handdator

Visa fullständig version : Dag 9. Kos. Antimachia. Plaka. Kardamena. Hippocrates.


Kalimera
2010-09-03, 17:39
Upp i ottan och kom iväg innan åtta. Morgnarna är härliga. Lite kyligt faktiskt, frös till och med, men det ändrades naturligtvis senare under dagen, då det blev hett igen, men inte som på Karpathos.

Idag har det varit mycket trevligt. Vi hade tänkt se ännu flera stränder idag, men ändrade planen och såg annat också, självklart blev det några stränder också, det är svårt att undvika dem eftersom det finns så många. Och nästan alla är fina.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_1.jpg

Vi började dagen med att besöka Antimachia castle.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_2.jpg

Härifrån hade vi en härlig morgonutsikt över ett mystiskt landskap.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_3.jpg

Sedan åkte vi till Plaka Forest där det bor en ansenlig mängd påfåglar, och ganska många katter.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_4.jpg

När jag var på Ios för många år sedan satt vi och pratade om påfåglar och skrattade högt. (Det berodde på en roman av Sture Dalström, där det förekommer många tokiga narkotikapåverkade på påfåglar.) En engelsman undrade vad vi skrattade åt. Ingen av oss kunde komma på vad påfågel hette på engelska. Någon av oss (inte jag) kläckte till sist ut sig ordet ”onbird”. Kanske är det därför den ser så arg ut, det sägs att de är långsinta. ;)

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_5.jpg

Efter påfåglarna körde vi till en strand som vi fått tips om. Den såg ut som alla andra stränder på Kos – med andra ord hur fin som helst.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_6.jpg

Vi gick längs stranden en lång sträcka. När vi kommit en bit såg vi något vi aldrig sett tidigare. En linbana som gick upp och ner till stranden. Coolt. (Linbanan syns snett till höger om kupolen.)

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_7.jpg

När vi kom till Kardamena blev vi välkomnade med stora famnen.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_8.jpg

Vi var inte sugna på engelsk mat så vi körde vidare. (Jag har sablat ned Kardamena tidigare, men jag måste säga att vi möttes av ett mycket lugnare Kardamena än tidigare. Kanske har det med krisen att göra. Lite folk.)

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_9.jpg

I Mastichari åt vi lunch och vinkade till Monica på Kalymnos.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_10.jpg

Vi hade fått tips om ett ställe där man har byggt upp ett autentiskt grekisk hem från antiken. Så som man tror att ett hem såg ut. Det heter Hippocrates Garden, och ligger i vad man även under antiken skulle beteckna som ödemarken.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_11.jpg

Vi var där en lång stund och imponerades verkligen av platsen.

http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_12.jpg

Innan vi körde hem besökte vi ytterligare en strand. Skulle kunna vara i Sverige, om det inte vore för det blåa havet. Hur stranden ser ut vet ni redan: till vänster sand och blått vatten, till höger sand och blått vatten. Visst är det tjatigt. :)

Imorgon ska vi först och främst se några av öns intressantaste sevärdheter, men några stränder lär vi säkert klämma in också.

dettis
2010-09-03, 20:07
Vi hade fått tips om ett ställe där man har byggt upp ett autentiskt grekisk hem från antiken. Så som man tror att ett hem såg ut. Det heter Hippocrates Garden, och ligger i vad man även under antiken skulle beteckna som ödemarken.

hej
Vårt hus i Kontomari är byggt i den stilen och på det sättet, väldigt likt både ute och inne faktiskt.

mvh
dettis

Admirala
2010-09-03, 22:00
Veldig kjekt å lese om Kos, som var den andre greske øya jeg besøkte som pur ungdom en gang på 80-tallet :D Er nysgjerrig på selve Kos by, husker den egentlig som ganske usjarmerende, men kanskje jeg husker feil?
Og takk for bildene fra Hippocrates Garden, der kunne jeg svært gjerne tenkt meg å dra.

Påfuglen ja, alle kjenner kanskje ikke mytologien omkring denne flotte fuglen: Argos var en gigant med hundre øyne. Han hadde alltid minst ett våkent øye, og derfra har vi uttrykket Argusøyne. Argos var gudinnen Heras tjener, og da han ble drept, sørget hun for at øynene hans ble bevart for evig tid, i påfuglens fjærdrakt.

Logla
2010-09-03, 22:58
http://www.kalimera.se/bilder/grekland/kos_12.jpg

Innan vi körde hem besökte vi ytterligare en strand. Skulle kunna vara i Sverige, om det inte vore för det blåa havet. Hur stranden ser ut vet ni redan: till vänster sand och blått vatten, till höger sand och blått vatten. Visst är det tjatigt. :)

Imorgon ska vi först och främst se några av öns intressantaste sevärdheter, men några stränder lär vi säkert klämma in också.[/quote]

Och rakt fram; också sand och blått vatten! Visst är det tjatigt.

Masse
2010-09-03, 23:48
Janne!

Det är nu andra gången som du vänder upp och ned på mina förutfattade meningar om några grekiska öar.

Första gången var när jag utan att ta reda på fakta trodde att Ios bara var en hålligångö för ungdomar. (Utan att fördenskull tycka illa därom. Det ska finnas sådana också.) Du visade i era reserapporter hur fel jag hade.

Nu är det dags igen! "Kos är väl mest en party-ö med en massa hålligång" - tänkte jag. Nu har jag åter fått erfara hur fel jag kan ha.

Sen förmodar jag att det kanske finns anledning att beakta att öarna lite ändrar prägel beroende på när på säsongen man besöker dem.

Tack för lektionen. Och tack för som vanligt härliga bilder. Häftigt med "mån-landskapet", och golvet i den gamla grekiska byn är ju fantastiskt.

:)Mats

Kalimera
2010-09-04, 07:33
Vårt hus i Kontomari är byggt i den stilen och på det sättet, väldigt likt både ute och inne faktiskt.Då bor ni bra, för husen var mycket fina, både ute och inne. Grattis!

Veldig kjekt å lese om Kos, som var den andre greske øya jeg besøkte som pur ungdom en gang på 80-tallet :D Er nysgjerrig på selve Kos by, husker den egentlig som ganske usjarmerende, men kanskje jeg husker feil? Og takk for bildene fra Hippocrates Garden, der kunne jeg svært gjerne tenkt meg å dra.Vi har inte varit så mycket i stan under dagtid, ska se oss omkring noga på imorgon. Vi gillar det vi har sett på kvällen. När vi gick hem igår kväll pratade vi mest om hur fin staden är. Vi har ätit på tre tavernor, på alla tre har vi ätit mycket god "riktig" grekisk mat. Jag ska skriva mer om staden senare.

Hippocrates har hemsida (http://www.hippocratesgarden.gr/index_en.php).

Nu är det dags igen! "Kos är väl mest en party-ö med en massa hålligång" - tänkte jag. Nu har jag åter fått erfara hur fel jag kan ha.Här är hur lugnt som helst. Har knappt sett några ungdomar, än mindre hört något dunka-dunka. Kanske beror på att skolorna har börjat.

91an
2010-09-08, 11:20
Var ligger huset Hippocrates Garden? Vi trodde vi sett alla vägar och gator på Kos, men detta har vi missat. Vi åker på fredag, så då har vi ett mål, leta upp detta hus.
Var du inte i Kefalos? Byn längst ner i söder. Här tillbringar vi några veckor varje år. Det har blivit som ett andra hem för oss. Det är ytterst sällan som man springer på några svenskar här. Det är mest engelska turister här.
Men vi har fått många vänner genom åren här, både engelska och grekiska. Vi var här första gången -95 och sen har vi varit här nästan varje år. På fredag bär det av igen, det blir vår 15de resa till Kos/Kefalos.
Våra engelska vänner har blivit många. På fredag vet vi att 26 engelska vänner sitter och väntar på oss i en bar i Kefalos.
Jag tror att jag får skriva lite om Kefalos när vi kommer hem, för detta är vårt paradis på jorden.
Ha en fortsatt trevlig resa, en "vacker" dag kanske vi springer på varandra. /91an

Monica P
2010-09-08, 15:48
MEN! Nu får jag väl skämmas...jag har inte sett NÅGOT ALLS av det du beskriver!
Vink-Vink tillbaka förresten.
Av något skäl har Kos förefallit somnågot av en station bara, man åker till flyget, man har ärenden i stan. Min kompis Eva har sagt många gånger att det finns mycket att se och göra på Kos . Jag ska definitivt bättra mig och göra dagsturer så snart jag kan. Hjälm på, moppe, iväg!

Kalimera
2010-09-09, 07:49
Var ligger huset Hippocrates Garden? Vi trodde vi sett alla vägar och gator på Kos, men detta har vi missat. Vi åker på fredag, så då har vi ett mål, leta upp detta hus.Det ligger väster om Mastichari, efter elverket.

Var du inte i Kefalos? Byn längst ner i söder.Självklart var vi där, vi var överallt på Kos. :)