handdator

Visa fullständig version : Dag 49. Argyroupoli. Kourna. Arkadiou. Margarites. Melidoni.


Kalimera
2010-10-13, 17:32
Sedan vi lämnade Chora Sfakion i måndags morse har vi - från tidig morgon till sen kväll - sett och upplevt otroligt mycket. Vi har bland annat besökt Asi Gonia, Argyroupoli, Lake Kourna, en minoisk kyrkogård, Hromomonastiro, Mili gorge, Arkadiou, Eleftherna, Margarites, Melidoni – samt Rethymnon. Här kommer några bilder.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_49.jpg

Det är många får i bergen.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_50.jpg

Argyroupoli, där vi hade tänkt stanna över natten, men vi avstod.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_51.jpg

I nedre delen av Argyroupoli växte det bananer. Visst är blomman vacker!

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_52.jpg

Lake Kourna, Kretas enda naturliga sötvattensjö.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_53.jpg

Den minoiska kyrkogården.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_54.jpg

En gammal skördetröska (eller vad det är?) uppe i bergen.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_55.jpg

Del av Arkadiouklostret. Vilken fantastisk plats det är!

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_56.jpg

Cisterna i antika Eleftherna.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_57.jpg

I Margarites fanns det tonvis med keramikaffärer.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_58.jpg

Melidonigrottan fick oss att tappa andan!

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_59.jpg

I grottan bodde ett argt gammalt stentroll.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_60.jpg

Nu är vi i Rethymnon och vilar ut efter alla äventyr.

Jag ska berätta mer om alla platser när vi kommer hem. (Både grottan och klostret har tragiska historier att berätta.) Vi har bokat biljett hem. Men innan vi åker hem har vi en hel del kvar att upptäcka. Snart är det dags att förflytta oss till östra Kreta. Vi kommer troligen att avsluta med några dagar i Chora Sfakion (som vi gillar tokmycket!), så det blir en tur tillbaka till västra Kreta. Dock flyger vi hem från Heraklion.

Lite om vädret. Det har varit mulet sedan i söndags, och stundtals väldigt blåsigt. Sedan igår är det extremt varmt, klibbigt och kvavt, och ingen vind, och fortfarande mulet. Vi hoppas på ett rejält oväder så att luften rensas ut.

Alala
2010-10-13, 19:35
Ja inte kan man ju säga annat än att Kreta verkar vara mycket mångsidig, wow, mycket att upptäcka. Hoppas du Janne har tid att berätta mera efter att ni kommit hem. I princip gillar jag inte grottor eftersom jag är lite klaustrofobisk, men att det är mäktigt kan jag förstå.
Njut av slutrakan och värmen ni har kvar, här i Finland i alla fall börjar det bli kyligt, brrr :cool:
/ Anne bye_bye

Monica P
2010-10-13, 20:05
Så mycket ni hinner med! Riktiga upptäcktsresande!

litentuva
2010-10-13, 20:35
Kära Kära Rethymno:p, Delar av er trip känner jag minsann igen från i somras. Arkadi, Elefthernas (men hur kom ni till cisterna, vi blev stoppade vid utgrävningarna, kanske ligger de på ett annat ställe eller har ni V.I.P?;)), margeritas... Trevlig tur trevlig miljö!

Undrar också över den minoiska kyrkogården, är det den som det skyltas mot när man åker söderut från Rethymno och mot Spili?? Har alltid velat sticka av dit, men vi har antingen varit på väg mot något eller hem från något och alldeles för trötta...

Onekligen har vi lite kvar att upptäcka av Kreta (vilken tur!), bilderna från melidonigrottorna är ju hur häftiga ut som helst!

lars
2010-10-13, 20:55
Vilka bra vägval ni gjort och jättefina bilder har vi sett.
Bara en kort fråga; den minoiska kyrkogården från fotot är det den som ligger strax utanför Armeni?
Det måste ju finnas ett palats till i närheten med denna stora kyrkogård, som dessutom inte är färdigutgrävd.

Cisternerna vid Eleutherna ligger ned till vänster om man går ut mot tornet. På höger sida ligger en tunnel som förbinder de båda sidorna.
Utgrävningar sker även utanför tornet och på båda sidor om själva bergsryggen, det är ett spännande område.
lars
Kriti stin kardia mou

Ayelet
2010-10-13, 22:37
Melidoni ja, en väldigt sorglig plats.Tack än en gång för möjligheten för oss här hemma att få titta på alla fina bilder klapp_klap

Kalimera
2010-10-14, 06:47
men hur kom ni till cisterna, vi blev stoppade vid utgrävningarna, kanske ligger de på ett annat ställe eller har ni V.I.P?;)), margeritas... Cisternerna ligger - som lars skriver - efter tornet. Finns ingen skylt dit, men det är bara att gå så ser man dem snart. Jättehäftigt!

Undrar också över den minoiska kyrkogården, är det den som det skyltas mot när man åker söderut från Rethymno och mot Spili??Yepp, där finns dem.

Bara en kort fråga; den minoiska kyrkogården från fotot är det den som ligger strax utanför Armeni?.Ja, det är norr om Armeni. Tyvärr finns det ingen information på stället, så det får man hämta annorstädes. Det var en fantastisk plats. Vi tog säkert mer än 100 bilder där.

91kg
2010-10-14, 09:38
Hej på er!

Vilka fina bilder o intressanta resmål ni nämner om och man vill ju bara nedåt själv:rolleyes:

Du skrev om Amorgos och att du menade att vi får nog peta ned....va fasiken Janne säg som det är Kreta är speciellt och man vill bara se och upptäcka mer o mer;)

Nu då du skrivit att ni skall söderöver igen så vill jag nämna Agios Pavlos och Lendas som ett par ställen jag tror ni skulle gilla och är ni kring Chania så missa inte Therisso där Lars fö kanske kan fylla i med namnet på en genuin restaurant med helt otroligt god och hemslaktad/lagad mat(minns själv inte namnet).

Mvh!

lars
2010-10-14, 12:10
Janne du undrar var Prassés ligger. Jo mitt på västra sidan av ön på vägen från Chania till Sougia.
Chania-Agiá (det berömda fängelset ligger här)-Alikianós-Skinés-Nea Roumata och Prassés.
Jag har skickat ett mail till Er, som är en liten historia från Prassés.
Det händer ju mycket just 28/10 med parader och annat men P har varit ett självklart val för oss.

Therisso? Vägen från Chania går upp genom den fina ravinen till denna historiska lilla by, där motståndet mot turkarna en gång startade och där E Venizelos hade sitt huvudkvarter när man så småningom införlivades med Grekland. Här finns huset kvar som är ett museum idag. Ytterligare två museum finns i byn, ett uppe vid den lilla kyrkan och ett mittemot Andartes.
Tavernor finns det flera av idag men vill besöka de gamla med rätt atmosfär och mat då är det Andartes som gäller. Drivs av Nikos med familj.
Även tavernan ovanför på samma sida är en de gamla.
Från Therisso kan man sen fortsätta vägen till höger mot Meskla, där det också ligger en mycket bra taverna med fantastisk utsikt, vidare till Fournés, genom apelsinodlarlandet och till Chania igen.
Alternativt från Therisso vägen till vänster mot Drakona, där det också finns en rätt bra liten taverna.
Vyerna från båda vägarna är fina, vägarna asfalterade.

Jag såg att ni varit vid Moni Arkadi, ett fantastisk ställe. Skulle ni vara kvar på ön den 8/11 så ta en tur dit. Då har man en minnesdag med bl a ett litet historiskt skådespel och självklart mat, pilaffi, ost,vin och raki.

PS Janne vad är det för kamera du använder. Det är väldigt fina bilder du tar.DS
lars
Kriti sin kardia mou

91kg
2010-10-14, 13:34
Ja och Janne ska ni till Prasses så kör ni förbi Gioannis Androulakis denne härlige man och hans åsnekompis som du känner till lite om;)

Stället där han bor heter Babiolos (i närheten av Manilioupoulo på väg mot Omalaos och Samariaravinen) som ligger ca 15km från Platanias på vägen till Prasses och jag tror ni skulle få er minnen för livet genom ett besök vilket han säkert gillat och ni också:D



Mvh!

lenapg
2010-10-14, 17:32
Vi kommer troligen att avsluta med några dagar i Chora Sfakion (som vi gillar tokmycket!).flabb_flab Vi älskar också Sfakia och funderar på att åka dit över påsk. Underbart att få följa med på er höstresa!:)
lenaPG och Nisse

Kalimera
2010-10-15, 07:12
Nu då du skrivit att ni skall söderöver igen så vill jag nämna Agios Pavlos och Lendas.Lendas ska vi troligen till när vi kör västerut igen, efter att vi varit i Kato Zakros.

Janne du undrar var Prassés ligger. Jo mitt på västra sidan av ön på vägen från Chania till Sougia.Tack för all info här Lars! Tyvärr har jag inte fått något mejl. Kan du skicka igen?


PS Janne vad är det för kamera du använder. Det är väldigt fina bilder du tar.DSJag har en Nikon D90, och Camilla har en Panasonic Lumix TZ5.

Ja och Janne ska ni till Prasses så kör ni förbi Gioannis Androulakis denne härlige man och hans åsnekompis som du känner till lite om;)Jodå, det känner jag till. :D

Kalimera
2010-10-15, 07:21
Nu packar vi det sista och ska strax lämna Rethymnon för vidare färd mot Anogia.

Igår kväll åt vi på en taverna vid mittemot moskén. Vi var där tidigt, och vi var de enda gästerna.... tills ett femtiotal svartklädda gigantiska män, med svarta stövlar och mustascher slog sig ner. Vi blev omringade av detta svarta hav. Till och med grekerna som gick förbi fick stora ögon. Vi undrade så klart vad som i hela friden var på gång. Det visade sig att de skulle på valtal i moskén. Dora Bakoyannis var där och talade. Det blev ett himla liv när hon kom. Alla svansade runt henne. När talet började gick alla in i moskén. Men de stannade inte så länge eftersom man inte fick röka där inne. :)

Netwolf
2010-10-15, 10:21
Men de stannade inte så länge eftersom man inte fick röka där inne. :)
flabb_flabflabb_flabflabb_flab