handdator

Visa fullständig version : Äkta Moussaka enligt Camilla och Ulf....


Frappe
2010-07-29, 10:59
Moussaka enligt Camilla & Ulf (Restaurangform 9,5 l 10-15pers)

5-6 Auberginer(1,5-2kg 3 l)
Fyllning sås(3,5 l)
1,2-1,5 kg färs(nöt/lamm/bland)
2-3 rödlökar(ej så kraftig löksmak)
1 hel vitlök(krossad el. pure 2 msk)
2 kg Krossade tomater eller färsk skuren i små bitar
3 msk tomatpuré
1-1 1/2 msk kanel
2-3 msk grovmalen svartpeppar
2-3 msk timjan(smaken avgör)
1 msk dragon(estragon)
1 msk (oregano)
3-4 tsk salt
1-2 msk paprikapulver
½ - 1 l vatten
Olivolja efter behov och smak

Bechamél sås(2,5 l)
150 gr margarin
1 dl idealmjöl(mjöl)
1,5 l mjölk
5-6 ägg(uppvispade med lite salt)
2 dl riven ost(med smak”västerbotten”)
200-400 gr fetaost(eller getost)
Salt och grovmalen svartpeppar efter behov och smak

How To:
Skär auberginen i skivor ½-1 cm tjocka. Fritera auberginen i omgångar på 130° ca: 4 min per sats, (det brukar bli 4-5 omgångar) låt rinna av, salta och slå i durkslag(minskar fett). Häll olivolja i formens botten och fyll på med ett lager med auberginer(täck formens botten). Under tiden kokas såsen. Med lamm kan den kokas i lite vatten(skummas av) annars så bryn av färsen och tillsätt den hackade löken mot slutet. Krydda med alla kryddor och smaka av(timjan skall framträda och kännas+den lilla kanelsmaken).
När smaken känns rätt tillsätts vitlöken och tomaterna. Detta får nu koka ca: 1-2 timmar(vätskereducering) och smakas sedan av(konsistens köttfärssås). När såsen är färdig hälls ca hälften över auberginerna och därefter ett lager auberginer till och resten av såsen. Koka bechamélsås enligt standard med bottenredning och när såsen kokat upp så tillsättes osten. Smaka av så det smakar ostsås med lite grekisk krydda(fårosten). När den är färdig så tillsätts de 5-6 uppvispade äggen och blandningen får inte koka mera(blir grynig). Slå blandningen överst i formen och sätt in den i 200° ugnsvärme 40-45-minuter.

Detta avätes med grekiska tillbehör såsom vitlöksbröd, oliver tomater tzatsiki.
Mums och detta är grekiskt(Katerina envisas med att steka auberginerna i ugnen i olivolja) efter kontroll.

Camilla och Ulf i samarbete.
klapp_klapklapp_klapklapp_klap

Maggan1
2010-07-29, 11:20
Blev helt plötsligt väldigt hungrig :) - får bli moussaka till helgen

//Maggan

Eva L
2010-07-29, 11:20
Låter jättegott saknar bara potatisen. Enligt min mening gör den halva moussakan. Jag gör den på kreteniskt vis där auberginen ofta varvas med potatis. Ursäkta petigheten ser nu att det är för mycket svartpeppar för min smak. Tycker att den dödar de andra kryddorna.

Eva

UlfWiman
2010-07-29, 12:19
@Eva L

Vet ej om min svartpeppar är gammal, men
jag får alltid ha i mycket för att det ska smaka.
Köpte en jätteburk 500gr på Ö&B. Ex: Sjömansbiff
förra helgen 4 l krävde nästan 0,5dl peppar.

//Uffe

myssa
2010-07-29, 13:57
Jag blev också väldigt sugen på Moussaka. Har aldrig provat göra den själv, men någongång ska det bli. 8 dagar kvar tills vi får beställa den där nere på Kreta....
:) :) Myssa........

Kalimera
2010-07-29, 14:15
Låter mycket gott! Tack. klapp_klap

MonkanS
2010-07-29, 14:17
Låter jättegott saknar bara potatisen. Enligt min mening gör den halva moussakan. Jag gör den på kreteniskt vis där auberginen ofta varvas med potatis.
Eva
Jag brukar ha potatisen i botten. Steker den rå och tunt skivad i olivolja i panna först så att den är halvfärdig. Potatisen gör moussakan mera matig + att den suger upp vätska. Annars är receptet ungefär som mitt eget. Lite variation i kryddningen bara. Kan tänka mig att den varierar från hushåll till hushåll. Varje husmor med aktning har sitt eget recept givetvis.. :D ;)

Eva L
2010-07-29, 14:30
@Eva L

Vet ej om min svartpeppar är gammal, men
jag får alltid ha i mycket för att det ska smaka.
Köpte en jätteburk 500gr på Ö&B. Ex: Sjömansbiff
förra helgen 4 l krävde nästan 0,5dl peppar.

//Uffe

Låter mycket du borde kanske investera i en ny. Jag kör med kryddmått när det gäller svartpeppar men även om det var en rejäl laddning moussaka låter 2-3 msk för mycket. Visst kör du kryddpeppar till sjömansbiffen? Där tar jag mest kryddpeppar och mindre av svartpeppar. Oftast kryddar jag på fri hand så det kan vara krångligt när man ska dela med sig av recepten. Sjömansbiff är verkligen gott.

Eva

Marianne
2010-07-29, 14:39
Oj, så sugen jag blir på moussaka. Det är allt för länge sedan vi har fått moussaka här hemma känner jag.
Skivad potatis vill jag också helst ha i min moussaka.

Tack för receptet, Camilla & Ulf.

Astri
2010-07-29, 14:55
Her kom også sulten snikende. Jeg pleier å bruke 50/50 poteter og aubergine.
Astri_B-anana

Athanasia
2010-07-29, 14:58
Såg mumsigt ut Frappe.._B-anana Brukar inte ha potatis i min Moussaka

UlfWiman
2010-07-29, 15:03
@Eva L

Svartpeppar bäst före dat 2009-06-17 med mikroskopisk text?
Undra på att den var billig 10.- !
Jag mortlar lite kryddpeppar i sjömanbiffen på samma sätt som
till inkråmet i kroppkakor. Tycker att den väl snabbt tar överhand i smaken.

Kryddning är för övrigt rätt svårt att guida i, man måste smaka sig
fram hela tiden. Salt är något jag är väldigt försiktig med.
Använder helst havssalt och i efterhand.

Just nu står det lamm i dragon på spisen och doftar.
Samma sak där med dragonen. Smakar noll och intet.
Ändå är dragonpåsen nyköpt på konsum.

Jag önskar bättre kvalité på kryddor i butik nu när de
inte kan växa utanför köksfönstret.
Jag har provat att köpa kryddor i kruka(växt), men med dåligt resultat.
De flesta dör innan jag har använt de färdigt.

//Uffe

Hellen
2010-07-29, 15:13
Svartpeppar bäst före dat 2009-06-17 med mikroskopisk text?
Undra på att den var billig 10.- !

Kanske därför de hamnat på Överskottsbolaget Ang_elxflabb_flab



Jag har provat att köpa kryddor i kruka(växt), men med dåligt resultat.
De flesta dör innan jag har använt de färdigt.

När jag har tid ork och lust så planterar jag om dem i en lite större kruka, hållbarheten ökar väldigt då.

Eva L
2010-07-29, 15:25
Håller med dig Ulf att kryddpepparn kan ta över. Jag använder hela korn också i min sjömansbiff. Ger bra smak till skyn som jag även öser över potatisen och köttet under gräddningen.

Kanske för att du bor på en liten ort som kryddorna blir gamla. ÖB skulle jag nog inte handla mina kryddor på. ;) Många gröna kryddor går bra att odla även här i norrland ute i kruka sommartid. I år har jag bara blommor och smultron på min balkong men vissa år har jag odlat både basilika, mynta och chili.

Då köper jag plantor som är avsedda för odling inte de som säljs i grönsaksdiskarna i små krukor. Sen sätter jag om i Kravjord och halvstora icke glaserade lerkrukor. På våren bär jag in krukorna varje kväll så länge det är risk för nattfrost.

Eva

Frappe
2010-07-30, 10:46
Ang svartpepparn vi pratar inte om några jätte stora msk och som sagt 2 till 3 kanske då snarare 2, denna sats är stor. Jag har även potatis ibland men oftast inte tycker det blir godare utan. Och som MonkanS skriver har nog alla lite olika recept, finns även de som river morötter i köttfärsen och istället för potatis har man zuccini så variationerna är många, men oavsett så är det GOTT! :)

Camilla

karinafp
2010-07-30, 10:48
Äter inte potatis överhuvudtaget, så det här receptet är helt perfekt. klapp_klap

Riitta
2010-07-30, 10:50
Jag har aldrig heller haft potatis i min:)

Riittabye_bye

Eva L
2010-07-30, 11:20
Jag älskar potatis speciellt mandel. Potatis eller inte är nog en smaksak alla gör vi lite olika. Jag har gärna både en liten bit rotselleri, rött vin och en morot i min köttfärssås, lite senap samt flera olika kryddor där kanelen inte får glömmas bort.

Vanan att använda potatis i moussaka har jag med mig från Kreta där jag ätit världens godaste på en liten taverna där mor och mormor i ägarfmiljen la ner en otrolig omsorg på maten. Tavernan låg ute i Missiria och den är borta för många år sen. Här har jag också ätit den bästa kaninstifadon och godaste tänkbara gigantes. Familjen hade en underbar kryddträdgård och de serverade alltid ljuvliga persikor, aprikoser eller någon annan solvarm frukt efter maten. Ingen billig bjudraki här inte.

Eva

Alala
2010-07-30, 13:14
Jag äter också gärna Moussaka utan potatis, men har faktiskt aldrig lagat Moussaka själv och nu blev jag påmind om det igen. Måste alltså snart laga detta!

Så nu har jag en fråga till alla er som brukar laga Moussaka: Hur brukar ni göra med auberginen? :confused: I Camillas och Ulfs recept fritteras den först och läser i Alexandra Pascalidous recept att hon blötlägger den i saltat vatten. Varianter finns förstås många, så hur brukar ni göra? :confused: :)

Tack för ett intressant recept förresten!
/Anne bye_bye

Eva L
2010-07-30, 13:34
Jag börjar med att halvskala auberginen. Tar osthyveln och tar bort streck med skal. Lämnar hälften ungefär. Varför undrar en del och det är för att skalet kan ge en besk smak. Skalar även potatisen. Strör salt på auberginen så att en del av vätskan dras ur. Steker den sedan lätt i olivolja och lite smör. Steker även potatisen. Sedan varvar jag potatis och aubergine och lägger sen på den färdiga köttfärsröran och sedan ett tjockt lager sås toppad med grevé eller Västerbottensost. Jag älskar lök både gul och röd men till mousaka använder jag gul för att inte få några konstiga färgbrytningar men röd går lika bra.

Eva

Alala
2010-08-01, 07:12
Att steka auberginen låter bra tycker jag. Tror att jag skall göra så. :)

Tack för tipset Eva!
/Anne bye_bye

Monica P
2010-08-01, 09:59
Det är inte all aubergine som är bitter och behöver ligga i saltvatten. Men det ser man ju inte på utsidan! Den här vintern med mycket regn tror jag medförde att de blev mindre bittra och jag har lagat olika rätter utan att dra ut beskan först.

kari
2010-08-01, 11:04
Jeg er også blitt fristet til å lage Moussaka igjen :p - det er lenge siden sist.

Da vi bodde på Honeymoon Beach for noen år siden laget Julia moussaka, hun ga meg noen råd :)
- bl a å legge auberginskivene i p r e s s en tid for å få væsken ut av dem.

Hennes moussaka var :p:p:p

Jeg har hittil laget moussaka med auberginer, men det finnes fordeler med å anvende poteter i steden,
m y e mindre arbeid, men kanskje viktigst, k a l o r i e n e ;)
V e l er olivenolje sunt, men når man ser hvordan auberginene s u g e r til seg olje i pannen, så :eek:
- sist jeg laget moussaka reduserte jeg oljemengden med å pensle auberginskivene med olje og steke dem på plate (med bakepapir) i ovnen., i stedet for å steke dem i pannen.

Admirala
2010-08-01, 15:32
- sist jeg laget moussaka reduserte jeg oljemengden med å pensle auberginskivene med olje og steke dem på plate (med bakepapir) i ovnen., i stedet for å steke dem i pannen.

Det var lurt!!!
Jeg sliter også med all den oljen auberginene suger til seg. Husker du grader og tid i ovnen?

kari
2010-08-02, 20:06
Det var lurt!!!
Jeg sliter også med all den oljen auberginene suger til seg. Husker du grader og tid i ovnen?

Ja :) - og det reduserer virkelig oljeforbruket.
- det er S Å lenge siden jeg laget Moussaka sist, så dessverre husker jeg ikke grader og tid, men jeg vil tro ca 200 gr og til de hadde fått litt farge.

Admirala
2010-08-03, 00:22
200 grader pleier jeg også å bruke når jeg ikke er sikker på hva tempen egentlig skal være :D

Eva L
2010-08-03, 08:54
200 passar utmärkt. Generellt kör grekerna ofta maten på lite lägre temperatur och längre tid i ugnen. I många gamla recept anges 175 grader för flera maträtter ex briam.

Eva

Marianne
2010-08-03, 12:30
Bra tips att pensla auberginerna med olja och lägga dem på bakpapper i ugnen, ska prova det nästa gång.
Men jag kan inte tänka mig att byta ut auberginerna med potatis, auberginer ska det till i moussaka, tycker jag i alla fall.
Potatisskivorna lägger jag bara ett tunnt lager av i botten, det får räcka. Tror jag ska råsteka skivade potatis nästa gång, som någon skrev, i stället för att ta kokta i skivor som jag brukar. Det finns så många goda potatis idag, och mandelpotatis är en av favoriterna här också.

Alala
2010-10-30, 15:53
Äntligen blev det då dags för min första hemgjorda moussaka idag. Tack för alla tipsen, det blev lite en blanding av allting. Stekte aubergineskivorna i stekpanna. Satte först ett lager aubergine, sen köttfärssås och fetaost och lagrad riven ost och sen igen aubergine osv. Till sist hällde jag på en blanding av vispgrädde, ägg och lite kryddor och lite riven ost ovanpå allting. In i ugnen. Blev mycket gott :p. Detta är ett fungerande tips för alla som vill undvika vetemjöl i såsen, och ingen potatis för min del heller. Ha det GOTT alla!
/ Anne bye_bye

Ingrid
2010-10-30, 17:21
Ja her var det flere gode tips om laging av moussaka :).
Selv pleier jeg som regel å bruke squash i stedet for aubergine.
Men av og til bruker jeg begge deler, ca halvparten av hver.

Eva L
2014-08-04, 11:17
Eva L. hur gör du din? Jag har glömt receptet nämligen. Aubergine och potatis varvat med köttfärsen.

Karis moussaka såg riktigt god ut på bilden tycker jag!

/Marja :)

Tycker också att karis ser fin ut. Min moussaka gör jag ungefär så här.

Jag skalar auberginen lite med osthyveln men lämnar kvar en del av skalet. Skär den i långa skivor och saltar den lätt. Lägg gärna en tallrik över som press. Sedan hackar jag 1-2 gula lökar som jag steker i smör och olivolja. Steker sedan köttfärs som jag kryddar efter behag. Ca 1 tsk salt till 5 hg, kryddar med lite svartpeppar, paprikapulver, chilipulver,1 tsk senap eller två, några stänk soya, ca 1/2 kryddmått kryddpeppar och kanel. Kryddpepparen får inte dominera utan ska bara anas under kanelsmaken. Smaka av för bra resultat. Sedan värmer jag en burk krossade tomater som jag även lägger färska pärltomater i samt en vitlöksklyfta, 1 tsk råsocker och lite torkad basilika från Grekland. Kokar tomasåsen ett par minuter innan jag blandar den med köttfärsen och löken. Häller på 1 dl rött vin och låter såsen sakta koka ihop(reducerar). Den får puttra minst en halvtimme. Under tiden vänder jag auberginen som dragits ur på lite vätska i lätt vispad äggvita och steker den i smör och olivolja. Skalar sedan potatis som jag skivar saltar och steker lätt. Värmer en vitlöksklyfta i smöret som jag steker potatisen i men tar upp vitlöksklyftan innan jag lägger ner potatisen. Varvar sedan potatis, aubergin och köttfärs i en ungssäker smord form. Toppar med en mjölredd sås på knappt 3 dl mjölk och 2 msk vetemjöl. Smälter smöret innan jag rör ner mjölet och mjölken och låter såsen koka några minuter. Har lite riven muskot i såsen. Vispar ner 2 äggulor sedan såsen kokat klart. River sedan 2 dl Västerbottensost om jag inte har kefalotiri vilket jag nästan aldrig har. Gräddar sedan i ca 200 gr ungsvärme beroende på ugn minst en halvtimme. Oftast lite längre. Känn med provsticka.
Hoppas jag inte glömt något nu.

Eva

Alala
2014-08-06, 19:36
Detta är en gammal tråd om Moussaka. Janne, jag undrar om du kan flytta Eva L:s recept från tråden om "dålig mat" hit? Kanske det är någon annan än jag som senare kommer att ha svårt att hitta receptet? flabb_flab Och det är ju behändigt om man skulle kunna samla lite recept och tankar kring nu t.ex Moussaka i detta fall i samma tråd. Om du tycker att det går alltså?

Jag har förresten ätit Moussaka på kvinnokooperativet i Petra. Det VAR mycket gott! :p

/ Anne :)

Kalimera
2014-08-06, 20:18
Detta är en gammal tråd om Moussaka. Janne, jag undrar om du kan flytta Eva L:s recept från tråden om "dålig mat" hit?Fixat. :)

karinafp
2014-08-07, 00:05
Kanske det är någon annan än jag som senare kommer att ha svårt att hitta receptet? flabb_flab Och det är ju behändigt om man skulle kunna samla lite recept och tankar kring nu t.ex Moussaka i detta fall i samma tråd.

Till vänster på skärmen ser du rubriken "OM GREKLAND". Klicka på den så hittar du en bit ner länken "Matrecept". Där finns samlade recept från Kalimeras medlemmar. Du hittar moussakan där också. :)

Karin

Alala
2014-08-07, 18:45
Till vänster på skärmen ser du rubriken "OM GREKLAND". Klicka på den så hittar du en bit ner länken "Matrecept". Där finns samlade recept från Kalimeras medlemmar. Du hittar moussakan där också. :)

Karin

Javisst, men jag tycker att det är fint om man har lite olika sorts recept samlade i samma tråd. Vet inte om andra är som jag :o men jag gör nästan aldrig något precis efter receptet, utan tar inspiration och gör sen på mitt eget sätt. :) Och i synnerhet Moussaka är ju en maträtt som det finns så många olika varianter på. :p

Fixat. :)

Tack!

/ Anne :)

Alala
2014-11-29, 10:35
Både Janne och Netwolf berättade om att de lagat Moussaka så jag blev ju sugen och idag blir det då Moussaka! :p

Snart börjar jag, sätter på Haris Alexiou och tar en lång och njutbar matlagning. _B-anana

Men för att komma i stämning sätter jag in en bild på Moussaka från kvinnokooperativet i Petra på Lesvos! :p

http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1413&pictureid=14335

Smaklig måltid till alla vad ni än äter idag!

/ Anne :)

Eva L
2014-11-29, 13:37
Ser gott ut. Ångrar att jag inte tog lite matbilder när jag var där. Eva

Ylva A
2014-11-29, 13:40
Till Moussaka äter man inte pommes frites tycker jag. Greksallad till!
/ Jannis

Alala
2014-11-29, 13:48
Haha, jag gissade att det skulle komma kommentarer angående pommes frites-avdelningen. Men det var så den serverades och Moussakan var väldigt god trots det. :D

/ Anne :)

Kalimera
2014-11-30, 14:58
Både Janne och Netwolf berättade om att de lagat Moussaka så jag blev ju sugen och idag blir det då Moussaka!Hur blev den?

Alala
2014-12-01, 17:30
Den blev riktigt god! flabb_flab :p

/ Anne :)

Kalimera
2014-12-01, 19:20
Den blev riktigt god!Va bra! :)