handdator

Visa fullständig version : Loukoumades?


Gita
2010-07-21, 10:05
Vi har fått goda Loukoumades på Karpathos och på Kreta tidigare, nu fick M mani på dem - han kunde äta middag och sedan direkt gå till ett annat ställe och äta 8 Loukoumades med en stor klick glass. :eek: Tydligen sov han gott på det... jag skulle fått mardrömmar och tarmvärk!

Nu till frågan - någon som har bra recept på dessa Loukoumades? Jag har googlat lite och hittat recept, det verkar enkelt, men jag vet att någon (Karin?) testade att göra dem själv men det var svårt. I recepten står - fritera i olivolja, men jag undrar om inte vanlig frityrolja är bättre, neutral smak?

karinafp
2010-07-21, 10:33
jag vet att någon (Karin?) testade att göra dem själv men det var svårt.

Haha, inte ens skatorna ville äta våra missfoster! Tänk, att du kommer ihåg det; det var ju säkert fem år sedan! bye_bye

Karin
vars dotter är upphov till att Mike's numera har loukoumades på menyn... Ang_elx Men det är en annan historia!

Gita
2010-07-21, 11:12
Så ni har aldrig lyckats att göra dem? Var går det fel? Jag vill inte lägga ner en massa tid/arbete på ett recept som är dömt att misslyckas...

Så det finns Loukoumades hos Mike's? Värt att tänka på... ;)

karinafp
2010-07-21, 11:20
Så det finns Loukoumades hos Mike's? Värt att tänka på... ;)

Jodå, och till och med en liten loukoumadeskiosk på Karpathosgatan, det du! flabb_flab

Riitta
2010-07-21, 11:37
I Paskalidous nya bok finns det recept:)
I en taverna på Kalymnos får man ALLTID en stor tallrik med loukoumades till efterätt:p:)

Riittabye_bye

kirtor
2010-07-21, 11:52
Ja, lokoumadesen vi får som belønning for at vi kom på tavernaen i Myrties er sååå goooode selv om jeg ikke er veldig glad i oljestekte kaker. Med honning dryppet over, mmmmm. Underlig dette, for jeg liker egentlig ikke honning noe særlig heller. Det må være ferien.........

Gita
2010-07-21, 11:58
Jag får väl försöka laga till en sats - men inte idag - i denna värme!

karinafp
2010-07-21, 11:59
I en taverna på Kalymnos får man ALLTID en stor tallrik med loukoumades till efterätt:p:)

Jo, det fick man på saligen avsomnade Land and Sea också... :p Men sedan de bytte ägare, har vi inte hittat något ställe där Erika kunde få sina älskade loukoumades. Förra - nej, nu måste det vara förrförra :D- gången vi var ner till Karpathos, klagade hon sin nöd för Minás på Mike's, och vi diskuterade behovet av ett loukoumadesställe i Pigadia. Minás talade med sin kock, och ett par dagar senare fick vi loukoumades till dessert! _B-anana Erika var salig! klapp_klap Men vi fick inte tala om det på stan, eftersom det var en engångsföreteelse bara för vår skull. ;) Sedan träffade Erika kocken en kväll ute på en klubb, och han sa att det var första, enda och sista gången han gör loukoumades om han inte får köket ombyggt! flabb_flab Så tydligen har han fått det... Ang_elx

Karin

Frappe
2010-07-22, 12:41
Jag gör 2 olika sorter lokumades en väldigt enkel och en med lite annan smak... och Så här gör jag....

25 gr jäst, 1 halv the kopp ljummet vatten att blanda jästen med och ytterligare ca 1 the kopp vatten till degen, 500 gr mjöl, 1 tsk salt, solrosolja till fritering, honung, valnötter.

Jag rör ut jästen i vattnet, blandar salt och mjöl i sen skål. Sen häller jag över jästen och ca 1 the kopp ljummet vatten till sen arbetar jag i hop smeten tills det blir en tjock och jämn smet. Låter den stå ca 2 timmar det ska bildas små bubblor på ytan. Värmer upp oljan och så anänder jag en matsked som jag blöter, " klickar i lika stora delar smet i oljan och formar med skeden och rör om så det får färg överallt. Lägger sen upp på fat ringlar lite honoung och hackade valnötter över.

Nästa smet gör jag så här...

3 dl vatten, 20 g jäst, 6 dl vetemjöl, 1 halv tsk kanel, lite salt, 1 dl varm mjölk, 2 vispade ägg, solrosolja till fritering , socker och kanel samt finhackad mandel till ganering.

Sockerlag 225 g honung, 1 och halv dl socker, 1 msk pressad citron, 1 kanelstång.

häll upp ljummet vatten i skålen och smula ner jästen rör om ordentligt, täck över skålen och låt stå varmt i 20 min tills blandningen skummar.

Blanda sen mjöl, kanel och salt i en stor skål och häll sen över jästblandningen, mjölk och 1 och halv dl ljummet vatten rör i hop degen, blanda i äggen och se till att du får en slät det. Knåda ganska ordentligt så bubblorna kommer upp till ytan. låt sen vila. Gör sockerlagen blanda allt i en kastrull och värm försiktigt till sockret har löst sig och låt små koka i ca 10 min. låt sen bli kall plocka bort kanelstången .

Hetta upp oljan och lägg ner en matsked deg i taget och fritera ca 3 till 5 minuter. de ska bli fluffiga och gyllenbruna. Låt dem rinna av.

Blanda socker och kanel och rulla de varma loukomades i detta sen lägger du dem på en tallrik häller på sockerlagen och låter stå 1 timme därefter på med den hackade mandeln. Mumms!

Gott till Frappe....klapp_klap

Camilla

Gita
2010-07-22, 13:57
Tack snälla Camilla! Nu kommer Mathias att bli lycklig...

Har bakat halva dagen, Vinbärskaka, Chokolate Chip Cookies och Vridna Baguetter. Svettigt!

Monica P
2010-07-22, 14:56
Tack, säger jag också! Lite kladdigt så att man får slicka fingrarna som ett barn. Gott, gott.

Eva L
2010-07-22, 15:03
Väldigt gott med vaniljglass och gott kaffe till.

Eva

Klick
2010-07-22, 19:57
Men åhhh vad jag blev hungrig av denna tråden...:p
Längtar ner till Skiathos nuuuu!!!!snyft_drop