under bordet.


Vill bara i all stillhet applådera detta tilltagklapp_klap

Häromdagen fick jag en bild från Birgitta av en katt som låg och myste på en stol med invikta framben (kattmänniskor förstår vad jag menar). Den såg mätt och nöjd ut, tänkte jag. Nu förstår jag vilken katt det var:)

Netwolf
2011-06-18, 19:03
en katt som låg och myste på en stol med invikta framben (kattmänniskor förstår vad jag menar)

Yes, we do!

inkfish
2011-06-18, 19:31
Haha:)

Jag hittade just, en likadan bild fanns i Arnes och Birgittas album. Ser ut att vara en välnärd katt:
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=629&pictureid=6071 (http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=629&pictureid=6071)

Eva L
2011-06-19, 08:37
Jag brukar köpa kattmat på plats. Testade med tonfisk i olja en gång på Fuerteventura men vår finsmakare till bungalowkatt föredrog helt klart Whiskas eller vad det var för kattmat jag bjöd på. Blev så fäst vid den katten att jag grät när jag skulle resa hem. Har förstått av Arnes inlägg att många grekiska katter dock gillar tonfisken.

Eva

Arne
2011-06-19, 08:40
Plakias Söndag 19 Juni.

En gyllne morgon. 23,4 grader nu klockan nio på morgonen. Passar oss perfekt.
Siestavilan i går eftermiddag med full fart på Ac-n satt fint. Vid halvsextiden promenaden ner till centrum. 32 grader varmt är i högsta laget för oss, men havsbrisen gav ändå viss svalka.

Vi fick en fin middag på den favorittaverna vi hittade förra året. Muses heter den. Havsbrisen samt horhusfläktarna i taket gjorde middagssittningen hyfsat behaglig ändå. Annars är det ju lite svårt att njuta en god middag när det är för varmt.

Ett alternativt matställe är Manolis ”Sifis” tavernan med det motordrivna skjuttaket.

På hemvägen stannade vi till vid matbutiken att inhandla förnödenheter. Vi fann till vår glädje kapsylretsinan ”Liokri” en kär bekant, och till priset 1,10 €. Sydkustpris minsann.

Det förefaller vara låg beläggning på vårt fina hotell, Creta Mare. Av 20 rum verkar endast ett sex vara uthyrda.

Nere i centrum vid kajen finns det några båtar som erbjuder utflykter dagtid. Dagstur till Frangokastello bland annat. Så finns visst badturer till fjärran stränder längre söderut.

Bussen trafikerar traden Rethymno- Plakias med sex turer per dag. Vägen genom ravinen och upp i bergen är vidunderligt vacker. Den kan man åka hur många gånger som helst utan att tröttna på vyerna.

Nu ska vi strax lyssna på ”Gomorron världen" i P1 för att därefter ta en promenad ner till lunchtavernan just intill vårt hotell att klyva ett krus samt mumsa på deras rikliga gratismeze.

Arne och Birgitta

Eva L
2011-06-19, 08:50
Arne ni får anamma lite grekiska middagsvanor och förlägga middagen lite senare på kvällen då kvällsvinden gett svalka och solen gått ner.

Eva

Skoglund
2011-06-19, 10:13
klapp_klapHej Arne och Birgitta!
Vi (två medelålders par från Helsingborg) är nu nyss hemkomna till
Sverige efter vår sköna 9 dagars resa på Kreta. Flyget gick till
Chania där vår hyrbil snabbt tog oss till sydkusten och Agia Galini,
en mycket trevlig by där Pingsten firades med musik och dans natten
lång. efter 4 nätter tog vi oss då till Loutro och jag är riktigt glad att
få träffa Er, om så mycket kort på landgången. Efter 3 sköna dagar i
Loutro blev det norrut och avslutande 2 nätter i Kato Stalos, just innan
det mest "rysansvärda" börjar. Tack för allt ni skriver här på Kalimera
(jag missar inte ett ord).
Fortsatt trevlig resa
Annika Skoglund

Eva64
2011-06-19, 12:24
Tack för era härliga inlägg som vi alla får ta del av! Nu har jag nog vimsat bort mig lite för jag hittar inte in i ert bildgalleri :o. Hur gör jag för att komma dit? bye_bye

Arne
2011-06-19, 14:15
Just ja, för att komma in i galleriet enklast, då klickar du på avataren, trådstartarens bild, och sedan finner du längst till höger avatarens alla bilder. Den senaste ligga alltid högst upp.

Alternativt kan du kolla in menyerna här högst upp. Nätverk- bilder och album. sen får du kika på de senaste bildrutorna.


Arne och Birgitta

Med nyligen avverkad siestavila. Det är nu stekhett ute med 32 grader och en hård sol från klarblå himmel.

Hellen
2011-06-19, 14:24
Havsbrisen samt horhusfläktarna i taket gjorde middagssittningen hyfsat behaglig ändå. Annars är det ju lite svårt att njuta en god middag när det är för varmt.


Så lärorikt att läsa på Kalimera, det är bl.a du och Kungen som vet hur de fläktarna ser ut
flabb_flab

MonkanS
2011-06-19, 14:44
Här i Norrköping är det idag ett härligt sommarregn för den törstiga naturen och de små goda kantarellerna.. :)


Med nyligen avverkad siestavila. Det är nu stekhett ute med 32 grader och en hård sol från klarblå himmel.

Arne
2011-06-20, 08:29
Måndag 20 Juni. Plakias.

Samma fina väder, ehuru det kan bliva lite väl varmt framåt eftermiddagen. Vi får väl se, det verkar vara lite svalare idag.

Lite om Plakias nu. Byn är icke så stor, men i grunden väldigt trivsam enligt vårt förmenande. Förvisso kan besökaren finna centrum lite väl turistiskt med tavernorna på rad och menyer med foto på maträtterna vid ingången.

I övrigt är byn levande med vardagliga butiker och gubbfik. Piren är en populär plats för spöfiske. Just här nedanför vårt Hotel finns en fin badstrand med sand och lite klippor. Solstolar finnes att förhyra. Stranden sköts exemplariskt. Städar-Lasse anländer strax runt sju var morgon att tömma papperskorgar samt avlägsna eventuellt övrigt skräp på området.

Just den långa bukten efter centrum är en enda vidsträckt badstrand. Stranden sträcker sig ända bort mot klippan. Strax innan klippan finns det ett antal ”Stugbyar” där nordeuropéer har köpt sig en lägenhet eller ett radhus för övervintrande boende. Bocina har sitt hus i krokarna.


Det är gott om hotell och pensionat. Prisnivån så här års behagligt låg.
Snittet torde ligga runt 30-35 € natten för en studio. Vi ger 35 här på Creta Mare.

I morgon tisdag ska vi så enligt vår färdplan resa vidare härifrån och fara till Rethymno med bussen. Avgångstid 12.15 och biljettpris strax runt fyra € pp. Vännerna C&G i Rethymno har lovat fixa ett rum på centralt beläget pensionat i gamla staden.

Avslutningsvis, vi noterade att det uppstått viss munterhet över vårt begrepp ”Horhusfläkt” avseende takfläktarna på tavernorna. Vad vi oss till minnes drager, komma detta begrepp ursprungligen från Ernest Hemmingways odödliga romaner. De litterata kalimeramedlemmarna kunna säkerligen bekräfta detta.

Horhusfläkten finnes för övrigt att inhandla bl annat på IKEA hemma i Sverige. Finnes med eller utan belysning och i prisläge runt 500 Sek.

Hovets presstjänst avböjde emellertid medverkan enär HM Konungen för död och pina icke onödigtvis ville bli förknippad med sagda fläktar eller tillhörande amorösa eskapader....

I bildgalleriet ligga strax inne bilder från gårdagen, däribland fläktarna.
Gallerinamn 20Juni


Arne och Birgitta

Arne
2011-06-21, 09:06
Tisdag morgon 21 Juni. Plakias.

Behaglig temperatur även i denna dag. 25 grader nu klockan nio på morgonen. Vi sitta balkong att lyssna till Radio Västerbottens morgonprogram.

Nu ska vi strax packa inför resan till Rethymno klockan 12.15. C&G har fixat boende på Nakli Guest House i gamla staden. Vi har tagit oss härbärge därstädes vid tre tillfällen tidigare och trivs väldigt bra på detta ställe. Kabelansluten Internetuppkoppling samt Ac bidraga till trivseln.

Så ska vi i Rethymno bli av med en del barlast i ränseln. Kaviar och Tonfiskburkar till C&G samt oljefärgstuberna till Yvonne. Vi är inbjudna på middag hos Yvonne i morgon kväll i hennes nya bostad.

Efter tre nätter i Rethymno ska vi till Almirida .

Avslutningsvis, lite om stränder mm här på Plakias. Byns södra resp norra strand är mycket badvänliga även för småbarnsfamiljen. Fin sand, bra havsbotten samt långgrund struktur. Solstolar finnes att hyra.

För tonårsfamiljen finns det aktiviteter även för de mest struliga tonåringarna. Musikcaféer, samt en hel del övriga aktiviteter för såväl ung som gammal. Även för oss äldre ter sig Plakias som ett mycket bra val. Lugnt och skönt och nära till allt. Prisbilden på mat och boende är likaså angenäm.

Lite bilder från gårdagen finnes i bildgalleriet under ”21Juni”

Nu se vi fram emot den vidunderligt vackra turen med bussen via ravinen och upp över bergen ner till Rethymno. En makalöst vacker väg.

Noterbart även att Birgitta mumsade i sig sin första Gyros pita för denna resan i går afton på Sifis Taverna. Ett ställe vi varmt från hjärtat kunna rekommendera.

Nyss kom hotellägarens fru att till oss som gåva överlämna en helflaska av hotellets egenproducerade olivolja. En positiv överraskning i sanning.

Arne och Birgitta

MonkanS
2011-06-21, 10:54
Då får ni hälsa till Yvonne från mig o Ove när ni kommer till henne... och även till Kristina om hon är med vid er middag.
Om Birgitta fått smak på gyros måste ni besöka gyroshaket i Rethymno.. Petrino. Det ligger utefter strandpromenaden och de har många goda varianter. Jag har deras meny här hemma i Norrköping. Bad att få ta med en sådan hem som souvenir så kan jag sitta här hemma och gotta mig i den.. :D

//Monica S

Arne
2011-06-21, 16:14
Tisdag eftermiddag 21 Juni. Rethymno

Efter den mycket vackra bussresan har vi nu installerat oss i Rethymno på Nakli Guest House. Vi är inbjudna på dinner hos C&G just nästgårds nu i afton klockan 19.00. Just nu sitta vi i den gamla Venetianska hamnen på Zefyros taverna att hamra detta samt klyva ett krus vitt. Värmen ej svår så här vid kajkanten och i skugga.

Ur ränseln har vi framtagit trenne stora tuber Kalles Kaviar åt C&G samt två burkar tonfisk i olja för kattorna. Vikt sammantaget innemot ett kilo. Ska bli skönt att slippa denna barlast. Dock ska ju Birgitta i afton inhandla ytterligare en tavla av amatörkonstnärinnan i gränden mittemot Stella café. Vikten framöver lär väl bliva obetydligt reducerad.

Livet leka. Vi har nu åtta dagar kvar tills vi flyger hem från Chania tisdagen den 28 Juni.

Arne och Birgitta

IngegerdN
2011-06-21, 21:18
Nu se vi fram emot den vidunderligt vackra turen med bussen via ravinen och upp över bergen ner till Rethymno. En makalöst vacker väg.

Instämmer! Det är verkligen en fantastiskt vacker väg, både upp och ner...

Om Birgitta fått smak på gyros måste ni besöka gyroshaket i Rethymno.. Petrino. Det ligger utefter strandpromenaden och de har många goda varianter.

Och ett krus vitt kostar bara 2€!klapp_klap:D
//IngegerdN

Arne
2011-06-22, 08:42
Onsdag morgon 22 Juni. Rethymno.

Middagen hos C&G på deras takaltan var en kulinarisk upplevelse. Massor med mezes inhandlade på Stellas kitchen.

Vi märkte genast att det uppenbarligen pågår en större musikfestival här i Rethymno just i dessa dagar. Hela staden ljuder av musik. Skolorkestrar, proffsmusiker, rembetikagrupper, ja allt möjligt. Framträdandena sker på olika platser runt om i centrum och musikgrupperna roterar emellan.

Nu i morse bestämde vi oss för att saka bort de tvenne dagarnas övernattning i Almyrida. Detta baserat på den information vi erhållit från olika håll. Almyrida lär ska vara ett tivoliliknande område i klass med Platanias, och där vill vi ej tillbringa ett par dagar i onödan.

Vi ska strax kontakta George på La Casa i Chania att efterhöra om han har ett rum för oss från fredag 24 och fram till den 28 Juni då vi far hem.
Vi har ju redan bokat hos George 26-28 Juni, så det ska nog icke vara några problem.

Idag ska Arne klippas hos närbelägen frisör. Så får det bli en tur ner till den Venetianska hamnen att ett krus vitt klyva samt iakttaga folkliv.

I afton är vi inviterade till Yvonne (Yanna) att äta middag. Vi ska då överlämna det schatull med oljefärger vi medfört. Alltid lika trevligt att få samspråka med Yvonne i hennes hem.

Lite bilder från gårdagen finnes i galleriet under ”22Juni”

Vi hade initialt problem med Internetuppkopplingen här på Guest House Nakli, men detta löstes under gårdagen genom anskaffande av en ny nätverkskabel. Tidigare hyresgäst hade uppenbarligen misshandlat en av kabelkontakterna. Nu fungerar det hela emellertid perfekt.

Arne och Birgitta

Eva L
2011-06-22, 09:02
Inte långt från där Yvonne bor har den berömde olivträkonstnären sin verkstad och affär. Om han finns kvar och jag fattat Yvonnes beskrivning beskrivning av var hon bor rätt bör ni inte ha några problem att hitta honom. Den affären är värd ett besök.

Eva

Athanasia
2011-06-22, 09:16
Den finns kvar!:) ligger på Petalioti 2..

beta
2011-06-22, 10:32
Dementerar att Almerida skulle vara som Platanias. Finns ingen likhet alls. Almerida är en liten by med ett tiotal restauranger o cafeer få butiker o inget tingeltang.En lugn by för avkoppling,fina vandringsstråk till mysiga byar en fin badstrand o även klippstrarnd. Har varit där fem gånger o längtar alltid tillbaks. Platanias har jag varit på 4 ggr men vill inte tillbaks eftersom orten har blivit så försämrad, inte samma som då jag åkte 1995.
Beta

Eva L
2011-06-22, 10:50
Arne jag tror att beta har rätt. En kollega har visat nytagna bilder från våren i Almyrida och jag tror inte alls att exploateringsgraden går att jämföra med Platanias. Jag har också fått det beskrivet som en lugn liten ort.

Eva

MonkanS
2011-06-22, 18:24
Inte långt från där Yvonne bor har den berömde olivträkonstnären sin verkstad och affär. Om han finns kvar och jag fattat Yvonnes beskrivning beskrivning av var hon bor rätt bör ni inte ha några problem att hitta honom. Den affären är värd ett besök.
Han finns kvar där. var inne i butiken när vi var i Rethymno i slutet av maj. Jag hade velat köpa något med mig hem... men backade för priserna. Hans saker är jättefina och väl värda pengarna. Men ansåg att jag hade nog inte råd med det ändå.

Arne
2011-06-23, 08:41
Torsdag 23 Juni. Rethymno.

Gårdagskvällens middagsträff med Yvonne (Yanna) blev mycket lyckad.
Enär Yvonne bor ett par kilometer från centrum valde vi att slaska taxi.
Pris 3 €. Yvonne mötte upp nere vid strandvägen och ledde oss rätt.


Vi stannade först till hos konsthantverkaren Nikos Siragas, mannen som förfärdigar vackra konstverk ur träd och rötter från gamla olivträd. Visst, det fanns mycket vackra saker i Nikos kombinerade butik och arbetsverkstad, men alstren voro ack så dyra. Till och med Birgitta backade om inköp.

Så hem till Yvonnes mycket trivsamma och välplanerade lägenhet just intill. Det dukades upp till grekmiddag med massor av läckerheter. Yannas kompis Christina ,också svenska, kom på besök. Christina talar och skriver grekiska flytande. Detta beroende på att hon bott och verkat i över trettio år i Pireus. När hennes man dog flyttade hon och sönerna till Kreta.

Vi hann språka med Yvonne under middagen och även överlämna schatullet med färgtuber vi släpat med oss längs kretas sydkust.
Tiden gick emellertid mycket fort som den brukar göra när man vistas i goda vänners lag. Det fick bli en taxi hem.

Nu är emellertid stora delar av gamla staden och hamnpromenaden avstängd för biltrafik kvällstid, så det fick bli en promenad på cirka femhundra meter innan vi kom hem till Nakli.

Vad vi särskilt noterade, det var att i stort sett varje taverna var fullsatt, och mestadels var det greker som satt där att smörja kråset med mat i mängder samt vin och ouzo. Grekisk kris?? Ja, kanske, men här kunde densamma icke förmärkas.

Det var massor av folk i rörelse inne i gränderna. Turister med röda söndersolade axlar och näsor blandades med ortsbefolkningen i en enda salig röra. Vi gick dock snabbt hem att natta oss.

Nu torsdag morgon noterar vi att det ånyo kommer att bli en mycket varm och solig dag. Arne ska strax ut att låta klippa sig, och sedan blir det väl förmiddagsturen ner till Zefyros i den venetianska hamnen att ett krus vitt klyva samt folkliv iakttaga.


Arne och Birgitta

Athanasia
2011-06-23, 08:45
Låter helt underbart,,fortsätt att njuta av livet på Kreta.Hälsningar från ett Stockholm i ösregn.

Eva L
2011-06-23, 09:16
Jo olivträkonstnären är dyr men det är inga dussinalster han har. Jag har för länge sen köpt honungsskedar samt en liten skål till sonen.

Eva

nekjam
2011-06-23, 10:57
Låter härligt att Rethymno verkar vara sig likt. Kul att ni fick träffa Yvonne och hennes kompis. Här i Sikeå skiner solen för fullt, men regn är utlovat till senare i eftermiddag om det stämmer. Det behövs verkligen. Ha en fortsatt trevlig semester.
Majkenklapp_klap

Arne
2011-06-24, 08:24
Fredag 24 Juni. Rethymno.

Midsommarafton minsann. Vi ska nu ånyo packa våra ränslar inför avfärden till Chania med bussen som avgår 12.00.
Fungerar allt som det skall då har George p La Casa ordnat ett rum åt oss för fyra nätter.

Det var även under gårdagen ordentligt varmt. Vi tog promenaden ner till Venetianska hamnen och taverna Zefyros att oss svalka finna.
Tavernakyparen lät förmäla att turistnäringen efterlyser flera turister vid denna tid på året. Man upplever tillströmningen som en smula klen ännu.

Birgitta frågade kyparen om de till aftonen hade tomatsoppa på menyn. Nix, bara fisksoppa, men visst kan vi fixa tomatsoppa till kvällen om du vill ha det. Men så bra, vi bestämde oss genast för att dinera på Zefyros.

Arne besökte frisören på hörnet. Klippning var anbefalld. Frisörer är ju oftast en outsinlig informationskälla. På frågan om Almyridaområdet svarade frisören att det egentligen är ett ganska så trivsamt ställe. Alls ej så överexploaterat och glassigt turistiskt.
Vi får väl ett annat år fara till ort och ställe att själva bilda oss en uppfattning. Åsikterna om detta område spretar ju som en bättre begagnad piassavakvast.

Den tryckande värmen ledde våra steg till Stellas Kitchen att äta lunch. Förutom väldigt god och billig mat har Stella Ac i lokalen.
Så åter hem till vårt Guest House att vila siesta. Ac-n är i dessa dagar ovärderlig för oss som är en smula värmekänsliga.

Vid sextiden gick vi ner till Zefyros att sammanträffa med vännen Git.
Vi fick en dryg timmes samtal under klyvandet av ett gemensamt krus kallt gott vitt vin.

Så var det dags att beställa mat. Birgitta var väldigt nöjd med den tomatsoppa tavernan fixat till. Rostat vitlöksbröd serverades till.
Vi voro nästan de enda gästerna, och då passade det ju bra att ett sällskap Norrmän anlände att äta middag. De var inalles tjugo till antalet och hade ej förbeställt något.

Tavernaägaren slog frivolter av glädje inför denna anstormning. En febril aktivitet inleddes i köket. Sällskapet knusslade ej med beställningarna. Först greksallad och flaskvin, därefter skulle alla äta jätteräkor. Icke billig mat i Grekland. Därefter glass, kaffe och avec. Det blev intäkter det.
Kyparen viskade till oss att vi bringar lycka till hans taverna. I anledning av detta bjöd han på vårt middagskrus.

Vi vandrade hemåt och stannade till på Marias cafe, beläget just utanför vårt Guest house. Det fick bli varsin Greece Coffe samt Metaxa.
Vårt boende är väldigt centralt beläget. Med utgångspunkt från den Venetianska fontänen är det bara trettio meter in till höger i gränden.

Vi betalar 40 € natten. Bor man flera nätter än tre, då är priset förhandlingsbart. Nakli har egen hemsida. Notera dock att det bara finns tre studios. Två stycken en trappa upp, och så en takstudio med jättealtan. Altanen är tillgänglig för alla i huset boende.

Lite bilder från Stellas Kitchen finnes nu i galleriet under "24Juni"

Arne och Birgitta

dettis
2011-06-24, 12:40
Hej Arne och Birgitta,

Om ni tröttnar på stadslivet och vill ha lite lantluft så är ni välkomna ut till oss i Kontomari på en fika eller lunch.
Jag läser alltid med glädje era resebrev så det känns som jag känner er.

mvh
Birgitta och Per

Yanna
2011-06-24, 12:53
Torsdag 23 Juni. Rethymno.

Vi hann språka med Yvonne under middagen och även överlämna schatullet med färgtuber vi släpat med oss längs kretas sydkust.

Arne och Birgitta


Vill ännu en gång tacka er för schatullet med oljefärger...och för trevlig samvaro på min balkong! bye_bye

Hoppas ni i Chania får en trevlig avslutning på er semester!

Yanna

Eva L
2011-06-25, 09:28
Igår duggregande det några timmar men det var ganska varmt och skönt i luften. Ingen blåst och det var härlig dimma när jag cyklade hem från mitt firande vid 23-tiden. Idag lyser solen och luften känns varm. Nu växer säkert plantor och gräs hos er så Arne får ta fram gräsklipparen när ni kommer hem.

Det nygräddade tunnbrödet från Gammlias bagarstuga smakade gott till sillen och färskpotatisen och vi grillade både kött och grönsaker under den sena em.

Eva

Arne
2011-06-25, 10:08
Lördag 25 Juni. La Casa Chania.

Under gårdagens förmiddag gick vi med våra ränslar ned till Zefyros i Venetianska hamnen att klyva ett avskedskrus. Någon betalning för kruset var enligt kyparen icke att tänka på. Gårdagskvällens ”Cash flow” hade varit säsongens hittills högsta.
Kyparen fixade en taxi åt oss för färden till bussterminalen. Direktbuss till Chania med avgång 12.00 och ankomst Chania 13.10. En behaglig färd i välkonditionerad buss till priset av 7,2 € pp.

Väl framme i Chania kunde vi konstatera att det var vindstilla samt varmt som i bakugnen. Vännen Kickie hade på morgonen skickat oss ett sms vari meddelades att det blåste attan i Chania, och att turisterna i stället för att sandblästras på stranden nu skulle invadera områdets butiker. Icke sålunda. Kanske var blåsten av förmiddagskaraktär?

En taxi tog oss direkt från bussterminalen till La Casa i gamla staden. Fem € kostade färden. Vi gav sex för den sköna Ac-n i taxin.
George hälsade välkommen samt meddelade stolt att vi ånyo kunde få disponera takstudion de fyra dagarna vi ska bo här. Vilken lycka! Förvisso har Birgitta det kämpigt med att taga sig upp de tre trapporna, men hon anser det ändå hanterbart.

Efter sedvanlig siesta med fullt blås på Ac-n vandrade vi vid femtiden gränderna ner till Marias Roof Garden att mumsa på varsin jätteglass samt idka Internetuppkoppling på Marias fria nät.

Ja, så var det vid halvsjutiden dags att vandra den korta vägen till Semiramis musiktaverna. Den fina Bozoukitrion anlände vid pass halv åtta att underhålla gästerna. Anmärkningsvärt var att drygt hälften av borden var reserverade. Högsäsong nu kantänka. Birgitta fick sin goda tomatsoppa och Arne sin schnitsel med grönpepparsås. Tillsammans med ett krus vitt landade notan på 21 €.

I samband med notan har vi överallt fått en flaska med Raki, ofta i kombination med något sött bakverk. Bakverket ok, men Rakin??

Enligt vårt förmenande är detta flygfotogen, en rent rysansvärd brygd som därtill är principiellt odrickbar. Vi gjorde ett överslag och fann att om vi sparat alla rakicentilitrarna vi erhållit under denna resa, då skulle vi kunna fylla en fyraliters plastdunk med denna vätska. Ok, kunde vara bra att hemmavid använda endera som spolarvätska eller kylarglykol. Ingredienserna torde vara högst desamma.

Kan det verkligen vara någon som tycker att raki är gott?

I morse vid sextiden när Arne steg upp passade han på att ta en bild på Chania i gryningsljus. Bilden kan skådas här nedan.

Idag på förmiddagen blir det en tur till Marias att skicka denna rapport och därefter det obligatoriska besöket i saluhallen. Kolymbari får vänta till i morgon. La Casas wlan är som tidigare. Det fungerar endast cirka 50 cm från routern i Georges lilla kontor å nedre botten.

Nu vid pass klockan tio har temperaturen klättrat upp från morgontimmarnas 21 grader till 26. Var ska detta sluta…

Arne och Birgitta

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=642&pictureid=6146

Alala
2011-06-25, 10:56
Jodå, Arne och Birgitta. Jag GILLAR raki, men bara i små mängder. Men jag tycker inte att det är GOTT. :D

Trevlig fortsatt vistelse på Kreta!

/ Anne bye_bye

Masse
2011-06-25, 11:17
Kan det verkligen vara någon som tycker att raki är gott?


Det som jag i Grekland blivit serverad under namnet raki tycker jag påminner om grappa i Italien. Att inta det i stor mängd kan jag inte påstå att jag gillar, men i normalranson, dvs c:a 2 cl, efter maten som mat-smältare tycker jag är både smakligt och ändamålsenligt. Det jag i Turkiet intagit under namnet raki har alltid varit smakmässigt identiskt med den kära grekiska ouzon, dvs mycket gott.

:) Mats

IngegerdN
2011-06-25, 13:12
Direktbuss till Chania med avgång 12.00 och ankomst Chania 13.10. En behaglig färd i välkonditionerad buss till priset av 7,2 € pp.

Har biljettpriset höjts? Jag betalade 6,2 € för en månad sedan från Chania till Rethymno.


Enligt vårt förmenande är detta flygfotogen, en rent rysansvärd brygd som därtill är principiellt odrickbar. Vi gjorde ett överslag och fann att om vi sparat alla rakicentilitrarna vi erhållit under denna resa, då skulle vi kunna fylla en fyraliters plastdunk med denna vätska. Ok, kunde vara bra att hemmavid använda endera som spolarvätska eller kylarglykol. Ingredienserna torde vara högst desamma.

Kan det verkligen vara någon som tycker att raki är gott?

Smakar gott kanske det inte gör, men det gör gott...:)

Det som jag i Grekland blivit serverad under namnet raki tycker jag påminner om grappa i Italien. Att inta det i stor mängd kan jag inte påstå att jag gillar, men i normalranson, dvs c:a 2 cl, efter maten som mat-smältare tycker jag är både smakligt och ändamålsenligt. Det jag i Turkiet intagit under namnet raki har alltid varit smakmässigt identiskt med den kära grekiska ouzon, dvs mycket gott.

Raki och grappa tillverkas båda av druvrester, så visst påminner de om varandra. Jag har aldrig smakat turkisk raki, men både den och den grekiska ouzon (liksom fransk Pastis) är ju smaksatta med anis, så smakmässigt borde det inte vara någon större skillnad. (Vårt svenska Nyköpings Brännvin har också en tydlig smak av anis och blandat med is eller lite vatten blir det en "svensk ouzo".;))

//IngegerdN

Athanasia
2011-06-25, 14:33
Min första gång i Reth blev jag bjuden på Raki,,,Denna gång räckte för mig,,,Jag dricker det INTE!

Janérik
2011-06-25, 16:47
I samband med notan har vi överallt fått en flaska med Raki, ofta i kombination med något sött bakverk. Bakverket ok, men Rakin??

Enligt vårt förmenande är detta flygfotogen, en rent rysansvärd brygd som därtill är principiellt odrickbar.
Jag tror bestämt Arne svänger med vinden.
Vi som varit med länge i detta forum kan säkert komma ihåg att Arne för några år sedan benämnde Metaxa som flygfotogen, jag tror också han tyckte att det vore ett bra medel att tvätta cykelkedjan med. Högre upp i denna tråd har Arne skrivit att han vid ett tillfälle beställt in en Metaxa och njutit av drycken. Nu har han i stället valt att skriva ner den förträffliga drycken Raki, få se hur länge det räcker innan vi i hans reseberättelse kan se honom välja den taverna som erbjuder största mängd Raki "on the house" efter maten.
Men för övrigt så är det rent fantastiskt att följa er resa i forumet, det känns lite orättvist att jag på måndag åter måste ha väckning kl 04.00 för att ta mej till jobbet, speciellt som det tydligen ska bli bättre väder nästa vecka.

Mvh Janérik

bocina
2011-06-25, 19:54
Noterbart även att Birgitta mumsade i sig sin första Gyros pita för denna resan i går afton på Sifis Taverna. Ett ställe vi varmt från hjärtat kunna rekommendera.

Nyss kom hotellägarens fru att till oss som gåva överlämna en helflaska av hotellets egenproducerade olivolja. En positiv överraskning i sanning.

Arne och Birgitta

Sifis GirosPita är de bästa.;) Det brukar vara en strid ström med greker som kommer och hämtar sådana TakeAways på kvällarna under lågsäsong.

Det gläder oss att ni uppenbarligen vunnit Sifis och Annas uppskattning så att ni förärades en flaska olivolja. klapp_klap Även om det är ganska många som han "försörjer" med sin egen producerade olja (ja, han har ca 800 träd och arrenderar ytterligare ca 600 efter att en stor del av hans egna förstördes vid en brand för några år sedan) så är det ändå bara "utvalda" som får hans olja.

BoCina

bocina
2011-06-25, 20:08
I samband med notan har vi överallt fått en flaska med Raki, ofta i kombination med något sött bakverk. Bakverket ok, men Rakin??

Enligt vårt förmenande är detta flygfotogen, en rent rysansvärd brygd som därtill är principiellt odrickbar. Vi gjorde ett överslag och fann att om vi sparat alla rakicentilitrarna vi erhållit under denna resa, då skulle vi kunna fylla en fyraliters plastdunk med denna vätska. Ok, kunde vara bra att hemmavid använda endera som spolarvätska eller kylarglykol. Ingredienserna torde vara högst desamma.

Kan det verkligen vara någon som tycker att raki är gott?


Jo, men det är skillnad på Raki och Raki! Till exempel så är Sifis Raki bland de bättre, lite drygt 20% (hans egen han har hemma håller 40%) och ganska "rund".

Prova någon gång att beställa in Raki som du betalar för, den håller ofta en annan kvalité än den "gratisversion" som bjuds - Sifis tillhandahåller dock samma oavsett om du köper eller om det är "bjudrakin" till desserten.

Som så mycket annat i delikatessväg (nåja) behöver man ibland lite tillvänjning. Själv behövde jag några år på mig innan jag kunde uppskatta surströmming - nu tillhör jag surströmmingsälskarnas skara (Cina är uppvuxen med den).

BoCina

Arne
2011-06-26, 10:24
Söndag 26 Juni. La Casa Chania.

Ett markant väderomslag har skett under natten till idag. Mörka moln vältrar sig ner över staden och dess omgivningar. Till detta har en kraftig vind anlänt. Endast 23 grader nu vid niotiden denna morgon. För oss två är detta ett väder som passar likt handen i handsken. Det är ju första molniga dagen på dryga två veckor.

Eftersom det i går var den stora charterbytardagen, då mängder av skandinaver med bleka nosar ankom, undrar vi försynt om de nyanlända turisterna månne sätter frukostkaffet i vrångstrupen när de ser dagens vädersituation här i Chania.

Turisterna hade med till visshet gränsande sannolikhet räknat med sol från klarblå himmel, samt att de skulle hasta ner till strandstolarna att genast inleda arbetet med att pressa bort hudens blekhet och ersätta den med pepparkaksfärg.

Omkring tiggaren från Loossa.
Litegrann om det yrkesmässiga tiggeriet här i Chania old town nu.

Typfall ett; Madame Terror.
Äldre kvinna som vandrar runt i området och söker upp ställen där turisterna sitta. Oftast vid utecaféer och tavernor. Madame har en djävulskt slug affärsidé. Hon trakterar en kretensk fiol, naturligtvis ostämd, samt med tillhörande ovaxad stråke.

Det gnissel som uppkommer när hon gnider stråken är mer än outhärdligt. Naturligtvis kan damen icke spela fiol.
Om turisten dock skänker en 50-centare eller så, då upphör gnisslet och madamen vandrar vidare mot nya presumtiva offer. Om hon inte får några pengar upprepar hon ihärdigt ”money, money, money”.

Typfall två; Den svarta änkan.
Kvinna runt de femtio. Anländer med bil till den fasta arbetsplatsen på trottoaren just mittemot den vackra kyrkan längs gatan ner till den Venetianska hamnen. Dagens makeup fixas med hjälp av damm och sot från trottoaren och rännstenen.
Om affärerna går dåligt, då tillkallas via den fina ipoden förstärkningsrekvisita i form av ett tvåårigt flickebarn som naturligtvis också ser eländig ut. Makeupdamm ordnas på plats.

Barnet förmenas näppeligen döden emotstå därest turisterna icke sig förbarma och skänker pengar till mat och medicin. Framåt kvällen dyker så den från döden återuppståndne maken upp att köra hem frun och barnet.

Typfall tre; Ronja Rövardotter.
En tonårstös runt de femton. Vandrar dagtid runt bland turisttavernorna med en prydligt inplastad lapp med budskapet att tösen har en sjuk mor, samt därtill fyra yngre syskon att draga försorg om. Text på tyska, engelska och franska.
De intäkter tösen erhåller spenderar hon kvällstid på spelhallens pokermaskiner. Säkert spelberoende i så unga år. Tragiskt.

Nog om detta. Idag har vi ännu ej bestämt oss för vad vi ska göra. Just nu sitter vi att njuta svalkan på vår altan här på La Casa.
Kanske blir det en busstur upp till Stavros alternativt någon annan by i krokarna.

Vid lunchtid igår besökte vi Marias taverna att skicka dagrapporten samt gick vi därefter till saluhallen att intaga lättlunch. Det fick därefter bli en snabb promenad hem att dra på Ac-n och sova siesta. 32 grader ute!

Gårdagskvällen gick för vår del i traditionens mönster, med tidig middag på Semiramis samt avnjutandet av Röda orkestern därstädes. Nästan fullsatt. Många stamgäster vad vi kan förstå. De har sina stambord bokade.

I Bildgalleriet har vi bilder från gårdagen samt morgonens moln över Chania. Hittas under ”26Juni”

Nu sitta vi på Café Gallini i hamnen. Vågorna gå höga och slå stundtals över strandskoningen. Detta omöjliggör för utflyktsbåtarna att ankra här i innerhamnen. Turisterna blickar upp emot skyarna. Ska solen aldrig dyka upp? Lokal tid 11.30

Arne och Birgitta

Zappa
2011-06-26, 13:43
På Sifnos där vi nu sitta balkong att enkel lunch intaga, lyser solen alltjämt men vinden Arne talar om har också denna ö drabbats av.
Vinden viner runt husknutarna och sanden blästrar vår stackars bleka hy när vi på stranden tillbringat vår blott andra dag på vår luff.
/Zappa

Arne
2011-06-27, 10:16
Måndag 27 Juni. La Casa , Chania.

En underbar morgon sett med våra ögon. Svalt och skönt. Termometern utvisade plus 17 grader vid sjutiden i morse. Strålande sol från blå himmel. Endast några små molntussar kunde skymtas uppe över de höga bergen i fjärran.

I går, söndag, blev det ett markant väderomslag vid halvtvåtiden på eftermiddagen. Solen kom åter och värmen likaså. De horder av turister som under förmiddagens molniga väder sökt sig in till Chania för att shoppa i butikerna, de återvände kvickt till sina stränder med tillhörande strandstolar att solpressa. Butiksinnehavarna deppade, men solstolsuthyrarna slogo frivolter av glädje. Strandtavernorna likaså.

Men heltvisst var det ett skådespel i går förmiddag när alla gator och promenadstråk var knökfulla med shoppande turister.

Vår eminenta färdplan för den månadslånga Kretaresan har fram till nu fungerat precis perfekt, men nu synes densamma ha risk för krackelering. Detta baserat på den proklamerade strejken 28-29 Juni. En strejk där enligt uppgift även alla flygledarna skola vara involverade. Flygledarna har dock uppanmält att de ska strejka i punktform, innebärande fyra timmar arbetsnedläggelse på förmiddagen samt dito fyra timmar på kvällen.

Naturligtvis sammanfaller kvällens punktstrejk med vår hemresetid 20.40 tisdag kväll. Klockan 18-22 ska inga plan vare sig tillåtas landa eller lyfta. På Norwegians hemsida finnes endast glättade annonser om resor till solen och värmen, hur man ska kunna ta sig hem saknas däremot information om. Vi får väl se om man hör av sig via sms eller telefonsamtal nu under dagen.

Skulle det bli förseningar, ja då får vi vissa bekymmer. Vi har ju bokat in oss på Ibis Hotell Arlanda för natten mellan tisdag och onsdag, samt hemresan till Umeå onsdag morgon 08.00. Faller den planeringen blir det extrakostnader, men så är det ju. Vi får återkomma i ärendet under morgondagen.

I går afton gick vi ner till Marias Roof Garden att koppla upp laptopen för att lyssna på ekot 16.45. Vi kollade även vad som sig tilldragit på Kalimeraforumet. Vid sjutiden iväg till Semiramis att äta middag och lyssna till Röda Orkestern. Vi njöt särskilt av den ljumma aftonen med runt 20 grader. Denna temperatur passar oss mycket bra.

Väl hemma igen fick det bli en lättgrogg på utealtanen innan sänggående. För den som undrar vad en lättgrogg är ska vi det här beskriva. Under motbokstiden i Sverige var det hårda restriktioner på hur mycket man fick dricka på utskänkningslokaler. Tumregeln var enkel. Två vita och en brun, innebärande att i samband med intag av mat fick var och en ta in tvenne snapsar samt en whisky eller konjak.

Ville man ha mer, då återstod endast lättgroggen. Denna bestod av två centiliter Gin/Vodka samt två centiliter Vermouth. Sockerdricka att späda med ingick gratis. Denna grogg var dyr, men kunde beställas i obegränsat antal. Efter motbokens avskaffande i mitten av 50-talet kvarstod mattvånget och utskänkningsbegränsningen i dryga tio år.

Bilder från gårdagen finns i galleriet under ”27 Juni”

Nu vid tiotiden på förmiddagen visar termometern 23 grader, och detta bådar gott inför promenaden till Marias Roof garden att skicka denna rapport.

Arne och Birgitta

Monica P
2011-06-27, 12:18
Tack igen för roliga och informativa resebrev. Jag hoppas att ni slipper problem med hemresan.

Arne
2011-06-28, 10:46
Tisdag morgon 28 Juni. Hemresedag??

En underbar morgon, ehuru lite kylslaget ute på altanen vid sjutiden denna morgon. Termometern utvisade 15,6 grader. Nu klockan halv nio är det dock behagliga 20 grader. Vid pass 07.00 ringde Arne till Norwegians Sverigekontor att spörja huruvida vi kan komma oss hem till Stockholm med ordinarie flight 20.50.
Svaret blev att det icke skulle vara några som helst problem. Men, flygledarstrejken då? Nej, det ska visst inte bli någon strejk i denna dag. I alla fall ej för de utrikes destinationerna.

Vi får väl se.

Nu ska vi strax packa våra ränslar inför hemfärden samt härbärgera dessa nere i Georges kontor. George utlovade ledigt rum därest vi ändå skulle bli avhängda vår kvällsflight. En nyckel skulle gömmas under plattan bredvid blomkrukan utanför ytterdörren. Visst vore det skönt om allt fungerar med hemresan. Då slipper vi en massa trassel.

Vi ska nu vid halvelvatiden gå ner till Marias Roof Garden att koppla upp oss och se vad som händer med flygledarstrejken samt ska vi skicka denna rapport till forumet. George kom i går afton upp att förära oss tvenne helflaskor av hans egenproducerade olivolja. Oljan håller mycket hög kvalitet och har en speciell kryddsmak.

Nu sitta vi takaltanen att lyssna om det dånar in/ut några charterplan på förmiddagen. Detta skulle då konfirmera att flygledarstrejken är avblåst, eftersom det skulle strejkas 08.00-12.00 samt 18-22 denna dag.

Ja, ska vi så summera denna månadslånga Kretaresa, då kan vi konstatera att vi är mer än nöjda. Bra boende överlag, allt har fungerat, vi har fått träffa våra Kretavänner och haft trivsamma middagar tillsammans.

Förvisso har hettan stundtals varit hård, men detta kunde vi parera med att vistas där vi kunde finna svalka. Kostnadsläget på sydkusten var angenämt låg, och vi har sett på totalen hamnat under budget.

Det vore skönt om vi kunde komma iväg hemåt med Norwegian nu i afton 20.50.

I sig skulle det icke oss harm giva att stanna några dagar extra här på Kreta, men det är ju en del praktiska saker som i så fall måste ordnas på fjärren. Efter besöket hos Maria, och när vi vet hur det blir med hemresan, då ska vi till Saluhallen att spisa lunch samt inhandla lite olivtvålar samt annat smått och gott. Den goda röd/gula löken ska vi ha en påse av, samt även lite torkade oliver. Kanske något kilo Kretensisk korv även slinker med.

Vi uttrycker avslutningsvis vår beundran för alla er som orkat följa dagrapporterna hela denna månad.

Nu sitta vi uppkopplade på Marias Roof Garden. Vi ser och hör charterplanen och det reguljära utrikesflyget starta och landa i Chania, den proklamerade flygstrejken till trots. Går vi in på Chania Airports hemsida och kollar ankomster/avgångar så ser vi att planen landar och avgår på tidtabell. Dock undantagandes det Grekiska inrikesflyget. Där verkar alla flighter vara inställda.


Arne och Birgitta

Nu klockan 12.00 anlände ny info. Vi kan se att Norwegians flight från Arlanda till Chania i eftermiddag har senarelagts från klockan 15.00 till beräknad avg 20.00.
Detta skulle innebära att vår hemresa mera troligt skulle kunna ske först vid midnatt natten mot onsdag. Ett nytt tel-samtal med Norwegian synes vara av behovet påkallad.

Wardakis
2011-06-28, 10:57
Det har varit ett nöje att följa er! Ha en bra resa hem!
Gunilla

Malina
2011-06-28, 11:46
Trudelutt på er och ha en fortsatt fin sommar!

Eva64
2011-06-28, 11:58
Tack för era underbara resebrev och foton! Hoppas att ni kommer väl hem och inte blir "fast" på flygplatsen i natt.bye_bye

beta
2011-06-28, 14:38
Tack för underbara resebrev. Känns som man är med er o njuter. Har följt er sedan flera år o det är lika fint varje gång. En bättre reklam om grekiska övärden är svårt att få. Ni borde få medalj av Grekiska turistbyrån. Lycka till med hemresan

Beta

Faestis
2011-06-28, 23:01
Ja men NU borde ni väl vara hemma snart.... eller... hm...... :confused:

Hellen
2011-06-29, 07:31
Gott att ni inte blev strandsatta hela natten, säkerligen nog så jobbigt med de extratimmar på flygplatsen som det blev. Ser att ni landade vid halvfemtiden i morse.
// Helén

Arne
2011-06-29, 17:51
Onsdag eftermidddag 29 Juni.

Hemma igen. Förvisso kom det att bliva en tämligen dryg afton i går kväll, men den var ändå hanterbar.

Vi tog våra ränslar och fixade en taxi från La Casa ut till flygplatsen vid sjutiden. 25 € kostade det kalaset. Vid incheckningen till Norwegians flight fick vi då beskedet att flygledarstrejken skulle medföra en försening på någonstans fyra- fem timmar.

Norwegian hade dock bokat buffémiddag på den fina tavernan just ett par hundra meter utanför flygplatsområdet. Mot uppvisande av boardingpass var det fri mat samt öl och läsk i erforderlig omfattning. Detta initiativ ska Norwegian ha credit för. Snyggt jobbat. Vi satt taverna därstädes från åttatiden och fram till klockan elva.

Vi hade ombetts att ta oss till gaten för hemfärden senast klockan elva, detta enär planet från Stockholm eventuellt skulle kunna anlända lite tidigare. Nja, planet anlände vid pass klockan 01.00 lokal tid, och vi fick stiga ombord runt halv två. Vi kunde därefter lyfta mot Stockholm tio minuter i två.

Hemkomst till Arlanda, terminal 2, ganska exakt halv fem. Linjebilen från Ibis Hotell hamtade snabbt och vi kunde kvickt natta oss redan en kvart i fem. Väckaren satt till kvart i sju.

God och riklig frukost. Nu kan det ju ifrågasättas om det är värt 675 Sek för att sova i två timmar, men vi hade ju bokat och betalt för hela natten. Flygledarstrejken var icke av oss planerad.

Linjebilen tog oss åter till Terminal fyra där vi checkade in till Sas flight mot Umeå med avgång 08.10. Hemma i Umeå väntade förbokad taxi att köra oss halvmilen hem till huset på Mariedal.

En vildvuxen och tistelbeströdd gräsmatta i höjde av nästan metern mötte oss.

Redan vid halv tolv var det dags för oss att ta en tidig siesta att sova igen nattens uteblivna sömn.

Arne och Birgitta

Masse
2011-06-29, 20:33
Arne och Birgitta,

Välkomna hem och ett stort och varmt tack för all möda ni lägger på att förgylla dagarna för oss med era rapporter. Det är som vanligt ett stort nöje att följa er på era färder i söderled. Det som jag särskilt sätter stort värde på är de små personliga detaljerna som beskriver hur olika vi är då det gäller smak och vanor. Det är just det som gör det kul att läsa. Om ni hade gillat exakt samma väder, mat, miljö, sätt att resa, dygnsrytm mm mm som vi gör, ja då hade det ju inte varit lika kul. Skönt att vi alla är lite olika. Tack för att ni tar er tid att skriva!

Ha det gott.
:) Mats

Athanasia
2011-06-29, 21:36
Välkomna hem..och Tack för sköna reseberättelser_B-anana

nilam
2011-06-29, 22:29
Även jag vill tacka för trevliga rapporter :) Ni har inspirerat till att vi nu ska försöka besöka Chora Sfakion nu när vi kommer ner i juli ;)

Malin

Stinab
2011-06-30, 09:30
Även jag tackar för era berättelser!
Vad ska man nu se fram emot ;)

Hälsningar
Stinab

Alala
2011-06-30, 10:04
Tack från mig också. Tur att hemresan ändå gick så pass bra. Tungt blev det säkert med så lite sömn, men fint gjort av Norwegian att bjuda på tavernan. Sånt kommer man ihåg, det betyder att de vill ha nöjda kunder som reser med dem igen. Strejken är ju inte flygbolagets fel.

Nu vänta man ju bara på er nästa resa... ;)

Anne bye_bye

Lissi
2011-06-30, 12:39
Vad ska man nu se fram emot ;)r
Stinab

,,mot nästa!;) de packar ju snart ränslarna igen:D
Tack från mig med!!!

Jag säger som Masse, att det är kul att läsa, just för att vi reser på så olika sätt och lägger upp dagarna så olika. det är det som är behållningen. Så har även vi fått ett nytt sätt att säga hemma om vi ska ta lite vin, vi säger också numer: Ska vi klyva ett krus vitt? :p

Lissi

Annwi
2011-06-30, 14:26
Tack för, som vanligt, mycket underhållande rapporter!

Anne

Siri A
2011-06-30, 14:59
Tack från mig med! Fantastiskt roligt att följa er. :)

Maria/Micke
2011-06-30, 16:46
Instämmer till fullo vad alla skrivit. Kommer att saknar era dagliga rapporter. Men vi ser fram emot vår egen luff med start 18 Juli. Har funderat lite och i år börjar vi med Mykonos och sedan Tinos. Längtar redan till er nästa resa som vi kommer att följa varje dag. Trevlig sommar Arne & Birgitta och TACK för att vi får följa med på era resor.bye_bye

mamasaurus
2011-07-03, 12:05
Tusen tack än en gång för eran fantastiska resedagbok! :)

Netwolf
2011-07-03, 16:54
Tack för edra alltid lika läsvärda rapporter. Vi väntar spänt på nästa resa.
Nyss på båten till Leros, träffade vi förresten Hasse med fru, som vi kom i trevligt samspråk med. När vi sedan skulle gå av båten, frågade dotra "Pappa, var det där Arne och Birgitta?" :)
Uppenbarligen har hon hört när vi diskuterat era irrfärder.
/Netwolf