handdator

Visa fullständig version : Regatta från Bodrum!


Monica P
2010-10-22, 08:09
Idag blir det en händelserik dag här i vårt sydöstra Europahörn. Framåt middagen väntas ett hundratal stora segelbåtar komma hit! De startar i Bodrum, seglar först norrut till en annan turkisk hamn och vänder sedan söderut igen. De ska övernatta i Kalymnos väl skyddade hamn och ska i morgon fortsätta tillbaka till Bodrum. Händelsen kallas Bodrum Cup XXII och det ska bli underbart att se alla dessa vackra båtar, varav de flesta lär vara träbåtar, om jag kan tyda info på deras hemsida rätt.

I hamnen ska det tas emot med sång och traditionell folkdans, säkert också tal och annat högtidligt. Kaféer och restauranger i hela hamnområdet förbereder sig frenetiskt. Bortåt tusen seglande, förhoppningsvis hungriga personer...Passagerare är tillåtna på denna regatta enligt info, och jag som inte vet mycket om segling skulle gärna ha haft en chans att åka med.

De som varit till Kalymnos vet att staden ligger amfiteatriskt runt hamnen och stor del av befolkningen kan sitta hemma på sina verandor och se båtarna komma in.

Det blåser knappt alls idag, så man undrar hur de ska ta sig iväg på utsatt tid. I morgon ska det vara nordliga vindar på 4-5 beaufort.

Valarbetet går vidare, alltså valarbetarna går vidare... muntra och pigga i början, lite segare efter tusen trappsteg...det finns många trappor i Pothia.
Bemötandet är mestadels gott med enstaka missnöjda personer och åtskilliga problem kvar att åtgärda.

Det som slår mig är den stora kontrasten med många försummade/förslummade hus och andra som man restaurerat till riktiga klenoder. Geografin är tämligen hopplös, massor av hus har inte ens en körväg där man kommer fram med trehjulig MC, utan allt, allt har burits i trapporna: byggmaterial, möbler, hushållsartiklar, barn, sjuka, mat, vatten...

De många tomma husen beror dels på att ägarna är i utlandet, eller har dött och ingen orkar sköta huset, eller att yngre familjer föredrar att bygga nytt i stans rymligare utkanter.

Man kan leka med tanken att det skulle bo folk i alla hus...då skulle det nog bli brist på både vatten och plats att ta sig fram, för att inte tala om p-platser...men det ger en viss dysterhet att se så många förfallna hus, vackra, en gång kvarterets stolthet.

kirtor
2010-10-22, 14:08
Eia var vi der! Skulle så gjerne ha sett den regattaen gitt.

Rasmus
2010-10-22, 14:09
Jag tror inte att Janne har något emot att jag lägger in nedanstående länk, ty den är helt fri från hotellreklam och liknande.
Det är bara en hel del info om regattan.
http://www.bodrumcup.com/2010/en/01.asp
:)

Riitta
2010-10-22, 14:17
Måste vara ett härligt skådesspel och se alla båtarna:)
Du måste ha en jättebra kondis, som orkar trava i alla dessa trapporna:)

Riitta, från snövit Uddevalla:obye_bye

Monica P
2010-10-23, 12:31
Fast jag vet inte var min son hittade den, den toksången finns på hans hemsida. Jag kan fråga honom om du vill.

Regattan blåste iväg i morse, med friska nordliga vindar, antagligen det seglarna helst ville ha. Det kom inte hundra båtar, men många, många, stora, vackra, fullt med folk, turkiska hördes överallt. Enligt utsago såldes all whisky slut hos Marinos, kan nån fatta, är det så dyrt i Turkiet?

Sen såg man hela kvällen grupper av vindbitna typer dra omkring på strandvägen och kaféer och restauranger jobbade för fullt.

Det var också en officiell mottagning med tal och prisutdelningar och presenter, följt av traditionell musik och dans där borgmästaren drog upp sin bodrumske kollega till dansen. Denne var väl inte helt glad för detta men dansade på , hur kunde han annat med så vackra flickor i ringen...

Bröd och vin bjöds till alla och det var en fin kväll i fullmånens sken och med vimplar och flaggor och linor vinkande i den tilltagande vinden.