handdator

Visa fullständig version : Invigning av ugnen och av kyrkolokal


lugnagatan
2011-05-04, 19:01
Jag försöker varje dag sova lite siesta, för att komma in i rytmen här. Det är ju så sena vanor. Igår tror jag att jag var den sista kunden på kebaben runt om hörnet, och då var klockan ett. Många äter inte middag förrän vid tio.

Efter att ha hittat en burk (fransktillverkad) ansjovis (som förmodligen är riktig ansjovis och inte skarpsill), gjorde jag en minimal Jansson idag. Det räckte med en enda grekisk jättepotatis, och en folieform och lite margarin.
Det var högtidligt. Ugnen har skänkts två gånger. Den första gången av min väninna Wardakis, den andra gången av min väninna Yanna.

Nu var det bara katterna som var mitt sällskap vid denna invigning, och dom fick inte ens komma in.
Dom har verkat så hemskt uthungrade senaste tiden, så jag har köpt burkmat och gett dom. Det har kommit en stor katt nu, varifrån vet jag inte. Så nu är dom fem. Och det är inte tal om vem som får ta mat först av dom. Annars är det den gamla hus-katten som regerar här.
Nu har jag köpt frysta småfiskar, "atherina", sv. prästfisk eller silverbandsfisk, som jag ska rulla i mjöl och steka i olja, men det har blivit "katt-glass" i stor utsträckning, fast jag tror dom helst vill ha den tinad.

(Som småfisk till fritering duger också "marides", sv. pikarell, men den får inte vara för stor, då måste den rensas lätt före friteringen. Som fryst småfisk finns också "gavros", det ska vara ansjovis. På tavernan säger dom att småfiskarna är sardiner.
Skarpsill ska heta "sardela" på grekiska, men som alla vet så är sardin även en egen fiskart... så namnförbistringen är nästan total. )


Den enkla Jansson var inte så dum, en timme på 250 grader räckte, då blev det lite tuggmotstånd också.

Katterna har blivit lite bortskämda, dom tigger fast dom fått mat. Och jag känner mig lite bortskämd att bo så här fint, och ha allt detta fina, gamla stan och hamnen, och Kreta, omkring mig varje dag, och alla trevliga människor.

Som jag sade till mina väninnor i dansgruppen, så tror jag dock inte att jag orkar lära mig "ett språk till", men det är väldigt intressant med grekiskan, självklart, nyfikenheten och lusten att lära något nytt finns kvar, men motiveringen kanske inte är så stor om man inte tänker leva tillsammans med greker i familj, utan ha mera distans, och förbli turist.


I maj får jag i alla fall ett besök av en vän från mitt f.d. hemland, och jag ser verkligen fram emot att få visa honom allting, och det är naturligtvis större glädje delat.
Alla är naturligtvis välkomna på besök i min lilla grotta, eller bara till en pratstund utanför bland blomstren.

Idag var det också invigning av kyrkolokalen som jag nämnde första maj. Nu fick vimplarna sin förklaring. Igår kväll var det strålkastare tända utanför, och nu har jag deras megafon i min egen gränd! Så nu kommer jag inte undan mässan! (Genom den andra änden av gränden hörs mässan från kyrkan vid torget 1821.)

Jag ska sätta in en ny bild i avataren där jag syns, så går det se att det är en man.:D:D:D

Kikh
2011-05-04, 22:13
Hittade du ingen mindre bild? ;)

//Kikh

Yanna
2011-05-05, 00:08
Jag skrev ett svar, men glömde tydligen posta det?! :confused::mad:
Återkommer!

Masse
2011-05-05, 00:10
Jättehärligt att läsa om din grekiska vardag. Hade gärna varit där och smakat på både din Jansson och dina Atherinas. Jansson är en favorit som jag nyss haft nöjet att njuta av vid påsk-bordet, och vad gäller friterade Atherinas med tzatsiki och en slurk ouzo så är det ett måste varje gång jag är i Grekland.

Grekisk dygnsrytm med siesta (så heter väl förstås inte i Grekland :rolleyes:, men en del av mitt hjärta tillhör Spanien så siesta får duga) och sena middagar är också helt i min smak.

Ha det gott!
:) Mats

Kikh
2011-05-05, 00:13
Jättehärligt att läsa om din grekiska vardag. Hade gärna varit där och smakat på både din Jansson och dina Atherinas. Jansson är en favorit som jag nyss haft nöjet att njuta av vid påsk-bordet, och vad gäller friterade Atherinas med tzatsiki och en slurk ouzo så är det ett måste varje gång jag är i Grekland. Grekisk dygnsrytm med siesta (så heter väl förstås inte i Grekland :rolleyes:, men en del av mitt hjärta tillhör Spanien så siesta får duga) och sena middagar är också helt i min smak. Ha det gott!
:) Mats

Klart att det heter siesta även här, det finns inte en jäkel som orkar säga "Ora kinis isixias" = Den tid när alla måste vara tysta...

//Kikh

Masse
2011-05-05, 00:19
Klart att det heter siesta även här, det finns inte en jäkel som orkar säga "Ora kinis isixias" = Den tid när alla måste vara tysta...

//Kikh

Tack Kickie! Tänk så härligt praktisk man är i Grekland.
:) Mats