handdator

Visa fullständig version : Snabbdagbok höstresan 2010


Arne
2010-09-17, 20:57
Fredag kväll 17 September, Arlanda Hotellby.


Ja, idag fredag kväll har vi påbörjat höstens resa till övärlden. Vi inledde med flyg från Umeå till Arlanda via Norwegians lågpris . Avhämtades med Hotellbyns skyttelbuss. Arlanda Hotellby är ett mycket förnämligt alternativ. Fri transfer från och till Arlanda, samt riklig frukost ingår i priset, 800 Sek natten, för ett fint dubbelrum. Vid frukosten kunna man galant snickra goda mackor att medbringa och mumsa på under flygresan.

Avresan med SAS reguljärflyg 06.00 lördag morgon 18 September ,och ankomst Athen Airport 11.30 lokal tid. Vi hade att välja på kvällsfärjan till Naxos 16.30 med ankomst 22.30 alternativt ta inrikesflyget med Olympic Air 14.00 med ankomst 14.45 till Naxos. Vi valde det senare alternativet, som dock kostade oss cirka 700 Sek mer än färjealternativet. Men det är värt en del att komma fram 14.45 i stället för 22.30!

Dock gäller det att vara ute i god tid. Vi bokade inrikesflyget i Januari, och nu finnes ej en eftermiddagsbiljett att uppbringa. Vännen Vaggelis hämtar oss vid Naxos Airport och kör oss till Hotel Prokopios där vi ska tillbringa tiden fram till den 27 September, då vi far vidare till Syros där vi hyrt in oss i Ermaupoli på Hotel Esperanze 2, beläget just i hamnområdet. Boende för två pers.. Havsutsikt från balkongen.

Det är förvisso lite krångligt att med färja taga sig från Cykladerna till Dodekaneserna, men det går. Tillbringar man ett par nätter på Syros så fungerar det precis perfekt. På eftermiddagen den 29 September tar vi snabbfärjan Nisos Mykonos från Syros direkt till Fourni med ankomst vid pass halv nio på kvällen.

Vi har bokat oss en studio på Toula Rooms upper floor, ja, högst upp så vi får havsutsikt. Efter fem nätter på Fourni ska vi sedan ta oss till Patmos för inkvartering på Patmos Garden Hotel, där vi trivs så bra. Lär bli en vecka därstädes.

Inför hemfärden den 16 Oktober har vi bokat in oss på Hotel Remezzo, i Pythagorion, beläget just vid hamnbassängen och med garanterad havsutsikt. Lägg därtill frukost och Ac i priset på 50€ natten.

Vi har sedan ett halvår tillbaka bokat in oss på Aegean Airlines flight från Samos till Athen, det tidiga morgonflyget ,till pris av 360 Sek pp enkel resa . På eftermiddagen samma dag, den 16 Oktober, far vi så med SAS hem till Stockholm/Arlanda. Sonen hämtar oss på Arlanda för en natts inkvartering i Sundbybergsvillan. Dagen därefter far vi åter hem till Umeå och höstrusket.



Arne och Birgitta

litentuva
2010-09-17, 21:22
Det låter som en bra och väl genomtänkt plan:D

Kalo taxidi, ser fram emot att låta er resedagbok förgylla höstens intåg!

Eva L
2010-09-17, 21:23
Hoppas ni får en härlig resa. Blir lite nyfiken på en del av era förbokningar. Naturligtvis inte på era stamställen där ni är väl kända men vad får er att förboka i Pythagorion för 50 euro vid den här tiden på året. AC lär inte behövas nattetid i mitten av oktober och många boenden står då tomma. Bekvämlighet på ålderns höst eller är just det här boendet något ni speciellt vill ha.

Eva

Lissi
2010-09-17, 21:44
men vad får er att förboka i Pythagorion för 50 euro vid den här tiden på året. AC lär inte behövas nattetid i mitten av oktober och många boenden står då tomma.
Eva

...precis vad jag undrar också??? Låter väldigt dyrt i mitten av oktober:eek:

Lissi

Marianne
2010-09-17, 22:02
Resan låter genomtänkt och planerad med lite lagom längre uppehällen än ni brukar ha. Låter skönt!

Men...
Vid frukosten kunna man galant snickra goda mackor att medbringa och mumsa på under flygresan.
... kan man det, får man det...?:confused::oAng_elx

Lissi
2010-09-17, 22:16
...egentligen inte, men inte 17 hinner kabinpersonalen kolla det....

Lissi

Kalimera
2010-09-18, 09:09
Det ska bli ett stort nöje att följa er! Trevlig resa! bye_bye

Marianne
2010-09-18, 13:39
Det är ju ett fantastiskt flott erbjudande av hotellet på Arlanda om de uppmanar gästerna att göra ett lunchpaket vid frukosten, tycker jag.:)
Lite problematisk är det ändå, när det inte är tillåtet att äta egen mat ombord.
Inte 17 kan man göra det bara för att det är liten chans att bli upptäckt.:o
Inte skulle jag tycka det var trevligt att sidomannen tog upp en stinkande prickig korv eller ost, som legat i handväskan och blivit varm under morgonen.:mad:

Nej, i så fall får man hoppas att folk käkar upp sitt medhavda lunchpaket innan de går ombord!:rolleyes:

Max W
2010-09-18, 22:22
Hej, läste i ett tidigare inlägg av Arne att det var okej att "snickra" mackor vid frukostbuffén på Arlanda Hotellby att inmundiga vid ett senare tillfälle.
Tyckte att det lät som ett generöst erbjudande av hotellet, men vid vår övernattning i slutet av augusti sågs det inte med blida ögon att göra på det viset. Då skulle vi ändå åka från hotellet 04.15 och brödet dök inte upp på buffén förrän 04.10(fanns alltså ingen chans att frukostera trots att buffen ska vara uppdukad från 04.00).Det är möjligt att Arne med hustru har andra kontakter med hotelledningen än vi, men det blev till att nagga på semesterkassan redan på Arlanda, och vad det kostar med två tonåringar kan ni kanske räkna ut själva. Räkna alltså inte med att kunna ta med er färdkost från Arlanda Hotellby.

Mighty mighty Max W

Lissi
2010-09-18, 23:37
Räkna alltså inte med att kunna ta med er färdkost från Arlanda Hotellby.
Mighty mighty Max W

BRA! Frukosten på hotellet är väl inte tänkt att vara färdkost åt alla som tycker det är för dyrt att äta på planet. Låt bli att äta på planet då..
Har man råd att flyga till Grekland på semester så har man väl för 17 råd att äta på flyget också...eller låta bli!

Lissi

Millie
2010-09-19, 00:55
BRA! Frukosten på hotellet är väl inte tänkt att vara färdkost åt alla som tycker det är för dyrt att äta på planet. Låt bli att äta på planet då..
Har man råd att flyga till Grekland på semester så har man väl för 17 råd att äta på flyget också...eller låta bli!

Lissi
klapp_klapklapp_klapklapp_klapklapp_klapBra!!!

/Kerstin

Arne
2010-09-19, 08:21
Ja, nu sitta vi altan i vackert väder denna söndagsmorgon. Hotel Prokopios är sig likt. Bra beläggning den sena årstiden till trots.

Under gårdagens resa till Athen och Naxos fungerade allt precis perfekt.
Vi anlände Naxos 14.45 och noterade att det lilla inrikesplanet som vanligt var fyllt till sista plats. (36 Säten)

De goda mackorna vi tillverkade på Hotellbyn i arla morgonstund smakade rent förträffligt under nedresan med Sas. Vi frågade faktiskt pursern på planet om det var ok att mumsa medhavda mackor, och det var det heltvisst så länge det var en Sas-flight. När Sas däremot på uppdrag av charteroperatör flyger resenärer, då är det emellertid tvärstopp. Av vilken anledning fick vi intet svar på.

Madame i receptionen på Hotellbyn hade heller intet att invända när vi henne sporde om medtag av frukostmackor. Kanske beroende på att vi är stamgäster?

Alltnog, i går afton tog vi först en tur till den nya fina supermarket i Ag Prokopios att förnödenheter inhandla. Bra priser och sortiment.

Det fick så bli en tidig middag på "Öhrns Hörn" dvs Spiros Taverna vid hamngatan i Ag Prokopios. Bra mat och priser. Notan landade på 15€ inkl ett krus vitt.

Nog är det varmt så det räcker och blir över här i Grekland. På Athens flygplats var det 30 grader, och här på Naxos hade vi vid hemkomsten från Öhrns hörn 26 grader. Just nu har vi 23 grader och icke ett moln att skymta.
I afton ska vi följa valvakan via streamad utsändning från SVT på webben.

En ögonblicksbild från vår hotellaltan just nu kunna vi icke undanhålla er.

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=487&pictureid=4430




Arne och Birgitta

Alala
2010-09-19, 09:05
Ha det så bra på Naxos, skulle gärna vara där själv också!
/Anne bye_bye

Marianne
2010-09-19, 12:58
Max, med tanke på att hotellet tydligen gjorde en miss (brödet blev framdukat för sent och endast 5 min. innan ni skulle iväg) var det väl rimligt att ni gjorde några mackor i hast (och åt dem lite lagom borta från andra flygresenärer, kanske på en bänk på flygplatsen eller helt enkelt utanför byggnaden). Annars hade det väl varit rimligt att hotellet drog av frukosten från hotellpriset, när de nu själva var orsak till att ni inte fick er frukost.

Men Arne, när nu hotellet ser genom fingrarna med att man lite diskret snickrar med sig smörgåsar även om man har tid att äta frukosten på hotellet, då tycker i alla fall jag att dessa mackor bör ätas lika diskret som de är gjorda, inte ombord på planet där man sitter så tätt att ljumma smörgåsar luktar äckligt för de som sitter bredvid och framför.__D

Tre, fyra timmars flygning kan man väl klara utan mat, annars tycker jag också att man bör köpa maten ombord. Det har vi råd med när vi åker till Grekland (annars får vi spara aptiten till vi landar i Grekland där vi får den bästa maten).

Lissi
2010-09-19, 13:39
Jag vill inte kapa Arnens tråd, som är så trevlig att följa , men en sista synpunkt bara om medhavd mat, som ju varit uppe här tidigare....Jag tycker det blir svårt för de som är allergiska mot tex nötter eller annat om alla kan äta medhavt vad de vill på flyget. SAS säljer ju inte jordnötter, men om någon annan har med och äter??
Jag har flugit SAS som inte var charter och där blev en passagerare tillsagd när hon åt egen mat.

Härligt Arne att resan startat så bra!!
Får man ställa en fråga om Patmos dit ju vi kommer några dagar före er ? Tar bankomaten/erna Mastercard?

Ha det fortsatt bra!

Lissi - som nu ska göra sin plikt och rösta!

Enigma
2010-09-19, 14:21
Men Arne, när nu hotellet ser genom fingrarna med att man lite diskret snickrar med sig smörgåsar även om man har tid att äta frukosten på hotellet, då tycker i alla fall jag att dessa mackor bör ätas lika diskret som de är gjorda, inte ombord på planet där man sitter så tätt att ljumma smörgåsar luktar äckligt för de som sitter bredvid och framför.

Tre, fyra timmars flygning kan man väl klara utan mat, annars tycker jag också att man bör köpa maten ombord. Det har vi råd med när vi åker till Grekland (annars får vi spara aptiten till vi landar i Grekland där vi får den bästa maten).

Vi flög med SAS till Kefalonia i juli och i samband med resan beställde vi mat som vi åt under flygningen. Pålägg i huvudrätten var kallt och grönsakerna icke färska både på utresan och på hemresan.__D Vi hade magproblem efter den här maten under första dagen på Kefalonia.:mad: På hemvägen avstod vi från att äta den icke färska kalla maten för att inte bli sjuka igen. Så det är inte säkert att maten ombord är bättre och färskare än de medhavda mackorna någon tar med sig. Är mackorna gjorda på morgonen (som Arnes och Birgittas) och äts inom ett par timmar kan de inte vara gamla och illaluktande. Däremot de kalla huvudrätterna som flyger ca 4 timmar (bara 4 timmar i en riktning) fram och tillbaka är säkert mer illaluktande och inte färska. Det var många på flyget som lämnade maten och tog kanske en kaka och lite kaffe. Nästa gång förbeställer jag ingen mat ombord på SAS för att inte kasta bort pengar på oätlig mat och för att INTE BLI SJUK IGEN!

Man kan spara aptiten tills man landar i Grekland - ja, sometimes men inte alltid landar man så att man kan besöka en taverna efter landningen. Landar man mitt på natten eller efter klockan 22.00 kan man bara drömma om maten på en taverna, i alla fall på Kefalonia där tavernorna stänger vid 22-tiden i Lassi under högsäsongen. När det gäller jordnötter så är det faktiskt omtänksamt att inte ta dem ombord med sig p.g.a. eventuella allergier hos resenärer.

Ha en trevlig vistelse på Naxos, Arne och Birgitta

//Enigma

inkfish
2010-09-19, 14:32
Kan inte ätandet ombord få en egen tråd? Arnes och Birgittas rapporter är så trevliga:o

Arne! Det ser superhärligt ut, fortsätt hamra hela månaden!bye_bye

Eva L
2010-09-19, 14:34
Jag dristar mig till att tro att Arne skojar till det lite när han säger att Arlanda hotellby uppmanar sina gäster att ta med färdkost från hotellets servering till resan. Det är det nog inga hotell som vill att gästerna gör. Däremot går det oftast bra att ta med en frukt om man inte orkat med den till frukosten.

Själv har jag bott där några gånger och även anlitat deras konerensservice för arbetsmöten. Enkelt och trevligt ställe. Om inte SAS Radisson kör decemberabatt när vi kommer hem från Thailand blir det nog på Arlanda hotellby vi kommer att övernatta. Rest an Fly till all ära men utan egen toalett känns det inte kul med två små killar.

Ska bli spännande att höra om Arnes och Birgittas fortsatta äventyr. Nu när det är så varmt i vattnet kanske Birgitta får sällskap i havet av sin make.;)

Eva

Lissi
2010-09-19, 14:49
Ska bli spännande att höra om Arnes och Birgittas fortsatta äventyr. Nu när det är så varmt i vattnet kanske Birgitta får sällskap i havet av sin make.;)

Eva

Nu har jag missat något...;)Brukar inte Arne bada???

Lissi

Eva L
2010-09-19, 20:24
Nu har jag missat något...;)Brukar inte Arne bada???

Lissi

Det tror jag inte i så fall vill jag ha bildbevis. Han är ungefär samma badkruka som jag fast värre tror jag. Jag badar i varjefall ibland och alltid under mina Greklandsresor.

Eva

Athanasia
2010-09-20, 08:09
Hoppas Ni har det riktigt bra i ö-världen,,och självklart ska Du bada Arne!flabb_flab

Arne
2010-09-20, 08:37
Måndag 20 September.

I går vid lunchtid tog vi promenaden ner till stranden och Fotis taverna, den med de tre blå borden just vid strandskoningen. Det fick bli ett krus vitt i solskenet.

Efter en vederkvickande siestavila blev det dags att ta bussen in till Naxos stad. Bussbiljetter inhandlade vi hos Effie här på hotellet. 1,3€ stycket. Inne i staden besökte vi travel agency och inhandlade färjebiljetter till Syros nästkommande måndag. Priset var hyggligt, 11€ pp med snabbfärjan Aeolos Kenteris.

Birgitta tog lite bilder under dagen och dem kunna den vetgirige skåda i bildgalleriet under rubriken ”Söndag 19 Sept”

Det här med bad ja. Heltvisst tycker Arne om att bada om nu bara vattentemperaturen är acceptabel. (22-25 grader) Nu förhåller det sig emellertid sålunda, att Arne ej kan ha huvudet under vattnet. Ej heller bada bastu. Detta har sin grund i en gammal skada han ådrog sig under FN-tjänstgöringen i Kongo i tidigt 1960-tal.

Arne befann sig alltför nära en briserande artillerigranat avfyrad av Tsombes Gendarmeri mot den svenska campen i Elisabethville. Turligt nog fanns en jordvall mellan Arne och brisaden och därför uppkom inga splitterskador. Däremot blåstes båda trumhinnorna ut av tryckvågen. Skadorna reparerades snabbt på det italienska fältsjukhuset i staden, men som kvarstående men står då begränsningarna vid bad och bastu. Våldsamma smärtor uppkomma om huvudet doppas under vatten.

Framåt kvällskvisten spatserade vi ner att dinera på taverna Olympi. Bra mat och billiga priser. Till vår överraskning bjöds live music med Bouzooki och gitarr. Helstekt gris fanns som matalternativ, men vi valde kyckling och gyros. Arnes kyckling var jättelik och hälften av köttet medbringades hem till stor glädje för de tre på hotellet stationerade kattorna. Visst, ett dilemma uppkom i morse när samma kattor anlände i arla morgonstund i förvissning om ytterligare fågelportioner.
Besvikna kattor lommade emellertid av efter hand.


Idag ska vi ånyo fara in till Naxos stad. Arne ska klippas samt ska en del kryddor inhandlas.

Vädret superbt sedan hit vi kom. Icke ett moln att skymta och temperaturen visa 25-30 grader dagtid och 19-20 nattetid.

Arne och Birgitta

inkfish
2010-09-20, 19:37
Arnes kyckling var jättelik och hälften av köttet medbringades hem till stor glädje för de tre på hotellet stationerade kattorna. Visst, ett dilemma uppkom i morse när samma kattor anlände i arla morgonstund i förvissning om ytterligare fågelportioner.


Bra Arne, då vet du vad din uppgift hädanefter är!bye_bye

Arne
2010-09-20, 19:43
Ja, sex burkar tonfisk i olja hava inhandlats. Den första burken rök tämligen omgående när hem vi i afton kom vid åttatiden, Fyra hungriga kattor drog i sig fatet med tonfisk på fem minuter...
Arne

inkfish
2010-09-20, 19:47
Det låter bra!

Även mammas älsklingar har fått tonfisk idag. Makrillen i tomatsås som kom med post norrifrån var nämligen slut sedan flera dagar:D

Masse
2010-09-20, 23:29
Ja, nu sitta vi altan i vackert väder denna söndagsmorgon. Hotel Prokopios är sig likt.

-------------------
-------------------

En ögonblicksbild från vår hotellaltan just nu kunna vi icke undanhålla er.


Vilket läckert boende!
Där hade jag lätt stått ut en vecka.
Ha det gott.
:) Mats

Netwolf
2010-09-21, 08:30
Besvikna kattor lommade emellertid av efter hand.
Idag ska vi ånyo fara in till Naxos stad. Arne ska klippas samt ska en del kryddor inhandlas.

Ha-ha! Jag var såå inne i kattänket, så jag läste att "Arne ska klippa klorna..." flabb_flab

Btw, kan du inte ha öronproppar, när du badar? Det borde väl funka?

/Netwolf

Arne
2010-09-21, 09:00
Tisdag 21 September.



Denna tisdagsmorgon finner vi en del molnformationer här på Naxos. Termometern visar 25 grader nu klockan nio lokal tid.
Vi tog vid lunchtid i går bussen in till Naxos stad. Klev av vid hållplatsen just ovanför den fina ost- och kryddbutiken i backen ner mot strandpromenaden. Genast in i butiken att handla fina kryddor att medbringa hem. Kanelstänger i knippen, diverse övriga kryddor samt en påse lösviktsoliver att mumsa på. Dessa svarta kryddiga oliver är så rent vansinnigt goda.

Så vek vi in på gatan upp mot övre torget och fram till tavernan mitt emot frisersalongen. Ett krus vitt beställdes genast. Arne in till frisören att klippa sig. Snabb men utmärkt klippning till priset av 10€.

När så vårt krus var urdrucket vandrade vi ned till strandpromenaden att plundra bankomaten på femhundra Euro. En vacker Lilja med massor av blommor inhandlades också. Pris 5€.

Hemfärd med fyrabussen. Bussbiljetterna kostar nu 1,3€ pp enkel resa.

Efter en välbehövlig siestavila var det så dags att gå ut och spisa middag. Det fick bli att dela en jättelik Pizza med salamikorv och ett krus vitt. Levande musik även denna afton. Notan stannade på 14€. På hemvägen stannade vi till att inhandla några burkar tonfisk i olja avsedda för våra hotellkattor. Jodå, kattorna infann sig genast på vår altan att jamande lämna besked att de ånyo voro hungriga. En burk firre försvann på fem minuter.

Nu i morse hann Arne knappt ut på altanen innan tre hungriga kattor pockade på uppmärksamhet. Där rök burk nr 2. Tonfisk är uppenbarligen en ren läckerhet för våra hotellkattor.
Bild på mumsande kattor: [I
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=489&pictureid=4447


Vad vi ska göra idag, det har vi ännu ej bestämt. Vi är som bekant kända för att taga dagen som den kommer. En promenad vid elvatiden ner till Fotis taverna att klyva ett krus vitt samt iakttaga folkliv lär det inledningsvis bli.

Arne och Birgitta

C@nny
2010-09-21, 13:10
[quote=Arne;221309]Måndag 20 September.

Arne befann sig alltför nära en briserande artillerigranat avfyrad av Tsombes Gendarmeri mot den svenska campen i Elisabethville. Turligt nog fanns en jordvall mellan Arne och brisaden och därför uppkom inga splitterskador. Däremot blåstes båda trumhinnorna ut av tryckvågen. Skadorna reparerades snabbt på det italienska fältsjukhuset i staden, men som kvarstående men står då begränsningarna vid bad och bastu. Våldsamma smärtor uppkomma om huvudet doppas under vatten.


Hej Arne!
Visste ej att du var gammal FN-yxa :)...
Otrevlig händelse, men tur i oturen ändock......
Skulle vara intressant att höra mer om missionen...
Ha en fortsatt fin resa bye_bye...

//FN-yxa C@nny

Kalimera
2010-09-21, 14:44
Vi vinkade till er när vi passerade Naxos med färjan idag. Såg ni det? :)

Arne
2010-09-21, 14:55
Nej, det missade vi.

Arne och Birgitta
på ett vackert men blåsigt Naxos

Kalimera
2010-09-21, 15:34
på ett vackert men blåsigt NaxosLika blåsigt här. Det ska fortätta några dagar till, sedan blir det vindstilla igen.

inkfish
2010-09-21, 18:56
Fina katter Arne, hoppas de inte skvätte tonfisk på lapen!

Jag får rapporter om hårda vindar även på Tinos nu ikväll.

Yanna
2010-09-21, 19:41
Ljuvligt att ni är ute i övärlden igen. Jag följer er varje dag även om mina kommentarer är få här! ;)
Vi ses tyvärr inte den här gången, men jag vill önska er en trevlig fortsättning på höstresan i paradiset!

Yanna

Masse
2010-09-21, 21:15
Arne o Birgitta,

En liten nyfiken fråga. Svaret är väl nästan givet, men jag ställer den ändå. Begreppet "Ett krus vitt" återkommer väldigt ofta i era rapporter. Min fråga är, dricker ni aldrig "Ett krus rött"? Svaret är väl givet att ni föredrar vitt. Anledningen till min fråga är ingalunda någon värdering, men jag och min Birgit dricker 90 av 100 tillfällen "Ett krus rött". Undantaget är när vi är i Grekland och dricker Retsina, och här hemma när vi äter skaldjur. Annars är det rött som gäller. Hur tänker ni?

Noterar dessutom att jag har ett gäng katter som tycker som jag. Ni har ett magnifikt boende. Trädgård och pool är jättefint och gästerna bjuder på härlig "AllInclusive"!!!!!!!

Ha det gott!
:) Mats

Arne
2010-09-22, 08:49
Onsdag 22 September.

Oj då! Molnen dansar denna morgon in över Naxos. Resetermometern visade 21 grader vid pass klockan sju i morse. Trenne hungriga kattor äskade genast en tallrik tonfisk vilket de erhöllo.

Märkligt hungriga kattor här på Hotellet. När vi i går afton spisade middag på Öhrns Hörn, då blev det massor av gott kött över som vi fick med oss hem i doggy-bag.
Den maten drog kattorna i sig så snart vi ställt ut tallriken vid niotiden i går kväll.

Öhrns Hörn ja, jag fick en epostfråga om detta namn härstammar från en liten kvarterskrog på söder i Stockholm. Visst är det så. När Arne i sent 1970-tal var utlånad till Stockholm i tjänsten, då var den restaurangen hans favoritställe.
Beläget uppe på söders höjder vid Ringvägen och just nedanför sjöbefälsskolan. Ingång just i hörnet av fastigheten. Mycket god mat, vita dukar samt ett udda klientel ofta bestående av intellektuella samt journalister etc etc. De för den tiden feta och skattefria statliga traktamentena gjorde finansieringen lätt….

Idag när vi tankar på att taga lokalbussen från Naxos stad och upp till någon by i bergen. Kanske Filoti. Det finnes goda bussförbindelser över hela ön, och det till mycket facila priser.

Just ja, det här med ett krus vitt. Hemma i Umeå är det alltid rött vin som gäller.
Någon enstaka gång kunna vi dock klyva en flaska sött tyskt dessertvin av klassen Eiswein eller Auslese. Dyrt men vansinnigt gott!

Annars rött överlag. Arnes absoluta favorit är Chateau de la vielle tour. (Slottet med det lilla tornet) Birgittas favorit är Bundu Star, ett prisvärt rödvin från Sydafrika i kartong.
Men här i Grekland är det husets vita som gäller. Kallt och gott samt prisbilligt. För oss känns rött i Grekland helt galet av någon underlig anledning.

Vi noterade under gårdagen att serveringar och butiker här på Ag Prokopios nu vintrar upp en efter en. Säsongen är uppenbarligen på upphällningen. Sortimentet i market hos gubben i gropen börjar tunna ut. Nya varor tillföres ej längre.

Nu ser det ut att klarna upp igen. Kanske det blir vackert väder idag också?
Vi noterar dock att ”solpressarklubben” här på Hotellet sitta vilsna att idka långfrukost i väntan på den sol de så innerligt efterlängtar. Klubben tillbringa normalt tiden från halvtio och fram till klockan fyra i poolens solstolar. Att de bara orkar!! Intet vore oss mer främmande än att öda tid i pressarposition…

Arne och Birgitta

jennyln
2010-09-22, 09:42
Ja ni verkar trivas, Arne o Birgitta! ja en bussresa upp till ngn by är väl bra då vädret är växlande.
Jag försår inte heller de som pressar i solstolen... så jobbigt, och vad ser de? Inte lika mycket som vi alla fall.
Ha det gott, mycket kul att läsa er resa! :)
/ Jenny

Arne
2010-09-22, 14:46
Bussresan upp till Filoti får anstå. Det blåser något så rent okristligt här på Naxos idag. Förmiddagsflyget kunde icke landa pg av de hårda sidvindarna.

Alltnog, vi tog ändå promenaden ner till Fotis taverna vid halvtolvtiden. Att sitta vid de fyra uteborden var dock icke att tänka på med tanke på vinden. Det fick bli ett innebord på tavernan.
Bild Fotis utebord
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=490&pictureid=4449

Nu i afton ska vi taga halvsjubussen in till staden att dinera på Naxoslottas East-West restaurang. Det lär bli kinesrätter. Vi var nyss inne på hemsidan att botanisera i det rikliga utbudet. Vi fann hur många läckra rätter som helst. Det bådar gott!

Arne och Birgitta

Eva L
2010-09-22, 14:54
Hinner ni med några konserter under Naxosveckan. Brukar vara trevliga tillställningar med varierad musik.

Eva

Arne
2010-09-22, 15:08
Konserter ja, men de börjar ju på för oss så rent okristliga tider. Ofta startar de vid tiotiden på kvällen, och då brukar vi natta oss. Men, utbudet är rikligt nu i September, det medges.

Arne och Birgitta

Från ett allt blåsigare Naxos

Eva L
2010-09-22, 17:01
Det brukar vara kvällskonsert med klassisk/konstmusik eller annan musik som om jag minns rätt börjar vid 20-tiden. På torsdagar har jag besökt dessa tillställningar vid ett par tillfällen för några år sedan.

Eva

Lissi
2010-09-22, 17:05
Det brukar vara kvällskonsert med klassisk/konstmusik eller annan musik som om jag minns rätt börjar vid 20-tiden. På torsdagar har jag besökt dessa tillställningar vid ett par tillfällen för några år sedan.

Eva

En klassisk konsert lyssnade vi på vid Kastro högt upp i Chora när vi var där 2007.

Det jag missade nu med några dagar på Tinos var en stor konsert i Kolymbithres med Antonis Remossnyft_drop Det hade varit en fantastisk konsert......Det ni Karin och Riitta;)

Lissi

Riitta
2010-09-22, 17:21
Jasså,är det där han håller till nuförtiden:rolleyes::D

Riittabye_bye

karinafp
2010-09-22, 17:41
Oj, oj, HUR kunde du bara missa honom?????

Lissi
2010-09-22, 18:48
Oj, oj, HUR kunde du bara missa honom?????

Jag kanske var lite otydlig....Remos sjöng INNAN jag kom till Tinos....snyft_drop

URSÄKTA Arne......Kunde inte låta bli att lägga in bilden..Han kanske sjunger på Naxos också;)...Annars kan jag verkligen rekommendera er en tur upp till Kastrot en kväll vid 20-tiden. Har ni tur så är där något att lyssna på.

Lissi


http://i104.photobucket.com/albums/m170/Lissi_04/Remos-1.jpg

Masse
2010-09-22, 22:12
Trevligt att notera att vi delar smak vad gäller drycker. Enda skillnaden tycks vara att vi byter ut ert husets vita mot retsina i Grekland, och att jag gärna förgyller maten med en svätt ouzo ibland. Men här hemma är det således rödtjut som gäller. Tack för vintipsen. Ska bli intressant att prova.

Lider med vännerna i "solpressarklubben" som sitter och huttrar. Tillhör definitivt det gänget även om det är trevligt att se sig om på öarna också. Men även om vädret är lite "urrigt" så är det en vacker bild av Fotis utebord som ni bjuder på. Vattenälskaren inom mig gillar det våta även när det är upprört. Vackert och blåsigt, men kanske nästan lika varmt i vattnet som i luften???

:) Mats

Arne
2010-09-23, 08:45
Torsdag morgon 23 September.


Sol och endast lätta moln denna morgon. Termometern visar 21,6 grader och den styva kulingen från igår har tacknämligt nog ersatts av en lätt havsbris.

Vaggelis och Effie här på Hotel Prokopios riggade studion intill vår för ett yngre par som skulle hit på sin bröllopsresa. Det hade beställts fint vin till studion, vackra blomsteruppsättningar och fat med frukt. Olivkvistar placerades på sängarna etc. Paret skulle anlända sent på aftonen. Vi väntar med spänning på när de nu på morgonen ska komma ut på sin altan.

I går afton for vi med lokalbussen in till staden att dinera på Naxoslottas restaurang, East-West. Vi hade i förväg varit inne på deras hemsida att botanisera i menyn.
Vi klev av bussen just ovanför krydd- och ostbutiken i backen ned mot strandpromenaden. Sedan andra tvärgatan vänster, upp till övre torget. Ned en bit i riktning stranden och så finner man en stor skylt med East-West pekandes in på ny tvärgata. Så är man framme.

Lottas man tog emot med stora famnen och bjöd oss sitta ned. Vi kunde faktiskt
sitta ute eftersom gatan bjöd lä emot den eljest enerverande blåsten.

Vi valde varsin kinarätt samt till detta ett krus vitt. Maten var mästerligt tillverkad och synnerligen välsmakande. Portionerna var mer än rikliga. Vid halvåttatiden anlände Naxoslotta till restaurangen och vi fick oss en liten pratstund.

Notan landade på 27€, lite dyrare än vi är vana med, men smakar det så kostar det. Vi ska nog anse att stället är prisvärt och manar till återbesök.

På hemvägen gick vi förbi Arnes frisersalong samt fiskbutiken. En man var i full färd med att lasta in trenne jättelika svärdfiskar han nyss hämtat i fiskehamnen.

Hemfärd med busen. Vi kom i tidsnör och missade sånär bussen. Hygglig chaufför väntade dock in oss och vi fick kliva ombord.

Hemma vid hotellet blåste det alltfort attan, det var på håret att vi kunde sitta ute på altanen.

Vad vi ska göra idag, det är ännu oklart. Vi får se hur vind och väder utvecklar sig.

Lite bilder från gårdagen återfinnes i bildgalleriet under ”onsdag 22 Sept”

Arne och Birgitta

Marianne
2010-09-23, 09:46
Sol och endast lätta moln denna morgon. Termometern visar 21,6 grader och den styva kulingen från igår har tacknämligt nog ersatts av en lätt havsbris.
Låter som en perfekt dag för en utflykt upp till någon av de många småbyarna på ön.
Synd att du inte kan bada, Arne. Det är verkligen underbart att kunna svalka sig i havet när det är mycket varmt i luften och behagligt varmt i havet. Förslaget med öronproppar låter ju annars som värt att prova. Plus att hålla huvudet över vattnet förstås!

Ha en skön dag!

Arne
2010-09-23, 10:33
Nja, heltvisst badar jag, och det med välbehag. Dock får jag akta mig noga för att doppa huvudet under vatten. Då uppkomma våldsam smärta.
Jag fick faktiskt för många år sedan på specialklinik utprovat tvenne öronskydd, men dessa visade sig icke fungera.

Nu strax taga vi promenaden ner till Fotis blåa bord att ett krus vitt klyva.
Vi noterar att "Pressarklubben" ånyo intagit sina solstolar här runt hotellpoolen. En sån lycka. Dessa "Fakirer" En gåta!

Arne

Monica C
2010-09-23, 12:40
Vadå gåta?Det är ju det ljuvligaste som finns att ligga i solen och bara njuta o gotta sig.:)

Millie
2010-09-23, 12:45
Vadå gåta?Det är ju det ljuvligaste som finns att ligga i solen och bara njuta o gotta sig.:)

Kan bara hålla med dig Monica. Att "bara vara" med en bok på solsängen, det är semester det! Har du provat det Arne? Du kanske trillar dit du
också;):D!
/Kerstin

Masse
2010-09-23, 18:34
Vadå gåta?Det är ju det ljuvligaste som finns att ligga i solen och bara njuta o gotta sig.:)

Kan bara hålla med dig Monica. Att "bara vara" med en bok på solsängen, det är semester det! Har du provat det Arne? Du kanske trillar dit du
också;):D!
/Kerstin

Ahhh.... Monica och Millie!!!! Så trösterikt det är att höra att det finns flera "fakirer" som tillhör "klubben".

:) Mats

Arne
2010-09-24, 15:03
Fredag eftermiddag 24 September.

Ja, det får bli en eftermiddagsrapport idag. Detta har sin grund i att det under morgonen var stora störningar på internetaccessen i hela Ag Prokopiosområdet.
Efterhand anlände ett par servicebilar med manskap till byn att riva och slita i kopplingsskåp och antennanläggningar. Vi sådär lunchtid kom nätet upp igen till allas förnöjelse.

Idag hade vi glädjen att notera bra väder samt svag vind. 25 grader vid lunchtid. Den planerade bussturen upp till Filoti, den fick emellertid skrinläggas enär Birgitta i morse hade elak rygg. Vi vandrade i stället bort till Fotis att klyva ett krus vitt samt iakttaga folklivet på stranden. Det fina vädret hade gjort lycka för solstolsuthyrarna. Mycket folk på stranden.
Familjen Fotis ja, när vi första gången besökte denna taverna, då var dottern i femårsåldern och sonen sådär tio. Nu har dottern växt upp och bildat egen familjn samt fått en son. Sonen är nu i tvåårsåldern och farfar o farmors ögonsten.

Nu börjar området i sanning avfolkas. Turisterna bliva allt färre och en del näringsställen har nu bommat igen eller är i färd att vintra upp.
I går afton fick det ånyo bli promenaden till musiktavernan att spisa middag. Vi börjar bli alltmer förtjusta i den tavernan. Alltid god och prisbillig mat samt utmärkt service.

Vi mellanlandade dock på Systrarna Lindbergs café att innan middagen avnjuta solnedgången samt delade vi på en skål glass spetsad med metaxa. Vansinnigt gott, men lite dyrt. Glassen betingade pris av fem Euro och metaxaglaset tre. Meo, ok, solnedgången var såväl formidabel som gratis.

Våra studiogrannar, bröllopsreseparet, de giva icke mycket väsen av sig. Helt uppenbart morgontrötta. De släpar sig upp att frukostera strax efter klockan tio på morgonen, då vi har varit uppe i tre timmar…

Lite bilder från gårdagens kväll samt en fredagsbild från stranden ligga inne i bildgalleriet under ”Torsdag 23 Sept”

Arne och Birgitta

Arne
2010-09-25, 10:03
Lördag morgon 25 September.

Vi har nu lyssnat på Ring så spelar vi via webben. Ska strax turen taga till Fotis blåa bord att ett krus vitt klyva.
Nyss körde vännen Vaggelis in städarparet till färjan. De är från Georgien och har jobbat här på hotellet de tre senaste åren. De kom i slutet av Mars och far nu hem efter sex månaders arbete. Eventuellt ska de stanna ytterligare någon månad i Athen för att jobba som biltvättare på någon biluthyrningsfirma.

Heltvisst kan man skratta på väderprognoserna på Yr.No. Idag skulle det vara regn och molnigt samt kyligt här på Naxos. Verkligheten är att solen flödar och det är redan 25 grader. Endast några mindre vita molntappar kunna skönjas på himlen. Icke en skymt av något regn…

Allt talar för en varm och solig lördag. Birgitta har alltfort problem med sin rygg och då blåser vi varje tanke på en busstur upp till Filoti.

Vi har nu avverkat vår första vecka i övärlden. En av tuberna med räkost är också avverkad. Det torkade renköttet har vi merparten kvar av liksom kaviaren.

Livet leker

Arne och Birgitta

PS! Vännen Vaggelis var nyss här och bytte några ord. Han skulle gärna se att Janne och Camilla kom över från Paros till Naxos för ett uppfriskande parti tavli. V lovade att icke bruka manipulerade tärningar....

Arne
2010-09-26, 10:59
Söndag förmiddag 26 September.

Oj då, 26 grader varmt redan vid sjutiden på morgonen. Det bådar gott för denna söndag. Trenne hungriga hotellkattor utspisades med en burk tonfisk i olja. Kattorna anländer alltid runt halv åtta på morgonen samt vid niotiden på kvällen.

Nu börjar det bli allt glesare med gäster vid tavernaborden. Sak samma med hotellgäster. Här på Hotel Prokopios är nu endast åtta rum av cirka trettio bebodda med gäster. Grannhotellet Ioanna har nu påbörjat uppvintringen. Solstolar och parasoller bars under gårdagen ned till ett källarförråd. Bord och stolar på balkongerna avlägsnades.

Så ska vi i morgon eftermiddag ta färjan från Naxos till Syros för tvenne nätter i Ermaupoli på Hotel Esperance 2 just uppe vid senatstorget. Bokat och klart.

Även idag soligt och vackert med endast lite höghöjdsskyar att skymta.

Vi erhöll ny information rörande direktcharter till Naxos av vännen Vaggelis. Ett Tyskt-Österrikiskt flygbolag opererar sedan förra våren med direktturer från Tyskland och Österrike. De använder sig av specialutrustade ATR-plan med plats för sextio passagerare. Planen är utrustade med bromsskärmar att brukas vid landningen på Naxos Airport om vindförhållandena äro ogynnsamma. Landningsbanan på Naxos är ju bara 980 meter!

Nu handlar det givetvis om helcharter med inkvartering på lyxhotell inne i Naxos Stad. Priset är högt, mycket högt, men det finnes uppenbarligen en marknad för penningstinna personer som bekvämt vill komma direkt till Naxos från hemlandet.

Nu har vi suttit altan att lyssna till God morgon världen på webben och ska strax ta en tur ner till Fotis för lunchkruset.

Det som oss förvånar, det är att det är så mycket folk nere vid Prokopiosstranden. Men man far väl ut från Naxos stad att sola och bada. Det är 25 grader i vattnet så nog är det badvänligt så det förslår.

Arne och Birgitta

Athanasia
2010-09-26, 11:26
Härligt att höra att Ni trivs och även katterna:-)

Arne
2010-09-27, 10:04
Måndag förmiddag 27 September.

Alltfort mycket vackert väder denna måndag. 25 grader, sol från molnfri himmel samt svag vind. I eftermiddag bär det av till Syros med Aelos Kenteris, den stora snabbfärjan. Färden går på strax runt två timmar och priset är 11€ pp enkel resa.

Det förbokade boendet väntar på oss i centrala Ermaupoli.

I går vid lunchtid kom vi lite sent iväg, detta baserat på att vi först skulle lyssna färdigt på P1-s "God morgon världen". När vi anlände till Fotis hade dessvärre elak engelsk tant knyckt vårt stambord, det längst bort. Tanten satt med ett glas besk frappe att sörpla. Därtill hade hon en massiv tegelstensroman där varje bokstav snikigt lästes.
Illa, vi fick ta en innesittning i stället.

En karl som såg svensk ut satt vid utebord nr tre att inmundiga en till synes källarsval Amstel. Efter ett tag kom mannen upp till oss att spörja om det var Birgitta och Arne från Kalimeraforumet. Ja, sa han, vi är ju gamla bekanta trots att vi aldrig träffats rent fysiskt.
Vi bjöd honom genast sitta ned hos oss att språkas vid. Han hette Ola och var från Göteborg. En trevlig prick. Han skulle vidare till Santorini under morgondagen.

Vår hotellägare, Vaggelis, informerade oss om det i vintras påbörjade nya hotellbygget han kört igång. Ett betongskelett dryga tio meter högt reser sig nu på den tidigare obebyggda tomten just mittemot där utfarten från hotellet är. Tomten köpte Vaggelis in för flera år sedan i akt och mening att bygga ett förstaklasshotell.

Det skakiga ekonomiska läget i grekland med vikande turism gör dock att han nu bestämt sig för att tills vidare lägga bygget på is. Detta i väntan på bättre tider. En bild på hotellskelettet ligger inne i bildgalleriet under ”Hotellbygge”

Nu packar vi våra ränslar inför färden vidare. Vi får behålla studion fram till dess vi far.

Arne och Birgitta

Arne
2010-09-28, 09:06
Tisdag morgon 28 September.

Alltfort fint väder med 24 grader och sol. Icke mycket vind. Vi tog igår eftermiddag en taxi in till hamnområdet i Naxos Stad och stegade genast in på den italienska tavernan med namnet Relax. Vi beordrade in varsin källarsval Amstel, en tradition när vi ska lämna Naxos.

Vid färjekajen såg vi ett sällsamt skådespel. En av NEL-Lines vidunderfärjor skulle angöra. Först efter det fjärde försöket lyckades Panagia Panou få ankare och linor på plats. Det hela tog en sådär 20 minuter. Tydligen rådde elaka vind- och strömförhållanden i hamninloppet.

Alltnog, vi inhandflade varsin take away-gyros att medföra för vår färjetur som färdkost. Tvenne stora Amstel samt dito Gyros kostade endast sex Euro.

Runt klockan 15 vandrade vi traditionsenligt ut till hamnfiket längst ut på piren att invänta vår NEL-färja Aeolos Kenteris. Ett glas Ouzo med is a 2 Euro slank ner under väntetiden. Aelos kom exakt på tidtabell 15.30 och hade underligt nog inga problem med att angöra. Fördelen med hamnfiket är att man slipper stå och vänta i de rysansvärda kobåsen. När färjan lagt till då smiter man ut genom den lilla järngrinden och tar den korta promenaden till färjan. Bekvämt, men nog mera troligt mest avsedd för greker.

Färden mot Syros gick i rasande fart, 36 knop, och vi angjorde först Paros . Icke speciellt många resenärer ombord på denna jättefärja. Vi anlände så till Syros och Ermaupoli strax efter halv sex. En taxi tog oss den korta turen upp till vårt fina Hotell,
Esperance 2. Ett mycket bra rum fick vi. AC och fri internetaccess i priset. Därtill en liten frukostmatsal med self-service i bottenvåningen. Vår balkong är dock mera avsedd som garderob för en mikrob, men vi får ändå plats. Men, mer än en halvmeter bred är densamma icke.

Ut i aftonen att spisa middag i gränden nedanför senatstorget. Ermaupoli är i grunden men mycket fin stad. Den är levande året runt med sitt skeppsvarv och de administrativa enheterna för hela cykladenöarna. Här finns lasarett, fängelse samt regionparlamentet. Turisterna ses mera som ett komplement i stadsbilden.
Färjebiljetter för onsdagens färd till Fourni inhandlades. 20€ pp med snabbfärjan Nisos Mykonos och avgång 15.30 onsd eftermiddag samt ankomst Fourni vid åttatiden på kvällen.

Lite bilder från gårdagen finner den vetgirige i bildgalleriet under ”27 Sept”

Arne och Birgitta

Alala
2010-09-29, 04:48
Tack så mycket för rapporterna från Naxos. Jag riktigt såg hur ni satt på Taverna Fotis och njöt av vinet. Själv åt vi en god lunch där i juni 2009. Dotterns son var då bara lilla babyn som vaggades i en stolt morfars famn.

Ha en fortsatt trevlig färd mot Fourni, hoppas vädret på havet är bra!
/Anne bye_bye

Arne
2010-09-29, 09:11
Onsdag morgon 29 September.

Samma fina väder även denna morgon här på Syros. Vi ska i eftermiddag fara vidare till Fourni med färjan Nisos Mykonos klockan 15.30 och ankomst vid halv åtta på kvällen. En fin studio på Toula Rooms väntar oss därstädes.

Vi trivs alltid väldigt bra på Fourni. Varför? Tja, det är nog det stoiska lugnet i kombination med avsaknad av turistbjäfs. Lägg därtill att byn är levande, detta med eller utan turister. Livet sin gilla gång går och de vardagliga sysslorna utföres.

I går vid lunchtid tog vi en taxi till lilla Kini. Vi måste ju bara dit att se hur det ser ut nu i slutet av September. Under alla tidigare besök på Syros har vi alltid tagit oss härbärge i Kini. Oftast på Argo Studios, men även Kinibay Hotell samt även en gång hos den engelska kvinnan som driver ett guesthouse just bredvid stranden.

Nu var det stilla och lugnt i Kini. Flertalet tavernor hade vintrat upp. Bord och stolar voro prydligt inpackade under tak och täckta med plastpresenningar. Tavernan längst till höger, om man har ryggen mot bergen, den hade ännu ej vintrat upp, men skulle öppna för dagen först vid tretiden. Vi spatserade åt andra hållet och upptäckte till vår glädje att tavernan just bredvid market hade öppet. Market var dock uppvintrat.

Vid ett krus vitt att klyva kunde vi skåda ut över Kini Beach. En sorgerlig syn. Alla solstolar och parasoller voro bortburna undantagandes området just nedanför där vi satt. Där pågick sol och bad samt serverades från tavernan.

Det fick bli en taxi tillbaka till Ermaupoli igen. Pris 6,7€. Efter skön siesta på rummet med påslagen AC var det så dags att ånyo promenera över till gränden nedanför senatstorget att spisa middag.

Vi mellanlandade på gubbfiket just nedanför vårt Hotell. En liten servering i en smal gränd. Arne kom i samspråk med en engelsktalande grek som visade sig vara Pasoks partiordförande på Syros. Ett givande samtal. Så vandrade vi vidare mot senatstorgets gränder.

När vi anlände dit vid sjutiden voro vi de enda gästerna på favorittavernan. Säsongen går mot sitt slut, det är uppenbart.
Emellertid tillkom till kyparens glädje ytterligare ett 15-tal matgästen den närmaste timmen.

Gårdagens bilder ligga strax i bildgalleriet under ”Tisdag 28”

Arne och Birgitta

Homeros
2010-09-29, 09:49
Hej Arne
Mycket trevligt att läsa dina långa resereportage. Ser fram emot följetongen på Fourni.
flabb_flabflabb_flabflabb_flab
/Homeros

Mette
2010-09-29, 11:19
Jeg glæder mig også til at høre nyt fra Fourni bye_bye

ciakoohler
2010-09-29, 12:59
Hälsa till Anna på Fourni från mig .Ha det riktigt skönt.Cia

Arne
2010-09-29, 17:29
FB Nissos Mykonos direkt.

Vi sitta akterdäck i solnedgången att hamra denna rapport. Dagen började med sedvanlig långsittning på vår smala balkong att intaga morgonfika. Hotellägaren erbjöd skjuts ner till hamnen, men vi tackade nej. Vid strax runt klockan tolv gick vi så med vår lätta packning ner till gubbfiket femtio meter nedanför hotellet.

Ett krus vitt samt rikligt med Mezes satt fint. Priset likaså, sex Euro.

Vid halvtretiden fick det så bli promenaden ner till hamnen . Vår färja, Nissos Mykonos anlände på tidtabell, och samtidigt anlände Blue Star. Viss förvirring uppstod bland turisterna. Det finnes tvenne ”Kobås”, A och B. Nu gällde det att veta att A rymde resenärerna till Mykonos, Ikaria och Fourni samt bås B för dem till Pireus.

Viss oreda, men omsider kommo i alla fall alla med på rätt färja.
När vi efter en timmes färd kom fram till Mykonos då var det trenne kryssningsfartyg på redden samt ett jättefartyg vid kaj. Jättefartyget hade balkonger runt om samt en spektakulär vattenlandsliknande anordning i aktern.

Nu är vi strax framme vid Ikaria där vi ska angöra Ag Kirikos innan vi strax före halv åtta kommer till lilla Fourni.

Internetaccessen här ombord är gratis, bara att säga till om användarid och lösenord i receptionen.

Och Cia, visst ska vi besöka Annas röriga butik att bringa din hälsning.
Nu mörklar det snabbt över havet här i Dodekaneserna



Arne och Birgitta

litentuva
2010-09-29, 18:22
Ett av dessa kryssningsfartyg torde vara "Brilliance of the seas" från Royal Caribean, på vilken vi härbärgerade och levde lyxliv för lite knappt ett år sedan och på vilken min gode vän sen barnsben är kapten:)

Alala
2010-09-30, 04:49
En liten hälsning till Arne och Birgitta: jag läste just ert resebrev från 2004, Rhodos, Kastelorizo och Symi. Uppskattades mycket! :) Ni tycks ha hittat en alldeles egen rytm i resandet som passar just er. Nu behövs ju inte resebreven mera på grund av snabbdagboken, men era gamla resebrev läser jag trots allt gärna så tack för dem.
/Anne klapp_klap

Arne
2010-09-30, 11:26
Torsdag morgon 30 September.

Fourni nu. Alltid lika trivsamt att komma hit. Vi möttes igår afton av Toulas dotter Lula som ledsagade oss de tvåhundra meterna fram till Hotellet. Vi erhöllo som önskat en studio högst upp, nr tio. Från rummen högst upp skymmes ej den fina havsutsikten av de nu stora tamariskerna nedanför.

Vi installerade oss genast samt tog en kort sittning på balkongen att njuta den öronbedövande stillheten på ön. Så var det strax dags att sova. Den fyratimmarsresa vi hade med Nissos Mykonos tog ut sin rätt. Det blev en extra biljettkontroll på färjan just innan vi angjorde Ag Kirikos på Ikaria. Man ville förvissa sig om att inga snikiga passagerare enkom löst billig biljett till Mykonos, för att sedan fara ända till Ikaria eller Fourni.

Turligt nog hade vi sparat färdbevisen.

Nu på torsdagens morgon stegade Arne ut att inhandla livsnödvändiga förnödenheter
att fylla kylskåpet med.

Arne var uppe redan vid pass halv sju att beskåda det fina skådespelet när öns livlina
Samos Spirit skulle avgå till Samos via Ikaria. Passagerare och fordon, sedvanligt i
salig blandning längs den smala rampen in till fartyget.

Vi har preliminärt bokat fem nätter här, men det kan bli längre vistelse. Vi ska nu på
Förmiddagen ner till Travel Agency att kolla upp färjeförbindelserna med Patmos runt
den 6-8 Oktober. Det kan dock visa sig struligt att finna bra förbindelse. Eventuellt
måste vi ta en övernattning på endera Ikaria eller Samos.

Så har vi även att ta hänsyn till Birgittas onda knän och rygg samt övriga krämpor.
Vi inhandlade medikamenter på Naxos och får se om dessa ordinationer bringar
Kurering. I reservplanen ingår att vi i så fall stannar här på Fourni ända fram till den
14 Oktober att sedan resa direkt till Samos för hemresan med inrikesflyget till
Stockholm via Athen. Mer om detta framöver.

Bilderna från gårdagen samt några purfärska bilder här från Toulas på Fourni
Lägges strax in i bildgalleriet under ”Onsdag 29 Sept”

Ja, vi sitta just nu på "Snikne Villes" cafe att skicka detta. Man tvingas
inhandla varsitt glas dyrt men förvisso gott vin för att accesskoden
erhålla...

Arne och Birgitta

Med strålande sol och 25 grader. Havsbris därtill.

Netwolf
2010-09-30, 12:55
Ja, vi sitta just nu på "Snikne Villes" cafe att skicka detta. Man tvingas
inhandla varsitt glas dyrt men förvisso gott vin för att accesskoden
erhålla...

Åh, Snikne Ville. Det var länge sen. Presenterar en bild på honom, för de som inte minns. Snidley Whiplash han hette på orginalspråket, förresten :)

http://i297.photobucket.com/albums/mm219/jvonlehe/snidely-whiplash.jpg

Arne
2010-09-30, 17:24
Torsdag eftermiddag 30 September.

Tankar från Arkipelagen.

Vi sitta att skriva detta i 25 graders värme samt sol från klarblå himmel. Lägg en mild havsbris därtill. Vad vi frågar oss, det är varför det i princip ej längre finns några turister på öarna. Här på lilla Fourni är vi såvitt vi kan se de enda turisterna. Vi får se när vi i afton går ut att spisa middag på Nikos om det dyker upp några fler turister.

Att i för- respektive eftersäsong vistas i övärlden, det är enligt vårt förmenande en sann dröm. Billiga priser på mat och framförallt boende, ingen trängsel på färjorna.

Visst kunna vi förstå att de som förvärvsarbetar ibland äro bundna till fasta semesterperioder och så, men alla andra?

Vid morgonbadet i morse just nedanför Toula Rooms kunde Arne med den lilla elektroniska mätstickan uppmäta 24 grader. Solen skiner och vinden är svag. Vad mera kunna en skandinavisk turist begära…

Här på Toula Rooms är vi de enda gästerna, grannhotellet Nektaria har inga gäster alls. Prisnivån i slutet av September på Fourni ligga runt 25€ natten för fin studio med havsutsikt.

Det är ju i grunden mycket synd att så fint klimat och så mycken kapacitet står för fäfot om det beror på att vi nordbor fått för oss att det är för kallt och regnigt i arkipelagen så här års.

Nu sitta vi hos Snikne Ville att skicka detta. Skulle vi drista oss att direkt spatsera in till Nikos Taverna att därstädes i lönndom öppna Laptopen, då skulle Villes hökögon genast uppmärksamma detta och omedelbart byta lösenord. Alltså får det bli varsin isad Ouzo här hos Ville innan vi går till Nikos att äta kvällsmat.

Jodå Netwolf, det är den samme Snikne Ville. Han fanns i ett svenskt barnprogran runt 1970. "Rickard Rättrådig" hette serien, där den snälle men korkade kanadensiska gränspolisen Rickard alltid räddade gränspolischefens vackra dotter Nell från Snikkne Ville. Den som till äventyrs vill se valda delar av serien kan gå in på Youtube och söka på "Dudley-do right"

Och till Cia, vi var i morse inne att stödköpa förnödenheter i Annas lilla butik. Anna hade det riktigt prydligt i butiken, detta trots att du ej varit där och städat på flera år. Anna bad oss bringa en varm hälsning tillbaka.


Arne och Birgitta

inkfish
2010-09-30, 20:28
Har kollat igenom dina bilder nu Arne, finaklapp_klap! Du brände av en från Syros som hade kunnat platsa i fototävlingen, den med den mustaschprydde greken. Härlig bild!

Kul också med skylten som artigt ber bilister att inte blockera utfarten, nån sån har jag faktiskt aldrig sett. Men behovet måste vara mycket stort, över hela Greklandflabb_flab

Kalimera
2010-10-01, 07:14
Stort tack för underbar läsning! klapp_klap

Ha det fortsatt gott! bye_bye

Arne
2010-10-01, 11:07
Fredag 1 Oktober

Ånyo samma fina väder, men lite kyligare idag. Termometern utvisar 22,3 grader vid pass klockan 07.00. Något trassel verkar det vara med livlinan, Samos Spirit, den avgick ej vid sjutiden som brukligt. En febril verksamhet har pågått runt fartyget hela förmiddagen. Kantänka något maskinellt trassel. Vi får avvakta och se vad som händer.

I går eftermiddag vandrade vi upp till Square, det lilla torget uppe vid slutet av huvudgatan att klyva ett krus på den fina cafenian därstädes. Birgitta hade slut på cigaretter och Arne gick ner till butiken för rökverk, Karelia, just vid början av huvudgatan. Igenbommad. Efter förfrågan visade det sig att damen som förestod butiken avlidit och att en vass diskussion pågick på ön om vem som skulle få övertaga rättigheterna.

Vad göra nu? Arne sporde tjejen i brödbutiken vid Square om råd. Jo, det fanns ett ställe där rökverk diskret kunde inhandlas. Tjejen följde med att visa vägen. Långt uppe i en gränd fanns en liten oansenlig affär där rökverk fanns till avsalu. Mera troligt rörde det sig om ”svartförsäljning”.

Så ner att dinera på Nikos lilla taverna vid hamnen samt gick Arne in till Elaka Tanten i den kombinerade hamncafe- och travel agency att inhandla färjebiljetter för resan med Samos Spirit till Samos den 8 Oktober. Nix, Samos Spirit går ej den fredagen.

Varför framgick emellertid icke. Vi fick alltså köpa biljetter till den 7 Oktober i stället, och därmed ta en extra övernattning i Pytagorion inför resan till Patmos eftermiddagen fredagen den 8 Oktober. Vi ska ringa till Eva på Sunshine i Pytagorion och boka en natt.

Elaka Tanten har numera blivit riktigt trevlig. Detta icke beroende på hastigt påkommen personlighetsförändring ,utan har mera troligt sin grund i at den konkurrerande Agencyn på andra sidan gatan numera också har rätt att kränga biljetter till Samos Spirit. Tidigare hade Elaka Tanten ensamrätt.
Biljetterna betingade pris av 8,3€ pp då inräknat Agencys provision på 0,3€ biljetten.

Lite bilder från gårdagen finnes i bildgalleriet under ”30 September””

När Samos Spirit kom in till kaj vid halvåttatiden noterade vi att den mest var greker som klev iland. Endast ett yngre par med ryggsäckar. De stegade målmedvetet iväg till troligt förbokat boende. Några rumsraggare fanns ej vid kajen.

På Nikos Taverna var vi de enda matgästerna för kvällen. Det kan ej vara muntert att som tavernaägare endast kunna räkna in 14,5€ i kvällskassan… Det var vad vi batalade inklusive ett krus vitt. Granntavernan hade ej en endaste gäst och bommade igen vid åttatiden.

Vi får korrigera antalet turister på ön. Under morgonens långsittning på vår balkong kunde vi faktiskt räkna in sex turister på väg mot Kambistranden. Lägg därtill oss två samt det yngre paret som kom med gårdagens färja, då är vi faktiskt tio turister på ön.


Arne och Birgitta
Direkt från Snikne Villes café

lemon
2010-10-01, 12:53
Hade tillsammans med familjen gärna ökat turistkvoten med 50 procent på ön, men sitter istället på kontoret...
Ett stort tack för era rapporter! Läser dem med stor glädje.
Bästa hälsningar

ciakoohler
2010-10-01, 14:22
OOOHH vad blir sugen på att åka dit .!!! var så länge sen sist 7 år sen närmare bestämt.

Arne
2010-10-02, 10:39
Lördag 2 Oktober.

Disig morgon med 21 grader inledde dagen. Efterhand har solen kommit åter och vi har nu vid halvnio 23 grader. I morse prick klockan sju avgick livlinan Samos Spirit på sin femtimmarsfärd till Vathy på Samos. Mycket folk som gick ombord, detta betingat av gårdagens inställda tur.

Vi har nu avverkat halva höstluffen och har tvenne veckor kvar. Känns som om vi hunnit med mycket de gångna två veckorna. Färdplanen har hittills hållit precis perfekt. De tvenne tuberna med räkost är nu förbrukade. Kvar återstår av vår medtagna färdkost tvenne tuber kaviar samt merparten av det torkade renköttet.

Vid lunchtid i går ner till Snikne Ville att skicka dagsrapporten samt inmundiga varsitt glas Ouzo med is. Det är billigare än vinglasen. Vi spar 1,5 Euro på Ouzon. Slutsumman bantas till 4,5€.
Så lyssnade vi på lokalradion via SR-s streamade utsändning över webben. Strax runt halvtvå hem till studion att vila siesta en timme eller två.

När vi vaknade upptäckte vi att lilla Fourni fått flottbesök. En grekisk kustkorvett hade lagt till vid färjekajen. På akterdäck tronade en hypermodern 60 mm automatkanon med pansarkupol. Ett hypereffektivt vapen med en eldhastighet icke av denna världen. Det tränade ögat kunde även skymta en avskjutningsramp för sjöstridsrobotar på fördäck, samt en anordning för fällande av sjunkbomber längst akterut. Fartyget gjorde bara ett kort besök och avseglade redan vid femtiden.

Vid sjutiden på kvällen ner till Nikos att ärta kvällsvard. Precis som gårdagskvällen voro vi de enda gästerna. God mat fick vi i alla fall.

På hemvägen, vid niotiden stannade vi till hos ”Manne on the corner” Manne driver en liten cafenia just i hörnet strax innan man kommer fram till Toula Rooms. Detta fik har byns gubbar som stamgäster och öppnar redan vid halvsjutiden på morgonen.

Manne har en egenhändigt förfärdigad grill vid knuten. På den lilla grillen där grillas bläckfisk dagarna i ända. Manne bjuder den nygrillade fisken som fri mezes till sina gäster.

Doften från grillen ja. Enligt Birgitta är det ljuveliga kulinariska förnimmelser medan Arne finner doften leda tanken till en däckverkstad där vulkanisering av gamla bildäck pågår…

Manne och hans fru försökte frenetiskt få barn, men under de första elva åren av äktenskapet ville det sig icke. Dock, för fyra år sedan skedde ett mirakel och hustrun blev gravid och födde sonen Giorgio, familjens ögonsten. Lille Giorgio fyller fyra år nu den 28 Oktober.

Vi bad Manne om varsin Metaxa samt grekkaffe. Priset stannade på blygsamma sex Euro för hela kalaset. Kantänka vi får lokalt pris. Detta var vår första Metaxa med grekkaffe för denna resa.

Lite bilder från gårdagen finner den vetgirige i bildgalleriet under
”1 Oktober”

Arne och Birgitta

Direkt från Snikne Villes café

Monica P
2010-10-02, 13:19
Men Arne, vulkanisering av gamla däck!!! Jag håller helt med Birgitta!

Arne
2010-10-03, 10:56
Söndag 3 Oktober.

Vacker morgon ehuru en smula kyligt. Vid sjutiden på morgonen, just när Samos Spirit anträdde sin färd visade termometern på 20 grader. En havsbris kom rakt in mot vår skuggiga balkong och medförde viss känsla av frusenhet.
Vi flyttade emellertid genast ut till stolarna på loftgången mot Toulas innergård, och där var det varmt och skönt. Det är alltid bra att ha tvenne valmöjligheter för morgonsittningen.

Nu klockan tio ska vi enligt god sed och vänja via kortvågsradion lyssna på ”God morgon världen” ett program vi sällan missar, hemmavid eller i övärlden. Skada bara att styrelsen för Sveriges Radio beslutat att lägga ned utlandssändningarna på svenska från och med nyår. Vi har via mail riktat protester till såväl styrelseordf Mats Svegfors som berört departement, men utan gehör

. Det blev dock en besvikelse. Icke någon utsändning över kortvågen. Uppenbarligen har SR redan börjat trappa ned på de svenskspråkiga utsändningarna inför den totala nedsläckningen den sista December detta år.

I går kväll blev det lite körigt i hamnområdet. Samos Spirit anlände runt halvåtta på kvällen, och nästan samtidigt kom storfärjan Nissos Mykonos. Vi åsåg skådespelet på första parkett vid Nikos taverna där vi dinerade. Dock ordnade sig allt till slut.

På lördagkvällarna går merparten av byns befolkning ut att promenera och så småningom dinera. Byns yngre damer vandra runt i finkläder till synes planlöst. Öns permissionslediga soldater vandra också runt att med kåta ögon spana på flickorna.

Icke ett moln att skymta, och nu visar termometern 24 grader. Solen värma skönt.

Vi kollade noga vilka som klev av från färjorna. En endaste person kunde vi identifiera såsom varande turist. Övriga var greker som under dagen varit inne och handlat på endera Samos eller Ikaria. Nu avfolkas ö efter ö från turister, och detta är i grunden synd eftersom det ju alltfort är varmt och vackert på dagarna.

Lite bilder från gårdagen återfinnes i bildgalleriet under ”2 Oktober”

Här nere vid Snikne Villes Café kan vi notera en stark aktivitet inne hos Elaka Tantens Travel Agency. Egentligen obegripligt eftersom Samos Spirit ju ligger här vid kaj hela måndagen. Det hela erhöll emellertid sin förklaring via vår Ville. Nissos Mykonos, storfärjan, ska anlöpa Fourni nu i eftermiddag vid pass halv tre.

Nu är det ånyo riktigt varmt och skönt här i hamnområdet. Sol från klarblå himmel samt dryga 25 grader yttertemperatur. Vi har noterat att fiskargubbarna uppenbarligen också håller helg. Icke en fiskebåt ha under morgonen lämnat hamnen.

Livet leker

Arne och Birgitta

Arne
2010-10-04, 10:33
Måndag morgon 4 Oktober.

Kylig morgon även idag. Vi satt på balkongen att småhuttra till 19 grader vid sjutiden
på morgonen. Alltid lika vackert se solen spegla sig i grannöns berg.

Vid halv nio flyttade vi ut på loftgången för att njuta solens varma strålar. Det är vindstilla på loftgången. Vi fick under gårdagen lämna vår smutstvätt till Toulas hotellstäderska, och när vi i går afton kom hem då fanns en balja nytvättat att hänga upp på klädstrecken vid loftgången. Suverän service.

Nu har vi dryga 25 grader på loftgången och klarblå himmel. Vinden avtaga alltmer och vågorna på bukten stillar sig efterhand.

Lite om Fourni och hamnbyn nu. Här är alltid välstädat och prydligt. Byn har en heltidsanställd man som sköter renhållningen med bravur. ”Städarlasse” har vi döpt honom till. Lasse vandrar runt med sin lilla städvagn med sopsäck samt dito sopskyffel och kvast. Uppe längs huvudgatan där finns det förutom soptunnor även askfat utplacerade med jämna mellanrum. Icke en skymt av någon cigarettfimp eller kolapapper så långt ögat når.

På den lilla stranden just nedanför Toula Roms finner man sex stycken sopbehållare samt ett antal prydliga sittbänkar. Vid samtal med öns Borgmästare framkommer att Fourni som ö har ambitionen att bli miljöcertifierad före utgången av 2012. En påse pengar från EU har man erhållit för att kunna förverkliga dessa planer.

Nu är turister i sanning en bristvara här på ön. När storfärjan i går anlände kunde vi ej skåda en endaste turist som klev iland. Vid middagssittningen på Nikos var vi enligt god sed och vänja de enda gästerna. Moppeuthyraren har klappat igen sin butik, och på baksidan av huset finnes ett femtiotal moppar under plastskydd uppvintrade.

Vid strax efter sju på kvällen kunde vi från Nikos taverna skåda Samos Spirits ankomst. Ej heller då kunde något som liknade en turist ses. Men, det var nog väntat eftersom ingen rumsraggare fanns på plats.

Under natten hade ett lastfartyg angjort ön. Dessa fartyg lägga oftast till vid reservkajen, den bortanför hamnområdet. Det har visst funnits ett stenbrott därstädes en gång i tiden. Vi fick berättat för oss att farligt gods, exv brännolja, bensin med mera ej får föras till ön med passagerarfärja på av säkerhetsrisken.

Snikne Villes Café direkt måndag förmiddag 11.00

Gårdagens bilder ligga i bildgalleriet under ”3 Oktober”

Arne och Birgitta

Netwolf
2010-10-04, 12:42
Du skriver så målande, Arne, så det känns nästan som man är med på resan. Keep up the good work! :)

/Netwolf

Masse
2010-10-04, 22:47
Tack Arne o Birgitta för era trevliga rapporter.

Extra kul att få följa med på era resor eftersom de skiljer sig en del från vårt sätt att njuta Grekland, vilket präglas av ganska mycket strandliv. Dessutom blir det annorlunda eftersom det ju inte precis andas högsäsong och därigenom blir också intrycken annorlunda. Jag fortsätter gärna läsningen så länge ni är villiga att leverera.

Trevlig fortsättning på resan.
:) Mats

Arne
2010-10-05, 11:05
Tisdag morgon 5 Oktober.

Även denna morgon börjar kyligt. På balkongen 19 grader och lite kvardröjande krabb sjö. Vinden har dock avtagit högst väsentligt. Vid halv nio flyttade vi ut på loftgången att njuta i den varma goda solen. Det är helt vindstilla på innergården.

Det har uppenbarligen under nattens sena timmar anlänt en storfärja eftersom vi på kajen kunde skåda såväl fordon som last i morse. Vi såg också i går kväll några resväskor nere vid hamnfiket.

I går eftermiddag fick Arne sig en pratstund med Borgmästaren. De diskuterade Fourni som ö och turisternas inverkan. Man har, framkom det, ett särskilt öråd som fattar beslut i öns angelägenheter rörande turismen. Inga höghushotell tillåts etableras, ej heller byggnader som kan inkräkta på stränderna. Pråliga restauranger och barer är likaså totalförbjudna.

Öns vattentillgång medger heller ej att swimmingpooler byggs. Ej heller för privat bruk. Utökning av antalet tillgängliga turistbäddar granskas noga innan tillstånd ges för utbyggnad.

I går kväll testade vi den lilla Tavernan allra längst upp längs huvudgatan, just ovanför Square. Som vanligt var vi de enda gästerna. Chefen själv skötte hela hanteringen med dukning och matlagning. Väldigt god mat faktiskt och till facilt pris. Notan stannade på 17€ inkl varsin Mythos.

Bilder från gårdagen återfinnes i bildgalleriet under ”4oktober”

Vi sökte under gårdagen kontakt med Eva på Pension Sunshine i Pytagorion/Samos för att boka ett rum en natt den 7 Oktober. Vi far ju från Fourni på morgonen samma dag och ska sedan vidare med Nisos Kalymnos till Patmos den 8 Oktober.

Nu på morgonen fick vi äntligen kontakt via Evas mobil. Eva hade egentligen vintrat upp sin pension redan i söndags, men hade behållit tvenne rum i reserv för ”Eftersläntrare” Se där, det är alltså vi som numera tituleras eftersläntrare, ett föga smickrande epitet.

Arne och Birgitta

Direkt från Snikne Villes café. Vi ska strax lyssna på vad som sig tilldrager i den svenska Riksdagen via SR-s streamade webbsändning.

Så strax upp till Cafenian vid Square att folkliv beskåda samt ett krus vitt klyva.

Arne
2010-10-05, 16:00
Nyss komna ner till Snikne Villes café att koppla upp oss på nätet erhöll vi ny information från Elaka Tanten poå Travel Agency. Det var ytterst ovisst om Samos Spirit skulle kunna avgå torsdag morgon. Detta betingat av förväntade hårda vindar och strömmar.

Alltnog. Vi bestämde oss genast för att i stället ta färjan nu i morgon 07.00. Den skulle avgå enligt tidtabell utlovades det. Vi får nu packa redan i afton för resan till Samos/Vathy under onsdagen. Inga problem.

Vi ska bara kontakta Eva på Sunshine i Pytagorion och meddela att vi behöver rummet redan i morgon, och för tvenne nätter.

Nu strax upp till Toula att betala för våra sju nätter här.

Arne och Birgitta

dromprinsen
2010-10-05, 16:27
detta är ju en del av tjusningen med öluffen. inget är förutsägbart, utan man får vara flexibel och improvisera. Ring Eva snarast så hinner hon kanske baka en av sina jättegoda kakor.

Arne
2010-10-05, 16:34
Ja, Evas erkänt goda sockerkaka är mer än läcker. Vi när en förhoppning om en liten sockerkaka väntandes på bordet...

Arne och Birgitta

Maria/Micke
2010-10-06, 10:24
Vi önskar er en fortsatt trevlig resa. Kul att läsa om er resaklapp_klap

Masse
2010-10-07, 00:29
”Eftersläntrare” Se där, det är alltså vi som numera tituleras eftersläntrare, ett föga smickrande epitet.[/SIZE][/FONT]

Ber att få anmäla avvikande uppfattning! Jag tycker nog att "Eftersläntare" också kan stå för personer som

- föredrar ett annat klimat än under högsäsong
- uppskattar möjlighet att kommunicera mera med lokalbefolkningen än vad som låter sig göras under högsäsong
- tänker lite mera "ekonomiskt-smart" och tar del av de bästa priserna

Med den synen skulle "Eftersläntare" kunna vara ett tämligen smickrande epitet.

Det innebär i detta fall även ett epitet på individer som genom sin rese-rapport påtagligt lindrar abstinensen för sina Kalimera-vänner, vilka redan hunnit bränna sin Greklands-kvot. Även det tämligen smickrande, eller ...............?

Ha det gott och trevlig fortsättning på resan.
:) Mats

Arne
2010-10-07, 07:47
Onsdag morgon 6 Oktober.

Avresa från Fourni. Vi avseglade från ön vid sjutiden på morgonen, om icke i tvåmastad kogg så i alla fall med livlinan Samos Spirit. Utmärkt väder. Vi angjorde Ag Kirikos på Ikaria vid åttatiden på morgonen och stävar nu vidare mot Samos. Vi beräknas ankomma Vathy/Samos vid tolvtiden.

Så får det bli endera buss eller taxi den vackra vägen över bergen och ned till Pytagorion. Vi ska ringa till Eva på Sunshine och meddela att vi anländer en dag tidigare än aviserat och alltså ska ha tvenne övernattningar innan vi tar Nisos Kalymnos till Patmos på fredag eftermiddag

Gårdagskvällen spisade vi middag på Nikos. Tavernan hade en ljuveligt god köttgryta att bjuda. Denna måltid satt verkligen fint. Längs promenaden hem till Toulas stannade vi till hos Manne på hörnet att ta varsin grekkaffe med metaxa.

Vi hade via telefon kontaktat Toula att spörja årets pris på vår fina studio. Toula gav oss samma generande låga pris som de senaste åren, 25€ natten. Vi ombads lägga sedlarna på bordet i studion i samband med avresan. Detta är det sanna Grekland.

Lite om Toula rooms nu. Stället har inalles sexton rum/Studios. Tio av rummen har balkong och havsutsikt, de andra sex är belägna i vinkeldelen av huset och har endast loftgångens bord och stolar att tillgå. Studion är mycket rymlig och innehåller förutom tvenne fullstora härliga bäddar även en bäddsoffa för ytterligare två bäddmöjligheter. En trinett med kyl samt hyfast med köksredskap kompletterar det hela. Toaletten lite trång, men har dusch.

I högsäsong kan det noga vara påkallat att boka i förväg, detta eftersom stället är relativt populärt både avseende läge och prisbild.

Vi kunde redan strax efter klockan nio stega ut på akterdäcket å Samos Spirit att sitta i solen och skåde de branta bergen på Samos som vi nu gick längs med . En vacker syn. Vi tiotiden anlöpte vi Karlovassi och prick kl 12 kom vi så fram till Vathy. In på Travel Agency att inhandla färjebiljetter med dagens tur till Patmos. 14.30 avgång från Pytagorion. Pris 9€ pp. Vi ringde Samos-Eva att avboka rummet samt en signal till Patmos-Eva att vi anländer redan i afton. Inga problem. Perfekt att vi kunde resa samma dag till Patmos och slippa tvenne övernattningar i Pytagorion.

Taxin till Pytagorian betingade åkdonslega på 17€. Väldigt vacker resa över bergen och ned till Pytagorion. 14.30 prick avgick Nisos Kalymnos. Mycket gott om plats ombord. Det blåste dock rätt friskt och vågorna tilltog, så vi fick flytta in från soldäck till cafeterian snart nog.

Vi ankrade upp vid två minihamnar längs vägen. Vilka öar det var vet vi ej. Framme vid Patmos halv sex. Yiannis från Patmos Garden Hotell väntade på kajen för att köra oss till Hotellet. Vi fick vår absoluta favoritstudio, nr 10, den just invid poolen.
Enligt Yiannis har årets säsong varit väldigt bra med god beläggning. Till och med nu i början av Oktober har man åtta studios uthyrda.

Därest den svaga linan här på hotellet så medger lägger vi in bilder från onsdagens resa i bildgalleriet under ””onsdagsresan”

Patmos Garden torsdag morgon med 21 grader och växlande molnighet


Arne och Birgitta

Lissi
2010-10-07, 14:32
Vi ankrade upp vid två minihamnar längs vägen. Vilka öar det var vet vi ej. Framme vid Patmos halv sex. Yiannis från Patmos Garden Hotell väntade på kajen för att köra oss till Hotellet.
[FONT=Arial][SIZE=3]Arne och Birgitta

Öarna är först Agatonissi och sedan Arki.....

Lissi -som åkte den vägen i måndags fast bakvänd ordning tillbaks till Samos med samma NISSE....

inkfish
2010-10-07, 16:27
Har kollat dina bilder igen Arne, fina! Jag tittade särskilt på bilderna från Fourni, jag kanske inbillar mig men jag tycker att ljuset är lite lite mildare än det bländvita som är under sommaren. Det är jättefint!

(Sen tyckte jag att Karlovassi såg väldigt idylliskt ut med sina pråmarAng_elx;))

Jag undrar en sak: hur i hela friden visste ni vad eftersläntrare heter på grekiska eller engelska:confused:. Eller har jag förväxlat den ena Evan med den andra?

Arne
2010-10-08, 10:14
Fredag morgon 8 Oktober.

Kylig morgon med enkom 16,7 grader vid sjutiden på morgonen. Dock noterade vi med tillfredsställelse att gårdagens mörka moln nu blåsit bort och ersatts av vackert väder med endast enstaka vita sommarmoln..

I går just vid lunchtid promenerade vi ned till hamntavernan att ett krus vitt klyva. Det blev emellertid tvärstopp vid den fina blomsterbutiken längs vägen. Birgittas sandaler gjorde svarta bromsspår i asfalten. Visst ja, Birgitta hade födelsedag. In i butiken att inhandla en enastående vacker jättelilja för facila 2€ innan färden till det hägrande kruset kunde fortsätta.

Efter långsittning att iakttaga folkliv fortrsatte vi sedan till den bortre Travel Agency att efterhöra färjeförbindelser inför nästa veckas avresa till Samos. Vi (Arne) döpte redan för två år sedan denna Agency till ”Skönheten och Odjuret”
Skönheten representeras av en gudomligt vacker yngre kvinna med korpsvart hår och ett blixtrande vitt leende. Kvinnan talar perfekt engelska med uttalad amerikansk sydstatsaccent. Odjuret då? Ja, det är Manager, en sällsamt sur och sniken äldre herre, vars frukost dagligen förmenas bestå av fyra citroner och en liter ättika.

Denne man skulle utan smink kunna kliva in på närmsta teater att spela huvudrollen i Moliéres klassiska pjäs ”Den girige” Och detta utan vare sig manus eller rollhäfte.
Föreställningen skulle säkerligen bliva bejublad ändå.

Alltnog, den vackra skönheten lät förmäla att Nisos Kalymnos ju går må- on-fredag till Samos var vecka. När det gällde förbindelserna med snabbfärjan, då skulle tidtabellen ändras till vintertabell den 11 Oktober. Troligen skulle en vessla avgå torsdagar till Samos, men vi fick återkomma för besked.

Så hem att vila siesta. Vid sextiden så promenaden ned längs gatan att äta middag. Vi valde den taverna som är belägen just mitt emot hamnen, just där färjorna lägga till. Kalimeravännen Bosse.W rekommenderade densamma varmt för ett par år sedan. Deras kyckling skulle vara en kulinarisk fullträff.

In att beställa. Arne ett kycklingspett samt till Birgitta en tallrik läcker hemlagad köttsoppa av utmärkt kvalitet. Till maten en kapsylretsina Cair, den kanske allra godaste! Notan slutade på 16€, mycket bra pris för denna utsökta måltid.

Birgittas onda knä medförde att vi tog en taxi hem till Patmos Garden. 3€ kan man både ha och mista.

Nu vid pass klockan tio på förmiddagen har temperaturen stigit till 24 grader och solen stråla från klarblå himmel. Vinden har likaså övergått till svag havsbris.

Därest wlan så medger lägga vi in lite bilder från gårdagen under ”7oktober” Det är Birgitta som under gårdagens mulna väder gick runt på hotellområdet att fotografera blomster.

Arne och Birgitta

Patmos Garden

zakka
2010-10-08, 13:26
...I går just vid lunchtid promenerade vi ned till hamntavernan att ett krus vitt klyva. Det blev emellertid tvärstopp vid den fina blomsterbutiken längs vägen. Birgittas sandaler gjorde svarta bromsspår i asfalten. Visst ja, Birgitta hade födelsedag. In i butiken att inhandla en enastående vacker jättelilja för facila 2€ innan färden till det hägrande kruset kunde fortsätta...

Heja Birgitta! Det är så man ska göra alltså för att få lite vackra blommor på "dagen"... Ang_elx Ber att få gratulera så väldigt mycket så här i efterskott! Ha det fortsatt gott och var rädd om dina knän!

MVH zakka

kalamari
2010-10-08, 18:42
Grattis Birgitta!
Från oss i Kolimbari. Kom på att det kanske var vi som sågs på Arlanda terminal 2 i våras 1 Maj. Var det du som frågade om vägen till ert hotell? Kan det stämma?

Pela
2010-10-08, 23:17
Tack för er Resedagbok. En stämningshöjare var dag den kommer ut !!!
Den sätter sina spår vill jag lova,numera delar vi inte på en flaska vin hemma utan nu är det ''att ett krus vitt klyva''.....

:D :D :D :D :D :D

Arne
2010-10-09, 08:57
Lördag morgon 9 Oktober

En vacker ehuru kylig morgon här på Patmos. Arne ut på altanen vid sjutiden på morgonen att via webben lyssna på Da Capo med Anders Eldeman. Termometern visade på 14,2 grader. Burr… Dock tinade det upp allt eftersom solen orkade sig upp över bergen. Nu vid halv tio har vi dryga 19 grader i den sköna livgivande solen att lyssna till Ring så spelar vi. Dock går slutsiffrorna ej vår väg.

Under gårdagskvällen började det vid femtiden blåsa något så rent okristligt, och temperaturen sjönk till femton grader. Hustru Birgitta var ej benägen att taga promenaden ner till byn att spisa middag enär hon ej var riktigt kurant.

Arne ut i vindarna att inhandla hämtmat. Turen tog en haltiimme inkl väntetiden. Hämtmaten kostade 11€ och var väldigt god. Här på Patmos Garden finnes förutom vanlig ugn även en micro, så det gick utmärkt att värma hämtmaten. En pava Retsina Cair att skölja ner med satt fint.

Idag vid pass halvelva ska vi promenera ner till skomakaren i byn. Arnes vänstersandal har en rem som nu sett bättre dagar och behöver repareras. En gammal god tradition att Arnes sandaler vid resor i övärlden alltid behöver lagas.

Nu varmt och vackert väder.

Patmos lördag förmiddag

Arne och Birgitta

Kalimera
2010-10-09, 16:16
[FONT=Arial]En vacker ehuru kylig morgon här på Patmos. Arne ut på altanen vid sjutiden på morgonen att via webben lyssna på Da Capo med Anders Eldeman. Termometern visade på 14,2 grader. Burr… Här på södra Kreta har det också varit väldigt kallt idag. Frös ordentligt i morse, nu är det dock bättre, och ska tydligen bli bra väder i morgon igen.

Netwolf
2010-10-10, 09:44
Så tydligen börjar hösten att göra sig påmind även där. Här på västkusten har vi just nu några plusgrader och dimma. Inget sitta uteväder direkt.

/Wolfen

Eva L
2010-10-10, 11:07
Här i norrland har vi haft varmt länge men idag sveper nordanvinden friskt. Solen lyser och mina sista sommarblommor lyser av färg på balkongen. Det blir nog som vanligt till att stå där ute och städa undan det sista när frosten ligger djup i krukorna och de får stå inne länge innan innehållet kan tas om hand. Otroligt vacker annars med alla fina höstfärger och klarblå himmel.

Eva

Arne
2010-10-10, 15:06
Trassel med internetuppkopplingen idag. Detta verkar gälla hela ön, men nu på eftermiddagen ser det ut att komma igång så smått igen.
Morgonen började bistert med 13 grader. Dock turligt nog vindstilla. Vid pass strax efter åtta orkar solen sig upp över bergen och då blir det ånyo varmt och skönt igen. Vid halv tio hade vi hela 22 grader och klarblå himmel.

Under lördagen vid lunchtid tog vi promenaden ner till byns skomakare att Arnes vänstersandal renovera. Snabbt fixat. Skomakaren ville ha tvenne Euro för arbetet men Arne gav tre.

Så fick det bli turen ner till hamnfiket att skåda den stora kryssaren som lyckats lägga till vid kajen. Det verkade vara en italiensk lågpriskryssare med många år på nacken. Passagerarna bussades hela dagen upp till Apostelns grotta samt citadellet högst uppe på berget.

Just bredvid vår hamntaverna finns byns alla mest populära hämtmatställe. Kunderna komma i strida strömmar att hämta sin mat. Två stycken pitagrillar snurra oupphörligt och på en utegrill snurra såväl kyckling som köttspett.

Efter behövlig siesta fick det så ånyo bli middag på favorittavernan just mittemot hamnkajen.

Några bilder att lägga in har vi från lördagen, men det är högst otroligt att vi kan ladda upp dem idag med den risiga linan ön förfogar över idag.
Skulle det lyckas, då finnes bilderna i galleriet under "l9oktober"

OBS! Det fungerade. Bilderna ligga nu inne. Ett herrens mirakel...

Arne och Birgitta

Lissi
2010-10-10, 17:32
Just bredvid vår hamntaverna finns byns alla mest populära hämtmatställe. Kunderna komma i strida strömmar att hämta sin mat. Två stycken pitagrillar snurra oupphörligt och på en utegrill snurra såväl kyckling som köttspett.


Arne och Birgitta

Grigoris hade suverän mat!!!:p Tavernan på hörnan vid hamnen ...billigt också.

Pitastället som ägs av Andreas Tsaparas har funnits sen 1950 och där var jättemysigt att sitta en frusen kväll...full rulle hela tiden och härlig stämning!
Vilken fotosamling på väggen...foto av Kazantidis (osäker stavning) och ägarparet bla

Patmos ÄR mysigt, men efter 3 besök där så känner jag mig nöjd...

Lissi

inkfish
2010-10-10, 18:51
Arne, man ser dig speglas i gyrosgrillenflabb_flab

Nu blev jag plötslig väldigt sugen på en gyro. En god sådan är så vansinnigt gottsnyft_drop

Peter
2010-10-10, 19:21
Såg ni inte hur jag vinkade frenetiskt i hamnen på Tinos när ni passerade på väg till Syros? ;) :D

Ha en god avslutning på Höstresan... flabb_flab

Arne
2010-10-11, 10:37
Måndag morgon 11 Oktober.

Ett markant väderomslag har skett under natten. När Arne klockan sju i morse gick ut på altanen visade temperaturen på 18,3 grader. Alltså fem grader högre än i går morse. Redan vid halvtiotiden var det 22,5 grader och solen flödade från en klarblå himmel. Vinden väldigt svag och angenäm.

I går afton, när vi kom hem från middagen på byn, då mötte oss en numera vanlig syn här vid hotellet. Så fort vi stegade ut ur taxin möttes vi av hotellets åtta stationära kattor som förväntade sig ett skrovmål. Kattorna följde oss i samlad tropp fram till studion att invänta tonfiskburkars öppnande. Så är det var kväll. Det blir dyrt att vara förtjust i kattor på detta hotell.

Nu ska vi om en halvtimme ta promenaden ned till byn att se vad som sig där tilldrager samt klyva ett krus på Fishermans Wharf.
Skulle mot förmodan hotellets wlan komma igång lägger vi in bilder från gårdagen under ”10oktober” i bildgalleriet. Som det varit de tre senaste dagarna har vi nödgats tjyvsurfa på den närbelägna bryggeridepåns usla wlan. Svag signal är bara förnamnet.

Hotellägaren Yiannis kom igår afton att ånyo förära oss ett par gåvor. Dels en flaska Macedonian, ett mycket gott vitt vin, dels också ett helrör starkvin från Samos. I och med Yiannis generositet är vi självförsörjande med husvin i studion.

Nu har valrörelsen dragit igång. Vi tror det är kommunalval framöver. Man öppnar valkontor och riggar upp partiets banderoller.

Citadellet nu. Vi brukar var kväll vi vistas på Patmos Garden kunna sitta att från altanen njuta av Citadellet i fasadbelysning. Det är en både vacker och fascinerande syn. Nu så här i off-season släcker man dock belysningen redan vid halvniotiden. Det är synd. Det kan ju ej kosta så många Euro att ha besysningen på fram till midnatt.

Arne och Birgitta

Monica P
2010-10-11, 22:31
Kommunala val den 7 november -och den 14 om man inte får klar majoritet. Samtidigt val till den nya överordnade nivån ( typ länsstyrelse).

Arne
2010-10-12, 08:29
Tisdag morgon 12 Oktober.

Denna morgon lika varm början som i går. Vid sju på morgonen dryga 20 grader, men det är nu molnig himmel och lite blåst. Vi ska under dagen ner till Travel Agency att inhandla biljetter till onsdagens resa från Patmos till Samos/Pytagorian. Avresa 10.30 och ankomst 14.00.

Vid lunchsittningen på Fishermans såg vi den brandgula snabbfärjan Dodekanesis anlända. Ett fartvidunder at katamarantyp. Inga turister som klev iland såvitt vi kunde se, endast greker.

Vi skickade mail till hotellet i Pytagorian och lät meddela att vi anländer en dag tidigare. Igår kom bekräftelsen från Hotel Remezze att de hämtar oss vid kajen 14.00. Så bekvämt och bra.

Under gårdagens kväll gingo vi ner till Loukas Taverna i akt och mening att spisa middag därstädes. Nu hade man emellertid siesta och skulle öppna först vid sjutiden. Då vi ej särskilt hett åtrådde att vänta en timma
på plats gick vi vidare ner genom gränden till den lilla tavernan med gyros etc.

Nu är verkligen byn på Patmos Off Season. Åtta av tio butiker hade bommat igen för säsongen. De få som fortfarande hade öppet var helt uppenbart sådana som håller öppet året runt.

Turisterna lysa nu i stort sett helt med sin frånvaro. Kunde vi skåda en handfull, icke mer.

Längs vägen hem såg vi att man utanför den tillfälliga partilokalen ordnade för fest. Bord och stolar var utplacerade under den stora banderollen, och en talarstol var skrangligt uppriggad i de bakre regionerna. Uppenbarligen var det dukat till fest med mat och vin, mera troligt gratis. Ett femtiotal öbor hade redan anlänt och hjälpte till med dukningen.

Avslutningsvis, sedan i lördags har vi noterat ett irriterande fenomen på bildgalleriet i Kalimeraforumet. Så snart det kommer en bildkommentar så dyker det när man öppnar kommentaren upp en virus/trojanvarning via F-secure antivirusprogrammet. Märkligt. Gåv vi så in i F-secureloggen för att se vad det är, då finns inget där… Mystiskt….

Vi var igår de enda kvarvarande gästerna här på Patmos Garden, men under natten har det tillkommit några nya gäster i grannstudion. De måste ha anlänt med en nattfärja.
Några bilder från gårdagen blir det ej på grund av den svaga linan. Vi får vara tacksamma om det går att ladda upp denna dagsrapport…

Arne och Birgitta

rebase
2010-10-12, 08:57
Tack för de fina bilderna Du lägger in. Tyvärr har jag också,under de sista dagarna, fått upp Virusvarningen, eller rättare sagt att viruset är borttaget:o Gäller det bara oss som har F-secure virusskydd??

Arne
2010-10-12, 09:23
Ja, såvitt jag kan bedöma är det F-secure som spökar. Jag har skickat en problemställning till dem och bifogat virusloggen.
Lite irriterande är det dock med dessa varningar för ingenting.

Arne

Arne
2010-10-13, 07:06
Onsdag morgon 13 Oktober.

Vackert och varmt väder idag. 22 grader allredan klockan sju på morgonen. Solen är nu på väg att orka upp över bergen. Lite blåsigt är det, men oss stör vinden icke.

Vi tog under tisdagen vid lunchtirenligt god. sed och vänja promenaden ned till hamnbyn vid tolvtiden. Först in till Travel Agency att inhandla färjebiljetterna med Nisos Kalymnos till Samos/Pytagorian. Priset 9,3€ pp och med avgång 10.50.

Så till Fishermans Wharf att intaga varsin Ouzo med mezes samt att iakttaga folklivet. Vardagstillvaron går sin gilla gång med eller utan turister på denna trivsamma ö. Fiskebåtar anlända att saluföra färsk firrre direkt från fartygen. Cementbilarna far ut till byggarbetsplatserna och varudistributionen är febril så snart en ny färja anländer..

Men visst, nu är det bara ett fåtal serveringar som har heldagsöppet. De flesta har lunchstängt från 13-19 eller så. Kundunderlaget sviktar betänkligt så här års.

Lite om Patmos Garden Hotel nu. För att sammanfatta kan stället beskrivas som ett högklassigt hotell med mellanprisnivå. De flesta studior är i villaliknande hus och i etage med jättestort vardagsrum i bottenvåningen samt sovrum en trappa upp.

Köksdelen är snudd på svensk. Stor diskbänk, spisplattor, ugn samt även microugn. Stort kylskåp. Så en köksutrustning vars like man mera sällan skådar i grekiska studios.
Mitt i området en mycket fin och alltid välskött pool omgiven av vackra palmer samt solstolar. Vi kunna varmt från hjärtat rekommenera detta ställe. Promenaden ner till hamnen tar cirka åtta minuter längs Eukalyptusallén.
Vi fick redan vid bokningen ett fast pris på 40€ natten, och det menar vi är mycket prisvärt.

Vi har avtalat med Yiannis att han ska köra oss ned till hamnen vid tiotiden nu på förmiddagen.

Nu räknar vi med att komma fram till Samos/Pytagorion vid tvåtiden i eftermiddag.
Så återstår tre nätter på Hotellet och väntar därefter resan med inrikesflyget till Athen lördag morgon, för att i god tid hinna kliva ombord på Sas flight till Stockholm.

Arne och Birgitta

Monica P
2010-10-13, 09:45
Underbart båtväder idag, ha det så skönt!

Arne
2010-10-14, 16:41
Torsdag morgon 14 Oktober.

Regn och mulet denna morgon. Vi sitta dock skyddat under markisen på vår fina hotellbalkong. Frukosten avnjöt vi på takaltanen. Man serverar frukost redan från 07.30.
Hotellet har ett högt läge cirka etthundra meter från hamnbassängen. Vi ser från vår balkong allt som sig tilldrager i hamn och på havet.

Strax innan vi i går lämnade Patmos passade Birgitta på att hämta ut 250€ i 50-sedlar via bankomaten. Sedlarna tillsammans med visakortet stoppades i vindbyxans sidoficka, den med kardborrband. Så in att handla tvenne bakverk med pudersocker på att ha som färdkost på färjeturen.

Vädret soligt och vackert. Vi satt ute på soldäck hela resan till Pythagorion via Arki och Agathonissi. När Birgitta mumsade i sig bakverken då hamnade merparten av pudersockret på hennes svarta vindbyxor. Man kunde tro att det var vit målarfärg. Omöjligt att borsta bort.
Cafeterian ombord bemannades denna dag av ”Rolf” en herre i medelåldern med en imponerande rondör. Rolf skulle nog ha ett annat yrke än cafeteriachef. Arne har döpt mannen till Rolf med tanke på den franske härföraren ”Gånge-Rolf från Bretagne” Denne man var så stor och tung att ingen häst orkade honom bära.

Vi fick strax innan ankomsten till P förmånen att beskåda fyra delfiner som en stund slog följe med färjan att utföra vackra hopp.

Vid kaj i PYthagorian väntade hotellägaren som utlovat att köra oss upp till hotellet.
Hotellet visade sig vara lika fint som bilderna på webben utvisade. Efter att vi installerat oss bestämde sig Birgitta för att genast skölja upp vindbyxorna med Y3 i tvättstället. Sagt och gjort. När byxorna legat och dragit en kvart varseblev Birgitta att hon nu ägnade sig åt kvalificerad penningtvätt! Sedlar och visakort låg kvar i sidofickan,,,

Sorgliga sedlar fiskades upp. Arne fick isär de hopkletade sedlarna samt fann genast på råd. Ut på balkongen att hänga upp dem på tork. Klädsträck fanns ju och nypor därtill i riklig mängd. En dryg timme senare voro sedlarna tack vare vind och sol som nya igen, ehuru med doft av tvättmedel. Vi noterade att det var 26 grader varmt. Hyfsat för årstiden.

Ner till byn att först inhandla förnödenheter och därefter styrdes stegen till Elias Taverna. Så erhöll Birgitta den tomatsoppa hon trånat efter i veckor. Tolv turister och tvenne greker, det var hela kundstocken denna afton.

Vi noterade till vår besvikelse att hotellets utlovade fria wlan var satt ur funktion. Hotellägaren förklarade att man i hela byn var i färd med att uppgradera internetaccessen och att det skulle ta hela denna vecka.
Alltnog, det ska ändå finnas ett par ställen nere i hamnområdet där access ändå kunna erhållas. Vi får väl se nu i afton.

Nu torsdag vid lunchtid är det alltfort mörkt och mulet ute. En och annan regnskur kommer och åskan mullrar hotfullt i fjärran. Mycket riktigt, vid halvtvåtiden brakade det loss ordentligt med åska, blixtar och ösregn. Det hela varade cirka en timme.

Vi har idag icke kunna se eller höra ett enda charterplan anlända eller avgå från flygplatsen. Endast inrikesplanet till Athen har vi sett. Endera är säsongen över eller kan det vara charterstrejk.

Lite bilder från gårdagen lägges in i bildgalleriet under 13oktober därest vi access erhåller.

Jodå, vi fann hypersnabb access på Gregorys Bar längs hamnstråket. Trevlig chef därtill. Vi stödköpte varsin isad Ouzo med pressad lemon som tack. Nu ånyo väderomslag. Solen skina och tavernaägarna är i full fart med att plocka ut de tjocka stolsdynorna, de som är regnkänsliga

Samos Pythagorion 17.40

Arne och Birgitta

rebase
2010-10-14, 17:12
Härliga bilder Arne. Denna gång var det inget störande från F-secure.
Hoppas Ni får ett par bra dagar i Pythagorion innan hemresan. Just nu +10 grader o sol i Gbg.:)

Monica P
2010-10-14, 17:52
Misstänker att flygledarna strejkar den 17.10. Ska ni resa då lär det vara klokt att kolla.

Arne
2010-10-15, 11:26
Fredag morgon 15 Oktober.

Ut på balkongen vid sjutiden att lyssna på morgonekot via kortvågsradion. Enligt vädersajten YR.NO skulle det idag vara regn och rusk mest hela dagen och med cirka 17 grader. Icke så. Det var 22 grader och en vacker soluppgång. Vid niotiden nödgades vi veva ned markisen för att freda oss för den starka solen.

Upp till frukostmatsalen att med den fina utsikten som bakgrund mumsa på den läckra frukosttallrikens godbitar. Till och med yoghurt med honung serveras.

Vi fick ett samtal med hotellägaren. Hotellet har öppet från början av April till slutet av Oktober. Inalles 21 rum, varav tio rum är flerårsbokade av researrangörer. Bland annat Fritidsresor har detta hotell i sin ordinarie katalog.

De allra bästa rummen är de en trappa upp med balkong med utsikt mot hamn och hav.
Till faciliteterna hör det fina köket i anslutning till receptionen. Där kunna gästerna dygnet runt ta sig en kopp kaffe/the eller choklad. Glas, koppar, trallrikar och bestick finnes i riklig mängd liksom nescafe, chokladpulver etc etc. Hotellet har därtill centralvärme om det skulle vara kyligt på rummen i för- respektive eftersäsong.

Vi betalar 50€ natten inkl frukost, och det finner vi vara ett rimligt pris för detta eminenta boende. Heltvisst hade vi oss kunnat finna enklare boende för runt 30€ här i denna sena oktobervecka, men vi värdesätter garanterad komfort före lågpris.
Direkttel mobil till Hotel Remezzo 0030 6907913123
Webb www.remezzo-hotel-pythagorion.com (http://www.remezzo-hotel-pythagorion.com/)

Längs hemvägen från Elias taverna kunde vi skåda att två av tre serveringar längs hamnstråket bommat igen och vintrat upp. Ännu fler var på gång. Tydligen har sista charterplanet för säsongen landat och lyft nu.


När vi kom hem efter middagen lånade vi från receptionen Fritidsresors gästpärm som kvarglömts. Vid avsnittet ”Våra utflykter” fick vi mycket roligt Utflytktspriserna skulle mera troligt platsa in under ockerparagrafen i den svenska brottsbalken…

Vad sägs om följande axplock;
Dagsutflykt till Patmos, uppenbarelseön. 62€ pp
Patmos på egen hand 42€ pp
Lazy day cruise 43€
Oförglömliga Efesos 80€ pp
Turkiet på egen hand 53€€ pp
Fantastiska Samos, rundtur 40€ pp
Vandring på Samos 30€ pp

Barn halva priset.

Ja, vi ska nu vid lunchtid vandra ned till caféet att skicka detta sista resebrev för denna månadslånga resa. I morgon bittida har vi bokat en taxi för färden till Airport. Vi reser med Olympic inrikesplan 07.40 till Athen. Vi ska under dagen idag gå in till Olympics agency och kolla så det ej är några strejker eller anna strul på lördagen. Priset för resan till Athen är 33€ pp och förbokades för ett halvår sedan.


Så har vi att tillbringa ett par timmar på Athen Airport innan SAS-planet till Stockholm avgår. Vi ska komma till Arlanda 14.00 lokal tid om allt stämmer. Sonen hämtar vid Arlanda för färd till villan i Sundbyberg och en kväll med god mat och konversation.

Söndag förmiddag flyget hem till Umeå.

Vi är väldigt nöjda med denna månadslånga resa i övärlden. Visserligen har vi nödgats göra vissa omdisponeringar pg av Birgittas onda ben, men det har varit hanterbart.

Nu klockan 10.30 visar termometern på 25 grader och solen flödar. Endast några höghöjdsmoln kan skymtas.

Bilder från denna dags morgon lägges in i galleriet under
15oktober.

Vi tackar för oss och ger en varm applåd till alla er som orkat följa snabbdagboksanteckningarna längs resan.

Gregorys bar 12.25 i strålande väder.
Enligt Olympics hemsida ska såväl inrikes- som utrikestrafiken med flyget fungera perfekt hela lördagen.

Arne och Birgitta

Malina
2010-10-15, 11:51
Au revoir och tack för kul läsning!

dromprinsen
2010-10-15, 11:56
ni får inte åka hem redan! vad skall vi göra som reser i tankarna och följer er slaviskt på er grekiska odysee?
det kommer till att bli mörkt och trist utan era trevliga berättelser.

tack för ännu en trevlig resa!

zakka
2010-10-15, 13:06
"... orkat följa..."

Men nu du är du väl helt tokig Arne! ;) Jag håller helt med föregående talare! Nu blir höstlivet i det mörka kalla Sverige avsevärt svårare att härda ut... Jag har njutit SÅÅÅ av er berättelse, det känns nästan som att vara med "på riktigt" :) Hoppas er hemresa flyter på bra och att ni får en trevlig vistelse hos sonen!

Tusen tack för denna gång! klapp_klap

MVH zakka

lemon
2010-10-15, 13:16
Tack för denna gång! Alltid roligt att följa era äventyr och jag kommer att sakna era dagliga rapporter.

Må våren komma kvickt med nya resor till den grekiska arkipelagen.
Bästa hälsningar

/Magnus

anne
2010-10-15, 13:36
Tusen takk for at dere tar dere tid til å skrive om reisene.Det er SÅ koselig å lese her.
God tur hjem :-)

Anne

mum
2010-10-15, 14:54
Hei, jeg er ny på dette! For første gang planlegger gjengen, 10 voksne og 8 barn, å ta rutefly til grekland - vi bestiller hotelle direkte gjennom kjente i grekland. har funnet ut at det går fly fta rygge(oslo) til aten...vet du om noen innenriks flyselskap som kan ta oss videre fra ten til zakynthos?? hart forsøkt å søke litt på nettet, uten særlig hell, har også snakket med reisebyrået her hjemme, og de kunne bare booke oss inn på selskaper som de solgte reid\ser med - og da ble dette ganske dyrt...vi ønsker bare en oversikt over div flygbolag som kan ta oss fra fastlandet ut til øya... så får vi heller sjekke prise, avganger etc direkte med dem pr tlf eller e-post..
Takk for hjelp.
Mum.

Eva L
2010-10-15, 14:59
På Kalimeras förstasida under rubriken Under resan finns det en underrubrik inrikesflyg där hittar du den information som du efterfrågar.

Eva

Netwolf
2010-10-15, 18:25
Tack, Arne och Birgitta, för att vi fick följa med er på resan! Det har varit en njutning att öpnna Kalimera och se en oläst rapport från er. Alltid lika trevlig och underfundig. Tack än en gång. flabb_flab
Nu känns det verkligen som hösten har kommit...

/Netwolf

core
2010-10-15, 21:04
Tack för underbara rapporter. Längtar till er nästa resa!:-D core

Lissi
2010-10-15, 22:17
Tack tack för resan!

..men FÅR Du länka till Remezzo???;)...Hur är det med reglerna?

Lissi

Maria/Micke
2010-10-15, 22:17
klapp_klapVälkomna hem igen och tack för trevlig läsning. Vi kommer att sakna det men ser fram emot er nästa resa som vi kan följabye_bye

Marianne
2010-10-15, 22:18
Trevlig resa hem till ett höstvackert Norden och en fin vinter önskar vi er!
En vinter med nya drömmar och planeringar och förhoppningsvis får Birgittas knä det bättre med mycket vila.bye_bye

Netwolf
2010-10-15, 22:52
Tack tack för resan!

..men FÅR Du länka till Remezzo???;)...Hur är det med reglerna?

Lissi

åsså svenskt att relatera till reglerna :D;)

/NW

Pela
2010-10-15, 23:19
För det som varit...

:D :D :D :D :D :D

För det som kommer att saknas...

snyft_drop snyft_drop snyft_drop snyft_drop snyft_drop

mum
2010-10-16, 10:32
Hei arne og bigitta. kjempefin dagbok, mye bra å lese, og mange bra tips... vi planlegger for første gang å ta rutek\fly til aten, så vidre til zakynthos med innenriks fly...jeg har sjekket med olympic airlines..og får da opp at f.eks aten til zakynthos sønd 17.okt koster 23 ero...men så kommer det jo så mange tillegg...har du erfaring med dette - er de tillegene spm står på nettsiden riktige - kommer det flere tillegg/færre tillegg... vil det lønne seg for oss å ringe ti ldem tror du? Vi er tilsammen 18 pers - har du erfaring med at det gis rabatt for såpass store grupper? Hvor tidlig kan man booke flighten? Jeg spør to jeg tror kan noe om dette - nemlig dere to arne og birgitta!! vet at dere er på vei hjem i dag etter en hærlig ferie...man håper du kan ta deg tid til å svare meg på det du vet sønd el mand. Tusen takk.
Mum.

Abi
2010-10-16, 11:00
Tack för underbara rapporter. Längtar till er nästa resa!:-D core

Instämmer helt med detta klapp_klap

bye_byeAbi

Lissi
2010-10-16, 19:15
åsså svenskt att relatera till reglerna :D;)

/NW

Har inget med svenskhet att göra utan är att visa respekt för de regler som Janne satt för Kalimera.

Lissi

Masse
2010-10-17, 02:15
Tack Arne och Birgitta för en trevlig resa! Hänger gärna med på flera turer i framtiden när det beger sig. Tills dess........ Ha det gott!
önskar :) Mats

Stinab
2010-10-20, 09:19
Tack för mycket trevlig läsning!

Hälsningar
Stinab

mamasaurus
2010-10-21, 09:26
Tusen tack igen Arne och Birgitta för eran underbara resedagbok! Som sagt, man väntar redan för nästa :D

Annwi
2010-12-03, 15:29
Hej Arne och Birgitta!
Jag skulle egentligen skriva ett tråkigt protokoll men istället har jag, inför planeringen av 2011-års ö-luff, läst nästan alla era resebrev och resedagböcker (igen). TACK! Ett sant nöje, verkligen underhållande!

Anne