handdator

Visa fullständig version : Idag marknaden och spritfest


lugnagatan
2011-04-03, 02:18
Lördagen den 2 april började bra. Jag träffade på min hyresvärd på ett trottoarcafé vid torget och bjöds in att sitta och prata och dricka kaffe som en riktig gammal grek. Det är tydligt att han tänker sig att sälja huset men dom som kommer och tittar och är intresserade tycker att priset är högt, men jag tyckte det var billigt jämfört med svenska förhållanden.
Nu kunde jag i lugn och ro ta upp problemen med den försvunna posten allt medan radbandet viftades med och räknades...
Tanken är att om ett brev kommit fram finns det stort hopp, och eftersom alla känner alla betyder det att posten så småningom alltid kommer fram.
Allt medan den kretensiska folkmusik-lyran ("gnetande fela") hördes i bakgrunden dryftades aktuella händelser fram och åter. Jag började nervöst fingra efter klockan och mobiltelefonen. Normalt sett är fifflandet med mobiltelefonen en förevändning för att inte ta kontakt och avleder nervositeten, men radbandet har troligen en liknande funktion, men representerar en kultur som onekligen ser väldigt muhammedansk ut. Det ska inte vara fråga om rabblandet av böner, men kanske effekten i himlen blir densamma? Kanske det är uttryck för en solidaritet, ett större tänkande:

- Gud är stor! Gud är stor! ( - Inte Khadaffi ! )


En riktig gammal grek vinkar till avsked som Ria Wägner, fick jag lära mig när jag skulle gå: bakvänt.

Bakom det mindre torget, där någon bor i ett ruckel bakom en kiosk, stod det många skåpbilar av likadant slag, och det fick mig att tänka på lördagsmarknaden. Mycket riktigt, den var längre in , längs vägen som leder ned till To Mauro provato ("det svarta fåret").


http://i1202.photobucket.com/albums/bb372/lugnagatan/Kreta%20%20mars%202011/Marknaden%20den%202%20april%202011/SANY0145.jpg


Här kände jag mig allt mer frestad att köpa av grönsaker och fisk och alla läckerheter och börja på att steka dom små fiskarna hemma på hällen, och inte gå på restaurang. Det ska tydligen vara dom små "Marido", som man äter hela. Senare på dagen beställde jag dom hos Maria på "Roofgarden" - det stod "Marido" i menyn, men så kommer hon med dom större rödaktiga "mulle", dom var inte dumma heller, men på gränsen att benen fastnade i halsen. Jag försöker lära mig det här med dom små fiskarna som man äter hela. På en annan restaurang "erkände" dom att det "bara" var sardiner, och dom sardinerna smakade dessutom bittert inuti, men det gick bra: som gamla människor som kan bli bittra inuti. Jag ska forska vidare i detta...

Nere vid To Mauro Provato blickade jag ut över bukten vid Kaum Kapi och de skummande bränningarna .


http://i1202.photobucket.com/albums/bb372/lugnagatan/Kreta%20%20mars%202011/Marknaden%20den%202%20april%202011/SANY0135.jpg


Vid To Mauro Provato hade man akut börjat hacka och borra ett hål i gatan:


http://i1202.photobucket.com/albums/bb372/lugnagatan/Kreta%20%20mars%202011/Marknaden%20den%202%20april%202011/SANY0138.jpg



När jag kom tillbaka senare under dagen visade det sig vad hålet skulle vara till: Ett träd skulle planteras.


http://i1202.photobucket.com/albums/bb372/lugnagatan/Kreta%20%20mars%202011/Marknaden%20den%202%20april%202011/SANY0154.jpg


I saluhallen gav mig dessa pojkar två sorters sprit, en mörk och en klar, att provsmaka.


http://i1202.photobucket.com/albums/bb372/lugnagatan/Kreta%20%20mars%202011/Marknaden%20den%202%20april%202011/SANY0150.jpg


Längre in delade några flickor ut gratis spritflaskor och färska Xerotigana - spröda snurror med honung - till alla förbipasserande. Lagret verkade aldrig ta slut. Här satte jag mig på mitt favoritcafé på bästa åskådarplats och drack filterkaffe, det var lite tidigt på dagen med den starka varan, och då ska man bara ta det lugnt och leva det bekymmersfria livet.
Några greker stod där och diskuterade. Möjligen verkade det som om dessa fyrkantiga flaskor utan etiketter främst var avsedda för turister.

Det är skönt att vara hemma och koka te och äta av lösvikts-fetan som verkligen var fet, men väldigt god, och "sova ruset av sig" - det blev en hutt hos Maria också. Hennes "betjänt" (möjligen make) frågade lite blygt om jag kunde bjuda på lite raki, och då blev jag inte det minsta brydd. Under min tid i Tjeckien har jag lärt mig detta fenomen, och där har det namnet "panaka" (på grekiska vet jag inte vad det heter). Från början trodde jag att det var en slags generositet från personalens sida, och tänkte inte på att det sattes på någons nota.
Men nu förstod jag att han och jag skulle skåla med lite raki vid mitt bord, och så fick det bli, det hör ju till god ton. Det blev bara en, men för "betjäntens" del hade det nog blivit flera stycken under dagen med dom gäster som varit där.



Denna dag tror jag mig ha börjat förstå lite mer hur man tar sig för av "det bekymmersfria livet".

xenos
2011-04-03, 07:32
Tack, jag förflyttas till Chania när jag läser, fast jag inte är där. Fortdätt gärna, tröttna inte än. Bättre kan det inte bli utan att åka dit.

Netwolf
2011-04-03, 09:40
Håller med Xenos! Forsätt skriva så att vi får oss ens stunds Kreta till livs, här hemma i ruskvädret.

/Netwolf

sjöborren
2011-04-03, 10:13
Njuter - som vanligt - av promenaderna! :D

MortenJ
2011-04-03, 10:37
Nyter dine beretninger og bilder fra Chania inntil vi kommer ned selv til sommeren. Koum Kapi og To Mauro Provato var trivelig å se.
Kan du berette om det er store byggevirksomheter i Kaffegaten Salpidonos?

/MortenJ

yannis
2011-04-03, 12:52
Det är Maria och hennes bror som äger Roof Garden. Han brukar jobba där men även Marias man. Det var nog Marias man som serverade. Han är lite glad i raki.
Ta gärna ett kort och publicera av Maria. Hon är en härlig personlighet, som vi får återse i slutet av maj. Går till henne varje dag vi är i Chania. På bottenvåningen strax intill finns ett internetcafe. Då köper vi oss ett par timmar och går vi upp till Maria och surfar och klyver ett krus vitt. Hon brukar alltid vara riklig på tilltugg.
Birgitta.

jan c
2011-04-03, 19:36
Han ville nog skåla med dig, att någon betalat för raki på en Grek. restaurang har jag aldrig upplevt, som en trevlig gest.En rest,tips till om du inte har varit där.Doloma grek. pek.mat som en bekant till mig har döpt det till ,dvs man får maten presenterad för sig ligger i bleck, varefter man pekar för man kan sällan tala om med namnet vad man vill ha . Bra billigt o. skiner solen sitter man ute.Adr.Kalergon 5.bakom tullhusen.

IngegerdN
2011-04-04, 01:55
Det ska tydligen vara dom små "Marido", som man äter hela. Senare på dagen beställde jag dom hos Maria på "Roofgarden" - det stod "Marido" i menyn, men så kommer hon med dom större rödaktiga "mulle", dom var inte dumma heller, men på gränsen att benen fastnade i halsen. Jag försöker lära mig det här med dom små fiskarna som man äter hela. På en annan restaurang "erkände" dom att det "bara" var sardiner, och dom sardinerna smakade dessutom bittert inuti, men det gick bra: som gamla människor som kan bli bittra inuti. Jag ska forska vidare i detta...



Jag undrar om det inte var "gávros" som du åt.:confused: Det är småfisk som friteras och äts hela och är enligt min mening mycket goda - de tillhör mina absoluta favoriter...

Tack för dina målande beskrivningar av Chania. Själv har jag aldrig besökt Chania stad, men när jag läser dina inlägg så känns det som att jag själv vandrar omkring där...

Ingegerd - som åker tillbaka till Rethymno om 5 dagar_B-anana

lugnagatan
2011-04-05, 12:38
Nu förstår jag vilken gata du menar : Sarpidonos, som går ner mot kajen inte långt från To Mauro Provato. Där är alla kaféerna öppna som vanligt och folk satte ute på gatan idag i solskenet.
På andra sidan gatan sträcker sig ett nybyggt betongskal, som fortfarande gapar tomt, och omges av byggnadsställningar och nät, men själva byggandet vilar för tillfället, inget buller, men vem vet hur det kommer att se ut när det blir färdigt.
Idag var gatan i alla fall lika charmig som du är van att se den !bye_bye










Nyter dine beretninger og bilder fra Chania inntil vi kommer ned selv til sommeren. Koum Kapi og To Mauro Provato var trivelig å se.
Kan du berette om det er store byggevirksomheter i Kaffegaten Salpidonos?

/MortenJ

MortenJ
2011-04-05, 20:27
Nu förstår jag vilken gata du menar : Sarpidonos, som går ner mot kajen inte långt från To Mauro Provato. Där är alla kaféerna öppna som vanligt och folk satte ute på gatan idag i solskenet.
På andra sidan gatan sträcker sig ett nybyggt betongskal, som fortfarande gapar tomt, och omges av byggnadsställningar och nät, men själva byggandet vilar för tillfället, inget buller, men vem vet hur det kommer att se ut när det blir färdigt.
Idag var gatan i alla fall lika charmig som du är van att se den !bye_bye

Unskyld :o Feilstaving fra min side. Sarpidonos selvfølgelig. Tusen takk for fersk rapport fra gaten !! Er litt spent på hva det blir av betongskalet når det blir ferdig. Håper det ikke ødelegger den gode stemningen. :)

/MortenJ

Yanna
2011-04-05, 21:26
Ingegerd - som åker tillbaka till Rethymno om 5 dagar_B-anana

Ska bli saaaa kul nar du kommer...vet att vi har minst en utfard att se fram mot! ;)

Yanna

Yanna
2011-04-08, 19:28
Hej! Jag ar lite nyfis pa vad som hant sedan du skrev i tisdags! _B-anana

Yanna - som foljer dina eskapader!

lugnagatan
2011-04-08, 23:16
Ja, jag har tänkt berätta mer om det imorgon, dvs. lördag. Dvs. lördag är redan idag, eftersom det är efter midnatt, men jag måste sova först.



bye_byeGod natt !



Hej! Jag ar lite nyfis pa vad som hant sedan du skrev i tisdags! _B-anana

Yanna - som foljer dina eskapader!

lugnagatan
2011-04-08, 23:31
Nu är du i faggorna. Välkommen även till Chania om du känner för det.

"gavros" betyder skarpsill, och det kan även vara fråga om en specialrätt med skarpsill. I affärererna finns insaltad sill som är mycket stark och måste lakas ur,men den duger säkert bra till Jansson. Även rökt , alltså böckling, men den är också väldigt hård och salt inuti.
Nu har jag äntligen kommit igång och börja köpa färsk fisk - i saluhallen får man den rensad på momangen - och utforskar det som finns.
"Marido" är en mindre fisk, fingerstora, som jag tror jag fått i mig på restaurang, som jag ännu inte gett mig in på hemma.
"Sardiner" kallas faktiskt vissa inläggningar av skarpsill, men "sardin" är också namnet på en fiskart som lever i medelhavet, och som serveras även friterad restauranger...
Ja, som sagt, jag forskar vidare på detta, och återkommer med rapporter !flabb_flab




Jag undrar om det inte var "gávros" som du åt.:confused: Det är småfisk som friteras och äts hela och är enligt min mening mycket goda - de tillhör mina absoluta favoriter...

Tack för dina målande beskrivningar av Chania. Själv har jag aldrig besökt Chania stad, men när jag läser dina inlägg så känns det som att jag själv vandrar omkring där...

Ingegerd - som åker tillbaka till Rethymno om 5 dagar_B-anana