handdator

Visa fullständig version : Dag 45. Kreta. Loutro. Phinix. Chora Sfakion.


Kalimera
2010-10-09, 11:27
Det gick ingen bilfärja till Chora Sfakion vi fick köra bil dit i stället. Det tog cirka tre timmar, ungefär lika lång tid som det hade tagit med båten. Väl framme bestämde vi oss för att åka direkt till Loutro. Vädret var inte det bästa, vi hoppades att det skulle bli bättre. Vi parkerade bilen vid den lilla kajen och ändrade färjan Daskaloyiannis. Resan till Loutro tog cirka 15 minuter. Efter cirka tre minuter hade vi gått runt viken där den väglösa byn ligger. Större än så är det inte. Vi fick det sista rummet på Hotel Porto Loutro II. Sextio € per natt, inklusive frukost, vilket är klart över vår budget. Men det var ett mycket bra boende.

I Loutro finns inte mycket att göra; förutom att ligga på stranden, läsa böcker, samt att vandra. Vi valde det sistnämnda. Vi har tagit många grymt bra bilder som vi ska visa när vi har kommit hem till Sverige. Här kommer några bilder som får symbolisera tiden i Loutro.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_30.jpg

Soluppgångarna var fantastiska.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_31.jpg

Även kvällarna var magiska.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_32.jpg

All mat vi åt var bättre än genomsnittet under denna resa. Att det var billigt gjorde inte saken sämre.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_33.jpg

Vi gjorde några vandringar. Bland annat hit till Phinix.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_34.jpg

Men vi vågade inte fullfölja vandringen till Marmara på grund av höjdskräck.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_35.jpg

Vi blev totalförälskade i Loutro-berget. Nästa gång vi åker hit ska vi gå uppför berget. Ser ni den lilla ”stigen” som går rakt upp? En kväll var det några som gick nedför berget, man såg ficklampan blinka i varje kurva. Hur vågar man?

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_36.jpg

I morse lämnade vi ett kylslaget Loutro. Om ni visste hur kallt det var. Jag hade på mig skor, långbyxor, t-shirt, tröja, fleece och vindjacka. Bilen såg förskräcklig ut efter ovädret som drog fram samma kväll vi kom till Loutro. Men vi var glada att den stod kvar så det gjorde inget.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kreta_37.jpg

Så här ser det ut just nu utanför vår balkong i Chora Sfakion. Molnigt, men inte lika kallt som i morse. Här ska vi stanna i två nätter innan vi drar vidare, oklart vart. Jag hinner tyvärr inte skriva så mycket mer, vi har mycket att ta igen efter två internetlösa dygn.

Avslutningsvis kan jag konstatera att Kreta bara blir bättre och bättre för varje gång vi är här. Jag sa till Camilla igår kväll att vi kanske skulle peta ner Amorgos till andra plats, och lägga Kreta på förstaplats över våra grekiska favoritöar. Då sa hon att jag skulle gå och tvätta munnen med tvål. :-)

Ayelet
2010-10-09, 11:37
Tack för de fina bilderna! Såg på Youtube att vägen upp till Anopolis är betydligt bättre än då vi var där för ett antal år sedan. Så varför inte ta en sväng dit upp!

Deia
2010-10-09, 13:08
Man vill bara tillbaka till Loutro när man ser bilderna! Där är SÅ vackert.

Men "vandringen" till Marmara gör vi inte om! Mer som klättring kan man väl säga ;). Jag blir svettig bara jag tänker på det.

litentuva
2010-10-09, 14:32
Loutro är fantastiskt, härligt att ni också föll för platsen och lugnet :) Nästa gång kan ni vandra till sweet water beach det ska tydligen vara en upplevelse!

Alala
2010-10-09, 14:53
Nä men OJ, vilka fantastiska bilder! :eek: Ser verkligen fint ut. Soluppgångsbilden har så dramatiska färger och gubben på mattallriken, vad är han gjord av? Feta eller något liknande? Berget verkar imponerande, fastän personligen skulle jag säkert låta bli klättrandet, hm..
Att peta ner Amorgos låter ju förfärligt för er del, men det låter som Kreta har mycket att bjuda på.
Ha det fortsatt bra och hoppas ni kan rapportera snart igen!
/ Anne bye_bye

lars
2010-10-09, 15:54
Jättefina bilder!!!!!
Visst får man lugn och ro i själen när man besöker Loutro, en magisk plats på Kreta.
Vandringarna är inte så farliga, man vänjer sig snart och vyerna blir än mer fantastiska.
Foinix var ju hamnstad till Anopolis i antiken. Vad jag vet har inga direkta utgrävningar skett ännu även om man se lite rester här och var.
Fortsatt god tur!!!!!
lars
Kriti stin kardia mou

Göran
2010-10-09, 16:36
Avslutningsvis kan jag konstatera att Kreta bara blir bättre och bättre för varje gång vi är här.

Utan att rangordna kan jag bara hålla med att Kreta har mycket att erbjuda för den som lämnar turistorterna på norra delen av ön. Jag har sett stora delar av ön på de fem besök jag gjort genom åren. I början var det en sport att åka varje väg som dök upp för att se var den ledde, på senare år lite mer planerade turer. Fortfarande finns mycket att upptäcka:)
På senare år har jag upptäckt andra öar och delar av Grekland och det är fint överallt - det gör nästan "ont" varje gång ett nytt resmål besöks!

/Göran

Kalimera
2010-10-09, 16:46
Men "vandringen" till Marmara gör vi inte om!Inte vi heller. :o

Nästa gång kan ni vandra till sweet water beach det ska tydligen vara en upplevelse!Vi ska dit i morgon.

och gubben på mattallriken, vad är han gjord av?Majonäs, oliver och paprika. :)

Rolf
2010-10-09, 17:13
Hej !
Vilken fantastisk eftermiddag vi har i dag hela 19,5 grader i skrivande stund på balkongen och en timjankryddad kyckling med kastanjechampioner men bearnaisesås och visserligen ett gott Italienskt vin. Vad mer kan man önska. Sitter och drömmer mig bort till er och er tur runt Kreta och Sfakion, planerar kanske en tur lite söder ut till Gravdos. Ha det så bra och jag följer er med intresse. Väntar på ny fantastiska fina bilder från Kreta.
Rolf

Deia
2010-10-09, 17:47
Sweet Water beach lär vara lättare att nå från Loutro än från Chora Sfakion. Har bara gått sträckan från Loutro och den var ok utom sista branten ner till stranden. Ska bli spännande att se bilder därifrån :).

Ska ni gå från Chora Sfakion så passerar ni Ilingas beach som är fin. Fast det verkar vara för kallt för ett bad.......

Karin S
2010-10-09, 21:05
Vilka underbar bilder! Plötsligt blandar sig Kreta i diskussionen om vart vi ska åka nästa gång. Har varit dit en gång tidigare för nästan 10 år sedan men då var det "bara" en vanlig chartervecka i Rethymnon. Förstår nu att det finns mycket mer att se.........

Eva L
2010-10-09, 21:44
Tyvärr kräver en sån här resa som ni gör bilåkande och det lockar verkligen inte mig. Fatastiska platser på Amorgos nås direkt bara att kliva av färjan i Katapola. Enkelt att vandra upp till Chora och enkelt att ta bussen tillbaka. Småöarna har allt inom räckhåll utan hyrbilar eller hemska taxifärder.

Eva

Masse
2010-10-10, 02:21
Janne o Camilla!

Jag har tidigare förstått av era rapporter att ni är ena rackare till att vara uppe tidigt om morgnarna. Efter att ha sett er bild här ovan av soluppgången så är det ju lite lättare att förstå, även för mig som är lite mera av en sjusovare. Fantastisk bild!

:) Mats

Kalimera
2010-10-10, 06:54
Tyvärr kräver en sån här resa som ni gör bilåkande och det lockar verkligen inte mig. Fatastiska platser på Amorgos nås direkt bara att kliva av färjan i Katapola.Det är faktiskt enklare att ta sig till Loutro än till Amorgos Eva, och det går betydligt fortare. Du flyger till Chania, åker buss till Chora Sfakion (som också är jättefint) och sedan en kort båtresa på 15-20 minuter. Sedan kan du fortsätta med båt till Paleochora. (Från Paleochora går det båt till strandparadiset Elafonissi.) Från Paleochora går det buss till Chania. Du kan även ta taxi från Paleochora till ekobyn Milia, stanna några dagar, och sedan vidare till Chania, och flyg hem. Lätt som en plätt. :)

Eva L
2010-10-10, 09:02
Det är faktiskt enklare att ta sig till Loutro än till Amorgos Eva, och det går betydligt fortare. Du flyger till Chania, åker buss till Chora Sfakion (som också är jättefint) och sedan en kort båtresa på 15-20 minuter. Sedan kan du fortsätta med båt till Paleochora. (Från Paleochora går det båt till strandparadiset Elafonissi.) Från Paleochora går det buss till Chania. Du kan även ta taxi från Paleochora till ekobyn Milia, stanna några dagar, och sedan vidare till Chania, och flyg hem. Lätt som en plätt. :)

Ja visst och Milia lockar. Jag har besökt både Elafonissi, Chora Sfakion som jag inte blev speciellt förtjust i kanske för det orten förknippades med på den tiden och Paleochora vid bilturer på Kreta under tidigt 90-tal. Har dock inte bott på någon av platserna så då skulle känslan kanske bli en annan. Bra att du påminner om alternativen till bilåkning. Visst kan jag göra någon biltur eller två under en semester men det får inte vara något som resan hänger på.

Dina bilder är jättevackra och naturen är ju dramatisk här så man vet aldrig. Någon gång kanske men det är mycket som lockar. Finns en mentalitet på Kreta som framskymtar då och då som jag har svårt för. Har inte mött det på andra ställen i Grekland kanske för att jag inte besökt andra platser så många gånger som jag besökt Kreta. Kanske finns det där också.

Sen är jag nog extra förtjust i småöar allt blir så överblickbart och oftast är stämningen präglad av det lilla på ett speciellt sätt. Numera vill jag finna en speciell ro på mina resor som jag kanske inte sökte tidigare men även se lite nytt så för mig blir det nog aldrig mer att åka till samma plats om och om igen.
Vissa favoriter besöker jag naturligtvis igen men det får gå en tid mellan gångerna. Inser att det finns massor av småöar som jag inte hunnit med än.

Eva

Ayelet
2010-10-10, 09:35
Finns en mentalitet på Kreta som framskymtar då och då som jag har svårt för. Har inte mött det på andra ställen i Grekland kanske för att jag inte besökt andra platser så många gånger som jag besökt Kreta. Kanske finns det där också.

Eva
Undrar vad det är för mentalitet du menar?

Netwolf
2010-10-10, 09:53
Phinix ser ju otroligt mysigt ut. Vad finns där att göra (förutom bara vara)? Kan man bo där?

/Netwolf

Ayelet
2010-10-10, 10:06
Phinix ser ju otroligt mysigt ut. Vad finns där att göra (förutom bara vara)? Kan man bo där?

/Netwolf
Man kan bo på The Old Phoenix, googla på det så ser du hur fint det ser ut!

Eva L
2010-10-10, 11:04
Undrar vad det är för mentalitet du menar?

Det tänker jag inte utveckla annat än i personliga samtal. Skulle leda till allt för många missförstånd.

Eva

Kalimera
2010-10-10, 15:46
Phinix ser ju otroligt mysigt ut. Vad finns där att göra (förutom bara vara)? Kan man bo där?Där finns fyra fem pensionat, och där finns taverna, och en ganska fin strand.

inkfish
2010-10-10, 18:40
Phinix ser ju otroligt mysigt ut. Vad finns där att göra (förutom bara vara)? Kan man bo där?


Jag vet folk som brukar bo där och nej, man kan inte göra något annat än bara vara:) (förutom att bo där då). Där finns inte ens en minimarket så man är helt hänvisad till hotellets taverna, om jag förstått dem rätt.

Blir man lappsjuk kan man vandra över berget till metropolen Loutro.

inkfish
2010-10-14, 16:12
Phinix ser ju otroligt mysigt ut. Vad finns där att

I dag har jag träffat en Phoenix-stammis så nu har jag förhört mig om lite fler detaljer:

I Phoenix finns ett hotell med taverna. Utöver det finns några andra byggnader som mest verkar hyras ut till större sällskap, typ yogakurser.

Den lilla stranden är av klappersten, har kanske 10 parasoller med 20 solstolar i augusti samt några tamarisker.

Promenaden över berget till Loutro tar 15-30 minuter, beroende på tempo.

När man anländer kan hotellägaren hämta med båt i Loutro om man inte vill släpa packning över berget.

Från Loutro kommer det då och då badbåtar men i övrigt är friden total.

Netwolf
2010-10-15, 10:20
...men i övrigt är friden total.

Ja, det där sista satte allt fart på tankarna snyft_drop