Logga in

Visa fullständig version : God mat på Kreta


Marianne
2010-10-18, 14:44
För alla som saknar matbilder från Kreta så kommer här några smakprov.

Maten på Kreta är specielt god och här tycker jag fortfarande att maten i Paleochora är allra bäst – och med de rimligaste priserna. Vi drack stort sett bara den lokala retsinan ”Chaníon” på ½-liters kapsylflaskor, alltid kall och god och aldrig risk för någon huvudvärk (som man kan riskera med vin på karaff). Priset på Ηανιον Retsina varierade från 2,50 till 7 euro. Väldigt stor skillnad! I Paleochora betalade vi 3 eller 4 euro (5 på ett ställe). 2,50 var priset på rest. Drosia i Platanias och 7 euro kostade den på Symposium i Rethymnon (där vi också tyckte att det kom på lite märkliga småsummor på räkningen, som blev högre än förväntat, men vi gitte inte ”bråka”, visste det bara var ett engångsbesök).

På Ostria i Paleochora får vi alltid god mat. Här läckra kalamari, tzatziki och ... :


http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020754.jpg

... och en räksallad med perfekt utsikt:

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020752.jpg

Andra smårätter på Ostria är rödbetor, som jag ofta beställer (!), räksaganaki, keftedakia (mest till maken!) och en potatisrätt med skinka, ost och tomater i ugnsform:


http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020711.jpg



På den trevliga restaurangen Ela i Chania fick vi semesterns godaste middag. Tänk att gå ut och beställa en Chateau briand en helt vanlig måndag, det är semester det! Och därtill ett riktigt gott vin, tempererat i vinskåp till perfekt lagom kylig temperatur. Chateau briand’en var värd varenda cent (och t o m 5 euro billigare än på Symposium i Rethymnon).


http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020772.jpg

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020776.jpg

Till Ela återvände vi några dagar senare men beställde då vanlig grekisk husmanskost till helt vanliga priser.



En av semesterns sista dagar badade vi på Kalathasstranden på Akrotiri. Åh, vilken vacker strand! Och åh, vilken god lunch vi åt på tavernan!

Rödbetor (of course!):


http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020815.jpg

Fyllda squashblommor (mums!) och soutzoukákia (mest till maken):


http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020819.jpg

Ugnsgratinerad fetaost:

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020820.jpg

Därtill naturligtvis tzatziki, bröd och Ηανιον Retsina! Om vi blev mätta? Βεβαιος (of course!).

Här ser vi tavernan på Kalathas:


http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020763.jpg

Och här har vi den vackra Kalathasstranden:

http://i45.photobucket.com/albums/f84/Marianne45/Greece/P1020755.jpg





(Lissi, detta är ett exempel på ett inlägg som jag föredrar att skriva i Word först.)

Alala
2010-10-18, 14:57
Hjälp! Nu blev jag hungrig! :p bye_bye

Millie
2010-10-18, 14:57
Åh så läckra bilder, man blir ju hungrig vetjaflabb_flab! Det där med rödbetor kan jag ju inte riktigt fatta men min make testade det i Plakias. Han blev tillfrågad om han ville ha med vitlök!!!!! Alltså jag tycker om vitlök men till rödbetor:eek:! Han tyckte iallafall att det smakade förträffligt och smaken är ju som baken:D.

/Kerstin

Eva L
2010-10-18, 15:57
Vilka härliga matbilder. Rödbetor är en av mina favoriter i Grekland. Allt ser verkligen lockande ut.

Eva

Marianne
2010-10-18, 16:06
Ja, och det allra läckraste har varit när man serverat rödbetorna MED stjälkarna, färskt, friskt och jättegott!
Men jag saknar favan när jag ser mina bilder..., men det finns ju gränser för hur många rätter man orkar beställa när man bara är två.

Gita
2010-10-18, 21:09
Härliga matbilder! Jag har aldrig ätit rödbetor i Grekland! Vad heter det på grekiska? Jag lagar dem gärna på sommaren, kokar eller ugnsbakar på grovsalt och med getost på... underbart!

Marianne
2010-10-18, 22:13
Jag brukar bara beställa Beet roots.:)

Grekerna är så bra på engelska så det är inte nödvändigt att kunna säga det på grekiska. Men det kan ju vara roligt ändå, så jag slog upp det och har nu lärt mig att det heter παντζαρι (pantsári) eller κοκκινογουλι (kokkinoyoúli). Undrar vilket som är det rätta (vanligaste)?:confused:

Såg förresten också att jag har stavat den lokala retsinan lite fel på grekiska här uppe i texten. Ska vara Χανιων, (tryk på i'et i Chaníon).

kari
2010-10-18, 23:20
L E K K E R MAT :p - og FLOTTE BILDER, Marianne klapp_klap
Når det gjelder Rødbeter har jeg aldri sett, eller hørt, noe annet navn på dem enn παντζαρι (pantsári) :)

bye_byeKari

Monica P
2010-10-19, 08:12
Pantsária eller kokkinóchorta , det finns som alltid lokala namn också. Blasten är utmärkt god om man kokar den och serverar med olja och citron eller på vilket sätt man föredrar.

MonkanS
2010-10-19, 15:06
Oh vad gott det ser ut med all denna maten.. :D
Fin bild på Ela.. Lite annorlunda och häftig restaurang med väldigt god mat och bra service.
Grekiska rödbetor är smaskens. Jag kokar alltid stjälkarna också numera. Lägger upp allt på ett fat, skivade rödbetor och stjälkarna, hackad persilja, ringlar olivolja och pressar citron eller lime över det hela.. och så fetaosten överst... Mums.. klapp_klap

mamasaurus
2010-10-21, 09:28
Härligt!! Men nu var det kört, det får bli grekisk mat i helgen _B-anana

Maho69
2011-01-09, 21:22
fyllda Squashblommor, verkar jättehäftigt. vad var det för fyllning och vad heter
det på menyn? filled flower? Är det en vanlig rätt i Grekland? Måste prova bara jag vet vad det heter.

sjöborren
2011-01-09, 23:39
Härliga bilder! Längtar nu efter grekisk mat. Och en flaska retsina ligger alltid redo ... ;)

Blommorna heter - blev lite konstig text. Rena rama grekiskan :D kolokuqoloulodia

Monica C
2011-01-10, 00:00
I Grekland ljumma rödbetor den goda blasten,kalamaris,skordalia(ett slags potatismos med vitlök)och en flaska Mythos.Mums.Har även tillagat detta hemmavid blir nästan lika gott som på plats.
Servar annars gärna ljumma skivade rödbetor på en bädd av ruccola sen ovanpå smulad getost,flingsalt,ringlad god norrbottnisk flytande honung och lite rostade pinjenötter.Monica:)

mamasaurus
2011-01-19, 17:20
Åh nej, jag som nyss ätit blev vrålhungrig!! Vilka underbara bilder! 7 månader kvar tills man själv får smaka sånt igen :D

Enigma
2011-01-19, 19:32
Fina bilder!

MonkanS
2011-01-20, 09:11
I sommar ska jag odla mina egna rödbetor att njuta av. Har ju numera egen trädgård med del i tillhörande sommarstuga.
Naturligtvis använder jag även stjälkarna vid tillagningen. Inte kan man kasta bort sånt som är både gott och ätbart.. :)

bye_bye

parga
2011-01-20, 14:08
Underbart! Mer! Tack!

lars
2011-03-14, 12:32
Råkar ni köra förbi byn Drakona så stanna till och ät på den lokala taverna där, Παραδοσιακό Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής «ΝΤΟΥΝΙΑΣ.
som är certifierad vad gäller det kretensiska köket och diet.
I Kalives finns Εστιατόριο «Πιπεριά» och på vägen upp mot Omalos den botaniskaträdgården med sin restaurang med samma certifiering.
lars
Kriti stin kardia mou

Eva L
2011-03-14, 13:36
Ingen som har bott och ätit några måltider i Milia. Är väldigt nyfiken på hur maten är där?

Eva

lars
2011-03-15, 20:12
Ingen som har bott och ätit några måltider i Milia. Är väldigt nyfiken på hur maten är där?

Eva

Eva det är några år sedan jag var där och då var maten väldigt bra men det är kanske janne som varit där nyligen som bäst kan svara på din fråga.

Den här certifiering som jag nämnde tidigare kommer naturligtvis att utökas och Milia platsar alldeles säkert.
I Rethymnon finns flera tavernor som är med i den här kvalitetssäkringen för det är nog så man kan kalla det.
lars
Kriti stin kardia mou

Marianne
2011-03-15, 22:10
Kul att ni gillade mina matbilder från Kreta. :)

Och tack för tipsen, Lars, jag har skrivit ut dem inför vårens resa.

Den här certifiering som jag nämnde tidigare...
I Rethymnon finns flera tavernor som är med i den här kvalitetssäkringen för det är nog så man kan kalla det.

Har du namn på någon taverna i Rethymnon som du rekommenderar? Helst i den gamla stadsdelen.
Vi har bara ätit en enda måltid i Rethymnon hittills, men vi hoppas besöka staden igen och vill gärna äta bättre än sist (då vi åt på Symposium).

Eva L
2011-03-16, 07:55
Jag har ätit många goda måltider i Rethymnon men det är länge sen. När det gäller Greklandsresor föredrar jag numera mindre platser så dit åker jag nog inte igen. Däremot är jag väldigt sugen på att någon gång tillbringa några dagar i Milia i början av sommaren. Kanske i juni månad och då kombinerat med ett besök på någon mindre ort på sydkusten.

Marianne ute i Misisrias gamla delar fanns det förr många bra tavernor men även i gamla stan bör ni hitta god mat. Yanna som bor där nere borde väl ha en del bra aktuella tips.

Eva

Marianne
2011-03-16, 11:03
Även om vi också älskar de mindre platserna i Grekland, så passar t.ex. Kreta (och Aten) oss bra för vissa resor. Ingen resa är den andra lik.

Kommande resa ligger så off season att det är Kretas blomsterprakt som lockar och vi ser enormt fram till vår lilla ”rundresa” mest koncentrerad på den centrala delen av Kreta, från Akrotiri-halvön till Plakias (där vi aldrig varit tidigare) med avstickare till bl.a. Georgioupolis, Rethymnon (där vi ser fram emot att uppleva stämningen i den gamla stadsdelen en dag eller två (ut mot Misirias kommer vi nog inte, men jag lägger namnet på minnet, om vi gör... – troligen blir det snarare besök i några av de många småbyarna in i landet om vi ser oss om i det området, men även ner mot södra kusten lockar de små byarna).

Jag tyckte det lät lite spännande med den certifieringen som Lars skrev om och vill gärna titta efter någon taverna i den gamla stadsdelen som är bättre än där vi åt i höstas. Annars är jag säker på att vi kommer att få god mat de flesta ställena.:)

Eva L
2011-03-16, 11:21
Blomresa låter härligt. Har ni tillgång till bil och kan få bra tips innan är det enkelt att ta er till Misiria. Det är bara några få km dit och där bör det förhoppningsvis finnas kvar flera gamla tavernor där lokalbefolkningen äter.

Certifiering tycker jag låter väldigt intressant även om jag förstår att det för de minsta ställen kan vara svårt att hänga med i en sån sväng. Ekologiskt, närproducerat brukar ju många mindre ställen ibland klara bra men utbudet och standardiseringen kanske är svårare. Vet inte alls om ekologiskt och närproducerat är ett krav för certifieringen men hoppas att det är så.

Själv är jag glad om jag hittar enkla ställen med god mat och slipper internationell mat som pizza och schnitzel.

Godaste maten har jag ätit på Kreta och på Folegandros där den senare ön enligt min mening håller en mycket hög kvalite på många av sina tavernor.

Sen har jag många härliga matminnen även från andra platser i Grekland.

Eva

lars
2011-03-19, 14:36
Jag har provat på ett par av ställena som är certifierade och de har utan tvekan haft väldigt bra mat men också "bra" priser.
I Rethymnonområdet finns några stycken:
Restaurant “Veneto” i gamla delen av stan
Restaurant “Prima Plora” västerut
“Kastro” Tavern i Panormo.
Certifiering eller inte, tja det är en smaksak men för mig är den bästa certifieringen att gästerna till stor del består av greker och med åren får man kanske en känsla för när det ser bra ut.
Precis som Eva letar jag gärna efter de mindre ställena med riktig grekisk och kretensisk husmanskost och där man kan få att bra recept eller tips med sig. Prata(åtminstone försöka)mat med kockarna är ju hur kul som helst.
Exempelvis äter jag gärna i saluhallen i Chania där ofta turisterna bara står och tittar i stället för att smaka.
Jag lärde mig en massa recept och knep när jag och hustrun besökte en av våra kompisar i Agoran en tidig lördagsmorgon med början kl 04.30 till dagens slut ca kl 16.00.
Dessutom är saluhallen en förträfflig mötesplats och där man lär känna nya människor och knyter nya kontakter.
Första gästen kom 05.30 och svängde i sig en rejäl portion.
Bästa levern jag ätit någonsin ätit fick jag uppe i Kalikratis en vårdag i april hos Nikita och Ariadne. Hemlagat när det är som allra bäst!!!!
Kali orexi!!
lars
Kriti stin kardia mou

Yanna
2011-03-20, 22:31
Yanna som bor där nere borde väl ha en del bra aktuella tips.

Eva

Ja visst har jag tips, men det är inte alltid jag kollar skylten som hänger vid tavernan eller restaurangen, så det är inte säkert att jag alltid vet namnet på stället....kan iof ta reda på det. Men typiskt för ställen med bra mat är att det känns föga lockande, inget flörtande om fin inredning eller annat tjafs...oftast är det bara greker som äter på de bästa ställena...som sagts så många gånger! Antingen väljer du god mat eller "mysig atmosfär"/turistställen, men även grekställen kan ligga vägg i vägg med "Lady & Lufsen-stället" Väldigt svårt det här! Till slut är det allt för många som väljer efter mysfaktorn...maten kommer i andra hand. Eftersom jag bor här året om bryr jag mig inte särskilt mycket, ibland blir det Lady & Lufsen ibland blir det grekstället, jag har ju hur mycket tid som helst o missar inget, men är man här 1 eller 2 veckor så blir det en annan sak. ;)
Jag kan rekommendera dessa till att börja med:
Parastratima, bakom fontänen
Stellas kitchen, souloiu street
Samaria, strandpromenaden
Minarez, vid minareten
Nu kommer såna jag inte kan namnet på:
Spiken, Olivduken, skrikiga dottern...knäppa egennamn men på samma gata alla 3 o det finns bara dom 3 på den gatan, Grigoriou, utmed gamla stans inre gräns. En grekrestaurang bredvid Forthnet, återkommer om namnet, som jag inte minns. Greker säger att stans bästa fiskrestaurang är Erotokritos i venetianska hamnen, men jag har inte varit där själv, dom är dyra! LaRenzo i Old Town är jättebra också.
Det finns egentligen många om man kan titta sig mätt på vita dukar, fast även vita dukar kan ha god grekisk mat! ;) Som sagt...svårt att rekommendera eftersom alla inte är ute efter samma sak.
Ingen blev väl klokare av de här tipsen? :D

Yanna

Eva L
2011-03-21, 07:28
Man visst kan det väl vara mysigt även på ställen med god mat. Hela Folegandros Chora är fyllt av mysiga ställen och många ja nästan alla har mycket god mat. Då menar jag inte vita dukar utan kanske härligt målade trästolar i grönt eller blått några plaststolar får de inte ha där, vackra blommor i enkla keramikkrukor kanske en lerkruka med doftande kryddor.

I Petra på Lesbos åt jag ofta lunch på en taverna fullt med greker och där maten var näst intill perfekt med nylagad färsk fisk, doftande timjanpotatis och snyggt som bara den med vackert vita väggar, läcker inredning och en tjusig toalett.

Eva

Lissi
2011-03-21, 07:40
Maten på Parastratima var jättegod och där ÄR mysigt!

Yanna, hur är Mezostrati nu?? Vi åt jättegott där påsken 2006 och miljön var helt i vår smak. Det var Git som tipsade oss. Du nämnde inte Mesostrati så jag undrar lite.
Claes kommer ju ner med svärmor i augusti och vill kanske ta henne med dit om det är ok. Svärmor gillar mezedesrätter skarpt.

Lissi

MonkanS
2011-03-21, 15:14
När vi var i Rethymnon.. för 3 år sen tror jag att det var. Så hittade vi en liten taverna/restaurag i gränderna i gamla stan som heter Stavros. Där fick vi god mat och mycket mat. Jag åt en jättegod stor grillad red snapper och min vän tog en kaningryta som höll på att svämma över på tallriken. Det fanns givetvis en turistmeny också.. trerätters.. stod skriven på stora svarta tavlan. Men den kan man ju blunda för. Gatan som den ligger på heter visst Epimenidou.. en liten smal gränd med trångt mellan borden.
Men som sagt.. det finns mängder av små, mysiga, familjära tavernor i gränderna i gamla stan.

En restaurang som kommer att få ett besök av oss i maj är Agrimia. Där var vi stammisar för många år sen då vi började åka ner till Kreta. Den var då bara en liten taverna. Dåvarande ägare till denna restaurang ville alltid, när kom ner dit, visa upp den nya investering/restaurering han gjort under vinterhalvåret. Speciellt stolt var han när han satt upp en stor "tak"fläkt i uteserveringen för att försöka få lite svalka heta sommardagar.

//Monica S

Yanna
2011-03-21, 20:30
Lissi, Jag har bara varit på Mesostrati en enda gång..i oktober..och det var bra där, i Parastratimas klass, men jag glömde bort stället helt enkelt, vet inte heller varför jag bara varit där en gång eller varför jag glömmer bort det, jag vet att det är musik väldigt ofta...varje vecka tror jag, iaf nu på vintern.

Jag har varit på Stavros också, men åt bara en omelett den gången, svårt att bedöma utefter det..
Agrimia är bra. Jag har ätit där en gång o maten var god...meze...men inget som stack ut från andra ställen, utom att det är vita dukar o riktiga vinglas där. flabb_flab
Fast det är ju inte nödvändigt att sticka ut heller...alla ställen jag nämnt har lika god grekisk mat, sen skiljer det ju lite på atmosfären på de olika ställena. En del kanske uppskattar en bouganvilla eller vinranka som inramning...lite romantiskt, andra väljer efter andra saker, maten är ju bara halva födan ;)
Personligen väljer jag gärna de superenkla ställena, med rickiga stolar o alldeles för små bord på trekvart, det är MIN favoritatmosfär! Fast det beror på tillfället o vad man är ute efter. Jag tror det är svårt att ringa in ett favoritställe som passar alla, jag har nämnt en del av de som faller mig på läppen...har säkert glömt nån.Ang_elx

Yanna

Yanna
2011-03-21, 20:49
Något mer som är väldigt avgörande för vad man tycker om ett ställe förutom maten är ju bemötandet!!! Blir jag uppmärksammad, är dom trevliga, känner dom igen mig, blir glada, bjussar på sig själv eller nåt annat extra som jag värdesätter...sånt gör att jag går tillbaka gång efter gång!

Yanna

lars
2011-03-22, 10:00
Prova gärna på ställena som ligger bortom turiststråken och i andra delar av stan. Chania har ju mer än bara gamla stan och hamnen att bjuda på.
lars
Kriti sin kardia mou

Marianne
2011-03-23, 09:04
Tusen tack för de många fina tipsen, Lars och Yanna!

Att det är de enkla ställena med den hemlagade maten och de många små mezérätterna som lockar de flesta av oss kan vi snabbt bli överens om och vi kommer att se oss om innan vi går in på något som är "certifierat", det är helt klart. Ändå tycker jag att det kan vara lite spännande och om det är riktigt gott och något lite extra, så får det också kosta lite extra en kväll eller två.

Jag känner mig övertygad om att vi hittar riktigt god mat i Rethymnon nästa gång vi kommer dit, även om det bara blir ett kortare besök på en dag eller två.

I Chania kunde jag föreställa mig att Ela Ela har blivit certifierad, har den det? För övrigt en restaurant som vi först besökte i höstas efter många besök i Chania, men alltid betraktat stället som en turistfälla utifrån.
Men så god mat vi fick där!

IngegerdN
2011-03-24, 04:11
Men typiskt för ställen med bra mat är att det känns föga lockande, inget flörtande om fin inredning eller annat tjafs...oftast är det bara greker som äter på de bästa ställena...som sagts så många gånger!
--------
Jag kan rekommendera dessa till att börja med:
Parastratima, bakom fontänen
Stellas kitchen, souloiu street
Samaria, strandpromenaden
Minarez, vid minareten
Nu kommer såna jag inte kan namnet på:
Spiken, Olivduken, skrikiga dottern...knäppa egennamn men på samma gata alla 3 o det finns bara dom 3 på den gatan, Grigoriou, utmed gamla stans inre gräns. En grekrestaurang bredvid Forthnet, återkommer om namnet, som jag inte minns. Greker säger att stans bästa fiskrestaurang är Erotokritos i venetianska hamnen, men jag har inte varit där själv, dom är dyra! LaRenzo i Old Town är jättebra också.

Yanna

Jag kan bara hålla med Yanna!
Restaurangen bredvid Forthnet heter Αποστολακης (tror att det stavas så, har tagit det ur minnet) Apostolakis, skylten är endast på grekiska. Där får man i mitt tycke stans godaste bifteki. "Mysfaktorn" är nog lika med 0 om man inte tycker att den genuint grekisk/kretensiska atmosfären med lysrör i taket och lokala stamgäster är mysigt. :rolleyes: :D
Erotokritos och LaRenzo hör också till mina absoluta favoriter. Restaurangpriserna i hamnen är överlag höga, men flera av de andra restaurangerna där är dyrare än Erotokritos och de har mycket god mat, inte bara fisk utan över lag.
IngegerdN