handdator

Visa fullständig version : Sista dagarna på Kreta. Spili. Archanes.


Kalimera
2010-11-03, 09:55
I fredags morse lämnade vi Chora Sfakion med sorg i hjärtat. Vi kommer tillbaka sa vi samstämmigt.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_94.jpg

Sista kvällen i Chora Sfakion var det inte många turister kvar. Vi såg ett tiotal. På morgonen såg det ut så här. Favorittavernan (bilden) slog igen samma dag vi kom tillbaka. Men det finns andra bra tavernor, så det gjorde inte så mycket.

Vi kom fram till Spili strax före lunch i fredags. Vi hade för första gången under Kretaresan bokat rum i förväg. Att vi bokade var att vi ville bo hos Heracles, som är ett av de bästa boenden vi haft på Kreta. Vi hade inte behövt boka i förväg, vi var de enda turisterna i Spili visade det sig.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_96.jpg

Att hitta någonstans att äta var inte lätt, det mesta var stängt. Till slut hittade vi denna taverna. Vi satt inne eftersom det var kallt som tusan ute (10 gr). Tavernen var mycket enkel, och man satt liksom i köket. Vi var skeptiska. Hade de något mat över huvudtaget. Vår skepticism försvann dock ganska snart. Maten var fantastiskt god, och ägarna mycket trevliga. Problemet med att äta inomhus är att alla – trots den nya lagen – röker. På den här tavernen rökte till och med kocken. Kläderna stank när vi kom hem.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_95.jpg

I Spili finns en liten bensinstation mitt i byn. Vid sidan om den vänstra pumpen – nära kaféet - finns en skylt där det står ”no smoking”. I fönstret till vänster om pumpen – på kaféet – finns en skylt där det står ”smoking zon”. Dessa greker!

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_97.jpg

Efter en god marmeladfrukost hos Heracles körde vi mot Archanes söder om Heraklion. Vägen går genom Amaridalen. Landskapet är fasansfullt vackert! På bilden syns byn Fourfoura, som ligger vid foten av Idaberget (Psiloritis) - Kretas högsta berg. Ser ni snön på toppen av berget?

När vi kom till Zaros var det dags att äta lunch. En lättare lunch hade vi tänkt oss. Vi ville spara oss till den sista middagen på Kreta. När vi satte oss på Taverna Vegera frågade en dam om vi ville äta lunch.

Läs fortsättningen här (http://www.kalimera.se/grekland/kreta/heraklion/taverna-och-restaurang-vegera-i-zaros.html).

Tack vare långlunchen kom vi fram till Archanes senare än vad vi hade tänkt oss. Vi hade försökt bokat rum i förväg, men det enda vi hittade var ett rum som kostade 110 €. Så det blev till att leta på plats, och det är ta mig tusan inte lätt i Archanes.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_99.jpg

På spaning efter rum som inte finns. Vi frågade sedan i kiosken till höger om motorcykeln. Ägaren gick in på ett kafé och pratade med en kille, som ringde en annan kille, som hade rum, för endast 40 €. Tack för det! Annars hade vi varit tvungna att bo sista natten i Heraklion, något vi absolut inte ville göra. Att avsluta resan i en bullrande storstad lockande inte.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_100.jpg

Archanes på kvällen. Inte mycket folk ute.

Morgonen efter körde vi till flygplatsen i Heraklion och lämnade bilen hos Avis. Vi hade då kört 1993 kilometer på Kreta. Från Heraklion flög vi inrikes till Aten, och därifrån till Kastrup.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_101.jpg

Hejdå Grekland. Vi syns snart igen.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_102.jpg

Vi har nästan dagligen, under flera månader, haft nöjet att se stora rovfåglar segla i det blå. Nu är vi hemma i Sverige igen, och får nöja oss med simmande änder i det grå, men vi är glada ändå. ;)

Arne
2010-11-03, 10:15
Fredagens bild från Chora Sfakion var belysande. Att vassmattorna avlägsnats från taken på tavernornas uteserveringar, det hade vi uppmärksammat via Sfakia webcam, men att det ser så ödsligt ut längs hamnpromenaden, det överraskade oss.

Heltvisst är Chora Sfakion en av våra favoritbyar på Kreta, men vi kan nu förstå hur ödsligt det är utanför turistsäsongen.

Arne

lars
2010-11-03, 11:04
Välkomna hem!
Bara änder, kom till Skåne, här är skyarna nu rovfåglarnas domäner. Förra veckan såg vi 4 örnar segla på uppvindarna. Gladorna med kluven stjärt ( ja vem har inte det?) lätt att känna igen i massor, vråkar, hökar och falkar av alla slag.

Amari, jag håller med, är helt fantastisk, landskapet, naturen, byarna, människorna och maten.
Våren jag säger bara våren där är en happening som går utanpå det mesta vi upplevt på Kreta.
Nästa gång ni besöker Amari övernatta i en av de små byarna, det kan bli hur bra som helst.
Jag vet inte varför Archanes är så dyrt med rum för så har det nästan alltid varit.
lars
Kriti stin kardia mou

Lissi
2010-11-03, 17:45
Tack snälla för all trevlig läsning! Njut nu lite höst och glöm inte att Sverige har MÅNGA öar:D...Ni lär väl besöka en och annan;)

Karlskrona är en av våra favoritstäder i Sverige och i dec är det dags för besök igen då vi ska se Björn Skifs på Telenor Arena. Då får vi bo på det fina Scandic-hotellet igen med havsutsikt.... Sverige ÄR gott det med...

Lissi

Netwolf
2010-11-03, 18:19
Tack för att vi fick följa med på er resa. Vad tomt det kommer att kännas nu, när både ni och Arne o Birgitta är hemma igen. Vi kommer sakna edra reserapporter. Hur ska man nu drömma sig bort?snyft_drop

/Netwolf

Inga-Karin
2010-11-03, 19:01
Tack för att vi ännu en gång har fått resa med er! Underbart är kort! Välkomna hem hälsar: Inga-Karin & Ronny i Kolbäck

Mysofix
2010-11-03, 20:35
Välkomna hem. Tack för alla fantastiska bilder och rapporter om läget. Jag trotsade faktiskt min egen devis om att "våga vägra Facebook" och gick med för någon månad sedan. Vad härligt det har varit att få automatisk rapport där. Det kommer att bli tomt nu på många sätt.

kirtor
2010-11-03, 21:57
Takk!

Netwolf
2010-11-03, 22:11
"våga vägra Facebook" och gick med för någon månad sedan.

Annars hade det varit en perfekt FB-grupp :D

Masse
2010-11-03, 22:24
Janne o Camilla!

Välkomna hem igen. Tack för att vi fick hänga med på resan genom de mycket underhållande rapporterna och många fantastiskt vackra bilder.

:) Mats

Alala
2010-11-04, 04:24
Stort tack från mig också. Det är så roligt att få följa med rapporterna i synnerhet när man inte har möjlighet att göra så långa resor själv. Och inspirerad blir man, listan på resmål blir bara längre och längre.
Fast för er är det säkert skönt att vara hemma nu också och ta det lite lugnare.
/ Anne :)

C@nny
2010-11-04, 07:49
Tack för alla reserapporter !
Dom har verkligen lyst upp tillvaron i höstmörkret :)....

Hälsar
C@nny

UGO
2010-11-04, 14:04
Välkommen hem och tack för en trevlig läsning.
Hälsar UGO från Södermalm

Mysofix
2010-11-04, 21:00
Annars hade det varit en perfekt FB-grupp :D

flabb_flab

Kanske en Kalimeragrupp för de ståndaktiga?

bocina
2010-11-04, 22:03
Fredagens bild från Chora Sfakion var belysande. Att vassmattorna avlägsnats från taken på tavernornas uteserveringar, det hade vi uppmärksammat via Sfakia webcam, men att det ser så ödsligt ut längs hamnpromenaden, det överraskade oss.

Heltvisst är Chora Sfakion en av våra favoritbyar på Kreta, men vi kan nu förstå hur ödsligt det är utanför turistsäsongen.

Arne

Visst kan det tyckas lite tomt, men ödsligt - nja. Även om det är folktomt (nästan) som på bilderna från 30 dec 2009 så finns charmen där. Vi satt ute på terrassen på tavernan (glömt vad den heter) direkt till höger när man kommer in på "gågatan" från torget och åt en härlig lunch den dagen. Det var så skönt att man kunde sitta bara i en T-shirtklapp_klap

http://i989.photobucket.com/albums/af12/bocina9/Publicerade%20bilder/DSCN0123.jpg

http://i989.photobucket.com/albums/af12/bocina9/Publicerade%20bilder/DSCN0124.jpg
(bilderna vill inte bli lika stora av någon för mig outgrundlig anledning, trots att jag har samma size i Photobucket)

Om allt går som planerat så kanske det blir en utflykt dit den här julen också:)

BoCina

bocina
2010-11-05, 07:54
(bilderna vill inte bli lika stora av någon för mig outgrundlig anledning, trots att jag har samma size i Photobucket)
BoCina

Hm... när jag tar upp inlägget idag så är bilderna plötsligt lika stora:confused:.....Häpp! flabb_flab

Teknikens under?

BoCina

Carina
2010-11-05, 14:03
Välkommen hem och stort tack för de trevliga reserapporterna


Carina

Birgitta63
2010-11-05, 14:32
Janne &Camilla
Birgitta &Arne
Hälsar er varmt hit till Sverige igen.Bruna och fina kan tänkas ni är nu samt en hel del fina upplevelser som värmer hela vintern.
Perfekta reseledare kan man nog få svårt att leta efter med allt detta ni visat upp.klapp_klap
Mysigt få följa med i Grekland en tid samt få se alla underbara bilder.

Tack!
Birgitta

Eva i Aten
2011-05-17, 12:27
Ni verkar bara ha haft det bra på Kreta! Ni har väl varit där många gånger kan jag tänka mig...det är ju en så stor ö, så vid varje resa kan man se något nytt!

Toppen att ni fick tag i ett så billigt rum i Archanes! (I den byn brukar de ha en vinfestival varje år - det tillverkas väldigt gott vin där, men det visste ni kanske
redan.)

Ha en fin dag!